Inlägg

Inlägg som Aridif har skrivit i forumet
Av Aridif
Skrivet av mudde:

Du vet väl om att det inte är apple som tillverkar displayen? Vem som får tillgång till de nya displayarna först beror på hur datortillverkarna har avtalat med tillverkarna av skärmar. Apple har i alla fall tidigare haft avtal om ensamrätt för produkter med vissa nya tekniker i en viss tid efter lansering.

Men utan ett operativ som klarar av upplösningen så är ju det värdelöst. Mountain Lion är det första och hittills enda operativsystemet som kan skala om bilden så att det bli användbart. PC-tillverkare har säkerligen tillgång till högupplösta skärmar redan nu, men en sån skärm skulle i princip göra datorn oanvändbar.

Av Aridif
Skrivet av guffen86:

nu har fyra personer skrivit samma sak! Varför?

För att alla har en tidstämpel inom 0-2 min... Alltså såg de som skrev inte att frågan redan hade blivit besvarad när de postade sitt inlägg.

Av Aridif
Skrivet av kenny88g:

underbart flyt?:P Du sitter på en w7 mobil eller? För antar att du inte menade demon, då vet du inte va flyt är;)

Jag tycker de verkade trist! Blev inte sugen på de!

Det var faktiskt väldigt bra flyt. Man får ju räkna med att det laggade till lite då och då eftersom det var ett webb-demo... Känndes typ som en Galaxy S.

Provade med en iPhone 4 btw.

Av Aridif
Skrivet av zebra3:

Fråga, är själv relativt ung och inte pysslat så mycket med moms, så. Varför drar man av 20% av priset där momsen redan ingår. Och 25% på ett pris utan moms? Är inte alltid momsen på 25%?

Tänk så här: En dator kostar 8000 kr utan moms. Lägg på momsen - 8000 * 1,25 (25% moms alltså) = 10000 kr.

Om du däremot skulle dra av 25% av 10000 kr så skulle du dra av 2500 kr, alltså 7500 utan moms. Vilket alltså är felaktigt.

Därför måste du dra av 20% om ett pris är uträknat med moms. 10000 * 0,8 (utan moms) = 8000 kr.

Fattar du?

Skrivet av Encho5:

Jasså? Vilket vrakpris!
JAG TAR 2!

Haha, tänkte precis skriva samma sak! Läskigt

Av Aridif
Skrivet av Essin:

Varför skulle man byta till ett exakt likadant moderkort (okej kanske vid trasigt kort). Det är ju det han menar att ens licens inte gäller om man byter något i datorn. så vad gnäller du på?

Fattar inte riktigt vad du menar. En OEM licens är kopplad till datorn (läs moderkort) så om du byter till annan modell så måste man skaffa ny OEM licens. Det är det som är grejen med OEM licenser, dom är ju ganska mycket billigare. Dock så brukar Microsoft va schyssta med att ge ut nya aktiveringskoder (man kan alltid dra den att man ska virtualisera ). Men enligt licensavtalen så får du inte byta moderkort och använda samma OEM som innan.

Av Aridif
Skrivet av kaya:

Inte lagligt? byter man hårdvara som moderkort så får man ringa ett 020 nummer till MS så fixar dom så man kan aktivera windows. Tror knappast dom skulle gjort det om dom ansåg att man bröt mot licensen.

Det är lagligt, men att byta moderkort till ett annat (och inte ett precis likadant) är inte licenserat. Du verkar ha ingen kolla alls på OEM licenser.

Av Aridif
Skrivet av kaya:

Snacka skit. Jag har haft OEM Vista på 3 olika datorer och jag har bytt både moderkort och hårddisk på min OEM W7 burk och det har inte varit några problem alls att aktivera window nån av gångerna.

Det är en sak om det går och en annan om det är licenserat (vilket det inte är i ditt fall). Bara för det går att köra t.ex. piratkopierad mjukvara så betyder det inte att det är lagligt...

Av Aridif
Skrivet av IceDread:

2) Jasså? Du kör med icke apple godkända märken, är de ens lagliga? Apple har ju sina egna modifikationer på anslutningsdonerna till sladdarna.
3) Vänta bara, pga ny firmware som apple börjat kräva av hdds så måste du köpa specifika hårdiskar från just apple. Apple gillade inte att folk själva kunde köpa en bra hdd utan att de tjänade några pengar.
4) Varför skulle jag behöva gå genom itunes för att kopiera saker från och till datorn? Jag vill inte ha itunes på min dator.
5) Nej, det gör att jag inte får min frihet att skapa en dator som passar mina behov.
6) Så du tycker det avlönade slaveriet från apples underleverantörer är ok..

2. Lagliga? Varför skulle dom inte vara? Sen är det väl aldrig fel med bakåtkompatibilitet?
3. Du menar hårddisken i nya iMac (generalisering)? Har för mig att det var något problem dom ville lösa (orkar inte googla fram det) men att dom inte valde den smidigaste vägen för dom som vill byta hårddisk själv.
4. Hur ska du tex få över väldigt stora Apps till en iPhone hade du tänkt då? (tänk amerikans internetanslutning)
5. Bra, då kan vi släppa den. Folk tycker olika helt enkelt!
6. Med västerländska mått mätt, nej. Men det jobbet som dom hade innan (slava på ett risfält?) var säkert inte bättre än att jobba i en Foxconn fabrik.

Av Aridif
Skrivet av IceDread:

Apple är ett fulare bolag än microsoft. Apple tar bort möjligheter till program och tjänster från apples app store som konkurrerar med deras tjänster.
Du måste köpa apples sladdar och tillbehör som kostar mer än standardsladdar.
Du kan inte själv uppgradera produkter så som att sätta i mer minne eller en ny hårddisk etc.
Allt du gör med en mobil apple produkt kräver att du har viruset itunes installerat.
Du kan inte själv välja vilken hårdvara och har ingen möjlighet att försöka ha ett samvete då apple köper produkter från kinas företag som snarare liknar avlönade slavar än frivilliga arbetare.

Nej apple är inget företag jag gillar. För nedstängt och för få möjligheter, ingen frihet.

1. Apple tar bort möjligheter till program och tjänster från apples app store som konkurrerar med deras tjänster. - Det håller jag med dig om
2. Du måste köpa apples sladdar och tillbehör som kostar mer än standardsladdar. - Väldigt långt från 100% rätt
3. Du kan inte själv uppgradera produkter så som att sätta i mer minne eller en ny hårddisk etc. - Har uppgraderat minne samt hårddisk i min MacBook, står hur man ska göra i manualen.
4. Allt du gör med en mobil apple produkt kräver att du har viruset itunes installerat. - På vilket sätt är iTunes ett virus? Det är bland annat tack vare den nära kopplingen iTunes som iPhone har blivit så stort.
5. Du kan inte själv välja vilken hårdvara... - Gör att operativet blir mer skräddarsytt till hårdvaran vilket jag gillar. Ett problem med android är att det är så sjukt fragmenterat. Gör ju så att uppdateringar osv tar väldigt lång tid att pumpa ut.
6. har ingen möjlighet att försöka ha ett samvete då apple köper produkter från kinas företag som snarare liknar avlönade slavar än frivilliga arbetare. - Frivilliga är dom med 100 % säkerhet (tjänar säkert mer pengar där än på risfältet) och förvånar mig inte om andra företag har samma slags villkor (Apples fall blir mer uppmärksammade eftersom det är Apple vi pratar om...)

Av Aridif
Skrivet av xyllian:

299:- för möjligheten att köra program i helskärm? Apple borde nog lära sig ett och annat, lägre pris (typ gratis) på uppdaterade standardprogram skulle nog hjälpa mot hatet.

Haha, roligt. 229 tycker jag är ett väldigt bra pris med tanke på att en Windows uppgradering kostar ca 900 (http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=482962). Sen det här hatet mot Apple är ett jävla mysterium... Det är inte så att folk tvingas att använda sig av deras produkter. Tror att inget skulle hjälpa mot hatet eftersom folk som hatar Apple har helt enkelt bestämt sig för att göra det.

Skrivet av Zyriak:

Känns mer som ett service pack, där man plockat in lite grejer från iOS..

Sen när har det introducerats GUI-ändringar i service packs t.ex?

Av Aridif

Kostar dock 229:- och inte 299:-

EDIT: Ändrat nu

Av Aridif
Skrivet av Bebben:

På tiden faktiskt.

Håller med. Känns som det är föråldrade varumärken...

Av Aridif
Skrivet av nsky|sct:

Kan inte hackarna komma åt lösenorden om de skulle hacka lastpass?

Nej, vad jag har förstått så krypteras/dekrypteras allt lokalt, så inte ens anställda på lastpass kan se vad du har för lösenord till siterna mm.

"Master" lösenordet lagras hashat (och saltat tror jag) så även om dom får ut hashen (vilket tyvärr har hänt) så krävs det 100^16 = 1*10^32/100000000000000000000000000000000 försök innan dom får fram min hash (om dom vet hur det saltas dvs)

Av Aridif

Förstår inte hur folk kan köra med samma lösenord överallt. Själv kör jag med 20 tecken långa (a-z, A-Z, 0-9, och typ alla speciatecken - ca 1*10^40 kombinationer) genererade lösenord överallt som är unika för varje sida. Alla lösenord sparas i molnet, och jag loggas in automatisk på varje sida utan att behöva skriva in lösenordet Testa ni också: https://lastpass.com/

Av Aridif
Skrivet av Zotamedu:

I det här fallet används inte beräkningarna till något alls. De är bara tunga saker för att det ska ta tid att räkna och därmed begränsa tillgången på bitcoins. Det är alltså totalt slöseri med el. Hade de kombinerat det med folding eller liknande projekt hade det varit intressant men nu är det bara fruktansvärt korkat.

Jaha, det är så det ligger till eller? Började få den känslan när jag googlade runt lite... Håller med, borde kunne kombinera det med tex folding.

Av Aridif
Skrivet av Eriik:

1. Som underliggande värde i bitcoin, precis som gulds värde (på lång sikt) baserar sig på mängden som bryts så baserar sig bitcoins värde på mängden som minas. Just nu krävs det i genomsnitt 37 biljoner hash för att räkna fram ett bitcoin.

2. För att godkänna betalningar.

Detta har tagits upp i tråden tidigare, sök och du skall finna.

Förlåt om jag verkar tjatig, men det besvarar ju inte riktigt min fråga. Har svårt att tro att min GPU kraft går åt till att godkänna betalningar... Den skapar ju hash.

Om man jämför detta med folding. Där används ju kraften åt att vika protein. Vad används till i bitcoin sammanhang.

Av Aridif
Skrivet av Eriik:

En tabell som innehåller samtliga möjliga hash till sha256 skulle vara på 1.447×10^76 byte. Det skulle behövas 14470000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000st 1TB diskar för att spara denna information. Jag säger inte att sådana tabeller inte kommer finnas i framtiden, men vi är inte där riktigt... än.

---

Bitcoinhashning fungerar som så att poolen skapar ett block som jag kallar "block" i koden nedan. Minern skapar ett heltal "nonce" som ökas för varje hash den gör. Målet är att följande funktion

sha256(sha256(block) + nonce)

ska innehålla så många nollor som möjligt i början. Då hash rent matematiskt är ickereversibla så är enda möjliga sättet att hitta dessa hash genom att prova sig fram. Blocket som hittades på swepool för några timmar sedan hade tex. hashet

000000000000267578635e10e53d18796ef686b0f9d4e73153470fa99eeadb34

Ok, men att ha alla hash i en tabell käns ju lite orimligt, men att däremot ha för samtliga ord i en ordlista (+ några siffror ellet nåt) etc skulle ju vara intressant.

Eller vad skulle du säga att denna GPU kraft är till för? Rent praktiskt.

Av Aridif

Vad används alla beräkningar till?

Hejsan, fösöker greppa till vad all denna GPU kraft kommer att användas till. Vad jag har förstått så är det gör att komma på vilka (lösen)ord som stämmer överrens med vilka "hash". Det verkar alltså som att det håller på att skapas enorma hash-tabeller, som sedan kan användas för att få lösenord i klartext efter att man har kommit över en massa hashade lösenord. Eller är jag ute och cyklar...

Till er som inte vet var hashade lösenord är: När man hashar ett lösenord blir lösenordet helt oigenkännligt. Tex så blir "Hello, world!0" = 1312af178c253f84028d480a6adc1e25e81caa44c749ec81976192e2ec934c64 och så fort du ändrar det minsta i ordet innan du hashar så får du en helt annorlunda sträng. Byt ut nollan mot en etta i tidigare exempel och du får e9afc424b79e4f6ab42d99c81156d3a17228d6e1eef4139be78e948a9332a7d8.

Iaf, väldig många tjänster på nätet förvarar sina lösenord hashade för att om dom läcker ut ska folk inte kunna se vad lösenordet är. Om man dock har ett grymt lätt lösenord som qwerty, så finns det redan hashtabeller till det, men i och med bitcoin så känns det som den håller på att öka explosionsartat.

Vad tror ni andra?

Av Aridif

Sitter och räkner på hur svårt det kommer bli att mina över tid. Såg detta på bitcoincharts.com: Blocks/hour 9.35 / 450 s

Skulle någon kunna förklara vad det betyder? :S

Av Aridif

Hej, undrar om man behöver två workers om man har två grafikkort. Eller fungerar det lika bra om man pekar båda på samma?