behöver lösenord till windows/mail mm (dödsfall)

Permalänk

behöver lösenord till windows/mail mm (dödsfall)

Hej!

Min kompis fråga dig mig om hjälp då en släkting har gått bort och han hade lösen för att komma in på datorn som sambon ej vet samt komma in på mailen då han tydligen får många av deras räkningar där, de har släktforskingsdokument som hon vill komma åt samt foton osv, finns de något sätt att lyckas komma in på konton till windows & mail ? eller är det kört? =/

All hjälp/tips uppskattas !

Permalänk
Medlem

Det kan vara så att Microsoft kan hjälpa till om man har dödsfallsintyg. Kontakta dem och fråga.

Permalänk
Sötast

Att komma in i datorn i sig är inga större problem.

Man kan ladda ner t.ex Hiren bootcd så kan man gå förbi lösenordsskyddet på så vis, men mailen är betydligt svårare om inte kontot redan är inloggat då man kommer in i datorn isåfall så är nog HerrNilsson's tips rätt väg att gå ^^

Permalänk
Medlem

Är det ett lokalt datorkonto så kan du använda Hirens Boot-CD och Offline Password Changer för att ta bort lösenordet från kontot.

Är det ett Microsoftkonto som den bortgångne loggat in med på datorn så är det bara Microsoft som kan hjälpa till. De lär behöva dödsintyg och lite andra uppgifter.

Visa signatur

Intel i7 6700K @ 4,4 Ghz | MSI Z170 KRAIT GAMING 3X | be quiet! Dark Rock 4 | 16 GB Kingston HyperX Fury 2133 Mhz | Asus RTX 3060 OC | PNY XLR8 CS3030 500 GB | Samsung 860 QVO 1 TB

Permalänk
Medlem

Lokala filer är lätt att komma åt (jag utgår från att hårddisken inte är krypterad). T ex kan man sätta hårddisken i en annan dator och sen nå alla filer. Om de har använt mailprogram för att ladda ner mailen så behövs inget lösen för att nå nerladdad mail.
Så fokusera inte bara på lösen utan på att få tag det de vill åt.

Permalänk
Medlem

- Sätt inte igång och trassla med lösenord innan ni har gjort en total kopia av disken. Annars kanske data blir förstört.
- Tala med räkningsgivarna eller släktingar för att få veta var mejlkontot finns. Kanske är det IMAP, i så fall finns mejlen kvar i servern.

Permalänk
Medlem

Begravningsbyrån som tar hand om situationer är också vana att hantera sådana spörsmål och har access till register och annat som man knappt visste om innan.

titta också genom försäkringar mm då det kan finnas efterlevandeskydd mm.

är man närstående och sörjande så har man sällan någon ork att hålla på med detta och ibland bättre att låta 'proffesionell' ta hand om det även om det kostar en slant.

Det viktiga med dödsboet är att stoppa och/eller minimera alla automatiska räkningar och bara betala det som måste betalas (hyra, el, försäkring och skatt på fordon tills de bytt ägare etc.), säga upp alla prenumerationer, telefoni/internet, den delen löper nämligen på som tidigare och kan lätt urholka ev. tillgångar i dödsboet ganska snabbt då intäkterna är noll (tex pensionsutbetalningar tvärstoppar direkt vid dödsfallet). prata med banken så att alla automat-betalningar stängs och företagen som man inte hittat redan, får börja skicka pappersräkningar igen och den vägen fånga upp det man missat tidigare.

Se upp med fordon, skatt och försäkring - säger man upp försäkringen utan att ställa av fordonet hos trafikverket kan det snabbt bli dyrt med över hundra kronor/dag i trafikförsäkring och får först reda om läget när brevet från kronofogden kommer och då kan det ha gått månader...

Permalänk
Permalänk
Permalänk
Permalänk
Permalänk
Medlem

Med trinity-rescue-kit har jag lyckats nollställa lösenorden för Windows inloggning. Sedan finns ju betalprogram. De är kanske enklare att hantera. Men trinity var inte så knepigt heller.