Inlägg

Inlägg som teejee har skrivit i forumet
Av teejee
Skrivet av sabelström:

Ritar upp två scenarios så får vi se, ett av dom kommer kräva lite mer kabeldragning dock och en router med fem eller fler portar.

Istället för router med fler än 4 portar (ovanligt) så köp en vanlig router plus en billig switch (t ex Netgear GS105/GS108).

En switch är ett smart grenuttag. Så om du har datorer rätt långt från routern åt samma håll i huset så drar du bara en kabel från routern för alla dessa enheter fram till en smart placerad switch där du kopplar in enheterna.
Du kan även koppla en del enheter direkt till routern och en del direkt till switchen (eller switcharna, du kan ha många om du vill).
En sån här standardswitch kräver ingen som helst konfiguration, det är bara att koppla in så funkar dom.

EDIT: nu ser jag att du har med en switch i ett av alternativen. Men det finns knappt nån switch med inbyggd wifi. Antingen skaffar du en separat switch och en accesspunkt. Eller så skaffar du ytterligare en router men ser till att koppla om den så den fungerar som switch plus accesspunkt. Nackdelen med det sistnämnda är att du får strula lite mer med inställnignarna i routern så att den inte agerar router, och dels kan du inte flytta wifi't utan att det påverkar all kabeldragning till switchen.

Av teejee

Berätta gärna hur den fungerar för dig, jag ska snart byta switchen hemma (en urgammal 100mbit switch) till 1gbit-switch. Zyxel GS1900 är troligaste kandidaten.

Av teejee

Inga problem med hd-uppspelning, men alla datorer utan SSD kommer kännas slöa ibland.

Av teejee

OK, inte rätt men helt klart i rätt riktning

1. Kalla det inte modemrouter, det förvirrar bara, ta reda på exakt vad du får för router i ditt bredband (mycket möjligt att du inte får nån alls, ofta det bästa faktiskt, då köper man nåt bra sjäv istället).
2. Döp om modemrouter i bilden till "router + AP". Radera den som nu heter router, koppla allt till "router+AP" Dvs bara en enhet får agera router, mkt viktigt.

Så, nu har vi en bild på ett korrekt nätverk, men det behöver säkert justeras för dina behov, t ex en eller flera switchar och kanske en extra AP.

Av teejee

Strunta i all form av RAID det har inget med backup att göra, tvärtom är det ofta en orsak till förstörd data.
Syftet med RAID är hastighet och/eller ökad tillgänglighet.

Av teejee

Bägge bilderna är helt fel. Du har missförstått hur lokala nätverk fungerar (så mkt bra att du ber om hjälp här).
Allt ska kopplas till routern, antingen direkt eller via switchar/accesspunkter. Ta bort alla streck mellan klienter (t ex HTPC-NAS).
Kabel mellan NAS och HTPC är alltså fel. De ska kopplas med kabel till routern (ev via switch).
(Kom inte och säg att du inte kan dra kabel, för det går garanterat)

Sen kan du självklart ha kommunikation mellan klienter, men det är en annan sak, det ska inte kopplas direkt för det.

Av teejee
Skrivet av zappo00:

Hur menar du ? Vad jag sett på nätet, och läst, så verkar det inte så svårt !

OK, jag är inte 100% säker, men efter 8 år på sweclockers har jag inte sett nån som lyckats rädda sin hårddisk genom att byta läshuvud själv. Men jag blir bara glad om du lyckas

Av teejee

Jag är 100% säker på att du inte klarar det. De personer som har kunskapen och tillgång till rätt utrustning (tex renrum) för att klara detta jobbar på de firmor som jobbar med att återställa hårddiskar.
Så fort du öppnar hårddisken är den rökt.

Av teejee

Det du laddar ner skickas ju från mobilmasten och ditt modem är mottagare. Tvärtom om för det som laddas upp.
Så det kan ju t ex vara så att mobilmastens mottagare har bättre känslighet än ditt modem, det kan ge den här typen av olika förhållanden i vardera riktning.
Kan också vara tvärtom så att ditt modem sänder ut signalen bättre än vad masten gör.
Det finns alltså ingen teknisk anledning till att det ska vara symmetri i en sån här överföring.
Kan du se vad för signalstyrka du har på mottagningen?

Av teejee

På sätt och vis rätt oviktigt vad lagen säger om detta.
-Om en olycka händer på grund av detta så kommer du ju bli skyldig eftersom det uppenbarligen var en dålig konstruktion från din sida.
-Om det inte händer en olycka så kommer det inte bli några konsekvenser för dig oavsett om det är lagligt eller inte.

Min rekommendation är självklart att inte göra en egen stickpropp. Varför inte hitta en annan lösning i stället? Kanske såga/skära lite i sängen? (har ju ingen aning om hur den ser ut och vilka möjligheter det finns för detta).

Av teejee

HX520 & HX620 är ju nästan "legendariska", det var de som gjorde Corsair riktigt stora på nätagg. De hade även ett riktigt prisvärt VX450. På den tiden hade Corsair enbart kanonagg till bra priser, så det räckte att välja Corsair för att göra ett bra köp.

Mitt HX520 från 2007 fungerar felfritt.

Av teejee
Skrivet av IwIRQ:

Köra en kabel från routern till en av repeatrana alltså?
Blir det bättre om jag ställer om dom båda som accesspunkter? Vad är skillnaden mellan Accesspunkt och reapeater? Alltid trott att det var typ samma sak.
Det enda jag gjort i inställningarna i dom är att jag satt SSID, lagt in rätt IP till dom. Satt fasta ip adresser till datorerna här hemma, trodde först det var problemet, men blev ändå ip konflikt.

skillnaden mellan repeater och accesspunkt är mkt stor:

1. Accesspunkt är bra
2. repeater är dåligt

Accesspunkt innabär att du drar kabel från din router/switch till en trådlös accesspunkt som ger dig förlängd wifi.
Repeater innebär att routern skickar trådlöst till repeatern som sen skickar vidare, det kan låta bra, men det innebär att det skickas dubbelt så mkt trafik i luften, dvs halverad bandbredd, och man har ju repater när man har problem med täckningen så repeatern ställer på många sätt till mer problem på grund av detta.

Av teejee
Skrivet av iwrtu:

En sak som jag stör på mig väldigt är det att även om min torrent max-speed har tredubblats till ca 1.9mbit/s ner så håller det sig aldrig på samma nivå som förr. Det går upp och ner, ena sekunden är det 60kb/s, 5 sekunder senare är det 2mbit/s. Upp och ner, hela tiden... Kan det vara routerns brandvägg eller?

Det kan helt klart vara routern som inte orkar med mängden anslutningar. Testa att minska antalet tillåtna anslutningar i torrent-klienten rejält.

Av teejee

Ibland kan det bli så att du inte får rättighet att läsa filerna på den nya datorn, men det går att lösa i så fall, inget att vara orolig för. Du ska bara ändra rättighetrna på filerna.

Av teejee

Ett förslag: köp ett litet USB-anslutet ljudkort, t ex ett sånt här:

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=368954

Av teejee

Windows 10 consumer preview kommer antagligen den här veckan, den är gratis att installera (det är en beta). Jag hade väntat på den för att se om den funkar för ditt behov.

Av teejee

Hur bra internet har ni nu? Finns det 100mbit comhem eller 60mbit ADSL så är det ju svårare att övertyga om det inte blir mkt billigare.

Av teejee
Skrivet av iwrtu:

Fick aldrig mer än 15mbit/s förut oavsett avstånd, bytte kanal, får ej högre än 20mbit/s nu oavsett min distans till router. Testar med en MacBookPro 2012. Jag tror nog den sega uppkopplingen beror på att routern inte stöjder N-mode. Går det att ringa BBB och klaga om hur jag ska få min hastighet med en kass router?

Nej det kan du inte klaga på om den inte är trasig (inte troligt). Du betalar för 100/10 via kabel inget annat, det framgår tydligt av avtalen. Att du även får wifi är ren bonusfiness i routern. Det ingick inte alls förr i tiden.
Vill du ha bättre wifi så får du bygga ett bättre trådlöst nätverk i huset. (bättre router eller koppla in en extra accesspunkt).

Även om BBB skulle skickat med markandens bästa router så skulle många användare inte nå 100mbit (pga orsakerna jag nämner i tidigare post).

Av teejee

Att få 100mbit trådlöst kräver att många saker ska stämma:
1. Inte för långt avstånd eller för mkt tjocka väggar.
2. Inte för mkt störningar från grannar
3. Bra accesspunkt/router
4. Bra trådlös pryl (dator etc)
5. Allt är rätt konfigurerat
6. Allt jag glömt.

Men routers som följer med abbonemang är alltid rätt enkla, och operatören lovar aldrig full hastighet via wifi.

Vad får du för hastighet 1 meter från routern? Vad är det för pryl du testar med ? (T ex laptopmodell).

Av teejee

Har ni kopplat in dubbla routers? Då brukar det strula efter strömavbrott och liknande omstarter.

Oavsett lägg lite tid på att kartlägga nätverket, dvs kör ipconfig på datorerna och skriv upp IP för resp dator och även respektive dators gateway. Gör Samma för NAS (dvs titta i inställningarna vilken IP den har och vilken Gateway den har.)
Kolla även samma sak i routern. Där kan du nog se allt ansluten i nån översikt, titta på den och förstå den. Du kan nog ge enheter namn i routern också, utnyttja det för att få bättre koll.

-Alla enheter ska ha samma gateway (troligen 192.168.1.1), men risk att de inte har det nu.
-All enheter bör ligga på 192.168.1.XXX nätet (bortsett från extern adress i routern), risk att de inte gör det.