Dold förstärkare

Hej alla Swecerz!

Här kommer min modd på hur man kan dölja sin HIFI-utrustning i en TV-bänk.

TV-bänken i fråga är en Holger från MIO, vit med ekfaner.

Problemet med TV-bänken är att det inte finns något bra utrymme för att förvara kablar och kontakter så dessa tvingas helt enkelt till mittenfacket med övrig HIFI-utrustning. I mitt fall en old school analog Pioneer SX-400L förstärkare, en nanoDAC från Argon Audio, en IPTV-box, högtalarkablar, RCA-kablar, Toshlink-kablar, strömadaptrar, förgreningskontakter och Nexa-brytare. All denna utrustning med sina egna status-LEDs är rätt störande under TV-tittande.

Min lösning på detta problem blev att designa en lucka som på ett snyggt sätt dolde innehållet i TV-bänkens mittfack. Krav jag ställde på designen var någon form av ventilation och att det skulle vara enkelt att öppna och stänga för att tex justera volymen på förstärkaren. Jag ville också få den utskuren med laser då jag visste med mig själv att designen skulle vara svår att tillverka förhand i lägenheten.

Mått togs på TV-bänkens mittfack och dessa fördes över till Fusion 360. I Fusion CAD:ade jag en lucka med hål för ventilation och med hål för att kunna öppna och stänga. Sedan importerade jag designen till Inkscape där jag justerade linjefärgen för att vara kompatibel med laserskärarmjukvara. Luckdesignen laddade jag sedan upp på en online laserskärartjänst. Där valde jag deras 6 mm tjocka MDF med ekfaner, liknande det TV-bänken är gjod av. Efter bara en vecka kom ett paket hem med utskuren lucka.

Luckan slipade jag sedan lätt med 600 papper och därefter oljades den in med träolja. Jag lät den torka i några dagar innan jag fortsatte med att montera beslag. Som beslag valde jag att använda kulsnäppare i mässing. Smidigt och relativt enkelt sätt att hålla luckan på plats.

Kostnad för projektet:
-Material, laserskärning inkl frakt: 640 kr (www.cotter.se)
-Beslag, kulsnäppare och mässingsskruv: 170 kr (www.specialbeslag.se)
-Sandpapper och träolja: 0 kr hade hemma (ca 50 kr annars).

Hoppas ni uppskattar mitt galleri

Keep on modding!

/NUKEGREEN

PS. Mer information finns under galleribilderna.