Inlägg

Inlägg som Dimman har skrivit i forumet
Av Dimman

Jag tror det är enklare att hitta ett alternativt program som gör det du vill göra; så vad är det du vill göra? Rippa skivor?

Av Dimman
Skrivet av Curik:

Det blir ju sådan sjuk skillnad vintertid, speciellt om man kör kortare sträckor och inte har varmgarage. När jag hade min Model S i varmgarage så var skillnaden märkbar men inte enorm. Numera (kallgarage) så drar den nästan dubbelt vintertid.

Ja det har du nog jäkligt rätt i. Kallt batteri, rattvärme, sätesvärme och kupévärme lär ju plussa på ordentligt till förbrukningen klart. Bra input, tack.

Av Dimman
Skrivet av Aktsu:

Jag säger inte att alla skall välja Model Y men vi pratade förbrukning nu och där verkar VW misslyckats totalt om man kommer 20-24 mil vid normala förhållanden i verkligheten. Det beror i så fall inte på storleken utan på något annat.

Det låter ungefär vad jag kommer med min PS2 LR DM. Senaste ~200-300 milen ligger snittförbrukningen på 2,9kWh/mil. Tycker det är riktigt högt även om man har ganska tung högerfot. Blandad körning med stor del 70-90 + motorväg. Svårt att jämföra iom att körstilar skiljer ganska ordentligt, men tidigare 240hk/500Nm Passat Alltrack låg runt 0,75 l/mil i snitt med liknande körning, om det kan ge någon referens. Visst, i ärlighetens namn så gasar man sannolikt lite mer med PS2’an just för att man kan, jag menar annars hade man ju kunnat köpa en Toyota istället.

Av Dimman

Huwaei B535-232 är en 4G-router (dess alternativa namn är Huawei 4G Router Pro 3), den har ej stöd för 5G.

Jo då, det är stor skillnad på antenn och antenn Jag hade tidigare en B535-232, numera kör jag B535-333 som har nyare modem och en Poynting XPOL-2-5G antenn. Antennen som sådan har bra förstärkning även för (vissa) 5G-frekvenser, därav namnet på den.

Jag spenderade veckor med att testa min anslutning mot olika master, pilla med frekvensband, carrier aggregation osv innan jag till slut hittade en enda mast (av 4-5) som gav vettig hastighet. Kör 700MHz + 2600MHz CA, ca 2,5km till masten och får ut 50-100Mbit ner och 20-25Mbit upp.

Mitt tips är att ladda ned HuaCTRL (Android-app) för att kunna ställa in frekvensband och liknande i routern och sen börja experimentera enligt ovan

(En viktig sak att tänka på när det gäller antennkablar dock är att de ska hållas så korta som möjligt, max 5m om möjligt för att inte tappa för mycket signalstyrka).

Av Dimman
Skrivet av Hjemrdeil:

Den dagen som Linux faktiskt går att använda för dagligt bruk kanske? Linux är precis lika värdelöst som Mac OSX om man är gamer på kvälltstid.

Jag har använt det för dagligt bruk de senaste 15+ åren. Både privat och professionellt.

Speltillverkarna suger indeed, tur att man inte spelar.

Av Dimman
Skrivet av Superfrog:

...

Nackdelen med detta är att det är svårt att argumentera varför kunden ska uppgradera något, åtminstone om det kostar något.

Läste du mitt inlägg på sidan 1? Jag skulle vilja påstå att du försöker lösa fel problem. Det kommer alltid vara svårt att motivera kunden/klienten att uppgradera eftersom deras mål inte är samma som ditt. De vill bara ha ett fungerande system, när de väl har det så är deras problem löst.

Forka av ert program i en legacy-version och en ny. Utveckla mot nyare plattformar i den nya versionen och lägg allt krut där. Skippa framåtkompatibilitet i legacy-versionen så slipper du så gott som allt underhållsarbete där också (eftersom kunderna kör på gamla ouppdaterade OS så är det inget som plötsligt går sönder).

Av Dimman

Nu vet jag inte hur hela kedjan ser ut eller ert bolag, men om ni inte har några krav på er att leverera så är ju det vanligaste alternativet "vår nya mjukvara stödjer bara Windows 10 och framåt".

Vid eventuell diskussion så får man nämna att Windows 7 är EOL. Att fortsätta stödja Windows 7 hindrar er från att nyttja nya funktioner framåt.

EDIT: Såg ditt svar ovan. För er del så är kanske nedanstående ett bättre alternativ. Håll det gamla systemet vid liv bara, lägg alla andra resurser på "nya versionen".

Nu vet jag som sagt inte hur ert upplägg ser ut eller hur stort bolaget du jobbar för är, men ett alternativ är ju att man forkar av den gamla versionen och fortsätter utvecklingen i ett separat spår. Vill någon verkligen hålla sig fast vid det gamla så får de betala premium för det extrajobb det innebär att hålla det gamla spåret vid liv. Alternativt tar ni precis lika mycket betalt för det gamla och det nya, men det gamla kommer aldrig få nya features och borde kosta er som bolag relativt lite.

Det är nog bara inse att dina/era mål aldrig kommer vara samma som kundens.

Av Dimman
Skrivet av Blomman90:

Men nu är det ju Polestar som tillverkar både Polestar 2 "pre facelift" och "post facelift"!!! Min slutsats var alltså att för samma tillverkare så borde sifforarna stämma relativt väl överens (i vart fall stämma bättre än mellan olika tillverkare).

Det är vi överens om. Du beskrev det som att man kunde jämföra WLTP-siffror generellt i ditt tidigare inlägg (än mer sant för siffror från samma tillverkare), vilket var vad jag reagerade på. Det verkar inte vara vad du menade att säga så vi släpper det.

Skrivet av Blomman90:

Givetvis gör biltillverkarna sitt yttersta för att få så bra siffror som möjligt, men du argumenterar som att Polestar inte gjorde det tidigare, men har gjort det nu...

Inte alls, det är din egen tolkning. Jag antar bara att de blir bättre på det ju fler gånger de utför testerna...

Skrivet av Blomman90:

Men nu jämför du ju två olika tillverkare, som vid verklig körning kan vara olika långt ifrån deras respektive WLTP-siffror och säger att det därför är orimligt. Det framgår inte heller vilka versioner av TM3 och P2 som du jämför, men det låter eventuellt som SRSM.

Om man då kollar på en Tesla M3 SR, så har den en WLTP-konsumtion på (57,5 kWh / 491 km) 1,17 kWh/10 km, medan nya P2 SRSM har (69 kWh / 518 km) 1,33 kWh/10 km. Så Polestaren är inte alls effektivare än Teslan ens i WLTP. Så hur du kommit fram till slutsatsen att Polestar måste vara minst lika effektiv eller bättre vet jag inte riktigt.

PS2 SM LR vs M3 LR exempelvis. 635km vs 602km WLTP. 82kWh resp 75kWh batteri. Räknade på det snabbt, 1,29kWh/mil för PS2 SM LR och ca 1,25kWh/mil för M3 LR om man räknar med full batterikapacitet. Räknar man då med att Teslan är ca 300kg lättare och har bättre aerodynamik så innebär det väl ändå i praktiken att drivlinan i Polestaren måste vara minst lika effektiv eller effektivare för att siffrorna ska gå ihop?

Skrivet av Blomman90:

Vad exakt vill du ha sagt med detta? Att WLTP för den nya versionen av P2 (som du alltså inte har), är väldigt långt ifrån hur din P2:a presterar vintertid, under din egna godtyckliga körcykel?

Jag tycker ändå jag varit väldigt tydlig med att jag inte anser att WLTP stämmer så värst bra överens med verkligheten, så vad din nuvarande bil har med detta att göra är lite av en gåta...

Jag har inget intresse av att tjafsa med dig, jag har lagt fram min teori om varför jag är skeptisk till att nya PS2'an kommer vara "så mycket bättre" i verkligheten jämfört med den gamla. Vi får se om jag har rätt eller fel när den testas

Av Dimman
Skrivet av Blomman90:

Jag förstår överhuvudtaget inte vad i mitt inlägg som var oklart.

WLTP stämmer inte jättebra överens med hur "vanliga" människor kör bilen i verkligheten. Det är alltså svårt (läs omöjligt) att uppnå de förbrukningssiffror som tillverkaren anger enligt WLTP.

Sedan är det också så att vissa tillverkare är "närmare" sina WLTP-siffror i verklig körning än andra. Så det är inte säkert att två olika bilar som har samma räckvidd i WLTP kommer exakt lika långt i verkliga förhållanden. Men inom samma tillverkare så borde man vara ungefär "lika bra" på att närma sig WLTP-siffrorna vid verklig körning, så att jämföra Polestar LRDM mot SRSM borde ge en ganska tydlig bild. Tydligare än om man jämför en Polestar mot en Tesla, etc.

Skrivet av Blomman90:

Hur pass väl WLTP-siffror stämmer överens med verkligheten tål absolut att diskuteras. Men WLTP-siffror borde relativt väl vara jämförbart med andra WLTP-siffor (framförallt från samma tillverkare).
...

Du anger alla relevanta anledningar till varför det inte går att jämföra WLTP-siffror mot andra WLTP-siffror, så det är klart man blir fundersam till din slutsats. Min fråga var om jag missförstått något i ditt resonemang möjligtvis?

WLTP-siffror säljer. Det vore befängt att tro något annat än att biltillverkarna gör sitt allra yttersta för att få så bra siffror som möjligt. Så givet att biltillverkaren testat på likvärdigt sätt så bör det gå att jämföra siffror ja. Det finns uppenbarligen många olika sätt att WLTP-testa bilar, annars hade ju alla bilar haft liknande felmarginal i verkligheten mot WLTP. Nu skiljer det enormt, ca 0-40%...

Skrivet av Blomman90:

Så du tror att hela skillnaden i förbrukning mellan Tesla och Polestar är luftmotståndet, resten är lika?
Polestar är en väldigt "törstig" elbil, till ganska stor del beror det nog på aerodynamiken och vikten. Men jag tror även att själva drivlinan inte är så len och effektiv som den skulle kunna vara. Detta torde då innebära att det också blir "relativt" enkelt att förbättra den delen. Det är alltså enklare att förbättra något man är relativt dålig på, än att förbättra något som redan är "bäst i klassen". Exempelvis kommer DM med face-lift ha möjlighet att stänga av den främre motorn efter behov, vilket borde göra minska förbrukningen vid körning i konstant hastighet, etc.

Jag har inte särskilt svårt att tro att nya LRDM skulle kunna gå runt 25% längre med dessa ändringar (något större batteri, avstängningsbar motor, samt övriga optimeringar).

Nej, snarare så att alla parametrar förutom batteristorlek är till Polestars nackdel? Tesla är kända för att ha riktigt effektiva motorer. Så nya PS-modellen har nya motorer och aningen större batteri. Trots sämre aerodynamik (0,23 vs 0,27 luftmotståndskoefficient) och högre vikt så ska man ändå slå Tesla i räckvidd. Nu har jag inte räknat exakt på det (i och med att batteriet är 7kWh större än på Tesla M3), men det bör innebära att nya drivlinan måste vara minst lika effektiv eller bättre än hos Teslan för att siffrorna ska gå ihop...

Jag är bara skeptisk till siffrorna och försöker ge min syn på varför jag tänker som jag gör

Jag kör som sagt själv en PS2 LR DM (körde ikväll ca 14mil, blandat 50/80/110-väg och lite stadstrafik (68km/h snitt). 2,61kWh/mil. 20 grader inställt i kupén och 1 plupp på rattvärmen. 90% -> 40% batteri).

Av Dimman
Skrivet av snajk:

Uppenbarligen har de gjort en del förändringar av drivlinan som har förbättrat effektiviteten.

Vi Bilägare har gjort en jämförelse med Model 3 där de går igenom räckvidd, laddning, pris och prestanda, på pappret. Där ser man att Teslan är lite bättre på dessa saker förutom räckvidd där PS har ett litet övertag. Så lite långsammare, lite långsammare snabbladdning och lite längre räckvidd för lite mer pengar. Tittar man bara på specifikationen så ser ju Model 3 ut som det givna valet av de två, men det finns ju fler aspekter än de som kan uttryckas som en siffra och Polestar har ju sina för- och nackdelar precis som Tesla.

Ja "uppenbarligen" om siffrorna stämmer, det är preliminära teoretiska siffror i dagsläget. Jag är fortfarande väldigt skeptisk till att det ens är möjligt att höja effektiviteten så pass mycket i motorerna att Polestars siffror kan stämma, utan några förändringar av aerodynamiken.

Teslan har betydligt lägre luftmotstånd, det går liksom inte komma runt det.

Polestaren kan komma upp i 200+kW på laddstationer som stödjer det, vilket som jag förstår det inte alla gör (på 400V).

Jag har som sagt själv en PS2 LR DM som jag är supernöjd med. Jag hade personligen betalat mer för Polestar än för Tesla, men siffrorna för pre-2023 är rena glädjesiffror i praktiken, och dessa nya siffror verkar lite för bra för att vara sanna. Jag är skeptisk men jag hoppas att jag har fel!

Av Dimman
Skrivet av Blomman90:

Hur pass väl WLTP-siffror stämmer överens med verkligheten tål absolut att diskuteras. Men WLTP-siffror borde relativt väl vara jämförbart med andra WLTP-siffor (framförallt från samma tillverkare).

Så om Polestar uppgav 47 mils WLTP-räckvidd för DMLR, och den face-liftade varianten uppges ha 59 mils räckvidd, så är det ungefär 25% förbättring. Om bilen då på vintern i "verklig körning" klarade 30 mil, så är det inte alls orimligt att den nya versionen bör ta sig 25% längre (ca 37 mil).

Om de har använt samma mätmetod (utetemperatur, vind osv) för gamla och nya versionen så är siffrorna helt klart imponerande. Jag vet inte riktigt hur du menar att man ska kunna jämföra WLTP-siffror annars, just på grund av att siffrorna inte stämmer överens med verkligheten?

Det större batteriet bör stå för ca 2 mil extra räckvidd, resten måste komma från optimeringar. Jag är skeptisk till att siffrorna stämmer, även om jag självklart hoppas att jag har fel

Skrivet av snajk:

Nej, men batteriet har ju blivit lite större också, i alla fall det stora.

Skrivet av martinot:

Inte supersnygg front kanske, men föredrar faktiskt personligen denna nya varianten framför den gamla svarta nose-conen i plast (såg ut som svarta legobitar som placerats där av misstag). Den största förbättringen i räckvidd tror jag kommer av att de bytt till ett kapacitetsmässigt större batteri. Tror det är på 82 kWh nu.

Totalt sett så tycker jag dock att det är en hyfsat bra facelift och uppdatering. Större än vad jag trodde. Volvo behöver verkligen bättre räckvidd då de är rätt törstiga bilar jämfört med konkurrenter som Tesla, Kia, BMW, mflr. Gillar även att 2WD-versionen nu är mer anpassad för elbilar genom att vara RWD istället för FWD.

Jo, 4kWh eller ca 5%. Borde ge ungefär 2 mil extra, sommartid. Resten måste komma från optimeringar (effektivare motorer?), alternativt har de haft bättre förutsättningar i sitt WLTP-test än tidigare. Jag hoppas på det förstnämnda.

Bortsett från tycke och smak om fronten så håller jag helt med dig. Blev därför lite förvånad att de inte gjort några aerodynamiska förbättringar men ändå lyckas presentera riktigt bra siffror. Därav min skepticism, men återigen, jag hoppas jag har fel

Av Dimman

Så synd på fronten, hur tänkte dom? För övrigt ser det ut som trevliga uppgraderingar. Jag är dock skeptisk till siffrorna som anges; kommer man 40 mil på sommaren (med 20"-fälgar) och 30 mil på vintern (19") i tidigare version av bilen (som jag har) så ska man vara glad Har svårt att tro att den nyare är avsevärt mycket mer effektiv.

Av Dimman
Skrivet av Allexz:

Med samma logik är det det man alltid gjort, i alla år, på alla servrar, desktops, laptops, "nucs", minidatorer, microdatorer och alla andra kategorier jag missat.

De enda gångerna man brukar löda lagring direkt på t.ex moderkort är i de fallen man inte räknar med att göra skrivningar till krets förutom vid t.ex firmware updates.

Alltid annars är och har standarden varit att kunna byta ut lagringen, då lagringen är en förbrukningsvara som också troligtvis kommer att behöva uppgraderas med tiden.

I mitt arbete i infrastruktur och drift så är jag säkert lite färgad, men diskar slits ut och bytes som man byter kalsonger ungefär.

Detta i sig går såklart INTE att överföra 1:1 till en laptop och hur den brukas.

Men faktumet är ju trots allt att den dagen den lödda lagrigen dör, så dör resten också. Varenda komponent som fortfarande kanske är i gott skick.
Skärm, touchpad, tangentbord, högtalare, processor, minne, moderkort, hela chassit och ja, allt = e-waste.

Men de slapp ju sätta en kontakt, och fick sålt en ny macbook 5 år senare.
Worth it, för företaget...

Ja precis? Du påstod att det är "magstarkt emot kunder, miljö etc." att de valt att köra integrerade SSD'er. Jag vill hävda att ur ett miljöperspektiv så är det sannolikt ett bättre val.

Nej det stämmer inte. Så gott som varenda telefon har fastlödd lagring sen 15 år tillbaka. Vissa har kunnat expanderas via SD-kort, men det är en annan femma. När det gäller datorer så har det väl snarare handlat om expansionsmöjligheter.

Om du jobbar med infrastruktur så är det väl inte konstigt att diskar byts ut. Ju större maskinpark desto fler fel sett till antal kommer ju inträffa. Mekaniska diskar och dessutom i en servermiljö är ju något helt annat...

Om hypotetiskt en på miljonen av laptops går sönder enligt ditt exempel så är det alltså 999 999st extra kontakter som inte behövts, ett antal kilo guld som var helt onödigt, 999 999st extra kretskort som var helt onödiga, etc.

För övrigt så innebär det inte att allt annat är e-waste. Det går oftast alldeles utmärkt att löda dit en ny minneskrets om så skulle behövas.

Av Dimman
Skrivet av Allexz:

Personligen så tycker jag att det handlar mer om att Apple i detta fall har 2 val att göra.

Hårddiskar och ssder benämns som förbrukningsvara inom branschen.

Det finns alltid en risk att en komponent fallerar...
Men gällande lagring så är det inte en risk, det är vetskap att de kommer behöva bytas ut då de aktivt slits under användning.

Apple (och alla andra tillverkare kan därför göra valet mellan:

Bygga eventuellt e-skrot
Eller
Bygga garanterat e-skrot

Andra är rätt magstarkt emot sina kunder, miljö etc.

Med samma logik så bör du ju även räkna på vad det kostar extra för att kunna byta ut lagringen:
- För varje dator går det åt X antal extra kvadratcentimeter PCB för disken (det innebär rätt mycket nasty kemikalier vid tillverkning)
- Kontaktstycke och extra lödtenn
- Guld för varje kontaktbleck
- ...

Jag har då aldrig hört att "slita ut en SSD" skulle klassa som ett vanligt förekommande problem.

Av Dimman
Skrivet av Sweex:

Nej han gjorde inte det tyvärr, blev en liten miss där och han frågade inte mig före han beställde..

Kan I för sig tycka att tibber borde fråga om man inte vill ha det när man ändå beställer laddbox men men.

Kommer det blir problem nu att beställa i efterhand? Tänker med installation och sammankopling..
Duger Tibber Pulse bra (billig..) eller borde man satsa på något vassare?

Hehe jag bor inte kvar i Lund (glömt ändra) och farsan bor långt där ifrån så det är inte kraftringen, men bra info där angående port. Kan vi själva se på mätare vilken port man har eller måste man ringa till nätägaren?

Vilka funktioner kan jag få extra med en "bättre" lastbalanserare?

Jo jag skulle nog personligen med köra så men han ville inte lägga de extra pengarna.

Jag tror generellt att HAN använder 8p RJ-45 (nätverksplugg) medans P1 är RJ11 (teleplugg). Bäst att kolla med nätägaren först om porten är aktiverad dock. Är den inte det så går Pulse/Equalizer bort tyvärr.

Jag läste snabbt om Equalizer vs Pulse, det nämns att Equalizer kan rapportera strömförbrukning per fas till laddboxen, så jag antar att Pulse bara rapporterar total strömförbrukning, men jag vågar inte svära på att det stämmer. Normalt brukar laddboxarna begränsa strömmen över alla faser jämnt, jag vet inte om Easee-boxen är annorlunda (och om bilar generellt ens stödjer det?)

Av Dimman
Skrivet av Sweex:

Ni som kan, behöver man extra komponenter för att lastbalansera en Easee laddbox?
Farsan har en Kia Niro EV på beställning och har precis fått hem sin laddbox som han köpte via hans elleverantör Tibber.
De säljer ju något som heter Pulse P1, men det står mest om att man kan få info om realtidsförbrukning.

För info har de 25A huvudsäkring och har luft/vatten för värme.

Kort svar: ja det behöver man. Ser ut som att Pulse P1 eller Easee's Equalizer bör funka, men Equalizern ska vara lite mer avancerad (dock fungerar den inte med Tibbers app som jag förstår det). Båda dessa lösningar pratar digitalt med elmätaren (från Kraftringen antar jag i ditt fall), men beroende på vad man har för elmätare så har man antingen P1-port eller HAN-port. Kraftringen har såvitt jag vet enbart kört med Sagemcom T211 (med P1-port). Det är lite av en djungel det där, så tipset är att höra av er till elbolaget (nätägaren) och kolla läget med P1/HAN-porten, sedan Easee och höra vad dom rekommenderar med den infon ni fått från elbolaget.

Nu kör jag en GARO-box och valde medvetet att köra på en extra elmätare istället och RS-485/Modbus-kommunikation mellan boxen och elmätaren för "garanterad" funktionalitet i alla lägen. Det fungerar sannolikt alldeles utmärkt i 99.9% av fallen med UART-datan från laddboxen och WiFi-anslutningen till astbalanseraren, men jag orkade inte med klödd

EDIT: Ja just det, Enegic finns också som Chippen nämner ovan. Kom även på att farsan installerade den ganska nyligen. Det är som ett slags mellanting av min lösning ovan; klämmor för strömmätning av inkommande el i huset som sedan kopplas till Enegic, medans Enegic sen ansluts trådlöst, dvs ingen kabel mellan den och laddboxen. Enegic är helt fristående från din elmätare till skillnad från Pulse och Equalizer.

Av Dimman

ordlig.se nr 377, 4/6

🟨⬜⬜🟨⬜
🟩🟨🟨⬜⬜
🟩🟨🟨⬜⬜
🟩🟩🟩🟩🟩

Av Dimman
Citat:

Vill du ha en Macbook med pekskärm?

Nope. Har inte använt pekfunktionaliteten på någon av de Thinkpads jag haft. Har även nuvarande generation av Macbook Pro men kan inte minnas att jag någonsin tänkt att jag skulle velat haft touchfunktionalitet (kan bero på att touchpaden är fenomenal).

Av Dimman
Skrivet av Cyberian:

Ah thanks, I will consider placing my router on the second floor, closest to the roof.
With regard to high quality antenna cables, what specifications to be cognisant of that indicate a higher quality?
Oh, and I couldn't find this info on the webpage but what type of connectors are there on the Huawei B535-333 for the external antennas?
Thanks again for the help!

The basic criteria is as low attenuation as possible per meter. Signals will degrade within the coax cable, usually refered to as signal loss in the cable, measures in dB (just as sound). 3dB loss is basically cutting the signal quality in half. The actuall loss is usually frequency dependent, meaning that the loss differs. Could be like from 0,25dB/m for 900MHz to 0,7dB/m for a couple GHz signal. You see then that using a long antenna cable will degrade your signal a lot, hence why it’s super important to keep them short.

Here’s the antenna with two N-type connectors: https://www.dustin.se/product/5011291035/xpol-2-5g-riktantenn...

Note that the modem takes SMA if I remember correctly, so you’ll need a cable with that in one end and N-type in the other. It’s possible that Poynting sells suiting cables, I’ll leave that for you to check (EDIT: The XPOL-2-5G antenna with fixed cables have 2xSMA male connectors on it and it plugs directly in to the modem/router, so that ’s what you need on one end.)

My recommendation for the Huawei modem (/router) is based solely on the fact that it’s the only one that I know of where its possible to configure frequencies/bands (then it’s a bonus it works reliably and good, from personal experience). If someone else knows of another modem/router where that is possible, I would also very much like to know.

Av Dimman
Skrivet av Cyberian:

Thank you for your advice and explanation!
Since the top of the roof where the antenna would be installed is quite high, I will have to use at least a 10 meter cable to connect it to inside.

With regard to the Poynting XPOL-2-5G Directional antenna, would it work by connecting only one antenna cable to the router for the time being until I find a solution to bring a second cable into the house next summer?
Also, would you say this is the most efficient and most capable antenna in that price range?

Ah I wondered about the signal towers in my area since a friend of mine tried to look them up but couldn't find them online anymore.
That sucks, now I will have to just try to search for the strongest signal direction myself I guess

I have my 4G modem/router placed in the attic. The linked antenna has 5m coaxial cable permanently attached to it. If you look at the pictures you’ll see that there are two cables. There is a version with two N-type connectors on the antenna instead of a fixed cable. It’s quite a lot cheaper as well, but you’ll need to buy your own high quality cables. Again, I would strongly recommend avoiding anything longer than 5m for antenna cables.

If possible, mount the modem/router as close as possible to the antenna and then run longer network cables.

I don’t know if it’s the best one tbh, but I’m happy with the performance and it works fine for me It’s pretty neat and easy to install.