Inlägg

Inlägg som cnohall har skrivit i forumet
Av cnohall
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tmi
Det är inte helt lätt att säga vad man jobbar med efter en F-utbildning (eller som civilingenjör generellt). På de flesta skolors hemsida finns det dock intervjuver med utexaminerade F-studenter där du kan läsa lite om vad de gör.
Det kan variera allt från konsulter till FoU-ingenjörer, från doktorander (forskare) till höga chefer som pysslar med företagsledning, m.m m.m.

Teknisk fysik är helt klart en av de bredaste civilingenjörsutbildningarna, och därmed kan du hamna lite varstans beroende på vilken inriktning du väljer. Och sen när du väl börjar jobba kan du hamna någon helt annan stans än du väntat dig eftersom många företag är villiga att anställa dig just på grund av din bredd och problemlösningsförmåga.

Hmm, nej - som "vanlig dödlig" kan du inte läsa 150% om du förväntar dig att ha fritid. Många har trots allt problem med takten i 100%. Dock är det ju helt klart så att det finns naturbegåvningar som klarar en sådan takt, men förvänta dig inte att du nödvändigtvis ska klara ett högre tempo på högskolan bara för att du gör det på gymnasiet.

Har kollat mycket främst på teknisk fysik då jag har blivit rekommenderad just den kursen av ett antal lärare. Finns det någon möjlighet att närmare undersöka vad det innebär, eventuellt besöka KTH eller kanske få personlig kontakt med en teknisk fysiker.

Trots att jag är väldigt inriktad på en civilingenjörs utbildning så känner jag att frågan bör komma upp; Finns det någon som rekommenderar en annan utbildning, gärna någon som är lite kortare.

Av cnohall
Citat:

Ursprungligen inskrivet av m0rk
Kan rekommendera några utbildningar som stämmer hyfsat på dina önskemål (exempel är tagna från LTH):

Civilingenjör:
- Datateknik
- Teknisk fysik
- Teknisk matematik (Beräkning och simulering, medicinsk modellering etc)
- Teknisk nanovetenskap
- Elektroteknik

Samtliga är på 300hp, alltså 5 år... Klarar du någon av dessa program så tror jag inte att du kommer ha några som helst problem med att få jobb.
Finns dessutom goda chanser till forskarutbildning på samtliga.

Har kollat mkt på dessa utbildningar innan. Har blivit starkt rekommenderad till teknisk fysik. Är dock osäker vad det kommer att innebära i praktiken då det kommer till jobb efter utbildningen. Är även nyfiken på "svårighetsgraden" på kursen, dvs om en vanlig dödlig kan läsa kursen på säg 150% och fortfarande ha kvar ett visst mått av fritid.

Citat:

Ursprungligen inskrivet av Tomas_88
Ser att du bor i Stockholm... i så fall kommer ni förmodligen att gå en utflykt till SACO mässa där du får ordentligt med information. Den hålls 21 november. Kolla in sidan, finns mer information där http://www.saco.se/templates/OcupationStandardPage.aspx?id=41...

Schysst, verkar riktigt skarp. Ska kolla närmare på det!

Av cnohall

Eftergymnasiala utbildningar

Är inne på mitt sista är på gymnasiet. Går naturvetenskap och har relativt goda betyg. Försöker hitta en bra utbildning fast tappar snabbt bort mig i den djungel av utbildningar det finns. Då jag har lätt för studier, speciellt matterelaterade ämnen så finns det ett ganska stort urval att välja mellan. Frågan är därför vilka utbildningar ni rekommenderar. Jag ser gärna att utbildningen är:

- Under 5 år, alternativt att det finns möjlighet att läsa i snabbare tempo och bli klar tidigare; utan att gå under av tyngden.
- Helst ha någorlunda goda förutsättningar för att ge den utbildade ett jobb efter utbildningen.
- Gärna matematik, dator, fysik och/eller elektronik relaterad.

OBS! Pengar är ligger ganska långt ner på prioriteringslistan. Visst, pengar behövs fast se allt över en vis gräns mest som en bonus. Alla tips uppskattas.

Av cnohall

Har knappt börjat läsa igenom tråden. Fast av allt att döma så är det ett jättebra initiativ. Tummen upp!

Av cnohall

Tack för hjälpen. Det främsta problemet vi kommer att möta är nog vikten. Det är av stor vikt att konstruktionen på väger 300 gram på sin höjd. Angående de ekonomiska delarna är tipsen uppskattade eftersom det lättar en belastning ifrån vårt projekt.

Av cnohall

Skärm Specifikationer

De flesta är medvetna vad Mhz & Mb, och allt som har med datorhårdvara att göra, innebär. Själv är jag på jakt efter en skärm främst för spelande och blir närmast yr av alla specifikationer man ska hålla reda på. Vill därför ha hjälp att klargöra vikten och betydelsen av olika specifikationer till skärmar. De jag har tänkt på främst är:

- Reaktionstid: 2 ms eller 5 ms, hur stor är skillnaden?
- Kontrast: Är skillnaden mellan 1000:1 och 8000:1 stor. Är skillnaden mellan 20000:1 och 50000:1 ens märkbar.
- Vad menas med att bakgrundsbelysningen blöder?

Det var främst det jag tänkte på. Ni får gärna ta upp annan intressant och relevant information. Som sagt, själv är jag mest intresserad av en ganska billig och prisvärd spelskärm runt 2000 kr. Tack för all hjälp.

Av cnohall

Tack för tipset, det uppskattas mkt. Kommer att ha det i åtanke under resten av projektet. Kom att tänka på det nu i efterhand att det vore väldigt trevligt med lite tips kring solceller. Kan säga så mkt som att skälet till varför att fläktarna ska vara såpass strömsnåla som möjligt beror helt enkelt på att vi ska försöka driva fläktarna mha solceller.

Av cnohall

Projektarbete

Hej!

Jag arbetar i en grupp på 4 elever i en NV3:a på gymnasiet. Vi håller på med ett projektarbete där vi behöver fläktar. Det finns endast två riktiga krav på dessa fläktar; de ska vara energisnåla och lätta. Är tacksam för alla tips.

Av cnohall

Tack för tipsen vladmir & Micket! Har kollat upp några videor och mitt första intryck är att de är precis vad jag letar efter. Ifall det är någon som känner till ännu mer av den sorten får den gärna tipsa om det

Av cnohall

Låter vettigt! Hade precis sånt i åtankarna. Hur kommer man över avsnitt ifrån vetenskapens värld och dylikt?

Av cnohall

Fysik

Hej!

Jag går för närvarande på 3:e året på gymnasiet, linje naturvetenskap. Håller på att läsa bl.a. Matte E, Kemi B, Fysik B m.m. Känner att jag förstår snabbare än de flesta andra och mest sitter av lektionerna, jättesegt. Det jag har enklast för är matte.

Visst, hit är allt frid och fröjd. Fast jag känner att jag faktiskt vill lära mig något. Går till lärarna, frågar om lite utmaningar, de ger mig mest lite mer komplexa beräkningar. Det egendomliga med hela situationen är att jag avskyr beräkningar, iaf då jag måste ta eget initiativ och ha någon som helst självdisciplin. Självklart gör jag alla prov och svarar på lektionerna och får de betyg jag vill ha.

Det jag vill komma fram till är att jag vill hitta ett sätt att lära avancerade saker på där jag kan lära mig mer än vad läraren går igenom på tavlan (eftersom då måste jag gå sakta framåt, å andra sidan slipper jag plugga på egen hand). Ifall det är någon som kan rekommendera någon dokumentärserie som man kan kolla på för att på så sätt lära sig utan att plugga.

Alla tips välkomnas varmt!

PS. Är för tillfället främst intresserad av fysik.

Av cnohall
Citat:

Ursprungligen inskrivet av DataNusse
Hur annars ska den läsas?
Det säger "Performence" och pilen uppåt. Korten är uppradade efter respektive prestanda. Allt verkar stämma tills man kommer till HD4850 och 9800GTX+.

Verkar som att vissa hade bättre saker för sig under mattelektionerna...
Diagramet saknar värden och saknar både anspråk och möjlighet till att vara helt korrekt vid en fullständigt noggrann jämförelse. Hela tanken med diagramet är ju att visa att AMD har övertag med sina 48xx-kort och att den kommer att få påökning av ett nytt kort.

Den som påstår sig kunna läsa diagrammet och se siffror och värden får gärna meddela mig hur många procent som skiljer ATI:s nya 4850X2 kort och 280GTX.

Av cnohall

Jag har en mängd invites, har precis blivit antagen och jag hjälper gärna med andra också:)

PM:a gärna mig

Av cnohall

Känns obehagligt att ATI har börjat ta till sig Nvidias fulspel. Tycker att ATI är värda mkt beröm och credit för det de har lyckats med på senaste, men den där skalan är bara onödig. Visst, ur ett matematiskt sett är den helt korrekt. Jag är den första som motargumenterar de som menar på något annat, fast känns ändå fel av ATI. Bättre att vara övertygliga så att alla konsumenter har en rimlig chans att förstå sig på marknaden.

Av cnohall
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Frostyfog
inser du att det är tveksamt om 4800-serien ens KAN öka andelen från 30 till 40% av alla separata grafikkort - det skulle betyda att försäljningsvolymen av hi-end-kort är enorm(=lika stor) i förhållande till low-end-korten...? (låter tveksamt i mina öron)[/B]

Tror att du har missförståt meningen i ordet marknadsandel.

"Marknadsandel är företagets försäljning i procent eller i proportion till den totala försäljningen på den marknad eller det marknadssegment som företaget verkar inom. Anges normalt i procent."*

Med andra ord så handlar det alltså endast om försäljning i jämförelse med den totala marknaden under en begränsad tidsperiod. Så under Q2 såldes 3 ATI - och 7 Nvidia grafikkort per 10 sålda diskreta grafikkort. Ser bara saker som talar För att det här ska ha ändrats till ATI:s fördel.

Det är således fullt möjligt att ATI för närvarande och under hela Q3 säljer 4 diskreta kort då Nvidia säljer 6.

*http://sv.wikipedia.org/wiki/Marknadsandel

Av cnohall
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Man får skilja på vad konsumenter vill se och vad de är beredda att betala. Jag har en känsla av att de skulle kunna ta ganska mycket mer för korten, att de inte gör det beror väl förmodligen på att de är angelägna om att öka sina marknadsandelar. Balansen blir dock lidande...

Känns som om diskussionen börjar sväva iväg lite off topic. Men vill ändå poängtera tydligt att det du säger är helt sant... till viss del. För visst skulle de kunna ta mer för korten och behålla en sorts balans. De sänker säkert priserna för att vinna marknadsdelarna.

Sammanfattning: Vad har detta handlande fått för konsekvenser?

Som jag ser det är det bara positivt,

1) konkurrensen blir tuffare
2) jämnare fördelning av marknadsandelar = mer balans på marknaden
3) Som rubriken löd ger kortet AMD klirr i kassan

Finns bara en förlorare, jo just det. De enda som vill behålla den s.k. balansen för att få ut så mkt pengar som möjligt av sina kort och som på senaste har ägnat sig åt en mängd pajkastning åt AMD:s håll.

Av cnohall
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Elgot
Nej, för att ha balans borde de vara rätt dyra med tanke på hur de presterar; nu är de ju nästan gratis...

Beror på vad man har för referens till ordet dyr. I jämförelse med Nvidia så ger de i princip bort korten i förhållande till prestanda, sant. I jämförelse med vad vi konsumenter gärna vill se så kan de gott bli ännu billigare:D

Av cnohall

Skulle vara jätteintressant med en graf över hur många marknadsandelar AMD/ATI & Nvidia har haft på den diskreta grafikkortsmarknaden sedan säg år 2000. På så sätt skulle det vara lättare att följa hur det går för företagen ur ett historiskt perspektiv.

Har googlat utan givande resultat, om någon annan lyckas får denna gärna dela med sig.

Av cnohall

Är det bara jag som tycker att ATI börjar försöka visa sig vara lite "badboys". Tänkte på det precis då jag startade CCC för catalyst 8.7. Välkomstbilden var mörk och likaså deras kommande monster 4870x2. Är ingen speciallist på marknadsföring, färger och sådant men jag får känslan att ATI har återfått mycket självförtroende och vill synas.

Av cnohall
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fire_Ice
Det stavas "heil". Och moderatorer hoppa inte på mig nu, det var joeghurt som började. Jag rättade bara honom. Undrar vad FRA säger om vår diskussion

Lite off topic: Det är helt korrekt att skriva "all hail"*. Heil som du tänker på kommer ifrån den tyska frasen...

*http://lexin2.nada.kth.se/cgi-bin/sve-eng