Inlägg

Inlägg som Thor har skrivit i forumet
Av Thor
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Att den kan gå lite lite snabbare eller långsammare visste jag om.
Men säg att man snart har ett 5Gbit eller 10Gbit enheter hemma, sedan pluggar man in denna med enbart ens router i mellan. Så tvivlar jag på att en router märkt 1Gbit ethernet inte kommer flaska ner det.
Självklart kommer olika 1Gbit routrar hantera det olika bra.

Sedan har jag inte 10Gbit enheter idag, men det är endast en kort tidsfråga. Tom mac Mini finns med 10Gbit ethernet. Det är lite konstigt att Apple brukar vara supersnabba på att implementera vissa saker.

*edit*
Datan jag främst tänker på är att man har en supersnabb nvme ssd på vardera enhet och ska kopiera data mellan dessa.

Ja i det läget du har enheter som är kapabla till 10gbit/s så kommer hastigheten att begränsas för de enheterna till 1gbit/s om det är kapaciteten på routerns portar. Tror jag missuppfattade ditt första inlägg.

Jag tror dock att de flesta som har behovet av 10gbit/s är medvetna om det eftersom det inte finns jättemånga use-cases med 10gbit/s portar för den gemene hemanvändaren (vilken är kundbasen majoriteren av hemroutrar vänder sig mot), och om man vet med sig behovet köper man en router som har kapaciteten på portarna. Alternativt kan man komplettera med en relativt billig 10gbit/s switch om man behöver snabb hastighet mellan enheter på sitt LAN.

Av Thor
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Folk byter ej ut saker som fungerar emot i princip samma sak fast lite bättre.
Så det som händer är att de som nyligen köper nya routrar får Wifi 6. Den stora skaran som inte har problem behåller sin befintliga tills de av någon anledning behöver byta.

Det jag inte gillar med nya svindyra routrar är att de ofta bara har 1Gbit portar inåt. Man har då lagt ut kanske 5000kr på en svindyr router som man hade varit lite sur på specifikationen för flera år sedan. Nä, då behåller jag allt min gamla router.

*edit*
Argumentet man har inte snabbare än 1Gbit utåt är irrelevant. När de flesta billiga konsumentroutrar agerar som en flaskhals i hela nätverket och precis all trafik går genom denna.

Bara för att portarna är 1gbit/s betyder inte att routern enbart kan hantera 1gbit/s trafik internt på ditt LAN, det beror på vad den har för kapacitet i bakplanet. Ett enkelt sätt att testa detta är att köra ett antal iperf sessioner för att se vad du får för sammanlagd kapacitet, inte vetenskapligt direkt men du får en ungefärlig siffra.

Av Thor

Om du inte kan förklara något komplext på så pass låg nivå att en helt oinsatt förstår det, ja då förstår du det inte tillräckligt bra själv. Så att Ubisoft uttalar sig om att det är svårt antyder bara på att de gör en vild chansning med detta. Vilket skämt!

Av Thor

Det är ca 4% "årsränta" på exemplet om iphone de har. Relativt låg kostnad, skillnaden är att man inte äger produkten. Detta är ett utomordentligt sätt för personer som inte har råd att köpa elektronik att få tillgång till detta, men det låser också fast konsumenten något iom att de inte kan tillgodose sin investering vid en senare försäljning om de då inte väljer att abbonera de 37 månaderna som krävs för att få ägandeskap av produkten. Men den marginal som man betalar iom flex äter upp en ev summa pengar man kan få tillbaka i andrahandsvärde. Mao motiveras kunden att ta en ny vara efter 2 år och således har Komplett ett starkt incitament för kunden att vara kvar i tjänsten.

Detta är en guldgruva för komplett, men affäramodellen tycker jag riktar in sig på relativt köpsvaga konsumenter, vilket beroende på hur man ser det inte är särskillt etiskt.

Av Thor

Med tanke på Blizzards historik på senare år med misslyckade spelsläpp i form av exempelvis reforged samt oförmåga att bibehålla retention av spelare pga. sin idiotiska kortsiktighet och komplett fokus på att tillgodose aktieägarnas vinstintresse på bekostnad av sin fanbase så ställer jag mig gravt skeptiskt till allt som har med Blizzard att göra.

Deras affärsmodell har på senare år varit att omvandla tillitskapital till pengar, det är ganska många med mig som tilliten har sinat för. Jag är trött att de missbrukar intressanta spelvärldar i de grövsta bara för att tillgodose sina ägare större vinster på kort sikt.

Som jag ser det har de grävt upp våra hjältars gravar (speluniversum) och använder hjältarna som nickedockor vilka de gett ny hattar för att få det att se ut som att det är något nytt fastän de i verket bara utnyttjar forna hjältars lik till sin egna vinning med total oförståelse för en stor del av sin kundbas. Nu har de även börjat kasta liken på bål och bränner dessa inför sin forna fanbase i ett hån, det uppenbara exemplet är hur de totalt har förstört en lång och anrik canon från warcraft universumet iom att de helt plötsligt säger att the jailer har styrt allt, SÅ JÄVLA FULT GJORT.

Nej, nu är det nog. Jag kommer inte köpa någonting från detta skitbolag innan det bevisats att produkten är BRA och inte designad för att utnyttja konsumenter, rösta med plånboken är väl dessvärre det bästa jag kan göra.

Av Thor
Skrivet av snajk:

Menar du att du alltid sitter med telefonen i handen och upplåst när du kollar på TV? För det gör inte jag, däremot har jag ju fjärren antingen i handen eller väldigt nära.

Den är i princip alltid nära till hands ja, det händer att jag använder fjärren för den är ändå OK för att vara fjärr (LG:s magic remote där röstigenkänningen ändå är bruklig (för det mesta)). Men om jag får välja är luren enklare.

Skrivet av snajk:

För mig är det i alla fall sjukt mycket smidigare med en fjärr. Dels för att det helt enkelt är kortare väg till den liksom, ingen upplåsning och ingen väntetid på att börja casta.

Du navigerar till appen i två olika gränssnitt, har svårt att se att det skiljer sig markant i tidsåtgång för att komma åt content. Att låsa upp luren är väl ungefär samma sak som att starta tv:n? Du går in i appen o aktiverar casting o CC startar TV:n.

Skrivet av snajk:

Sen är ju allt innehåll där liksom, Google sammanställer innehåll som jag kollar på, typ nästa avsnitt av serier jag har sett och liknande, och lägger det på förstasidan. Jag behöver inte ens komma ihåg ifall serien jag vill se var på Netflix eller HBO för serien finns ju där direkt. CC stöder också CEC så jag behöver inte använda dess fjärrkontroll utan tevens fjärr har fullt stöd.

Sammanställningen lät lite smidigt men personligen så lägger jag inte mängden tid att kolla på serier vilken skulle orsaka ett eventuellt problem med att komma ihåg vart serien fanns.

Skrivet av snajk:

Sen tillkommer allt kring att vara flera som använder samma TV. Jag behöver inte installera Netflix på min tjejs telefon, och logga in med mina uppgifter, bara för att hon ska kunna kolla på Netflix eller typ pausa när jag sitter på toa liksom.

Jag vet inte om jag tycker att något man behöver göra en gång är ett problem och sen kan du väl genom google home appen uppnå samma funktion med att pausa uppspelat material via en CC utan fjärr tror jag.

Skrivet av snajk:

Men du tappar ju ingen funktionalitet med CC med Android. Du kan fortfarande casta om du föredrar det. Och priset är ju inte något problem, just nu kostar CC Ultra (med stöd för 4K) 780 enligt prisjakt, och CC med Android kostar 788 (också med 4K stöd) trots att den inte är lanserad här egentligen utan grå-importerad.

Om det nu blir så att det faktiskt inte blir någon prisskillnad vid faktiskt svensk landsering så är det ju likväl att ta en med fjärr, men har svårt att se varför sådan prissättning skulle bli realitet, det är fler fysiska komponenter vilket driver kostnad. Där har du ju också en anledning till att inte vilja ha det, X antal fjärrar m tillbehörande batterier måste produceras för något som i bästa fall gör konsumption av underhållning upplevt lättare. Mer elektronikavfall utan någon egentligen användarmässig vinning är inte en fördel som jag ser det.

Av Thor
Skrivet av snajk:

Det är en åsikt. Varför ska man ha en dator, du kan ju spela spel och läsa nyheter på din telefon simpelt och användarvänligt?

Nu gör du en höstack av ett halmstrå, det ena hantetar användargränssnitt ditt exemple åsyftar ju interaktiv media 😅

Men nyheter går väl ypperligt att läsa på en telefon?

Klart det rör sig om åsikter, förstår mig bara inte på den andra sidan i denna argumentation! Jag har fortfarande inte fått argument tilö varför det skulle vara bättre med en fjärr utöver "jag gillar det mer". Med en "klassisk" chromecast simplifierar du hela användarupplevelsen, hur smidigt är det i ärlighetens namn att skriva saker via en klassisk fjärr på majoriteten av tv apparater?

Av Thor
Skrivet av snajk:

Men tyvärr håller inte TV-tillverkarna dessa aktuella särskilt länge, det är inte ovanligt att appar börjar försvinna efter tre-fyra år exempelvis då en nyare plattform eller version har funnits ute ett tag och utvecklarna börjar slira på stödet för den förra plattformen. Vill man inte kassera sin TV som man kanske la över 20 papp på efter en handfull år så får man alltså köpa till något annat för "smartheten".
Anledningen är förstås att telefonen är skit som fjärrkontroll.

Tycker telefonen gör det enklare, du eliminerar i princip helt behovet av en till enhet, dvs den köassika fjärren. Enda anledningen jag ser till varför mna föredrar en klassisk fjärr är i princip "det har alltid varit så". Med din telefon och chromecast så interfacar du direkt med det du vill starta istället för via en enhet som styr ett interface på en separat enhet, det blir bara onödig komplexitet användarmässigt i min bok.

Av Thor
Skrivet av AllMessedUp:

Är supernöjd med min 55" TV 4K, men TCL:s "smarta funktioner" är inte så smarta. Dessutom kraschar hit och dit, så smartfunktionen suger verkligen. Stödjer typ bara netflix med. Så det är som du säger, har man en gammal tv eller en med sugig "smartfunktion" så är detta verkligen intressant.

Personligen använder jag nog en fjärrkontroll hellre. Är en viss irriterande delay osv. när man spolar med mobilen.
Dock har jag redan en chromecast, så får väl se hur mycket mer smutt denna version blir!

Hoppas dom håller samma låga pris.

Var nog inte tydlig med vad jag menade, alltså att en chromecast med fjärr är överflödigt, den "klassiska" chromecast är den bästs mediauppspelaren enligt mig pga att den utför behovet av mediauppspelning på absolut simplast vis användarmässigt.

Av Thor
Skrivet av cyklonen:

Jag tror inte du förstår vad en Chromecast gör. Den möjliggör ju primärt att man kan skicka en videoström från en annan enhet - dator, surfplatta eller mobil - till en TV. Inbyggd "smart" funktion i en TV ersätter inte på nåt vis det.

Funderar t ex på att ha en 12 V-driven TV i båten för att se filmer och serier på. Då är en Chromecast den enda lösningen som funkar.

Det är chromecasten som hanterar all kommmunikation mot tjänsterna samt uppspelning av video, inte din telefon eller platta. Din enhet styr vad chromecasten ska spela upp, ungefär samma funktion som en fjärrkontroll. Denna videon förklarar det ganska bra: https://m.youtube.com/watch?v=AFzmLg0zWgU

Du kan ju fylla samma funktion med en "klassisk" chromecast för ditt usecase likaväl som om du hade en chromecast med kontroll? Du måste ju ändå ha någon form av Internetanslutning samt att du troligen har din telefon med dig?

Av Thor

Tillför denna produnkten något egentligt mervärde? Alla nya tv apparater har inbyggd android tv, vilket gör att funktionen som möjliggör ett GUI o lokalt till enheten installerade applinationer bara bidrar till att driva upp kostnaden för en slutprodukt.

Det som ev denna kan bidra med är att rädda äldre tv apparater där android tv inte finns (om man nu vill ha ett dedikerat GUI), men den marknaden borde vara försvinnande liten med tanke på moderna konsumenters mönster.

Personligen förstår jag inte argumentet med att man vill ha en fjärrkontroll, detta eftersom att med den "klassiska" chromecast så är telefonen din fjärrkontroll.

Av Thor
Skrivet av Fearnox:

Jo precis, det var ju otroligt dumt att sluta stödja PS3 också, dem tappade ju sjukt mycket användare där.
RTX kort verkar krävas, vet inte vad AMD och Intels motsvarighet kräver dock.
Tidigaste RTX släpptes väl oktober 2018, får väl hoppas på att RTX2050 pallar med och kan få ner priset lite.

Nu är det skillnad mellan konsol kontra PC, konsolgenerationer går i graven, PC generationer fungerar inte riktigt lila svart & vitt.

Skrivet av Fearnox:

Det är inte första gången man "tvingar" konsumenterna att uppgradera, så att göra det för direct storage som kommer ge enorma fördelar är knappast något extremt.

Skillnaden är att det som nämnt påverkar även PC (mer utsuddade linjer på exklusivitet) och ett sådant tag att utveckla spel med stöd för funktionen som alltså kräver specifik hårdvara eliminerar en enorm mängd presumtiva kunder som inte har senaste generationen GPU, till fördel för en minoritet av kunder som har förmågan. Det är inte svårt att följa logiken att man vill vänta lite med att pusha tekniken (läs implementera den i redan påbörjade spelutvecklingar).

Skrivet av Fearnox:

Synd också ifall Sony gjorde en kolosal felsattsning när de bestämde hårdvaran till PS5, i värsta fall så kan de tappat ganska mycket prestanda för något som inte kan utnyttjas.

Sony kan pusha exklusiva titlar som gjorts i alla tider som nyttjar funktionen.

Skrivet av Fearnox:

Kanske var onödigt att ens släppa PS5 ifall det ändå bara leder till vinstelimenering och är dåligt för miljön?

Du kanske ska försöka diskutera på en lite högre nivå ifall du vill få ut något av den.

Av Thor
Skrivet av Fearnox:

Tråkigt bara att deras spel kommer behöva rulla på bra på uråldrig maskinvara.
PS4 och mainstream PC(som knappast är RTX) kommer slöa ner utvecklingen.
Att det inte finns utbrett stöd för Direct storage än är ju ett annat liknande problem.

Jag hade hoppats att generationshoppet skulle ske 2023, men nu så känns det som att 2024 är mer troligt.

Aja jag har ju mycket att spela nu ändå, men det är tråkigt att utvecklingen hålls tillbaka.
Släpps GTA6 på PS4/Xbox one eller datorer utan direct storage så kräks jag.

Hoppas att Starfield blir första spelet som pushar hårt för Direct storage, det skulle vara bra motivation för marknaden att uppgradera.

Kul med ny teknologi osv, MEN. Att exkludera en övervägande majoritet av sin publik är en ganska osund strategi. Hur få % av presumtiva konsumenter tror du har faktisk möjlighet att nyttja direct-storage i dagsläget & en horisont på 5 år?

Det är väl även ganska höga hårdvarukrav på att ens ha möjligheten att använda direct storage om jag inte missuppfattat något?

I den bästa av världar så finns där väl möjligheten att aktivera funktionen om systemet har förmågan att nyttja detta. Detta är gissningsvis inte helt enkelt/billigt att få till bra, vilket leder till att det troligen inte implementeras på bred front innan en tillräckligt stor andel av konsumenter har system med möjlighet att nyttja funktionen.

Att tvinga konsumenter att införskaffa ny hårdvara är inte bara vinsteliminerande, det är dessutom otroooligt dåligt sett ur perspektivet miljö/klimat.

Av Thor
Skrivet av Ryssfemma:

Chromeanvändare: First time?

Apple har väl som dragplåster att de ska ha bättre integritet? Då kan de ju leva upp till vad de marknadsför sig som kan man ju tycka

Av Thor

Ojdå, värst vad få som verkar brännt sina pengar på onödigt krafs som bara driver på det ohyggliga konsumptionsdrivna sammhället vi bor i. Me like.

Av Thor
Skrivet av Molotov:

Vi måste helt enkelt ha mer tråkigt.
låta barnen leka med pinnar och kottar.

Det är faktiskt nyttigt att ha tråkigt ibland

Av Thor
Skrivet av Molotov:

Fast det skulle inte vara så populärt om det fördärvade.
Jag tror detta är en tanke som vi äldre har, precis som generationen innan säkert ansåg att Internet, Tv och video och spel fördärvade oss.

Dopamin är vad som utsöndras i små mängder när du glor på en kort underhållande videoklipp och låter dig själv bli underhållen. Det som sker är alltså att ett stort antal minidoser av ett av de mest beroendeframkallande substanserna som finns teiggas (nu är det inte riktigt möjligt att direkt vara beroende av dopamin, utan snarare aktiviteten som leder till utsöndringen av substansen). Det är alltså människans naturliga belöningssystem som "underhållningsplattformar" som tiktok m.fl försöker nyttja så effektivt som möjligt.

Vidare så blir hjärnan "resistent" mot dopamin när den konstant blir utsatt för substansen. Vilket leder till att fler och fler kickar måste fås för att uppnå samma effekt (mer och mer videos). Det förefaller sig också så att aktiviteter som tar längre tid att genomföra för att uppnå en "kick" av dopamin blir mindre och mindre attraktiv allt eftersom du bygger upp denna dopamin "resistens".

Det är inte ens i närheten av samma sak som mer "klassisk" underhållning som spel eller tv m.fl.

Sen är det väl kanske hårt att säga att tiktok fördärvar den yngre generationen, men det är ytters sannolikt en bidragande faktor till koncentrationssvårigheter & motivationssvårigheter.

Av Thor

Det enda shells gör "bättre" än tubs är ju att göra det svårare, så om man gillar att äta något på ett svårt sätt så vinner shells, annars är tubs bättre. Fast som 90% av övriga säger så är hårt ganska kasst förutom nachos då (pga munsbit).

Av Thor

Det är inte ofta man äter ketchup, men om man nu ska det kan man ju försöka äta något som är godare (Heinz). Felix är bluff och båg!

Av Thor
Skrivet av Sysop:

Det är fascinerande hur mycket känslor en del företag rör upp, känns nästan som att det är by design.

Att lägga ut tiotusentals kronor eller hundratusentals kronor över tid på gejminggrejjor är helt okej, men att pissa på folk när de gör andra val än en själv - det är ju enbart hyckleri.

Men alltid lika roligt att läsa dessa fyrkantiga trådar. 🍿

Inget Apple gör är pga. slump, de vet hur mycket deras kundbas värderar att Apple loggan finns på en produkt, de kan inte ens släppa saker för billigt längre utan att de riskerar att tappa anseende bland sina kunder. Det ska vara dyrt helt enkelt. Speciellt nu när de inte längre är så innovativa som de var en gång i tiden.

Apple har väldigt, väldigt... väldigt många fler kunder än något företag som säljer gaming-relaterade produkter, därav får de även mer uppmärksamhet, sen sitter vi trots allt på ett forum som till stor del handlar om gaming. Men jag tror att en poäng är att man betalar 10ggr pengarna för en produkt bara för att det är Apple som säljer den om man får tro artikeln. Det är inte många som hade betalat 10ggr pengarna för samma funktion av något annat teknikbolag. Jag har exempelvis svårt att se att många hade köpt en mus för 6000:- som Asus släppt om det inte var något otroligt extraordinärt som levererades med produkten.

Men om vi nu föreställer oss att produkten faktiskt är värd det Apple tar betalt för den (rimligt prispåslag efter produktion som inte har med "premium branding" att göra). Det kan ju vara så att man vill hålla liv i sin telefon längre och då kan ju detta vara ett sätt att bli garanterad att man hanterar telefonen korrekt. Nu funderar vi vidare över hur konsumenter fungerar, en ny telefon var eller vart annat år, var finns då värdet?

Jag kan inte förstå vilket värde denna produkten tillför bortom att den ger köparen känslan av att de har köpt "rätt produkt" som de kan "identifiera sig med", bara för att det är Apple som säljer den. Jag hoppas att jag har fel i hur jag tänker, för jag vill inte att folk ska vara drivna av reaktionsbenägna inköp baserade på känslor. Du får mer än gärna förklara för mig hur jag har fel så att jag kan bilda mig en mer korrekt uppfattning om hur det ligger till.