Inlägg

Inlägg som JBerger har skrivit i forumet
Av JBerger
Skrivet av Halvmånen:

Och du vet detta för att du har sån inblick i villkoren för duktiga artister? Synd då att du följer upp det med detta.

Nej det vet jag förstås inte. Om AI blir så bra på att skapa konst att det yrken inte längre blir existensberättigat så inte klagar jag som konsument. Det kommer bli billigare för mig och det kommer finnas oändligt mer konst i alla typer, även sådant som jag gillar.

Citat:

Blir alltid förvånad över att folk öppet vågar skylta med sånt enormt förakt för konst, och för kreativa människor, som du visar upp här. Ett uttryck för att du kan ingenting, vill inget lära dig, men tycker att du har något värt att säga.

Finns det något konstverk du sett som berört dig? Musik som speglat dina drömmar? Litteratur som öppnat upp nya världar för dig? Allt är produkter av människors skapande kraft, mänsklig kreativitet, och speglar det bästa med att vara människa. Men det ska tydligen konkurrera med an algoritm som syntetiserar alla tidigare verk.

Det är en dystopi, och att du är bekväm med den utvecklingen är precis vad som gör det dystopiskt.

Måste man kunna "konst" för att uttala sig om det eller ha en åsikt kring det? Jag vet att jag tycker menskonst är tramsigt och hade helst velat att inga av mina pengar (direkt eller indirekt via skatten) gick till det. Behöver inte ha någon kunskap för att tycka så.
Vänder på myntet, tycker det är så löjligt att man måste vara artsy-fartsy konstvetare för att få ha en åsikt om konst.

Det finns mycket konst jag gillat, och det betalar jag för att konsumera. Jag har spelat mängder med spel genom åren, jag har läst en del böcker, lyssnat på musik och liknande. Men det finns oändligt mycket inom samtliga kategorier som jag inte sett, eller vill se, också.
Och igen, om en AI är lika bra, eller bättre (och billigare, snabbare, och mer precis) på att skapa musik som tilltalar mig, fantasyböcker som jag tycker om att läsa och tavlor eller spel att titta på, så varför skulle jag då klaga? När jag får MER av vad jag gillar än idag? Och billigare? OM AI inte blir bättre än en människa på att skapa motsvarande, så kommer inte AI ta över och personen har sitt jobb kvar. OM AI blir bättre så mer för mig att konsumera, till en billigare peng.

Så förstår inte riktigt vad du klagar över. Eller är det bara "åhmen nu kommer ju författare bli utan jobb"? I så fall, ja, de får hitta något annat att livnära sig på. Anpassa sig, som alla andra yrken som försvunnit.

Av JBerger

Hade DK2 som jag sålde för inköpspris, å har Quest2 som agerar pappersvikt 99% av tiden.

Av JBerger
Skrivet av Cabbage:

Det jag tycker är tråkigt med ditt resonemang här är att du värdesätter inte vad konst innebär. Att jämnföra dagens artisters arbetet med drängar, spinnerskor (fett osäker om det är rätt men ändå) och matematiker känns väldigt fel. Drängar och spinnerskor utnyttjade knappast sin fanatsi för att göra sitt jobb eller fann mycket glädje av sitt slitande. Artister jobbar med fantasin och absolut tar insperation av andras arbete men måste i grund och botten göra en egen tolkning på insperationen. AI:n gör ingen egen insperation, den kan inte ta insperation, den har ingen fantasi. Att jämnföra en AI:s tankesätt och fantasi med den människas är väldigt naivt.

Jag håller med dig att nu när verktyget väl är här kommer vi inte undan det. Tråkigt bara att du förminskar artisternas och kulturens påverkan och kallar deras fight om vad som är rätt eller fel för trams. Verktyget kommer döda jobb för artisterna vilket gör att alla duktiga artister (de som förtjänade att livnära sig på sin konst) också kommer försvinna. Vad kommer det göra med vår kultur framtid? Ska vi människor jobba gratis åt programmet då programmet inte kan hitta på egen konst då den saknar fanatsi? Dystopisk framtid enligt mig. Konst / hantverk riskerar stort att förlorar sitt värde

Duktiga artister/skapare kommer fortsätta att finnas, de får bara anpassa sig. Likt bönderna och spinnerskorna när traktorn och spinning jenny kom. Varför ska just en grupp subenvtioneras, skyddas och skattefinansieras men inte andra?

To each his own. Jag har inte mycket till övers för menskonst å annat artsy-fartsy trams som redan diar på våra skattemedel mot min önskan, så good riddance! Om du inte kan livnära dig på vad du vill syssla med så får du ta dig i kragen och skaffa ett jobb, som alla andra som inte kan livnära sig på vad de helst vill göra. Det är ingen rättighet att få leva ett liv där du spenderar din vakna tid med att dra några penseldrag på en canvas, lika lite som det är en rättighet att få leva ett liv där du bara spelar datorspel och streamar på twitch.

Av JBerger
Skrivet av Xeonist:

Jag säger inte att tekniken är ointressant, men den är i princip oanvändbar, och jag vill påstå att det "aldrig" kommer bli något annat.

Tekniken är redan idag användbar. Finns mängder med indie devs som använder AIn för att generera flaskor, ädelstenar, smycken, rustningar, vapen etc. som de kan använda i sina spel, istället för att betala en grafiker att göra jobbet. Eller varför inte som concept art; en gamedev som inte kan förmedla med ord vad denne letar efter, ber AIn slänga ihop lite varianter och voila, kan visa sin grafiker "typ något sånt här, blandat med det här".

Så oanvändbar? Tvärtom, väldigt användbar, redan idag.

Av JBerger

Trams. Enda skillnaden mot en artist är ju att en dator har perfekt 1:1 minne på alla de bilder den sett och om man hade velat hade man nog kunnat få AIn att peka ut exakt var den tagit inspiration till sin nya skapelse. Men är det plagiat när AIn då svarar med "De här 800,000 bilderna har jag använt färg och form ifrån för att skapa den här bilden"? Hur liten bråkdel av en bild får man ha likadant som en annan bild innan det är plagiat? En pixel? En specifik kulör?

Sedan visst, det kan inte vara kul som artist idag när en AI kan skapa 99% lika bra content som du själv, fast på 0,0001s och femtioelva miljärder varianter av samma bild på en bråkdel av en sekund och inom en snar framtid kommer göra det extremt svårt att kunna livnära sig på konst. Men det är ofrånkomligt och bara hitta på något annat att göra. Lixom taxichafförer kommer få göra inom en 5-10-20-30år när väl riktig bra självkörande bilar kommer finnas, likväl hästar/oxar åp åkermarkerna eller drängarna en gång i tiden fick göra eller alla spinnerskor (?heter det så?) när spinning jenny kom eller alla kalkylatorer (yrket heter så) när datorer och miniräknare kom und so weiter.

Av JBerger

Använd någon av de stora istället för att oroa dig? Typ KVD Bil

Av JBerger
Skrivet av mechersmith:

Behöver du mer ECC stöd än det som är inbyggt i DDR5 standarden?

Ja, det ECC stöd som finns i DDR5 standarden är inte "ECC" så som man vanligtvis kallar det.
ECC i minnet är jättebra, den har koll på att vad som skrivs/läses från minnet är korrekt. Men utan "riktig" ECC så är det ingen garanti att datan som kom från CPU/ska till CPU har blivit korrupt, dvs in-transit ECC tror jag det kallades utan att ha fått i mig morgonkaffet eller orkar googla.

Så CPU kan bestämma sig för att "Ok, nu ska jag lagra 1101 i minnet", det skickas från CPU till minne, på vägen blir det 1100, å när det kommer till minnet så lagras 1100, och minnet ser till att det faktiskt är 1100 som lagras, likväl att när den datan läses igen så är det fortfarande 1100 pga ECCn har sett till att den inte varit korrupt. Men det är ju fel värde för det blev korrupt på vägen till minnet. Typ så.

Av JBerger

Meeeeh, var är lowpower varianterna! Jag som väntat sååååååå. Kommer väl på MWC i slutet på februari antar jag.

Xeon, en 35-65W tdp, ECC stöd och DDR5/PCIE5.0, å en 4c/8t eller något. Är det för mycket begärt?
Sedan vet jag inte om jag bara hade velat ha P-cores eller E-cores dock, men av nyheten att döma så verkar de inte köra det på Xeons så är väl ett icke problem.

Av JBerger

Ja tack, ser ingen anledning varför det inte kan komma någon ny "atx-flipped"-standard eller liknande där sådana portar finns på undersidan. Varför dra massa kablar fult på ovansidan.
Det hade ju i så fall också lett till lite mer standardiserade chassin för att matcha moderkorten, vilket kan ge oss exakta kabellängder på alla sådana krimskrams sladdar.

Av JBerger

Najs! Hoppas det även följer vidare till Xeon. Hade inte sagt nej till en så lågtpd för en filserver som mest bara ska räkna lite paritet å streama videos. Om de nu som de påstår motsvarar 6500k-6700k-eran av CPUer så räcker det ju och blir över mer än väl.

Av JBerger
Skrivet av friArsenik:

1) Nytt är dyrt - det kan jag gå med på. Men en smart tv 50' år 2011 för 10 tusen kr och en smart tv 65' år 2023 för 17 tusen kr är inte riktigt imponerande.

2) Ja, här får du ett exempel från verkligheten min vän.
Ett småskaligt renoverings jobb skulle göras i ett sjukhus i en kommun. Dra om lite el ledningar, lite ventilation och byta undertaket. Total kostnaden ca 5m. Efter arbetet är genomfört, kommer en besiktningsman och konstaterar att det saknas 1 cm i tak höjden (avståndet mellan färdigt golv och undertaket) för att uppnå byggnormer. Utredningen startas - vem som gjorde felet.

Besiktningsman - Takläggarna har gjort fel och satt undertaket på fel höjd. Takläggarfirman ska bekosta ett nytt undertak och eventuella kostnader i samband med det. (Täckning, målning, deponi...)

Takläggarfirman - Vi satt undertaket dikt emot kabelstegar i undertaket. Vi byggde ur de förutsättningar som elektriker lämnade åt oss. I så fall är det elektrikernas firma som bör stå för felbyggs kostnader.

El firman - Vi satt nya kabelstegar dikt emot ventilations kanaler/rör. Vi byggde ur de förutsättningar som ventilations tekniker lämnade åt oss. I så fall är det ventilatios firma som bör stå för felbyggs kostnader.

Vent firma - Vi satte nya ventilationrör/kanaler i samma höjd som befintliga ventilations rör/kanaler sitter nu. Alltså dikt emot betong tak. Vill ni ändra på rör/kanal diameter/form/utförande får vi riva all befintlig ventilation (i dem renoverade utrymmen) och det ingick varken i arbets förfrågan som kommunen gick ut med eller offerten som vi lämnade till kommunen. Vi gjorde det jobbet som vi kom överens med beställaren (kommunen). Vill de ha extra jobb, får de pröjsa extra.

Besiktningsman - det måste rättas upp.

Kommunen - ok vi pröjsar så att det byggs om enligt alla konstens regler.

Så i stället för 5 miljoner fick skattebetalarna pröjsa...

55 miljoner.

Ja... För en extra cantimeter takhöjden.

Vad tusan har det med programmering att göra?

3) Ja... Se platTV exempel övan.

4) Dummades ner - ja. Men det beror på lite annat. Folk/ungdomar som hade tid förut att djupdyka i ett spell 4-6 timmar om dan, har vuxit upp och har lite andra problem. Så de har knappt 2 timmar om dan. Då spelet ska gå enklare och fortare att spela. (Spelpsykologer vet hur kan man tvinga på endorfin utsöndring). Det är lite som evolution. För degradering (förenkling) är också en del av evolutionen.

Förfulades - nej.
Speltillverkarna vill alltid ha ett bättre grafik i sin spel. Det är ögongodis. Det säljer.

1) 17 tusen för en 65" TV? Du kan få en splitter ny för under 6000kr, vilket är helt galet billigt. 6490kr för en LG 4k. Det tycker jag är galet imponerande, med tanke att du knappt kunde få en 46" 1080p TV för samma peng för 10-15 år sedan.

2) Vad tusan har det med programmering att göra?

3) Se 1an

4) Jo de förfulades, för det är ekonomiskt fördelaktigt att göra ett spel, som fungerar både på konsoll och pc, snarare än göra ett spel som utnyttja en kraftfull PCs hårdvara till max (Crysis) och ett som är fulare som ska fungera bra på två-tre olika sorters konsoller. Om speltillverkare alltid hade velat ha bättre grafik hade alla spel tagit lika lång tid att utveckla som StarCitizen. Vilket de inte vill. Speltillverkare vill tjäna maximalt med pengar (Nåja, de allra flesta i varje fall).

Av JBerger
Skrivet av JoOngle:

Vad vet du om jag inte har råd med hårdvaran? Behöver jag skylta med att jag HAR hårdvara långt över genomsnittet i världen, Sverige inkluderat för att framföra ett argument?

Det är så att jag VILL minska rovdriften på våra resurser, det är så att jag VILL nya chips ska utvecklas men med energisnålhet i syfte och bättre återanvändning av existerande teknologi. Och det är knappast någon konkurrens, vi har Nvidia, AMD och Intel och det är helt tydligt att dom har lärt av oss som bara pungar ut att det är okej att ta 20-25K för ett grafikkort och 10K för ett i mellanklassen.

Ja för det är grafikkort som är den stora boven i användningen av våra naturresurser, och att de drar en 50-100W mer än tidigare. Jösses.

Universum är oändligt stort, där ute finns det oändligt med resurser för allt. Så varför inte snabba på det ofrånkomliga att komma ut dit så snart som möjligt? För det krävs det teknologiska framsteg.

Citat:

Utvecklingen inom teknologi, medicin, vetenskap kommer att gå oavsett vad vi är villiga att betala.

Det hade (relativt) tvärstoppat om ingen var villiga att betala ens en krona för det. Likväl kommer det gå snabbare om vi är villiga att betala mer (Ta t.ex. space race under 50-70-talet, så enormt mycket framsteg vi gjorde på kort tid då!)

Av JBerger
Skrivet av friArsenik:

1) Snabbare hårdvara - till ett rimligt pris tack.

2) Jo, det finns. Det är kunskapsbrist och slöhet, i kombination med för stor beräknings kraft och billig el. Det är ungefär överallt så här. Titta på byggbranschen bara...
Obs! Billig el börjar ta slut.

3) Problemet är att det blir inte billigare... Titta bara på Nvidia kort efter 2år...

4) Vi stod inte stilla. Vi lärde oss att programmera mer effektivt och utnyttja den hårdvara man har mer optimalt. Tack konsoller. Skulle gärna vilja se max Low mid chip (2 av 9 där 9 är typ 4090 och 2 är typ 4050 max, gärna 4040) i nästa generations konsoller, för att spelutvecklarna skulle bli ännu bättre på att programmera, och inte tvinga "vanliga gamers att jaga Halo-produkter.

1) Allt nytt är (relativt) dyrt initialt. Tror du vi hade haft svinbilliga 46" plattTVar idag om de inte hade släppt de första svindyra plattTVarna i början?

2) Var tusan kommer byggbranschen in i "programmera mer optimalt"..? Men visst, vi har idag extra mycket beräkningskraft som gör att man inte måste kunna ASM som rinnande vatten, eller C/C++, utan kan istället koda ett hyffsat snyggt och relativt optimerat spel (=hög fps) i t.ex. unity eller unreal engine, utan att behöva kunna alla ins-and-outs. Det har ju gett oss 1000000% fler spel per år att välja mellan, jämfört med back in the old days. Att ens dator drar några Watt mer är ett billigt pris att betala.

3) Du får zooma ut lite och inte bara titta på nvidia kort de senaste två åren. Ta plattTV exemplet ovan.

4) Utvecklingen stendog nånstans under första-andra XBOX (2001 och 2005) eran tycker jag. Innan det gick pc-spel-marknaden från Doom 1993, Quake 1 1996, Half-Life 1998, Unreal 1998, ett gäng call of duty/modern warefare spel som blev snyggare och snyggare, å så Crysis 2007. Men därefter hände inte mycket. Inte för inget som memen "But can it run crysis?" blev/är så populär, för det var det snyggaste (och mest tungdrivna, när allt var på max) spelet i många många många år.
Personligen skyller jag på Golden Eye på N64 som startskottet då konsolltillverkare såg att FPS (a.k.a. PC Spel) gick att göra till konsoller och de var populära, så alla PC spel förfulades och dummades ner så de gick att lira på konsoll med å hårdvaruindustrin kunde ligga på latsidan för det kom bara en ny konsoll var 5-8år eller nånting sånt.

Av JBerger
Skrivet av JoOngle:

Detta!

Man kan ju ta Nintendo Switch som ett exempel på att det går att använda mindre ambitiös hårdvara och fortfarande vara i toppen.
Jag har alltid varit för snabbare PC, grafikkort etc. isär då min stora passion är 3D modellering och animation.

Men det finns läge att återanvända mera, programmera mera optimalt och utnyttja den processorkraft vi redan har (som jag tycker är mera än rikligt). Visst är det kul med RTX och special effekter som ger naturligt ljus etc, men allt detta går att göra i post-processen vart man kan baka in ljusspridning/färger/radiocity etc. i speltexturen.

Vi är uppe på ett nivå i dagsläget vart vi ska börja tänka om hur mkt. vi behöver. Ta 1080p och 4K t.ex. Youtube skruvar ner till lägre upplösning nu även om du sätter 4K som default, så kan den hoppa till 1080p läge - baserat på att folk faktisk inte ser skillnad. Samma med 4K vs 8K (8K är helt hopplöst mycket för t.ex. en 55-65" skärm) och man kan diskutera på ett nördigt plan hur mkt. behov vi har av det.

Jag ser hellre att vi satsar på att använda den teknik vi har och längre än att slösa på dyra naturresurser när vi ändå har kommit så långt.

Enda jag läste var "Äh bilar är inget bra, tycker vi kan stanna kvar med häst och droska ett tag till"; Snabbare hårdvara ftw!

Finns inget som hindrar oss från att programmera mera optimalt, SAMTIDIGT som vi också får snabbare hårdvara. Och har du inte råd med hårdvaran så är det fritt fram att inte köpa den/vänta 1-2-3år å först då köpa istället, samtidigt som andra som har råd kan driva på utvecklingen. Vi har stått stilla länge nog pga konsoller att det är najs nu när det äntligen börjar dra igång igen med hårdvaru race.

Av JBerger
Skrivet av SuperSverker:

<Uppladdad bildlänk>

Inte så enkelt att säga, däremot har Volvo (vilket var det jag menade) en nollvision att ingen ska dö i deras bil. Tyvärr missade dem 2020 men det är inte poängen.

Tesla har inget sånt

"Kul" att din sida har testat med 2016 och 2017 Model S där i toprankingen, snarare än att testa en ny modell. De har inte testat en enda 2022 modell av någon tillverkare, och 2021 testade de enbart Model3. Såatte.. inte bästa källan? Så visst, en bil tillverkad 2022 hoppas jag är bättre än Teslas första version av sin första bil.... och det var ju knappt ens det.

Test i Europa
Tesla Model Y Gets Highest Safety Score Ever In European Test
Tesla’s fast-selling Model Y crossover has received the highest safety score of any car analyzed under Euro NCAP’s newest and toughest test.

Test i USA (IIHS, dvs deras statliga testorgan för just detta)
Tesla Model Y achieves highest possible IIHS safety rating

Tesla strävar också efter ha den säkraste bilen, det har de gått ut med flera gånger. Sedan om man säger så eller om man säger "vi ska ha nollvision; ingen ska dö" spelar väl mindre roll.

Av JBerger
Skrivet av SuperSverker:

Volvo siktar på nollvisionen medans Tesla jobbar hårt med att få upp dödssiffrorna i trafiken...

Fast du missar det faktumet att det var länge sedan Volvo hade "Säkraste bilen"-titeln, den titeln har Tesla och även plats 2 och 3 i den listan.

Skrivet av talonmas:

Bilar säljs inte bara i laglydiga Sverige. Har du sett vissa transportlösningar i Indien t.ex? Alla mekanismer kommer kringgås och det kommer att spelas av förare när de inte borde. Går det så sker det.

Bilar kan också köra väldigt fort, behövs inte ens mycket skicklighet för att kringgå "Du får inte köra fortare än 90km/h på den här sträckan"; bara trycka på gasen.

Idioter kommer vara idioter, är väl snarare idioter vi ska stoppa snarare än en möjlighet för barnen att lira på steam i baksätet alternativt när man står å laddar eller liknande?

Av JBerger

Alltid, or rather, bästa när något sånt här händer är ju att ta bort så mycket felkällor man kan för att försöka lokalisera felet.

Ta ut moderkort, lägg det på en skärbräda eller icke ledande underlag, med cpu och en minnessticka, å psu. Har du inte inbyggd GPU i CPUn så grafikkort med. Se om datorn startar. Om den gör det, kör memtest eller whatever i ett gäng timmar.
Startar den inte? Testa sätta minnesstickan i annan plats, pröva samtliga platser. Fungerar inte det pröva annan minnessticka. Men också dubbelkolla i manualen så moderkortet inte har något idiotiskt krav på att ha två minnesstickor. Förhoppningsvis lyckas du få igång datorn, i annat fall är det testa med annan gpu, annan psu. Å fungerar inte det så får man hoppas man har annat moderkort med samma cpu sockel hemma, eller iaf en annan uppsättning moderkort+cpu med samma minnestyp så man kan testa så de fungerar osv.

Tillslut, förutsatt att man har antingen tur och det är t.ex. en av ens två minnesstickor som failar, så lyckas man lokalisera felet. Har man mindre tur så kan det vara en komponent man inte kan säkerställa är felet, t.ex. man har ingen extra CPU i samma sockel så kan inte verifiera om det är moderkort eller CPU som failar, utan att det är någon (eller båda) av de komponenterna.

Av JBerger

En intel CPU med -T suffixet är väl lämpligt då, ligger på 35W TDP. Själv väntar jag på att nästa generation Xeons ska komma, vilket är i början av nästa år (förhoppningsvis).

Däremot är det svårare att få någon uppskattning på vad moderkort kan dra. Försök hålla det till få antal minnen (om än stora) då flera små drar mer än några få som är större. Å slutligen välj en PSU med bra 80+ rankning; ju högre desto bättre. Men samtidigt köp inte för stor PSU; en säg 1200W PSU är kanske som mest optimal/effektiv när den behöver leverera 600-800W, men om du då bara har en rigg som totalt drar 100-200W inkl hdd så kommer den inte vara lika bra, som då kanske en 600-700W PSU. Så gäller att kolla på dess effektivitskurva och estimera ungefär hur mycket allt kommer dra med.

Av JBerger

Med tanke på att man ersätter PCBn (som mest bara är en isolator) med ett till lager kretsar, hur blir det då med värmeutvecklingen? Minneskapslar idag blir ju inte så varma att det är ett problem (och kylflänsar mer är ivägen än gör nytta), men med dubbla kretsar..?

Av JBerger

Dont hate the player, hate the game, i guess?

Klart återförsäljare kommer höja priset 30d+, för att det ska se ut som bättre rea idag, om det är tillåtet och deras marknadsexperter anser att det kommer dra in mest kosing. Det är deras jobb att maximera vinst såatte, bara följa reglerna och så ser reglerna ut.