Inlägg

Inlägg som Penguin har skrivit i forumet
Av Penguin
Skrivet av mrtazz:

Yrke: BI-konsult
Stad: Mellanstor
Utbildning: Civilingenjör Industriell Ekonomi
Erfarenhet: 0 (Nyexad)
Lön: 38k inkl. tjänstepension
Förmåner: 30 dagars semester

Som nyexad utan mycket erfarenhet blev jag glatt överraskad när man hör om andra som går in på under 30k som nyexade civ. ing, och är dessutom inte baserad i storstad med motsvarande levnadskostnader.

Grattis till jobbet! Du skriver 38k inkl. tjänstepension, menar du 38k+tjänstepension eller är den inräknad i dina 38k?
30 dagars semester är också skönt, framförallt om man har kvar övertiden.

Av Penguin

Enligt köplagen (vid distansköp, alltså ej inom samma ort), anses en vara avlämnad när den är lämnad till transportören och är då köparens ansvar. Däremot tycker jag att det är god sed att försöka hitta en gemensam lösning om något skulle gå åt pipan.

Citat:

Transportköp

7 § Skall varan transporteras till köparen inom en och samma ort eller inom ett område där säljaren vanligen ombesörjer transporten av liknande varor, sker avlämnandet när varan överlämnas till köparen.

Om varan i annat fall skall transporteras till köparen och annat inte följer av en leveransklausul eller av avtalet i övrigt, sker avlämnandet när varan överlämnas till den transportör som har åtagit sig transporten från avsändningsorten. Om säljaren själv utför transporten, sker avlämnandet först när varan överlämnas till köparen.

Har varan sålts "fritt", "levererad" eller "fritt levererad" med angivande av en viss ort, anses den inte avlämnad förrän den har kommit fram till denna ort.

8 § Skall säljaren ordna transporten av varan, skall han ingå avtal om transporten till bestämmelseorten med lämpligt transportmedel och på sedvanliga villkor för en sådan transport.

Se: https://www.riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/svensk-forfattningssamling/koplag-1990931_sfs-1990-931

Av Penguin
Skrivet av miq12:

Is it sold?

Yes.

Av Penguin

@Rebe1 har PM.

Av Penguin
Skrivet av Rebe1:

@Penguin

Finns nån garanti kvar för kortet?

Har dålig koll på Inno3Ds garantier. Finns reklamationsrätt kvar iaf, kortet inköpt juni 2019.

Av Penguin

@Rebe1 leder just nu.

Tänker avsluta budgivning ikväll vid 19.

Av Penguin

Inno3D 2070

Säljer ett Inno3D 2070.

Kortet är 113mm x 196mm och 2-slot.
Anslutningar: HDMI 2.0b, 2x DisplayPort 1.4, 1x USB-C, 1x DVI-DL.

För andra detaljer se:
https://www.inno3d.com/products_detail.php?refid=397

Kan skickas, dock har orginallådan återvunnits.

4400kr eller bud.

Läs hela annonsen här

Av Penguin
Skrivet av Forsgren:

För att flika in på trean från egen erfarenhet.

Jag och min sambo tog lån tillsammans för några månader sedan (det första bostadslån för båda). Hon hade jobbat några år på sitt nuvarande jobb och jag hade just tagit examen och jobbat i två månader.

Min anställning var provanställning som skulle gå över till tillsvidare efter sex månader. Banken kunde inte bry sig mindre om att det var en provanställning faktiskt (Swedbank). De bad om papper för att säkerställa att det faktiskt var en provanställning som skulle gå över till tillsvidare och inte en visstidsanställning.

När de väl såg att jag inte ljugit om det så var det grönt och de hade inte en följdfråga på det. Så jag antar att det kan skilja sig eftersom ovan säger att det kan vara svårare för det är inte min erfarenhet.

Vi hade en liknande situation med Handelsbanken. Sambon hade precis börjat jobba med 6 mån provanställning efter examen men det var inget problem.
Hos Danske Bank var det dock no-go på grund av det...

Av Penguin
Skrivet av Penguin:

Årslön: 504k (brutto), ovanpå detta 5k friskvård och lite annat.

Landar på 6.5% i årets revision. Ny månadslön 49200kr.

Av Penguin

Äntligen ett löfte som återförsälarna kan hålla!

Av Penguin

Jag är intresserad av Iceman kitet. Kan du tänka dig sälja det löst?

Av Penguin
Skrivet av Ruzikx:

Lite för klen kylare för min smak, tyvärr!

Förstår vad du menar. Idagsläget är kortet deshroudat och har två Noctua fläktar på sig.

Av Penguin

Hej,

Jag har ett https://www.inno3d.com/products_detail.php?refid=397. Finns i Linköping men kan skickas. Lägg ett bud.

Av Penguin
Skrivet av EnJoker:

Perfekt, tack för svar!
Det ses som en del av kontantinsatsen från banken perspektiv då också antar jag? Skönt, då har man gott om tid att fundera på olika banker och ränteerbjudanden när man väl vunnit en budgivning.

Jättebra, tackar!

Banken ser ingen "kontantinsats" per se. De beviljar ett lån på upp till 85% av värdet.

I vårt fall förde min bankman över handpenningen till mäklarens konto enligt instruktion från oss och gav oss också en ränteoffert. Efter det pratade vi med några andra banker för att få offerter från dem också.

Av Penguin
Skrivet av underwatch:

85k i kontantinsats är "lite" pengar med tanke på att man får en helt ny bil. Sen är det fri service i tre år samt så räcker det med halvförsäkring. Någon som har erfarenhet av denna metod? Dumt? Bra? Jag gillar SUV:ar med tanke på att jag är ganska stor själv. Den verkar det vara bra tryck i denna bil.

85k i kontantinsats är ganska normalt för en bil i prisklassen (~425k). Man brukar behöva lägga 20% kontantinsats vid ett vanligt billån med.

Totalkostnaden (mot bilhandlaren) blir 401k (85k+2k*36+244k) där de sista 244k är restvärdet. Det är inte en dålig deal, men du får också enbart köra 1000mil om året för att handlaren ska garantera restvärdet.

Av Penguin

Skulle någon kunna dela/skriva en gjutjärnspanna-underhållsguide? Vår panna hemma skulle må bra av att vi behandlade den mer värdigt än vad vi gör idag

Av Penguin

@UndaC har ni ändrat kakvalen igen? På idag finns det inget val för prestandakakor längre, enbart riktade och "absolut nödvändiga" kakor.

Av Penguin
Skrivet av apandrak:

Tack för svar! Angående längden så skulle nog 1 meter funka också, men det blir på håret.
Sen vet jag inte om en såndär apple-kabel kommer funka för mig? Har ingen appledator och därmed ingen Thunderbolt. Ser ut som att dataöverföringen är max 10 Gb/s över USB 3.1 gen 2.

Får väl försöka ta mig till en butik för att kolla, verkar svårt att se över internet hur mjuk en kabel är

Det är inte ett jätteproblem, men skulle vara trevligt med en mjuk kabel istället för den här halvstela.

Apple kablarna kommer fungera utan problem med en dator som saknar Thunderbolt, men då blir den "bara" en USB3.1 Gen 2 kabel med USB-C anslutning vilket är tillräckligt för vad du beskriver i OP.

@Alling har gjort en väldigt bra sammanställning kring USB-C och videoöverföring här: DisplayPort över USB-C – ett träsk utan motstycke

Av Penguin

Thunderbolt 3 Pro‑kabel (2 m) är riktigt bra, lång och även mjuk men kostar därefter (1595kr !!!). Kan du få jobbet att betala så är det en annan femma.

Av Penguin

https://www.moddiy.com/products/20-Pin-USB-3.0-Internal-Header-Y-Splitter-Cable-12cm.html

Finns nog fler, sök på "Y splitter usb3 internal" så hittar du nog fler.