Inlägg

Inlägg som Söderbäck har skrivit i forumet
Av Söderbäck
Skrivet av wootz91:

Viaplay påminner om Stadia. Månadsavgift plus innehåll som kostar extra. Skulle aldrig använda Viaplay om vi inte hade fått det gratis.

Stadia var väl tvärt om.
Fungerade som en konsol där man köpte spel - men man behövde faktiskt inte betala per månad. Lika frivilligt som de andra konsolernas månadsavgift.
Dessutom behövde man inte ens köpa en konsol för stadia. Renderingsmaskinen stod google för.
Så en chysstare deal med mindre kostnader än konsolerna erbjöd faktiskt.

Av Söderbäck
Skrivet av medbor:

Det enda notepad saknar är väl att autospara öppna dokument

Notepad har fått updates!
Utöver flikstöd så autosparar den faktiskt.
Du kan skriva in grejer där utan att spara dokumentet alls - starta om datorn och texten är kvar när du öppnar notepad igen ;).

Framtiden är här hehe

Av Söderbäck
Skrivet av Archibald:

Jag tror att du underskattar VISA och MasterCards kompetens inom datainsamling ganska grovt. De uppfann övervakning innan tech kom och gjorde det coolt.

Jag skulle säga nej där. VISA har inte möjlighet att kolla om man kommer lite sent till jobbet, mäta puls och sovcykler, kolla appaktivitet per app och timma, vilka wifin man är på, mailbokningar, eller kolla alla adresser som besöks av webläsare - och appar. De KAN helt enkelt inte samla ens en bråkdel av de omfattande datamängderna som techjättarna samlar in. Det är inte tekniskt möjligt. De spelar i helt olika ligor.

Jag tror snarare förhållandet är det omvända. Att du gravt överskattar kreditkortsföretagens förmåga att samla in data om allt vi gör på samma sätt som techjättarna gör.

Med det sagt - det är klart att banker är bra på sin grej och är inflytelserika i samhället och så. De har säkerligen långtgående modeller utifrån den mycket mer begränsade datamängd de har tillgång till. Dont get me wrong here.
Men mängden data som samlas in är eeeeenorm från techjättarna. Det finns ingen som helst möjlighet att samla in data om folk från kreditkort i den omfattningen som techjättarna gör.

Hur man ens tror att de två brancherna har ens avlägset liknande möjligheter kring datainsamling förbryllar lite.
Förutsättningarna är fundamentalt olika här.

Av Söderbäck
Skrivet av Archibald:

Du glömmer VISA och MasterCard som haft full insyn i detaljerad transaktionsdata. Denna begränsas något av Apple Pay.

Nä de är verkligen inte glömda ;).

Skillnaden på kortutgivare så som visa/mastercard och liknande - och teknikjättarna är att kortutgivarna inte samlar all data om allt i ens liv på alla möjliga plan. De är totala gröngölingar på det området jämte teknikjättarna.

Googla, apple och liknande vet hur många steg du tar om dagen, de vet var du jobbar, och vart du har jobbat,, när du lämnar hemmet för jobbet, hur ofta du är sen, hur du tar dig mellan jobb och hem, vem du umgås med och var du spenderar din fritid. Var du åker på semester, vilka hotell och restauranger du varit på alla siter du är inne på, om du tränar, i många fall vilken puls du har dygnet runt och hur du sover, hur många minuter du spenderar per social medieapp, vilka appar och intressen du har. Bland annat.

Mobilenar loggar allt vi gör och rapporterar konstant hem. Det här görs för att det finns en hunger att kartlägga användarnas alla beteenden - och det enda techjättarna inte haft full insyn i är banktransaktioner. Vilket de nu också kommer åt med de här betaltjänsterna via mobil.
Om vi ser på det från andra hållet så loggar inte VISA allt det här. De får inte uppdateringar om min GPSposition konstant eller samlar all min surfdata. De jagar inte all vår data på alla plan.

Det är en MASSIV skillnad på vad bankerna (både där vi har lönekontona - men även kortuggivarna) samlar om oss jämte vad techjättarna samlar om oss. De spelar inte i samma liga här.

Det blir helt enkelt bakvänt att klandra bankerna för att vara den part som är så himla intresserade av att samla så mycket data om oss när det egentligen är techjättarna som totalt dominerar det området.

Så är man brydd över datainsamlingen för banktransaktioner så är det techbolagens hunger kring datainsamling man bör vara avigt inställd mot snarare än bankerna som knappt samlar något om oss i jämförelse.

Av Söderbäck
Skrivet av Archibald:

Detta kan bli jobbigt för oss konsumenter. Tex om banker inser att de kan erbjuda betalningar via sin egen app där de kan samla in mer data och sedan slutar erbjuda stöd för Apple Pay… Men då byter jag bank.

Mmmm.
Den part som alltid haft tillgång till transaktionsdatan är just bankerna. Det råder rätt hög sekretess kring bankutgifter generellt.
Så bankerna har insyn dina transaktioner sedan tidigare. Det är inte något de söker efter utan din bank har redan det där.

Det har emellertid skett något större på den här fronten på senare år. Under lång tid har det bara varit ens bank som haft den insynen.
Men nu på senare tid har teknikjättarna som alla samlar enorma mängder data om deras användare på allehanda sätt byggt ett mellanlager för betalningar i mobilerna. Det innebär att det inte bara längre är ens bank som har transaktionsdata utan vad du köper delas numer med teknikjättarna - också. Samsung pay, google pay, apple pay och liknande.
De har inte kunnat få insyn i kunders handelsmönster inan de här betallösningarna kom.

Så jag skulle säga att det är ungefär tvärt om. Det är inte bankerna som suktar efter din transaktionsdata. Det är teknikjättarna google, apple och liknande som jagar denna i nuläget.

Hur det kommer se ut med att banker ska bygga sin egen infrastruktur för nya betalningar är väl mer ovisst. Jag har svårt att se både hur de skulle kunna konkurrera mot större aktörer så som apple/google med flera i popularitet. Det blir rimligen precis som du säger - folk drar från banken om man inte erbjuder de populära tjänsterna.

Av Söderbäck
Skrivet av ipac:

Som sagt, Hololens är inte ens en konkurrent.

Det mesta pekar på att AVP inte kommer sälja så bra. Av den enkla anledningen att de inte kommer bygga särskilt många (och därmed blir även priset i det närmaste irrelevant). Men jag är rätt säker på att Apple kommer få ut det de vill få ut av AVP Gen1.

Den riktiga utmaningen ligger i vad som händer sen. De lär behöva en AVP Gen2 om ca ett år, world-wide, lite justerat pris kanske men framförallt lägre vikt. Och så ca ett år senare max, en Vision utan Pro med magnituder lägre pris utan att vara allt för gimpad. Och i det skedet lyckas övertyga många att casha in i det hela.

Parallellt med det här ska det bli intressant att se konkurrerande produkter. Förväntar mig att Samsung+Google samt Meta är det enda som har muskler att bjuda upp till fajt. Men tre lag är inte så tokigt ändå men nog max för hur många som "får plats".

Nu har jag väl inte likställt hololens med apples VRbrillor riktigt.
Poängen var istället att det inte räcker att ha något på marknaden som ingen annan har.

Men visst är det som du skriver här. Ett dev kit måste väl egentligen inte sälja särskilt väl. Det hänger mer på uppföljningen.

Av Söderbäck
Skrivet av Gardinen:

45.000:- för grundmodellen är mycket pengar, ja. Men finns något motsvarande MR-headset, från något annat företag, med samma funktionalitet-kvalitét-användarvänlighet etc., för att kunna jämföra priset?

Hur står sig t.ex. HoloLens2 i jämförelse?

Mmmm. Men ja, hololens kostar massor och har väl inte haft någon motsvarighet heller på 8 år.
Det har inte räckt för att göra det till en succe riktigt 😁.
Jag tror inte det räcker att jämföra sig med konkurrensen.

Den mer televanta frågan är väl om folk upplever ett mervärde som berättigar priset så att folk köper det här.
Nu tror jag väl vidion pro är dev kit på ungefär samma sätt som google glass eller hololens och då blir väl priset mindre intressant. Det behöver väl egentligen inte sälja så bra. Ut med mjukvara för kommande produkter.

Av Söderbäck
Skrivet av Gilgamesh:

haha, ja visst är det "marknadsmanipulation" när privatpersoner gör det...folk har verkligen 0 koll på hur korrupt och smutsig marknaden är, speciellt i USA, hur kan man handelsstoppa för köp men fortsätta tillåta sälj? 🤡 med det sagt tror jag fortfarande på Ryan Cohen och behåller mina aktier i GME.

Det här tyckte jag var en intressant uppdatering. Har undrat över din GMEstrategi senaste åren efter all in där ;).

Själv har jag fortfarande svårt att se vad gamestop har i sin produktportfölj som ser så ljust ut framöver.
Tror väl mer att fysisk spelförsäljning rör sig i samma riktning som fysisk försäljning av film och musik.

Av Söderbäck

Koppla inte bort säkerhetsanordningar.

Om du tror säkringen är defekt - byt ut den mot en hel.
Om du tror att det är nå annat fel som löser ut säkringen - lös det elfelet.

Av Söderbäck

Mikrovågsugnen

Av Söderbäck
Skrivet av BlackRed Guy:

Lol!

12 timmer för en uppdaterad kontroll 😐😂.

Har inte PS5, så jag viste inte att den var energikrävande 😅

Tror det går att få ut mer om man stänger av rumble-funktionen. Svinga runt vikter drar antagligen en del över tid

Av Söderbäck
Skrivet av cheben:

Jag har lite dålig koll på hur det funkar, men behöver skärmen vara ärlig vilken den är? Det sitter ju en del datakraft i den så att ha en option att utge sig vara en annan skärm med samma panel borde ju inte vara jättesvårt. Och med ärligt menar jag två nivåer

1. För certifiering av Displayport, HDMI etc
2. Rent tekniskt för att det ens skall fungera.

Att det gäller för 1 skulle jag kunan tänka mig men har svårt att se att det skulle gälla för punkt två. Det är ju bara en okrypterad dataström som kommer ur skärmen. Det skulle ju kännas ganska värdelöst om vissa spel börjar kräva HDCP.....

Det går säkert att gå längre och aktivt försöka lura anticheat-system i spel. Frågan är väl hur långt väletablerade hårdvaruföretag som riktar produktsegment mot spelbranchen samtidigt vill ta en fight för mer fuskande i spel.
Utöver sämre rykte så riskerar de ju faktiskt att skada den branch de tjänar pengar på om de lyckas.

Att någon tar den fighten - sure. Men är det MSI som tar den? Jag är tveksam och tror nog hellre de lägger ner en skämfunktion än att göra spelbranchen till fienden.

Av Söderbäck

Borde vara ganska enkelt löst från Riot. Förhindra att spelsessioner startas med den skärmen inkopplad och meddela användaren om varför så är fallet.

Av Söderbäck
Skrivet av Pepsin:

Tror inte kommunistpartiet får ut så mycket av att veta planlösningen i min sketna hyrestvåa. Då är TikTok o.s.v. större problem enligt mig.

Jag skulle väl säga att det kanske snarare är all information som mobilappen kan samla från ens telefon för att styra dammsugaren som antagligen är den stora dataläckan i det sammanhanget.

Men visst är tiktok värre. Den appen är emellertid också lättare att undvika i samband med dammsugarköp ;).

Av Söderbäck

Det jag alltid vill veta om robotdammsugare och liknande är i vilken omfattning de funkar utan internetuppkoppling.
Alltså kan jag köra grejerna lokalt med kartupplägg i mobilen utan att de behöver dela all data med omvärlden.

Så intressant inflikning om röststyrningen som vekra funka lokalt!

Av Söderbäck

Tror det är ca 70 kronor i månaden för 1000/1000 varje hushåll betalar i vår BRF.
Väldigt fördelaktigt alltså.

Men det är inbakat i månadsavgiften för lägenheten så det syns inte så tydligt.

Av Söderbäck
Skrivet av Fenrisulvfan:

Så du tycker en sämre produkt är okej att släppa för ett högre pris än vad den bättre har kostat på rea, på teknikdelar som normalt går ner i pris och värde över tid?

Man kanske får kolla vad priserna i butik landar.
Och jämföra ordinarie pris mot ordinarie pris. Båda lär kunna säljas med rabatt utifrån de priserna.

Sedan kan man såklart ha gjort klipp på specialreor bakåt i tiden. Men ja, för de som inte har köpt en processor ännu spelar det väl kanske mindre roll att det tidigare varit ett specialreapris som inte längre är tillgängligt ;).

Av Söderbäck
Skrivet av backfeed:

Jag stämmer in i touch-hatkören. Touch är ett sketet lågprisinterface som ALDRIG NÅGONSIN ska ersätta en fysisk taktil knapp, INGA undantag (det gäller även spishällar - interfacet ska banne mig inte sitta i hällen, det ska självklart vara en separat kontrollpanel).

Min mikro har bara en glasplatta på hela fronten där nere. Inte helt optimalt när man ska värma välling och det är mörkt. Man kan varken se eller känna öppna-knappen. Inte heller on/off eller startknappen.
Man får chansa tre gånger i rad på olika ställen över stor yta för att få igång den. Med tiden lär man sig. Men det är ju designat av någon som inte använt kök särskilt mycket alltså. Det är så dåligt haha.

Ugnen är kanske ännu värre.
Samma touchsystem - men den startar jag iaf när det är ljust i rummet så där slipper jag chansningsproblematiken.

Men vanligen funkar ugnar likadant (till skillnad från mikrovågsugnarna). Min undantaget...

På min har man satt en on/off knapp. Det behövs inte på ugnar vanligen. Utöver det har man tryckt in en "start"knapp också och det är här det börjar bli dumt på riktigt.
Om man hittar till "on" och trycker på den - ställer in program och temperatur så ser det ut som att den är igång. Fläkten går, lampan lyser, önskad temperatur visas tydligt. Men trycker man inte "start" också så blir ugnjäveln inte varm haha.
Händer fortfarande då och då.
Men framförallt blir det ju svårt för andra att använda min ugn vilket sällan är ett problem annars.

Av Söderbäck
Skrivet av DavidtheDoom:

Skandia är gratis och ser kalas ut. Värt att nämna är att ska man ha ett betalkort så kostar det 20 kr/mån. De har stängt ned sina kreditkort. Man kan inte ha gemensamma konton ihop med någon annan hos Skandia.

(Jag tittade på det i November).
Men inte automatiska banktransaktioner, de kostar 10kr/per överföring. 🤦‍♂️

Thanks!
Ja delat konto är ett måste här. Det är därför jag bytte till en dyrare bank (vilket jag inte valt själv).
Och det behöver vara debitkort mot det delade kontot.

Men nu känner jag att jag håller på att norpa tråden här hehe.

Någon som använder trustly och kan berätta mer kanske?

Av Söderbäck
Skrivet av Aphex:

Jag betalar inte en spänn hos Skandia, räkningarna blir lika betalda ändå.

Bra grej! Har kollat på ett gäng banker - men inte dem. Ska kolla närmre om de tär läget att byta igen.