Inlägg

Inlägg som MacAllan har skrivit i forumet
Av MacAllan
Skrivet av moire:

Jag lutar åt Lian Li.

Jag har själv beställt detta Lian Li chassit i vitt, ett lite mindre chassi som tar upp till ATX moderkort men kräver SFX nätagg.
Tack vare att man kan modulera baksidan kan man få in stora AIO i toppen om man kör mATX eller ITX, men även med ATX kan man få in 240/280 AIO i sidan.
https://www.inet.se/produkt/6904773/lian-li-pc-o11-dynamic-mi...

Finns ett liknande om man vill har ATX PS2 nättagg.
https://www.inet.se/produkt/6905167/lian-li-pc-o11-air-mini-s...
Även detta finns i vitt.

Av MacAllan

Produkt: Lian Li PC-O11 Dynamic Mini Svart
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/328653-Lian-Li-PC-O11-Dy...
Kategori: Chassi
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=5668959
Pris: 949kr
Finns även på Inet

Produkt: Lian Li O11 Dynamic EVO / TG / Svart + 2 Lian Li UNI FAN - Svart
Länk: https://www.webhallen.com/se/product/366250-Lian-Li-O11-Dynam...
Kategori: Chassi
Prisjakt: https://www.prisjakt.nu/search?search=Lian%20Li%20O11%20Dynam...
Pris: 1999/2099kr
Finns i 3 färger därav olika pris

Av MacAllan

Får eventuellt ett vitt NR200P över innan Jul, har precis beställt ett nytt lite större chassi för framtida uppgradering.
Är du intresserad kan jag höra av mig när det är ledigt?
Inköpt på Inet och originalkartong finns kvar.

Av MacAllan
Skrivet av Ragnvlad:

Sitter ju med lite tankar om uppgradering å hittade detta fina chassi. Dock vill jag ha följande prylar i chassit å då blev det svårt enligt Inet.... Ngn som har några tankar om kylning samt nätagg?

Tänkta komponenter:

I7 14700KF
ASRock Z790M-ITX
Corsair 32GB (2x16GB) DDR5 6800MHz CL40 Vengeance
ASUS GeForce RTX 4070 Dual 12G

Som sagt förstår att det blir trångt men är det ens möjligt?

Mvh

Vad skulle bli svårt?
ITX moderkort, inga problem
GPU som är 27 cm lång, inga problem, om det är denna.
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/grafikkort/nvidi...

Av MacAllan
Skrivet av DaBone:

Ett citat från Nokian...
"UTMÄRKT STABILITET OCH KONTROLLERADE KÖREGENSKAPER

Medan ett utmärkt isgrepp är ett måste så är en bra prestanda på barmark och våta samt snötäckta vägar viktiga egenskaper i varierande vinterförhållanden. Slask är ett av de svåraste förhållandena, särskilt om slasken är lite frusen och ligger mellan körfälten på motorvägen. Slitbanemönstret på Nokian Tyres Hakkapeliitta 10 EV har kraftiga lameller, förbättrar stabiliteten och snögreppet. Slitbanans mittområde är mycket styvt som gör däcket mer stabilt vilket ger mer exakt körrespons på barmark. Den robusta konstruktionen ger utmärkt stabilitet och slitbanan klarar utmärkt elbilens höga vridmoment och bilens vikt."

Då mina har hållit mer än dubbelt så länge än andra "vanliga" däck, så borde det vara någon skillnad, förutom lägre ljudnivå.

Jo men som jag la till i min edit ovan, XL (extra load) däck går ju att få även som "vanliga" däck och då skall du ju få även dom egenskaperna, dock inte ljudabsorberingen som finna i EV däck.

Av MacAllan
Skrivet av Aka_The_Barf:

Då borde elbilsdäck vara att föredra eftersom de håller så mycket längre, förutsatt att dom är bra då.

Varför skulle dom hålla längre?
Skillnaden mellan "elbilsdäck" och vanliga är väl endast isolering så att dom skall gå tystare?

Edit: Egenskaper som förstärkta däck går ju att få som vanliga däck också (XL = extra load) men just ljudabsorberingen finns bara om dom benämns som EV däck, iaf är det så jag tolkat det men det kanske är fel.

Av MacAllan
Skrivet av ztenlund:

Varför? Att ersätta allt med skärmar går ut på att spara pengar (för tillverkaren) och tar man även bort skärmar, skippar "onödiga" kablar till dörrarna osv så sparar man ännu mer pengar. Budgetbil, men ej till budgetpris.

Jo jag begriper att dom vill spara pengar, det var en retorisk fråga.
Tar man bort dom sakerna blir det som du säger en budget känsla, iaf för mig.

Av MacAllan
Skrivet av Dizzö:

"Jag kan ärligt talat inte rekommendera den här bilen och är frestad att säga: ’Köp inte en Volvo EX30!’”, skriver brittiska Autocar."

https://www.mestmotor.se/recharge/artiklar/nyheter/20231107/v...

Intressant. Men håller med. EX30 är sista jag skulle välja mellan Smart #1 och Zeeker X som delar plattform.

Håller med och sa själv samma sak om att det inte finns t.ex. skärm bakom ratten, förstår ärligt inte varför man väljer att plocka bort den typen av saker.
Vissa basic saker som man är van vid i en bil (t.ex. skärm bakom ratten, knappar och spakar på ratten) tycker jag är självklara och jag har svårt att se att jag skulle välja bort det förrän den dagen jag mer eller mindre är tvingad till det.

Av MacAllan
Skrivet av DaBone:

Säg aldrig aldrig... Har genererat mer el till batteriet, än vad jag har gjort av med några gånger.
Men det är väl inget man gör till vardags och jämt, men det går, om man kör i långa nerförsbackar.

Haha, ja jo, men under normala förutsättningar och utan nerförsbackar så går det inte

Av MacAllan
Skrivet av Fläcken:

Skulle nog föredra något mer genomgående test, än någon som youtubat enstaka bilmodell på en enda vägstrecka.
Men givetvis har inte återladdningen 100% verkningsgrad heller.
Troligen många om och men inblandat här.

Eftersom du aldrig kan regenerera den mängd el du använder för att hålla igång motorn (när du kör med OPD) så blir det givet att coasting är mer effektivt eftersom motorn då inte använder någon el alls.
Finns många uträkningar på detta och jag vet att vissa menar att termodynamikens 2:a huvudsats träder in och bevisar detta.

Hur stor skillnaden är har jag ingen aning om men jag misstänker att den är inte större än att man väljer det som man tycker är mest bekvämt.

Av MacAllan
Skrivet av Björn Endre:

Du har rätt - den exakta definitionen av bromsberedskap är svår att ha med one-pedal eftersom bilen redan bromsar när du lyfter foten från gaspedalen. Fast bromsberedskap har man vid tillfällen där man kan anta det kan uppkomma en farlig situation, t ex vid skymd sikt, om ett barn springer ut från mellan en bil/buss etc.

Jag är nyfiken om någon har gjort en studie i exakt skillnaden i bromssträcka mellan de två sätten? I båda fallen måste du vara uppmärksam på att något kan hända. Kör du en vanlig bil måste du växla mellan att gasa och ha foten över bromspedalen (för att berhålla hastigheten). I One-pedal så ligger jag med gasen precis så den håller hastighet. Samma sekund något händer, t ex ett barn springer ut och jag släpper gasen så bromsar bilen redan ner. Ordentligt om jag helt släpper gasen enligt min egen erfarenhet. Så frågan blir - hur mkt har bilen redan bromsat ner tills jag trycker ner bromspedalen jämfört med en bil där jag har "riktigt" bromsberedskap? Vad blir verkligen skillnaden i sträcka?

Och för att hårddra - hur många tror du har full bromsberedskap med en vanlig bil hela tiden när man t ex kör längs en kö av parkerade bilar? Man skulle kunna hårddra det med att det *kanske* är säkrare med one-pedal-drive för att oavsett om man har varit beredd att bromsa eller inte så kommer bilen bromsa åt dig så fort du lyfter foten. Något som inte sker om du kör vanligt.

Jag har varit med om situationer där jag har behövt vara extra uppmärksam, antingen för att det varit kökörning och någon tvärbromsat eller det varit övergångsställe där det varit svårt att se och någon gått ut. och min erfarenhet av one-pedal drive är att bromseffekten varit väldigt bra redan när jag lyft pedalen så det aldrig varit ett problem.

Hur körskolorna gör är ju irrellevant då de måste lära ut så att det fungerar för alla och få bilar ännu har one-pedal-körning. Så det är helt rätt att lära ut hur man gör om man inte har det. Det betyder inte att one-pedal är sämre (eller bättre), det är bara annorlunda. jag kan lätt tänka mig att om 5-10 år så har man anpassat utlärning så man också lär sig bromsberedskap i One-pedal-läget. Och det viktigaste med bromsberedskap kommer alltid vara att vara beredd - oavsett om det är att vara beredd att släppa på gasen eller trycka ner bromsen.

Jag tror diskussionen blev lite känslig eftersom det antytts i tråden att vi som kör mkt one-pedal drive på något sätt "glömt" bort hur man bromsar vilket för mig var ganska konstigt åsikt. För det kommer normalt inte ersätta bromsning, bara komplettera.

Det skulle vara intressant med tester för att se hur bromssträckan skiljer sig vid olika hastigheter, olika one-pedal-lägen etc. För du kan ha helt rätt att det är en stor skillnad. Eller inte. Personligen tror jag att det största problemet alltid kommer vara de som kör och som inte är uppmärksamma oavsett hur det kör .... tyvärr.

Du har en hel del poäng i det du skriver och jag skulle också gärna vilja se en riktig studie på vad skillnaderna blir med de olika sätten. De man kan konstatera är att reaktionssträckan blir längre med OPD och frågan är då om den automatiska bromsningen kan kompensera för detta. Ett annat problem är att bromsningen vid OPD när man släpper gasen kan skilja mycket mellan olika bilar.

Skrivet av ztenlund:

Att prata om dagens är inte helt relevant. Det handlar snarare om att folk har förträngt att detta (och en del annat), då det har lärts ut sedan länge. Det lärdes ut för 20+ år sedan också, kan jag intyga.

Sedan det här argumentet om att system x löser saken som förekommer är i grunden riktigt dåligt. Ja, det kanske det gör i bästa fall, men om man har den attityden så innebär det att man inte får den möjliga riskminskningen, eftersom man i praktiken ägnar sig åt riskkompensation. Så här kan det gå när man litar på att mjukvaran löser problemet:

https://www.washingtonpost.com/technology/interactive/2023/te...

Nu slog han på autopilotläget, men hela poängen är att bilen inte förstod att det hade kört ut en stor lastbil tvärs över vägen. Detta med följden att bilen körde i full fart, helt utan reaktion, rätt under släpet, dekapiterades och föraren omkom. Någon vanlig autobroms hade man rimligen inte heller kunnat påräkna då. Hade man haft tur kanske chansen ökat lite med en europeisk lastbil eftersom de oftast (iom krav) har underkörningsskydd på sidorna, men det finns stark anledning att ställa sig frågande till om det hade hjälpt.

De är väl i högsta grad relevant att prata om dagens sätt eftersom saker förändras även inom denna biten men just bromsberedskap fick även jag lära mig när jag tog KK 1985

Håller med att man inte skall förlita sig för mycket på tekniken heller, den kan (och har gjort många gånger) fallera, teknik bör vara ett komplement och inget annat.

Skrivet av Fläcken:

Med en elbil, varför vill du frirulla? Det är ju inte så att du sparar bränsle, mest bara förlorar lite återladdning..

Jo man sparar faktiskt "bränsle" eftersom det går åt mer el att hålla igång motorn och sedan regenerera kraftigare än att frirulla och sedan regenerera mindre.

Skrivet av DaBone:

Bromsberedskapen med OPD är ju att du är beredd att snabbt lyfta foten från gaspedalen, så bilen börjar bromsa... samtidigt kan du vara beredd på att gasa till om du behöver väja undan.

Per definition är det inte bromsberedskap utan handlingsberedskap

Frågan är om bromsningen vid släpp av gasen kompenserar för den längre tid det tar att börja bromsa med bromspedalen, kan ju även vara olika på olika bilar eftersom inbromsningen vid OPD skiljer på olika bilar.

Av MacAllan
Skrivet av DaBone:

Inte speciellt känsligt, men ser inte varför det skulle göra så stor skillnad. Bilen bromsar ju så fort man släpper gaspedalen, så lika snabbt som om man skulle ha en fot mot bromspedalen? Blir ytterst liten skillnad och märks enbart om du helt plötsligt måste tvärnita. Men då har troligtvis hjälpsystemen i bilen redan bromsat åt dig...

Det är inte dom situationerna jag pratar om, när du tvingas tvärbromsa när man normalt inte har bromsberedskap, tvärt om är väl det en situation där one pedal kan vara till liten fördel eftersom den börjar bromsa direkt när du släpper gasen.

Situationerna jag pratar om är när du flyttar foten från gas till broms (ingen egentlig avsikt att stanna men är beredd att bromsa om något händer), eftersom man inte gör det vid one pedal så blir reaktionssträckan längre och därmed stoppsträckan.

Vad jag ville belysa vara att det finns nackdelar med one pedal som man kanske inte tänker på, ett exempel är ingen bromsberedskap vid dom tillfälle man lärt sig att man skall/bör ha det. Tror inte heller du hade blivit godkänd vid uppkörning i ett sådant läge eftersom dom tjatar ganska mycket om det i dagens körskolor.

Av MacAllan
Skrivet av Chippen2188:

Intressant. Säg mig, på vilket sätt har jag noll bromsberedskap när jag kör med mitt enpedalsläge?

Skrivet av Snudge_B:

Fattar inte heller på vilket sätt man inte har bromsberedskap? Kan bara tala för mig själv men nog använder jag bromsen fortfarande, dock inte för varenda justering av fart längre. Vill jag att bilen ska stanna tidigare än vad regenereringen ger, så använder jag bromsen. Jag ser och kan fortfarande bedömma när och var bilen kommer stanna jämfört med ev. hinder på vägen, precis som jag kunde i en ICE som bara rullade. I dessa lägen så använder jag broms, eller också inte.

Skrivet av Björn Endre:

Ursäkta? Vadå inte har bromsberedskap? jag är precis lika beredd att bromsa som med vilken bil som helst. Åter - bara för man inte behöver direkt trycka på bromsen med one-pedal körning utan kan använda den för att sakta ner automatiskt när man släpper på gasen så betyder det inte att man plötsligt aldrig kommer använda bromsen. Jag bromsar dagligen vid varje körning. Och använder även bilens regenerering för att bromsa ibland när jag har möjlighet att planera.

Jag förstår verkligen inte detta påstående? Du måste ju vara precis lika uppmärksam med one-pedal körning som med vanlig körning.

Skrivet av sweborn:

Du bör ta en provtur i en Tesla. Dels blir du extremt alert på hastigheten med dess enpedalskörning och håller avstånd fint, och dels är det precis likadant som vanligt när man behöver använda bromsarna. Du har en gaspedal och en bromspedal, på samma ställe som andra bilar.

Skrivet av DaBone:

Känner inte att jag skulle behövt det någon gång under de fyra år och 23000 mil körda. Fungerar utmärkt att köra defensivt ändå i en Tesla. Nu vet jag inte hur det är i andra märkens bilar, men fattat att det kan skilja på hur de fungerar och är att köra.

Närmar jag mig en kurva, så kan jag släppa lite lätt på gasen och vara beredd på att flytta över foten. Släpper jag gaspedalen helt, börjar bilen bromsa innan jag hunnit flytta över foten och börjar bromsa på riktigt. Aldrig varit något problem... även om det behövts bromsas hårdare.
Kör jag med låg bromsverkan på OPD, så kan man släppa gaspedalen utan större problem..

Tror problemen här är att ni som är skeptiska aldrig provat eller provat en bil/märke med dålig variant på OPD.

Gå in och läs vad bromsberedskap innebär så kommer ni se att körning med one pedal blir nästan omöjligt om man inte använder vänster fot, vilket jag kan lova att i princip ingen gör.
Det ni pratar om och som säkert bibehålls är handlingsberedskap, vilket alltså inte är samma sak.

Att jag nämner det beror på att det är viktig punkt när man tar körkort och kan förkorta stoppsträckan väsentligt, framförallt när det är halt.

Märker att det var en känslig punkt för er som gillar one pedal, men det var precis det jag skrev, många glömmer den biten samtidigt som kanske är bekvämt om man gillar det.

Av MacAllan

Många glömmer att man har noll bromsberedskap med one pedal körning vilket kan bli förödande i en situation där varje tiondel av en sekund kan göra skillnad.
Kan har viss förståelse för att en del tycker det är jäkligt bekvämt med one pedal (själv gillar jag det inte alls), men i en allvarlig situation kan det bli förödande.

Av MacAllan
Skrivet av Urven:

Ah tack, ska kolla den sidan.
svårt att veta om allt måste stämma på exakta mått eller om man har lite utrymme.
Verkar som det enda som måste vara exakt är bultcirkeln.
Svåra med begagnat är att många inte verkar veta dessa mått, dem skriver tex 16 tums däck eller fälg och inget mer haha.

Ja begagnat kan vara lite svårt, men ta reda på vilken bil det suttit på så kan man alltid få fram specifikationer den vägen.

Bultcirkel måste vara helt rätt, ET brukar funka med upp till + - 10 mm, NAV hål kan funka om det är lite för stort (finns ringar att lägga mellan) men inte för litet.

Av MacAllan
Skrivet av Urven:

Lite uppdatering kring min MG4 som jag fick i somras.
Kört drygt 300 mil med den och kom runt 34 mil med den när det var varmt ute.
Nu ligger jag på runt 25 mil och tror det kryper ner mot 20 när det blir vinter på riktigt, om det nu blir det i Stockholm.
Väldigt skön bil och inge problem hittills.

Drog runt 15kwh/100km i somras men nu drar det upp mot 29 med full värme i bilen, tex ratt, stolar etc. Sen sjunker det ner mot runt 20.

Letar beg vinterdäck nu och svårt att hitta till denna bil, osäker vad som passar.
Om någon kunde ge mig lite hjälp i ett DM vore det snällt, tex om en fälg med ET35 passar för en bil specad med ET40.

5 mm i skillnad brukar inte vara några problem för ET, på denna sidan kan hitta mycket info och knappa in fälgarnas mått för att se hur dom passar.
https://www.bultcirkel.org/

Av MacAllan
Skrivet av LicKeN:

Vad är haken med Audi e-tron 55? Är det bara effektiviteten som får folk att avstå eller ligger det mer bakom att den värderas under t.ex. ID4 och Enyaq på begagnatmarknaden?

Ligger i planeringsfasen för att byta till vår första elbil till våren och en begagnad e-tron 55 återkommer som ett av alternativen.

e-tron 55 är ju en föregångare till Q8 e-tron och är tillverkad på en ICE plattform, vilket iofs även Q8 är, detta gör ju att den gamla tappat mycket i värde samt som du säger att räckvidden är dålig mot nyare bilar.

Sen är e-tron 55 en fantastisk bil att köra med luftfjädring och hyfsat bra prestanda, komforten är också en av dom bästa.
Så som redan sagts så till rätt pris och om man klarar sig med räckvidden kan det vara ett bra köp.

Av MacAllan
Skrivet av Lidodido:

Nä precis, D kan man välja vad det ska vara och B är max. Vet dock inte hur/om man kan ställa in vad D ska ha för regen annat än auto-läget (som ger frirull och ibland lätt motorbroms), men sport-läget har nivå 2 så antingen är det väl det individuella kör-läget eller så finns regen-läge i nån meny.

Har inte letat då jag tycker auto-läget är underbart, och vill jag ha motorbroms överhuvudtaget så vill jag ha max.

Och ja jag vill också kontrollera sista delen själv. Ska jag smygköra för att parkera mot en vägg eller backa mot ett släp så känns det inte bra att använda gaspedalen och lita på att bilen bromsar nog snabbt när jag väl släpper gasen.

Har för mig det finns en inställning i MMI som gör att bilen kommer ihåg vilken regen level du använde senast i D.
Själv använder jag regen mycket sällan vid rull, antingen är det frirullning eller så använder jag pedalen som vanligt.

Skrivet av sweborn:

Skulle inte säga att MEB har ett regenereringsläge som funkar. De bilarna kör jag hellre med frirullning. Likaså med tjock E-tron.

Ok, vad är det som inte funkar menar du?
Antingen finns det regenereringläge eller inte, att du sen inte gillar hur det funkar på MEB är inte samma som att det inte funkar

Av MacAllan
Skrivet av Purgatory:

Tesla Model Y är den jag har kört mest och den var inte rolig i det avseendet. Men vad jag förstår går det att köpa DLC med frirullning eller åt det hållet så kanske löser det.

Har MEB bra anpassningsmöjligheter för det? Alla märken kanske har det i någon form, bara att det är mer eller mindre svårt att komma åt.

MEB bilar har frirullning som standard, sen har dom möjlighet att ställa in typ en pedalsläge via växelväljaren genom att sätta den i läge B.
Utöver det har, i alla fall vissa, möjlighet att ställa in regenerering i 3 nivåer via paddlar när man släpper gasen i vanliga D läget.
Så mycket lättare än det att komma åt kan det inte bli.

Av MacAllan
Skrivet av Ostbulle:

Fått för mig att när jag bryggar Telia routern så stängs NAT/PAT av automatiskt, men skall luska i det hemma sen. Samma med IP-adressering tror jag, men osäker där. Det enda Telia routern gör när jag bryggar den är att annonsera SSIDt.

LAN4 (Telia router bryggad) -> Port 1(Ny router, internal interface, DHCP-pool)
WAN1 (Ny router) -> WAN (Mediaomvandlare).

Får helt enkelt testa hemma när jag har tid, i värsta fall får jag köpa en riktig accesspunkt och plocka bort Telia routern helt istället.

Vet inte om du bara skriver sakerna i fel ordning men menar rätt.
Du skall i varje fall koppla från media omvandlaren (inkommande signal) till ny router WAN > ny router LAN 1 till bryggad LAN 4 > övriga enheter på tråd i övriga LAN 1 - 3 på bryggad router alternativt i övriga LAN på ny router.
Nu kan bryggad router sköta wifi och anslutna enheter tilldelas ip från ny router.

Om du sedan vill kan du ge bryggad fast ip som ligger utanför DHCP range i den nya routern, för att undvika konflikter.
Ex. Sätt DHCP range till 192.168.1.100 till 256, nu har du hela rangen mellan 192.168.1.2 till 99 att använda som fasta ip till enheter, där ger du t.ex. bryggad en ip på 192.168.1.10