Inlägg

Inlägg som matt76 har skrivit i forumet
Av matt76

För att få tempen i Samsung Magician att uppdateras behöver man klicka fram och tillbaka mellan Drive Details och någon av de övriga menyvalen. Körde samma test för min 980 pro precis, hade högsta temp på ca 69C under prestandatest med CrystalDiskMark 8.0.2. med datorn i signaturen.

Av matt76

Förutom spel som redan nämnts kan jag tipsa om.

Walking Dead: Saints and Sinners
Population One (Battle Royale spel)

Av matt76

Grattis, alltid roligt att köpa något man längtat efter länge. Köpte själv min så kallade "drömdator" av större mått för ett par månader sedan (se signatur), efter att ha haft mestadels mellanklassburkar de senaste åren (hade ett gtx 960 i en 6-7 år gammal dator innan dess). Grym prestanda kräver dock allt som oftast att en kostnad långt över 25+ tusen nu för tiden, där datorn i min signatur låg på lite över 40. Med tanke på att summan ska inkludera inte bara dator utan även övrig kringutrustning så lär nog begagnatmarknaden vara ett bättre val. Du kan ju dock kolla in min signatur för inspiration, då mitt slutresultat blev en relativt tyst, bra kyld, spel- och arbetsdator i den högre klassen.

Av matt76

Ah ok, så med:
- Crossplay disabled = Enbart Xbox-spelare
- Crossplay enabled = Xbox- och Playstation-spelare

Perfekt. Verkar vara fler som spelar det på Playstation, åtminstone "training" etc. då det var helt omöjligt att nå dit med crossplay avstängt.

Av matt76

Har precis börjar lira det här spelet, via Xbox Series X och Gamepass, och tänkte kolla om nån har koll på huruvida "Disable crossplay" enbart blir att man spelar enbart mot andra xbox-användare? Antar att så är fallet, men hade varit trevligt att kunna välja enbart mot andra "konsol" spelare (inkl. Playstation-spelarna) för att slippa möta PC-spelare (för att undgå fusk etc).

För övrigt spelar jag knappt FPS, förutom SP kampanjer och har inte lirat MP på bra länge. Spelat en 6-7 matcher nu totalt, en del klanterier i början, men fick in två rundor med 2 och 5 kills (bra med 8x scope). Kör för tillfället enbart 1-man squad, för att slippa bli en belastning för random squads , men måste säga att det är jäkligt spännande att köra BR (har mestadels kollat streams tidigare) .

Av matt76

Totalt köpt (från 2009-09-30): 105261 kr

Ungefär hälften av den summan är inköp gjorda senaste halvåret (inkl. datorn i min signatur).

Av matt76
Skrivet av Fatmajk:

Alltid lika kul att se när postbilen snurrar runt på våra enkelriktade gatorna. Ser ut som yra höns, och trots att de bara är några få meter bort så måste de alltid åka runt kvarteret för att komma rätt. Blir underhållande detta!

Kanske fel på GPSen eller nåt. Märks för övrigt att chaufförer ibland följer den slaviskt, exempelvis BEST (som har samma tjänst), då de ofta tar stora omvägar, när de börjar närma sig destinationen. Exempelvis svänger in på annan väg när de hade kunnat tjäna ett par minuter genom att köra rakt fram.

Av matt76

Har nyttjat PostNord för alla former av leveranser senaste åren och det har bara strulat en gång (då var det att en pall levererats till fel ställe på lagret), så snackar om hundratals ärenden med leverans till servicekontor och hemleveranser. Antal klagomål på nätet över PostNord ger ju inte direkt någon indikation på hur bra eller dålig Postnord är sitt utövande, särskilt då de verkar hantera uppemot 100-130 miljoner försändelser i månaden.

Av matt76
Skrivet av Zaphood:

Beställde 4/1 och idag när jag kom hem så låg de i lådan.

https://i.imgur.com/VkjIt85.jpg

Sitter bra och gör det de ska. Enda är att de precis stöter pannan, löses säkerligen med glasögondistansen.

Köpte själv ett par sådana slipade linser från VROptician, men har inte haft några problem att de stöter i pannan. Dock använder jag VRCovers facial replacement foam (den tjocka), vilket så klart gör att man inte kommer lika när. Sen beror det så klart på hur tjocka glas man har (själv har jag "bara" -2|-2 och -1,5|-1,5). Det enda man var lite orolig över var hur svårt det var att sätta dit linserna (fick trycka rätt hårt för att få dit dem, så pass att man trodde de skulle gå sönder).

Av matt76

Finns det bättre övervakningsmjukvara än HWinfo64?

Har använt HWinfo64 ett par veckor nu till mitt nya system (se signatur), men känns som programmet helt spårar ur ibland. Har ex. märkt :

- När windows stängs av så fortsätter datorn att vara igång (om Wininfo64 är igång vid nedstängningen)
- Felaktiga värden, särskilt då maxtemperatur, som nu ikväll för min Corsair H150i Pro XT visar att
Current coolant temp: 27,6 med Max: 248,2 C
Fan current: 950 (satt fläktkurva), med Max 65,200 RPM

Det vill säga helt orimliga värden, så måste vara en bugg i mjukvaran, som då ger felaktiva maxvärden från främst AIO.

Min fråga då är om det finns bättre mjukvara för att hålla koll på temperaturer på AIO, CPU, GPU etc?

Av matt76
Skrivet av Supair:

Kör själv en Asus AC68U, interfacet på HIGH, och när jag kör Alyx via VD, kör jag medium/high på texturer. Har Gane latency på 19-23 och total på 35 typ (routern är max 3 m från questen) har inga problem med lagspikes eller microstuttering. Med det sagt spelar jag på en 4790k @ 4.8 och ett 980TI med 32gb ram och en nvme disk.

Vad har du för övriga inställningar, såsom bitrate, hz och grafikinställning i spelet?

Mina egna datorspecifikationer står i min signatur.

Av matt76

Testade under gårdagen

Med Link Kabel

  • Oculus app satt på 1.7 (native) resolution och 90 hz

  • Oculus Debug tool satt på 400mbps i bitrate

  • SteamVR satt på 100% (default)

  • Alyx satt på Ultra

Allt flöt på smidigt och såg perfekt ut.

Med Virtual Desk

  • Alyx med tidigare nämnda startup kommands (tillagda i konfigurationen för Alyx i Steam klienen innan VR startades)

  • VD streamer satt att använda HEVC

  • Virtual Desk satt med 90 hz, sliced encoding on, extra latency och buffering off. Därefter testades:

- High och 100-150 Mbps = Samma resultat med medel på 50 total latency och 14-15 Game latency (även under lugna partier)
- Medium och 125-130 Mbps = Ungefär samma resultat som med High, där Game latency fortarande ligger runt 13-15, men total latency på ca 40
Att sätta Quality Low gjorde inte saken bättre (samma Game latency där med)

Det mest irriterande är dock att det kommer lag spikes, där antingen network eller encoding latency skjuter i höjden (inkl. total), där värdena helt plötsligt blir 300ms under en kort stund och FPS ner mot 10-20. Skedde även vid "Medium". Att det även laggar när man böjer sig ned för att plocka upp något på marken o.s.v.

Känns överlag som att det är Routern, en AC68U som inte riktigt hänger med.

Har för övrigt inga direkta GPU krävande applikationer igång samtidigt (stängt av en del som startar automatiskt, såsom Dragon Center, Winfo64, Gamepass etc). Såg att streamer appen klagar på att "Norton" är installerat, men oklart om antivirus/brandvägg
kan påverkar prestandan på det sättet jag upplever.

Av matt76

Antar att en Router med dedikerad 2.5g port bör hjälpa en hel del om datorn ifråga kopplas direkt till detta uttaget (Exempelvis Asus AX86U)?

Har för tillfället max 860mbps på min AC68 router om jag står 5m ifrån den, medan enbart 500mbps på övervåningen (1,5 plans hus). Så tanken är då följande setup
1st AX86U som router
- Internet kopplat till WAN uttaget
1st AX86U som nod på övervåningen
- Kopplad via WAN uttag till LAN uttag på router (via netgear 1gb switch)
- Dator kopplad till Nodens 2.5g uttag

I detta fall bör jag då få maximal bandbredd vid wireless streaming även på övervåningen.

Av matt76

Orkade inte med VD under kvällen utan testade att köra med officiella Oculus Link kabeln istället. Satte inställning i Oculus appen att rendera i 1.5 (vad det nu betyder) och satte grafikinställningarna på näst högsta i Alyx (då jag fick upp varning om ej tillräckligt med video minne när jag hade högsta). Kanske funkar att köra med högsta grafiken ändå?

I alla fall, med kabeln hade jag ingen FPS drop eller laggande, utan det funkade perfekt. Så verkar ändå som om grafikkortet orkar med bra, så måste väl vara routern då kanske som medför lagget i VR?

I värsta fall får jag köpa en eller två nya AX routrar. Funderar dock på att vänta tills Asus släpper sin kommande AXE router (som stödjer det nya 6Ghz bandet).

Av matt76
Skrivet av Exydia:

Problemet är GPU-relaterat med tanke på dom sifforna, pröva detta i VD inställningarna:

Sliced Encoding: ON
Extra Latency: OFF
Video Buffering: ON

Lämna HEVC då det är överlägset H264 med knappt någon ökning i latens.

Samt specifikt för Alyx sätt dessa launch options annars kan det bli problem med VD(ta bort -nowindow om du vill kunna streama/visa gameplay på din monitor):

-console -vconsole -nowindow +vr_fidelity_level_auto 0 +vr_fidelity_level 3

Har inte testat ovan nämna launch options, men gjorde följande för en liten stund sedan:
- Uppdaterade till senaste drivrutinen för grafikkortet via Geforce Experience
- Satte Preferred codec till HEVC och stängde av "Automatically adjust bitrate" (de övriga som är avstängda är Start minimized, lock computer on disconnect och use virtual audio driver)
- Satte anpassad och 100% (var även satt som default när man valde anpassad) i SteamVR
- Sliced encoding On, extra latency off och video buffering on.
- Fortsatte med High och 90 FPS
- Alyx satt till näst högsta i grafik (High)

Med VD overlay igång testade jag därefter både 80, 120 och 150 i bitrate, alltid med samma resultat (är enbart i början av spelet när headcrabs börjar dyka upp för första gången):

Total latency: 43-51 (mestadels 50)
Game: 10-16 (mestadels runt 15)
Encoding: 6-10
Network: 6
Decoding: ca 10

Händer ibland att jag får network spikes, där Network helt plötsligt hoppar upp till 70, då även FPS går ned till 5-10 (oklart varför). Det som är konstigt är att Game latency alltid ligger på samma oavsett om jag satte 80 eller 150 i bitrate.

Av matt76

Ok, ska uppdatera drivrutin ikväll. Testade nu med VD overlay i Alyx i samma rum som routern (ändrad till att köra 80Mhz).

Streamer app: Satt på HEVC
VD: High | 90 FPS | ca 100 bitrate
Alyx graphics: High

Latency totalt: 40-50ms (mestadels 50ms)
Game: 15-20ms
Encoding: 5-10ms
Network: 1-10ms
Decoding: 5-10ms

Så verkar inte vara några problem med nätverket, utan det ser ut att vara just grafikkortet då.

Av matt76
Skrivet av Exydia:

Se till att du har 80 MHz channel width i router och inga andra 5GHz nätverk som ligger och stör på närliggande kanal.

Vad visar dom andra numren i Virtual Desktops "performance overlay"?

Laddat ner nyaste Nvidia drivarna med hotfixen för VR?

Ändrade routern till 80 Mhz och installerade även Wifi Analyzer (via Microsoft) som jag ska använda ikväll och se om det finns några andra 5GHZ nätverk i närheten. Datorn är nymonterad från Inet (kom förra veckan) så antar att de kör senaste. Återkommer med mer info (från overlay etc därefter)

Om jag förstått det rätt i övrigt gällande Virtual Desktop, är att inga ändringar behöver göras i Steam VR (dvs default inställningar efter installation av applikationen), utan allt sköts via VD?

Av matt76

Har för övrigt inte gjort några ändringar alls i Steam VR. Är det några specifika ändringar man måste utföra där som påverkar grafik, latency etc eller utgår allt från VD inställningarna?

Av matt76

Japp, Datorn är inkopplad med kabel (via switch och vägg ned till routern på nedervåning i 1,5 plans hus).
Vad jag vet använder alla smarta grejer (Hue, Arlo) 2,4 GHz, så bör endast vara Quest 2 på 5Ghz (ska dock dubbelkolla ikväll).

Ska testa att höja bitrate (var vad jag kunde se runt 135 i VD, men kan lägga mig runt 120) och även sänka graphics quality i Alyx. Ska även testa att vara i samma rum som routern och se om det gör någon skillnad.

Har för övrigt inte gjort några inställningar i routern för 5Ghz förutom default, så kanske finns saker att ändra där med?

Av matt76

Liten fråga, kör för tillfället med en ASUS RT-AC68U AiMesh AC1900 router och testkörde Alyx VR över wifi under gårdagen med följande inställningar:

Dator: RTX 3080, med 5900X CPU

Virtual Desktop
VR Graphics Quality: High
VR Frame Rate: 90
VR Bitrate: 92-100

Inne i spelet (Alyx) satte jag näst högsta grafikinställningarna (oklart om det gjorde någon skillnad med högsta dock)

Testkörde med VD overlay för att mäta latency etc och hade runt 50ms (ca 10m från router i annat rum). Hade även någon enstaka stuttering där hela bilden hängde sig i 1-2 sekunder (1-2 gånger under 1,5 timme), där FPS sjönk till ca 10, men i övrigt var det spelbart.

Är det några specifika inställningar man bör dubbelkolla i routern för bästa prestanda? eller bör man inhandla en AX router framöver för bättre latency, utan frame drops, etc?