Inlägg

Inlägg som Ureet har skrivit i forumet
Av Ureet
Skrivet av Pepelopones:

Det är drygt när det visar sig att man knappt behärskar sitt modersmål.

Ibland har jag tänkt fel om "drygt" även när jag vet att det betyder "med överskott"/"rågat". Problemet är: Betyder "drygt en liter" att mängden är som ett litermått med en aning överskott, eller att det med en aning överskott skulle bli precis en liter? Det blir lätt så att jag tänker att "drygt en liter" måste betyda att "det här är inte riktigt en liter, men drygt – med överskott – vore det en liter".

Av Ureet
Skrivet av Wiinis:

Det är uttrycket - "En gång är ingen gång, två gånger är XX för mycket".

Jag har aldrig hört det uttrycket, bara "En gång är ingen gång, två gånger är en vana", och googlar jag efter "En gång är ingen gång" så är det mest den versionen som dyker upp.

Däremot verkar det som att "En gång är ingen gång" ursprungligen kommer från tyska, och på tyska hittar jag "Einmal ist keinmal aber zweimal ist einmal zuviel" ("En gång är ingen gång men två gånger är en gång för mycket"). Logiken bakom det kan jag inte uttala mig om.

Av Ureet
Skrivet av ELF:

Lilla jag står där och sjunger "Ja må ha leva, ja må ha leva" med alla andra klasskamrater i klassen.

Jag vet inte om det är det lite ovanligare ordet "må" som gör att många verkar sjunga frasen utan att förstå betydelsen; jag har till och med sett folk skriva det som "Jag mår han leva".

En liknande grej är att många skriver "Ha den äran!" till folk i stället för "Har den äran!" (som i "Jag har den äran att gratulera").

Av Ureet
Skrivet av MadMantiz:

Fazer.. uttalas i första hand Faaaser, andra hand Fejser och aldrig Fattser. Retar folk och det är kul.

Vad baserar du det på? Det är ett finskt företag, och på uttalssajten Forvo finns det finska uttal av namnet, och alla tre säger "fattser".

Sorry, jag läste slarvigt och förstod inte att du menade att du sade fel för att retas.

Av Ureet
Skrivet av Pepelopones:

Har under mitt 39:e år på jorden fått lära mig att 59 minuter är "knappt" en timme. Medan 61 minuter är "drygt" en timme. Jag trodde det var precis tvärtom. Så numera har jag strukit dem ur mitt vokabulär för talad svenska. Måste tänka i tio sekunder innan jag vet vilket som är rätt.

En rättelse, eftersom det är en tråd som även handlar om språkliga misstag: Det heter en vokabulär (och alltså "min vokabulär"), inte ett/mitt vokabulär.

Knappt och drygt brukar jag själv ha svårt att hålla reda på. Om någon säger att de "knappt hann handla efter jobbet", så hann de ju handla, fast med liten marginal, och då kunde man tycka att "knappt en liter" borde betyda att det är en liter, fast med liten marginal. Men Wiktionary definierar "knappt" som både "nästan inte" och "inte fullt".

Skrivet av effe0p:

När vi var och badade en dag i somras ville jag lära mig att ha huvudet under vattnet utan att få in vatten i näsan (tidigare höll jag alltid för näsan). Så jag testade utan att hålla för, och insåg att allt man behöver göra för att inte få vatten i näsan är att hålla andan...

Jag är lite förvirrad över ovanstående kommentar. Upp till 30-årsåldern brukade jag hålla för näsan när jag dök, just eftersom det inte hjälpte att bara hålla andan. Sedan blev jag tipsad om hur man stänger gomseglet, vilket var en del av min anatomi som jag inte haft medveten kontroll över innan.

Vad jag undrar är: Brukar folk dyka utan stängt gomsegel och ändå lyckas undvika att det rinner in en massa vatten? Eller handlar det bara om att effe0p haft huvudet under vattnet i en statisk position där positionen och lufttrycket gör att det inte kommer in vatten? What gives? Mvh, dyknings-n00b.

Av Ureet

Jag måste säga att jag själv blev rejält förvånad över att det funkade med så lite jäst. Jag jäser därtill i kallt vatten; med ljummet vatten skulle den ju ha jäst fortare.

Skrivet av medbor:

Det låter bara konstigt för min del, jag ifrågasätter inte resultatet egentligen... vad gör du med resten av jästen?

Det blir att jag tar ett litet hörn av jästkuben för bakning och låter resten vara kvar i kylen. (Fast jag hinner ju inte baka tusen pizzor innan jästens bäst före-datum går ut, så då får jag baka något annat eller kasta det som är kvar).

Av Ureet
Skrivet av medbor:

För min del låter det inte alls rimligt, då skulle man nog behöva jäsa i flera dygn

Troligen blir resultatet mer vildjäst än det som du tillsätter i så fall

Det tror jag inte! Jag jäser den i ett dygn, den jäser rejält och konsekvent (har bakat enligt receptet kanske 20+ gånger?), och jag minns inte att någon surdeg jag startat varit redo att bli bröd inom ett dygn efter start.

Av Ureet
Skrivet av medbor:

Det är väl torrjäst om du kör så extremt lite?

Jag kör enligt Lilla Napolis degrecept och använder 0,1 gram färsk jäst (alltså ett femhundradels jästpaket) till två små pizzor.

Av Ureet
Skrivet av killawife:

Malignant - Och denna filmen är helt obeskrivligt dum mest hela tiden.

Event horizon - Här snackar vi kvalitets-90 tals sci-fi skräckis.

Oj, mina åsikter var diametralt motsatta. Det var något år sedan jag såg Event Horizon, men jag minns att jag satt filmen igenom och irriterade mig på att huvudpersonerna betedde sig som idioter, och den sista halvtimmen var rena fånerier som jag inte kunde ta på minsta allvar. Jag ger den 3/10.

Malignant blev jag däremot rekommenderad som en modern version av en 80-tals-B-film – den är ju gjord med glimten i ögat och inte ett försök till seriös, modern skräckfilm – så jag hade inte riktigt samma krav på logisk stringens där. Visserligen irriterar jag mig på filmer där huvudpersonerna råkar illa ut för att de tar korkade risker, men jag minns det som att det var det som hände i Event Horizon, medan i Malignant var det snarare så att de tog risker och sedan klarade sig, och det stör mig tydligen mycket mindre.

Jag tyckte att Malignant var underhållande rakt igenom, med fin design av platser och monster, och en kul originalidé (som man helst ska veta så lite som möjligt om innan man ser filmen), så jag ger den 8/10 inom sin genre.

Av Ureet

Jag får kalla fingrar om jag känner mig stressad.

Av Ureet
Skrivet av Prästost:

Unity, tänker bara på de där skräpspelen på mobilerna..

En otaktisk grej Unity gjorde var att låta utvecklare betala för att ta bort Unity-loggan som annars visas när ett spel startas, vilket betyder att alla amatör- och lågbudgetspel har en Unity-logga, men högbudgetspelen gjorda i Unity inte har det.

Av Ureet
Skrivet av Chibariku:

Men vad bra, kan du swisha över lite RAM till min arbetsdator?

Haha, det går ju inte att bara swisha över RAM! Vill man ha mer RAM får man ladda ned det från internet. Testa https://downloadmoreram.com .

Av Ureet
Skrivet av Halldin:

Till detta vet vi från Varjo Aero att det finns ett par 2.9K mini-LED displayer på marknaden.

Jag hoppas fortfarande att marknaden hittar tillbaks till (uppdaterade och förbättrade) OLED-paneler. Jag vill ha svärta som faktiskt ser svart ut.

Av Ureet
Skrivet av gashemi:

Problemet är att ger du en sån här till barn idag har dom ingen aning hur den ska användas, dom har aldrig sett en telefon med snurrskiva.

Det är inte bara nummerskivan som orsakar problem – såg någon förälder skriva att deras barn lekte med en Fisher-Price-telefon, och inte hade minsta aning om att det var en telefon.

Av Ureet
Skrivet av Fenrisulvfan:

Ser ju inte så snyggt ut att man ser popnitarna som kylflänsen sitter fast med.

Ja, själv har jag i och för sig en ogenomskinlig datorlåda, men tänk ifall någon bryter sig in i min lägenhet, öppnar datorlådan, tittar på minnena, pekar och skrattar? Det vore ju inte så kul för mig. Jag kanske ska köpa ett annat märke.

Av Ureet
Skrivet av dr904:

Förvånad hur många det är som fortfarande använder Facebook

Jag är förvånad av hur få det är. Jag känner typ två personer som är äldre än tonåringar och inte använder Facebook.

Av Ureet

Jag lägger 70% av lönen på indexfonder och ser till att gå runt på resten, vilket är lätt gjort även med en hel del inköp av teknikprylar i och med att jag har billig hyra och varken bil eller barn.

Av Ureet

Jag är ingen expert, men om jag tolkar bilderna rätt så kommer varje frame räknas ut med ett s.k. dator-chips och sedan skickas till spelaren via fax.

Av Ureet
Skrivet av Raynstorm:

Jag fick också i uppdrag att skriva att "vi" också gärna tar förslag på spel där man jobbar ihop istället för mot varann för "någon" är inte vill förlora


Aeon's End
-spelen (det finns många standalone-lådor) är samarbetsspel som är bäst på två personer. Fast några av dem är svåra och risken finns att ni förlorar tillsammans.

Horrified är ett enklare samarbetsspel (lite mindre komplicerat än Pandemic) som blivit populärt på sistone.

Av Ureet
Skrivet av norrby89:

för att bristen börjar ta slut?

Åh nej, har det gått så långt att vi fått brist på brist?