Inlägg

Inlägg som Whippoorwill har skrivit i forumet
Av Whippoorwill

Tack allihop för vettiga synpunkter!

@Rydisen: Jag vet inte, jag har lite svårt att motivera behovet av burken överhuvudtaget egentligen, men i princip är det väl för att jag tänker mig att prestandan trots allt blir bättre med ett chipset som är konstruerat för 3700, samt kanske viktigare, att x570 är specat(?) att klara 128GB RAM medan det inte verkar finnas några x470 som gör det.
Toppennyhet med länken om 32-kapslar. Precis vad jag hoppats på. Jag lär vänta in tills de är tillgängliga.

@Bernd_P1: Nej, det måste jag väl inte egentligen. Det var väl mest att det finns och ökar på läshastigheten lite.
Är det alltså så att M2 belastar chipseten mer än sata SSD generellt? Jag trodde bara att det gav mer belastning pga den högre frekvensen.

@perost @backfeed :Jag har en 'i stort sett ljudlös' dator redan då min gamingrigg är vattenkyld med externt torn och långsamma stora chassifläktar, men det är ändå inte helt tyst och drar en hel del ström som blir till värme i rummet.
Jag har inte tänkt att jag skulle kunna överklocka något men det är värdefulla synpunkter du kommer med. Jag har missat skillnaden i TDP-mätning mellan AMD och Intel.
Jag valde öppet chassi för att konvektionen skulle vara så effektiv som möjligt. Där finns väldigt lite eller inget som håller kvar luften i nån låda, ett slutet chassi skulle säkert aldrig gå med passiva komponenter på det viset men det här hade jag hoppats kunde funka.

@The Kristoffer: Ja och nej, jag har sett en massa coola passiva koncept men de verkar sällan lyckas sälja. Din länk hade jag inte sett men den verkar ha gått samma öde till mötes:https://linustechtips.com/main/topic/972497-calyos-nsg-s0-2-phase-cooling-solutions-is-dead/ . Jag förstår inte varför för konceptet verkar ju vara klockrent. För kompakta HTPC finns men inte för ATX eller m-ATX. Men jag söker runt marknaden regelbundet.

@_niko_: det får bli köket i så fall... kanske inte helt optimalt, men jag gillar hur du tänker.

Edit: För er som tvivlar på CPUkylningens tillräcklighet så finns ju den ännu fläskigare CR 95C som åtminstone på pappret ska klara TDP 95. Den ser ut att gå att få tag på fortfarande, men det är lite märkligt att Nofan har slutat tillverka den.
Möjligen beror det på att den är så stor att den inte passar med alla moderkakor och kort för att den tar upp plats.

Av Whippoorwill

Endast passiva komponenter

Min surfburk pajade och jag började fila på en ny med helt passiva komponenter och i vanlig ordning spårar det ut från en budgetmaskin till nåt dyrt...
Tanken är att den ska kunna snurra både som hyfsad gamingburk, och vara på dygnet runt med några virtuella burkar snurrandes i bakgrunden utan att jag ska störas av något irriterande ljud när jag ska somna.

Synpunkter på bygget?

https://www.inet.se/kundvagn/bild/12824567

komponenter som Inet inte har:
https://www.quietpc.com/nofan-cr-80eh
https://www.quietpc.com/palit-ne5105t018g1-1070h

Återstår moderkort och diskar.
Det grämer mig nåt grymt att den enda fläktlösa X570 som finns kostar tio papp.. minst dubbelt mot alla andra
Och ja jag vet att fläkten inte kommer att gå på om det inte behövs, men det är ändå en mekanisk oljudsapparat som besudlar min passiva skönhet och det kan jag inte leva med.
Alternativet är något high-end X470 av dem som ska ha en firmwareuppdatering som ger en del av 570:s features.
https://www.tomshardware.com/news/gigabyte-amd-ryzen-3000-pci...

Diskar velar jag lite om men M2 måste det väl bli till OS åtminstone och nån SSD eller SSD-raid för lagring. Jag behöver inga jättemängder lagring.

Nån som vet om 32GB RAM är på gång utom de specialkapslar som bara funkar med vissa ASUS-kort och dessutom är så höga att jag är rädd att de inte får plats under CPU-kylaren? Man kan inte ha för mycekt RAM om man kör virtuella burkar och jag skulle vilja ha 128GB om det gick
Nån som vet om det är på gång eller finns passiva kylflänsar för X570 -chippet som man kan byta ut på någon av x570-moderkakorna med fläkt?

Av Whippoorwill
Skrivet av morxy49:

Nja. Det är lite av en gråzon över det hela faktiskt. För det mesta så är Grooveshark olagligt.

Det olagliga är de som tillgängliggör/laddar upp. Att Streama ner är i Sverige fortfarande inte olagligt såvitt jag vet.

Av Whippoorwill

En sak som bortses från i diskussionen är mixningen/masteringen, där det kan förekomma att man kompenserar , dvs man gör det inte så linjärt och korrekt som möjligt utan för att det ska låta så bra som möjligt på de flesta anläggningar.
Vad som är korrekt är alltså inte glasklart eftersom det antagligen inte är helt korrekt ljud man stoppar in i sin anläggning.

Av Whippoorwill

Tips om ny IT-podd

Bra,seriöst, och välinsatt.
Premiäravsnittet är lovande
***bort/mod***

Av Whippoorwill

Jag har testade brusreducering för ett par år sen och är inte jätteimponerad. Det kan ha blivit mer sofistikerat men då var det fortfarande så att de klarade bäst att neutralisera regelbundet bakgrundsljud som nätbrum och motorljud, men jag tyckte ändå det gav nån slags burkig karaktär åt upplevelsen och de klarade inte av att ta bort lite mer komplext bakgrundsstök som pendeltågsgnissel och sorl.

Av Whippoorwill
Skrivet av Tadidas:

Jag har försökt det också via en gammal laptop utan framgång. Promiskuöst är inställt som standard i Wireshark. Däremot verkar det inte gå att sniffa krypterade nätverk (trodde det räckte att laptopen också befann sig på samma nätverk). Så jag stängde av krypteringen ett litet tag men det gick inte ändå. Finns det något annat program som är lättare att använda för en novis som jag?

Nu var det ett tag sen jag hade anledning att sniffa promiskuöst, men jag har för mig att vi då använde just wireshark men att vi var tvungna att ha speciella donglar, dvs speciella nätverkskort och flera stycken för att sniffa av alla kanaler samtidigt

Av Whippoorwill
Skrivet av crydaz:

Den funkar ?

Drog igång den idag. BIOS laddar, men inte disken. Antingen beror det på att disken har somnat in eller så beror det bara på att BIOS glömt kur många sektorer och cylindrar disken är på och i så fall är det bara att byta biosbatteri och definiera disken igen (om inte autodetect finns och funkar)

Av Whippoorwill
Skrivet av Fyndler:

Tjenare, startade upp datorn idag och märkte ganska snabbt att bara en hdd syntes. Kollade då på den externa och den lös inte alls. Har provat byta USB plats men den är helt död. Går det på något sätt att kopiera filerna från den hdd?

Om den inte går att se på något sätt så att den är verkligt död så går det med all sannolikhet att rädda datat om du är villig att betala. Skicka disken till tex. http://www.ibas.se/

Av Whippoorwill
Skrivet av crydaz:

har du den fortfarande ?

Ja , de har inte slängt den vad jag vet. De slänger aldrig något.

Av Whippoorwill
Skrivet av Glam:

Som i alla sådana sammanhang så glömmer man lätt att fråga vem som granskar granskarna?

Är rapporten av godtagbar kvalitet så är resultatet så utförligt att vem som helst med tillräcklig kompetens som läser rapporten ska kunna granska den, och med tanke på vilka som beställt den så lär den ju bli öppet tillgänglig för alla. Det är nog bara en tidsfråga så kan du själv sätta igång och granska..

Av Whippoorwill
Skrivet av Lanse:

Hej, min flickvän köpte för lite strax över 2 år sen en HP dator som nu har börjat låta jävulskt mkt när den är igång, så pass mkt att det inte går att ha igång den. Så hon tänkte reklamera den, får svar från butiken att öppna datorn o får en youtube film hur man gör. Detta görs och fläkten visades inte vara dammig över huvudtaget. Meddelar detta till butiken och får svar att ett reklamtions ärende ska påbörjas och detta :

"Fraktsedel är bifogad i detta mail, använd den för att skicka hit er dator om ni godkänner felsökningskostnaden på 399 kr. Meddela oss också om ni önskar betala genom banköverföring eller via postförskott så skapar vi en betalningsorder/faktura på detta."

Får butiken ta ut en sådan avgift för att ta emot en reklamation? Vet att ifall det anses att köparen har åstakommit skadan så måste man betala en undersökningsavgift men nu har inte ens datorn hunnit till butiken innan dom ska ha betalt.

Det är väl att köpare n har åsamkat eller att det orsakats av normalt slitage, dvs det ska utelsutas att det är tillverkningsfel i princip, när det är fel efter så lång tid.
De har säkert rätt att göra som de gjort eftersom det bara är ett godkännande från er sida. Om de kommer fram till att det är något som bör gå på garantin lär de knappast debitera er felsökningskostnaden, men det är deras enda möjlighet att kunna få pengar för allt felsökningarbete där det visar sig att det inte ska gå på garantin

Av Whippoorwill

är det trådlöst kan du ju sniffa promiskuöst

Av Whippoorwill
Skrivet av Aleshi:

Vet inte om det är rätt forum här, men hittade inget bättre.
Har en bekant som jag i inte hängt med på många år, men vi har sporadisk kontakt på facebook och pratar lite när vi ses på stan ibland. Han har hållt på en hel del med droger och jag har sett hur han försöker sälja sina ägodelar på facebook mer än en gång, bland annat en growbox. Och han har alltid ett behov av pengar.

Nu säger han att han ska hämta ut ett paket, men att hans kort är borta, så han undrar om han kan föra över pengar till mig och sedan få kontanter av mig. Jag tänker ju genast att han tänker blåsa någon, han kanske tänker betala snart och tror att han kan lösa det så att jag inte hamnar i kläm eller vad som helst. Men jag vill veta hur jag ska agera nu. Jag vill inte avfärda honom för då lurar han någon annan, jag vill helt enkelt undersöka om han försöker blåsa någon eller inte.

Det kan absolut vara något lurt. Ex vis del i ett triangelbedrägeri.
Om det verkligen är hans eget konto så är det inget problem för din del, dock. Så be honom få kontoutrdrag eller på annat sätt bevisa - i sista hand genom att tillsammans gå till hans bank - att det är hans konto pengarna kommer ifrån så är det lugnt. Om han har rent mjöl i påsen borde han inte ha något emot det.

Av Whippoorwill

Grattis! snyggt jobbat. cred till ihärdigheten.

Av Whippoorwill
Skrivet av CeciliaB:

Nja, rootkit och liknande har ju blivit ovanligare de sista åren eftersom det är svårt att få in dem i 64-bitars Windows 7. Det har ju mest varit polistrojaner och mer eller mindre skadliga annonsvisartillägg till webbläsarna de senaste två åren och de filerna har ju inte varit svåra att upptäcka.

Visst, det har blivit ovanligare och svårare, men om man misstänker malware som man inte hittar eller får bort med vanlig scanning så är det i min bok fortfarande ett självklart nästa obligatoriskt steg. Det är som du säger svårare att få in skit i nyare OS men så länge det går att göra trojaner och användaren har admin-rättigheter kan du alltid få in skit i OS.

Av Whippoorwill
Skrivet av ddaniel91:

Det har jag faktiskt inte tänkt på. Ska prova både detta samt köra igång en live-USB med Linux plus Avast på och se om det hittar något. tack för tipset!

Alltså.. inte för att vara sån, men att inte göra en scanning utifrån som nästan första åtgärd när man misstänker att man är smittad..hur tänker man då om man anser sig vara ganska duktig på windows. Det är ju nästan alltid så att ett virus sabbar så att det smittade OS:et är oförmöget att upptäcka det.

Vad sa virustotal om filen som du laddade upp?

Av Whippoorwill
Skrivet av danedi:

Rätt utrustning? Med den utrustning som är certifierad och man inte behöver tillstånd för så kommer du inte längre än så. Om du har tillstånd, sure... du kan skicka wifi till månen om du har nog med kraft.

jodå, med riktantenner går det även med 100mW.

Av Whippoorwill
Skrivet av van der vaart:

tjenare. finns det något vettigt sätt att dela ut wifi över en sträcka på ca 4 km ??

jag har fiber och min brossa har bara lökigt adsl som går upp och ner hela tiden

Skrivet av hemligsomfan:

Två riktantenner i lämplig storlek. En hos dig och en hos honom. Vill han ha trådlöst hos sig behövs det också en AP hos honom som klarar av att återdistribuera det trådlösa.

Detta förutsätter att din router har anslutning för extern antenn.

Enkel beskrivning på ett krångligt problem. Det räcker alltså INTE med en stor och stark antenn i ena änden.

JAg skulle säga att det kräver ganska fri sikt dessutom för att fungera tillfredsställande

Av Whippoorwill
Skrivet av ddaniel91:

Inte en dum fråga alls
Ja, jag är helt säker på att det inte är riktiga Adobe.com jag kommer till. Dels för att Adobe inte skulle göra på det sättet (sätta in en popup som säger att din flash player är för gammal) och dels för att filen man laddar ner inte ser likadan ut som den filen man laddar ner från riktiga Adobe.com. Sedan laddar man inte ner flash player till Chrome heller; det är en inbyggd del av webbläsaren numera. Uppdateringarna ska komma automatiskt så vitt jag vet.
Ska däremot testa att köra igenom filen på sidorna du tipsade om för att se om den är välkänd.

Sant, jag har chrome själv och blandar med firefox, och medan ff fortfarande måste uppdatera adobe så gäller det inte chrome när det funkar som det skall. Det jag tänkte var som sagt att det blivit något knas, och att websidorna noterar att flashversionen är för gammal och redirectar till adobe, något man kan vara med om på andra browsers, eller åtminstone var det så till nyligen. Hursomhelst -lycka till.

I sista hand -om du fortfarande tycker det är värt att gå till botten med viruset istället för att installera om, så finns det verktyg som gör en snapshot och sen jämför med en nyinstallerad windows för just det systemet ( ev med pålagda servicepacks etc) och sen jämför fil för fil. Det tar en jäkla tid och man får själv fortsätta med detektivarbetet med att utesluta skrivardrivisar etc.