Inlägg

Inlägg som Dimman har skrivit i forumet
Av Dimman
Skrivet av Trazer:

Gröna bubblor? Jag förstår ingenting. Kan någon förtydliga?

Skrivet av The-Architect:

Apple visar i sin sms-funktion skillnad på meddelanden från personer som använder iphone och de som inte gör det genom färgen på meddelandet.

Detta har gett upphov till en del memes om bland annat den sociala statusen och lämpligheten som möjlig romantisk partner på människor utifrån färgen på inkommande sms.

Den mer tekniska förklaringen är alltså att iMessage går via datatrafik och har ingenting med riktiga SMS/MMS att göra. SMS visas som gröna medans iMessages visas som blå. För användaren så är båda metoderna integrerade i samma applikation och konversation. Man kan se det som ett WhatsApp-alternativ sömlöst integrerat i meddelandeapplikationen. Det går alldeles utmärkt att skicka "gröna" SMS mellan två iPhones.

Av Dimman
Skrivet av Jocke83:

Det värsta med att beställa från Amazon är ju just Airmee...

Det som mycket annat måste skilja mellan städer och förare. Snubben som levererade till mig från Airmee (Lund) var en av de trevligaste leveranssnubbar jag någonsin träffat på Fick ett meddelande på eftermiddagen att leveransen skulle ske om ca 3,5h, vilket stämde med +- 10 minuter.

Av Dimman

Vad är det för låg nivå på Swec-nyheter numera? Clickbait-rubrik om något som kanske kommer att börja gälla i Storbritannien, medans ingenting har förändrats för svenska kunder?

Av Dimman
Skrivet av sKRUVARN:

Märklig krönika, jag fattar ärligt talat inte riktigt poängen eller argumenten, eftersom, som även andra påpekat, detta har väl varit fallet sen vi fick 3d-kort?
...

Jag är nog böjd att hålla med, även på ett betydligt bredare plan (bortom gfx-kort). Det finns definitivt utveckling som drivs av att lösa problem, men det är i min erfarenhet väldigt mycket utveckling som drivs av att skapa nya behov som kunden inte visste om att den hade. Det senare kan nog beskrivas som en naturlig utveckling oavsett kategori när något går mot att bli commodity.

Av Dimman
Skrivet av Husbonden:

Absolut. Bra idé. Gör så o återkommer här

Som andra varit inne på, har du möjlighet att svara på om det är installationskabel eller patchkabel? Skillnaden är alltså att en installationskabel har en solid kopparledare per tråd (8st i kabeln), medans patchkabel har flertrådig koppar i varje.

Installationskabel med enkarderlig ledare är till för att klämmas i "sax", medans en patchkabel inte är lämpad för det, man skär av de tunna ledarna. Likadant åt andra hållet, ett kontaktstift ska tränga ner i kabeln när man kontakterar, har man en solid ledare så kommer stiftet lägga sig vid sidan om ledaren för installationskabel, medans för patchkabel tränger det ner igenom ledarna.

Jag har själv kontakterad installationskabel, det funkar men jag har också varit med om att det börjat glappa efter ett tag. Om du har installationskabel så är det enklaste att skaffa typ ett uttag likt detta och sätta i varje ände på kabeln, sen köra en patchkabel mellan den och dator/ap.

Av Dimman
Skrivet av NodCommander:

Alla Li-jon batterier är inte skapade lika. Det är alltid avvägningar mellan C-värde, kapacitet, livslängd, vikt, volym, arbetstempersturer och så vidare.

För övrigt tillämpar väl kinserna en väldigt dålig "standard" av snabbladdning där dom vrider upp strömstyrkan istället för spänningen, vilket både orsakar mer värme och kräver tjockare kablar.

Jag tror du blandar ihop spänning/ström för själva "kabelöverföringen". För kablar och överföring vill man ha högre spänning/lägre ström för att minska förluster och behovet av grövre kabelarea.

Li-Ionbatterier laddas normalt först med konstant ström tills dess att batterispänningen nått sin nominella nivå (normalt runt 4.2V), sen laddar man med konstant spänning (dvs sjunkande ström för att behålla spänningsnivån, det är därför det tar längre tid add ladda efter ca 80% när spänningen nått rätt nivå).

Av Dimman

Hehe, de 18650-batterier som heter något med Fire* är ren dynga Jag har ett gäng sen längre tillbaka (Ebay innan PostMord-tullen) märkta allt från 3500mAh till 9900mAh. Jag har en LiitoKala batteri som laddar ur och sen laddar fullt. Batterierna ligger mellan 200-600mAh, majoriteten runt 300mAh.

Köp kvalitetsbatterier från LG eller Samsung är mitt tips. Det finns lite olika typer beroende på applikation. Vissa batterier är gjorda för lägre strömuttag under en längre tid och andra är gjorda för skyhöga strömmar under korta burstar (tänk typ till skruvdragare och liknande).

Av Dimman
Skrivet av Spawnbadboy:

Går det att göra IP68 telefoner där man kan byta batteri enkelt?

Skrivet av RVX:

Funderar också över detta...

Det kommer såklart bli konsekvenser av detta. En annan intressant aspekt blir ju också var alla batterier tar vägen sen. Undra hur många som kommer sorteras som ”brännbart”, bra för miljön 👍

Av Dimman

Kollat så det inte är avstängt i BIOS? Ring och prata med Inet om teknisk support om du inte känner dig bekväm med att hitta inställningen själv. De borde nog informeras om problemet oavsett tänker jag.

Av Dimman
Skrivet av Penguin:

Med en lite förenklad modell av hur vajern kan rullas upp på en trumma (fyrkantig vajer som staplas perfekt och sålådes gör trumman tjockare med en "diameter" per lager) så kan man bestämma trummans tjocklek per varv med:
f(n)=2pi(r+n*k)*l/k
där
n = antalet lager man lagt på
r = trummans radie
l = trummans bredd
k = vajerns diameter

sedan beräknar man f(N)=4200 och får då ut hur många lager/varv det behövs för att få på 4200m kabel, även kallat N.
N*k+r ger sedan hur tjockt det blir på trumman (alltså hur mycket större radien är inkl. vajer).

Med en 0.5m tjock trumma som är 1m bred så blir det 52000 varv med en 12mm tjock vajer och en 630m tjock trumma när kabeln ligger på.

Var några år sedan universitetet så rätta gärna eventuella fel

Det har nog blivit lite galet ja 52000 varv för 4200m skulle innebära att ett helt varv är <10cm vajer (och att det förblir så för samtliga varv runt trumman). Blandat ihop cm och m möjligtvis i dina beräkningar?

Av Dimman
Skrivet av perost:

Säker på att du inte har en nolla för mycket där? Stål väger ca 8 ton/m³, och när jag kollade några sidor så fick jag ca 3,7 ton för kabeln vilket stämmer väl med att kabeln borde ha en volym på strax under 0,5 m³.

Jag är säker på att siffrorna är enligt vad kalkylatorn påstår, men numera också ganska säker på att kalkylatorn som sådan är trasig ja Jag tyckte också det lät extremt mycket.

Av Dimman

Glöm inte egenvikten i vajern, den är väl det största problemet Hittade nån kalkylator på nätet och angav 12mm diameter och 4200m längd. Fick ut att vajern som sådan väger ~30ton. EDIT: Trasig kalkylator. Vajern väger en del hur som helst.

Av Dimman
Skrivet av JonteP0nte:

Framework 13": väger 1,3 kg och är 15 mm tjock
MacBook air 13:" väger 1,25 kg och är 11,3 mm tjock

Och då har Frameworken mer energitörstig hårdvara och aktiv kylning.

Skrivet av dlq84:

Min Slimbook Executive 16 är 16" och väger 1.5kg, bara 250g mer än Air 15. Den är 8mm tjockare men o andra sidan kan jag uppgradera RAM, och SSD och byta Batteri väldigt väldigt enkelt, minimikrav för mig att kunna göra det.

"Dubbelt så tjock" var väl mer tänkt att tolkas metaforiskt än absolut...

Det låter med andra ord som att om man skulle få ner tjockleken på laptopsen i era exempel så skulle man behöva göra kompromisser. Låter lite som det jag sa va?

Av Dimman

Man hade kunnat få den dubbelt så tjock och tung med bättre möjlighet att skruva isär, men då hade det klagats över det istället. Man behöver ju inte vara raketforskare för att förstå att det krävs kompromisser om man ska få plats med allt i det lilla trånga paketet.

Av Dimman

Har nog ett par tre stycken Zedboards hemma, undra om man är miljardär nu med andra ord?

Av Dimman
Skrivet av Felixark:

"Kia själva anger konkurrenter som Volvo EX90, EQE SUV och MX"

Alla dessa bilar kostar runt 1-1,5 miljoner. Känns bara fel för KIA har aldrig sätt dom som ett premium märke i miljonklassen.

Det står dock i artikeln som länkades att KIA själva inte avser att prissätta den som "premium". Vi får väl se senare i år om det stämmer eller ej

Av Dimman

Fiber till fastigheten och nätverksuttag ("datajack") i varje lägenhet. Finns ingen rimlig anledning för fastigheten som helhet att dra ut fiber till varje enskild lägenhet som många redan påpekat.

Har du frågat vederbörande vad den anser att problemet är? Jag tycker det låter som att någon är möjligtvis oinformerad och möjligtvis har en bild av att "fiber är mycket bättre"...

Lite löjligt egentligen med tanke på att stora aktörer gärna kallar sina trådlösa lösningar (4G/5G) för "trådlös fiber" eller "fiber via radio", det om något borde vara kriminellt.

Av Dimman
Skrivet av skanepiraten:

Hade alla dagar i veckan köpt en ny istället !

Mvh

Jag håller med.

Frågan är väl hur mycket du värderar din tid. Jag vet att den lokala återvinningscentralen här återbrukar de vitvaror som går att återbruka, så det kan ju minska ”den-går-kanske-att-reparera”-ångest.

Av Dimman
Skrivet av suzerain:

Upptäckte Skraeckoedlan nyligen. Vet inte hur många gånger jag lyssnat på El Monstro senaste månaden.
https://youtu.be/2ApoFrEwGL8

Såg dom i Lund förra helgen! Lät ganska surt rent sångmässigt men det var något mysigt över det hela ändå

Av Dimman

Instämmer i vad @Thomas är inne på ovan.

Sammanfattat så föredrar jag att ha binärpaket som default med möjligheten att installera från source vid behov; dvs Arch. Förenklat så finns det inga märkbara fördelar för dig att köra Gentoo. När du har ~10års erfarenhet senare och vill tokoptimera dina binärer mha byggflaggor så kör Gentoo då. Du kommer bara bli frustrerad när byggflagga X saknas i ditt paket och det behöver byggas om. Det slutar med att du slår på de flesta byggflaggor för att slippa det, och voila nu har du nog till och med ett större/mer bloatat resultat än vad Arch ger dig. Du har dessutom slösat timmar på att komma dit