Inlägg

Inlägg som MacAllan har skrivit i forumet
Av MacAllan
Skrivet av Baxima:

Riktigt bra med utrustning på 3an nu.
Ventilerade säten och adaptiva strålkastare ingår. Även i den billigare.
https://youtu.be/nkZEgTXUy-M?si=K-vE_6G4V5uBeVeg

Men en sådan basic sak som blinkerspak har dom glömt

Av MacAllan
Skrivet av Thomas:

Är du säker på att det inte går?
Nu föredrar jag också lokalt konto, men enligt denna så ska auto-inloggning fungera med MS-konto också.

Har faktiskt inte provat den lösningen utan endast kollat i vanliga inställningarna, så det går kanske.
Får kolla vid tillfälle om det funkar fortfarande, tack för tipset

Av MacAllan
Skrivet av Wishie:

Jag var och provkörde en Tesla Model Y igår. Ja, vad ska man säga, det är ju ett rymdskepp jämfört med vår Golfkombi. Den kändes väldigt modern. Och den var mycket rymligare än vad man kan tro, speciellt i baksätet och bagaget. Väldigt bekväm att köra, nästan på gränsen till tråkig, man gör ju nästan ingenting. I Golfen har man ju ratt, tre pedaler, och växelspak. I Teslan var det bara ratt och gaspedal jag använde mig av.

Jag tänker att nästa bil jag ska provköra får bli ID.4, det känns som den närmaste konkurrenten för oss.

Om det är en begagnad ID4 du skall testa så se till att den är uppdaterad till senaste mjukvaran.
Tyvärr har jag inga länkar till några tester på dom nya modellerna eller med uppdaterad mjukvara, men jag gissar att man kan hitta en del på tuben om man söker där.

Typ av elbil man väljer är ju mycket hur man vill ha en bil och Tesla är uteslutet för mig som dom är idag, jag vill ha mer traditionell förarmiljö (därav valde jag Audi Q4) även om Teslan kanske har bättre mjukvara och drivlina.

Av MacAllan
Skrivet av Sjoooberg:

Var fick du tag i TV-bänken?

Inte min bänk, men ... https://www.mio.se/p/astrid-tv-bank-165x40x60-cm/449779?id=M2...

Av MacAllan

Min installation och licens är kopplad till ett MS konto, däremot kör jag sedan lokalt konto eftersom jag inte vill hålla på med inloggning var gång man startar om datorn.
Hade det gått att lösa på ett enkelt sätt att slippa skriva in lösen eller pin-kod var gång man startar datorn hade jag inte brytt mig om kontot varit aktivt hela tiden.
T.ex. så om man kunnat validera datorn att den är godkänd och att lösen inte behöver anges när man "loggar in" på denna enheten.

Av MacAllan
Skrivet av Wishie:

Tack för tipsen! En del av de där hade jag hyfsad koll på. Jag har personligen inte fått så bra intryck av VWs elbilar efter att ha läst recensioner, och jag gillar inte riktigt utseendet på dem heller. Att Audi hade en Q4 e-tron hade jag faktiskt lyckats missa. Ska kolla in den och Nissan Ariya lite närmare (den hade jag inte heller koll på).

Tack för tipset om Mercedes! Jag har lite räknat bort det bilmärket för mig själv iom att jag inte gillar utseendet på deras elbilar (de ser lite ut som tvålar) eller deras infotainment (ser ut som Windows Vista). Men en provkörning kan man ju alltid ta sig tid att göra, jag blir gärna motbevisad.

Mitt största huvudbry är storleken och formen på bagageutrymmet på vår nästa bil. Vi har hund och ett barn (med ett andra barn på G). Vår golfkombi har funkat okej så länge vi inte är fler än 2 vuxna, hund och barn. Men ska man få plats med två bilbarnstolar, en hundbur (alternativt ett eget säte för hunden), och två vuxna, då känns det som att det kommer behövas en hyfsat stor bil.

VW tidigare versioner av sina modeller har där varit lite olika saker med, men mycket är rättat på senare årsmodeller och en del även via uppdateringar.
Har du någon fundering kring Audi Q4 så är det bara att fråga, jag har en sådan sen drygt 8 månader.

Av MacAllan
Skrivet av Wishie:

Vi flyttar till hus med solceller och laddbox i sommar, och funderar därför på att byta till en elbil. Idag har vi en Golfkombi från 2017 som vi är nöjda med, men som tyvärr är i minsta laget för oss. Om vi skulle sälja Golfen så får vi loss kanske 100-120k, skulle jag tippa på.

Vad finns det för bra elbilar i storlekklass Golfkombi eller större? Tips mottages tacksamt!

Finns ju hel del inom det segmentet, håller du dig VW koncernen har du ju ID4/5, Skoda Enyaq, Audi Q4.
Sen har du Kia EV6, Hyundai Ioniq 5, Nissan Ariya för att nämna några, utöver dessa finns det ju en uppsjö av Kinser också.

Av MacAllan
Skrivet av sp1k3n:

Star Trek Discovery säsong 5 finns på Tele2 nu. Första avsnittet i fredags och avsnitt två kommer nu på fredag den 12:e

Finns även på SkyShowtime nu, samma intervall.

Av MacAllan

RGB = Inget köp.
I övrigt är det pris och hastighet som avgör.

Av MacAllan
Skrivet av Olavi2333:

Hej! Jag köpte en dator för ca 5 månader sen med ett 4070 och en 7 7800x3d. Jag spelar cs och när datorn var ny så låg jag runt 550-700fps fram tills februari. Sedan februari har jag knappast spelat cs alls då jag inte finner samma intresse för cs2 som go. Men har försökt hitta intresse igen så körde min första match och märkte att fpsen ligger runt 280-400. Jag vet inte om det är någon uppdatering som har gjort detta eller inte. Jag har dem senaste drivrutinerna osv. Någon som har haft samma problem eller tror sig veta vad det kan vara? Jag är inte så kunnig när det gäller sånt här.
Fick höra av en att det tydligen ska vara något man ska göra i bios men det är inget jag vet säkert. Och har ej någon vidare erfarenhet av bios så vill inte röra saker utan att någon förklarar hur. Eller har bara spelet blivit dubbelt så krävande?
Cpun är inte overclockad.
Obs: 300fps kanske vissa säger är tillräckligt men vill gärna kräma ut så mycket som möjligt då jag spelar på en seriös nivå och vill ha så mycket presteranda som möjligt. Har även 360hz skärm som jag nu blivit tvungen att ändra till 240. Så vill hålla mig en bra bit över det.

Om fps skillnaden är mellan cs:go och cs2 är det inte så konstigt eftersom cs2 är byggt på en uppdaterad version av spelmotorn som troligen kräver mer av systemet.

Av MacAllan
Skrivet av Tellion:

Tanken med bilen är i första hand en jobb pendlar bil och lite stadskörning, har ingen möjlighet just nu att ladda hemma, så de e ju en nackdel men laddare finns på jobbet, så jag ser det som en lösning.
Hur ser det ut med värmepump m.m i sådana här bilar i denna prisklass existerar de ens? 😄
jag kan ju åka till en bilfirma och provköra och så vidare men vill bara ha lite mer kött på benen så att säga innan man åker dit, om det är en bil som passar ens behov.

En leaf har jag också hört av en arbetskollega att han är nöjd med också, känner att man vill ha minimum 40 kWh på batteriet men hellst 50 kWh så man slipper ladda varje dag så att säga.

Hur lång tid kan det ta att ladda en bil på en laddstolpe som inte har snabbladdning.?
Som jag har förstått det så vill man ladda batteriet till 80 %
För att inte slita onödigt mycket på batteriet.

Det du skall vara observant på är att en Nissan Leaf har CHAdeMO kantakt (vet inte om någon har vanlig CCS) vilket inte finns på alla snabbladdare, vid långsam laddning (AC) är det samma som alla andra.

Av MacAllan
Skrivet av radx:

Här är ionicen https://bilpunkten.se/bilar-i-lager/ klicka dig vidare till Hyundai. Går tyvärr inte länka direkt till bilen. Den finns inte ute på Blocket än. Men 2000mil+ och 539k. Dvs absolut inte ny.

Jag försöker hitta logiska argument och inte känslor. Dvs "jag tycker". Utan mer "därför...".

Är det denna?
https://bilpunkten.se/bilar-i-lager/2022-hyundai-ioniq-5-5-72...

Iaf, Ioniq 5 och Mazda CX30 är inte bilar i samma klass så därför blir det svårt att jämföra kalkyler på dessa.

Sen i slutändan blir valet alltid individuellt och känslobaserat eftersom vi alla anser olika om saker, dvs vad som är viktigt för mig är kanske inte viktigt dig.
Ska du gå enbart på "logiska" saker är det bara räkna på vad varje bil kommer kosta dig under perioden du äger den och sen välja billigaste, men då skall du inte titta på någon av dom 2 bilarna eftersom det finns betydligt billigare alternativ

Av MacAllan
Skrivet av radx:

Frugan behövde en ny bil då hon blev påkörd. Vi ville köra en bil som hade låga mil och i princip ny utan att vara liksom helt ny. Vi tittade på bilar som va 1-2 år gamla. Frugan hade inget krav på drivlina eller så utan andra mer praktiska saker som tyst kupe på motorväg (pendlar 12 mil/dag) och adaptiv farthållare. Så vi tittade på ett par elbilar och en genomgående sak va att alla va svindyra och hade ungefär 10k i nettokostnad per månad men med löjligt låg drivmedelkostnad då såklart.

Vad som slog mig va alla bilhandlare som sa att det kommer bli perfekt med en elbil för henne då kostnaden för drivmedel är så försvinnande låg men vad ingen tycks bry sig om är den totala ägandekostnaden över tre år.

Man måste ju sätta någon gräns för hur länge man väljer att titta på och tre år känns som en bra längd. Vi tittade på en ionic 5 den skulle exempelvis kosta oss 10.400kr per månad rent netto om vi hade köpt den för 539.000kr som en av handlarna ville ha. Detta va alltså kostnaden för alla kostnader efter att bilen är såld efter tre år.

Vi jämförde med en vanlig bensinare också som hade rullat 700 mil och i så gott som nyskick. En Mazda CX 30. Den skulle efter tre år kosta oss runt 6000kr per månad netto.

Det inkluderar då värdeminskning försäkringar drivmedel och skatterna. Det känns som elbilar har en bit kvar att gå innan folk som tar välinformerade ekonomisk koll på upplägget ska bli övertygade.

När man pratar med folk som gått och köpt sig en elbil så försvarar de liksom inköpet bortom absurdum. Vi står inte på någon sida utan vill ju ha en rimlig kalkyl över tre år. Men istället för sunda logiska tankar så är känslan att det är väldigt mycket känslor kopplat till vad just varje person har valt och damn all form av logik.

Har ni också reflekterat över detta?

En Ioniq 5 för det priset är väl helt ny och du kan inte jämföra kalkyler mellan en helt ny bil och en begagnad.
Är Ioniq 5:an begagnad till det priset så dels är det en bil i en annan klass än Mazdan och sen är det troligen överprisad hos den handlaren.
Men du räknar iaf rätt, dvs det är totalkostnaden man måste titta på och inte bara inköpet och normalt sätt kan man köpa en dyrare elbil och ändå få billigare totalkostnad.
Utöver detta måste man även jämföra likvärdiga bilar i klass/storlek samt ny mot ny och samma med begagnat.

Beror nog på vem du pratar med och anledning till varför dom köpt elbil, själv tycker jag inte jag behöver försvara det på något sätt.
Det är en bil jag har råd med (som det är nu) och det är en bil jag trivs med, sen hade jag med all säkerhet kunnat hitta en billigare bil som hade fungerat för mina behov men jag var inställd på att det skulle vara en elbil av viss typ och storlek.

Av MacAllan
Skrivet av 0cool:

Jag delar oron över de nya men jag är också orolig för vad som händer med de etablerade. Ingen trodde att Nokia skulle gå från total marknadsdominans till att inte ens vara värt att bevara som varumärke så snabbt som det gjorde.

Vilka av dagens bilmärken är Nokia, Ericsson, Siemens och vilka är HTC, Xiaomi, Motorola?

Om man funderar på om Tesla eller märken som Citroen, Opel, Fiat kommer vara först med att försvinna från svenska marknaden vet jag inte vad jag skulle gissa just nu.

Läser på alltomelbil att "branschen" vill ha riksbankens hjälp att göra det möjligt för privatpersoner att betala de hutlösa fantasipriserna. Helt galet. De måste sänka priserna istället givetvis. Och det kan de göra ännu, men att tappa marknadsandelar blir en ond cirkel. Det är inte lätt att tillverka billiga bilar småskaligt.

Elbilar är snart billigare att tillverka än en bensinbil någonsin varit,. De etablerade får ta ett par års smäll för att bevara sina marknadandelar annars gissar jag att de kan bli "Nokia" allihop.

Tror ju inte någon av dom stora märkena i EU riskera försvinna och inte heller Tesla, kanske något av dom mindre om dom inte kommer med en modell där man får mycket för pengarna.

Sen är jag ganska säker på att elbilar kommer bli billigare vad tiden går, just nu betalar vi lite överpriser som förmodligen är kopplade till den nya tekniken.

Av MacAllan
Skrivet av glemmy:

@MacAllan: personligen skulle jag utöka detta till alla "uppstickare", även om de flesta uppstickare är kinesiska.
exempel Fisker Ocean
https://youtu.be/6xWXRk3yaSw?t=527

Håller med dig där, alla dom sk. Dagsländorna som man inte vet om dom finns kvar året efter hade jag inte heller vågat köpa, oavsett var dom kommer ifrån.
Tar hellre en bil från ett etablerat bilmärke som kanske är dyrare, mindre funktioner och har en del skönhetsfläckar.

Skrivet av pi:

Låter rimligt att vara lite skeptisk till Kineserna i dagläget tycker jag. Väldigt få som nog vågar köpa en kinesisk EV med tanke på väldigt oklart andrahandsvärde på diverse märken. Eller om de ens kommer finnas kvar på marknaden om ett år eller två.

Själv leasar jag en MG4 som är väldigt rolig att köra, dock inte när den får ”HV battery shutdown” och dör mitt under körning. Man får då rulla till full stopp. Har varit rentav farligt och kunde orsakat en olycka vid ett av tillfällena. Reboota och köra vidare ”löser” problemet. Hänt 5-6 gånger under mina 400 mil. Verkstad kan inte fixa, och MG ger noll respons på felkoderna de skickat. Nu är det bara en leasad bil på 2 år men hade jag köpt den hade jag känt att kineserna är bra på att sälja men sen skiter i det mesta trots att bilen har 7 års garanti.

Det är precis en sådan sak jag menar, hade det varit ett etablerat EU märke är jag ganska säker på att responsen blivit annorlunda även om dom kanske inte kunnat lösa problemet direkt.

Av MacAllan
Skrivet av RPGWiZaRD:

Nå kineserna får va betatestare, kanske de släpper uppdateringar i samma takt som med telefonerna. Kommer i varje fall hålla öga på denna, tickar typ 90% vad jag letar efter, andra alternativ får man kompromissa betydligt mer med för min smak.

Många av dom kinesiska bilarna både ser bra ut (interiört/exteriört) och verkar bra på papperet, men i verkligheten dyker det upp många saker som man inte räknat med.
Personligen har väldigt svårt att se mig köpa en kinesisk bil som det är nu.

Av MacAllan
Skrivet av RPGWiZaRD:

Denna bilen blev jag genast intresserad utav, synd bara att den är kina exklusiv just nu iallafall (och troligtvis en bra tid framöver om den överhuvudtaget dyker upp till europa). Tycks nog vara en mer seriös satsning (liknar ju lite lustigt en Porsche till utseendet).

Första elbilen som verkligen tickar alla mina önskemål:
- FYSISKA KNAPPAR! (t.o.m. valfria går att montera till eller bort)
- Lågt pris (dock priset är ju annorlunda i Kina där konkurrensen är väldigt stor men den kan iallafall se som väldigt rimligt prissatt)
- Lång Räckvidd
- Bra prestanda
- Bra köregenskaper
- Snygg både in- och utvärdes (tycker mera om inredningen som är helt i min smak men speciellt baksidan är också riktigt snygg)
- Bästa telefonintegrationen hittills? Tycks ju i princip va som om man speglar telefonen till skärmen som en skild app som du kan flytta om och förstora enligt smak och tycke)

https://www.youtube.com/watch?v=xxwym-V_OYE

Behöver nog mogna lite till
https://alltomelbil.se/tuff-start-for-xiaomis-nya-elbil-krasc...

Av MacAllan
Skrivet av Unbalanced:

Så mitt problem är att jag ej kommer in på steam appen så kan inte verifiera min inloggning på datorn då jag ej kommer åt steam guard.

Appen är på en Android och den krashar när jag försöker starta så tänkte att kanske en ominstallation löser det men hur kommer jag att verifiera mig när jag tagit bort och installerat om, kommer det skapa problem eller är det bundet till mobilnumret så jag får en sms kod?

Tack på förhand.

Innan du installerar om appen på telefonen kan du prova rensa cache, Inställningar > appar > Steam > lagring.

Läser mans en på Steam om Mobile Authenticator så står följande.

"Next you'll enter a phone number, one that we can confirm with a text message. If you ever lose access to your Steam account, you can quickly recover it by asking Steam to send a text to this phone number."

Detta tolkar jag som att mobilens telefonnummer är en backup.

Står även följande om man har en ny telefon, vilket borde vara samma som att installera om appen.

Can I transfer my authenticator to my new phone?
Yes, you can.

To transfer your authenticator to a new phone, you'll need access to the phone number associated with your account (so we can send you a text message to confirm it's you.)

On your new phone, install the Steam Mobile App and try to sign in to your account. When the app asks you to confirm your sign in via the app, select "I no longer have access to my authenticator." Follow the steps the app provides to transfer your authenticator to the new device.

Av MacAllan
Skrivet av emilakered:

Ska i alla fall komma iväg och provköra efter helgen. Är ju lite på minussidan - ingen värmepump, låg markfrigång, lite litet bagage, ingen möjlighet till dragkrok... Men framför allt verkar det vara just priset många studsat på innan.

Du har inte kollat på Renault Scenic E-tech?
Den har ju blivit årets bil och fått en del lovord på olika ställe, visserligen lite dyrare än Hondan men kanske värd pengarna?
https://renault.no/elbil/scenic-e-tech-electric
https://alltomelbil.se/nya-elbilen-renault-scenic-ar-arets-bi...
https://www.elbil24.no/nyheter/renault-scenic-er-priset/80949...

Av MacAllan

Första elbilen under 300K kommer till sommaren, Citroen e-C3.
https://alltomelbil.se/saljstart-for-citroen-e-c3-blir-sverig...