Inlägg

Inlägg som Gandir har skrivit i forumet
Av Gandir
Skrivet av Neon:

Jag håller helt med! Sverige historiskt sett har varit ett land byggt på generellt ansvarsfulla medborgare. Tyvärr har det skett en markant förändring på kort tid. Tidigare försök att lösa problemen på ett förbyggande sätt (saft och bullar) har visat sig ineffektiva och tidsödande. Nu står vi inför valet att behöva expandera fängelsekapaciteten och skärpa lagstiftningen markant. Dessa åtgärder kommer att påverka oss alla, vilket är oundvikligt när en del av befolkningen inte följer samhällsnormerna. Det hade absolut gått att undvika.

Det är inte svårt att identifiera var problemen startade, men allmänhetens guldfiskminne innebär att det kan bli en långdragen process. Det kan dröja åratal innan vi når en nivå som kan anses vara acceptabel, om vi ens når dit.

Med tanke på senaste tidens eskalering kommer fler vuxna att dra sig för att säga till, och civilkuraget kommer att blekna markant om man inte lyckas styra upp lag och rättsväsende.

Detta är inte och kommer aldrig att vara en fråga om invandring som du försöker peka på. Sverige har alltid haft brottslingar på alla sätt och det har inte ökat speciellt mycket med brottsligheten i Sverige. Skillnaden är att man bytt metoder från att knivhugga folk till att skjuta dem eller från att bränna ned hus till att spränga.

Inget i brotts statistiken säger att brotten ökar alls förutom våldtäkter som fick en rejäl ökning när man skrev om lagen vad en våldtäkt var för något.

Massövervakningar och ge sig på kryptering kommer inte att hjälpa på något sätt, däremot kommer det göra det omöjligt att använda internet. Kryptering är ett måste annars kommer alla som vill veta exakt alla de vill om dig och då pratar vi inte bara om staten utan alla brottslingar till ex.

Av Gandir
Skrivet av Dax:

Håller med gemene man bör inte behöva kryptering utan det ska företag och andra organisationer som jobbar med säkerhet ha.

Med andra ord behöver vi inte tak och väggar som inte är genomskinliga heller så att polisen lättare kan se vad du gör hemma också. Det är typ samma sak som kryptering.

Av Gandir
Skrivet av medbor:

Gillar fortfarande hur alla hatar apple och deras plattform men konsolerna är helt okej och behöver inte utvärderas

Vad är skillnaden mellan iPad och PS5 eller Switch?

Ganska stor skillnad på en konsoll och en telefon i marknads storlek. När det kommer till konsoller finns det betydligt större i procent skala som är fanbois vilket är vokala precis som Apples fanbois men flera.

Ingen butik på någon plattform skall får vara stängd i ärlighetens namn, det är dåligt för oss alla när det är på det sättet.

Av Gandir
Skrivet av KennethMolund:

Han har helt rätt. Kodare är det yrket som kommer ryka först.

Alldeles strax så kommer alla som kan engelska kunna skapa vilka program de vill genom en textprompt.

Som tur är så har han helt fel, AI kommer inte koda annat än oviktiga saker, den säkerhetsrisk företag skulle utsätta sig för genom att låta AI koda är oacceptabelt för alla. Igen kommer att tillåta en AI ta ta det ansvaret för deras verksamhet då förtag faktiskt är ansvariga för vad deras program gör.

Av Gandir
Skrivet av Ugga:

Hörlurar: Audeze Mobius och Audeze Maxwell.
Högtalare: Bowers & Wilkins MM-1.

MM-1or är nog det bästa inköpet jag gjort när det kommer till ljud köpte dem när de släpptes och de låter lika bra ännu och väldigt svårt att hitta något som egentligen är bättre helst när man kollar till storleken.

Av Gandir
Skrivet av SvingitGolf:

Sen kommer Iphone användarna klaga på att deras telefoner blir kapade eller att deras data avlysnas pga 3:e partsappar som Apple inte har kontroll på innan dom släpps in i appbutiken. Grattis EU.

Ja varför skall människor ha frihet att använda sin inhandlade hårdvara på ett sätt som passar dem, fy EU ge inte folk valfrihet.

Av Gandir
Skrivet av flashen:

Jag föredrar kvalitet över kvantitet, får hoppas detta inte förstör mer än det gynnar slutanvändare

Ställer mig tveksam till det

Finns inget sätt det kan göra det värre för någon, utan enbart bättre. Du får tillbaka ägande skapet av din hårdvara och det är aldrig av ondo. Du får fortfarande bara använda app store om du vill och strunta i allt annat.

Men fritt val är aldrig på något sätt eller omständighet något som förstör för någon.

Av Gandir
Skrivet av medbor:

Men låt folk köra med vad de vill, vad är poängen? Kan inte EU tvinga dem att öppna upp för andra butiker på ’plattformen’ istället som de gjorde med Apple/iOS? Då skulle de verkligen börja gråta

Jag förstår inte varför detta ska vara tillåtet eller fortsätta hållas på med. Öppna upp protokollet, tillåt godtyckliga USB-HID

Öppna upp Xbox och PS kommer att hända förr eller senare det lär nog komma i steg två av nuvarande lagen.

Av Gandir
Skrivet av SCORPIUS:

Jag har ingen koll alls på hur många som spelar mot andra online där mus/tangentbord kan vara fördel på konsol.

Vad säger ni som vet, är det ett problem eller är pyttemjuk ute och reser?

Pyttemjuk bryter troligen emot lagen inte bara ute och reser, denna typen av inlåsning är förbjuden enligt EU och därför de hotar apple med repressalier över sådant. Man skall hålla sig undan MS i alla lägen för de struntar högaktningsfullt lagar och regler vilket de alltid har.

Av Gandir

I Sverige räcker det med reklamationsrätten i de fallen då detta är ett känt fel får återförsäljaren ta tillbaka kort inom 3år

Av Gandir

Ja vilka som skall ta över efter Microsoft är ju en bra fråga. MS har ju spenderat hela sin tid på att krossa och slå ut alla motståndare med fula och rent av vidriga metoder. Så finns väll ingen kvar och MS har inte tillfört speciellt mycket till PC genom åren då de alltid har motarbetat alla former av öppna plattformar hel tiden. Så som att man hoppade av openGL för att Digital krävde att det skulle vara plattforms agnostiskt och gjorde DirectX istället.

Så att säga att Microsoft tillförts speciellt mycket är ju en lögn i sig. De har däremot hjälpt till att begränsa alla möjligheter för alla andra, samma som de till och med gjorde med IBM när de hotade HP och andra stora PC tillverkare att de inte längre skulle få tillgång till Windows om de leverade OS/2 på sin datorer.

Av Gandir
Skrivet av Yoshman:

Har bara testat att köra Steam på en "vanlig" Linux-distro, det fungerar men är tyvärr fortfarande tillräckligt mycket krångligare jämfört med att köra på Windows att det inte är en realistiskt lösning för den stora massan.

Borde testa en modern variant av SteamOS (var något år sedan jag sist testade). Har du, eller någon annan, aktuell information kring hur realistiskt det är att använda SteamOS även som en daily-driver. Menar då deras stöd för att hoppa in en vanlig Linux-desktop.

Körde Linux som primärt desktop OS mellan 2001 och 2020, för mig är WSL2 det bästa som hänt Windows i modern tid och det gör det möjligt att faktisk effektivt kunna använda Windows (och Windows 11 är bättre än Windows 10 här då WSL2 har fått förbättringar i Win11).

Skulle rekommendera Nobara Projekt för att köra som spel distro, skapad av golden eggroll som gör Proton GE. En väldigt spel centrerad distro byggd på fedora men utan selinux till ex.

https://nobaraproject.org

Enkel och smidigt sätt att komma igång med linux gaming.

Av Gandir

Kan inte annat än tacka Microsoft för att tvinga fram the year of the linux desktop. Valve kommer också tacka dem då deras kommande steam box kommer att sälja som smör i solsken.

Av Gandir
Skrivet av Laffe:

Du menar den som helt och hållet motarbetades av företag och några ensamma galningar från bland annat spillrorna i Piratpartiet? Det var ett helt rimligt lagförslag som som möttes av en kampanj av lögner och rent vansinniga tolkningar från "vetare" som skämde ut sig med sin totala brist på rättskunskap och förmåga att utöva källkritik. En av de sorgligaste debatterna jag någonsin skådat och som fick mig att bli mörkrädd av rapporteringen i tech-världen.

Och med rimligt lagförslag menar jag att det inte på något sätt liknade bilden som spreds på nätet. Jag hade nog inte röstat för det om jag satt i den sitsen, för det fanns bättre lösningar att tillgå. Men de kännbara effekterna för gemene man hade bara varit positiva.

Det var ett helt vansinnigt lagförslag som skulle ha dödat internet och dödat den friheten vi har att göra något på internet. Då det skulle förbjuda länkar till artiklar och allt möjligt. Nä det var inte några enstaka galningar som var emot förslaget utan all med kapacitet att tänka för sig själv.

Av Gandir
Skrivet av BMac:

Elallergikerna riksförbund har säkert åsikter

Fakeförbund som dem har oftast helt andra åsikter i alla frågor

Av Gandir
Skrivet av Wasp:

Alltid haft svårt för GN, dom har verkligen inte förstått hur man komprimerar videos.

Med det sagt så är det legitim kritik, men väldigt fult att inte först konfrontera den anklagade innan det dras ut publikt. Steve gör förstås detta för publicitet men det är inget jag personligen är glad i.

Dom har gjort samma sak mot många andra företag och tillverkare, skjuter först, pratar sen.

Detta är min åsikt så skapa ingen häxjakt nu

Skulle säga att du har totalt fel, du verkar förväxla helt olika saker med varandra här. Man, behöver inte konfrontera någon som journalist och de är inget de borde gjort i detta fallet heller. De kommer med fullt legitim kritik och lägger fram det som ett förbättringsförslag istället hur LTT kan bli bättre och mera professionella. Det LTT gör många gånger däremot är djup oprofessionellt och rent av farligt för konsumenter.

Sedan är detta inte något nytt utan har pågått hela tiden när det kommer till LTT han ser pengar och försöker skapa underhållning det klarar han av. Att bedriva test verksamhet klarar han inte av han är inte seriös i någon av sin framtoning, och han har inte heller inte kunskapen eller viljan att göra saker objektivt det har han visat sedan dag 1.

Kritiken som GN kommer med är helt på poängen och de lägger fram den på ett ansvarsfullt sätt, och Linus hade redan officiellt kommit med ett svar så fanns ingen anledning för GN att kontakta Linus utan att rapportera sanningen hur många fan boys det än skadar. GN agerar korrekt och på ett balanserat och professionellt sätt som de alltid gör.

Av Gandir

Värt att tänka på här däremot är att man alltid har reklamations rätt och jag tror inte de flesta förväntar sig "burn in" vilket betyder att du kan reklamera den om det händer. Det varnas heller inte för att skärmarna kan få "burn in" så möjligheten för att en reklamation att gå igenom är riktigt riktigt stor.

Det fina är ju att lagen mera pratar om att något som upp emot din förväntning inte längre fungerar på skärmen och att det är ett tillverknings relaterat fel vilket "burn in" är till 100%.

Av Gandir
Skrivet av tcntad:

Licensen knyts till ditt MS-konto, osäker från mitt håll men kan vara så att även OEM-nycklar gör det (Tror mer på att det är bara är Retail dock)

Den knyts till ditt konto som sådant och du har även rätten tat flytta en OEM nyckel till vilken hårdvara du vill. Du äger nämligen nyckeln och enligt Europeisk lag får man inte förhindra detta. Vilket MS heller inte gör på något sätt.

Av Gandir
Skrivet av Sveklockarn:

Det behövs en reformering av lagen där. Utfallet av den typen av brottslingars aktiviteter ändras inte av bötesstraff, utan det handlar om att de behöver åtskiljas från samhället så att de inte kan fortsätta.

Långa fängelse staff hjälper inte situationen speciellt mycket heller, det är ju därför vi traditionellt i Sverige aldrig haft långa fängelse straff. För att all forskning pratar emot långa fängelsestraff och dess effektivitet. Finns många sätt att komma åt problemen som till ex erbjuda folk som känner att de behöver hjälp psykologiskt stöd vilket inte görs idag.

Av Gandir
Skrivet av Söderbäck:

Äe men vänta nu.
Vi har aldrig innan haft medvetna frizoner för kriminell verksamhet där polisen inte kan bedriva brottsutredningar.
Så var det inte för 100 år sedan, så var det inte heller för 50 år sedan eller för 20 år sedan heller. Det tillståndet är allt annat än normalt.
Vid brottsutredningar har polisiär verksamhet också haft verktygen för att kunna vända på alla stenar.

Situationen som nu uppstått med e2e-kryptering är ur samhällsutveckling något ganska nytt. Eller iaf att det finns lättillgängligt på bred front.

Det här innebär att det uppstått en ganska stor arena som ett tag varit just en kriminell frizon där brott inte riktigt kan utredas. Och det har alltså aldrig varit eftersträvansvärt eller något självklart att ha det så.

Så att polisen ska kunna bedriva brottsutredningar med verkryg som är anpassade för den tid vi lever i - det är ju såklart inte en u-landsriktning. Snarare är det en anpassning till tiden vi lever i.

Jasså brevhemligheten till ex, sedan är det olagligt enligt svenska grundlagen att spionera på medborgarna och det bryter även emot mänskliga rättigheter.
Detta är inte en fråga om brottsutredningar, sådan får man alltid göra och det krävs alltid att man har ett beslut från åklagare att göra detta. Att göra en lag där man ständigt avlyssnar har aldrig hört hemma i en demokrati därför det är inskrivet i mänskliga rättigheter att du ha en rätt till ett privatliv.