Inlägg

Inlägg som DarkAlf har skrivit i forumet
Av DarkAlf
Skrivet av Senseye:

Vid användande av köplagen bör det vara köparen som har bevisbörda, [...]

Det har inget med vem som är köpare och säljare. Det är alltid den anklagande parten som har bevisbörda vid en rättegång.

Av DarkAlf

@Senseye Du har vänt lite på logiken. Om köparen tror att säljaren inte har skickat varan är det upp till den att bevisa det i en rätt. Det stämmer visserligen att ett inlämningskvitto hade varit ett extremt starkt motbevis. Turligt nog är det den anklagande sidan som har bevisbörda i en rättegång. Köparen kan omöjligen bevisa att säljaren inte har stoppat ett brev i lådan. Därför spelar det ingen roll om säljaren har motbevis eller ej. Den kan ändå inte bli fälld.*

* Nu får jag visserligen erkänna att det var länge sedan jag tittade på detta. Jag minns därför ej vad min källa är.

Av DarkAlf
Skrivet av Senseye:

Bara jag som tycker att 69 kr i frakt låter orimligt högt för en vanlig brevförsändelse? Köparen kan nog utgått från att det skickas spårbart för den kostnaden.

Varför använde du inte ”skicka lätt” för 58 kr om du tog 69 kr i frakt? Då hade det varit spårbart och du haft bevis för att du överlämnat försändelsen till transportören.

Skickades från m.sweclockers.com

Jag gissar att TS skickade varan i ett vadderat kuvert som man kan köpa på posten. Storlek L av den de kallar "blå påse" kostar 69 kr. Enkelt och smidigt för säljaren och köparen var uppenbarligen okej med det eftersom den godkände ett köpavtal med dessa fraktvillkor. Sen vet jag inte vad en tröja kan väga. Ifall den är tyngre än 1 kg kostar skicka lätt 95 kr istället.

Dessutom så kvittar det enligt Traderas villkor om TS har bevis eller inte. De kan ändå, om de så önskar, låta transaktionen återgå.

Av DarkAlf

Jag menar du har ju utan tvekan brutit mot punkt 4 c). Den är ju hur omfattande som helst. Träder i kraft vid alla tvister utom de där köparen inte har betalat. Ifall Traderas villkor är skäliga så måste du såklart följa dem.

Mitt tips är att skriva tillbaka till Konsumentrådgivningen och uttryckligen fråga ifall punkt 4 a) och c) verkar skäliga. Det är dock i slutändan en juridisk fråga och min erfarenhet är att diverse konsumentinriktade rådgivningstjänster inte kan säga så mycket om den sortens frågor.

Av DarkAlf
Skrivet av puck:

Men alltså i annonsen stod endast "PostNord 69 kr". Inte om det skulle levereras med brev eller REK. Så jag tycker det du säger låter rimligt. Men det tycker uppenbarligen inte Tradera och Konsumentrådgivningen.

För säkerhets skull vill jag bryta ned sista meningen i rådgivningens svar. Bara så att ingen av oss har missförstått vad där står. "Om du inte har [...] inlämningskvitto [...] behöver du kunna visa att [ni] kommit överens om [ej] spårbara försändelser [...]"

Låter rimligt? Så ifall det stod PostNord i annonsen så är det vad ni har kommit överens om. Spårbarhet är ett tillval hos PostNord och inget som köparen kan förvänta sig med automatik.

Tillägg: Nu läste jag hela deras svar lite noggrannare. Egentligen tycker jag inte att de verkar ha sagt något av större värde. De verkar mest ducka för frågan i tredje stycket och säger egentligen inget ifall Traderas villkor är skäliga.

Av DarkAlf

Du kanske läste konsumentrådgivarens svar lite snabbt. I sista satsen skriver de att du behöver visa att du och köparen har kommit överens om ej spårbar frakt. Det tolkar jag som att ifall du kan visa det så har du därefter ditt på det fria.

På Tradera måste säljaren alltid (så vitt jag vet) ange vilken fraktmetod och avgift som gäller. Ifall PostNord är det angiva fraktsättet i annonsen har köparen godkänt det fraktmedlet. Spårbara paket är ett tillval hos PostNord och inte något som ingår i standardpriserna. Ifall köparen inte uttryckligen bad om spårbart paket är det därför orimligt att anta att paketet skulle skickas spårbart.

(Det här är för övrigt en sån grej som jag bara antog utan någon egentlig anledning. Att TS och köparen var överens om att PostNord är fraktsättet. Sånt här är alltid jättesvårt när man inte har alla detaljer.)

Tillägg: Oj, nu hittade jag faktiskt att TS har skrivit att fraktsättet är angivet. Stod det PostNord så bör den här saken vara ur världen.

Av DarkAlf

Jag blev lite fundersam på det här kring de avtalspunkter som Tradera åberopar mot TS. De är 4 a) c) h) i) l) från Villkor för Traderas betallösning.

Punkt 4 h) handlar om "Villkor för Traderas [...] Säljarskydd". Punkten träder bara i kraft om sådana villkor existerar. Jag lyckas inte hitta några sådana villkor. Hur Tradera kan anse att TS bryter mot villkor som inte existerar förstår jag ej. (Klarna har dock ett säljarskydd. Det gäller bara om betalning har skett genom Klarna. Så är inte fallet.)

Punkt 4 i) träder bara i effekt ifall villkoren i övrigt bryts mot. Så ifall övriga villkor följs är den menlös.

Punkt 4 l) hänvisar till punkt 2. Så vitt jag kan avgöra så är det enda relevanta för diskussionen att punkt 2 upprepar det som punkt 4 inleds med. Att säljaren ska betala vid återbetalning.

Punkt 4 a) är luddig. Ingenstans i villkoren definieras vad som menas med "leverans". Ifall Tradera menar att leverans är åtskilt från det som benämns som ett avlämnade i Köplagen tycker jag att de borde skriva detta uttryckligen.

Punkt 4 c) går ut på att Tradera villkorslöst förbehåller sig rätten att begära återbetalning förutom i de fall där ingen betalning har skett. (Tur är väl det.) En sådan punkt är en betydande försämring för konsumenten.

Så h) i) och l) säger inte så mycket egentligen. Punkt a) tror jag skulle finnas oskälig på grund av otydlighet eller rätt och slätt därför att den förändrar det som normalt gäller vid handel mellan privatpersoner. Punkt c) låter oskälig i mina öron men jag är inte tillräcklig lagkunnig för att avgöra om så är fallet.

Av DarkAlf
Skrivet av lindahlj:

Nu är ju förutsättningen i detta fall att traderas betalningstjänst har använts osv.

Alltså måste säljaren kunna visa att han verkligen har skickat varan. Som du märker på Traderas svar så har jag 100% rätt.

Jag behandlade inledningsvis inte frågan med hänsyn till om Tradera har särskilda villkor. Det är det första jag skriver i mitt första inlägg. När du skrev ditt första inlägg hade ingen påpekat i tråden att Tradera har särskilda villkor. Ditt uttalande i ditt första inlägg var allmänt formulerat och jag tolkade det som att du menade att din utsaga var gemen. Vidare är språket du använder färgat av de ord som användes för att diskutera Köplagen. Ifall du trots allt detta verkligen specifikt åsyftade endast de fall där Traderas betallösning har använts missförstod jag dig. Om så är fallet ber jag om ursäkt för min något irriterade ton i svarsinlägget.

Jag vet inte ifall du har läst resten av tråden. Har du någon kommentar kring det här med att avtalsvillkoren antagligen är oskäliga enligt lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden? Det står inte ens i avtalsvillkoren för betallösningen att det är säljaren som måste bevisa att varan är levererad. Tradera hävdar istället sin rätt att göra en återföring av transaktionen i samtliga fall utom de där köparen har en ovilja eller oförmåga att betala. Med andra ord förbehåller sig Tradera rätten att göra en återföring även om det finns bevis. Detta är betydligt sämre än vad som är gängse vid köp mellan privatpersoner.

Av DarkAlf
Skrivet av puck:

Efter att ha bett om ett förtydligande 4 gånger fick jag ett ganska trött svar

Jag kan fortfarande inte se något i varken a) c) h) i) eller l) om att ansvaret för leverans ligger hos säljaren.

Jag hittar inget i villkoren om att det är du som ska påvisa att leverans har skett. Så det påstående verkar kundtjänsten ha tagit ur luften.

Jag tror som sagt att Traderas villkor för betallösning inte skulle klara en rättslig prövning. Det finns ju dock aldrig några garantier när det kommer till rättsväsendet. En sak som jag önskar att jag hade fått lära mig långt tidigare i mitt liv är att det finns något som kallas för att betala under protest. Det är främst användbart om man har att göra med ett i övrigt seriöst företag som har begått ett misstag. Det går i korthet ute på att man i samband med betalning av fakturan påtalar att den är felaktig och att man fordrar återbetalning. (Ränta tillkommer enligt räntelagens föreskrifter.) På så viss kan man minimera riskerna. Det värsta som kan hända är att du aldrig får tillbaka de 625 kronorna. I jämförelse så kan man få betalningsanmärkning och behöva stå för både sina och motpartens rättegångskostnader ifall man bestrider en faktura som visar sig vara korrekt hela vägen. Nackdelen är att det blir en själv som behöver driva processen mot företaget.

Nu är det att det är ett stort företag som har misskött sig och det finns (antagligen) flera drabbade. Så vitt jag har förstått skulle preskriptionstiden på din fordran vara tio år. Förhoppningsvis kommer Konsumentverket öppna ett ärende angående Traderas villkor. I sådant fall kan du kan låta dem utreda själva legaliteten. Om utfallet är gynnsamt kan du därefter börja verkställa din fordran gentemot Tradera. (Lämna till inkasso eller kronofogde. Den sortens grejer.)

Ibland går det att begära anstånd med betalning till dess att tvisten (den mellan dig och Tradera) har blivit utredd. Det är dock bara en snäll fråga man framställer till företaget och de kan göra hur de vill med den saken.

Skrivet av puck:

Stort tack för ditt engagemang.

Jag blir rätt upprörd när företag beter sig illa mot konsumenter. Har behövt slänga lagen i huvudet på företag (varav ett inkassobolag) förut. Känns bara bra att kunna hjälpa någon annan som har kommit i kläm.

Av DarkAlf

Innan jag säger något annat rekommenderar jag att du tar kontakt med Konsumentverkets tjänst Hallå Konsument och ber om vägledning i ditt ärende. Ifall du vill bestrida fakturan har de råd om den saken här: Bestrida felaktig faktura.

Jag är inte jurist och nedanstående är min lekmannamässiga bedömning.

Enligt lagen om avtalsvillkor i konsumentförhållanden får näringsidkare (såsom Tradera) inte använda sig av oskäliga avtalsvillkor. Enligt Konsumentverket finns det tre grunder som kan göra att avtalsvillkor ses som oskäliga:

* Avtalsvillkoren strider mot tvingande konsumentskyddande lagstiftning, alltså regler som inte kan avtalas bort.
* Avtalsvillkoren strider mot icke-tvingande lag, alltså regler som är möjliga att avtala bort och leder till obalans mellan företaget och konsumenten.
* Avtalsvillkoren är otydliga och svåra för konsumenten att förstå.

Köplagen är en dispositiv lag. Det betyder att parterna (i detta fallet du och köparen) kan förhandla bort vissa delar av den. Med andra ord är det en icke-tvingande lag. Jag vet ej om Tradera kan göra ändringar som påverkar avtalet mellan dig och köparen, men jag tror inte så är fallet. Som jag har förstått det menar Tradera att punkt 4 a) ur deras Villkor för Traderas betallösning gör att de har rätt att kräva återbetalning från dig då de anser att du inte har levererat varan. De kanske också vill hävda punkt c).

Jag menar att Traderas villkor är oskäliga både på den tredje och andra grunden. Vad som avses med "leverans" framgår inte av villkoren. Ifall de specifikt menar att leverans är skilt från vad som anses vara ett avlämnande enligt 7 § KöpL borde de ha skrivit detta i mycket tydligare ordalag. Otydligt och svårförstått med andra ord. Och även om de specifikt hade skrivit detta borde det i sådant fall anses strida mot grund två.

Ifall du bestrider fakturan hela vägen och Tradera inte ger med sig får de valet att väcka talan i domstol. Jag har mycket svårt att tänka mig att de gör det för ynka 626 spänn när den juridiska grunden de står på är skakig. Det gäller dock att inte bli skrämd av inkasso och kronofogde på vägen. Många tappar huvudet bara de hör de orden. (Vilket företag givetvis gillar att utnyttja.)

Ifall det behövs går det att ansöka om rättslig hjälp i form av KO-biträde från Konsumentombudsmannen. Ansökan är kostnadsfri och ifall den blir beviljad står KO för dina rättegångskostnader.

Jag har upprättat en allmänt hållen anmälan mot Tradera hos Konsumentverket angående dessa avtalsvillkor. Jag rekommenderar att även du gör en webbanmälan till Konsumentverket angående just ditt ärende.

Av DarkAlf
Skrivet av lindahlj:

Eftersom att säljaren inte kan bevisa att varan är överlämnad till en transportör är säljaren ansvarig för risken.

Det står uttryckligen i Köplagen att det är köparen som bär risken efter att varan har blivit överlämnad till transportören. Ifall köparen misstänker att säljaren inte har sänt varan står det den fritt att upprätta en polisanmälan och försöka fälla säljaren i domstol. Om polisen mot förmodan inte lägger ned ärendet och åklagaren mot förmodan väljer att ta upp det är det upp till åklagaren att bevisa att säljaren inte har skickat varan.

Det är med andra ord precis tvärtom från vad du säger.

Av DarkAlf

Nu är jag (för sjuttioelfte gången) inte jurist och när jag läser tillbaka i tråden märker jag att språkbruket från mig (och antagligen @Potatissallad) har varit lite slarvigt. Eventuellt kan det vara upphovet till varför det är svårt för dig att förstå. Köparen bär risken för varan efter att den har blivit överlämnad till transportören. Säljaren har inte ansvar för om något händer med den.*

Skrivet av Dr.Mabuse:

Nej, då har risken gått över till Postmord. När Postmord överlämnat den hypotetiska "transporten" till mottagaren och fått en underskrift DÅ först har ansvaret övergått till mottagaren.
Eller menar du på riktig att om du beställer en bil av BMW som lastar den på tåget som sedan spårar ur utanför Berlin då är ditt ansvar!?

Ja, det stämmer mycket bra att ifall jag har köpt en BMW av en privatperson i Sverige som transportbolaget förstör är det på mig som köpare att det blir reklamerat gentemot transportbolaget. Sådan är Köplagen.

Du verkar inte kunna skillnaden mellan Konsumentköplagen och Köplagen. Dessutom är ditt exempel av internationell art vilket betyder att det inte är svensk lagstiftning som gäller.

Skrivet av Dr.Mabuse:

1) Jag länkade till Postmords allmänna villkor. Där står vad som krävs av avsändaren och vilket ansvar Postmord har. Det finns inget som styrker att Postmord har ansvar för odokumenterade försändelser eller överenskommelser mellan säljare och köpare - annat än det som omfattas av Postmords uppdrag såklart.
2) Du skrev ALDRIG att varan överlämnats till mottagaren - Du antyder att köparen har ansvaret om varan försvinner på vägen vilket det inte finns några som helst belägg för, punkt!

Det är här som jag tror att det har blivit missförstånd. Efter det att säljaren har överlämnat varan till transportören är det köparen som bär risken. Säljaren bär inte längre någon risk för varan. Sådan är lagen. Ifall köparen har godkänt att varan skickas som brev har den därmed i förlängningen också godkänt Postnords villkor för brev. Postnord tar mycket riktigt inget ansvar för om brev inte kommer fram. Det är inget som bekommer säljaren.

*Med undantag för undermåligt emballage. Om jag minns rätt ska varan klara att landa på ett hörn från ett fall av en meters höjd.

Av DarkAlf
Skrivet av Dr.Mabuse:

Spelar ingen roll om man nu vill klämma in ett kuvert i "transport!" och helt ignorera kärnfrågan.
13 § Risken går över på köparen, när varan avlämnas enligt avtalet eller enligt 6 eller 7 §.
Det är väl vad jag har att säga om saken.

Ja, då är vi överens? Risken har gått över på köparen när TS (som är säljare) avlämnade varan till PostNord?

Av DarkAlf
Skrivet av Dr.Mabuse:

Nu hänvisar du till "transportköp" vilket inte är tillämpligt i denna diskussion om en postförsändelse.

Kan du förklara lite utförligare hur du tänker? Jag förstår nämligen inte. På vilket sätt är det inte ett transportköp när det gäller en såld vara som transporteras av PostNord?

Kommentar angående Lagen.nu 7 § Köplagen:

Citat:

Transportköp kallas sådana köp som innebär att varan ska transporteras till köparen och alltså inte som utgångspunkten i 6 §, avhämtas hos säljaren. Köp som uppfyller villkoren enligt första stycket kallas "platsköp". Köp som uppfyller villkoren i andra stycket kallas "distansköp". Detta har betydelse för när varan ska anses vara överlämnad och därmed risken(se 13 §) för varan övergår från säljaren till köparen.

Som sagt så är jag ingen jurist så det är fullt möjligt att jag har fel i och med att jag har missuppfattat rättsläget.

Av DarkAlf
Skrivet av Dr.Mabuse:

Var är DIN källa? Det är DU som påstår att mottagaren har ansvaret, således är det DU som har bevisbördan för att så är fallet. Annars är det inget annat än din åsikt - oavsett hur många gånger du upprepar dig själv.

Jag har hänvisat till vilka regler som gäller för posten, för det är vad som - mig veterligen - finns. Jag kan inte bevisa vad som inte finns, det vore både praktisk, filosofisk och teoretisk omöjligt.

Nu är jag inte den person som du ställer din fråga till. Men utifrån de något knapphändiga uppgifter som har framkommit i tråden verkar det som att det är 13 § samt 7 § st 2 Köplagen som gäller i detta fallet. Vilket i sånt fall innebär att varan blev köparens ansvar när den överlämnades till transportören. Jag är dock ej jurist och det är lite sparsmakat med detaljer i tråden.

Av DarkAlf

Efter att ha kikat lite snabbt på vad som gäller angående olika betalningsmetoder så verkar det som att Swish inte erbjuder något köparskydd. Swish säger att betalningen inte går att ångra och att man ska kontakta betalningsmottagaren ifall något har blivit fel. Jag tolkar det som att det inte finns något automatiskt köpskydd. Swish FAQ

Som betalningsmottagare (säljare) på Paypal har man accepterat villkor som innebär att Paypal kan betala tillbaka beloppet till köparen och att man får ett betalningskrav av Paypal. Paypal genomför en sådan återbetalning ifall varan ej har anlänt. (Tror dock att de ej gör det ifall säljaren kan bevisa att den har skickat varan. Det finns en sorts tvistprocedur.)

Tradera har inget automatiskt köpskydd men man kan som säljare erbjuda ett sådant.

Nu är hela detta inlägget skrivet med reservation för att jag endast har tittat på detta mycket snabbt. Jag utgår även ifrån att TS har sålt varan som privatperson.

Av DarkAlf

Nu vet jag inte om Tradera har särskilda regler kring detta. I annat fall lär det vara Köplagen som gäller och enligt den har ansvaret gått över till köparen i och med säljarens avlämnande till transportör. (Utgår ifrån att TS är privatperson. I annat fall lär det vara Konsumentköplagen som gäller.)

Av DarkAlf
Skrivet av Drfiretruck:

@DarkAlf: Är under 18 och kan därmed inte ingå i ett sådant avtal. Jag erkänner min klantighet och gick med på att ge honom en summa på 35kr, 300kr är mycket för mycket.

Gränsen för att kunna ingå köpekontrakt (det gör du alltid när du handlar om det så är ett tuggummi för 1 krona) är för det första 16 år. Är man under 16 år kan man ändå ingå avtal ifall man har föräldrars godkännande. Vilket du verkar ha haft i det här fallet eftersom du skriver att det är din pappa som ångrar köpet.

Av DarkAlf
Skrivet av Paddanx:

Säljaren måste ju ansvara för att produkten som bjuds på är exakt som beskriven. Om en del saknas måste detta ju anges tydligt innan bud, eller iaf innan affären avslutas.

Så detta är inget ångerköp, utan köpet ska hävas pga felaktig beskrivning/info. Att sälja något som inte matchar sin beskrivning är ju bedrägeri, och åtalbart. Om man "ångrar sig" utan anledning kan jag delvis förstå att man får stå för ev utgifter, men... i detta fallet är det ju fel på varan och säljaren borde ha kollat att du vill ha den innan han bokat frakt mm, efter att han meddelat att en del saknas.

Detta stämmer inte. Om säljaren endast angav att moderkortet ingår (som det verkar vara i detta fallet) är det köparens skyldighet att undersöka om några av tillbehören medföljer innan hen ingår ett köpekontrakt med säljaren.

Av DarkAlf

@Drfiretruck Det är köparens skyldighet att undersöka varan innan köpet när det kommer till handel mellan privatpersoner. När betalningen utfördes ingick du ett köpekontrakt med @andra94 och om ni inte avtalade om något annat finns det ingen ångerrätt mellan privatpersoner. Med andra ord är du i det läget skyldig att slutföra köpet. Nu har säljaren visat god vilja och låtit dig bryta köpekontraktet mot en i sammanhanget smärre avgift. Jag tycker visserligen att säljaren borde ha kontaktat dig och kommit överens om att låta dig ångra köpet mot en avgift innan återbetalningen skedde. Summa summarum så borde du vara glad över att du inte har gått 4000 kronor back och sitter med en vara som du inte ville ha utan istället bara har gått 300 kronor back och fortfarande inte har en vara som du inte ville ha.