Inlägg

Inlägg som Triffid har skrivit i forumet
Av Triffid
Skrivet av Henrico:

En bra idé kan vara att försöka få samma längd på ränterabatten på sitt rörliga lån som löptiden på sitt bundna. Vet flera som fått igenom det bland annat jag själv för några år sedan.

Intressant, Lyckades du alltså få rabatten avtalad längre än 1 år då eller? Hur länge? Öppnar ju för möjligheter

Av Triffid
Skrivet av Mindfighter:

Det där är kanske din egna erfarenhet/beteende som talar, andra lägger sig inte platt vid första bud utan fortsätter diskussionen som sagt när jag drog kortet att ”gör ni mig inte nöjd så byter jag” renderade det i hela 0.05 i ytterligare rabatt. Bankerna jag har haft har alltid varit mån om mig som kund vare sig jag haft någon del bundet eller inte. Är det beteende, förhandlingsförmåga, värde som kund, jag vet inte, delar bara med mig av min personliga erfarenhet.

Tillägg: Jag gissar att du löneförhandlar på samma sätt, att du hotar med att säga upp dig om du inte blir nöjd för annars har du försakat ditt bästa förhandlingsknep. Själv fokuserar jag på mitt värde som kund mot banken, att det ska bli en win-win och innan förhandling så tar jag reda på hur marknaden ser ut för att ha på fötterna för mina argument.

Du har inte riktigt hängt med från början. Personen jag citerade accepterade första budet från banken, min poäng är att _det_ inte är en förhandling. Givetvis kan man förhandla om andra saker än att hota byta bank, drt råkar bara vara så att maktbalansen är extremt skev då du i slutändan inte har annat val än att acceptera räntan du får. Jag tycker inte att "byta bank" är första kortet man skall dra, det är snarare vad man sparar till sist.

Av Triffid
Skrivet av Json_81:

Jag har inte heller påstått att någon säger att bankerna är onda monster, mitt första inlägg var väldigt generellt.
Det triggar tydligen ett helt gäng i tråden.

Ja det är väl nedanstående som 'triggrar' mig iaf:

Skrivet av Json_81:

Något som dyker upp lite då och då i diskussionen är att det svårförhandlat om man har en del bundet.

Det är svårförhandlat. Att acceptera bankens första bud är inte en förhandling. Jag tolkade det som att du med din anekdot ville säga att det inte är/behöver vara svårförhandlat, verkar som du snarare menade att det går att få bra ränta trots man har dålig förhandlingsposition.

Skrivet av Json_81:

Poängen är hur som att banken inte kommer tvinga på dig listränta i det läget.

Skrivet av Json_81:

Det var en reflektion mot tidigare inlägg som säger något i stil med "du sitter i skiten och får ingen rabatt alls" helt utan förankring i verkligheten.

Här backtrackar du till halmgubben att vi som säger det är svårförhandlat påstår att du kommer få listräntan. Ingen påstår detta. Det är en halmgubbe eftersom du gör vår position 'det är svårförhandlat' till extremen 'du kommer få listräntan' och sen säger att vad du hela tiden menat var att refutera det senare, vilket ingen påstått.

Av Triffid
Skrivet av Json_81:

Jag vände mig inte till något specifikt inlägg och om man ska ta det helt ordagrant är det möjligt att jag läst de orden på ett annat forum.

Du bör nog ta och kolla betydelsen av halmgubbe om du tycker det är vad jag skriver.
Jag accepterade det första som erbjöds eftersom jag var nöjd med det, det påståendet du kommer med är däremot en halmgubbe

Hade du skrivit i ursprungsinlägget "jag hade flyt och fick bra ränta på rörliga delen utan förhandling trots att större delen av lånet är bundet" hade det liksom inte blivit någon diskussion, men du ville försöka få det till att detta skulle bevisa att det är något fel på det råd som ofta dyker upp ang. att dela upp lånen. (jag kanske missförstått men det var så jag läste det)

Vad som sagts är att det blir svårare att förhandla en bra ränta, vilket är sant. Därmed rekommenderas det inte att sprida lån på olika bindningstider ifall man inte har en bra anledning. Det betyder inte att det är omöjligt att få en rabatt på den rörliga delen, jag tror det är väldigt få som kommer bli påtvingade listräntan, även om det ligger helt inom bankens makt att göra så.

Banken var snäll mot dig och det är ju bra, men det förändrar inte den underliggande situationen och invaliderar inte de råd som har givits tidigare.

Verkar dock som du ändå är med på detta ?

Av Triffid
Skrivet av Json_81:

Jag delar med mig av en erfarenhet om att det visst går att få acceptabel rabatt medans man har tid kvar på andra lån.
Det var en reflektion mot tidigare inlägg som säger något i stil med "du sitter i skiten och får ingen rabatt alls" helt utan förankring i verkligheten.

Så nej, det vi diskuterade var inte att få bästa möjliga rabatt.

Har hängt med tråden från början och det finns ingen vad jag vet som någonsin påstått att du inte kommer få någon rabatt alls om du har olika löptider. Du får gärna citera att någon sagt något sådant för jag tror du drar halmgubbar.

Vad som ständigt sagts är att om du har delat upp lånet så har du förlorat ditt starkaste förhandlingskort och får i princip ta vad som erbjuds, vilket speglar din erfarenhet eftersom det är exakt vad du fick göra.

Av Triffid
Skrivet av Json_81:

Något som dyker upp lite då och då i diskussionen är att det svårförhandlat om man har en del bundet.
Har två år kvar på mitt bundna men också en liten del rörligt där ränterabatten går ut nu.
Ringde banken och sa att min rabatt går ut, vill gärna ha kvar den.
Javisst och jag ser att vi kan höja den lite var svaret.

Med andra ord ingen förhandling... Så vad skulle det bevisa? Att du förlorat ditt bästa förhandlingsdrag är ett faktum, det hindrar givetvis inte banken från att vara schysst mot dig.

Av Triffid
Skrivet av SunQ:

Har du allt på handelsbanken då eller är det bara bolånet?
Tänker att det är en ganska bra deal som jag gärna skulle försöka få det till också.

Är i budgivning nu på en lägenhet så man får väll se hur det går.
Men jag hade nog varit riktigt nöjd med den räntan du fick

Japp den är rätt bra, inte extraordinärt bra men är nöjd. Med tanke på möjligheten att lägga om utan kostnader så var det i princip bara uppsida i nuläget.

Jag har lönekonto på handelsbanken, även lite sparande och lite pension. Har också rätt mycket lån totalt sett (1 bostadsrätt och 2 fritidshus..)

Av Triffid
Skrivet av slipbit:

Jag har ju möjligheten att bestämma vilken belåningsgrad jag vill ha på bostaden, men samtidigt vill jag inte binda för mycket kapital i bostaden. Vet inte hur man ska resonera där.

Det är såpass bra ränta på sparkonton nu att du inte tjänar mycket på att amortera jämfört med att spara på sparkonto. Fördelen med att spara på konto då är att du har pengarna redo om ett behov uppstår, det är svårare att få ut pengar du amorterat i bostaden i en nödsituation.

Av Triffid
Skrivet av Teddy_lund:

Hej.
Jag kör eget som It-konsult och tänker köpa lite it-utrustning
till mig. Diskuterade saken med två olika egenkonsulter och de hade lite olika synpunkter på vad sakerna skulle kosta mig att köpa.
Ponera att kostnaden för datorn och skärmarna är 20000 inklusive moms.
Vad blir totala kostnaden för mig om jag köper det via bolaget? Det ena sa att man drar av summan från arbetsgivaravgiften också. Den andra sa att man inte gör det. Kan någon här förklara pedagogiskt hur man räknar fram alla avdrag genom exempel, och kommer fram till det totala priset . Antag också att man drar in 140000 per månad exklusive moms.

Det kostar företaget 20000kr. Sen kan företaget dra av momsen.

Vad menar du ens med vad det kostar "dig". Det kostar inte dig något, det är ditt företag som har en kostnad. Du måste skilja på din och ditt företags ekonomi

Av Triffid

Bundit mina lån nu på 2 år till 4.69% hos handelsbanken med möjlighet att bryta/lägga om utan kostnad. Hade en bra rabatt på rörligt men villkorsändringen var sista december och då gick även rabatten ut, och höjer riksbanken hade jag fått sämre 3månader, om jag ens fått behålla min rabatt på 1.4%.

Min plan är iaf att vänta på riksbankens nästa räntebesked, höjer de så får man väl ligga kvar men om de inte höjer kommer jag begära ut underlaget och se vad man kan få hos andra banker.

Av Triffid

sjukt konstigt om inte hyrevärden har färgen och kan klara av att måla över lite spackel vid behov efter någon flyttat. De borde vara glada att ni ens spacklade.

Av Triffid
Skrivet av e1m1:

Jag har också funderat lite på att stöpa om mer mot svenska fonder nu när kronan är så billig, är då närmre 50/50 svenska och utlänska i dagsläget (i alla fall om man tar med aktier också). Drar mig dock alltid för ändringar som involverar sälj, så blir nog att nyinvesteringar blir svenskt istället.

Precis vad jag gjorde i somras, ändrade om viktningen på nyinvestering till fördel för sverige... tyvärr så fortsatt kronan falla men men

Av Triffid
Skrivet av Mindfighter:

Vi importerar inflation via svag krona, så sänker RB styrräntan så tappar kronan värde och inflationen stiger så nej, innan vi fått ordning på valutakurserna så blir det svårt att sänka utan att resten av världen sänker först.

du missade andra raden i det du citerade "om inflationen går nedåt..." vad du kanske menade att invända med var att du inte tror inflationen kommer gå nedåt ifall kronan tappar i värde/inte stärks, men det är ju nästan vad som händer senaste månaderna så..

allt jag vet säkert är att inget är säkert. Enda det senaste året lärt oss är att saker kan hända mycket snabbare än man förutspår de ska, en chocksänkning av räntan i närtid som en reaktion på deflation/lågkonjuktur hade inte förvånat mig, men blir heller inte förvånad om den ligger kvar.

Av Triffid
Skrivet av blunden:

Det är sällan värt att flytta tjänstepensionen då du lätt förlorar betydligt mer på deras högre avgifter än du vinner i ränta. Just på grund av de långa tidsperioderna ens tjänstepension ofta ligger investerad gör även marginellt högre avgifter väldigt stor skillnad, särskilt när man tar hänsyn till "ränta på ränta"-effekten.

Har du testat att be de andra bankerna matcha eller gå under Swedbanks erbjudande?

De flesta andra storbanker brukar mig veterligen också ge dig en personlig bankkontakt, även om det alltid är en del handläggare som byter kontor eller bank som gör att man tappar dem.

Nordea brukar vad jag vet generellt ligga sämre till räntemässigt och har ju tidigare haft sämst kundbetyg av alla storbanker i någon undersökning så det kan ju vara värt att gräva lite i om du överväger dem.

är det verkligen så att alla bankerna har sämre pensionsfonder än de klassiska pensionsförvaltarna?

Av Triffid
Skrivet av Henrico:

Kan väl hålla med om att detta blir lite OT, men samtidigt relevant för hur kostnaden för bolån sätts.. Håller med dig i mångt och mycket, men jag tror mycket har att göra med hur förutsättningen för BRF:en är också - ung, gammal, låga/höga brf-lån per kvm, mycket lokaler, etc etc... Jag håller nog framförallt med om ditt resonemang ovan för äldre föreningar med låga lån/inga lån och jag tror nog också att det är en av förändringarna vi ser med bankerna nu att de tittar betydligt mycket mer på lån per kvm i föreningarna än tidigare. (d.v.s så länge räntorna var onaturligt låga så gjorde det inte så mycket att föreningar hade höga lån - men vi hamnar väl kanske i samma diskussion som du för då - att man amorterar betyder då faktiskt att det är positivt för medlemmar som är på väg ut då de för högre pris för sin bostad...)

Sedan finns det ju en grundläggande förutsättning här som många inte tänker på, man äger inte en BRF, man äger nyttjanderätten som en del i en förening. Så frågan är ju om man ser till sitt eller föreningens bästa.

Ja definitivt, alla föreningar har väldigt olika förutsättningar och även en unik historia ang. hur saker skötts tidigare som man inte bara kan blunda för.

Det är också sant att 'föreningens bästa' är en faktor att tänka på, och den kan definitivt överväga det jag påpekade ang. hur man fördelar kostnader i tid över medlemmar, allt beroende på förutsättningarna. Det är ju som du är inne på väldigt riskabelt med stora lån pga hur mkt kostnaderna kan svänga på kort tid ,som vi sett nu, och med de förutsättningarna kan det definitivt vara rätt beslut att amortera extra så fort tillfälle finns, tex då under lågränteperioder.

Skrivet av Henrico:

Det har ju börjat poppa upp en de ägarlägenheter nu också, skulle vara intressant att se hur bankerna ser på lån till dem jämfört med brf:er... Jag är ju personligen sjukt skeptisk till hur man ska komma överens i ägarlägenheter/samfälligheter när det kommer till stora reparationer/renoveringar..

https://www.jm.se/stockholm-lan/agarlagenheter-stockholm/

Ju mer jag är utomlands där ägarlägenheter regerar ju mer uppskattar jag vårt system med bostadsrättsföreningar måste jag säga. Så jag är helt på din sida här vad gäller skepsisen inför detta

Av Triffid
Skrivet av Henrico:

Ugh... Glad att man bor i en äldre stabil förening där vi hela tiden räknat med 4% även om vi har haft 0.7% ränta på lånen och amorterat mellanskillnaden hela tiden, men det har krävt MYCKET jobb på årsstämmor för att de som bara vill tokmaxa värdet på sina försäljningar skulle få sin vilja igenom och köra noll marginal och superlåg avgift istället.

Ett tips för er som köper nu (mer än någonsin) är att noga kolla årsredovisningarna, det ger ett bra hum om var avgiften kommer ta vägen när man tittar på föreningens löptider för lån och hur de amorterat.

Lite OT men de som är emot har en bra poäng. Det är storleken på amorteringen som borde vara konstant över tid snarare än räntekostnaden. Varför skall nuvarande medlemmar kompensera framtida medlemmars räntekostnader? räntan sätts utifrån den ekonomiska situationen samhället befinner sig i, det är fullt rimligt att anse att de personer som är ägare under den tiden bör stå för kostnaderna för sin tid.

Eller för att vända på det, varför skall framtida medlemmar behöva amortera mer pga att räntan är hög nu? Det är amorteringen som är själva avsättningen till underhållet. Räntekostnaden är samma sak som alla andra kostnader, men ni gör antagligen inte samma sak för elkostnaden, vatten, värme, ev personal?

Det är fritt fram att tycka detta är bästa sättet såklart, man får (antagligen) en stabilare avgift över tid. Jag tycker att det är viktigare är att det skall vara rättvist över tid vilket betyder att ägare skall bära sina kostnader inkl. underhåll för den tiden de äger lägenheten och varken mer eller mindre.

Av Triffid
Skrivet av Json_81:

Relativt mycket ja, men inte 30%, det är extremfall.

en föreningen med lån vars bindingstid löper ut under samma år kan mycket väl behöva höja 30% utan att det skulle tyda på att något är misskött.

absolut minimum är ju en höjning i linje med inflationen, vilket skulle vara runt 10%. Sen har de allra flesta föreningar också lån vars kostnader ökat med långt mer än 10%, så 30% är långt ifrån något extremt.

En tidigare slappt skött föreningar kanske kan höja mindre genom att skära ner på utgifter, men om de utgifterna kan skäras ned på utan konsekvenser borde det ju gjorts tidigare kan man tycka.

En bra skött föreningen som redan har slimmade kostnader måste höja för att kompensera för inflation + ökad räntekostnad.

Av Triffid
Skrivet av Zyie:

Hmm, Hyperloop har han som sagt inte ens försökt bygga själv, endast en idé som han har sagt att det vore najs om nån snor och bygger. Det finns inget som säger att det inte går. Handlar bara om politisk vilja för att finansiera den typen av projekt.
Hursom, inget man kan beskylla Elon Musk för att vara Elons "fel" att de inte existerar.

Hyperloop är en gammal idé som forskare redan skrotat (som många andra av hans ideér). Det låter coolt men är dödfött, milslånga vakumtuber är idioti och livsfarligt. Finns hur många debunked artiklar som helst om du är intresserad på riktigt av varför det är en dålig idé.

Skrivet av Zyie:

Hans biltunnlar förstår jag inte vad du menar. Det är ett företag värt över $5.5 miljarder. De har byggt, och håller på bygga tunnlar just nu. Tänkte du att de skulle finnas färdigställda tunnlar över hela världen, kanske tiotusentals av dom, på några år?
Det tar tid, och krävs politisk vilja för att lägga pengar på det. Det verkar ju vara ganska framgångsrikt än så länge. För tidigt att säga att det var ett misslyckande.

Vi kan redan bygga tunnlar. Vi har byggt tunnelbanor, som är en mycket bättre idé än tunnlar som bilar skall ner i, i över hundra år. Enda anledningen att han hype:ar sina biltunnlar är för att det passar hans tesla och självkörning. Det är en fullkomligt idiotisk idé att ha ett stort tunnelnätverk och massa hissar för att möjliggöra bilar att köra runt under staden.

Skrivet av Zyie:

Raketerna du nämner för transport, är ju under utveckling? Det är Starship, som utöver att vara planerad att användas för resor till både Månen och Mars, även kan tänkas användas just så som du beskriver.
Det tar ju dock så klart tid att utveckla dessa.
Eller trodde du att det går på något år också?
Du har inte kollat upp hur lång tid nya raketer tenderar att ta att utvecklas? Även när de används endast en gång, så kan det ta årtionden. Nu pratar vi om en raket som är tänkt att den ska kunna eventuellt användas flera gånger per dag. Det är ett ganska stort hopp.
Du kanske tänkte att ju mer avancerat det är, desto snabbare går det att utveckla?

Att transportera människor i ICBM runt jorden är idioti och hype. Ingen stad kommer anlägga raketuppskjutningsplatser i närheten av staden, färdsättet är extremt farligt och inget som vanligt outbildat folk bara kan använda sådär.

Skrivet av Zyie:

Elon Musk är känd för att vara extremt tidsoptimistisk ofta, för att säga det väldigt snällt, men alla de exempel du tar upp är ju extremt dåliga exempel på att han ska ha misslyckats.
Inte ett enda av dom är ett misslyckande.

Bättre kan du. Det finns absolut saker han misslyckats med, men att tro att han "bara kastar skit på väggen och ser vad som fastnar." är ju tämligen felaktigt, speciellt om du baserar hela den åsikten på de exempel du gav.

Dessa exempel är jättebra för de är alla dödfött hypeskräp. Jag säger inte att något är omöjligt (givet teknologi som inte finns än) men om vi pratar tidsoptimism är han snarare 100 år för tidigt än 5.

Av Triffid

Elon Musk är en hype:are, han bara kastar skit på väggen och ser vad som fastnar. De flesta av hans galna ideér är non-starters som tyvärr fick/får alldeels för mycket uppmärksamhet (hyperloop, hans biltunnlar, ballistic raketer för transport om nån kommer ihåg ... )

Tyvärr har han en kult bakom sig som tror han är någon slags geni vilket gör att en massa pengar och uppmärksamhet slösas på smörja.

Givetvis har han också finansierat en och annan bra/lyckad sak, men hans track-record är knappast något att se upp till.

Av Triffid
Skrivet av cp_:

Finns det någon nationalekonom som har haft rätt hittills de senaste 2 åren?

Efttersom alla alltid säger olika finns det säkert någon, problemet är väl att man vet först efteråt vem det var som hade rätt 😂