Test av c-JAYS mot AKG K518DJ

Permalänk
Medlem

Test av c-JAYS mot AKG K518DJ

Ser att det inte finns så mycket skrivet om c-JAYS här så det tänkte jag ändra på

Jag ska göra ett litet jämförande test av c-JAYS som är ett par öppna, väldigt nya hörlurar, och ett par av förra årets kanske hetaste slutna DJ-lurar, AKG K518DJ.

Tänkte börja med ett klargörande: c-JAYS-lurarna har jag fått från JAYS. De är ett par prototyper, men det enda som skiljer från produktionsmodellen är några smådetaljer på kuddarna och skjutmekanismen. Ljudet ska vara precis detsamma. Jag skriver den här recensionen objektivt på eget bevåg för de som är intresserade.

Vi börjar med det viktigaste: Ljudet. De skiljer sig naturligt nog ganska mycket på grund av de olika konstruktionerna. Öppna hörlurar brukar ge ett luftigare ljud och slutna mer basbetonade, och detta gäller även här. c-JAYS låter ganska neutralt. Basen är inte alls påträngande, man har ett tydligt mellanregister och diskanten hörs också bra. Samtidigt blir jag förbluffad över hur detaljerat ljudet är. Jag hör detaljer i låtarna som jag inte upptäckt ens när jag lyssnat på samma låt i mina B&W-högtalare.
De har utbytbara öronkuddar, och generellt gäller att man får ett ljusare ljud med mer diskant ju större öronkuddar man sätter på. För de som är tveksamma till skumgummi så har JAYS meddelar att de byter ut kuddarna om det skulle bli problem.
De låter alltså väldigt korrekt utan equalizerjustering, fast med de största kuddarna blir ljudet så diskantbetonat att man kan vilja dra ner den i EQ:n. I övrigt kan man få bra bas om man justerar upp den, fast det är ingen tung, fladdrig bas. Är det vad man är ute efter det är det kanske inte rätt lur.
AKG-lurarna skiljer sig ganska stort. De har tonvikt på bas och diskant, och mellanregistret är inte alls lika tydligt, så man får inte alls samma detaljnivå. Fast inte heller dessa har särskilt tung bas, den är lätt och snärtig precis som på c-JAYS:en.
Ljudbilden är mer åt partyhållet. De passar bra med electro, techno och musik åt det hållet, mindre bra med rock och akustiskt.

Jag tycker att c-JAYS absolut är lättast att leva med. Jag brukar ha glasögon, och med de minsta kuddarna lägger sig hörlurarna strax ovanför glasögonskalmarna. AKG-lurarna trycker tyvärr mot dem och det blir inte särskilt bekvämt. Å andra sidan läcker c-JAYS lite ljud vilket är oundvikligt på öppna hörlurar medan AKG isolerar bra. Läckaget är i alla fall inte lika omfattande som på Koss Porta Pro

Byggkvaliteten är riktigt bra på båda lurarna. K518:na är gjord för DJ-bruk och det märks, de känns verkligen solida och ska tåla hög uteffekt. Fast det ska tilläggas att min lillebrors K518DJ började glappa.
c-JAYS är mindre, lättare och inte lika kraftigt dimensionerade, men de känns stabila och är väldigt stilrena.

Prismässigt är AKG-lurarna ca. 200 kr billigare än c-JAYS, strax under 500 kr mot 700 kr.
Hade jag funderat på de båda hade jag lätt valt c-JAYS om så bara för den fantastiska detaljnivån i ljudbilden. Men som alltid med ljud, så handlar det mycket om personlig smak.

Säg till om ni undrar något om endera hörlurarna!

c-JAYS:

AKG K518DJ:

Visa signatur

Citera mig när du skriver till mig, tack!

Permalänk
Medlem

Har du testat AKG 530? tänkte nämligen köpa dessa eller AKG 518 DJ. Lutar mer mot 530:an men skulle gärna höra med någon som VET! Betonar en skarp bas behöver inte vara så mkt tryck och naturligtvis bra mellanregister och diskant.

Visa signatur

p4 3.4ghz 1290 (3 st ddr) radeon 9800 pro 128mb

Permalänk
Medlem

Jag har inte testat dem men AKG:s större lurar brukar vara väldigt bra.
Vilka du ska välja beror väl lite på vad du ska ha dem till, 530 ser inte ut att vara så smidiga att använda utanför hemmet.

Visa signatur

Citera mig när du skriver till mig, tack!