Inlägg

Inlägg som Ness har skrivit i forumet
Av Ness
Skrivet av Super Älg:

Unlikely.

I saw quite a few discounted prices that did not showing on Prisjakt when I went to check. Part of that may be how fast it scans and updates. Part of it may depend on how the price is listed, represented or transmitted by each site. It is possible to have discounted prices that would be invisible to Prisjakt.

Det kan absolut vara som du säger att Prisjakt "inte hinner" skanna ifall varan har ett visst pris under för kort tid, alternativt under en period när Prisjakt helt enkelt inte skannar? Vilket gör att priset inte uppdateras under statistikfliken? Jag är osäker på hur det fungerar "under huven".

Men det är inte vad jag pratar om här. Om du exempelvis söker på produkten "LG OLED65C9" på Prisjakt, klickar in dig på statistik och sedan skrollar ner lite så ser du alla butiker som säljer produkten i en lista. Vissa butiker har dropdown-menyer som visar hur priset ändrats över tid, Elgiganten däremot har bara 2019-12-02 *Nytt pris: 27 990:-. Dvs, de har rensat all tidigare prishistorik.

Av Ness
Skrivet av Doomfarer:

What? Om företag kan rensa sin prishistorik blir ju prisjakt ganska mycket sämre. Men money talks antar jag, prisjakt vill ju ha pengarna av Elgiganten och är väl mindre intresserade av oss vanliga konsumenter.

Ja precis, jag vet inte hur detta påverkar den generella prishistoriken dock? Jag antar att den inte ändras?
Oavsett så är det jävligt konstigt, Prisjakt hjälper butiker att bryta mot lagen för att lura konsumenter, när hela deras sida går ut på att man som konsument ska ha nog med information för att göra ett tryggt köp. Men som du säger money talks.

Av Ness
Skrivet av Floristen:

Elgiganten är ett riktigt bluff-företag. Går ut med e-mail och information på hemsidan om att Black Friday kampanjen är förlängd men håller inte vad de säger angående en av deras mest eftertraktade erbjudanden på LG 65" C9.

28k nu istället för 20k. Och de vägrar att hedra den utlovade prissänkningen.

Falsk marknadsföring.

https://www.elgiganten.se/product/tv-bild/tv/24388/lg-65-4k-o...

Elgiganten höjde och sänkte priset på C9:an i omgångar även under själva Black Friday. Helt klart något fuffens där, och bryter väl dessutom mot marknadsföringslagen? Går inte att se exakt hur priset hoppade eftersom de har rensat sin historik på Prisjakt...

Av Ness
Skrivet av raoul_duke:

Ingenting.

Svensk black friday är en stor bluff tyvärr

Du kan ju se vad priset var innan sänkning på Prisjakt. Då behöver man inte vara orolig för att bli lurad.
Smidigast är ju att bevaka det man är intresserad av långt innan BF.

Nog för att vi inte direkt är bortskämda med bra deals i Sverige, men nog finns dom allt.
Fick tag på en OLED som va nedsatt 4000:- jämfört med innan, helt okej deal.

Av Ness
Av Ness

Wow, sjukt häftigt!

Av Ness
Skrivet av Petterk:

För att någon klagat? Fallet i Frankrike rör bara användaravtalet, att de eventuellt tvingas ta bort grejer i användaravtalet betyder inte att de tvingas införa mekanismer som överför enskilda spel till andra. Betyder dock att det inte skulle vara avtalsbrott att sälja ett helt konto. Att media springer iväg med det får du kritisera just media för.

Att dra uppmärksamhet till något kan vara del av lobbyarbete för att ändra eller införa lagar. I det här fallet är det nog inte så effektivt, och det riskerar snarare att leda till att digitala varor undantas från first-sale doktrinen eftersom det riskerar att inskränka andra direktiv/lagar om det omsätts i praktiken.

Samtidigt – om EU skulle komma med regleringar på digitala varor som tvingar fram funktioner för att överlåta grejerna – så skulle ju all försäljning av spel och programvaror upphöra och övergå till löpande prenumerationer. Annars skulle ju alla ändå bara låna licenserna när de väl spelar och alla licenser skulle ägas av en mellanhand som säljer och köper upp licenserna så fort någon vill spela eller slutar spela. Ren försäljning med mänskliga priser skulle inte fungera.

Konsumenter kan inte få någon utopi där.

Ja nä jag håller ju med helt och hållet i vilka problem det skulle medföra.

Skrivet av Petterk:

Att man kan flytta ett spel mellan olika plattformar, ja det går om utgivaren och plattformarna är överens om saken, men det skulle innebära att spelet tas bort på plattformen den flyttas ifrån. Vore orimligt om ett spel tänkt att användas av en person kan spelas av 7 olika personer samtidigt för att man aktiverar det på alla plattformar som finns och delar med sig av sina konton. Varför skulle plattformarna bistå gratis med infrastrukturen för detta? De i sin tur vill säkert ha användare, men de vill ju ha genuina användare som har ett normalt beteende. Skulle de kunna lyckas med DRM där du kan ha spelet på 7 olika tjänster, men bara köra kopia av spelet åt gången? Säkert, men plattformarna skulle inte gå med på det och användarna skulle sitta med alla nackdelar av DRM, som i att de inte kan spela spelet om servrarna/DRM-lösningen stängs ner t.ex.

mmh precis, men det var en sån lösning vi diskuterade. Dvs man flyttar spelet helt och hållet från en plattform till en annan. Det skulle ju lösa problemet med att man blir tvingad att ha massor av olika launchers att bolla på datorn.

Av Ness
Skrivet av Nikodemous:

Att gå förlångt vet jag inte, mer gå tillbaka som det var förr när man väl kunde göra det för att man då ägde spelen, dvs före steam. Var verkligen andrahandsmarknaden så stor före steam?

Yeah, det var en stor fråga innan digital distribuering var på den nivå den är idag. Många utvecklare gick på knäna tack vare andrahandförsäljningen. Då kan man tänka sig hur problematiskt det skulle bli om du slapp ta med dig skivan till typ Gamestop och istället kunde kränga skiten utan mellanhand direkt från datorn. :S

Av Ness
Skrivet av Petterk:

Alltså domstolen kan säga att de inte får ha avtal som förbjuder det, men domstolen kan inte tvinga Valve eller någon annan att införa funktioner för att överlåta de digitala varorna. Domstolen har bara upphovsrätten och avtalslagen (deras franska motsvarigheter i det här fallet) att vända sig mot, de kan inte detaljreglera hur varor får säljas eller hur plattformar som säljer dessa får fungera. Så nej det går inte. I praktiken betyder det bara att de inte kan ha orimliga eller otillåtna avtalsvillkor. Inte heller har domen i Frankrike vunnit laga kraft.

Skulle EU få för sig att gå in och detaljreglera digitala varor där detta är ett krav så skulle såklart ingen sälja spel och programvaror längre. Allt skulle gå över till prenumeration istället och alla skulle få ställa sig i ledet.

EU-domstolen tog upp frågan om andrahandsförsäljningen i UsedSoft-målet som avslutades 2012. Det enda first-saledoktrinen betyder är att upphovsmannens rätt att bestämma över hur distribution sker efter försäljning upphör. De kan inte tvinga företag att införa några mekanismer för att överlåta nyttjanderättigheterna, och det var inte heller vad de tvingade Oracle att göra utan Oracle kunde helt enkelt inte göra några anspråk.

Vill man ha andrahandsförsäljning på digitala plattformar, med funktioner som överlåter nyttjanderättigheterna så är det inte via rätten man ska gå. Rätten kommer aldrig kunna åstadkomma detta då de inte stiftar lagar! Domstolens roll borde de flesta förstå.

Jahapp, då ser jag inte anledningen till varför de ens diskuterat frågan från första början?
Men jag hoppas du har rätt.

Av Ness
Skrivet av Petterk:

@M-atri-X: Att du har rätt att sälja vidare din nyttjanderätt har ingen som helst praktisk inverkan. Domstolar kan inte tvinga företag att införa något som det inte finns stöd för i lagen. Därför kommer det ju inte införas att du kan överlåta dina digitala spel som funktion i plattformarna, på sin höjd kan domstolarna tvinga företagen att låta dig sälja hela konton genom att tvinga de ta bort förbud mot dito.

Om du kan aktivera spel på flera plattformar eller inte är helt upp till utgivaren för övrigt. Lagen ser det inte som en och samma produkt.

Jag jobbar inte med lagfrågor så ska inte uttala mig om vad de kan och inte kan göra. Men faktum är att en fransk domstol har dömt att det ska vara möjligt att sälja nyttjanderätten av digitala spel precis som fyiska kopior. Så nog verkar det gå alltid. (Tyvärr)
https://www.sweclockers.com/nyhet/28214-fransk-domstol-steam-...

Av Ness
Skrivet av Nikodemous:

Det är ju därför domen om att eventuellt kunna sälja vidare spelen på steam är så viktig för då skulle det juridiskt sett mena på att du äger spelen och inte som steam menar på att man bara hyr dom vilket är en jäkla skillnad. Skulle individen plötsligt äga spelen så kan det i sin tur kunna leda till att man faktiskt har rätt att plocka hem spelen också. Vi får väl se.

Skickades från m.sweclockers.com

Mmmh, men vet inte om jag håller med om att den domen är så bra trots allt.
Om man kan sälja digitala spel med bara ett par knapptryckningar så skulle andrahandmarknaden bli gigantisk, mindre spelföretag skulle gå under, vi skulle antagligen inte se lika stora/många reor som vi gör idag. Många utvecklare skulle antagligen börja med "antikonsument-hittepå" för att hinda dig från att sälja spelet vidare etc. (För att inte tala om vad som skulle hända ifall någon hackar ditt acc).

Näe, där tycker jag att man verkligen har gått för långt. Det är en dom som kommer slå tillbaka mot oss konsumenter i slutändan. Men att man däremot har rätt att flytta sina spel fritt, det är en bra lösning däremot.

Man kanske kan lösa det där med äganderätten, men att spelen inte går att sälja vidare? i så fall skulle det kunna gå I guess?

Av Ness
Skrivet av Nikodemous:

Hehe samma här 😁

Men faktum är att om man ska komma med "riktiga" lösningar på detta problem så borde samtliga spel man köper vara bundet till individen och inte till en plattform. Man borde alltså ha en möjlighet att ladda hem sina spel alt flytta dom till en annan plattform om man vill det. Då hade man kunnat ha sitt bibliotek samlat men ändå möjligheten att välja.

Första steget mot detta skulle väl isf vara om det går igenom att man ska få sälja vidare en kopia av ett spel på steam till någon annan som är uppe på tapeten för tillfället.

Skickades från m.sweclockers.com

Spelen ska kunna aktiveras på samtliga launchers oavsett vart du köpt dem? Ja det låter som en klockrent lösning.

Av Ness
Skrivet av Söderbäck:

Jo då. Det finns inte något facit för vad en launcher "ska vara". Klart en launcher kan användas som marknadsföringsplattform för spel också. Och så används steams launcher.
Man behöver inte gilla det, men det är vad det är.

Jag tror vi missförstår varandra. Det många utvecklare pratat om är att det finns så många spel på Steam att deras spel "försvinner i mängden". Dvs gratisreklamen som uppstår när det finns få spel på en plattform är väck. Som konsument är det bara bra med allt samlat på ett ställe. Men för en utvecklare så hade det såklart varit bättre med få spel, helst bara deras egna.

Då kastar man skit på Steam för att "-De godkänner allt" & "-Våra spel syns inte mer än andras spel". Det är denna "reklam" jag pratar om. Sedan om Steam eller vilken launcher som helst för den delen väljer att göra direktreklam för spel är en annan femma. Även om jag helst ser så lite påtvingad skit som möjligt. Även där är ju Steam i framkant. Ibland när jag startar Origin för att spela något av de spelen jag har där så har jag (åtminstone tidigare) nästan gått vilse bland all reklam. "-Vänta va? Äger jag BF1? Jaha nej, det var bara reklam. Vart fan är mina spel då?"

Av Ness
Skrivet av Nikodemous:

Det var ju precis det jag skrev. Många vill ha ett samlat bibliotek och frågan är hur andra aktörer ska ta sej in på marknaden iså fall om redan steam tagit en stor del av kakan? Du vill givetvis ha det precis som det är men faktum kvarstår att det är mer eller mindre ett monopol idag från steams sida.

Skickades från m.sweclockers.com

Ja och då ska ju de som vill ha ett samlat bibliotek få ha det också eller hur? På vilket sätt är det negativt att låta folk ha det som dom vill? Det finns garanterat många som inte bryr sig om att ha sitt bibliotek samlat också, sedan kommer det ju nya generationer av spelare hela tiden. Det är inte direkt som att man föds med ett Steambibliotek fullt av spel. Det där jämnar ut sig med tiden, genom normal (riktig) konkurrens. Som jag skrev i mitt tidigare inlägg. Anledningen till varför Steam går så bra är ju delvis för att ingen annan launcher kan konkurrera med dess funktioner etc. Sedan är ju Steam öppen för alla typer av spel + att många utvecklare helt enkelt bara väljer Steam men skippar att släppa spelet på andra ställen. Sedan blir man förvånad att Steam fortsätter vara störst. (hmm?)

Att lansera en launcher med minimala funktioner, kasst gränssnitt där halva grejen är att göra reklam för sina egna spel kan ju inte ens ses som ett försök på konkurrens tycker jag. Det är ju självklart att de som är vana vid Steam stannar där. Men istället för att putsa upp sin produkt till något som går att använda så tvingar man in folk med exklusivitet.. Det är ju bara en extremt vidrig lösning från ett företag som inte har något annat att komma med.

Jag är helt med på att vissa tycker Steam tar för mycket pengar från utvecklarna med sina 30%. Men tänk då på att innan Steam så hade indieutvecklare ingenstans att vända sig, folk piratade för glatta livet och de spel som faktiskt köptes (på fysisk media) såldes vidare i andrahand där 0:- gick till utvecklaren. Folk glömmer vad Steam har gjort både för oss konsumenter men framförallt utvecklarna. Spelmarknaden på PC har aldrig sett bättre ut, ändå är det "jättesynd om alla utvecklare". Och fine, jag kan acceptera argumentet, men lösningen är inte exklusivitet, det är aldrig en lösning!

Jag lovar dig att skulle man vända på argumentet och fråga vad folk tycker om att Steam köper spel exklusivt till sin plattform så skulle de som är för denna lösning helt plötsligt tycka att det exklusivitet är fel och dålig. Det är för att detta beteende alltid slår mot konsumenten. Det är aldrig en bra lösning. Att man tycker den är bra för att "det påverkar ju ändå inte mig" är bara ignorant. Nu säger jag absolut inte att det din åsikt Nikodemous, jag rantar mest!

Av Ness
Skrivet av Söderbäck:

Yes. Fragmenteringen av launchers är inte bara kul. Men ja, den här utvecklingen tog fart flera år innan Epic launcher.

Jo då. Steam är faktiskt en plats där spel marknadsförs. Det är reklam för spel där. Också.
Det kanske du inte tänkt på - men så är det ju.
Det är också en butik och en launcher för konsumenten.

Jo alltså visst görs det både direkt och indirekt reklam för spel på Steam. Men det är inte det en launcher är till för, jag har sett många konsumenter, som ställer sig på utvecklarens sida och säger "-men deras spel syns ju inte för att Steam har så många spel". Ungefär som att det skulle vara något negativt för oss konsumenter, det är det inte. Och ju fler spel en butik får, desto svårare kommer det vara att synas. Man kan inte förutsätta att Spelen ska ligga på Steams förstasidan i flera år och synas jämt. Vill man göra reklam så får man göra det den via de normala kanalerna.

Skrivet av Söderbäck:

Man kan väl säga som så att det inte har funnits något alternativ för stortitlar än steam innan. Utan epic launcher skulle spelet ha släppts på steam. Punkt. Inte mycket konkurrens där. Det vi fått nu är att spelet istället släpps på Epic launcher. Inte konkurrens där heller första året. Men efter ett år finns spelet på 2 launchers istället för bara en. Det i sig innebär faktiskt konkurrens. Iaf efter ett år.

Utvecklarna har alltid haft möjligheten att släppa sina spel på mer än 1 launcher, om de då endast väljer Steam så är det upp till dem. Att det tidigare funnits väldigt lite intresse av att skapa alternativ till Steam är ju knappast något som vi konsumenter ska straffas för.

Skrivet av Söderbäck:

Det är klart att exklusivitet är trist. Yes. Jag förstår missnöjet.
Men det är väl biljetten in för att alls kunna etablera en plattform som kan tävla om att ta in stortitlar. Ingen annan launcher har ju lyckats göra det där för annat än sina egna spel än så länge.
Jag ser faktiskt inget alternativ till att kunnat kamma hem kontrakt på stortitlar från utvecklare när steam har varit ensamt helt dominerande vilket innebär att hela användarbasen också varit hos steam.

Ett alternativ är ju att skapa en launcher som faktiskt konkurrerar med Steam vad gäller funktionalitet osv? Jämför Steam med Epic, Uplay och Origin. Det är som natt och dag. Varför? Jo för att alla dessa endast konkurrerar med exklusiva titlar som tvingar dit användaren och således skiter i att erbjuda en bra tjänst. Det är ju självklart att folk fortsätter använda Steam när de erbjuder en så pass överlägsen upplevelse. Kolla på mobilmarknaden, Nokia var kung, Apple var inte ens medräknad och "över en natt" så tog de över och dominerar nu marknaden? Var det för att folk blev tvingade att köpa iPhones eller var det pga innovation och att man erbjöd något som andra inte hade? Det är så man konkurrerar. Hade de släppt en seg och kass telefon så hade ingen köpt den. Är det då okej att tvinga folk att köpa för att "det är biljetten in på marknaden"? Jag tycker absolut inte det iaf.

Skrivet av Söderbäck:

I längden lär det inte vara ekonomiskt gångbart att norpa alla stortitlar med exklusivitet så jag tror vi kommer se en nertrappning av det här när Epic väl växt till sig och är mer etablerade.

Man kan ju hoppas, kollar vi på konsolmarknaden så är exklusivitet i allra högsta grad levande. Samtidigt tjänar de väl mer på det också antar jag. Well, jag tycker iaf att är man för riktig konkurrens och valmöjlighet för dig som konsument så ska man bojkotta allt som har med exklusivitet att göra.

Av Ness
Skrivet av Nikodemous:

Är det inte precis detta som gjort att Epic varit tvungen att ta till dessa "fulknep" då andra aktörer misslyckats fastän dom många gånger kan kontra med ett bättre pris än Steam? Den stora massa vill inte ha mer än en launcher och därför blir det väldigt svårt för nya aktörer att ta sej in om dom inte "tvingar" in spelarna. Gillar jag det? NÄ, inte direkt men samtidigt kan jag heller inte hitta en bättre lösning för att Epic skall ha en chans att ta sej in på marknaden.

Inte vad jag märkt? Men jag bryr mig sällan om priset, då det viktiga för mig är att ha allt samlat på samma ställe, det är den "tjänst" Steam erbjuder mig och som jag anser vara viktigast. Hur priserna ser ut vid spelsläpp mellan olika launchers är något jag personligen inte brytt mig om. Dock vet jag att många älskar GOG pga vad de erbjuder och det är ju klockrent, de har ju i så fall lyckats konkurrera på rätt sätt.

Sedan är det ju så att om du testar, Uplay, Origin, Epic m.fl. Så är de funktionsmässigt långt sämre än Steam och både segare samt mer resurskrävande. Så det kanske inte bara räcker med bättre priser? Sedan ser jag inget problem med att Steam toppar listan över användare, det betyder bara att de (trots många år av dominans) fortsätter att erbjuda en konkurrenskraftig tjänst som kunderna gillar. Om Epic försöker slå sig in på den marknaden utan att erbjuda något nytt som lockar kunder och således inte lyckas, då har de inget där att göra enligt mig.

Om vi vänder på det och säger att alla launchers kom ut på marknaden idag (samtidigt), och alla spel fanns på alla launchers. Vilken hade du då valt? Personligen hade det blivit Steam eller alternativt GOG. Men aldrig någonsin Epic, Uplay eller Origin. Även om vi bortser från att företagen bakom dessa inte alltid är uppskattade så erbjuder de (enligt mig) sämre tjänster.

Av Ness

Vad konstigt att en spelutvecklare ser positivt på chansen att tjäna några extra kronor... Not.
Problemet är att för konsumenten är det endast negativt. En fragmenterad marknad där varje ny launcher är sämre än den tidigare. Vänner spridda för vinden, 15 extra program att ha installerade, komma ihåg lösenord till & se till att starta för att installera uppdateringar osv.

Steam är inte en reklampelare för spelutvecklare, det är en butik och launcher för konsumenten. Något många utvecklare verkar fått om bakfoten.

Det är inte konkurrens att köpa upp exklusiva rättigheter till ett spel. Nä det är fulspel som tvingar konsumenten till en plattform de annars hade undvikit. Riktig konkurrens är att erbjuda samma tjänst, men med en fördel som lockar dit konsumenten. Bättre pris, smidigare plattform, fler funktioner etc. Jag är allt för konkurrens i normala fall, men det här är ett skämt.

Jag vet att det brukar bli pajkastning i kommentarsfältet om vilken launcher man ogillar/gillar. Men då missar man poängen. Exklusivitet är negativt för alla! Idag är det Epic, imorgon är det Steam, Uplay, Origin, GOG, Bnet, Bethesda Launcher osv.

Av Ness
Skrivet av anon12433:

Nej det är du som inte har någon koll på ljud alls. Att headsetet är trådlöst ursäktar inte en usel ljudkvalitet. Sedan så har andra trådlösa headsets markant bättre ljudkvalitet, till och med Corsairs egna, samma serie till och med. Du är verkligen skrattretande och visade precis att du är helt inkompetent när det kommer till ljud.
Du har förmodligen aldrig testat en billig ebaymikrofon eller en bra mikrofon.

Det är också illa när du ljuger då 100% av de recensioner jag kollat på klagat på mikrofonen på detta headset. Att ens försöka påstå annat är oseriöst. Sedan får du absolut fantisera om att denna mikrofon låter perfekt och inte har några problem men håll gärna sådant för dig själv.

Okej du var ett troll alltså. ^^ Bra att du är så tydlig med det så att ingen behöver ta dig seriöst framgent.

Av Ness
Skrivet av anon12433:

Den låter uppriktigt talat skräp, på nivå med en 10-kronors ebaymikrofon..

Sorry men om du tycker det så har du helt enkelt inte någon koll. Det är klart att ett trådlöst headset inte kommer ha samma kvalité som en fristående mic exempelvis, det kan man inte förvänta sig. Men för att vara trådlöst är det här bland de bästa (om inte det bästa). Att jämföra med en 10-kronors ebaymikrofon är helt ärligt skrattretande. Vet inte om du trollar eller bara är extremt okunnig?

Skrivet av anon12433:

Att du inte tror på mig intresserar mig föga, endast jag vet ju vilka recensioner jag kollat på och står med facit i hand.

Nä det är klart att du kan påstå saker, men det är ju tråkigt när du ljuger. Jag kollade på massor av recensioner innan jag köpte detta headset, och helt ärligt, ingen tyckte mic-ljudet var dåligt, samma sak med personen du svarade på först här i kommentarsfältet. Inte ens denna recension säger de att ljudet är dåligt, bara inte "broadcast-kvalité" vilket jag kan hålla med om. Så visst, du kan påstå att du sett massa saker, men allt talar emot dig. Till och med i videon du själv länkar till så är ljudet bättre i Corsair jämfört med Sennheiser...

Av Ness
Skrivet av anon12433:

Alla recensioner jag har sett på detta säger att micken är dålig. Men varför inte ta och lyssna och avgöra själv istället? Denna videon har ett ljudexempel på hur micken låter. Bedrövligt i mina öron, speciellt på ett så dyrt headset:

https://www.youtube.com/watch?v=hXw_kI1tKvs

"Bedrövligt" är ju bara extremt överdrivet. Jag tror inte på att alla recensioner du sett säger att micken är dålig, för det stämmer inte.

Av någon anledning så låter ljudet i micken lite sämre i videon du länkar till jämfört med andra. (äldre drivare, eller bara måndagsexemplar?) Ändå så är Sennheiser-lurarna han jämför med tydligt sämre.