Inlägg

Inlägg som bore69 har skrivit i forumet
Av bore69

Edgerouter X har en port för PoE in och en port för PoE ut, det står märkt vilken port som är vilken. Som @boibo sa kan du driva både router och UniFi AP med en PoE adapter. Sätt den före PoE in och accesspunkten i PoE ut så driver den båda. Törs inte svara på hur det är med andra accesspunkter dock.

Av bore69

En fråga bara, hur gammal är kylaren. Fläktar slits med tiden och är den 10 år så är det nog säkrare att byta. Kan du byta bara fläkten så kan du googla efter manual till din kylare, man kan hitta ganska mycket med lite tur.

Ang. moderkort kan du hålla ett öga på Tradera. Det finns inte så många, men återigen, med lite tur. z77 verka gå upp en hel del i pris dock.

Av bore69

Nu har jag en Aura H2O, mycket för att jag gillar att läsa i badet. Men jag har haft en Kindle Paperwhite gen 1 innan och tycker nog den var bättre både i design (skönare grepp), hårdvara och mjukvara. Aura är inte dålig, bättre än många andra, men Kindle är snäppet vassare. Utom det där med vattentät då

Det var aldrig några problem att konvertera böcker via Calibre.

Ingen av dem är bra med PDF. Vill man arbeta med PDF är en vanlig läsplatta bättre, om man inte vill punga ut seriösa cash på en ReMarkable, Onyx eller Sony Digital Paper.

Av bore69

Har du möjlighet att testa ett annat nätagg? Och är det bara CSGO/spel som kraschar datorn? Är det bara spel kan det vara en drivrutin som spökar, är det så fort du belastar datorn är nätagget ett bra ställe att börja felsökning på.

Av bore69

@bardbard: Kul att du blev nöjd med bygget.

Av bore69

Börja med att ändra port för ssh och se över inställningarna i din router. Se även över dina användare, Skapa en egen admin och stäng av defaultadmin.

Av bore69

Har du tillgång till en annan dator så du kan kolla om gpu fungerar där? Gör den inte det så vet du att det är gpu som är körd.

Av bore69

Presentkort CDON

Som rubriken säger; söker presentkort. Främst till CDON men även Netonnet kan vara intressant. Superpresentkort fungerar förstås också.

Läs hela annonsen här

Av bore69

@superzeeb: 8700k är lite dyrare, men du kan parera en del av det med moderkortet. Du behöver ett z370 för 8700k.

8GB ses som minimum idag och räcker bra om du kör ett spel i taget. Om du gillar att kolla på Youtube samtidigt och slösurfa i väntan på andra spelare så kommer 16GB att vara en bra investering. Det är mer framtidssäkert också.

Du behöver inte byta fläktarna om de inte stör dig. Generellt så kan du köra fläktarna på lägre varv du fler du har och ändå flytta samma mängd luft. Tanken är att få en tystare dator. Men luftflöde påverkas mycket av hur chassit ser ut och vilka komponenter som sitter i. Jag hade testat att lägga till en eller 2 140mm och om ljudet varit ok så hade jag stannat där. Kom ihåg att för att köra på lägre varv måste det finnas kontakter på moderkortet du kan styra spänningen på eller en egen fläktkontroll.

Snygg kylare är ju lite subjektivt, men du kan kolla om CoolerMaster V8 v2 är något för dig.

Av bore69

@Wcx: Kul! Börjar bli sugen själv. Har lite svårt att bestämma mig för IPS vs VA dock.

Av bore69

Någon som köpte och vill säga flipp eller flopp?

Av bore69

Bra chassi för "den lilla servern" är Node 304, plats för sex diskar om du vill expandera med tiden.

Som moderkort/cpu kan du titta på integrerade kort med passiv kylare för att hålla volym och elförbrukning nere. J3455 eller J4205 ska klara att transcoda filmer i 1080p/10Mbps, även om det ligger på gränsen. En del kort har t.om. dubbla NIC om du vill använda NIC teaming eller enkelt separera nätverk av någon anledning. De behöver dock ganska nya kernels för att fungera fullt ut på Linux.

Nano PSU 160W räcker långt för ett sådant mobo och diskar om man är känslig för ljud.

Minne behövs inte så mycket, från 2GB. Det skadar inte med mer, men fildelning kräver nästan inget minne och Plex transcoding ganska lite.

Du kan absolut komma in under 5k. Beror mest på vilka krav du har.

Av bore69

Ser du HDD i BIOS? Om inte så pröva att dra ur och sätta tillbaka SATAkabel och ström till HDD och byta SATA port till moderkortet.

Av bore69

Jag tror du hittar ett fint begagnat mekaniskt tangentbord för 250-300. Mekaniska brukar hålla bra, beroende på användarens temperament Släng ut en köpesannons på Sweclockers marknad.

En mus slits mer än ett bra tangentbord, men du kan göra fynd med lite tur. Möss är väldigt olika beroende på hand och stil. Åk till ett Mediamarkt och kläm lite på dem.

Av bore69

MSI har en lista över minnen de testat.

Lite om prestanda här.

Av bore69

Ingen vet riktigt hur mycket snabbare Ryzen 2 är, men de kommer att vara snabbare. En del säger 31% över denna generation, andra 7%. Prismässigt har jag sett c. 2.400kr för 2600, men det är en gissning i dagsläget. Priserna på äldre generationens processorer brukar inte sjunka så mycket som man skulle vilja. Trots allt vill varken AMD eller Intel konkurrera med sina billigare processorer. Kan du vänta så gör det. De släpps antagligen 19 april, så det är ingen lång väntan. Har du bråttom så köp nu. Det kommer alltid något snabbare runt hörnet och 1600 kommer att hålla länge.

650W räcker bra.

Grovt förklarat andvänder Ryzen block om 4 kärnor och The Infinity Fabric för att kommunicera mellan blocken (samt nordbrygga och PCIe) The Infinity Fabric är knutet till minneshastigheten, så ju snabbare minnen desto snabbare "fabrik", dvs snabbare processorn. Problemet är att Ryzen är därmed och väldigt känsligt med minnen och det är inte säkert att dina 3200MHz minnen verkligen går att köra i 3200MHz. Med lite otur så går de inte snabbare än 2133MHz oavsett fabriksöverklockning. Det börjar bli bättre med varje BIOS version, men kolla minnen mot den bräda du väljer så du slipper överraskningar. Jag tog minnena ovan som exempel för jag vet att de kör 2666MHz med den Gigabyte-brädan. Googla runt lite och använd sunt förnuft för pris/prestanda. Välj moderkort först och ta de snabbaste minnen till ok pris du hittar.

Av bore69

Det blir lätt att man höjer budgeten lite :). Vill du överklocka processor, vilket jag misstänker är anledningen till 1600X, bör du ha ett lite biffigare nätagg, typ samma modell men 650W. 450W ger inget rum för överklockning.

Ryzen är känslig med minnen, dessa 2666Mhz är en hundralapp extra och är testade för moderkortet. Ju snabbare minnen dessto bättre, men kolla så moderkortet kan hantera dem. Ryzen är lite väl känsligt för hastigheter.

Av bore69

Spräcker budgeten lite, men har tagit delar som finns hemma. Fönster och lite LED, vet inte om du gillar det.

http://www.inet.se/kundvagn/visa/11459795/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/11459795/

Intel:

http://www.inet.se/kundvagn/visa/11459814/

https://inetimg.se/img/tiny/forum-divider.png

http://www.inet.se/kundvagn/bild/11459814/

Intel kommer att vara lite snabbare i stock, men du kan inte överklocka och du får ingen USB 3.1 gen2. USB kan du få genom att byta moderkort t.ex..

Fundera även på om du kan sträcka budgeten lite till och ta en större SSD, t.ex. 120GB räcker för OS, men både OS och SSD fungerar bäst med ledigt utrymme.

Titta även på den här. Svårt att slå färdigbyggda datorer just nu. Större SSD men ingen lagringsdisk. Har dessutom WIFI/Bluetooth och Windowslicens och kommer att prestera likvärdigt som de ovan.

Av bore69

Har två yngel, varav den yngsta fortfarande på första dagisåret, så det blir en del VAB. Har aldrig fuskat med det. Men första åren så blir barn sjuka ofta, det ingår liksom i att bygga upp ett immunförsvar.

Vad jag förstått av "fusket" så är det ofta att folk vabbar istället för att sjukskriva sig när de själva blir sjuka. Ingen karensdag och arbetsgivare betalare inget. Men jag har inga siffror på det, så någon som vet får rätta mig.

Av bore69

Med dagens priser på grafikkort och minnen börjar färdigbyggda bli alltmer konkurrensmässiga. Speciellt om du behöver ett operativsystem. Begagnat kan vara en bra deal, annars är ett det här ett AMD grundförslag. Det går att tweaka lite, 1050 ti och snabbare CPU eller en extra HDD.

Gillar man inte AMD kan man byta CPU mot t.ex. I3 8100 och ett 1151-2 mobo för några hundralappar. Generellt lite snabbare i stock och möjlighet till Intel SRT men går inte att överklocka.