Inlägg

Inlägg som bore69 har skrivit i forumet
Av bore69

@TheSeodoraz: Hur effektiv cachen är beror på situation. Eftersom du kommer att ha ett fåtal användare och olika serverfunktioner skulle jag ta frekvens över cache.

Antalet kärnor påverkar hur mycket servern kan göra samtidigt. Men hur många serverfunktioner kommer du egentligen att använda samtidigt? Och många av dem, t.ex. mumble kommer du knappt att märka att du kör, de tar väldigt lite av cpu.

RAM är lite känsligt på den här plattformen, så välj moderkort först och ta sedan ett minne som tillverkaren säger är kompatibelt. De har lista på sin supportsida. Dessutom räcker 32GB räcker mer än väl för en hemmaserver.

Sedan hade jag fel, det finns moderkort med inbyggda grafikkort även för 2011-3 även om processorerna inte stödjer det. Asrock Taichi är ett bra kort, men mer riktat till gamers och överklockare. Supermicro är kända för att vara stabila serverkort. Vill du förbereda och ha en 10 gigabitport på moderkortet även om du inte använder direkt så finns t.ex. det här Asus kortet. Du betalar i och för sig för en funktion du inte använder, så det är mer om man tror att man kommer att uppgradera inom serverns livstid.

Ang. RAID så glöm inte att du är begränsad av ditt nätverk. 1 gigabit ger dig ett tak på 125 MB/s, en Seagate Iron Wolf HDD kanske 150 MB/s, en SATA SSD kanske ger 450 MB/s som singeldisk och säg 800 MB/s som RAID 0. Hur snabbt går det att föra över en fil på 80 GB från din dator till servern med respektive disk? Du har inte en massa samtidiga användare att ta hänsyn till. Spar SSD raid till din arbetsstation, där gör den mest nytta.

Av bore69

@TheSeodoraz: Jag förstår tankegången, men det finns enklare sätt. RAID 10 är RAID 1 + RAID 0. Först paras 2 diskar ihop till en RAID 1 för redundans och sedan paras 2 arryas till en RAID 0 för hastighet. Prestandamässigt kommer RAID 0 att skriva snabbare medan RAID 10 läser snabbare. Skillnaderna inte vara så stora att du tjänar på att mellanlagra din media på en RAID 0. Dessutom förlorar du 2 sata portar som du kanske behöver för lagringsdiskar senare. Och lägg OS på en egen SSD, den ska inte ligga på en lagringsvolym.

Ett gigabitnätverk har en teoretisk hastighet av 125 MB/s, i praktiken ligger den lite lägre. En WD Red 4TB har en intern läs-/skrivhastighet på 150 MB/s. När du flyttar data mellan server och arbetsstation så är det inte HDD som är flaskhalsen och du kommer inte att se någon skillnad i hastighet oavsett vilken RAID, så länge de läser/skriver över 125 MB/s. Det är först när du ska börja göra arbete på själva servern som den interna hastigheten börjar bli ett intressant. Som filserver i ett gigabitnätverk begränsas du av nätverket och RAID 6 ger bättre redundans så det är det bättre alternativet.

Varför många tjatar om ZFS är för att det är ger dig redundans på ett smidigt sätt. Det låter dig bygga ut efterhand och ersätta defekta diskar utan dataförlust. Det har dessutom andra inbyggda funktioner för dataintegritet och säkerhet. ZFS ger dessutom mycket bra prestanda. Jag hade satsat på ZFS om jag byggt filserver idag.

En fil-, mail- och home automationserver kräver nästan inget av processor/minne. Spelserver mår bra av hygglig klockfrekvens, men inte så många kärnor. Som hemmaserver har man i regel ganska få användare. Jag förstår att man gärna vill ha kraft över, men frågan är var flaskhalsen kommer att vara. Hur stora filer kommer du att flytta och hur ofta? Du kanske får ut mer av att satsa på ett 10 gigabitnätverk med en enklare server.

Av bore69

Du kommer inte att hitta ett 2011-3 kort med integrerat grafikkort för det stöds inte av processorn. Det är dina pengar, men titta på Intel Xeon E5-1620v3 som ett alternativ.

Det ser ut att vara ett schysst moderkort, men du kan skala ned även det. Behåll gärna två NIC, trevligt att kunna använda link aggregation även för en hemmaserver. Eftersom du verkar vilja lägga en slant på din server tycker jag absolut att du ska köpa ECC minnen. Det moderkort du länkade t.om. kräver ECC minnen. Så titta efter ECC kompabilitet och dubbla NIC (Intel är minst strul).

Jag är inte säker på varför du vill ha två olika RAID arrays. För att köra RAID 10 behöver du minst 4 diskar. För lagring i en hemmaserver behöver du inte tänka på hastigheten. Överföringshastigheten begränsas i regel av nätverket snarare än disken. Att byta volym mot en hastighet du inte utnyttjar är en dålig affär. ZFS har många fördelar. T.ex. om du vill lägga till en disk när det börjar bli fullt.

OS ska ligga på en egen disk och inte lagringsdiskarna. Jag hade använt en SSD.

För mjukvara har du lite tid på dig att testa olika Linux distros och kanske FreeNAS. Jag tycker precis som @jocke92 att du ska satsa på virtuella maskiner. Du kan prova olika tjänster utan att det påverkar de som du satt upp. Klantar man sig på en så slänger man den och börjar om, ingen skada skedd på någon annan tjänst. Lätt att starta och stänga tjänster som du kanske inte använder ofta, t.ex. spelservrar.

EDIT: Läste lite snabbt och såg sedan vad du ville med RAID 10. Det räcker med en SSD.

Av bore69
Skrivet av Panzerfister:

Vilken myndighet pysslar med detta? Tror du att polisen åker hem till folk som har sopsäckar för fönstret?

I mitt bostadsområde har massor av lägenheter på bottenvåningen olika former av insynsskydd på köksfönstren som vätter in mot gårdarna, vanligast är "diffuser"-film eller toningsfilm, har inte lagt märke till att det är massa myndighetspersoner som springer och hälsar på, inte heller att vicevärden skulle bry sig.
Vet vissa lgh som alltid har alla persienner nere, tror inte de får besök pga det heller.

Hitta nån form av fakta att backa upp dina påståenden med, nu känns det som att du bara spekulerar vilt.

Att ha persiennerna nere på bottenvåningen bryr sig ingen om. När fönstren är igentäppta med svarta sopsäckar på 3:e våningen börjar det dra intresse till sig eftersom det är få "vanliga" som gör det. Tillräckligt för att någon ska börja rota i din elräkning.

Av bore69

En variant med AMD skulle kunna se ut:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/11427765/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/11427765/

SSD är lite mindre och i stock är CPU prestanda ingen större skillnad i flesta spel. Men i flertrådade program eller om du kör program i bakgrunden kommer Ryzen att vara snabbare. Dessutom kan du överklocka.

Ett https://www.inet.se/produkt/5402858/gigabyte-geforce-gtx-1060... ryms nästan i budgeten och är nog värt de extra slantarna.

Av bore69

Missförstå mig rätt, jag har själv gått över till Ryzen, men... Fortfarande är mycket av OS, webbläsare och spel mer beroende av frekvens än antal kärnor. En Core i3 7300 med en Hyper 212 Evo är billigare än Ryzen 5 1600 och det finns inga garantier att Ryzen överklockar till 4GHz. Dessutom har du möjlighet att använda Intel RST med t.ex. RAM cache. För många kommer Intel att "kännas snabbare" eftersom fönster, video och många program laddas snabbare.

Det sagt håller jag med @NewCamps om att Ryzen 5 1600 är lite av kung i det här segmentet. För att få något som "känns" lite snabbare när du startat CS:GO ger du upp 4 riktiga kärnor. Vill du streama dina spel, redigera video eller använda fler program samtidigt kommer det att straffa sig.

Av bore69

Eftersom det var Paypal så starta ett ärende där. Paypal har hjälpt mig de gånger jag har haft problem med kinapaket.

Av bore69

Kan vara värt at pröva att boota med bara ett minne, fungerar inte det, ett annat. Bara så att det inte är minnena. Det är ovanligt att ett mobo inte startar med ett minne som inte är enligt spec, testat eller ej. Däremot kan du dubbelkolla att kortet stödjer hastighet och ev. volt (om det nu skulle råka var L).

Finns ju alltid risk för böjda pins också. Men kolla minnen och @whiskys förslag innna du tar upp CPU igen.

Av bore69

Om begagnat är en variant din bror kan tänka sig så finns det rätt mycket för 5000kr.

Annars håller jag nog med @hypermode, ett riktigt grafikkort kommer att göra mer för spel.

Vill man hålla budgeten så är Ryzen 3 2200G och snabbare minnen ett alternativ. Ryzen älskar snabba minnen. Den är mer prisvärd, nästan samma grafikprestanda och ger pengar över till 3200MHz minnen och en massa lördagsgodis. Eller spargrisen för ett grafikkort senare.

Av bore69

Kickar igång det med 2000 då.

Av bore69

All respekt för att man vill att det ser snyggt och städa ut i racket, men de allra flesta hemnätverk klarar sig bra med en ganska enkel router, typ Edgerouter X (SFP). Beroende på hur det ser ut hos dig kanske till och med en av de routers du använder som AP. Beror på hur mycket pengar du vill lägga.

Om du ska uppgradera med Unifi AP i framtiden är det rätt skönt med poe så du slipper sladdar. Jag tror du får ut mer av en enkel router och spara pengarna till en switch som har poe eller köpa en router som har det och koppla in AP i den direkt (inte lika snyggt, men det går). Poe adapters som hänger och dinglar är något man stör sig mer på än att routern ligger på en hylla.

Behöver du mycket kraft i routern för t.ex. VPN så är @mrpijey förslag ett roligare alternativ, även om det kräver lite mer av dig.

Av bore69

Ser många bra förslag. Jag tror inte det är en tjänst som vinner alla utan möjligheten att kombinera det paket man vill ha.

* Bredband på semestern. Pausa linan och använd 4G när du åker på semester. Eller när Ralf gräver upp fibern ett kvarter bort. När den ena är passiv är den andra aktiv. Det ska konkurrera med kontaktkort, så gratis SIM (goodwill), några modem till olika priser (sticka till en dator eller liten router så man kan välja det man behöver) och XGB fritt per vecka, sedan betalar du marknadspris pris för det du surfar utöver.

* Kunna välja QOS-paket på ISP nivå beroende på vad man vill prioritera. Liten kostnad i månaden, typ 30kr. Det ska ändå fungera hyggligt i bas tjänst.

* Jag tror fler kommer att efterfråga sådant som går att ställa in i en bra router, t.ex. föräldrakontroll, DDNS, blockera sidor, sätta upp firewallregler etc. Jag vet inte hur det gick för OVPNbox, men de kanske är något på spåren. olika router för olika behov. Dessutom tror jag många inte kan göra det själva, så om kundtjänst kunde göre det remote tror jag många se det som value added service utöver konkurrenterna.

Jag gillar tjänsterna "turboknappen" och DNS-hosting. Jag hade inte lagt pengar på knappen, men DNS-hosting hade jag betalar ett par tior i månaden för.

Av bore69

Jag är också nyfiken. OpenVPN är känt för att vara enkeltrådat så om någon kör flertrådat vill jag veta hur.

Av bore69

ZFS är ett modernt och snabbt filsystem. Och ECC minnen är absolut att föredra, ju mer desto bättre. Men alla projekt har sina begränsningar i inköp, drift, underhåll etc. Det springer lätt iväg när man ska ha det problemfritt. Det finns en blogg på FreeNAS site du kan läsa angående ECC och mängden minne; http://www.freenas.org/blog/a-complete-guide-to-freenas-hardw... och så http://olddoc.freenas.org/index.php/Hardware_Recommendations

En NAS hemma som enda backup en risk. Om ditt hem brinner eller du får inbrott och du blir av med alla datorer så försvinner all data du har. Därför bör du ha en backup offsite. För hemanvändaren finns t.ex. en massa cloudtjänster eller så sätter du upp och speglad lösning hos någon intresserad vän eller släkting och gör backup åt varandra.

Var och en lägger den tid och pengar man vill på teknik och har du intresset så "go nuts". Det är kul, lärorikt och ger bästa lösningen. Men om du har mindre än 10 användare, inte kommer att aktivt använda NASen 8 timmar om dagen och dina viktigaste filer är några excel filer från jobbet och bröllopsfotona så är det helt OK med en liten billig lösning. Bättre att se över hur du gör backup offsite på det som inte går att ersätta.

Ett tips för moderkort med integrerad processor är att kolla så de fungerar bra med Linux. De nyaste kräver ibland ganska nya kärnor för att fungera fullt ut.

Av bore69

Du kan köra FreeNas direkt från ett USB minne. Många tycker att det är att föredra.

Om du kan nöja dig med 4 SATA portar finns fler alternativ och du har kvar PCI platsen till framtida uppgraderingar. En del har till och med dubbla NIC om du vill ha Linked Aggregation.

Om många diskar är viktigt så kanske ett ATX kort och tower är bättre. Då behöver du inte stanna vid 6 diskar.

Av bore69

Rohde, Birkenstock eller Scholl är klassiska fotriktiga tofflor. Favorit varierar från person till person, beror på om du har bred eller smal fot osv. Bäst är att prova. Kolla med vårdpersonal i din omgivning, de brukar ha koll på den där lilla butiken som säljer bra arbetstofflor.

Vill/behöver du vara lite stiligare så kolla efter custom made inlägg som är formas efter din fot. De kostar en del och brukar ta lite tid att få hem, men riktigt sköna och du kan ha dem i flera skor.

Av bore69

Det verkar inte finnas ett enkelt svar på den frågan. De slits mer när disken är igång, men det är start/vakna som det är vanligast att de går sönder. Så du kommer att få olika svar beroende på vem du frågar. Själv låter jag de vara igång 24/7.

Det finns diskar speciellt gjorda för NAS och dygnet runt användning, t.ex. WD Red/Seagate IronWolf. För Synology, Qnap och liknande behöver du inte TLER eller motsvarande eftersom de inte använder tekniken. Men NAS diskar har ofta lite högre kvalitet, sägs det i alla fall. De är lite dyrare också och för en konsument NAS fungerar "gröna" diskar bra, även i RAID eftersom mjukvaran inte utnyttjar TLER. I så fall är 5400rpm diskar generellt att rekommendera före 7200rpm eftersom de rent mekaniskt slits mindre, ger mindre vibrationer och drar mindre ström. Men det är ingen regel huggen i sten och det finns gott om 7200rpm diskar byggda för hållbarhet och lagring. Sedan gäller det att ha lite tur oxå.

Av bore69

Bjuder på den andra, 450:- ink frakt till Skåne.

Av bore69

Finns en X router fortfarande kvar?

Av bore69

Bra gjort. Grattis!