Inlägg

Inlägg som jonas_jj har skrivit i forumet
Av jonas_jj

Finns någon lista på vilka från Swec som kommer?

Av jonas_jj

Kolla även om din gamla TV har något känt fel (Googla på modellnamnet) ibland finns ursprungsfel som tillverkaren måste åtgärda.

Av jonas_jj

Vi är minst 7 pers från mitt jobb som ska åka, så ni har verkligen lyckats med marknadsföringen. Blir kul ses där!

Av jonas_jj

@Komplett Kul att Kjell var med längesen man såg honom och Emil kommer alltid vara saknad här på SweC. "Dyrt" blev det köpte både skärm och sen Airfryer från streamen

Funderar på om ni skulle kunna hjälpa SweC med videos om ni ändå samarbetar? Både Bonanza och videon från Norge-fabriken har varit riktigt bra. Ni skulle kunna göra video reviews och paneler ihop som exempel?

Av jonas_jj

Riktigt intressant och proffsigt gjort. Efterlyser fler reportage från tillverkare osv. Ser fram emot Swec hos Nvidia, AMD, Intel. Seså vad väntar ni på!

Av jonas_jj

@UndaC: Skulle vara kul att se mer hur det såg ut hos Samsung och särskilt micro-LED är väldigt intressant om bildkvalitet mot OLED mm. Tänker ni göra mer på detta?

Grym kvalitet på videon! Märks att ni blivit mycket bättre på att göra video sistone.

Av jonas_jj
Skrivet av Bloodstainer:

Råden är typ 5 år gamla och har blivit korrigerade sen längesen, artikeln är ju inte direkt relevant.

Var ser du att detta och varför ligger det fortfarande uppe om det blivit korrigerat? Hela artikeln/videon är ju fylld av dumheter.

Av jonas_jj

En kul video på temat potentialutjämning. Kolla in "fiskespöt" som potentialutjämnar helikoptern mot högspänningsledningen.

Av jonas_jj
Skrivet av Maaxan:

Det jag nog undrade (som ovan) är om ESD skada alltid är orsakad av handhavande utan ESD band eller om sådana skador kan uppkomma på andra sätt?

Störst risk för ESD-skador är när du hanterar komponenten men det kan uppkomma på andra sätt. T.ex. vid transport av komponenter varför det är viktigt att alltid använda antistatpåsar som långsamt potentialutjämnar.

Av jonas_jj
Skrivet av thomas_skane:

Låter lite som att du bygger ditt argument på det okända?

Det är ju därför ESD uppfattas som något slags mystiskt teoretisk fenomen som inte riktigt finns. Det krävs i princip ett elektronmikroskop för att kunna konstatera att det var ESD som orsakade skadan som fick din dator/komponent att börja krångla eller sluta fungera.

Ingen vanlig datoranvändare kommer någonsin skapa trådar om att ESD dödade hans grafikkort eller dylikt, men det innebär inte att ESD inte är problem som alla med självbevarelsedrift bör försöka undvika. Ett armband kostar trots allt inte mer än en 50-lapp.

Av jonas_jj
Skrivet av thomas_skane:

Det finns verkligen folk som reagerar på detta som om att vore en direkt livsfara att inte utföra 100% korrekt ESD-procedur. Gå ner en nivå och inse att i värsta fall så har du en låg risk att pajja en bit elektronik. För oss flesta, även vi som hållit på i tiotals år, har ingenting någonsin hänt - trots helt fruktansvärd okunskap.

Att jorda sig själv fungerar oftast utmärkt. Är du orolig kan du ju alltid ta i chassit/påsen innan med din nu jordade hand. Är du mer orolig kan du köra fullt ut.

Och strömförande jord? Herre gud, om jorden i ditt vägguttag blir strömförande har du betydligt större problem.

Bara en stilla undran, har du hållit på med datorer "i tiotals år" och aldrig haft en komponent som oförklarligt dött? Saken med ESD är att det kan dröja månader och år innan skadan märks av samt att det är nästan omöjligt för en vanlig dödlig att ta reda på om det var ESD som orsakade skadan eller inte.

Av jonas_jj
Skrivet av JörgenS:

@znyggisen: "Så är rekommendationen att inte använda ESD-armbandet med skyddsjorden? Från Electrostatic Discharge Association's hemsida "Typically, wrist straps are the primary means of grounding personnel. When properly worn and connected to ground, a wrist strap keeps the person wearing it near ground potential."."

Du FÅR ansluta alltihop till jordpotential om du vill, men det behövs inte för att bara rädda den dator du just mekar med. Det är inte alls fel att ligga nära jordpotential. Ska man, på en industri, välja någon potential, är jordpotential det bästa, särskilt om ALLA i lokalen ska vara ESD-skyddade. Om en arbetare bara är potentialutjämnad med sin arbetsplats och sen går och tar i en kollegas arbetsplats, kan det ändå smälla. Sitter alla vid ett löpande band är det lämpligt att alla har samma potential som maskinen, och den är av säkerhetsskäl ändå jordad till elverksjord. Då hamnar man på elverksjord ändå.

Viktigt att tillägga här (jag jobbade i industrin en gång) är att varje arbetsstation ska ha egen jordfelsbrytare som löser ut inom 25-30ms och att det finns flera nivåer av överspänningskydd i maskiner osv. Jag skulle inte våga spänna fast mig själv till skyddsjord i en vanlig bostad där elnätet kan vara draget lite hursomhelst och där saker och ting inte heller testas och verifieras med jämna mellanrum.

Av jonas_jj
Skrivet av znyggisen:

Så är rekommendationen att inte använda ESD-armbandet med skyddsjorden? Från Electrostatic Discharge Association's hemsida "Typically, wrist straps are the primary means of grounding personnel. When properly worn and connected to ground, a wrist strap keeps the person wearing it near ground potential.". Det sitter som tidigare nämnt en resistans i kabeln ifall att skyddsjorden fallerar, dock är ju varje jordad apparat i huset direktkopplad till skyddsjorden ändå så är ju inte nämnvärt värre än att ta i en dator som är inkopplad i ett jordat uttag. Jag förstår heller inte riktigt "... ansluta sig själva till eluttagets skyddsjord, vilket i sig inte ger något skydd mot urladdningar" missar jag någon kontext här eller? Om skyddsjorden fungerar ser den ju till att varje sak som är kopplad mot den har samma potential vilket förhindrar urladdningar, skyddsjorden ser ju i alla fall till att du inte ligger på en högre potential (om man antar att skyddsjorden har koppling mot jord).

Ja det handlar om kontexten och om terminologin som används och det är nog vad som skapar alla missuppfattningar bland de som inte har koll på ellära. Att "jorda" handlar om att ansluta till en gemensam referenspunkt, i praktiken att potentialutjämna. Det är INTE samma sak som att ansluta skyddsjord i till exempel ett bostadshus.

Det finns markjord/skyddsjord, chassijord, jordplan på kretskort och så vidare. Detta är olika referenspunkter och kallas alla för jord, beroende på i vilken kontext ordet används. Skapar dock massvis av förvirring om man inte känner till detta.

Av jonas_jj
Skrivet av saigon:

Jimemy:

Känns som alla redan har det. Skulle vara kul och veta hur många besökare det egentligen är på en hemsida som segar ner totalt.

Jag har absolut ingen kunskap alls om att driva hemsidor, men jag kan tänka mig att en butik betalar för driften, kapaciteten av en hemsida, på en nivå som är avvägt pris/kapacitet/kunder för att det inte ska kosta i onödan, och då kanske det inte är dimensionerat för en helg som denna? Vad vet jag, skulle vara kul att veta lite mer bakom kulisserna iaf

Framför allt I/O som är en begränsning i webbutiker som Webhallen. Några tusen kunder inne samtidigt och databasen kan behöva trycka ut hundratusentals uppslag i sekunden. Om sajten då inte har ett bra distribuerat cachesystem (vilket kan vara svårt att få till på en äldre sajt) spelar det inte så stor roll vad det är för hårdvara utan servrarna blir överbelastade nästan oavsett vid höga peakar.

Av jonas_jj
Skrivet av Tigerhamster:

Är det 13 miljoner i intäkter eller i vinst?
Det låter som lite väl mycket om det är i vinst.

Vad spelar det för roll? Är som att diskutera hur mycket en langare egentligen dragit in eftersom det kostar pengar att smuggla drogerna ...

Av jonas_jj
Skrivet av Tenchi:

Hur är det med studentlicens?
Jag har fått en licens via skolan och jag får inte uppdatera. Är det så att den med studentlicens inte får uppdatera eller är det nått annat fel?

Skrivet av Dosen:

Nej ingen student licens

Beror på vad ni menar med studentlicens. Studentlicenser som köps med CSN/Mecenat i butik kan uppgraderas gratis men inte sånt som delas ut hos skolor via Dreamspark. Men där är Win10 gratis om du fortfarande kan logga in på Dreamspark.

Av jonas_jj

Att folk har så svårt att formulera sig. Det handlar om ett tidsbegränsat erbjudande där Windows 10 är gratis om du uppgraderar inom 1 år efter lanseringen. Om du väljer att göra det kommer du få en licens som är giltig på livstid. Det finns inget abonnemang med månadskostnad eller liknande.

Efter ett år försvinner detta tidsbegränsade erbjudande och en licens av Windows 10 kommer att kosta en slant, precis som brukligt.

Jag gissar på att du får en nyckel när du registrerar dig för uppgradering till Windows 10 som skickas ut via email när operativsystemet lanseras. Licensen kommer säkert även knytas till ditt konto hos Microsoft.

Av jonas_jj
Skrivet av kevve1:

Föredrar donationsknappen och det är inte helt sällan man skickar iväg lite ölpengar till personen/personerna som gjort modden.

Skrivet av jonasies:

Nä tack. Då tankar jag hellre modsen gratis och ev donerar lite eller blir man VAC bannad då kanske?

Skrivet av SwedenVirre:

En donations knapp er bra mycket smidigare, jag donerar hellre en summa som jag vet att jag kan undvara utan att min ekonomi går i bitar(jag är väl en av få som har det jävligt tight)

En donations knapp skulle lösa det mycket smidigare, man kan plocka ner det testa så allt funkar bra och skulle man sen gilla modden så donerar man. Skulle det sen vara så att du köper en modd till ett spel, det lirar bra första gången du testar och efter någon dag så kommer där en patch till spelen och modden är inte användbar. Moddskaparen skiter sen i att uppdatera och modden du gav 50 spänn för som du kunde lira i så pass liten tid.

Tycker inte det är det bästa sättet, där finns ju såklart moddar som folk laggt väldigt mycket tid på t.ex Black Meza som jag personligen laggt pengar på.

Sen finns där ett hav av modds som jag aldrig skulle ta i tång med. Donations knapp är det självklara valet!

Ursäkta min franska, men dedär är en jävlig äcklig inställning. Ni menar alltså att de som lägger tid på att göra saker och dessutom vill ha ersättning för det ska sätta sig med en tiggarkopp och hoppas på att någon skänker en slant? Fyfan vad lågt. Betala eller ge fan i att stjäla andras arbete.

Av jonas_jj
Skrivet av CFSsss:

Vad är nytt med detta? Soundblaster ZxR med flera hanterar ju redan 128 ljudspår samtidigt. Ska det köras i software eller vad är det nya? Jag tror artikeln behöver fyllas ut lite kanske.

Jag misstänker att Atmos för spel är ett middleware för att mixa och positionera max. 128 ljudkällor till ett godtyckligt antal högtalarkanaler. Annars skulle det vara nästan meningslöst eftersom ingen sitter och spelar i en biograf med 60 högtalare.

Av jonas_jj
Skrivet av scombei:

Intressant artikel

Funderar dock lite kring verkningsgraden på 5%. Är denna siffra mer eller mindre konstant så fort man arbetar med flera noder eller minskar den linjärt? Om jag bara haft två noder hade verkningsgraden fortfarande varit ca 5% med detta system?

Vilken verkningsgrad skulle jag få om jag bara haft 1? Finns ju ingen kommunikation att ta hänsyn till mer än till lagrignsservern och administrationsnätet. Om så är fallet torde jag ha ~100% verkningsgrad. Vilket i sin tur skulle innebära att jag behöver ~20 noder för att uppnå samma beräkningskraft (med antagandet att verkningsgraden på 5% är konstant)!

Känns som jag tänker fel, om inte är det ju helt vansinnigt ^^

Problemet formuleras i Almdahls lag och har lika mycket (mer?) med mjukvaran och dess rent praktiska gränser att göra som med hårdvaran. Ju fler noder/processorer/trådar desto sämre effektivitet pga. att även mängden overhead (extra administriva operationer) som måste genomföras för att synkronisera programmet ökar.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/ea/Amdahls...

http://en.wikipedia.org/wiki/Amdahl%27s_law