SNES - regionsfri samt 50/60Hz-brytare

Denna modifikation omvandlar ett SNES till att bli regionsfritt samt monterar en brytare för att kunna växla mellan 50/60Hz.

Modifikationen bygger på följande två källor:
SNES Switch free region mod
Region and 50/60Hz Switches

Då mitt SNES visade sig vara en senare variant med ett uppdaterat utlåsningschip (F413B) så kunde jag inte enbart följa den andra guiden. Istället fick jag följa den första guiden för att göra konsollen regionsfri och sedan följa delar av den andra guiden för att montera en brytare för 50/60Hz. Utöver de verktyg som behövs (lödstation, kniv, etc) så behövs en brytare (till-till) samt ett motstånd på 2.2kOhm.

De två kretsar som kontrollerar bildsignalen skickar signalen i 50Hz om de matas med +5V och 60Hz om de är jordade. Genom att lyfta benen på dem och koppla till en brytare går det att styra ifall man vill ha 50Hz eller 60Hz. Vissa spel har kopieringsskydd som kontrollerar signalen medan andra spel har anpassats för 50Hz och får grafikbuggar vid 60Hz (t.ex. StarFox).

Regionslåset i ett SNES kan ses lite som ett lås och en nyckel. I konsollen sitter en krets (CIC) som är "låset" och i varje spel sitter en krets som är "nyckeln". Om de inte skickar samma signal till varandra så startar ej spelet. Genom att löda loss en "nyckel-krets" från ett spel och koppla in det direkt i konsollen luras konsollen att tro att spelet alltid har rätt region.