Inlägg

Inlägg som flaxehytt har skrivit i forumet
Av flaxehytt
Skrivet av MacAllan:

Skippa Banhof eftersom dom kommer att gå över till ej publika ip adresser, vissa tjänster och spel (servers) kräver att man har publik adress.
Bredband2 har alla uppkopplingar med publik adress.

Övriga isp känner jag inte till.

Kan även säga att jag har aldrig haft problem med min uppkoppling från Bredband2 som jag haft ett antal år, sitter på 100/100 nu och har ut ca 95/95

Du kan kontakta Bahnhof om att få en egen publik address. För en normal användare som inte är i behov av att hosta servrar osv. så är detta ett bra sätt att spara in på IP-adresser.

Av flaxehytt

Skrivit på.
Något måste ju göras, bra initiativ

Av flaxehytt
Skrivet av atriix:

Men kör jag /24 på alla nät så kommer väll inte 192.168.0.20 åt 192.168.1.15 utan vidare?

Om allt är kopplat i samma router så bör det väl fungera eftersom den då har koll på alla nät och kan därmed routa emellan näten utan någon manuell konfiguration.

Om näten är kopplade mot olika routrar så kommer det inte fungera om du inte sätter ip route pekare mot de olika näten.

Skrivet av atriix:

Det räcker väll då men att ha lan if på 192.168.0.12/20 och vpn på 192.168.16.0/24 så att de inte ligger i varandra? Eller är det något jag missar...

Det ska fungera eftersom näten, som du sa, inte ligger i varandra.

Att ha två nät som är 192.168.0.0/24 eller ett nät som är 192.168.0.0/20 och det andra som är 192.168.16.0/24 gör ju ingen skillnad förutom antalet ip-adresser du kan använda inom samma subnät. Saken blir ju den samma eftersom routern ändå måste routa trafiken mellan två nät.

Eller är det något jag missar..?

Av flaxehytt
Skrivet av JamesBanana:

Självklart laddar man enbart ner olika former av gratismaterial, såsom linuxdistributioner.

Skrivet av Basicnewb:

Absolut Jag laddade ner MS Paint häromdagen t.ex, man kan göra grymma bilder med den.

Jo, det är väl självklart egentligen... så dumt av mig!

Av flaxehytt
Skrivet av Basicnewb:

Tack

Hur funkar det förresten med VPN om man har en wireless router? Jag har ASUS RT-N56U, hört massa snack om att stänga portar mm. e det nåt jag måste oroa mig om för att det ska funka rätt?

Du behöver inte stänga några portar.
Alla portar är stängda default i routern. Om det är någon port du måste öppna så är det det du behöver göra, du behöver aldrig manuellt stänga en port.

Anonine har guider på deras hemsida hur du gör för att använda deras VPN.
https://www.anonine.com/sv/guides/openvpn-windows-vista-7

Av flaxehytt
Skrivet av Tozzi:

Har inte Anonine haft problem med att tjänster går ner/upp och att man därmed ibland sitter utan skydd helt plötsligt?

Jag har använt Anonine i ungefär 2 år och den enda gången jag haft problem var vid ett serverbyte som krånglade, iallafall som jag kommer ihåg.
Jag vet inte om Anonine haft problem med det tidigare, men om man ska se till nutiden och inte historien så fungerar det klockrent.

Av flaxehytt
Skrivet av Basicnewb:

Tack så mycket, ja precis de använder inte Anonine längre.
Men Anonine e pålitliga säger du? Man kan tanka genom dem oxå eller?

Anonine är bra, ja. Självklart kan du "tanka" saker, på exakt samma sätt som du laddar ner i vanliga fall. Om vi pratar piratkopiering, alltså nedladdning av upphovsrättsskyddat material, så är det givetvis fortfarande olagligt fastän du är uppkopplad mot VPN. Enda skillnaden är att det blir svårare för polisen att spåra dig, men det gör det inte lagligt att piratkopiera.

Eftersom piratkopiering inte får diskuteras i forumet så lämnar jag den diskussionen här. Har du andra frågor får du givetvis ställa dom

Av flaxehytt

Bahnhof använder Anonine som deras VPN leverantör så det spelar absolut ingen roll skulle jag tro.
Enklast blir väl att köra den genom Bahnhof så betalar du väl allt på samma räkning istället för att behöva betala separat till Anonine.

Edit: Eller har dom bytt VPN leverantör? Jag vet att Bahnhof använde Anonine förut men dom kanske har ändrat, isåfall kan jag inte svara på din fråga vilken som är bäst.

Edit2: Verkar som att Bahnhof använder Integrity VPN som deras nuvarande VPN leverantör. Tyvärr så har jag ingen erfarenhet av dom så kan inte säga vilken som är bäst, men jag har själv använt Anonine i snart 2 år och det fungerar bra.

Av flaxehytt

Det finns ingen server som är helt problemfri, även om man kan försöka göra saker och ting så bra som möjligt.

Det finns många communitys & klaner som har egna servrar som oftast är många gånger bättre än "stora och kända" servrar.
Dels för att klaner oftast har många färre servrar, vilket underlättar väldigt mycket när man ska administrera servrarna, exempelvis hjälpa till att motverka fusk, baserape, andra balanserings problem osv.

Men, det absolut största problemet här är att det är väldigt tidskrävande att som server admin försöka starta upp servrarna - att få in spelare på servern. Eftersom det finns många populära servar (ta Webhallen som exempel) så joinar alla där. Alla känner till servrarna redan... man orkar inte söka efter nya servrar eftersom man redan har servrar på favoriter som man är nöjd med.
Jag känner till (och har varit del av) servrar där 5+ admins är inne hela tiden, men man tröttnar snabbt när så få spelare joinar.

Ett av de största problemen som jag ser det, är att Webhallen inte streamar till någon anti-cheat "community".
De servrar där jag vart admin har det varje vecka bannats tio-tals fuskare när servrarna vart fulla och populära. Om man ser på så pass stora servrar som Webhallen, så är det garanterat tio-tals fuskare dagligen som får fortsätta spela trots att dom redan är bannade för fusk hos t.ex. GGC, PBBans eller ACI.

Daniel, du kanske kan svara på varför Webhallen inte streamar?

Av flaxehytt

Om du tror att du råkat ut för virus osv. så är det väl ganska dumt att klona systemdisken eftersom viruset kommer följa med? Eller har jag missat något?

Frågan angående bäst anti-virus program kommer du aldrig få ett bra svar på eftersom alla tycker och säger olika. Det finns givetvis tester att kolla på, men oftast så är dom flera månader gamla och det som låg på 1 plats vid testet för 3 månader sedan kan nu ligga på 3 plats...
Enligt många, inkl. mig, så är Avast det bästa gratis anti-virus programmet, men som sagt, du kommer aldrig få ett bra svar på detta.

Av flaxehytt

Som sagts innan, det beror på vilket spel du ska spela.
7970 GHz är bättre i vissa spel medan GTX 770 är bättre i andra spel.

Mängden minne kommer inte spela någon roll så länge du inte spelar på höga upplösningar. Kör du på 1920x1080 eller lägre så räcker 2GB.
I t.ex. BF3 så är till och med GTX 770 (2GB minne) bättre än 7970 GHz i upplösningen 5760x1200. Samtidigt så är 7970 GHz mycket bättre än GTX 770 i andra spel.

Finns väldigt många olika webbsidor där du kan jämföra dessa kort, men en sida som jag tycker är väldigt bra att direkt jämföra kortens prestanda är denna: http://www.anandtech.com/bench/product/768?vs=829

Av flaxehytt
Skrivet av Skinnsoffa:

Jo, men jag menar om deras definition utav nyskick är en ej öppnad produkt.

Sant.

Hittade detta på konsumentverkets hemsida:

Citat:

Du får inte använda det som du köpt
om du ska lämna tillbaka det på öppet köp.

http://www.konsumentverket.se/Lattlast/Vad-ar-oppet-kop/

Låter inte speciellt bra för din/hennes situation

Så det är nog lika bra att kontakta mediamarkt direkt om detta och hoppas dom är snälla

Av flaxehytt
Skrivet av Skinnsoffa:

Vet inte riktigt hur man ska tolka detta:

Hej!

Vi har alltid 30 dagars öppet köp hos oss på Media Markt.

När du köper via mediamarkt.se räknar vi 30 dagar från den dag som du tog emot din produkt.

Förutsättningen är att du har kvar ditt originalkvitto och att produkten & dess förpackning är i nyskick.

Dold text

Definitionen utav nyskick i detta fallet ställer jag mig frågandes till.

Nyskick borde väl innebära just det? Nyskick.

Produkten inte ska vara skadad på något sätt. Ingen repa, sprucket glas, ingen som ritat med tuschpenna som inte går bort mm. Det ska helt enkelt inte synas att produkten använts i någon/några dagar, den ska se ut som ny.
Och detsamma gäller kartongen, den ska vara öppnad "försiktigt" och inte med våld. Med andra ord ska den också se ut som nyskick.

Att öppna en mobil kartong utan att förstöra den är det nog inget problem med. Men däremot så brukar jag vara lite fundersam om kartongens nyskick om man köper en produkt som är förpackad i dom här plast "kartongerna" med hoppressade kanter... ibland helt omöjligt att öppna dom trots våld.

Av flaxehytt

Jag har använt Freemake Video Downloader i några år, aldrig hittat något bättre och help gratis.
Går väldigt fort att ladda ner, kan välja vilka upplösningar och filformat man vill ladda ner i och går även att konvertera direkt efter nerladdning om man vill det. Kan även ladda ner enbart ljudet från en video också. Funkar för miljontals sidor, inte enbart Youtube.

Installeras som ett vanligt program och om man vill lägger den också in ett tillägg i din webbläsare så du bara behöver trycka på en knapp vid Youtube klippet så laddas den ner.

Av flaxehytt
Skrivet av dwd:

Det är väl en självklarhet att det är en 144 Hz monitor om du kan köra lightboost. (Och nej, säg inte att det kunde varit 120 Hz..)

Det går inte att köra lightboost med 144Hz, så varför ska det vara en självklarhet att det är en 144Hz monitor?

Av flaxehytt
Skrivet av Phunky:

Kan kanske vara portlane som trottlar linan mot comhemanvändare för att minska last men mest troligt är deras peering full mot specifika leverantörer. Comhem i detta fallet. Omöjligt att säga för oss. Är det tidsberoende? Bra dag men sämre kväll? Går med lite tur att kontakta dem på http://www.portlane.com/sv men tveksamt att dom svarar och i så fall med ett erkännande att så är fallet oavsett...

Ser iaf klart ut som nått skumt händer på netnode->portlane men inte på anonine->portlanevägen...

Edit: undrar om inte lossen är vanlig "nedprioritering" eller bortkastning av direktping i vissa av deras routrar i och för sig. Så gör även comhem för att undvika ddos-attacker tex. Då får man loss på tex ett hopp men det är 0 loss steget efter. Det är dock konstigt om det konsekvent händer utan vpn kontra med vpn. Tycker du borde få värre problem än bara varierande ping om det blev äkta 20% loss där och dessutom borde det hänga med i resterande pingplot. Skitsvårt att se nått fel sedan leverantörer började göra sådär... Man ser ju tex att pingen stiger/blir mer varierande på en 83.255.253.35 (comhemutrustning) utan vpn i svenska servertestet och den vägen borde nog trafiken ta oavsett vpn eller ej. I tyska servertestet händer nått liknande men på link.telia.net men INTE lika allvarligt på 83.255.253.35. Dock tycker jag dina två pingplots till tyskland ser ungeför lika "illa" ut förutom att du routas annorlunda och slipper cyberportlänken som verkar kass...

Vet inte vad man kan "skylla på" här. Att det blir sämre ping vid 83.255.253.35 men som kanske inte händer med vpn (svårt att säga för att det är dolt) kan bero på att comhem eventuellt prioriterar vpntrafik. Just nu skulle jag säga att informationen är inconclusive...

Jag hade tyvärr inte tid igår under dagtid men jag gjorde nyss tester till både svenska & tyska servern utan VPN.
Mot den svenska servern verkar det vara en hel del problem vid netnode->portlane som du också nämnde.
Mot den tyska servern har jag inte fått något packet loss trots flera tester, men pingen är extremt ostabil - som syns på grafen.

Men som du sa, så är det förmodligen ingen "riktig" packet loss då inget syns på följande pingplot. Men det känns som att något inte riktigt stämmer.

Svensk utan VPN #1
Svensk utan VPN #2
Svensk utan VPN #3
Tysk utan VPN #1
Tysk utan VPN #2
Tysk utan VPN #3

Av flaxehytt
Skrivet av krullmeister:

OK. det verkar ju väldigt simpelt faktiskt..
Vad jag förstod skulle man kunna välja mellan RAID 0 eller RAID 1, RAID 0 för prestanda och RAID 1 för "data protection" och att SSD disken skulle prestera som bäst i RAID 0 läget.

Har kikat i bios sist jag formaterade datorn och då känner jag igen att det stod IDE. Är IDE något generellt eller ska man ha SSD disken som AHCI och vanliga som IDE ?
Får hem SSD disken troligtvis på Tisdag så då formaterar jag denna disk jag kör på nu sen byter jag i bios till AHCI ( ska ändå välja att köra genom USB för att installera windows ) så då kan jag göra det som du säger, innan jag installerar operativsystemet.

" http://forums.overclockersclub.com/index.php?showtopic=177411 "

RAID använder du om du har två eller fler hårddiskar.
Du ska inte sätta din SSD och "vanliga" HDD i raid... vet inte ens om det fungerar, men försök inte ens.

Du ska sätta till AHCI.
Du kan bara sätta det på ett ställe och AHCI kommer gälla för alla hårddiskar du har i datorn, även för icke-SSD diskar och det är ingen nackdel ändå.

Av flaxehytt

Vad menar du med att trimma moderkortet?

Du behöver inte göra något speciellt för att installera en SSD. Det är precis som vanligt. Däremot så kan det vara bra att tänka på att inte skriva överdrivet mycket data till SSD disken. Exempelvis så kan det ju vara skoj att köra en benchmark för att se hur disken presterar och det är givetvis inga problem att göra det någon enstaka gång, men börjar man benchmarka exempelvis 10 gånger så har du förkortat livstiden på din SSD en hel del.

Det enda jag kan komma på med moderkortet är att du ska aktivera AHCI istället för IDE. Om detta redan är gjort så är det bara tuta och köra.
Det går även att ändra till AHCI efter att Windows redan är installerat, men det är givetvis enklare att göra det innan man installerar Windows.

Av flaxehytt
Skrivet av Phunky:

Jo det är ganska ologiskt. Iofs tar väl trafiken en lite annan väg MEN då borde dina pingproblem uppstå utanför comhems nät. Din trafik inom comhems corenät borde (men inte tvunget) vara samma oavsett. Det är ju efter detta du når din vpnleverantör som skickar dig vidare eller direkt till servern. Det uppstår då troligen hos telia internetcarrier som comhem och flera andra isper använder. Möjligen använder inte din vpnleverantör dom? Du får nog visa en tracert mot en server där det fungerar med vpn men inte utan.

Jag använde Pingplotter för att göra tracerouten.
Jag körde att den skulle tracerouta 15 gånger för att få mer jämna och exakta resultat. Klicka på länkarna för bilder:

Svensk server utan VPN
Svensk server med VPN
Tysk server utan VPN
Tysk server med VPN
Den svenska servern står i Pionen.
Den tyska servern står i Frankfurt.

Nästan varje gång när jag inte körde med VPN så fick jag Packet Loss vid po11-30g.sto5.se.portlane.net.
Det hände ibland när jag körde med VPN, men väldigt sällan, att jag fick Packet Loss vid gw-anonine.sto5.se.portlane.net. Jag tog inget screen när det hände dock.
Eftersom båda verkar vara på sto5.se.portlane.net så kanske är är något fel just där?

Jag är väldigt tacksam för dina svar Phunky!

Av flaxehytt

Jag skrev några inlägg tidigare om väldigt varierande ping.
Jag testade nyligen att ansluta till en VPN tjänst jag betalar för (OpenVPN med 2048bit kryptering) och pingen ligger extremt mycket stabilare än när jag kör utan VPN.

Till svenska servrar ligger pingen relativt stabilt mellan 9-12ms och bara någon enstaka spike till omkring 20ms.
Till tyska servrar är det runt 40ms med någon enstaka spike till ~50ms.

Vad kan det bero på att jag får mycket bättre ping när jag ansluter genom VPN? Borde det egentligen inte vara bättre utan VPN?