Inlägg

Inlägg som Shudnawz har skrivit i forumet
Av Shudnawz

Alltså... "föredrar".. Jag har hittills haft råd med skärmar under 40". Så oklart om jag skulle föredra nånting större om jag kunde köpa det.

Har däremot en 48" ultrawide på jobbet, och den är ju riktigt trevlig. Aldrig provat att spela på den.

Av Shudnawz
Skrivet av nanne:

Jag tror inte du kommer spara nånting då en luftvärmepump är dyr i inköp och dessutom ska du lägga ut för att en behörig elinstallatör installera den (luftvärmepumpar är något du inte får installera själv). Utrymmet är helt enkelt för litet. Luftvärmepumpar låter dessutom en del även om man har den i tyst läge. Ett oljeelement i vardera rum är fullt tillräckliga för den lilla ytan.

Det jag hellre ser är att du i sweclockers-anda skaffar smarta termostater som slår av och på elementen efter temperatur.
Alternativt är att du har smarta eluttag och en smart termometer och Home Assistant i en raspberry pi som styr när elementen ska vara igång (läs inte när du är på jobbet)

En till sak du bör gå igenom är tätning av ytterdörr och fönster om de är gamla. Se till att ha gardiner vid fönstren som hindrar kallras. Funderar även på att ha det vid ytterdörren. Om det är kallt när du lägger handen på ytterdörren kan det vara läge att byta dörr för att förhindra värmebortfall.

Ovan är mina personliga erfarenheter från mitt gamla hus. Det behöver inte gälla dig om huset är en ny attefallare eller liknande.

Alla saker du nämner efter första paragrafen är rimliga saker att göra oavsett värmepump eller inte. Vi bytte ytterdörr och tätade några fönster, det ger ändå en besparing. Men om OP tänkte bo i bygget under ett antal år, och speciellt med elpriserna som de är, tror jag man kan spara in 15-20k på relativt kort tid med en LLVP. Vintern är lång, och det går många kWh. Direktverkande el är ju rena elräkningsharikirin.

Och att värmepumpar låter, det är utedelen som är värst. Och den är, som antyds, ute. Innedelen bör vara närmast ljudlöst om man inte köper nånting rent värdelöst. Vår Mitsubishi märker vi inte av alls, om den inte står och flåsar på max-fläkt, men det kan man ju undvika.

Av Shudnawz

Ser inte att du skulle behöva komplettera värmepumpen med element normalt sett. Om det blir en riktigt, RIKTIGT jävla kall vinter kanske den inte kan utvinna nån vettig värme ur luften, och då kan du ju ha elementen i reserv bara. Finns ingen anledning att slänga ut dem bara för att du monterar värmepump, bara stäng av dem. Vi som har en stor luft/vatten-värmepump har ett eltillskott som gör samma sak om värmepumpen inte klarar att skapa tillräckligt med värme.

Men ja, du kan få samma mängd värme för halva, eller mindre, mängd el. Definitivt en värd investering, om du kan få tag i en installatör. Själva monteringen av delarna kan du säkert reda ut själv, men att vakuumpumpa och fylla med kylmedel är nog bäst att låta proffs ta hand om.

Av Shudnawz
Skrivet av anon334363:

Ja du tycks ha samma syn på det som Tencent/Logitech. Vi får se hur pass populär denna "konsol"/glorifierade mobiltelefonen blir.

JVM eller inte, det är svårt att nå samma nivå av prestanda med en virtuell runtime. Som sagt, på mobil hårdvara vill man klämma ut 100% av hårdvaran. Ta en raspberry pi till exempel. Den kan enkelt köra hyffsat modern grafik i 720p med 4xMSAA, om den får rätt förutsättningar (native OS och applikationer, inget overhead, och moderna vulkan drivers). Släng sedan android på den istället och se hur den totalt suckar ihop.

Kan inte betrakta detta som en seriös konsol överhuvudtaget.

Fast den var väl tänkt till molnspelande, primärt? Att den sen kan lira Candy Crush hjälpligt är väl mest en side note.
Om priset är konkurrenskraftigt jämfört med en Steam Deck, Switch eller en "okej" TV och en Stadia-kontroll finns det nog en marknad.

Av Shudnawz

ÄH!

Av Shudnawz

Prislapp: saftigt ogratis.

Undrar om USB-C har powerdelivery på runt eller över 65W så man kan ha den som docka till jobbdatorn med.

Av Shudnawz

Är det fel att ha åsikten "jag skiter i varför det är som det är eller hur det ska lösas, bara fixa möget"?
Jag orkar inte engagera mig i ytterligare en nischfråga som har nyanser, åsikter, olika värderingar och tidshorisonter när jag personligen ändå inte verkar kunna göra nånting åt det.
Jag har inte tid att engagera mig politiskt mer än att rösta, jag måste jobba för att hålla undan ruinens brant.

Av Shudnawz

Jag tänker att de flesta kan komma billigare undan genom att skaffa en handkontroll (om man inte redan har en) och en mobilhållare till sagda handkontroll. Om man får rätt på viktfördelningen, så bör väl en riktig handkontroll erbjuda bättre ergonomi än en sån här...grej? Eller vad säger ni som kör Switch handhållen eller fått tag i en Steam Deck?

Av Shudnawz

Nytt jobb sen innan sommaren, jobbar med integrationer i logistik-, tull- och transportsektorn.
43k före skatt, utdelning med en viss procent av företagets vinst varje år.

Med tanke på elpriserna och räntorna känns det ändå som för lite för att driva ett hushåll med villa, dieselbil, två barn och en sambo på CSN.

Av Shudnawz
Skrivet av Bozzeta:

Du kan ju vara uppkopplad med WG hela tiden, den switchar bara över till wifi när du kommer hem.

True dat. Jag tänkte att det kanske blir weird routes om man är på samma wifi-nät som trafiken sen tunnlas ut på?

Av Shudnawz
Skrivet av Lajser:

Duger utmärkt med en 2gb variant så länge du inte tänker köra allt för många andra tjänster på den.

Gott.
Då ska jag bara testa det på min VM som ett proof of concept. Jag hittade ett potentiellt problem, nämligen att Android inte stöder Wireguard-tunnlar i sin inbyggda VPN-klient vilket gör att jag inte kan använda Bixby Routines för att automatiskt koppla upp mig mot min VPN när jag lämnar mitt hemmanät, vilket var hela syftet med övningen.

Av Shudnawz

Om jag vore en riktig röv skulle jag skaffa mig ett väldigt litet vattenkraftverk och snylta gratis el från min kommun.
Vi har ingen vattenmätare utan betalar en fast avgift baserat på typ tomtarea eller nånting. Så i praktiken kunde jag koppla på en liten generator som drivs av vattenflöde, och få gratis el från vattentrycket i ledningarna. Om det blir för dyrt i vinter kanske det är en väg framåt. Men att det ens föresvävar mig att snylta på vattenförsörjningen på det viset är ett sånt underkännande av elmarknaden att jag storknar.
Och till det behöver vi mer eller mindre akut fixa ett antal saker i huset innan det blir vinter och allt blir kaos. Jag vet inte ens vems fel det är så jag kan torka mig i röven med deras valsedel i september.

Av Shudnawz

Skulle en 2gb-variant av RPi duga? Sitter o klurar på ett startkit, och Netonnet har ett med en 2gb RPi4 för under tusingen.
https://www.netonnet.se/art/datorkomponenter/datorchassi/bare...

Jag satte för övrigt upp en OPNsense med wireguard på en virtualbox igår kväll, bara för att se hur stökigt det är. Hann inte ansluta med mobilen, men i övrigt verkar det ha fungerat. Kommer åt webbGUI osv.

Av Shudnawz
Skrivet av MrPasty:

Jag har kört Wireguard med hjälp av pivpn på en RaspberryPi 4 för att kunna ansluta hem under ett par år och har aldrig haft några problem med hastigheten. Min lina hemma är 1/1 Gbps och jag har inte haft så många möjligheter att testa att maxa den men jag har i alla fall kunnat strömma spel via Steam utan bekymmer. Så länge du kör Linux på speldatorn och den alltid är på så funkar den också fint men jag hade nog satsat på en RaspberryPi ändå för att inte blanda nytta med nöje.

Speldatorn är "dessvärre" en Win11-maskin. Tänker inte riktigt gå över till Linux på primärburken än.
Försökte installera OPNsense på en Virtualbox enligt en guide, men under boot kraschar den med kernel panic. Så det känns som ett dött lopp om jag inte kommer längre ens på första booten.

Av Shudnawz
Skrivet av varget:

Så hur snabb lina har du? En rpi är starkare än vad många kan tro. Men sure en vm på din dator är ju ett alternativ. Så länge den är på hela tiden. Som första steg så fokusera inte på att lösa ddns, du kan ansluta mot IP. Men annars kollar även på https://www.noip.com/ som har färdig klient för det https://www.noip.com/support/knowledgebase/installing-the-lin...

Speldatorn är normalt på 24/7 om jag inte startar om pga nån uppdatering, men då är jag ju redan hemma och sitter på rätt nät så då är inte VPN kritiskt. Jag har en 500/100 fiberlina från Telia just nu, tänker att den borde hålla för det jag vill kunna göra. Tänker inte tanka torrents på mobilen över VPN direkt. Om jag kan glo på 1080p på YT är det 100% fine.

Av Shudnawz

Jag har TP-Link Deco M5 just nu, och de stöder inte egen VPN-server. Så det blir att sätta upp nåt eget. Min första tanke var att köra en VM på speldatorn, eftersom om jag sitter och spelar kommer jag ju per definition inte vara ute på vift och kräma data över VPN-länken. Men det kanske är dumt i längden.

En RPi hade varit ett alternativ, men jag vill inte vara begränsad av bandbredd ifall jag faktiskt vill kunna köra Youtube eller Netflix på språng, även över VPN. Ska se vad jag har i förrådet som kan agera "okej" server.

Jag har också en egen domän på one.com, kollade om de har nån slags DNS-tjänst, men jag fattar verkligen halv sju av deras alternativ.

Web forward
Web alias
A
AAAA
CAA (Coming soon!)
CNAME
DS (Coming soon!)
MX
NS (Coming soon!)
TXT
SRV
TLSA
SSHFP
Name servers

Dold text
Av Shudnawz
Skrivet av varget:

Sätt upp wireguard hemma på valfri server efter prestanda krav.

Right. Men övriga krav? Behöver jag DDNS tex?

Av Shudnawz

Bygga VPN för att ansluta hem

Jag vill göra en "jobb-VPN" åt mig själv; dvs jag vill kunna tunnla all min trafik som sker på mobilnät och osäkrade wifi-nät hem till mitt eget nät, och ut därifrån.
Jag är inte intresserad av att dölja min trafik för Telia (min ISP hemma), utan mer att försvåra för nån att snoka mina bankuppgifter om jag loggar in på min bankapp när jag är out and about, eller liknande.
Har precis upptäckt Bixby Routines också, så jag tänker att mobilen automagiskt ska ansluta till VPNen så fort jag lämnar mitt eget wifi.

Det jag har lite problem med är exakt vad som krävs för att göra en sån uppsättning. De flesta guider jag hittar antar att man vill skapa en "vanlig" VPN och alltså kunna komma ut nån annanstans, så de snackar om att skapa en server på AWS eller motsvarande. Men jag vill alltså ha typ en wireguardserver hemma i garderoben istället.

Vad behöver jag för att få detta att funka "smärtfritt"? Har jag tagit mig vatten över huvudet om jag inte är nätverkstekniker?

Av Shudnawz

Lirar Minecraft Dungeons för fullt med grabben.

Av Shudnawz
Skrivet av thom.g:

Jag kunde inte hålla mig där. Jag är en lat jäkel som har en elcykel. Jag är dock inte fet... men det går ju att ändra på ganska lätt. Uppskattar att elcykel gjort att jag rört på mig mer sista 2 månaderna än jag gjort senaste 10 åren kombinerat. Det är inte pga att jag cyklat jättemycket utan snarare att jag rör på mig väldigt lite.

Nu till lite efterlängtat gnäll:

Nr 1: Folk som cyklar eller går på bilvägen där det finns dedikerad egen cykel/gångväg att cykla eller gå på. Vad fan är problemet? Är du blind eller bara dum i huvudet? Fattar att man ibland genar över en bilväg eller nåt, men på vägen utanför mig så är det väldigt vanligt att folk helt enkelt väljer att gå på vägen istället utan någon förklarlig anledning.

Nr 2: Elnätet/Elpriserna... Morr... Ut ur EU om det ska göra att vi måste sälja el till något annat land med dåliga energilösningar istället för att kunna köpa billig el själva. Imorn blåser det inte och då blir det dyrt. Värt att vi satsar så jävligt på ett energisystem som kräver att man köper ett till parallellt energisystem när det inte blåser och lägger samtidigt ner energisystem som redan fungerar, dessutom hela dygnet oberoende av vind och blåst. Det är som att man inte kan förstå hur puckade beslutsfattare vi har.

Känner för att dra fyrtioelva svärord till här men nu har jag ändå ventilerat litegrann... Tack så länge

Gällande nr 1, det är faktiskt olagligt att cykla på vägen (70 km/h och uppåt) om det finns en cykelväg bredvid. Undantaget är om cykelvägen är olämplig med tanke på målet, eller nåt sånt. Men alla flåsiga jävla hobbytävlingscyklister som MÅSTE cykla i klunga på svängiga vägar trots cykelväg kan dö av hemorrojder senast imorgon bitti.

Skrivet av Transportstyrelsen:

Cykla på körbana
Du får, om du är särskilt försiktig, cykla på körbanan även om det finns en cykelbana. Detta under förutsättning att du fyllt 15 år och att hastighetsbegränsningen på körbana inte är högre än 50 kilometer i timmen. I övrigt får du använda körbanan endast om det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge. Detsamma gäller för tvåhjuliga mopeder klass II.

https://www.transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/trafikregler/c...