Inlägg

Inlägg som Penguin har skrivit i forumet
Av Penguin
Skrivet av anon333222:

Du behöver amortera 2% på totala lånebeloppet. För min del har jag delat upp lånebeloppet i lika stora delar (2). Amortera lika mycket på varje då jag också har samma bindningstid på båda. Men säg att jag skulle ha ena lånet bundet 3 år och andra lånet rörligt. Sen råkar jag få en fet bonus från jobbet och känner att jaq vill amortera mer på lånet. Då kan du bara göra på det rörliga lånet.

Ja, vi armorterar bara på det längsta lånet dels pga högst ränta men även lägst total ränteskillnadsersättning om vi skulle få för oss flytta lånen tidigt.
Men om lånen har samma villkor (bindninstid+ränta), finns det då någon fördel eller nackdel att dela upp amorteringen över lånen?

Av Penguin

En fråga poppade upp för mig när jag läste @macmann1 inlägg här ovan.
Är det någon fördel/skillnad att amortera på alla tre lån kontra att bara amortera på ett av de förutsatt att alla har samma ränta och bindningstid?

Av Penguin
Skrivet av Subzero299:

Jag har äntligen lyckats få en omvärdering godkänd på huset vi köpte förra året, så nu ligger vi under 70% belåning. Ligger idag hos Swedbank med en ränta på 1,45%. Tycker ni jag ska kolla med andra bolag, vet att det finns en del t.ex. Landshypotek som har bra erbjudande för lån med belåningsgrad under 70%.

Vilka skulle ni rekommendera att jag kollar med? Eller ska jag ligga kvar hos Swedbank där man vart i alla år?

Hur fick du igenom en omvärdering innan 5 år (FI:s regel)? Har ni gjort stora renoveringar/tillbyggnad?

Av Penguin

Jag tar det gärna! Kan hämta det under söndag.

Av Penguin
Skrivet av ubq8reJBwn2B:

Tack för svar. Ska nog boka in ett möte med en rådgivare för att se möjligheterna. Tänker att de på kundservice bara vill avsluta min chatt så snabbt som möjligt

Vi hade samma situation som du. Danske sade blankt nej men inga problem hos Handelsbanken. De ville kolla sambons anställningsavtal och att bolaget hon jobbade på inte var något litet start-up eller liknande vilket kunde öka risken i deras ögon.

Av Penguin

Produkt: Samsung Odyssey Neo G9
Länk: Benify
Kategori: Skärmar
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5830258
Pris: 18000

Nya G9 Neo för 18k via Benify kontra 22.5k hos återförsäljarna.

Av Penguin

Köper gärna båda switcharna för 1400kr+frakt.

Av Penguin
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Det är inte en så konstig fråga som du verkar tycka att det är. Om företaget har räknat med att betala X KSEK och den tillfrågade vill ha 2*X KSEK är det slöseri med tid att ens träffas. Det spelar ingen roll hur brilljant den headhuntade visar sig vara på intervjun. Om de inte har råd att betala den lön som förväntas är det lika bra att avbryta processen med en gång. Så en mellan tummen och pekfingret-siffra på förväntad lönenivå är inte helt knasigt vid första kontakten. Det kan spara många timmar åt båda parter.

Det jag menar är att det är svårt att lämna ett löneanspråk för en tjänst man inte vet vad den innebär.

Av Penguin
Skrivet av Battleaxe:

Hehe, ja det lär väl visa sig om de tagit i för mycket eller vad det är som gäller.

Japp, de sökte upp mig och vi har haft en dialog. Nu vill de att jag kommer med bland annat löneanspråk.

Ska du lämna ett anspråk utan att ha haft en intervju som förklarar mer i detalj vad tjänsten innebär och vad som förväntas av dig?

Av Penguin
Skrivet av GLaDER:

Kontraktuellt borde en faktura-delnings-anställning ses som en tillsvidareanställning. Banken tittar väl på deklarerad inkomst samt anställningsform?

För att visa din anställningsform kan du behöva visa anställningsavtal och då tänker jag att det kan komma frågor kring hur trygg den är. Men jag är också osäker, därav frågan.

Skrivet av Cameltotem:

Okej jag trodde timdebiteringen sattes per uppdrag? Du sätter alltså en timdebitering när du börjar och sen kör ditt företag den mot kunden hela tiden?

Du kommer överens om en timdebitering som de ska sälja dig för. Går inte det att hitta någon kund som vill betala den summan så får man diskutera hurvida man ska sänka eller liknande. Det är mer eller mindre samma sak som att ett bolag har ett list pris för juniora, "normala" och seniora konsulter.

Av Penguin
Skrivet av Cameltotem:

2. Hur sätts timpriset, är det någon förhandling mellan säljare, kund och utvecklare? Vad brukar en konsult med 3-5 års erfarenhet ta i timmen?

Skrivet av GLaDER:

Timpriset sätts mellan bolaget och kunden. Detta gäller alltid; oavsett vad ditt avtal med bolaget säger. Kunden skiter (sannolikt) i hur bolaget betalar dig, de bryr sig bara om vilket timpris bolaget debiterar dem.

Angående schablonpriser är det för många faktorer som spelar in för att kunna ge ett svar. Ort, roll, kund, etc.

Jag har en nära vän som är chef på Sylog (som kör ~80/20 beroende på avtal) och där förhandlar man om sin önskade timdebitering vid anställning (likställ med löneförhandling). Hög debitering kan innebära att det är svårare att hitta uppdrag, men mer intäkt när du väl är i uppdrag.

Som de flesta sagt, det är ett sätt att riskdela (med övervikt mot den anställde) och ett sätt att "vara egen" utan alla för- och nackdelar utav det.

En fundering: Har det varit problem för någon att få bostadslån vid en 80/20 anställning? Egenanställd kan ställa till det utan ordentligt kapital och även projektanställningar brukar inte bankerna gilla.

Av Penguin
Skrivet av Turbonisse:

När jag reste mycket på jobbet, var det underbart med Amex privat. Samlade poäng över allt.
Amex bonussystem gick ut på "att resa". När jag bytte jobb och endast reser charter ibland, så föll hela idén med Amex.
Jag ringde dem och frågade om det fanns något annat än poäng för att resa. Det gjorde det inte, så jag sade att de kunde avsluta kortet där och då. Vilket de gjorde.

AMEX kundtjänst och service var på en helt annan nivå, jämfört med VISA/mastercard.
Beställde man grejer som inte motsvarade förväntningarna, ringde man. Mailade över det underlag man hade och pengarna var returnerade på tio minuter.

Sedan dess har jag kämpat med olika lösningar och inte blivit nöjd.

Jag är ute efter ett kreditkort där man kan få +80'000kr kredit, med dubblett kort till frun. Med den summan klarar man både månatliga utgifter och extra utgifter som köp av resa osv över två månader.
AMEX erbjöd 100kkr. Nuvarande kort har jag 50kkr, det räcker för normala månader, men för det lilla extra, behöver jag ett extra kreditkort från annan utgivare. Det är inte smidigt.

Amex fungerade inte i småbutiker, pga deras höga (Mot handlaren) avgifter, jag körde bank-debit kort för det. Så inte ett under av smidighet där heller. Man var tvungen att ha flera kort med sig.

Idag kör jag Curve på prov, med både standard och reserv kortet inlagda. Föredrar ändå ett (Curve)plastkort före app i telefonen.
Ett betalkort, körkortet och passerkortet till jobbet i en liten korthållare.
Är lite nyfiken på hur Curve kortet faller ut när man reser. Hemma verkar den inte kosta mig någonting. Frågan är vad de smäller på när man är utanför Sveriges gräns.

Skulle helst ha ETT kreditkort för ALLT! (Ett kort!)
någon som har bra tips?

Handelsbankens Platinum har 100k limit och du kan ha ett extrakort. Ok förmåner (Prio Pass) men inte alls lika förmånligt som Amex-korten/SAS MC. Väldigt bra ränta för att vara ett kreditkort på 5.05%, men behöver du någonsin nyttja räntan så är kanske kreditkort inte rätt val...
När vi tog bolån hos Handelsbanken diskuterade jag kreditkort med de och de kunde erbjuda det med 1200kr i årsavgift. Jag behöll dock min Sas Amex/Sas MC/NCC MC kombo.

Av Penguin
Skrivet av Stoffelundgren:

Jag köper att det är säljarens ansvar tills försändelsen har lämnats till transportören, och köparens ansvar vid mottagandet av försändelsen. Dock finns en gråzon, vilket leder till huvudproblemet och frågan om vems ansvaret är under frakten, eftersom det med nuvarande lagstiftning blir ord mot ord mellan säljare och köpare om försändelsen kommer bort.

Kan du förtydliga vad du menar är i gråzonen?

Lagen är tydlig med att så fort avlämnandet skett till transportören så övergår ansvaret till köparen. Har du som säljare fått ett inlämningskvitto så kan du tydligt visa att varan är avlämnad.

Av Penguin
Skrivet av Trigger:

Jo det jag menar är att generellt så är ett kollektivavtal en garant för att diverse saker som försäkringar, tjänstepension och minimilön finns på företaget som är anslutet. Finns liksom inget tak inskrivet utan mer som ett golv. I tjänstemannaavtalen är det väldigt tydligt att lönerna ska sättas individuellt.
Bankar chefen i huvudet på dig att det är kollektivavtalets fel att hen inte kan sätta en högre lön på just dig så ljuger hen. En undanflykt helt enkelt. Vill ansvarig chef lägga in en högre post i sin budget för löner och inte får igenom det så är det iaf inte per automatik kollektivavtalets fel

I många kollektivavtal på LO-sidan är det en helt annan konstruktion på avtalen än på tjänstemannasidan och förekommer ofta satta lönejusteringar för avtalets löptid vilket kan sätta käppar i hjulet.

Av Penguin
Skrivet av Woland:

Fråga från en bolåneamatör

Obelånad bostadsrätt i västra Göteborg, 2 rok, 63kvm, marknadsvärde ca 2,5m, avgift ca 2700 i en superstabil förening. Har bett att få låna 300k för lite renoveringar av SEB som jag vart kund i i många år.

Dom erbjuder 1,25% bundet 1,2 eller 3 år. Bra/dåligt?

Är ju småpengar i räntekostnad och jag fattar att det är för litet lån för att banken ska ge mig jättebra ränta.

Värt att tjafsa om? Vilken länge ska jag binda?

Behöver egentligen inte låna men vill inte använda mina likvida medel när det inte kostar nåt att låna tänker jag.

Personligen tror jag inte att räntorna kommer att gå ner nämnvärt så tänker att jag lika gärna kan binda på 2-3år, är ändå inga pengar och jag kommer inte behöva låna mer om jag inte flyttar till större vilket jag inte har några planer på.

Så länge du får amortera hur mycket du vill så skulle jag binda så länge som möjligt om jag inte tror att räntorna kommer gå ner.

Av Penguin
Skrivet av landahl:

Hur många moderatorer har ni på SweClockers?

Verkar vara 22st.
Källa: https://www.sweclockers.com/medlemmar?action=doFilter&username=&group=2&lastActive=P1Y&p=1

Av Penguin
Skrivet av SanTeoX:

Vilka I3:or funkar i denna? Min beställda Xeon-processor verkar ha hanterats illa i posten och gått sönder, den har även fastnat i Storbritanien, så jag har inget hopp att få den i ok skick.

Börjar bli lite svårt att få tag på processorer till denna, men en i3:a kanske är enklare att få tag på?

Skrivet av hultron:

Jag har kört en i3-3220 (ej T) med orginalkylaren sedan 2017 utan problem.

Av Penguin
Skrivet av rockstone:

4,5 Bruttoinkomst får man låna utan någon "straff" amortering, Räknas utdelning från bolaget som bruttoinkomst, Eller är det endast månadslön dom menar?

Vad räknas som bruttoinkomst?

Med bruttoinkomst (inkomsten före skatt) avses som utgångspunkt den förvärvsinkomst som fastställts av Skatteverket. Utöver det kan bankerna räkna med andra inkomster som de bedömer är säkerställda och varaktiga, som studiebidrag, barnbidrag, löneförhöjningar etc. Även kapitalinkomster som är säkerställda och varaktiga kan räknas med. Det är bankerna som ska göra bedömningen om inkomsten är säkerställd och varaktig.

Källa: Fi.se: Frågor och svar om skärpt amorteringskrav för hushåll med stora skulder

Av Penguin
Skrivet av Random-person:

Kanske svagt off-topic men ändå relaterat till lån:

Jag har fått tips om att man inte ska göra för många uc-checkar för att det ser dåligt ut för bankerna.

...varför, och hur tänker banken, och hur många är "för många"? Just nu har jag 5 gjorda kreditcheckar på UC (3 för bolån (fult att de behövde göra 3 checkar för ett och samma bolån, bara för att banken bestämde sig för att dela upp lånet i tre lika stora lån...), 1 för klarna-autogiro och 1 för förfrågan kring bolån på en annan bank). Jag vill t.ex. göra kollar för billån och liknande, men är smått livrädd att det ska påverka mina möjligheter att få ett bra bolån om några månader.

UC själva skriver här: https://www.uc.se/hjalp--kontakt/ordlista/senaste-forfragning...

"Våra analyser visar också entydigt att personer som är frekvent omfrågade löper en kraftigt förhöjd risk att drabbas av betalningsanmärkningar i framtiden.

Vi rekommenderar dock att ni som kreditgivare inte avslår en kredit enbart på grund av att många kreditupplysningar har beställts på den kreditsökande. Ta istället reda på orsaken till att dessa frågor ställts."

Jag förstår att de säkert har rätt i att de flesta som gör många kreditupplysningar nog har kass ekonomi, men... jag har inte alls kass ekonomi, jag försöker bara vara ekonomiskt rationell och få det bästa möjliga lånet, och det får jag ju genom att göra massvis med låneförfrågningar... Så vidrigt system det här, förstår inte varför jag inte bara kan generera EN uc-förfrågan och dela den med tredje part. Förstår inte varför andra banker ska få veta vilka andra banker jag har pratat med... vidrigt kontrollsamhälle det här.

När vi tog lån till huset hörde vi runt med de flesta bankerna och de flesta gjorde kreditkoll via UC. En bank frågade om varför jag haft några kollar och jag sa som det var, ränteshopping och några var från signup bonusar på olika kreditkort. Det var inget problem för de, det beviljade kreditutrymmet var rimligt och förfrågningarna hade en legitim orsak. Övriga banker brydde sig inte.

Det bör inte vara något problem om du har en sund ekonomi. Får du avslag så ring och prata med någon på banken (eller boka ett digitaltmöte om du inte har en kontaktperson).

Av Penguin
Skrivet av KevinXD:

Tja, jag hittade en jävligt fin tvåa för typ 5,5k i Stångåstaden. Vet inte om det är några köpoäng för att jag har inte kontaktat hyresvärden. Men hur är Stångåstaden? Är det ett tryggt ställe?

Angående pendlingen är det 90 min enkelriktat

Stångåstaden är det kommunala bostadsbolaget. De har lägenheter i hela Linköping.