Inlägg

Inlägg som Neroth har skrivit i forumet
Av Neroth

Haha, fick bra betalt av Nvidia för detta eller?

Snacka om betald placering. SweC blir ju bara mindre och mindre seriöst för vart år som går.

En gång i tiden så var det SweC man kollade för att se prestandasiffror och om något var prisvärt. På sistone har det dock duggat tätt med rent idiotiska recensioner där även de minsta prestandaökningar lovordas till vilket pris som helst. Nej, jag får nog vända mig till mer seriösa aktörer som inte lägger ut röda mattan för tillverkarna.

Tur man har Gamers Nexus och Hardware Unboxed iaf.

Av Neroth
Skrivet av Dreas89:

Slår 3090 ti i 1080p. För under 8000 med låg strömförbrukning och fina temps.

Vilket kort i prisklassen är ett bättre val?

Nej, är väl mer att hela marknaden är helt tragisk. Att alla priser har gått upp gör det inte det minsta mer prisvärt. Men folk har kort minne.

Av Neroth

Haha, köpta av Nvidia eller? Konkurrenskraftigt pris? Vilket skämt! Synd att det inte är första april!

Av Neroth

Brukar köra datorn i diskmaskinen en snabbis, blir rent precis överallt. Slänger in den i torktumlaren efteråt så det blir snustorrt. Sen är det bara att köra på! Funkar kanon!

Av Neroth

Remember, no preorders.

Av Neroth

Lol, ny scamstarter eller? Vilket skämt.

Av Neroth
Skrivet av DasIch:

Blinka tre gånger om Lisa Su håller dig fången i sin källare, och du behöver hjälp.

Syftet med både 13900K och KS är att få störst siffror på papperet och i tester. Spelar ingen roll att skillnaden är liten. Det handlar om att framstå som snabbast i folks medvetanden, och där har Intel lyckats.

Jag vet inte hur du lyckas få det till en djup kris. Intel har en riktigt bra platform som leder i prestanda och är dessutom mer prisvärd än konkurrenten AMD. Utöver det har de gått från att stå stilla och stampa till att faktiskt leverera tydliga förbättringar mellan generationerna. Det är knappast frågan om någon kris. Tvärtom.

Jaha, där kom det ja. Du hade inget vettigt att säga. Förstod nästan att det var så det låg till med dig. Akta så inte skygglapparna sitter åt för hårt!

De har ju redan stängt ner sin grafikdivision, för de har inte råd att driva den. De tappar andelar på servermarknaden så det sjunger om det. Deras plattform är verkligen inte ledande på något vis, utom möjligen värmeutveckling. Deras processorer ligger och samlar damm på hyllorna medan AMD säljer bra.

Du bör fördjupa dig lite före du snackar om sådant som du inte har en aning om.

Men om du vill ändra på det så kan du ju börja med att kolla upp t.ex. Moore's Law is Dead på YouTube, han har extremt bra källor och tar ingens parti. Ser ju inte jätteljust ut för Intel om de inte lyckas ta sig ur den här svackan.

Aja, jag pallar inte snacka mer med dig. Ha en fin dag!

Av Neroth
Skrivet av DasIch:

Det är inget fiasko utan helt enkelt en Halo-produkt. Allt den är gjord för att vinna tester och locka köpare som bara måste ha det värsta. För alla andra är 13600K och 13700K mycket bättre köp.

Även om det är en s.k. Halo-produkt (vilket detta inte är), så ska det innebära en märkbar ökning av prestanda. Detta är en 13900K med ett uns högre frekvenser. Man kan lika gärna köra en 13900K och klocka den till 6 GHz själv.

4090 är en Halo-produkt. Titan var en Halo-produkt. Alla dubbelmackorna t.ex. 4870X2/5970 var Halo-produkter.

Det här är mest att likna vid en panikartad dödsryckning från ett företag i djup kris som försöker lura folk på alla pengar de kan. Spela inte deras spel, säg som det är istället. Ett fiasko.

Av Neroth
Skrivet av DasIch:

7700X har ungefär hälften av multitrådsprestandan mot en 13900K. Enkeltrådat är den [13900K] ca 10% snabbare mot 10W högre effektförbrukning. Där det börjar dra iväg på allvar är vid maxlast på alla kärnor.

Här kan man jämföra energieffektivitet vid olika laster.
https://www.techpowerup.com/review/intel-core-i9-13900k/22.ht...

AMD må vara energieffektivare, men hur många bryr sig om skillnaden i vanliga applikationer och spel? Är 115W ett problem när man spelar, exempelvis? I så fall kan man ju jämföra 7900X och 13700K. 8W skillnad i spel.

13900K, ja. Den kan man ju typ kanske-nästan-pånågotsätt vinkla så att dess existens berättigas. Den är väl iaf något av en uppgradering mot 12900K. Men 13900KS är ju bara ren girighet. Är ju i princip en 13900K som klockar ett par hundra MHz högre i vissa scenarion. Och en 13900K kan man ju ändå skrämma upp i 6 GHz själv i många fall, vad jag förstått.

Så ja, visst. Flertrådat är det såklart ingen match mot en 7700. Men 10% bättre enkeltrådat mot typ dubbla priset är väl inte det mest prisvärda jag sett.

Får oavsett 14nm-vibbar av det här fiaskot. Får hoppas de kan skärpa sig framöver.

Av Neroth
Skrivet av anon132576:

Du har ju faktiskt precis rätt, Intel sitter ju fortfarande, efter ett flertal år, fast på vad de förut kallade 10nm (och numera "Intel 7" höhö för 7<10...) på grund av återkommande problem med deras processteknologi, så det finns ju gränser för vad de kan göra med prestanda och strömförbrukning i "nya" produkter.

Är väl därför 12k-serien och 13k-serien är såpass lika varandra. Alltför mycket omdanande skulle växa strömförbrukning och/eller kiselbrickan för mycket, i det senare fallet såpass att de inte har kapacitet nog att tillverka nog många processorer för att täcka marknaden.

Vist nog får man väl säga, så har Intel slutat med "++++++++"-strategin numera, men under skalet är det väl fortfarande samma småförbättringar som med gamla 14nm.

Håller med. Nu har de ju inget kvar att ta av heller. När 13900KS kan komma upp i närmare 500 watt effektuttag och knappt presterar på linje med en Ryzen 7700 som drar typ en tredjedel, då brinner det på dass.

Vad ska de göra liksom? 600 watt? 1000? Finns ju ingen kylare i världen som pallar det. Och jag tror inte de kan göra så himla mycket större kretsar heller, eftersom det i sin tur leder till högre effektförbrukning, som redan är maxad.

Känner lite 50/50 över det hela. På sätt och vis tycker jag det är rätt så lustigt att Intel får smaka på sin hybris - de trodde att de var oberörbara, och bara kunde softa vidare på sin dåvarande teknik, samt att de har en betydligt mörkare historik än AMD när det gäller fulspel och fiffel.

Men å andra sidan så behöver vi mer än en processormakare, annars kommer AMD gå samma väg som Intel och ge oss småförbättringar till hutlösa priser. Jag ser redan antydningar till det.

Tror även att om inte Intel lyckas få rätsida på situationen inom en eller två generationer så kan det bli aktuellt med konkurs.

Av Neroth

Haha, remaken ser ut att vara ljusår sämre än originalet. Massa smådetaljer de missat som gjorde originalet så bra som det var. Och så är det visst något snack om att de gjort om karaktärerna helt, så de inte passar med storyn.

Kan ju lika gärna spela ettan istället, lär vara ett bättre spel, eftersom det fortfarande var i eran då EA ibland släppte bra spel, istället för massproducerat mög.

Av Neroth
Skrivet av Alfons183:

Jag säger absolut inte att det är en bra CPU!
Jag håller med dig till fullo att det är ett skott i ribban på så många sätt med denna 13900KS.
Men den har generellt bäst prestanda.

Så om kostnad inte spelar någon roll å man kan ha ett monster till kylare å ventilation bestående av endast Noctua Industrial 3000RPM och man inte bryr sig om att riggen låter som en jävla jetmotor så är det den snabbaste CPU:n. (Till mångt och mycket)

Med det sagt så passar inte denna CPU för majoriteten av användare. En väldigt liten % som har nöje av den.

Men om man jämför dessa generationer av intel (12:th å 13:th gen) med lanseringen av Bulldozer så är det inte så stort stolpskott ändå får du väl ändå hålla med om?

Okej, tror vi gick om varandra lite kanske.

Känns som en omlansering av en redan existerande produkt, som ändå drar jämnt med Ryzen i många tester.

Jo, man får nog ha datorn i ett eget, temperaturreglerat rum om man ska ha en sådan här prolle i den.

Nåja, får väl hålla med om att den inte är fullt så dålig som Bulldozer. Men för att vara Intel så känns det lite likvärdigt. Det var väl typ Pentium-eran de sist hade en så dålig processor.

Det här känns mer som 14nm++++++-spåret kanske. Inget direkt nytt eller framåtsträvande, utan samma små iterativa ökningar som mot slutet av 14 nm. 5% här, 10% där. Men priserna ökar självfallet inte i takt med prestandan.

Av Neroth
Skrivet av Alfons183:

<Uppladdad bildlänk>

Det där är 13900K, som i alla fall gjorde ett lite större kliv framåt när det gäller prestanda. Nu är det 13900KS vi snackar om. Mina argument består.

https://youtu.be/UNDxKQP1_FQ

Här har du. En mer aktuell recension som gäller produkten i fråga. Du kan ju inte på allvar mena att det är en bra processor efter detta?

Av Neroth
Skrivet av Alfons183:

Men ärligt talat så är det inte lika stor fail som Bulldozer! För det var verkligen en monster fail plattform till skillnad från denna Intel som ändå är klassledande…

Tycker du detta är klassledande?

Några procent bättre prestanda i vissa applikationer, mot en smått sinnesjuk effektförbrukning och temperaturer som ligger spikade mot TJMAX även med en 420 mm radiator? Den slår ju inte ens Ryzen i alla tester, och drar nästan jämnt skägg i de tester den vinner. Bara det att den har typ 50% högre effektuttag.

Nej du, det här må vara hacket bättre än Bulldozer, men fortfarande en fantastiskt dålig produkt och framförallt enormt dyr produkt för vad man får.

Intel har inte varit klassledande sedan Zen 1. Enda anledningen till att de klarat att hålla sig kvar så länge är att de hade ett så stort försprång till att börja med. Men de har inte skapat något direkt nydanande eller revolutionerande på lääänge.

Vilket är extremt tråkigt. Det behövs mer än en aktör. Utan konkurrens så går det som med Nvidia och deras vansinniga prisupptrappningar varje generation.

AMD kommer att göra detsamma om de blir ensamma på tronen på processorsidan, det är jag övertygad om.

Av Neroth
Skrivet av Alfons183:

Vi får ju se då om den inte presterar i testerna.
Om så är fallet så är det verkligen en återupprepning… Men jag tror inte denna arkitekturen kommer faila som Bulldozer gjorde!
Det var ändå den arkitekturen som skulle rädda AMD men gjorde nästan så att de gick under istället… 😔

Om man kollar på gen 12 så tycker jag det ser ut som att denna CPU (å 13900/13700 kanske 13600) är svaret för att inget annat ska flaska 4090 kortet.

Men vi får se när testerna kommer vem som har rätt! 😊😁🤙

Jo, fast nu har ju Hardware Unboxed kört en recension, där den presterar typ samma som en 13900 eller K eller vad det är. Följer ärligt talat inte med på deras klassificering längre. 2% bättre eller något ur kartong.

Kör du med 7200 MHz minnen så får du kanske 5% mer prestanda, till ännu högre effektuttag.

Till det låga priset av 9500, plus några tusen till för minnena.

Jodå, detta är verkligen en fet upgrade. Hot 'n' Loud indeed. Dead on arrival.

Av Neroth

Haha, Intel Bulldozer. Vilken onödig produkt!

Hot 'n' Loud.

Av Neroth

Lär bli svinaktigt dyrt med tanke på de redan hutlösa priserna för deras nuvarande sortiment.

Av Neroth

Är inte Geekbench så långt ifrån verkliga förhållanden det går att komma + att det är typ köpt av Intel?

Inte jättekonstigt att det får deras skit att se bra ut då. Jag tror Intel kommer slita enormt framöver, eftersom det ryktas att de har stora problem med kommande tillverkningsnoder, vilket med största sannolikhet gör att AMD kommer rycka ännu längre fram, medan Intel kör en upprepning av 14nm+++++++.

Intel - Hot, Loud, and Proud.

Av Neroth

Hade varit en sak om priserna speglade tillverkningskostnaden, men det gör de ju inte. Det är enbart girighet som driver priserna uppåt. De hade kunnat kapa priserna med närmare 50% och sitta med runt 20-40% marginal fortfarande. Mer än nog för vem som helst.

Men nej, istället för att anpassa sig efter förhållandena så ser de såklart bara på hur mycket de tjänade under mining-eran, och tror det är nya standarden. Helt verklighetsfrånvända, dessa kostymnissar. Jag hoppas efterfrågan sjunker ännu mer. Bästa hade varit om ingen sålt ett enda kort nästa år, så de måste sänka priserna.

Av Neroth

Lol. Mellanklasskort (4080) till flaggskeppspriser.

Men det är väl det att folk varit villiga att betala som gjort att priserna gått upp. Hade ingen köpt korten så hade de ju antingen fått lägga ner eller sänka priserna.