Inlägg

Inlägg som NightFred har skrivit i forumet
Av NightFred
Skrivet av Verdurakh:

Det blev ett inköp av A80J ändå, tycker den är helt okay, faktiskt bättre ljusstyrka än min 8 år gamla tv eller om det är annat reflexskydd eller liknande så.

Men tack för råden, nu ska jag titta på vilka inställningar man borde ha

Ett bra val. Det händer en del på 8 år så oavsett så kommer du att vara nöjd. Lycka till!

Av NightFred
Skrivet av Verdurakh:

Tack för svaret. du verkar ha fått ett sjukt bra pris på A90j i så fall, idag ligger den på nästan 28k Eller 18k om man går på lägsta pris på prisjakt.

Enda jag läst om och är orolig över är att dessa Oleds är mörka och svåra att titta på i dagsljus, hur upplever du det?

Jag hade nog bara tur! Media Markt körde en drive och när vi kom till butiken i Lund så hade de två ex i butiken. Han hittade inte dem först utan fick leta en god stund. Till slut hittade han den ena men inte den andra! Satt en rea lapp på den som var 22900kr. Men på deras hemsida stod det 13990kr. Tv:en var dessutom kalibrerad för 1700kr. Men eftersom de inte hittade den andra tv:en så fick jag tv för det priset som stod på hemsidan inklusive kalibreringen eftersom den ville jag inte betala för! Hade bara 14000kr att köpa tv för. Så ja, jag hade väl tur kan man säga!

Vi har tv:en med ryggen mot ett stort fönster. Utanför fönstret har vi ett 35 kvm stort uterum med stora glasfönster och glasdörrar. Solen går ner i vinkel med detta så nu börjar det bli rätt ljust när solen ligger på! Då blir tyvärr inte bilden den bästa. Bilden blir mörk och tittar du på mörka scener i en film eller serie så blir det nästan jobbigt att se detaljer. Bilden blir grynig om du förstå hur jag menar. Tv:en skulle behövt vara mer ljusstark. Nu har jag dock inte ändrat några inställningar eller testat annat än den personliga inställningarna som medföljde med kalibreringen. I övrigt är bilden superbra och skarp. Hade samma problem med Plasma Tv så det är inte något problem utan den nackdelen som kommer med OLED. Vilket också nämns i Thomas lista / Guide som du kan läsa här i första inlägget på tråden.

Har du fler frågor så skriv igen så skall jag försöka besvara dem.

Av NightFred
Skrivet av Verdurakh:

Efter 8 år verkar min tv bestämt sig för att inte vilja starta mer (testat att återställa och dra ut sladd och allt det där)

Så dags att börja titta på något nytt.
Fastnade för Sony A80J från 2021 som verkar vara en väldigt prisvärd OLED med små skillnader mot att gå upp ytterligare en nivå.
Ligger på 13 990 nu

Främsta användningen är film/serier och lite spelande (ps4, switch och en del retrokonsoler via scart till hdmi)

Jag vill främst ha Android TV så andra märken utan det är inte aktuellt.

Innan jag köper denna finns det någon som har något annat tips på saker att titta på eller fundera på?

mvh

Köpte vid årsskiftet Sony XR-A90J (2021 års modell) för 13990kr på Media Market efter att min Panasonic G20 (Plasma) börjat flimra och bilden blev helt omöjlig att titta på. Har inte ångrat mig en sekund. Sjukt bra bild med deras XR processor. Jag spelar inte på Tv:en utan kör appar (Film och Musik) direkt via tv:en. Har en Advance Acoustic A10 Classic kopplad via HDMI ARC för att kunna köra ljud. Vilket funkar super! Tv:en har bra ljud i sig för att vara en tv om du nu inte har en ljudanläggning eller liknande. Min kusin köpte A80J ca 6 månader före mig och det skiljer en hel del på bildkvalitén och då har A80J en bra bild i mina ögon. Ur boxen var A90J sjukt skarp i både ljus och färg. Som tur ingick det kalibrering på detta ex och efter ha ställt in de personliga inställningarna så blev det hela mycket bättre. Rekommenderas skarpt om du hittar en. Följde Thomas Ytterbergs lista. En kul detalj är att fjärrkontrollen lyser upp knapparna när du lyfter på den eller trycker på den.

Av NightFred

Minnes modulerna kan vara ett sätt att locka de som har tänkt köpa ett "4060 Ti med 10GB Kort" och så för 5-6 hundra till kan du ju köpa ett 4070 10GB kort. Kanske att man tänker att då får man ju en snabbare modell till nästan samma pris fast att det är ohört marginellt i det stora hela. Det är ju inte första gången som sådant händer. Stirrar sig blind på kortbeteckningen mer än på prestandan.

Av NightFred
Skrivet av vemvetvad:

Då provar jag så får vi se helt enkelt 😂
En av mina vänner började spela arma igen för några veckor sen och han gillade det fortfarande så får väll ge det ett par 100 timmar. Vi hade strax över 2200 timmar på mitt förra konto.

Nytt Steam skaffar jag med ny nyckel till arma, tror du jag kommer kunna logga in på mitt gamla Steam konto för att spela andra spel jag har på det kontot?
Eller helt ignorera det kontot? Har bara 2 spel jag lirat på det kontot så inte hela världen kan köpa dom på nytt.

Har ingen aning om hur sådant funkar när det kommer till avstängningar om man kan använda gammalt konto för andra spel eller ej. Eller hur det påverkar då jag inte hamnat i den situationen.

Kanske hoppar på igen när Arma 4 kommer. Har sett den nya spelmotorn men det gick inte att spela bara bygga olika senarior. Men det var verkligen en uppgradering.

Av NightFred

Det är ju absolut värt ett försök. Förmodligen kommer det att fungera då du har nya saker men tror inte att du kan ha Arma på ditt Steamkonto som du blivit bannad på. Sen är ju frågan om du verkligen kommer att uppskatta det igen. Har spelat Arma 3 över 4000 timmar och nu skulle jag inte hopa på det. Spelmotorn är rätt trött när man spelat andra spel ett tag. Eller så har jag helt enkelt spelat färdigt det spelet..

Av NightFred

Har ett 8 MB men mins inte vad det hette (matrox kanske) och ett 16 MB woodoo (1 eller 2)kort men mins inte betäckningarna på det. Har även ett Hercules Geforce 500 Ti 64mb kort som jag vet att jag köpte för rätt mycket pengar en gång i tiden. Ligger i en låda någon stans. Kanske är en guldgruva för dem som vill ha tag i dessa gamla kort.

Av NightFred

Tyckte att det är en bra serie och alla avsnitt har varit mycket bra. Att samhället öppnar sig för olika konstellationer så kommer också film och serier göra det. Inget konstigt med det. Kunde lika väl varit två tjejer som fan varandra som att det var två killar. Spelar ju absolut ingen roll. Tycker att det ger mer djup till serien att man får se olika relationer på detta sätt.

Av NightFred
Skrivet av Johanna1234:

Det ska inte ingå enligt Inet tyvärr 😬

Mycket märkligt att den inte är med. Den ingår ju till alla nätdelar man har köpt. Finns med i kartongen. Det var ett mycket märkligt sätt att inte skicka med från Inet. Står det på deras montering sida egentligen? jag kan inte se att det framgår att man inte skickar med en strömkabel och då förväntar man sig ju det!

Från Inets hemsida - https://www.inet.se/produkt/9990387/byggnation-och-test-av-da...

Viktigt att tänka på:

Följande delar behöver finnas med i ordern för att vi ska kunna montera datorn:
Datorlåda
Nätaggregat
Moderkort
Processor
Minnen
Luftkylare tyngre än ~ 750 gram monterar vi inte p.g.a. risk för fraktskador.
Vi installerar endast OEM-versioner av Windows.
Vi genomför inte installationer av extra grafikkortskylning, sleeving och custom loops.
Efter att din beställning bekräftats kan inga ytterligare ändringar göras.
Köper du kylning till din processor så kommer original CPU-kylaren inte att medfölja.
Eventuella kartonger till dina produkter som du valt till din PC kommer inte följa med. Endast manualer, överblivet kablage, skruvar och smådelar från monteringen medföljer.
Vid beställning av tjänsten "byggnation & test av valfria komponenter" så gäller inte ångerrätten. Datorn monteras med komponenter skräddarsytt valda av dig och klassas därmed som en specialbeställning.
Minneshastigheter vid montering:
Om du väljer minnen med högre hastighet än den rekommenderade för din plattform kommer vi välja en passande minnesprofil om det finns att tillgå, annars levereras datorn med standardhastigheter.
Standardhastigheter för de olika plattformarna:
Intel 1200/1700 (DDR4) max 3200MHz, Intel 1700 (DDR5) max 4800MHz
Intel 2066 max 2666MHz
AMD Ryzen 5000 - max 3200MHz
AMD Ryzen Threadripper PRO 5000 - max 3200MHz
Vi hänvisar till moderkortets QVL-lista för att se vilka minnen som är kompatibla med respektive moderkort.

Av NightFred
Skrivet av mrozoo:

Förstår, tack! Kom också på att jag har en PSU hemma som är bättre en detta, om du hade fått lägga en 500-1000 extra på att uppgradera processorn/grafikkortet, vad hade du tagit då?

Bättre grafikkort. Då CPU:n är tillräckligt bra.

Av NightFred
Skrivet av Surajanne:

Nu vet jag ju inte om jag kommer köpa den, men om vad ska man då testa på plats när den är inkopplad?

Be dem sätta igång ett spel så ni kommer in i en spelmiljö och spela några minuter. Se så att det flyter på och inte hänger sig. Då har har ni ett hum om att den fungerar som den skall. Skriv enhetshanteraren i sökfönstret på inställningar så kan du också se om det finns varningar för saker som inte fungerar samt att det verkligen sitter ett RTX 3060 Ti i chassit.

Av NightFred

Tycker inte att 11 tkr är rätt pris. Mer kring 9 tkr som begagnad. Att den finns ny för 13-14 är ointressant. Ett RTX 3060 Ti går på 5500kr nytt och är ett mellanklasskort. Och att det sitter en mer avancerad CPU - 11700F (två generationer gammal) i som gör att den är lite dyrare. Men den har en liten SSD och lite RAM.

Av NightFred
Skrivet av Laxpudding:

A90J är den bättre varianten med Master-panel och fortfarande aktuell för 2022/23. Den här lanseringen valde Sony att endast utöka 90-serien i 42 och 48 tum (som A90K) medan man satte A95K som toppmodell.

Tar upp skillnaderna i artikeln: https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...

Verkligen, tack för tipset. Tog sista exemplaret i butiken på Sony XR-55A90J. Fick den för 13 990kr inkl. kalibrering (1490kr) på köpet då det redan var gjort men det slapp jag betala för. Blev en enorm skillnad när man följde deras inställning jämfört med hur den var direkt ur kartong. Var alldeles för starka färger och kontrast när jag satte på den. Gjorde nästan ont i huvudet.

Av NightFred
Skrivet av P1K of Sweden:

Det har jag redan men priset påverkas inte.

Står att jag är verifierad Swecmedlem och köpte ett xbox på blackfriday för swecmedlemmar för en massa år sedan. 🤔

Edit: Har ringt Inet och kollat, kampanjen gick ut här om dagen. 😊
FML 😅

Attans också! Trist läge.

Av NightFred
Skrivet av P1K of Sweden:

När går den in?
Ser ingen förändring när jag lägger det i varukorgen. 🤔

Du måste skapa ett konto hos Inet.se och där verifiera ditt namn på sweclockers. Då får du rabatt på saker som gäller för sweclockers medlemmar. Så gjorde jag i alla fall.

Av NightFred

Märkligt med en så sen prishöjning. Köpte min 12700K för 3990kr och Inet säljer den för 4849kr nu och vad blir det sen med en höjning? Eller är det med höjning inkluderad? Varför skulle man gå för 12700K när 13700K kostar ca700kr mer?

Av NightFred

Grattis! Ett trevligt chassi att vinna.

Av NightFred
Skrivet av Laxpudding:

A90J är den bättre varianten med Master-panel och fortfarande aktuell för 2022/23. Den här lanseringen valde Sony att endast utöka 90-serien i 42 och 48 tum (som A90K) medan man satte A95K som toppmodell.

Tar upp skillnaderna i artikeln: https://www.sweclockers.com/artikel/35135-tv-guiden-2022-23-d...

Tack så mycket för hjälpen! Uppskattas verkligen. Har suttit och titta på listan som du publicerade och letat priser i en nivå för mig just nu. Tar på mig att jag inte läste igenom det som du skrev under Sony förklaringen längre ner i artikeln. Var så fokuserad på modellförtekningarna i listan.

Av NightFred

Behöver ny tv akut då min gamla Panasonic G20 från 2013 lagt av.

Tittat på Sony 55A80K 2022 och 55A90J 2021. Jag kan inte se någon skillnad på Sonys hemsida men är det någon som vet om den ena är bättre än den andra eller det är typ samma fast olika tillverknings år? Ligger för 13999kr båda två. Ock det är nog min smärtgräns för tillfället!

Tacksam för svar.

Av NightFred
Skrivet av JakeJake:

Tack för alla svaren! Verkar vara ett bra alternativ förutsatt att man vet lite vad man gör. Vad är det bästa sättet att gå tillväga om man vill ta reda på huruvida det är en "bra deal"?

Nä precis, jag tänker samma att det skulle vara något som inte är allt för dyrt. Jag är tyvärr inte speciellt händig med hårdvara, så det skulle vara att använda datorn som den är.

Jag skulle göra som @FarbrorBarbr0 skriver i sitt svar. Lista vad du tänker köpa och fråga kring det eller vad du spelar eller skall göra med datorn och se vad för förslag du får på det. Alltid bra att lägga en budget. DVS hur mycket är du villig att lägga för en dator så kan vi lättare hjälpa dig med att ge dig ett bättre förslag. Eller relatera till vad man kan få för den summan! Lycka till.