Inlägg

Inlägg som tfwo har skrivit i forumet
Av tfwo

Har nordea sedan många år för lön osv, sedan forex bank "lekkonto", och sen ett weinstein konto också. Tycker Nordea fungerar utmärkt faktiskt, aldrig haft problem med dem.

Av tfwo
Skrivet av wranzzon:

Tjena

Som rubriken lyder, är det någon idé att sälja en Macbook late 2007 utan hdd, finns det nåt värde i en sån? Jag undrar mest om det är värt tiden att plocka ut hårddisken eller om jag ska skicka den till återvinning.

Prova att gå in på forumet på 99.se och kolla med apple folket där, de har även någon köp och sälj del

Av tfwo
Skrivet av MoNkeY-05:

Någon som har något inlägg i detta?
Läste om en ny DNS-tjänst, med fokus på kundens rätt till att surfa privat. Se t.ex här; The Verge
Men hur hjälper detta, om något? De som skulle efterfråga denna typ av information skulle rikta sig direkt på din ISP? Är detta något som är relevant för t.ex amerikanska användare snarare än svenska?

Jämförelse mellan CloudFlare x Google x Quad9 x OpenDNS

Av tfwo

det enda vettiga jag kan se är att smälla igång en riktigt fet jäkla ftpd om man hade 10gbit lina, men ja... ah det vore skoj!

Av tfwo

Det jag tycker vore intressant att veta, förrutom att ni verkar ha riktigt feta riggar många av er, är om man nu har en rig som många av er har, är hur många kronor genererar den per månad/år.
jag som inte kan ett jota om mining men gärna vill lära mig mer hadae funnit det intressant att veta. samt är det ens lönt med mining om man inte har ett helt cluster med grafikkort?

Av tfwo
Skrivet av TheSeodoraz:

Menar du då att jag ska köra så det endast använder sig utav en kommando fönster? Så man inte har det klassiska skrivbordet med mera.. för jag satt i samma tanke innan, men är det verkligen så många fördelar? Tänk på att jag inte är speciellt kunnig och detta blir min första server, borde inte det smartare valet va att ha det klassiska eller ska man slänga sig i sjön för att lära sig simma, så att säga😄

Skickades från m.sweclockers.com

Ja men precis, så är det bara att använda ssh för att komma åt servern, min 1a server jag körde stod i en garderob och allt sköttes via ssh, var riktigt smidigt. Fast det kanske kräver grundläggande kunskaper i linux iochförsig, så om du inte har det så kan det ju vara en ide att köra grafiskt och sätta upp allt som du önskar och i takt med att du lär dig mer så lär du per automatik vilja koppla bort och avskala och köra enbart shellen och server daemonsen där

Av tfwo
Skrivet av Garmzon:

Ska du lagra data under lång tid är det ZFS som gäller. Finns egentligen ingen anledning att ha lagring och server i samma burk. När jag hjälper vänner och bekanta med likande projekt brukar vi landa i; Dedikerad brandvägg med pfSense, FreeNAS 9.10 eller 11.x beroende på behov och en separat burk med ESXi ifall det behövs grafik till någon av VM’en.

Det går såklart att slänga ihop allt i samma tower men är mer komplicerat. Ska du inte laga bilder i 60 år kan du byta ut ZFS mot något annat, men kraven på backup ökar.

Kör inte servrar på wi-fi..

Skickades från m.sweclockers.com

Ska du köra zfs och xfs så är det helt renordlad server med backup + UPS.

Jag körde glftpd i många år och testade reiserFS vilket kickade på riktigt bra back in the day, men det var väl kanske inte superpålitligt filsystem, men körde ju ftpd och det var inte så noga att behålla arkiv av gamla saker, "rasar det så rasar det, bara o köra igång igen" tänket, då funkade det fint iaf.

Av tfwo
Skrivet av TheSeodoraz:

Hej! Jag är helt novis på detta ämne och söker då lite kunskap här på forumet, har googlat lite samt kikat runt på forumen och hittat en del. Det jag däremot behöver lite assistans i är om hårdvaran jag tänkt använda är OK för mina ändamål eller om dem är helt "overkill" ha i åtanke däremot att, jag vill hellre ha en server som klarar bättre än vanligt än att känna sig begränsad..

Syftet med server
1. Det primära syftet kommer vara lagrig av data och media, framförallt då gamla och nya fotografier som ska föras över till IT världen istället för att damma kvar i verkligheten. Tanken är också att jag vill kunna säkerhetskopiera mina datorer, men även andra familjemedlemmars datorer som ej kommer vara i samma hushåll.

2. TeamSpeak server är också något jag tänkt att hosta igenom den, ingen jätte stor. Typ 20-40 aktiva personer samtidigt.

2. Hosta en spelserver, vad för server vet jag inte än. Kan hända att det blir Minecraft, ARK, Conan exile, CS:GO.. kanske något mer? däremot inte samtidigt, utan troligtvis bara en spelserver i taget. Kapacitet kommer vara cirka max 20 aktiva spelare samtidigt.

3. Kan hända att man hostar en mailserver också. ev en hemsida för att testa olika saker på, alltså kommer det ej vara någon aktivitet på den.

4. Gärna lite utrymme för något mer, eventuellt att man behöver den för något kul hemautomations projekt eller liknande

Vad för specifikationer är det tänkt på denna server?
Dit jag flyttar kommer jag ha en 500/500 mbit lina, jag kommer sedan koppla denna router mot den ASUS GT-AC5300 ROG Rapture AC5300

Servern kommer då få ett eget 5mzh band. Synpunkter på routern//modemet?

Grafikkort Gigabyte GeForce GT 1030
Hårddisk WD Red 4 TB
Totalt 4 stycken. Fördelat på två stycken RAID0 och de andra två på RAID-10
WD Blue SSD
Två stycken på RAID-10 denna ska primärt vara för OS, sen ska dessa säkerhetskopieras till de 4TB hårddisk med RAID-0

CPU Intel Xeon E5-2640 V4 2.4Ghz 25MB

ASUS Z10PE-D8 WS
Tanken är om man vill uppgradera till 2 st CPU i ett senare skede?

Corsair 64GB DDR4

PSU Corsair SF450

Frågar nu då jag är tidigt ute och letar information om allting, bygget ska göras under sommaren då internet blir ändrat.

Synpunkter på detta? tanken är Ubunutu som OS, varför? jag vet inte, har läst att det ska vara bra server OS..

Tycker att det där verkar vara en ganska lämplig maskin för ändamålet, xeon cpu är ju ofta väldigt bra för servrar.
Ubuntu går bra att köra servers på men jag hade hellre valt någon annan dist faktiskt, skippa allt det grafiska o kör burken som renodlad server. Kika lite på Gentoo, Archlinux eller varför inte debian eller rent av Slackware.

Av tfwo
Skrivet av BabaYaga85:

Inte blocket men kolla in denna
Haha https://imgur.com/gallery/BYJf2

Skickades från m.sweclockers.com

haha men det är ju "wow pris" man måste nästan slåtill! känns som ett kap!

Av tfwo
Skrivet av anon173292:

Man undrar varför man tar över ett namn efter ett företag som gått i konkurs. Det är ju knappast ett varumärke man vill ta över.

Kufiskt intressant företag, ungefär som Viggo mobil.

Det kan ju handla om något såpass enkelt som ett överlåtande utav ett aktiebolag och på det sättet sparar de både tid och pengar samt får köra igång med affärer direkt vid övertagandet istället för att vänta o kontakter med revisorer osv som dröjer m.m. inte ovanligt alls att folk gör så.

Sedan, gick bolaget verkligen i KK? gjorde det det så kan jag också tycka det är märkligt att överta ett kånkat bolag.

Av tfwo
Skrivet av Cybrus:

@tfwo: Det var för att priset redan låg över budgeten men det är helt rätt det du säger. Drar man ned på något annat kan man ta ett 1070 ti istället.

hehe jag förstår Ja men det är enkelt, skippa mekaniska disken, disk e så billigt att det kan man faktiskt alltid komplettera med lite senare så länge man har en vettig systemdisk så..

Av tfwo
Skrivet av Cybrus:

@Dallen: Hehe jo, tänkte att det kanske var en aningen klumpigt formulerad fråga första gången.

För att inte glida ifrån ämnet. Nedan följer en förslagslista på komponenter:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/11441700/https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.pnghttp://www.inet.se/kundvagn/bild/11441700/

Vettigt paket, men jag kan inte förstå varför han ska gå för ett Gtx 1070 när gtx 1070 ti inte kostar mkt mer? 5999kr på inet.

Av tfwo
Skrivet av Dallen:

Tredje gången gillt!

Verkar va populärt att bygga datorer för exakt den summan, om och om igen.
Fattar inte varför folk inte kan läsa tidigare trådar samt att googla lite ist. för o ställa frågor i onödan i ett forum.
Killen kanske gillar o få uppmärksamhet?

Av tfwo

Detta paket köpte jag och det är faktiskt riktigt nice!

https://imageshack.com/a/img922/9172/MiHC3m.jpg

Av tfwo
Skrivet av Zebbzz:

@aframoo: Får man verkligen inte mer än 40-50% av nypris idag för grejerna?

pc datorer har av någon anledning ganska dåligt andrahandsvärde, tillskillnad från Apples datorer som har skyhögt andrahandsvärde.
Trist men sant.

Av tfwo

haha !

Av tfwo
Skrivet av Kcce:

Jag har tänkt nedgradera mig från 15" till 13" då jag insett att 15" är lite för opraktiskt för mig. Datorn ifråga är en MBP 15" late 2016 (basmodellen). Datorn har väldigt få cyklar på batteriet och är i absolut toppskick. Till vilket pris bör jag sälja denna? Så som jag har förstått det ska Macbooks hålla sitt värde på andrahandsmarknaden väldigt väl, är ca 19k för mycket begärt? Hittar bara en likadan på Blocket som ligger ute för 22k, tycker drt låter lite överprisat.

Tycka vad man vill om apple, men de har ofta jäkligt högt andrahandsvärde även fast de har nått år på nacken.
Kolla på 99mac.se i forumet vad andra där säljer för så kanske du kan få ett hum om ev. värde.

Av tfwo
Av tfwo

Tycker det låter jäkligt vettigt att inte ha mobilen igång under lektionstid, man kan faktiskt använda munnen och prata med folk ansikte mot ansikte. Sedan lär väl mobil i ett klassrum vara ett utmärkt sätt att fuska på? inte vet jag, var så länge sen jag gick i skolan.

Av tfwo

MacPro1.1 som server

Har tillgång till en macpro1.1 och har mina funderingar över att köra in glftpd på den och även kanske en web/mailserver.
Mina funderingar är om *nixen i macosx duger för ändamålet/är kompatibelt, eller om någon vet lite närmare vilka linux distar som funkar bra på en gammal macpro1.1.

Känns lagom onödigt att en sådan maskin inte används till något vettigt nämligen.