Flint 2 - (GL-MT6000) - En högpresterande hemma router med snabb VPN, dubbla 2.5G WAN samt stöd för OpenWrt

Permalänk
Medlem

Flint 2 - (GL-MT6000) - En högpresterande hemma router med snabb VPN, dubbla 2.5G WAN samt stöd för OpenWrt

Det är en rejäl bjässe som jag hämtar ut på posten, runt 1 kg med emballage. Strax under 800 gr uppackad och inkopplad. Bra mycket tyngre än de 10-tal routrar jag ägt tidigare.

Fyra rejäla antenner, grå färg och lite retro känsla får jag av dess design.
I hjärtat av routern har vi en MediaTek Filogic 830 SoC (System-on-a-Chip) med stöd för bland annat imponerande VPN-hastigheter upp till 900 Mbps med WireGuard samt 190 Mbps med OpenVPN.

Det viktigaste specen relativt föregångaren har vi här

För mig som hemma användare som vill använda VPN över hela hemma nätverket krävs det hårdvara i routern som klarar av att hantera VPN kodningen tillräckligt snabbt för att förhindra att hastigheten minskas avsevärt. I min gamla router fick jag ut runt 10% av mitt Telia 500/500 Mbps med VPN aktiverat på.

Med Mullvad och WireGuard aktiverat får jag via OpenSpeedTest dowload

För upload hamnar jag på

Detta via WiFi.

Routern ska stöda WireGuard hastigheter ända upp till 900 Mbps vilket har verifierats av andra testare.
Förutom snabb VPN så erbjuder routern

* Dubbel 2.5 Gbps WAN
* Inbyggt stöd för blockering av reklam
* Firmwire baserad på OpenWrt 23.05 - Kernel 5.15
* Bark - föräldrakontroll
* Adguard Home
* DNS over HTTPS & DNS over TLS
* Stöd för WPA3

För den som är intresserad av att lära sig mer om denna router så rekommenderar jag att läsa på GL.iNets forum

Ingen svensk återförsäljare finns, vilket man kan tycka är lite märkligt med tanke på alla fantastiska recensioner den fått. För den som vill kan man beställa den från GL.iNets hemsida för ca 1700 sek.

Jag köpte denna router i första hand för dess höga VPN hastighet och är än så länge mycket nöjd med prestandan och stabiliteten. Priset tycker jag är helt ok. Aktiva trådar på både OpenWrts forum samt på deras eget forum. Senaste beta-firmwire version (Mars 2024) verkar funger bra.

För den som vill köra OpenWrt så finns en dedikerad tråd för detta på deras forum.

Permalänk
Medlem

Du vill med relativt stor sannolikhet byta till vanilla OpenWrt då du inte riktigt vet vad som är i firmwaren från GL.iNet sen går det att köpa t.ex https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=8289266 som in princip är samma hårdvara fast med lite fräschare wifi och är mer lättillgänglig. Mindre lagringsutrymme men inget som spelar någon roll i praktiken för denna typ av produkt.

Permalänk
Medlem

Att låta en AI från kina övervaka ”barnen” verkar inte överdrivet attraktivt.

Men den stora fördelen med den här maskinen är att den har väldigt kompetent hårdvara och bara är en sysupgrade bort från att köra vanilla OpenWrt. Det finns stöd för hårdvaruacceleration både av routing/NAT och WiFi tydligen, vilket sammantaget gör maskinen rätt unik. Installationsinstruktion här.

Notera dock att man måste bygga en egen image med t. ex. firmware selector om man vill ha med ”luci”, det grafiska gränssnittet, fram tills en stabil version släppts med stöd för maskinen. Lägg till luci under Installed packages under customizations.

Asus TUF Gaming AX6000 (länkad ovan) har en krångligare officiell installation, men en enklare inofficiell. Instruktioner här. Snubben som gjort den inofficiella installationen påstår i forumet att kina-varianten TX-AX6000 ska ha exakt samma hårdvara men vara billigare (den har även en manual på kinesiska som ser ut som en serietidning). Ingen ska förväxlas med GT-AX6000 som är Broadcom-baserad i stället för MediaTek-baserad och därmed är körd för OpenWrt.

Permalänk
Medlem

I princip all wifi-hårdvara har någon form av offloading "inbyggd" men jag antar att du syftar på WED som inte riktigt är den typen av offloading eller NAT för den delen. Det skall dock också tilläggas att framförallt NAT-offloading kan ställa till med problem med vissa protokoll och även om du vill t.ex använda QoS. Nu är hårdvaran tillräckligt kraftfull ändå så det är inte ett problem i praktiken.

Se https://patchwork.kernel.org/project/netdevbpf/patch/20220405... för mer information

Permalänk
Medlem

Intressant. Tack för recensionen. Den ska jag ha som alternativ till övergivna Vilfo om och när jag tröttnar (vilket inte är många veckor bort ) på att få tag på en Unifi Gateway Ultra

Visa signatur

Gigabyte UD AX,
Intel i7 13700KF, Arctic Freezer III 280mm. Corsair Dominator Platinum 32GB,
XTX Radeon RX 7800 XT Speedster MERC 319 Black,
Samsung Odyssey G7 Neo "32
Phanteks XT Pro Ultra chassi. Garuda Linux/Windows 11.

Permalänk
Medlem

Har kört den i 3veckor, flashade openwrt sysupgrade/snapshot utan att koppla upp den på nätet först
jag har nu gått över till stabila 23.05.3 nu när den har kommit ut och ligger för tillfället kvar med den
båda har varit stabila.

kör ingen wifi på routern

går svalt och riktigt bra prestanda
kul pryl