Inlägg

Inlägg som Dave1080 har skrivit i forumet
Av Dave1080

Kliver in i tråden.

Jag siktade egentligen på ett 3080 Ti, men när jag läste att det skulle kosta mer som 3090 snarare än som 3080 gjorde jag en beställning på ett Gigabyte 3080 ganska snabbt från Inet, den 26 december. Står just nu att det kommer in den 15 april så det känns lite mörkt ännu.

Av Dave1080
Skrivet av sebbeharry:

Vad gjorde att jag faktiskt fick jobben? Jag tror till väldigt stor del den sociala aspekten, folk vill ha socialt kompetenta människor i sina team. Självklart kan jag koda men jag känner ändå mig själv så pass väl att jag vet att jag är helt klart medelmåttig vad gäller den biten.

Så tipset är alltså att försöka så gott man kan vara utåt, glad, skämta lite, kunna berätta om sina tekniska kunskaper på en lagom nivå, ställa frågor om företaget och gärna ha svar på tal när frågan om "vad ska en bra arbetsplats ha/bestå av?" dyker upp.

Jag kan tyvärr intyga att det är så. Synd då jag kan tänka mig att många duktiga programmerare har det svårt med den sociala biten.

Av Dave1080
Skrivet av nobbens:

Ursäkta att jag är lite av det vad det gäller det tekniska men hur kollar jag det?

Inga problem. Har du Nvidia så högerklicka på skrivbordet, sen "Nvidias kontrollpanel":

https://i.imgur.com/71LhYji.png

Om du har något annat så högerklicka på skrivbordet, sen "Grafikinställningar" eller något liknande och leta runt.

Av Dave1080
Skrivet av nobbens:

Det är ju min Laptop som funkar - går inte att köra direkt för det är en Philips TV jag har 70PUS6724/12 - deras operativsystem stöds inte av vare sig SVT eller TV4

Finns bara ett uttag!

Ja, jag fattar. Att din tv får bild av laptop men inte av stationär tyder starkt på att den stationära skickar ut en upplösning som tvn inte fixar. Kontrollera att datorn sänder ut 3840x2160 (standard 4K-upplösning).

Av Dave1080

Troligtvis för att din dator skickar ut en upplösning som tvn inte stödjer. Testa att kika runt på grafikinställningarna.
Säkert att du kopplat in kabeln i grafikkortet och inte moderkortet?

Förresten: varför inte köra SVT Play-appen direkt i tvn?

Av Dave1080

Har en sådan på beställning sedan 26 december. Beställde när jag läste att 3080 Ti skulle kosta lite mer som 3090 än 3080.

Har kört Gigabyte Gaming OC på 980 och nuvarande 1080 Ti, varit jättenöjd så jag tvekade inte att ta samma modell även denna gång. Prisvärt.

Av Dave1080
Skrivet av Draca:

Man blir lite deprimerad när man läser denna tråden och ser vad många av er har åstadkommit med era liv, men har man ingen energi, intelligens, eller kompetens att ändra sin egen situation så får man skylla sig själv

Yrke: Tekniker (Läs fabriksarbetare som trycker på F12)
Erfarenhet: 4 år
Utbildning: Ingen relevant för yrket (Webbutveckling strökurser)
Lön: 21800 kr (ingen möjlighet till individuell löneförhandling)
Förmåner: 2000 kr/år friskvård, bonus på högst 20k om året (väldigt höga krav för att nå denna så det sker nästan aldrig)
Ålder: 35
Län: Småland

Du gör dock tråden och säkert flera personer en tjänst. Det är nästan bara folk med monsterlöner som skriver i denna tråd. Inte konstigt att man blir lite deprimerad då.

Av Dave1080
Skrivet av Daemon85:

Men jag vill ändå ha top of the line eftersom jag är prylbög 😅

Jag känner lite likadant. Speciellt när man faktiskt har råd.

Ironiskt nog så köpte jag en Deltaco WM90 för ett par veckor sen - jag hade aldrig förespråkat trådlösa möss och ville först köpa en billig för att testa. Blev olidligt nöjd och kommer aldrig någonsin att komma tillbaka till trådat. Skrev en recension på Inet, undertecknad David.

Jag kommer använda den tills den får issues och då kommer jag att handla nån påkostad trådlös mus.

Av Dave1080
Skrivet av GLaDER:

Idag var det straight forward och kul

Läste beskrivningen och det såg kul ut indeed, så jag tog i och löste dag 22 även om jag inte gjort nån sedan dag 16.

Dag: 22 (del 1)
Språk: Kotlin
Lösning: GitHub

Det var en väldigt trevlig lösning då jag lärt mig att: removeAt(index) även returnerar elementen den tagit bort och inte bara tar bort från själva listan och att det även finns foldIndexed() metoden. Praktisk i detta fall.

Min klyftiga stackBehind extension är extremt overkill, skrev den bara för att använda mina ganska så nya kunskaper om vararg.

När jag skulle läsa beskrivningen för del 2 kände jag att jag inte orkade kanske en annan gång.

Av Dave1080

Ändå trevligt att man klarat av båda delar, mot mina egna odds.

Dag: 16
Språk: Kotlin
Lösning: GitHub

Men jag håller med er, jag är också trött på att behöva göra miljontals iterations och returnera monstersiffror hela tiden. Det blir så hårigt att debugga. Föredrar tex exercism.io som jag tipsat om tidigare i denna tråd där det är varierande uppgifter, en favorit är tex där man ska generera tio tusen unika robotnamn. Just den uppgiften är ju inte gigantiskt svår, men ändå mer real-life scenario och mer tillfredsställande att lösa.

Tror också jag packar ihop, har i alla fall varit enormt lärorikt (framförallt hur man ska arbeta med en massa listor inne i en massa listor etc) och ni har varit superhjälpsamma. God jul!

Av Dave1080
Skrivet av Laxpudding:

Tvärtom – det är genom att du och så många flera tänker i termer av versioner som det blir förvirrande. Därav alla märkliga frågor genom åren efter...

HDMI 1.0-kabel
HDMI 1.1-kabel
HDMI 1.2-kabel
HDMI 1.2a-kabel
HDMI 1.3-kabel
HDMI 1.3a-kabel
HDMI 1.4-kabel
HDMI 1.4a-kabel
HDMI 1.4b-kabel (HDMI 1.4b är bara rättelser och förtydliganden)
HDMI 2.0-kabel
HDMI 2.0a-kabel
HDMI 2.0b-kabel
HDMI 2.1-kabel
...och så vidare

Kabeln är inte knuten till funktioner eller versioner. Det är kretsarna i sink och source som står för alla funktioner som finns i HDMI-specen. Det enda som kräver något specifikt av en HDMI-kabel är vilken bandbredd kabeln orkar och samt att Ethernet/ARC hänger på att kabeln är konstruerad på rätt sätt. Dessa två krav är vad Premium High Speed (garanterar minst 18 Gbps) och Ultra High Speed (48 Gbps) tar hand.

När HDMI 2.2 – eller vad det nu blir – kommer ut lär det börja frågas om HDMI 2.2-kablar... ¯\_(ツ)_/¯

Behöver bara känna till en sak om HDMI-kablar i kontext av denna artikel: Ultra High Speed

Oj, bland de viktigaste inläggen jag läst på Sweclockers. Känner mig dum, jag som letade efter en specifik HDMI 2.1-kabel och aldrig fattade varför jag inte hittade någon.

Av Dave1080
Skrivet av Startrance:

CDPR har redan sagt att dom kommer släppa 1 patch innan holidays, sen kommer dom återkomma i Januari/Feburari med patchar.

https://pbs.twimg.com/media/EpLqtZ8XEAIEqsX?format=jpg&name=large

Dom har redan sagt att dom kommer låta deras utvecklare få ledigt över julen.

Japp, men det betyder inte att det är sant. Det är ju bra att lova något med lite marginal. Man kan bara hoppas

Av Dave1080
Skrivet av Raymond:

Tur att man.är åskådare i detta och inte lagt ner pengar på cyberpunk. Blir väl som vanligt att man köper det för 200kr 6 månader senare när det i alla fall rullar runt. Jäkla konstigt av dem att släppa det i detta skick isället för att vänta.

För att de gjorde misstaget i att lova folk. De hade lovat två eller tre gånger och att bryta det ännu en gång...

Av Dave1080

Lider med de anställda, tror inte de får ledigt över jul.

Av Dave1080

Dag: 15
Språk: Kotlin
Lösning: GitHub

Förlorade tyvärr väldigt mycket tid på en bugg där det var rätt svar för del 1 men aldrig för del 2. Trodde att det var för att Int inte kunde hantera så stora siffror, men det visade sig senare att jag hade deklarerat listan och mapen som top-level variables..... sjukt onödigt. Sen var uppgiften lite ful och stökade till det med att börja med index 1.

Av Dave1080
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Du har gjort ett bra jobb. Jag är klart imponerad över att du lyckats lösa problemen in awk (och de andra kommandoradsverktygen).

Ja, jag är väldigt imponerad över er alla som kommit så här långt på ett främmande språk. Jag fixar det inte ens på mitt favoritspråk. Jag är inte ute efter nån tröst, detta är bara häftigt tycker jag. Inspirerande.

Av Dave1080
Skrivet av Fulci:

Det handlar om att inte ha beställt tillräckligt många kretsar från start. Nvidia/AMD verkar inte vilja köpa på sig för många och sitta med lager, medans det fungerar bra för Apple. Visst, Apple är ett väldigt rikt företag, men Nvidia borde väl också ha råd? Hur många andra är det som utnyttjar Samsungs tillverkning? Beslutet att tillverka där lär dessutom ha tagits för länge sedan, gott om tid att ha marginaler för produktionen. Båda företagen lanserade dessutom produkterna långt innan julförsäljning, de hade gott kunna lanserat senare och låtit tillverkning rulla ett tag innan lanseringen.

Jag vet inte om du förstod min poäng - men jag menade att jag inte tror att man kan jämföra efterfrågan hos dessa produkter, absolut inte, då man fortfarande har med sig mobiltelefonen överallt oavsett pandemi eller inte. Därför är det inte så intressant med mobiltelefoner när det är pandemi. Men nu när det varit pandemi hela året så har folk sparat in skitmycket pengar av att inte resa, inte äta ute, betala mycket mindre för bensin och så vidare samtidigt som de fått samma idé - passa på att köpa en monsterdator för de pengarna när de ändå bara är hemma. I kombination med att 3000-serien är ovanligt prisvärd. Nej, tror att efterfrågan är helt ojämförbar.

Sen har vi tyvärr dessa genomvidriga scalpers. En del av dessa hade förmodligen blivit arbetslösa under året och detta är en säker inkomstkälla för dem.

Av Dave1080
Skrivet av Fulci:

Apple släppte sin Iphone 12 i slutet av oktober, med en krets som tillverkas av TSMC. Det är samma företag som tillverkar kretsar till AMD CPU och GPU. Apple Iphone 12 kan jag köpa var som helst.

Mobiltelefoner har man ändå med sig utomhus. Inte grafikkort eller webbkameror (som också är en extrem bristvara).

Av Dave1080
Skrivet av lydell:

Här är exemplet med 11 lite mer utförligt:

Konvertera 11 till binärt (1011).
Skriv masken under. Fyll på med nollor framför 1011 så att de blir lika långa.

value: 000000000000000000000000000000001011 (decimal 11) mask: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX1XXXX0X result:

Gå sedan från höger till vänster, en siffra i taget.

Om mask-tecknet är X, ta siffran från värdet.
Om mask-tecknet är 0, ta 0.
Om mask-tecknet är 1, ta 1.

Mask-tecknet längst till höger är X, så då tar vi 1:an längst till höger i värdet.

value: 000000000000000000000000000000001011 (decimal 11) mask: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX1XXXX0X result: 1

Nästa mask-tecken är 0. Då blir det alltid 0.

value: 000000000000000000000000000000001011 (decimal 11) mask: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX1XXXX0X result: 01

Och så vidare tills hela resultatet är ifyllt:

value: 000000000000000000000000000000001011 (decimal 11) mask: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX1XXXX0X result: 000000000000000000000000000001001001

Det är alltså så som du “lägger ihop en mask och ett tal”. Sen är ju uppgiften lite mer än så, men detta kanske får dig på rätt spår?

Stort tack för en otroligt bra förklaring! Jag skrev ihop koder som kunde lösa exemplet i beskrivningen, men det blev fel när jag skulle köra med den riktiga inputen. Tror det blev tokigt när jag körde Long.toString(radix: 2) rakt av. Problemet är ju kombination av min okunskap om binära tal och saknaden av debugmöjligheter. Det var lite som mission impossible så jag letade upp en lösning på reddit och hämtade inspiration därifrån. Skrattade lite för mig själv, hade ändå inte klarat det själv. Ändå nice att lära mig operators som substringAfter och zip.

Här är lösningen för del 1 om ni är nyfikna. Del 2 kommer jag inte att röra.

Skrivet av GLaDER:

Du behöver inte använda CRT för att lösa uppgiften Du har fått några tips ovan om att loopa på ett lite smartare sätt.

Jag tycker att exemplet på AoC hjälper mycket!

Om du får följande som input:

mask = XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX1XXXX0X mem[8] = 11 mem[7] = 101 mem[8] = 0

ska värdena 11, 101, och 0 modifieras av "masken" och det modifierade värdet ska sedan skrivas till minnesadresserna 8, 7, och 8. (Ja, du kommer skriva över värdet på minnesadress 8.)

Sen får man ett exempel på hur själva maskningen ska gå till:

value: 000000000000000000000000000000001011 (decimal 11) mask: XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX1XXXX0X result: 000000000000000000000000000001001001 (decimal 73

Ovan har du talet 11 återgivet både decimalt (bas 10) och på binär form (bas 2). Om du kollar på binärformen ser du att den är lika lång som masken. Du kan nu använda reglerna som är beskrivna av AoC för att få fram ditt modifierade tal:

A 0 or 1 overwrites the corresponding bit in the value, while an X leaves the bit in the value unchanged.

När jag skrev min kod löste jag det såhär:

mask = "" mem = dict() for row in input: if "mask" in row: mask = parseMask(row) else: addr, value = parseMemVal(row) mem[addr] = maskedValue(mask, value)

Kruxet är givetvis att skriva maskedValue(). Säg till om du vill ha vidare guidning

Dold text

Tack till dig också! Ja ok, in that case kommer jag att backa till dag 13 och försöka klura ut det.

Av Dave1080
Skrivet av gibbon_:

Så nu kan du få svaret inom en dag kanske?

Feta steps är absolut rätt riktning

Om du hittat T där buss 3 avgår, behöver du titta på T+1 eller T+2?

Om du hittat T där buss 3 OCH 5 avgår, behöver du titta på T+3?

ytterligare
om du vill ha ytterligare en nudge

Yes, jag tittade på en Kotlin-lösning från Reddit som använde sig utav Chinese remainder theorem. Satt och försökte förstå, men det gick bara inte. Bestämmer mig för att detta helt enkelt är överkurs för mig.

Sen när jag kollade på uppgiftsbeskrivningen för dag 14 fattade jag ingenting. Speciellt detta stycke:

Skrivet av AOC:

This program starts by specifying a bitmask (mask = ....). The mask it specifies will overwrite two bits in every written value: the 2s bit is overwritten with 0, and the 64s bit is overwritten with 1.

Skulle nån kunna förklara för mig vad som skall göras?

Ändå rätt nöjd med att det tog 13 dagar innan jag blev helt sänkt.