Inlägg

Inlägg som Massy har skrivit i forumet
Av Massy
Skrivet av Massy:

Vroooooom

http://i.imgur.com/xXfRNNu.jpg

Mätservrarna pallar inte trycket
http://www.speedtest.net/result/3793866623.png

EdgeRouter Lite går att beställa för 700-900 från utlandet. Liten, strömsnål och klarar 1Gbit galant. (Den som används i mina mättester). Sen huruvida man utnyttjar de där sista Mbiten är något man kan fundera över.

10 års-uppdatering. Dåtiden är framtid och framtiden är dåtid. Den simpla sanningen är väl helt enkelt att man sällan behöver mer än ett par hundra megabit. Inte värt 399/mån för 800 mbit/s till.

Av Massy
Skrivet av SunQ:

Shit, man får nästan en sproilarns ny 3RWD för bara några tusenlappar mer än jag sålde min LR 2021a för nyligen.

Börjar bli snuskigt prisvärt med en Tesla.
Kanske fel ord att säga prisvärt men förbannat trevlig bil för dom pengarna. Rejält kliv uppåt i pris om man ska köpa någon likvärdig elbil.

Utan att omvandla tråden till "stora elbilstråden" får jag hålla med om att elbilspriserna börjar gå åt det rimligare hållet. Men rejält kliv uppåt för någon likvärdig? Känns som att Model 3 lever på allmän Tesla-hype. Den är väl knappast särskilt märkvärdig som bil i standardutförandet egentligen?

Av Massy
Skrivet av pg0n:

Jag tycker att de ska tillåta SSH med lösenord abc123 på deras servrar.

App app app, SSH är ju secure shell. Det är inte tillåtet med kryptering.

Skrivet av Neon:

Jag förstår att detta är ett känsligt ämne för många och att åsiktskorridoren är strikt. Självklart ska man värna om integriteten. Men allt eftersom brottsligheten eskalerar och resurserna inte räcker till så måste man finna en ny balans. Man kan sitta här och argumentera om att brottslingar minsann hittar nya säkra vägar att kommunicera och i många fall är det säkert så. Men brottslingar är bara människor och, som vi alla vet, så gör man misstag vilket ofta också är anledningen till varför de åker dit.

Nu är jag uppenbarligen inte vidare väl insatt i hur det verkligen går för polisväsendet, men om det är så att vi inte kan prestera bättre än vad vi gjort fram till nu så anser jag nog ändå att man behöver finna en ny balans (vad det nu kan innebära). Tyvärr kommer det alltid att finnas individer som förstör tillvaron för andra och som gör att vi inte kan ha "fina" saker utan att kämpa för det.

Det är möjligt att det kan räcka med att vi stramar åt våra lagar och bygger fler fängelseceller. Den kategori brottslingar som hade kunnat fångas med avlyssning kanske åker fast ändå.

Meh... Du kankse sätter dit de 10 dummaste brottslingarna i Sverige. De som menar allvar krypterar (eller åtminstone tror de gör det, se SkyECC, Anom..) ändå. Lite som att en fartkamera hindrar gemene man att åka lite för fort men knappast stoppar en bankrånare på flykt eller någon som är sugen på streetrace och placerar en sopsäck över kameran.

Skrivet av Söderbäck:

Mjaa. Det är väl inte vad de sagt riktigt.
Det är väl e2e specifikt som de tycker är problematiskt.
Om vi tar vanliga telefonsamtal i mobilnätet exempelvis så är de också krypterade men inte e2e. Det är inte problematiskt för det går att få insyn på vägen - i operatörens nät. Och samtidigt ha trafiken krypterad på väg mellan ställen.

Men ja. Hur något sådant ska kunna implemeteras utan att det påverkar legitim verksamhet också... Är en bra fråga.

Till och med omöjlig skulle jag vilja påstå. Vad ska hindra någon från att själv bygga en app som krypterar data som sedan spelas upp i form av ljud på en annan enhet på andra sidan jorden med samma app? Det kan de ju roa sig med att utrota.

Av Massy
Skrivet av Ario_Nuke:

Införskaffade en 13" MacBook Pro 2013 som jag då tyckte var hutlöst dyr för sina 12.000 kr. Men med tanke på att när den nu är inne på sitt 11:e år och fortfarande fungerar så kan jag inte annat än säga att den faktiskt var ganska så prisvärd trots allt.

Gjorde faktiskt exakta samma. gav 13k för en Pro i början av 2014. Pensionerade den nu 2024. Enda problemet på 10 år var att batteriet började bli dåligt nu runt år 9, då med dagligt användande många timmar om dagen år 1-6 och lättare användning de snare åren. Bytte mest egentligen för den började kännas långsam för nyare program etc. Annars fungerade (fungerar) den som ny.

Skrivet av Yoshman:

Men bara kolla på prislappen på M3 Max, det är knappast något som någon kan förvänta sig ska sälja i lite större volymer. Den är prisvärd för en del specifika use-case, men definitivt inte billig. Billigaste versionen med 128 GB RAM kostar ~65 kSEK, det som ändå gör den prisvärd är att en Nvidia GPU med motsvarande mängd VRAM lär gå lös på >200 kSEK.

Just detta. Många glömmer också att det här är professionella verktyg och inte huvudsakligen någon leksak för tekniknördar. Majoriteten av kunderna som köper de dyrare modellerna använder dem professionellt. Ett bra första steg är att räkna bort momsen och sedan lägga till att det är ett verktyg som genererar pengar i form av produktivitet. Jämfört med att man ska ta ut pengarna i lön med alla skatter och avgifter för att sitta och ha en M3 Max som leksak. Då blir det inte nödvändigtvis så dyrt längre.

Av Massy

Av med allt som heter clear motion, clear blaha, smooth motion, vivid color, AI profile blahahaha.

Bort med skiten. Föräldrarnas TV envisas till och med om att ibland automatiskt byta profil så varje gång man kommer dit så ser bilden ut som sås på nytt. Varför vill tillverkarna att deras OLED ska se ut som skit? Hjälp.

Av Massy

Jag hade slängt på en tusenlapp och köpt en Pixel 7a. Telefon som håller att tappa i golvet om och om igen, glöm det så länge skärmen är gjord av glas. Var försiktig med telefonen istället.

Av Massy
Skrivet av Matsamoto:

Inte med skräp operatören Tre i centrala Halmstad.
Får ut 1-2 Mbit ner med 4G och 0,6-0,8 Mbit upp...
5G kan man bara glömma.

Antar att Tre:s mast sitter på Venus.
Det hade förklarat en hel del.

Tror det finns betydligt trivialare svar på varför du har så dålig fart på uppkopplingen. Högst osannolikt att kunderna på riktigt får mindre än 1 Mbit/s i en svensk stad på både 4g och 5g 2024. Det är inte ens en enda chans, även om din upplevelse är sådan.

Skrivet av walkir:

9/10 svenskar bor i Stockholm, Göteborg och Malmö?

Fick ut hela 10Mbps mitt i natten via 4G nu i påskas uppe i inre Lappland. På dagtid toppade det i bästa fall på 1-2Mbps. Närmsta 5G mast ligger ungefär 10 mil bort.

Tack för det, Televerket!

Är 10 Mbit/s mitt ute på vischan särskilt illa ens? Snarare imponerande att man får vettig uppkoppling där överhuvudtaget med tanke på att det blir rätt dyrt att slå upp en mast per hus men abonnemangspriset är detsamma som där det är mer tätbefolkat.

Av Massy
Skrivet av Catcode:

Klara din setup av att hantera över 30 VM samt 96 TB hårddiskutrymme och mera? Jag tillhör den gruppen som är lite mer extrem än många andra.

Nja, inte riktigt. Men jag har för närvarande 48 TB lagring och kanske ett tiotal virtuella maskiner med en totalkostnad på kanske 20k. Men visst ska man köra 30 med säg Windows kostar ju bara RAM-minnet 100k

Av Massy

Klart det går att bygga om men jag hade i första hand utvärderat varför i hela friden man har ett helt rack och nätverkswitchar avsedda för datacenter med vinande fläkt hemma. Kom själv till insikt när jag hade två gamla stora burkar ståendes att samma sak gick att lösa med en helt tyst mini-pc som knappt drar någon ström alls och var 5-10 gånger så snabb som reliken. Hårddiskar är värre att få tyst på dock.

Jag förstår att det finns olika behov, men jag tycker ändå jag kör rätt mycket grejer och min setup är ändå overkill och hade gått att skala upp med X antal likadana datorer till och slänga in i Proxmox-setupen.

Av Massy

Kör jobbmobil (utan spyware från arbetsgivaren) med dubbla sim-kort. Det hela hade varit mer komplext om jag varit tvungen att köra en telefon med arbetsgivar-spyware.

Har inte problemet på nuvarande jobb att folk ringer mitt i natten (som på ett tidigare) så jag låter sim-kortet vara aktivt dygnet runt. Annars hade jag stängt av det sim-kortet utanför arbetstid.

Av Massy
Skrivet av kotz:

Lata eller okunniga utvecklare?

Cash is king. Man tjänar inga pengar på att spara lite cpu-kraft hos slutanvändaren.

Av Massy
Skrivet av Chibariku:

Hade vi haft en fiber rakt över så här så hade det blivit just över 30 ms men jag kanske var för optimistisk. Norrmännen får bygga en kabel

<Uppladdad bildlänk>

Dryga 30 åt ena hållet ja. När man pratar responstid eller ping så brukar man prata "round trip time". Då landar det istället på ~65. Och då utan några som helst delayer vid routing. Jag fick 85 till new york servern tidigare i tråden så vi är redan ganska nära vad som är teoretiskt möjligt i en fiberkabel.

Av Massy
Skrivet av Pågenbröd:

Trevligt, nästa vore över Atlanten så man kan lira med jänkarna utan 1240 ping och 280ms delay.

Ja bättre än det där borde man ju kunna få (och kan få). Det finns massor med fiberkablar över atlanten. Men där någonstans börjar problemen med att ljusets hastighet minsann är snabbt men inte sååååå snabbt.

Utan att lista ut exakt vad som är kortaste vägen (och lite höftade mätningar i Google Maps) så är fågelvägen Stockholm->Portugal->New York-Los Angeles 1200 mil+. Ljuset färdas i ca 2/3 av ljusets hastighet i vakuum i en fiberkabel (glas/luft). Då landar vi tyvärr på 50-70 ms enkel resa... Och då har jag räknat med exakt 0 stopp i diverse routrar etc.

Så under 100 ms "round trip" blir oerhört svårt till USA.

Skrivet av Yoshman:

Här har du ett gäng servers utspridda över världen, nästan alla är igång och svarar då på ping.

Får själv 100-100ms mot östkusten (Washington D.C och New York) och 160-170 ms mot västkusten (San Francisco, Seattle).
Inte lika kul till Sydney, dit är det 320 ms.

Här landar faktiskt jag på 85 ms till New York, vilket måste vara och snudda på nuvarande kända fysiska begränsningar. ~150 till San Fransisco.

Av Massy
Skrivet av Baxtex:

Är väl för dyrt.

Varför sätter man inte ett ethernet jack och en router för simkort bara så är det enkelt och billigt att byta...

Ett fabrikat av larm som många leverantörer använder typ "vision" någonting har sim-kortsmoduler samt ethernet moduler man kan köpa för någon tusenlapp. Men de svenska leverantörerna som använder deras hårdvara passar istället på att sälja in helt nya centralenheter.

Edit: Visonic

Typ dessa (random återförsäljare, finns lite överallt)
https://stonehouseonline.se/produkt/4g-visonic/
https://secureus.se/ip-modul-powermaster-visonic/

Av Massy
Skrivet av Yoshman:

Det AI kan göra redan idag är att "läsa igenom kod" och skriva en väldigt bra beskrivning av vad koden gör. Går även att ge den indata + utdata och snabbt kolla om programmet i fråga mappar given indata till given utdata.

Fast är de ens bra på det? Jag har använt copilot lite grann och en enkel dubbelnegation lurade bort den helt. Typ döp en funktion isPositive och sen kolla motsatsen. Den förstod felet åt ena hållet men inte åt andra hållet. Om denna 50/50 prestanda sker vid mitt absolut första test av copilot, hur ska jag kunna lita på ett enda dyft som den spottar ur sig?

Sen kan jag inte påstå den kommer med särskilt många korrekta förslag överhuvudtaget. Nej jag är skeptisk. Det råder redan inflation på "lär dig Java på 3 veckor utvecklare" på många företag. Jag tror inte det blir bättre av att dessa blir "lär dig Java med AI på en vecka utvecklare".

Jag tror utfallet av det här är mer troligt att bli "oj vilken röra det här blev, vill du komma och jobba hos oss för att reda ut soppan?". Men visst, det kan hända saker fort.

Av Massy
Skrivet av MegaMuztek:

Och förhoppningsvis kan en pach förhindra att maleware kan installeras även om detta verkar vara en relativt riktad attack så kommer andra grupper att utnyttja metoden för inte fullt lika riktade attacker och kanske för andra syften om inte routrarna pachas.

Eftersom det (vad det verkar) endast var så att det var svaga lösenord eller defaultlösenord (och exponerat mot internet) som var problemet så ser jag inte vilket problem en patch skulle lösa och hur någon annan grupp hackare skulle utnyttja detta om man inte släpper en patch. Vilket säkerhetshål ska man täppa till?

Patch notes V 1.4.7
* fixed a bug in the uneducated sloppy IT admin that continously exposes the admin interface to the internet with the default admin password

Skrivet av MegaMuztek:

Hurvida det verkligen var standardlösen är svårt att veta då det inte är ovanligt att även rätt kunniga tekniker sätter rätt svaga lösen som går att brute forcea.

https://www.justice.gov/opa/pr/justice-department-conducts-co...

This botnet was distinct from prior GRU and Russian Federal Security Service (FSB) malware networks disrupted by the Department in that the GRU did not create it from scratch. Instead, the GRU relied on the “Moobot” malware, which is associated with a known criminal group. Non-GRU cybercriminals installed the Moobot malware on Ubiquiti Edge OS routers that still used publicly known default administrator passwords. GRU hackers then used the Moobot malware to install their own bespoke scripts and files that repurposed the botnet, turning it into a global cyber espionage platform.

Av Massy

Vad det verkar så var dessa routrar alltså exponerade mot internet på olämpligt sätt och använde standardlösenordet. Ändå kretsar diskussionen i kommentarerna kring att man måste uppdatera sin firmware. Absolut. Men det var ju inte riktigt det som var problemet här och produkten bör därmed inte anses som mindre säker pga denna fadäs.

Av Massy
Skrivet av hakd:

"Stickan är tänkt att användas av journalister och hårdvaruhackare i länder där krypterade USB-stickor är olagliga."

varför inte bara baka in känsligt material i Windows filer som inte används, alltid funkat galant för mig när jag åker med laptops genom tullen på petiga länder. Aldrig att tullen skulle köra hash kontroller på dina systemfiler

Vad har du rest till för länder och vilken tull skulle vara så pass intresserad av din hårddisk att de ens bryr sig? Om de inte hittar din hemliga data i dina hemliga filer så hittar de inte en dold krypterad partition heller. Mest troligen så har du bara ödslat tid på att gömma filer som lika gärna hade kunnat ligga på skrivbordet.

Eller varför inte lämna de på NAS:en hemma och sen VPN:a hem och ladda ner filerna på nytt?

Av Massy
Skrivet av Zting93:

Tack skall ni ha för svaren.
Hur hade detta stått sig tror ni?
https://komponentkoll.se/bild/RcLrd.png

Borde jag sikta på 16gb VRAM istället?

Mer VRAM är bättre, men beror lite på vilka krav du har. Jag har lekt lite med att generera bilder exempelvis och man blir ganska snabbt begränsad i hur många pixlar man kan generera åt gången pga VRAM. Tar inte lång tid för mitt gamla 1660 Ti att tugga igenom själva genereringen men mina 6 GB minne slukar den i sig oerhört snabbt. Vill du vara på den säkra sidan och lite framtidssäker så kasta in så mycket VRAM som möjligt.

Men det blir ju en avvägning jämtemot kostnaden och behoven såklart.

Av Massy
Skrivet av nikka:

Måste var ett dåligt ordval av mig. Det finns alternativ, till exempel Boxcryptor som nyligen förvärvades av Dropbox.

Eller helt enkelt bara rclone. Kanske lite osmidigt om man enkelt vill klicka runt bland sina filer etc. Men för ex backup är det inga konstigheter.