Inlägg

Inlägg som Orisons har skrivit i forumet
Av Orisons
Skrivet av DasIch:

Att återvinna och återanvända är något företag kan tjäna stora pengar på, varför företag som Apple har satsat på att bygga invecklade kretslopp. Den globala återvinningsindustrin är dessutom enorm. Alltså, det funkar uppenbarligen utan ny kreativ lagstiftning.

Absolut, se bara på HM's återvinning av kläder. Inga miljöproblem där alls. Klart företagen fixar det själva utan lagstiftning......

Av Orisons
Skrivet av dlq84:

Nej, det funkar inte så. Varje site du reggar din Passkey på får ett unikt privat/publikt nyckelpar för just den siten. Och servern har ingen aning om vad din privata nyckel är, den får bara din publika nyckel och den nyckeln funkar enbart på just den domänen den reggas på. Och publik nyckel som du hör på namnen är just publik, alltså helt ofarligt om den kommer på "villovägar".

Okej, det låter ju vettigt. Bara se till att ens avtryck inte kommer på villovägar, men det låter ju osannolikt.

Av Orisons

Blir det inte lite samma problem som lösenord? Databaser med fingeravtryck som kommer på vift? Är inte typ bank id och autentisering via tex en app eller dosa säkrare?

Av Orisons

Har väl inte riktigt med det här att göra, men jag undrar om fysisk uppskrivna. Komplexa lösenord verkligen är så dåligt lösning, åtminstone för enheter som sällan lämnar hemmet.....

Av Orisons

Finns ju vissa pc spel som är helt omöjliga med mus och tangentbord, typ rocket league. Så jag måste nog svara att det beror på vilket spel...

Av Orisons
Skrivet av Mithos:

"För att använda funktionen krävs antingen nationellt ID-kort eller pass"

Sist jag hade något av dessa var omkring när jag mönstrade.

Vad legitimerar du dig i allmänhet då? Är det inte lag på att kunna identifiera sig för t.ex polis...

Av Orisons

Skulle ha släppt det för fem år sedan. Då hade det varit ett riktigt bra kort....

Av Orisons

Jag är nöjd. Saknar också en svensk version av Diablo IV. Den svenska översättningen av ettan var episk.

Av Orisons
Skrivet av Molotov:

Var nog bara låg upplösning.
Klr du Airlink/Link måste du dra upp upplösningen i oculus mjukvaran i vd väljer du helt enkelt högre kvalitet inställningar

Ska testa, men jag kör inte vd utan occulus egna air link eller vad det nu heter..

Av Orisons
Skrivet av Kaleid:

Det är inte lika illa som Quest 1 t.ex. men visst vill man fortfarande ha bättre upplösning, kontrast, fov etc

Säkert, har aldrig testat quest 1.

Av Orisons
Skrivet av Molotov:

När stör screendoor på Quest 2?
Filmtittande?
Tycker man mpste verkligen titta efter screendoor för att märka den, inget som stör under spelade för mig.

Tykte man såg det rätt tydligt i HL alyx iallafall, men det kanske bara var låg upplösning....

Av Orisons

Vet inte om det känns värt att uppgradera från quest 2, måste testa dem först. Det jag spontant stör mig mest med 2an är, screendoor, och god rays...kanske vikten, eller snarare balansen. Får se om det blir bättre på 3an, men måste nog testa den innan jag kan säga om det blir ett köp....hoppas kontrollerna håller lika bra i alla fall.

Av Orisons
Skrivet av Allexz:

Fast på samma gång så är det väl helt olika ämnen, eller?

Visst kan en generaliserad AI förstöra mänskligheten men det kan ju kompletts chatbot (förutsätter att de har en sådan) också göra.

Sålänge någon ger kompletts chatbot en länk till skicka en missil och att en kund ber den göra det.
Liten överdrift kanske, men lite där ligger det ju.

Om du kan träna en dator att rita bilder, eller träna den att prata människolikt och du istället matar den med krigssimulationer, lär den vilka som är människor, vilka som är fiender och sedan ber den bygga en strategi och utföra så kan det smälla rejält.

Tänk rysslands mängd nukes och en AI som fått jobbet "jag skulle vilja se världen brinna... kan du simulera hur jag bäst skall skicka mina 1100 ryska gamla nukes? Räkna med att 32% fallerar och maximera antalet dödsfall oavsett.

Ja, jag håller med. Men kanske jag missförstår dig, min poäng är att jag inte förstår de väldigt insatta (Musk mfl), som nu på ett (enligt mig) dramatiskt sätt varnar för en "nära" framtid där vi förlorar kontrollen över AI. Jag har tolkat det som att det som de varnar för är att AI på något sätt utför saker utan att någon explecit bett om det, alltså på något sätt börjar driva en agenda för sin egen skull.
Som du påpekar så har ju, åtmistone om vi är generösa med tolkningarna en dator haft förmågan att förstöra mänskligheten i flera decennier redan. Men de är ju kontrollerade av människor, vilket de AI program vi kan skapa idag också är.
Visst det kanske innebär en liten större risk än idag, men knappast någon större skillnad...sitter galningar med knappar redan idag, vad är skillnaden med ett proxy program mellan dem och knappen?

Av Orisons
Skrivet av mAster9:

Få D4 Ultimate billigt på Xbox.

Köp Standard Edition och efter det får man ett "Enbart för dig" erbjudande "pga ett tidigare köp" på Ultimate med 80% rabatt. Beställ Ultimate och gå sedan in på orderhistoriken på xbox.se och avbryt beställningen av Standard Edition. Då Ultimate innehåller Standard Edition så har man då fått spelet för 220 kr.

Edit: Inte säkert att det fungerar något mera.

Verkar inte fungera, får inget erbjudande om att uppgradera....

Av Orisons
Skrivet av DasIch:

Jo, vi är helt uppenbart närmare singulariteten. Midjourney och ChatGPT hade varit omöjligt för 10 år sedan. För 20 år sedan var det science fiction. 30 år sedan var det svart magi. ChatGPT har de senaste åren utvecklats mot att bli mer generell. Huruvida det är början på AGI återstår att se, men det kommer i vilket fall närmare.

Det är ett klassiskt misstag att se på vad vi har nu, fnysa åt det och konstatera att det minsann inte är någon riktig Skotte. Sedan flyttas målstolparna successivt i takt med tekniska framsteg. Det vi har nu, mitt framför ögonen, framstår alltid som vardagsmat. Tills det inte gör det längre.

Tänk om du skulle åka tillbaka 20 år med en modern smartphone. Jämför senaste Iphone med en Nokia 3100. Det är en närmast overklig skillnad. Iphones idag är dock vardagsmat som ingen höjer på ögonbrynen åt.

AI och beräkningskraft utvecklas på en logaritmisk skala. Om 10 år kommer det se väldigt annorlunda ut mot idag.

Vad är det specifikt du menar att chatt gpt gör som får dig att tro att vi är närmare singulariteten, jämfört med innan? Kan du ge exempel på att chat gpts förmåga blivit mer generell annat än att den har fått mer data att tugga?
Håller inte med om jämförelsen annars, det var många som tänkte att. "vore det inte bra om datorn rymdes i fickan" redan när den var stor som ett rum, sen arbetades det på att göra den snabbare och mindre, och här är vi nu.
Problemet med stark AI är att vi inte har någon aning om hur det ska gå till, inga "om vi bara kunde göra det här bättre,snabbare,mindre" för vi vet knappt vad som gör en människa medveten, än mindre en maskin.

Vad menar du med att AI utvecklas logaritmiskt? Menar du att chat gpt kommer bli 2 ggr bättre på att gissa bokstäver nästa år? Eller att den ska göra det snabbare? Eller att den inser att den är fångad i en dator och försöker bygga en fysisk kropp?
Jag har ingen tvekan om att chat gpt kommer att vara en revolution i många delar av samhället, men det var miniräknaren, smartphonen och förbränningsmotorn också.....

Generell AI och liknande är fortfarande SF

Av Orisons
Skrivet av DasIch:

Självklart finns det inga färdiga idéer om hur det ska göras. Om det fanns hade det redan gjorts. Däremot finns idéer om vilken riktning utvecklingen bör tas. Se exempelvis:
https://youtu.be/B8J4uefCQMc

Sen är det ingen som tror att AI kommer få en agenda som går ut på att utrota mänskligheten. Det är inte ett Terminator-scenario det varnas för. Människan har inte heller haft som mål att utrota andra arter, utan det har blivit en konsekvens av olika agendor.

Problemet handlar snarare om att det är väldigt svårt att förutse hur en superintelligent AI kommer agera. Den typen av intelligens vore närmast helt främmande för oss. Tänk om spindlar plötsligt blev 10ggr smartare än den mest intelligenta människan. Hur lätt vore det att förstå sig på superintelligenta spindlar? Samma sak med maskiner.

Det finns alltså stor risk för oönskade konsekvenser när vi skapar de regler och mål vi ger AI;n.

För övrigt är Isaac Asimovs I, Robot relevant läsning på temat.

Jo jag har läst Asimov mfl, men min poäng är att vi inte har någon aning om hur man skapar en "superintelligent" AI. Singulariteten är inte närmare nu än innan midjurny och chat GPT.
Visst kommer program som dessa att ändra samhället, precis som el och datorer gjorde.
Men visst, om så många människor som är mycket smartare än mig är så oroliga så måste jag ju ha missat något.
För mig känns det lika relevant att oroa sig för vad en warp drive civilisation skulle göra med jorden om de hittade den som att oroa sig för att AI tar över.
Men absolut om en nation t.ex skulle få ett enormt tekniskt försprång, någon slags super gpt som kan skära igenom krypteringar som smör skulle det ju kunna bli problem. Annars brukar ju teknik balansera ut sig, som kärnvapen t.ex

Av Orisons
Skrivet av Allexz:

Jag tyckte också siffran på just 50% var ganska roligt. Jag vill veta hur man kom fram tll den.

Ojdå!

Innan tyckte jag siffran 50% var magstark men du tog den rätt hårt.
Så hur kom du fram till att det finns 0% chans att detta skall ske?

Eftersom jag ingenstans i den ansenliga mängden populärvetenskapliga tidskrifter jag läser och har läst genom åren sett ens en ide om hur man skapar en "medveten" maskin. Snarast verkar det som att man hoppas att det bara ska ske spontant. FTL finns det åtminstone ideer om hur man skulle kunna göra i teorin...
Och om man läser på vad t.ex chat GPT gör så är den ju inte ens intelligent, den gissar nästa bokstav/ord baserat på statistik. Att tro att ett sådant program skulle få en "agenda" är ju helt verkligthetsfrånvänt....

Av Orisons
Skrivet av mAster9:

Få D4 Ultimate billigt på Xbox.

Köp Standard Edition och efter det får man ett "Enbart för dig" erbjudande "pga ett tidigare köp" på Ultimate med 80% rabatt. Beställ Ultimate och gå sedan in på orderhistoriken på xbox.se och avbryt beställningen av Standard Edition. Då Ultimate innehåller Standard Edition så har man då fått spelet för 220 kr.

Wow funkar det bara på xbox eller kan det fungera på MS affär på PC också...

Av Orisons

Ja det kan den, som tur är har vi ingen aning om hur vi ska konstruera en.
Chat GPT och liknande kommer aldrig att utvecklas till något sådant, lika lite som t9 i mobilen skulle göra det....

Av Orisons
Skrivet av Mac8064:

Hur gick det?

Det står på formuläret att man ska skicka paketet spårbart. Kan man göra det och be mottagaren betala?

Det gick ok, men inte mer. Två av kontrollerna repades utan problem. Det andra paret (som var originalet, varit med sen switch släpptes) ansågs vara för "slitna" och reparerades mot en avgift på 350:-

Angående om du kan be mottagaren betala har jag ingen aning då jag bara skickade in enligt instruktionerna och inte funderade mer på det....