Inlägg

Inlägg som star-affinity har skrivit i forumet

@Bael: Har hunnit testa lite och än så länge inga problem! Under gårdagen spelades det Apex Legends i någon timme och det gick problemfritt. Inte hunnit mycket mer än så så tänker inte ropa hej än. Verkar finnas några på AMDs forum som fortfarande har problem och jag antar att det är därför det inte tagit bort att det kan hända från "known issues".

Men än så länge verkar det bra här alltså.
Inte heller märkt av microfrysningar av muspekaren ute i Windows eller annat knas som kunde hända tidigare.

En hel del (mig inkluderad) som lär bli glada för fix av:

An intermittent black screen or loss of display may occur when performing parallel actions such as web browsing, gaming or watching video.

och:

An intermittent black screen or loss of display may occur when the system is left idle at desktop.

Äntligen!

Hmm… Men jag ser att de har kvar denna som ”known issue”:

Some Radeon RX 5700 series graphics users may intermittently experience a black screen while gaming or on desktop. A potential temporary workaround is disabling hardware acceleration in applications running in the background such as web browsers or Discord.

Skrivet av Oloair:

Dustin, som exempel, har 33 st olika Intel NUC i sin prislista & 20 till från 3.e part. Du kan konfigurera rätt fritt (då Intels varianter är med olika processorer; minne & lagringsenhet är upp till dig att installera), men ja, högre TPD leder till mer värme. NUC är väsentligen mindre än Mac Mini, men inte lika hermetiskt tillsluten.

Basic jämförelse från en hurtig internetnisse vid namn snazzylabs: https://www.youtube.com/watch?v=J-wHQEiDKr4&t=286s

Skrivet av Yoshman:

Inte alls säkert att Mac mini är speciellt mycket tystare än Bean/Frost Canyon. 7:e och tidigare generationen NUC hade en rätt högljudd kyllösning, trots att dessa baserades på 15 W TDP CPUer. För att hantera 28 W TDP kretsen i Bean Canyon gjorde man om kyllösningen rätt ordentligt, det blev så pass bra att trots nästan dubbla TDP blev det en tystare enhet.

Mac mini har garanterat en ännu mer kompetent kyllösning, men den ska också hantera 65 W TDP. Fast skillnaden i effekt är nog inte fullt så stor som TDP ger sken av här, Bean Canyon kan (trots allt det handlar om en U-modell) dra över 50 W från väggen vid kortare bursts (typ <10 s). Fördelen med detta är att man vid interaktivt arbete faktiskt fullt ut kan utnyttja boost:en på 4,5 GHz. Ca 4,2 GHz all-core vid bursts, faller ned till ~3,3-3,5 GHz efter en tid (och ned till 2,7-2,8 GHz om man kör tung AVX last på alla CPU-trådar >10 s).

Helt klart hör man fläkten i en NUC med 28 W i7-8559U, men inte alls lika irriterande ljud som i tidigare modeller eller som hos 45 W TDP Skull Canyon (den som är visas på bilden jag länkade ovan). Har benchat i7-6770HQ (45 W TDP CPU i Skull Canyon) mot i7-8559U en hel del, den senare är klart tystare men ändå lika snabb när alla kärnor används samt klart snabbare i enkeltrådat och "burst" laster.

Kort och gott: erfarenheter av ljudnivå från NUCs innan Bean Canyon är inte relevant för Bean/Frost Canyon, dessa är absolut inte tysta under last men ändå långt bättre än tidigare (mac mini, framförallt i7 modellen, är inte heller tyst under last)! Det går också att justera fläktkurvan och boost-beteende, man kan välja mellan ett tystare system som throttlar mer eller helt prioritera prestanda.

Frost Canyon är lite trist då man i.o.f.s får 6C/12T (25 W TDP, så ingen superhög all-core frekvens), men man har droppat Iris Graphics 655 som sitter i Bean Canyon. IG 655 gör inte enheten till någon spelmaskin, men den GPUn ligger ändå i nivå med Radon Vega 8 och Ice lake G4 (48 EU, toppmodellen G7 har 64 EU medan iGPU i Tiger Lake ska få upp till 96 EU).

Spel som DOTA2, Rocket League och liknande enklare spel är till skillnad från HD 620 spelbara i 1920x1080 "medium" med IG 655.

Men största poängen med "stark" iGPU än nog ändå för de som jobbar i program med relevant GPGPU accelerering, något t.ex. Adobes program fått allt mer av på senare tid! iGPU kommer aldrig bli speciellt vettig för spel p.g.a. begränsad TDP och RAM-bandbredd.

Intel verkar lägga rätt mycket resurser på programvara specifikt för att bättre utnyttja kommande X[sup]e[/sub] och existerande AVX/AVX512 stöd i CPUer i form av deras oneAPI satsning. Blir spännande att se om oneAPI lyckas bryta in på Nvidias allt mer dominerande ställning då allt fler områden har börjat få CUDA-stöd.

Tacka för era upplysningar! Är överlag nöjd med den NUC7 jag har, men det är väl fläktandet som kan störa ibland. Har varit inne på att skaffa ett passivt kylt chassi, men det har inte blivit av. Oftast används den som HTPC och är då relativt tyst. Kul att nyare generationer verkar bättre gällande fläktandet.

@Bael: Jaaaaa, det där låter ju lovande! Tack för info om släppet!

Redigering:

Dock intressant att de har kvar denna som ”known issue”:

Some Radeon RX 5700 series graphics users may intermittently experience a black screen while gaming or on desktop. A potential temporary workaround is disabling hardware acceleration in applications running in the background such as web browsers or Discord.

Eller har de bara radera den från ”known issues” kanske? 🤔

Skrivet av Oloair:

Finns mycket info på Youtube om pris/prestanda med NUC vs. Mac mini, men antar att sättet det uppnås inte är helt koscher. Typ installera motsvarande minne och ssd/m.2 och jämför pris/prestanda mot en mac mini då CPU enkelt kan jämföras. Hårdvaran till större delen macos kompatibel bortsett från wifi har jag för mig. Den är bra mycket mindre än en Mac mini också.

Men är CPU:erna jämförbara rakt av?

These are "true" desktop chips—in other words, not the power-saving U-series or Y-series mobile chips seen in some ultracompact desktops (and in most laptops).

https://uk.pcmag.com/mac-desktops/118314/apple-mac-mini-2018

Men det är kanske inte U och Y i NUC?

Mac mini är större men knappast stor och den lär också vara bra mycket tystare än en NUC.
Men visst kostar den sina slantar.

Skrivet av LaZi3b0y:

Modda witcher är lite mer komplicerat än, säg, skyrim. Du behöver t.ex. använda Script Merger för att eliminera konflikter mellan olika skript som dina mods har redigerat.
Skulle rekommendera att du söker upp en Witcher 3 modding guide på youtube, dom brukar inte vara överdrivet långa.

Tack, men jag använde även Script Merger. Nåväl, beslöt att återlämna spelet då jag känner att det finns tillräckligt med tid över för att ha behållning av det i nuläget.

Skrivet av dagas:

Kul mer NUC. Jag är nöjd med min med Coffe Lake. Lite bättre än Mac Mini men kostade mig halva priset och den är mycket mindre.

Skickades från m.sweclockers.com

Blir nyfiken på vilket sätt den är ”lite bättre än Mac mini”? Det är väl rätt mycket högre TDP i en Mac mini och således borde den vara kvickare? I alla fall CPU-mässigt. Men är rätt klen Intel-grafik i Mac mini: Intel UHD Graphics 630.

Skrivet av Bael:

@star-affinity: Råkade bara "springa" på detta, sista inlägget! https://community.amd.com/thread/243769

Tackar för länken!
Installera om hela Windows? Jasså den klassikern…

Ja, om det löser problemet så är det så klart värt det. Men vore fint att ta reda på varför problemet uppkommer då det lär kunna hända igen. Något måste alla vi som upplever problemet ha gemensamt. Hmm…

Ingen kommentar om att det står ”Fanless tech” på båda bilderna?
Låter mycket intressant då det är en rätt störig grej med den NUC 7 jag har – de fläktar ganska illa när den blir belastad (vet att det går att sätta den i fläktlöst chassi för cirka 1000 kr).

Skrivet av Bael:

Ja jag har "in game overlay" aktiverat, dock har jag upptäckt en sak & efter att ha väckt datorn från vila (stått över natten) så vill minneshastigheten på grafikkortet inte gå över 1000MHz när jag spelar har provat har använda mig av både msi afterburner & AMD´s eget verktyg för att kontrollera det, efter omstart av datorn så får jag 1750MHz på minnena! Så frågan är om någon annan har samma problematik?

Nu fick jag svart skärm igen efter cirka en timme LEGO Batman 3 med min son. Detta med datorn nystartad i Windows (alltså ej från viloläge) och med Firefox och Discord i bakgrunden (två program som AMD tipsar att det eventuellt hjälper att stänga av, så borde kanske ha gjort det). Suck…

Ska se om jag vid tillfälle kan se hur det ser ut gällande minnena hos mig efter vila.

Skrivet av Bael:

Inte du som är otydlig snarare jag som inte har bra läsförståelse.

Hehe, lugnt.

Skrivet av Bael:

Nej, jag har inget problem med att väcka datorn från vila, provat 3ggr inget problem har dock inte spelat i dag (har en problematik med huvudvärk) har dock kört bänktester såsom Super position, bänktestet i Shadow of the Tomb Raider samt Cryengines Neon Noir Ray Tracing benchmark.. Hade MSI Afterburner i gång under samtliga test- resultat, inget problem.

Testade i går kväll med en annan skärm kopplat med en Biltema 2m 4k ^^ hdmi kabel till en hdmi skarvkontakt sen vidare till skärmen genom biltemas 1,5m hdmi till dvi. Skärmen är en benq G2222 HDL 21,5" 1920x1080 TN skärm 5ms.. spelade UT 5 matcher mot botar samt 3 matcher quake champions mot botar detta i ett förmodligen meningslöst sätt att provocera på något sätt - allt fungerade utan problem.

Menar alltså inte att problemet uppkommer direkt efter vila, utan att det är att datorn varit i vila som gör att problemet senare uppkommer. Men nu har det funkat stabilt för mig även om datorn varit i vila och väckts flera gånger. Har dock varit manuell vila och inte vila som Windows automatiskt aktiverat efter viss tid. Hursomhelst, har du "In-Game Overlay" avaktiverat ? Det har jag nu också, vissa snackar om att det är det skulle påverka stabiliteten. Hmm...

Skrivet av Bael:

@star-affinity: Om du tänker på strömsparläge så har jag inget problem med det!

Så du har avaktiverat att datorn går ner i strömsparläge men låter skärmen stängas av?

Ursäkta om jag var otydlig, men exakt så.

Gamla kontrollpanelen:
Put the computer to sleep: Never

Nya i Windows 10:
When plugged in, PC goes to sleep after: Never

Men skärmen får vila. Vill absolut att datorn ska gå i vila automatiskt, men tänkte det var värt att testa och se och under hela kvällen i går höll allt sig stabilt. Men du kan alltså låta datorn gå i vila efter en viss tid med inställningen där och väcka den och sen funkar allt stabilt även efter det?

Skrivet av Bael:

@star-affinity: Jag kör med en biltema HDMI till DVI kabel till en skärm som jag har när jag har datorer hemma för ominstallation &/eller uppgradering.

https://www.biltema.se/kontor---teknik/bild/bildkablar/dvi-ka...

OK.
En tanke som slog mig var att problemet kanske bara uppkommer efter att en dator legat i vila? Menar alltså inte att kraschen behöver hända direkt i samband med vila men att datorn har varit i vila sedan den startades om/upp.

Nu har jag stängt av att datorn automatiskt går i vila och efter en hel del testande nu under kvällen har allt hållit sig stabilt. Eller kan du ha din dator i vila och sen väcka den och allt håller sig stabilt även efter det?

Skrivet av Bael:

Märkligt när jag hade "mina" 1070Ti/R9 390 uppdaterade jag drivrutinerna hela tiden, med mitt RX 5700 gör jag samma sak - inga problem, än så länge får jag nog tillägga!

Har steam/Epic/gog/Origin igång i trayn. Kör med både Afterburner samt GPU-Z i gång när jag spelar men spelar iofs. bara 2st spel nämligen Unreal Tournament samt Quake Champions.

Har provat med 3st billiga HDMI kablar eftersom jag läst att kabeln kan ställa till det, dessa kablar är en jula high speed noname 2m kabel, 1st Biltema "flat" kabel 1m & till sist en Biltema 4k kabel 2m. Alla fungerar utan problem.

Skulle vara intressant om dom som har problem med exempelvis att skärmen plötsligt blir svart om dom kör med dp då provar med HDMI istället om problemet kvarstår då? Sen kan man börja leta efter andra gemensamma nämnare etc. mm. osv. Eller detta har redan blivit gjort?

Toppen att det funkar stabilt för dig! Du har rätt i att det vore bra att försöka ringa in problemet och hitta en eller några gemensamma nämnare. Finns ju en väldig massa parametrar så svårt att komma fram till vilken eller vilka det är som ställer till det. Jag kör med en adapter från DisplayPort till DVI (har en skärm som enbart har DVI), så skulle kunna försöka med HDMI till DVI på något vis. Vad jag däremot läst på internet så verkar även de som kör över HDMI ha problem.

Det är alltså ett av AMD känt fenomen:

Some Radeon RX 5700 series graphics users may intermittently experience a black screen while gaming or on desktop. A potential temporary workaround is disabling hardware acceleration in applications running in the background such as web browsers or Discord.

Radeon Software Adrenalin 2020 Edition 20.1.2 Highlights

Kör även MacOS på samma dator och skärm och där hag jag haft noll stabilitetsproblem med RX 5700 XT-kortet, så det borde inte vara något med själva hårdvaran även om det så klart skulle kunna vara att några grafikrelaterade saker görs annorlunda i Windows och därför uppstår bara där.

Skrivet av SCORPIUS:

Det är smart att göra det oavsett vad en har för grafikkort. Jag använde en drivrutin nästan ett år till mitt 1070.
För nvidia var verkligen helt ute o reste med sina drivrutiner. Läste på deras forum dagligen och fick verkligen inte lust att köra in nyare.

Lustigt – med GTX 1070 som jag körde tidigare installerade jag alltid senaste drivrutinen och hade inga problem. Nu med RX 5700 XT däremot… Ack. I går frös datorn när jag hade YouTube uppe och stänge Steam från ”system tray” och jag har vid flera tillfällen av spelande fått svart skärm helt plötsligt.

Det är alltså ett känt fel:

Some Radeon RX 5700 series graphics users may intermittently experience a black screen while gaming or on desktop. A potential temporary workaround is disabling hardware acceleration in applications running in the background such as web browsers or Discord.

https://www.amd.com/en/support/kb/release-notes/rn-rad-win-20...

"A potential temporary workaround..." Jajo...

Redigering:
Ny variant: hade Firefox uppe (YouTube) och avslutade Steam från "system tray" och då hängde sig datorn (muspekaren frös, caps-lock lyser inte upp vid nedtryckning) men denna gången var alltså bilden kvar på skärmen och blev ej svart. Hade en stund tidigare laddat ned och installerat 20.1.2-drivaren.

Jag får inte liv i moddarna. Antar att de ska representeras någonstans inne i spelet när man startar det? Tycker jag har gjort allt rätt (använt Witcher 3 Mod Manager).

@Heliz1337: Är du intresserad av det 1070-kort jag har (se ovan)?

Skrivet av Ph4st:

@Irre: Trådlös laddning är ju sjukt långsamt jämfört med dash/warp laddning osv, inte förstått vitsen med trådlös laddning faktiskt.

Tycker de trådlösa laddarna jag har haft att göra med laddar kvick. Fint att slippa koppla i och ur en sladd.

Skrivet av Aeig:

@eliasnordstrom: Testa att ta bort grafikkortshållaren helt, och om möjligt (om det inte sitter klistermärken ovanpå) skruva fast dom 4 skruvarna som sitter runt GPU på baksidan av kortet, för att öka trycket.

Det kan fungera, ibland kan hållaren göra så att det (motsatt intuitivt) minskar kontakten mellan värmetejp och minnen ex.

Att det går en viss tid antyder att det har med temperatur att göra.

Mvh

Förstår att du vill hjälpa, men skulle säga att mycket tyder på att det är ett drivrutinsproblem: RX 5700 XT Random Black Screens When Gaming

Även AMD-personal på deras forum hänvisar till tråden ovan, som exempelvis här: https://community.amd.com/thread/244491