Microsoft ryktas skrota skivläsare i ny Xbox Series X

Permalänk
Entusiast

Känns mer sannolikt att de släpper en Series S2 med samma prestanda som Series X, med vissa kostnadsbesparingar i form av skrotad skivläsare, mindre lagringsutrymme och en krympt systemkrets med enklare kylningslösning.

Sedan kommer en Series X2 i samma veva med utökad prestanda samt bibehållen skivläsare. Eftersom alla kör x86 behålls kompatibiliteten med de två äldre Series-konsolerna i närtid.

Men om Microsoft skippar generationer helt kan de kanske släppa Series S på sikt och göra stöd valfritt, alternativt att spelarna själva får välja om de vill spela i 20 fps med gammal hårdvara, precis som för datorspelare.

Visa signatur

EVGA GTX 1080 Ti | Intel Core i9-9900K | Fractal Design Celsius S24 | ASUS ROG Strix Z390-I | 32 GB DDR4 @3200Mhz | Corsair SF750 | Samsung 970 Evo Plus 1 TB (M.2) | Crucial MX 500 & 300 1TB (2,5") | Louqe Ghost S1 Ash | AOC AGON AG271QG, Eizo Foris FS2333 & TCL 75EP660 | Windows 11 64-bit

Permalänk
Medlem
Skrivet av MrAdde:

Känns mer sannolikt att de släpper en Series S2 med samma prestanda som Series X, med vissa kostnadsbesparingar i form av skrotad skivläsare, mindre lagringsutrymme och en krympt systemkrets med enklare kylningslösning.

Sedan kommer en Series X2 i samma veva med utökad prestanda samt bibehållen skivläsare. Eftersom alla kör x86 behålls kompatibiliteten med de två äldre Series-konsolerna i närtid.

Men om Microsoft skippar generationer helt kan de kanske släppa Series S på sikt och göra stöd valfritt,

Snarlik idé som jag hade i en tidigare tråd så tumme upp där.

Tycker MS har klantat sig lite med hårdvaran denna gång. Series S som retar utvecklare och Series X som verkar rätt dyr att producera. Sony har varit smartare helt enkelt. Så skulle MS ta ett omtag säg 2025 så skulle iaf inte jag bli förvånad.

Tror generationer kan vara ett minne blott och att EOL innebär att support blir optional istället för required. Skulle förstås bli en hel del stök den dagen då ett icke Series S-kompatibelt spel utannonseras men, men...

Permalänk
Medlem

Jag tycker själva charmen med konsol är just skivläsare och det fysiska formatet + man kan se dvd och blu ray filmer och byta / låna av varandra.

Saknar dock tiden när man gick i spelbutiker (tex gamestop även om jag inte gillade butikens priser) och bläddrade bland spel i fysisk format. Det är en upplevelse bara det.

Vi är i en övergång till digitalt, men det känns så torrt, men samtidigt praktiskt, skönt att ha allt i molnet och man sparar plats i hyllorna. Dilemma!

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5700X 3,4GHz
Asus GeForce RTX 4070 Dual OC 12GB
Asus ROG Strix X570-E Gaming
G.Skill Trident Z Neo DDR4 3600MHz 32GB
Samsung 980 Pro Series 1TB

Permalänk
Medlem

De borde göra en ny version med 5 skivors BD växlare/karusell istället. Ni vet, sådana där schabrak som fanns på CD-spelartiden. Skulle överraska.

Ärligt talat, jag har exakt 0 behov av fysisk media. Så jäkla skönt att ha allt samlat istället för att springa runt och dribbla med plastskivor som tar plats.

Permalänk
Medlem

Nu är jag gammal och minns ofta nostalgiskt tillbaks till yngre dagar när spelen kom på fysisk media och inte behövde, eller snarare kunde, uppdateras. Den tiden är förlänge sedan förbi. De flesta spel som släpps idag behöver fortfarande uppdateras och såvida man inte har en skrivbar del på spelmediat där speluppdateringar kan lagras så kommer dessa på legitim väg försvinna.

Finns fortfarande fördelar med fysisk spelmedia som nämnts, att enkelt kunna låna ut eller sälja sitt spel är något jag som primärt PC-spelare faktiskt saknar. Men vi har också GOG, då med de spel som släppts där vilket är långt ifrån alla.

Spelvärlden har länge gått mot en digital, mer låst marknad där målet mer och mer tycks vara Games as a Service. Inte ens spelen på Steam äger man, om man ska vara petig. GOG är unik även här.

Lite så jag funderat på om inte överreaktionen när Xbox One skulle ha en lösning som inte var helt olik vad Steam vid tidpunkten redan gjort länge. Och kan man möjliggöra att de spel kunden köper fungerar även när hårdvaran uppdateras och byts ut så har vi nog fått en rätt bra lösning.

Varken Microsoft eller Sony (eller kanske Nintendo) vill vara den som dödar fysiskt media först misstänker jag men de väntar nog bara ut varandra, redo få bort fysiskt media och möjliggöra färre mellanhänder och mer pengar från försäljningen.

Hoppas fortsatt att de som köper konsoller väljer att köpa den utgåva som har möjlighet för fysisk spelmedia så länge det går. Om man vill ha kvar det. Min förmodligen sista spelkonsol, PS5 blev det självklart en med läsare. 1000-lappen extra den kostade får jag tillbaks efter bara något enstaka spelköp. Även om jag dels spelar väldigt på min och än mindre köper spel till den.

Visa signatur

Huvuddator: 7800X3D, 2x16GB G.Skill Flare X5 6000MHz CL30, Asus B650E-F, KFA2 RTX 4090 SG, 6TB NVMe/SATA SSD, 42" LG OLED C3 Evo

Never fade away...

Folda för Sweclockers! https://www.sweclockers.com/forum/trad/1348460-faq-kom-igang-...

Permalänk
Medlem

Det allra bästa för miljön vore ju om fysisk media tas bort.

För konsument är dock bästa att kunna välja hur de vill ha det, digitalt eller fysiskt.

Som PC ägare så finner jag Steam perfekt för mina ändamål. Jag kan vara säker på att Steam inte tas ur bruk och spel jag köper kommer att funka på mina framtida datorer. Jag kan handla vid Steam reor och ofta är priset billigare på PC. Sätta ett spel på bevakning och vänta på tills priset känns rätt.

På konsol så kan jag tjäna in priset genom att handla och sälja begagnat än så länge.

Om konsoler blir helt digitala i framtiden så hoppas jag på ett system likt Steam, att allt man handlar får stöd i framtida konsoler.
För Playstation och Xbox kanske det är lättare att göra, då de oftast är snarlika varandra men med mer prestanda per generation, Nintendo däremot har ju oftast olika kontroller varje gång och så älskar de att återsläppa tidigare spel på nytt.