Inlägg

Inlägg som flaxehytt har skrivit i forumet
Av flaxehytt

@Frixzon: Kan inte se något direkt fel på det där. Känns som det borde fungera!
IGMP Snooping bör du ha aktiverat, men det kanske kommer fungera utan det också.

Av flaxehytt
Skrivet av wranzzon:

Hmm, det var ju iofs mindre bra. Men jag förstår inte varför jag inte får det att fungera hos mina päron, när det fungerer klockrent hemma hos mig. Det som skiljer oss åt är att dom har öppen fiber, medan vi endast kan ha Telia, då Telia äger fibern in i vårt hus

Är det Telia Öppen Fiber eller fiber via ett stadsnät/Zitius/OpenUniverse osv?
Alla nät är konfigurerade olika, vissa använder VLAN och vissa inte. De som inte använder VLAN använder "DHCP Option 82" för att IPTV-boxen ska komma in på IPTV tjänsten istället för internettjänsten. Detta gör så att IPTV-boxen skickar med t.ex. "Arris-VIP4302" i DHCP-förfrågan och då förstår DHCP-servern hos din ISP att det är en IPTV box.

Så om det inte är något VLAN hos dina föräldrar så borde det teoretiskt sett fungera att köra allt bakom en switch utan någon konfiguration. Det kan dock behövas att den stödjer/konfigureras med IGMP för att strömmarna ska komma in rätt till IPTV-boxen.

Av flaxehytt

@Frixzon: Svårt att läsa konfigen utan indentering, men som jag förstår det så har du endast lagt till eth0.845 och eth4 till br0?
Eftersom internet kommer in på eth0 (utan vlan) så måste du isåfall brygga den till br0 också.. men jag skulle inte säga att det är någon bra lösning eftersom du då har eth0, eth0.845 och eth4 i br0.

Det bästa är om du endast har IPTV vlanet i br0, alltså eth0.845 och switch0.845.

Av flaxehytt

@Frixzon: Tycker det där borde fungera. Har du provat koppla IPTV boxen direkt mot routern för att utesluta fel i switchen?
Om du postar konfigen i routern (show configuration commands) så kan jag kika om jag hittar något fel där. Ta eventuellt bort sånt som inte är relevant, ev lösenord osv.

Kan ju även vara så att Telias IPTV kommer på vlan 243 hos dig?

Av flaxehytt
Skrivet av pechka:

Thanks! I think I will try both and see what works better. So if I use bridging I'd have to use the command line? Although it seems that it's possible to use Config tree as well, right?

Yes, you should be able to use the Config tree if you'd prefer that. I'm pretty sure it has all of the options that the CLI has.

Skickades från m.sweclockers.com

Av flaxehytt

@pechka: Welcome to SweClockers! If you bridge the IPTV VLAN WAN and LAN interfaces, for example eth0.845 (WAN) and switch0.845 (LAN), then there's no need to setup any specific firewall rules or configure IGMP Proxy. You can try to follow my setup as described in my earlier post. The only thing you might have to change is the interfaces used and the VLAN, in case it's not 845 in Telia(Lithuania). Don't hesitate to ask if any questions arise

Av flaxehytt

@aztekk Ja precis, det glömde jag bort att skriva med i ERX konfen ovan och verkar inte som det går att redigera det inlägget längre heller.
Aktiveras med: set system offload hwnat enable
https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/115006567467-EdgeRout...

Kanske är ganska nytt att den har stöd för hardware offloading av bridged interfaces?

Skickades från m.sweclockers.com

Edit: Har en 100/100 lina. Har tyvärr inte möjlighet för tillfället att prova prestandatest på Bridge interface, men borde finnas någon ute på internet som provat det redan med hardware offloading igång.

Av flaxehytt

Tänkte att jag skriver min lösning på detta "problem" också. Gjorde det väldigt simpelt för mig genom att brygga eth0.845 (WAN) till switch0.845. Fungerar utmärkt enligt mig, märker inte av några prestandaproblem överhuvudtaget. Jag kan även nämna att jag inte provat köra några Play-tjänster på STBn, så vet ej om det fungerar eller inte, men borde göra det så länge den unicast trafiken också kommer på vlan 845.

Nedan finns en liten nätskiss som visar hur jag kopplat, relevant konfiguration för EdgeRouter-X (tror inte jag missat något iaf) samt relevant VLAN konfiguration i min Netgear switch som STB är kopplad mot.
Denna lösning kräver ingen Multicast/IGMP konfiguration och man behöver inte heller lägga till eth0 (WAN-interfacet) i switch0.

Nätskiss:

EdgeRouter X konf:

Bara en bild som visar switch0 konfen i WebGUIt:

https://i.imgur.com/GfBlkBl.png

set interfaces bridge br0 aging 300 set interfaces bridge br0 bridged-conntrack disable set interfaces bridge br0 hello-time 2 set interfaces bridge br0 max-age 20 set interfaces bridge br0 priority 32768 set interfaces bridge br0 promiscuous disable set interfaces bridge br0 stp false set interfaces ethernet eth0 vif 845 bridge-group bridge br0 set interfaces ethernet eth0 vif 845 description Telia-IPTV set interfaces ethernet eth0 vif 845 mtu 1500 set interfaces ethernet eth1 mtu 1518 set interfaces switch switch0 mtu 1518 set interfaces switch switch0 switch-port interface eth1 vlan pvid 1 set interfaces switch switch0 switch-port interface eth1 vlan vid 845 set interfaces switch switch0 switch-port vlan-aware enable set interfaces switch switch0 vif 1 address 192.168.1.1/24 set interfaces switch switch0 vif 1 mtu 1518 set interfaces switch switch0 vif 845 bridge-group bridge br0 set interfaces switch switch0 vif 845 description switch0.845_Telia-IPTV set service dns forwarding listen-on switch0 set service dns forwarding listen-on switch0.1 set service ubnt-discover interface br0 disable set service ubnt-discover interface eth0 disable set service ubnt-discover interface eth0.845 disable set service ubnt-discover interface switch0.845 disable

Dold text

Netgear GS108T VLAN konf:

Av flaxehytt

Väldigt roligt initiativ! Hade jättegärna varit med då jag bor i Gävle, men jobbar tyvärr hela den helgen och blir nog svårt att byta bort den. Men önskar alla er andra en trevlig kväll i alla fall

Av flaxehytt
Skrivet av ZerxXxes:

Jag har också hört rykten om att de har börjat rulla ut native IPv6 på massa modem, någon som vet mer?

Jag provade aktivera Native IPv6 på min router men det hoppade inte igång iaf, så antar att det kanske inte rullats ut helt ännu (om det ens har påbörjats)? Får köra vidare på 6in4 tunneln tillsvidare

Av flaxehytt

Någon som vet om ComHem har lanserat native IPv6? Hörde något om det, men kan inte hitta någon "officiell" information om det.

Av flaxehytt

Tack @Chichin. Har tyvärr redan skapat dessa som "Directory". Lite osäker exakt vad skillnaderna på Directory, LVM och LVM-Thin är, trots att jag läst igenom Proxmox Wiki ett antal gånger. Directory har ju inte stöd för Snapshots, men utöver det så ser jag ingen direkt nackdel med det?

Allt verkar i alla fall fungera just nu som jag tänkt. Har skapat Bind Mount points också mot LXC containrarna, så jag kommer åt hårddiskarna direkt inifrån containern. Men det kanske går att göra med LVM-thin också?

Av flaxehytt

Proxmox, sätta upp storage på bästa och enklaste sätt?

Hej!

Håller på att sätta upp en Proxmox server för första gången och är lite förvirrad, främst gällande storages. Har läst på deras Wiki och även googlat en hel del, men fortfarande lite frågetecken.

Det är en relativt basic setup med en 120GB SSD som PVE är installerat på, sen har jag en 1TB och en 3TB hårddisk som jag tänkt använda som lagringsdiskar för mina VM's/CT's (LCX Containers). Alla diskar är formerade med ext4. Frågan är nu hur jag på bästa sätt skapar storages som jag kan använda för de CT's som jag tänker skapa senare.

Jag har planerat att köra 2-3 Containrar (inga VM's än så länge) och jag vill att alla ska kunna använda den storage som jag skapar av 3TB disken. Ska jag skapa en Directory eller LVM-Thin, eller kvittar det?

Spelar det någon roll vart jag lägger Disk image, Container templates osv? Ska jag låta dessa ligga kvar på SSD-disken eller är det bättre att skapa en separat storage för dessa någon annanstans, t.ex. på 1TB disken?

Antagligen är allt detta väldigt enkelt bara man kommer in i det, men det har inte riktigt släppt än.
Tacksam för alla åsikter och hjälp!

Av flaxehytt
Skrivet av ArmaNerd:

@flaxehytt: Oh Sweet Baby Jesus.. Its fixed! Har ingen aning vad jag gjorde men hade inte klarat det utan dig! Tack så mycket!

Där ser man, härligt att det löste sig

Av flaxehytt
Skrivet av ArmaNerd:

@flaxehytt: Har nu prövat detta men har fortfarande ingen uppkoppling

Kan vara så att din leverantör endast delar ut 1 IP-adress till dig och då har din router redan tagit den. Det du i så fall måste göra är att först göra en release på IP-adressen i din router (om det ens går, inte alla routrar har den möjligheten) och sedan ska du kunna direktkoppla din dator och få en IP.

Om det inte går att göra en release i routern så kanske det kan fungera att stänga av den.. beror helt på hur den är programmerad. Det som måste ske är att routern skickar en DHCP Release till din leverantörs DHCP server, och om den gör det vid en avstängning har jag ingen aning om.

Men detta kanske blir lite "överkurs", eller vill du prova i alla fall?
Annars är vi tillbaka på ruta 1

Av flaxehytt
Skrivet av ArmaNerd:

@flaxehytt: Gör jag dessa kommandon när jag har direkt kopplat eller när jag har kopplat bort routern?

Det bästa är väl om du gör ipconfig /release medan du är inkopplad mot routern. Sedan gör du en ipconfig /renew när du är direktkopplad.
Men det kvittar egentligen.. du kan också börja med att direktkoppla och sedan göra ipconfig /release och ipconfig /renew, kommer fungera det också.

Huvudsaken är att din dator släpper IP-adressen den redan har och efterfrågar en ny

Av flaxehytt
Skrivet av ArmaNerd:

@flaxehytt: När jag försöker direktkoppla verkar jag inte få någon uppkoppling alls... Är troligen jag som gör något dumt.

Misstänker att problemet är att du har kvar en 192.168 IP på din dator när du direktkopplar. Så du behöver släppa den och efterfråga en ny (så du får en publik IP). Prova öppna cmd (kommandotolken) och skriv ipconfig /release och sedan ipconfig /renew. Du behöver göra likadant sedan när du kopplar tillbaka till routern.

Av flaxehytt
Skrivet av ArmaNerd:

@flaxehytt: Snackar du brandväggen i routern eller på datorn? Har haft svårt att hitta valet för brandvägg på routern. Finns en jädra massa val och har absolut ingen aning vad 90% av dom betyder.
Har faktiskt inte prövat att direkt koppla.. Om det skulle fixa problemet, behöver jag då inte öppna några portar då jag inte kopplar till routern?

Brandväggen på datorn.
Om det fungerar direktkopplat (utan router), så sitter felet i routern. Om det INTE fungerar direktkopplat, då är det ju troligtvis någonting fel i datorn istället. Beroende på om det fungerar eller inte, så kan man ju utesluta det ena och på så sätt fokusera felsökningen på antingen datorn eller routern.

Om du direktkopplar så behöver du inte öppna några portar i routern (eftersom hela poängen är att koppla förbi routern för att se om det är den eller datorn som spökar). Det enda du måste se till att göra är att öppna porten i din dators brandvägg (enklast att helt och hållet stänga av brandväggen under tiden man felsöker).

Av flaxehytt
Skrivet av ArmaNerd:

@flaxehytt: Första numrerna är 31.208..... Jag har användit olika program för att kolla om porten är uppe plus att ha prövat med servern på. Har prövat att sätta på DMZ på routern utan något resultat.

Och du har provat stänga av brandväggen?
Har du möjlighet att direktkoppla din dator till modemet/fiberkonverter så du får en extern IP direkt till din dator? På så sätt kan du ju få reda på om felet ligger i din dator eller i din router, och fortsätta felsökningen därifrån.

Av flaxehytt
Skrivet av ArmaNerd:

@flaxehytt: Den är inte inom dom.

Hm, märkligt. Då får vi anta att du har en extern IP på din router. Du kan ju visserligen skriva de första två oktetterna/siffergrupperna i IP-adressen här också, så vet vi med säkerhet.

Du har väl servern igång när du kollar om porten är öppen förresten? För även om du öppnar porten korrekt i din router, så måste det finnas ett program på din dator som lyssnar på den porten.. annars kommer den stå som stängd.

Har du provat stänga av brandväggen? Om det fungerar när den är avstängd så behöver du lägga till regler som tillåter trafik på den porten.