Inlägg

Inlägg som Lordsqueak har skrivit i forumet
Av Lordsqueak

Det vore intressant att veta hur länge enheten kan bibehålla hastigheten. I tid och/eller mängd data.
Om man vill jonglera större datamängder så är det ju ganska intressant att veta om den går ner till 120MB/s efter ett tag. Överlag så verkar det ju vara en nackdel med dessa enheter som det inte talas om så mycket.

Av Lordsqueak

märkligt... Även om AMD har klantat sig med drivarna så är det nog Microsoft som får står för det här strulet. Det ska inte vara möjligt för en vanlig installation att hänga ett modernt OS, det ska OS klara av helt enkelt.

Av Lordsqueak

Hmm, Ser inte hur AI , som det ser ut idag, skulle kunna hjälpa folk att söka. Den nivån AI ligger på idag är att den försöker förutse vad nästa ord är. Men när man söker på saker så är det fakta man vill ha, inte något som en AI har hallucinerat fram. Visst går det väl att använda AI, men här känns det ju som att Microsoft bara hakat på tåget.

Jag tror att i framtiden så kommer sökmotorer vara helt oanvändbara, och det är möjligt att AI är det enda som kan sortera fram information från allt junk. Sedan länge så har det genererats data, vars enda syfte är att optimera sökresultat, SEO. Att hitta rätt var lätt en gång i tiden, men att hitta rätt idag är svårt. Med AI så kommer mängden data som kan genereras explodera. Sen att google och andra utnyttjar sin position för att fibbla sökresultaten för att gynna annonsörer hjälper ju knappast.
Jag tror sökmotorns tid är förbi, dax att vänja sig vid bookmarks igen.

Av Lordsqueak

Tråkigt med drivarna, men är ju en klar anledning till att göra ett nytt test med de bättre drivarna framöver. Då det är just drivarna som verkar flaska, så lär det ju finnas anledning till att testa om och om igen i framtiden. Och då kanske en lite mer drivarfokuserad artikel, där inte bara prestanda testas, utan design och användarvänlighet. Just den biten fick ju en hel del kritik från bla Steve på GN.

Det jag skulle vilja se är huruvida video encoding och decoding är något som håller måttet. Går den att streama med? spela in video på ett bra sätt? Går det att använda kortet bara för encoding medans man använder ett annat för själva grafiken? Är det bra kvalitet på encodingen?
Om svaret är ja på dom frågorna så kan jag mycket väl tänka mig att skaffa ett intelkort för att sköta videoinspelning/strömning.

Av Lordsqueak
Skrivet av Djhg2000:

Om bilen inte behöver skydda passagerare så går det att kapa bort väldigt mycket vikt. Desto mer om den kan gå på bensin/etanol (batterier väger mycket och dieselmotorer är tyngre för att de behöver klara mycket högre kompression).

Skulle tippa på typ 300-500 kg för fordonet i sig om det inte behöver gå fortare än stadstrafik och ska lasta som en mindre skåpbil. Självbärande kaross i aluminium och glasfiber, liten encylindrig fyrtakt och CVT-låda. Mer eller mindre en gocart med pakethållare och en näve sensorer för att köra trafiksäkert.

tja, 300-500 Kg är ju fortfarande väldigt mycket. Vilket var min poäng.
Min kommentar är ju ett svar på påståendet att en drönare skulle behöva lyfta sin egen vikt och därför vara ineffektiv. I det sammanhanget så tycker jag iallafall att några hundra Kg är väldigt mycket. Av nödvändighet så kan fordonet inte vara för litet heller, då det behöver synas i trafiken.

I luften så handlar det ju om att ha tillräckligt med kräm för att kunna flyga hem igen om det blir problem, och flera motorer om någon går sönder. Där behöver man ju inte oroa sig för att krocka med barn som plötsligt springer ut i gatan, eller tjuvar som blockerar vägen och stjäl paketen. (eller så kan man låta Mercedes designa bilarna) Så det handlar ju mer om att sätta burar på propellrarna och inte krocka med träd. Medans på gatan så måste fordonet vara beredd på allt och vara säker för en fotgängare att kollidera med, samtidigt som den behöver synas så den inte blir ett platt paket under en långtradare.

Att konstruera en drönare som flyger A till B utan att krocka med något är bra mycket enklare än att göra en självkörande bil. (något man förövrigt redan jobbat på i många år nu.) Det kanske låter som att jag förenklar, men det är ju så mycket mindre att tänka på i luften.
Och sen går det ju faktiskt att göra otroligt lätta farkoster. Det är ju inget som säger att man måste göra quadcopters, utan man kan ju göra något som har lyftkraft vid framåtdrift. (eller till och med helium ballonger, men det är ingen bra idé.)

Nåja.. vi får väl se vad dom hittar på helt enkelt. Det ena utesluter ju inte det andra, så vi lär ju få se båda varianterna i en eller annan form framöver.

Av Lordsqueak
Skrivet av Roger W:

Orättvis jämförelse: för att drönare ska funka i stor skala behövs också ändring av säkerhetsförordningar. Då kan rimligen samma göras för fordon.
… Och jag ser inte varför ett automatiserat fordon nödvändigtvis måste vara en entons klump ens med nuvarande regler?
(I praktiken för storstäder kan man ju tänka sig en kombination i vissa lägen: fordon som har en drönare ombord som kan flyga allra sista snutten för att minimera flight time)

Där sa du något, typ ett hangarfartyg,,eller lastbil då. bra ide.

men tyvärr så är det ju så att ett fordon som ska köra på vägarna behöver vara krocksäkert (för den det krockar med, inga skarpa kanter eller sånt) diverse säkerhets krav för att få köra på vägarna. Och icke att förglömma, stöldsäkerhet. Paketen och sensorerna behöver skyddas. Så det blir ju motsvarande en liten bil i slutändan iallafall.

Men jag gillar iden med hangarlastbil.

Av Lordsqueak
Skrivet av Roger W:

Det går att automatisera andra fordon än drönare…

Min poäng kvarstår: det är konceptuellt dumt att bygga masstransport kring ett fordon som konstant måste lägga energi på att lyfta sin egen vikt.

Tja , om det är något som rullar på gatorna så måste det ju av nödvändighet bli en bil, pga säkerhetsförordningar etc etc. Då verkar det ju onödigt att konka runt på ett ton fordon för att leverera ett paket på typ 1kg. Visst, den behöver inte "lyfta" ett ton för att hålla farten uppe, men den behöver ju accelerera ett ton för att få upp farten, så det blir nog inte speciellt effektivt i slutändan.

Skrivet av cyklonen:

Man slipper budbilsförare som sönderstressade kör som idioter runt i stan.

så man ersätter med företagsanställda som sönderstressade kör som idioter, fast med mindre erfarenhet av att köra som idioter?

Edit:
Vill tillägga att ett större företag tar emot varor hela tiden, restauranger, butiker etc tar emot färskvaror, och annat. Det sker massor av transporter mellan företag, under hela dagen, med diverse budfirmor och andra leverantörer.

Jag skulle kunna tänka mig att en monorail skulle vara ett bättre alternativ till bilar eller drönare, men monorails failar alltid (nästan) så det funkar nog inte. Men kanske nått att fundera på.

Edit edit:
Ang ljudnivå, så vill jag bara påpeka att drönare lär inte vara mer störande än det intermittenta 08-16 ish pruttande/brummande från diverse gräsklippare, lövblåsar, motorsågar eller trimmers som går konstant på det ljusa halvåret.

Av Lordsqueak
Skrivet av cyklonen:

Företag kan köra till företagscenter.

Fast hur ska det hjälpa något? istället för bud fram till företaget så blir det ju en anställd som åker och hämtar paket.

Av Lordsqueak
Skrivet av MammDiin:

Finns experiment med''toroidal propellers'' som inte avger lika mycket ljud och även är mer effektiva. Men hur länge det tar innan något sånt eventuellt börjar produceras så har jag ingen aning om.

Major Hardware på youtube testade en fläkt inspirerad av toroidal propellers nyligen, så det kan vara värt att kolla upp. Det verkar ju helt klart vara ett lovande projekt.
Anledningen till att jag tar upp det är att han kör en "Fan Showdown" där folk kan bidra med fläktdesign, så nu lär det komma en del varianter på detta tema där folk försöker förbättra designen, eller bara göra nått kul. Så det kan bli intressant framöver att se vad folk kommer på.

Av Lordsqueak
Skrivet av Roger W:

Håller med! Verkar som ett extremt slöseri att fokusera på att använda drönare för frakt, när det de måste bränna så rejält med energi bara för att hålla sig flygande.
För specifika frakter där det verkligen är viktigt med snabbhet och att kunna nå svårtillgängliga platser finns säkert en liten nisch, men för större skala måste det rimligen vara energimässigt en dum idé? (till vi har fusion iallafall...)

Tja, fördelen ligger med drönare då, eftersom dom slipper transportera runt en förare. . .

Av Lordsqueak

Bygg in en timer på spisen*,, verkar smartare

*spis, ugn, tvättmaskin,etc

Av Lordsqueak
Citat:

Hmm, Jag skulle gissa på att korten rengjorts med ultraljudsbad, snarare än att dom lagrats dåligt. Då korten verkar vara helt dammfria etc.
Men jag tycker det verkar lite konstigt att kislet spricker,,, utan att man hört något liknande tidigare liksom. (pga fukt som tränger in i kislet då.) känns ju som att det borde vara ett fenomen man lagt märke till tidigare än 2023.

Skrivet av GooGeL:

Du har alltså inte lyssnat eller förstått det som sägs i klippet? Därtill, har du nån gång kokat upp vatten på spisen? Och vid något tillfälle fanns ett par vattendroppar på kontaktytan som får kastrullen att ljuda - som att den hoppar omkring på den värmande spisplattan?

Fundera på den du.

Hur tror du man gör med ultraljudsbad? Det kallas bad av en anledning!
Eftersom det uppenbarligen behövs, så måste jag poängtera att jag antydde att ett ultraljudsbad är en mer trolig anledning till att fukt tränger in i kislet.

Av Lordsqueak

Hmm, Jag skulle gissa på att korten rengjorts med ultraljudsbad, snarare än att dom lagrats dåligt. Då korten verkar vara helt dammfria etc.
Men jag tycker det verkar lite konstigt att kislet spricker,,, utan att man hört något liknande tidigare liksom. (pga fukt som tränger in i kislet då.) känns ju som att det borde vara ett fenomen man lagt märke till tidigare än 2023.

Av Lordsqueak

Det jag tycker är imponerande med den, är lufttrycket. Så mycket högre tryck än vanliga fläktar, vilket gör att man använda riktiga dammfilter.
Sen är jag jävligt nyfiken på hur det går när någon kommer att strappa ett gäng av dessa på ett RC plan och flyga med den.

Av Lordsqueak
Citat:

Men eftersom de bilder jag har lagt upp är public, så är det ju fair use.

Skrivet av evil penguin:

Känns inte alls säkert att det argumentet håller.
"Fair use" som begrepp gällande amerikansk upphovsrätt handlar ju om massor av faktorer gällande vad man gör, varför, och hur det påverkar upphovsrättsägaren.

Kommersiellt bruk är ju t.ex. inte en lovande utgångspunkt, då vill det kanske till att det finns något annat som är förmildrande. I detta fall är ju dock knappast t.ex. parodi/satir som annars är ett typexempel på något som kan fungera även kommersiellt, eftersom ingen hade en avsikt bakom den automatgenererade bilden (ingen ville säga något, eller liknande) annat än att tjäna pengar på tjänsten.

Massor av andra faktorer, men du förstår resonemanget... det är inte alls självklart att "fair use" som argument fungerar bara för att någons bild fanns att beskåda på internet.

Vad jag menade är att jag tycker det är fair use av mina verk.

Men sen tycker jag även att det är fair use generellt.
Då AI inte tar något från verken, utan endast använder det som referens material för träning, då tycker jag att det är samma sak som att någon tittar på ett verk för att klura ut hur dom har gjort, och sedan tränar på att göra samma sak, för att lära sig en teknik.
Om nu AI skulle skapa exakt samma motiv,, ja då är det en annan fråga, precis som det skulle vara för människor. Men träningen av AI är ju ungefär samma som en träning av en människa. Dock med massa extra steg, som att lära den vad skillnaden mellan ett hus och en bil är. typ.

Det AI gör är ju samma sak som vi människor gör när vi lär oss måla, vi tittar på referensmaterial och försöker klura ut hur det är gjort, för att lära oss en teknik. Så jag känner lite olust när jag ser diskussioner som denna, då det i slutänden kan leda till att referensmaterial kan förbjudas helt. för människor! Jag kan se hur en dom mot AI kan användas för att tvinga en konstskola att sluta avtal för att få använda referensmaterial som tex, Masterworks äger. (en tjänst för att investera i konst.)
Så för mig så är frågan om huruvida AI får använda referensmaterial samma som huruvida människor får.

Och därför så tycker jag att det är fair use att använda verk som är public. För att verken inte kopieras, det är träningsmaterial på samma sätt som människor gör. Och för att public ÄR en tillåtelse av kreatören för andra att ta del av hens verk. (jag vill även skydda användarens rättigheter här)

Hoppas det förklarar min ståndpunkt lite bättre

Har dock verk som inte är public används,, ja då är det en annan fråga.

Av Lordsqueak

Hmmm, klurigt.
Men i detta fall så är det ju en fråga om att huruvida man får ta andra kreatörers verk för att träna AI.
Jag tycker nog att om dessa kreationer är "public" och fria, så är det ok. Annars så bör man fråga om lov, eller kompensera.

Då jag själv lagt upp bilder på Deviantart så känns det ju lite surt att man utan att ens informera, använder andras verk på detta sätt. Men eftersom de bilder jag har lagt upp är public, så är det ju fair use.
Men det finns ju verk där som är för försäljning, och då är det ju inte ok att använda utan tillstånd.

Annars så tycker jag att AI är konst! Det är konst på ett annat sätt, men det är en konst.
Om man använder AI för att skapa konst så är det ju ett verktyg, men kreatören är den som trots allt formar bilden. så copyright bör vara kreatörens. (om inte AI har andra avtal) Det borde lösa den frågan.

Och sen är det ju inte så mycket annat att tycka till om. Jag tycker jag täckt alla frågetecken här.

Av Lordsqueak
Skrivet av backfeed:

Båda ögonens synfält överlappar ju varandra till stor del, så jag har svårt att begripa hur det här fungerar rent tekniskt?

Vore för övrigt kul att testa.

Lenticular lenses , en gammal klassiker i ny skrud.
Nackdelen är att man blir tvungen att halvera upplösningen i sidled, men med 3200px så borde det ju se bra ut ändå.

Av Lordsqueak
Skrivet av DeFeCT79:

Jag fattar att man vill ha hög refreshrate om man spelar FPS och speciellt tävlingsinriktat, men någonstans måste det ju finnas en gräns för när fördelarna tar slut? Man måste ju ha en reaktionstid och muskontroll som är helt omänsklig om man ska ha en fördel mot en som tex har en 240hz monitor.

Om två exakt lika duktiga spelare mötte varandra och den ena har en 240 och den andra har 540hz, vad skulle skillnaden bli och hur skulle man veta att det var just på grund av den högre uppdateringsfrekvensen och inte bara tur eller otur?....

Det återstår att se.
Du blir inte automagiskt bättre för att du har en bättre skärm... Men!.. du kan inte bli bättre än vart din skärm sätter gränsen.
Mao, det krävs träning för att dra nytta av fördelarna.

Låt säga att det handlar om att dra musen till ett mål på skärmen och klicka.
Du kan själv testa att röra runt musen i en cirkel, ser du hur långt mellan varje frame som musen hinner röra sig.
Det finns med andra ord en verklig gräns för hur snabbt du kan svepa musen över skärmen, och fortfarande klicka på ett mål. Mindre mål och snabbare rörelse ökar chansen att målet hamnar mellan uppdateringarna. Det är alltså nödvändigt att dra musen långsamt över målet.

Om vi bortser från hur människor fungerar, och det övriga begränsningarna i systemet, så har vi här ett mätbart exempel på varför högre hz, kan få en tränad person att kunna klämma av ett "skott" snabbare.
Med obegränsad hz, så kan man i teorin bara svepa runt musen och klicka i farten. Men med lägre hz, så är man tvungen att sakta ner vid målet för att ha en chans att träffa. Vilket betyder att någon på en 240hz monitor kommer att ha en långsammare musföring (är det ett ord?) är vad en på 480hz skärmen kan ha.
Ju lägre hz, desto mer paus vid målet för att vara säker på en träff.

Sen finns det ju massor av andra anledningar, som tex att ögat behöver ett visst antal frames för att kunna översätta ett par frames till en rörelse. Detta är något som sker innan hjärnan börjar tänka på vad som händer. Det behövs helt enkelt ett antal frames för att man ska kunna ser hur fort något rör sig.

Av Lordsqueak

Antar att kostnaden för att använda detta istället för samma mängd minne med annan teknik är bättre?

Av Lordsqueak

För den som känner sig nostalgisk och vill skaffa en old school dator/consol, så kan jag rekommendera " MiSTer ".
Det är ett litet fpga bygge som klarar att emulera,, i princip allt! Eftersom den emulerar hårdvaran, så funkar det mesta att köra på den.
Lite klurigt att pyssla med, men imo, inte klurigare än att få ett gammalt system att köra. Och sen kan man köra vilket system man vill. datorer, konsoller och allt möjligt.