Rykte: Google arbetar på Nexus-telefon för under tusenlappen

Permalänk
Medlem

Min ZTE Blade lever än, inköpt 2010 och kör nu Android 4.2.2 – som fungerar bättre än någon stock-rom någonsin gjort (2.1, 2.2 och 2.3 alltså). Enda som hänt sedan 2010 är att jag bytt batteri, då orginalbatteriet till slut svällde. Samt att jag kör ett SD-kort som faktiskt fungerar, vilket inte kan sägas om det som Telia skickade med den. Anledningen att jag inte kör högre (version) är för att den har så snålt med inbyggt minne, och orkar inte bråka där.

Tittar vi på rena features så är en välfungerande 2.3-telefon fortfarande starkare än WP8.1 i princip. Tittar vi på äldre flaggskepp så skulle i teorin och praktik en Nexus S kunna leva och fungera väl än, den fick ju officiell uppdatering till Jelly Bean (4.1.2, så du har inte ens heartbleed) åtminstone. Feature och uppdateringsvis är det svårt att slå. Nexus S är 3.5 år. Galaxy Nexus 2.5 år gammal fick iaf Jelly Bean 4.3. När det gäller API-nivån apparna inriktar sig emot är man ganska säker så länge man kör högre än ICS. Tittar vi på andra flaggskepp runt den tiden, t.ex. Samsung G S2 så uppdaterades den till 4.1.2 iaf. Som är 3 år vid det här laget så när som på ett par veckor. Pratar vi Samsung Galaxy Young så är det en billig skräpmodell som aldrig har haft något annat än 4.1.2. Den var helt ny sommaren 13, Galaxy Y är en helt annan telefon och hade den inte fått uppdatering vid det laget så kunde man räkna ut att den aldrig skulle få. Den hade också 240x320 3-tum skärm och ARM11-processor. Samt 384MB ram. Apple har varit väldigt väldigt bra här, även iPhone 4 har iOS7, men det är inte tal om några featureuppdateringar direkt. Hårdvaran är ungefär samma som Nexus S också. Samma Hummingbird Intrinsity/Samsung-CPU, samma minnesmängd. Eftersom vi pratar 2010/11 här så ja, det har inte varit i närheten lika bra hos Symbian, Blackberry OS 6/7.X, Maemo / MeeGo, HP WebOS eller något annat som Windows Phone.

Dock finns det knappast någon vits med att sälja en telefon med dåligt drivrutinsstöd för SoC:n och 512MB ram, <1GB ram är det ändå ingen vits med. Drivrutiner som inte uppdateras är ibland orsaken att de inte uppdaterar operativsystemet. Finns en fördel att köra större halvledarleverantörer som Qualcomm här. Ska de välja annan till budget, ja då får man pressa leverantören hårt på mjukvarusidan. Moto G använder samma SoC som Nokia Lumia 630 kommer använda, och det är inga större problem att producera för lägre pris än Microsoft kommer sälja den för om man vill bygga runt samma SoC och 1GB minne för ~1000kr marknaden. Ska man gå ännu lägre ja, då bli det svårt. Fast det måste ju rulla med tredjepartsprogram från butiken också.

Permalänk
Medlem

Visst så har WP inte varit ledande på att checka av flest antal "features", och det har även varit ett nyare system än både iOS och Andrtoid, och därav saknat vissa bra funktioner. Dvs inte bara för att leda någon tävling med mest "features", men några enstaka som jag saknat. Tex VPN och notifieringscenter. Dock så har detta inte varit det allra viktigaste för mig. Viktigast för mig när jag köper en dator, platta eller telefon är att de bara skall fungera rakt upp och ner ifrån leverans, men ävenfå alla nya versioner och uppdateringar på ett enkelt (helst automatiskt) sätt. Den får som mina Android-upplevelser inte hålla på att lagga, vara seg eller strula så att man måste modifiera den på ett meckigt sätt för att få den att fungera vettigt. Då har både Google/Samsung/ZTE misslyckats katastrofalt enligt mig.

Det är inte heller något att skylla på att man har för lite minne i telefonen. Då skall de antingen inte säljas med så lite minne till att börja med (lurar ju kunden), eller så får man se till att få ändan ur vagnen och optimera operativsystemet så att det fungerar vettigt. Har kollegor som just har "low end" Lumia 6xx med bara 512 MB som fungerar klockerent direkt ur förpackning utan minsta lagg eller seghet. Kan Microsoft och Apple göra operativsystem till telefoner som fungerar på smidigt på enklare hårdvara så borde även Google kunna göra samma sak med Android. Det är bara dåliga val eller lathet, eller att man inte bryr sig om sina kunder när man tillåter så dåliga upplevelser som jag haft.

Jag kan ju bara prata för mig själv, och för mig är det enklare (och faktiskt mycket mer ekonomiskt) att köpa en ny telefon än att lägga en massa tid på att mecka och experimentera med de som inte fungerar "out of the box".

För mig så har Nokia med Windows Phone och Apple med iOS gett mig en extremt mycket bättre användarupplevelse och mer nöjd kund än till någon Android-telefon jag köpt (just nu uppe i tre stycken). Trots att Android då har mest "features".

Faktum är att jag tror att tom Google insett detta nu. Därav att de vill ta kontrollen själva och försöka släppa en vettig nexus i budgetsegmentet som dennna nyhetsartikel skriver om. Tror att det kan vara mycket vettigt av dem att försöka med detta.

Eller så får de göra som Apple och istället helt skippa detta segmentet (bättre än att lämna missnöjda kunder efter sig).

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Nokia Lumia 520 fungerar bra för familjemedlem, gränssnittet rullar på fint, jag har prövat en del, innan WP8 var det katastrof. Men talar vi om Snapdragon 400, ja då fungerar Android 4.4 kitkat riktigt riktigt fint och det är samma chip som i Lumia 630/635 som kommer med WP8.1 och ersätter tidigare low-end.

Talar vi andra plattformars features så hade BB10 features redan från början som WP8.1 får nu, och det har ännu inte släppts i mer än preview. Det var också en helt ny plattform som inte utvecklades för fyra år sedan, idag är det mer än fyra år sedan Mix 2010 då Windows Phone presenterades. Windows Phone 8.1 är nu en bra plattform att bygga vidare på först fyra år senare, men det var inte det inlägget ovan (mitt) svarade på eller sa något om. BB10 har fortfarande kraftigare miljö för nativa program, komplett Androidruntime som i.a.f. inte är sämre än Nokia X utöver att de fixar grunderna inom säkerhet, webbläsare (fortfarande bättre än IE11) och företagsmail. Allt det gjorde de på mindre tid med modernare bas att bygga på.

Talar vi om "Snapdragon 400"-telefoner så ja, i Kina släpper de sådana med 1280x720-skärm med IPS för under 1000kr.

Gammal mjukvaruaccelererad grafik i Android behöver vi inte tala om längre. Talar vi programmen fungerar de för den delen fortfarande inte på WP.

Moto G fungerar utan massor lag och liknande med Kitkat. Fungerade fint tidigare med Jelly Bean utan samma slowdowns som andra gärna har. Det är helt upp till tillverkaren hur väl det rullar.

Nu har ju inte martinot ägt någon mid-range eller high-end Android-lur enligt egen utsago. Kunderna i sub 2000kr blir inte missnöjda med Snapdragon 400 och 1GB ram. Det fungerar ofta bättre än de äldre flaggskeppen. De som kostade 3000-6500 kr. Det finns redan sådan produkter som släpptes innan Microsoft (snart om ett par dagar tar de över) lanserade något på samma SoC. Här ska man komma ihåg att sådana som Nokia fortsatte sälja Windows Phone 7.X efter 8an kom. När släpptes t.ex. Lumia 610? Jo runt sommaren 2012, 710 runt årsskiftet 11/12. Har du hellre en Lumia 710 än t.ex. en Galaxy Nexus? Idag? Kostade iPhone 4 under 2000kr år 2010? Nej det gjorde den inte ens i 8GB-versionen som såldes till nyligen – 2014. Lite mer jämförbart och sakligt ska det nog vara. En del telefoner var populära därför att man kunde modda dem, andra för att man inte behövde. Är inget mer med den saken.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Talar vi andra plattformars features så hade BB10 features redan från början som WP8.1 får nu

Har aldrig använt någon BlackBerry måste jag erkänna (även om jag är lite osäker på hur den kom i det hela). Säljs det ens några telefoner med BB10 i Sverige?

Skulle vara kul att se användargränssnittet om de finns för demo att pilla på i några vanliga butiker. På bild och vad jag läst om det så verkar det, precis som WP, ha ett lite mer användarvänligt och innovativt användargränssnitt än vad Android har. Kommer väl ifrån ett svenskt företag ibörjan (TAT?).

Skrivet av Petterk:

Nu har ju inte martinot ägt någon mid-range eller high-end Android-lur enligt egen utsago.

Vet inte hur ZTE Blade räknades när den kom, men det kan säkert stämma. Dock så tycker jag att Google borde ha lite kontroll på de telefoner som certifieras och sälja med Android så att man inte måste vara en teknisk expert för att få en telefon som fungerar vettigt direkt ur boxen.

Då snackar jag inte om en massa "features" (hatar de som Samsung skickar med och som inte ens går att avinstallera med mindre än att man är expert och rootar om hela telefonen) eller stor prestanda för tunga spel eller avancerad 3D-grafik. Det förväntar jag mig absolut inte i low-mid-segmentet.

Däremot förväntar jag mig att telefon inte gör mig frustrerad när jag skall använda normala funktioner eller köra vädigt enkla appar på den. Samma sak med en del dåliga "smart TV" som jag testat som har värdens segaste gränssnitt där alla enkla standardfunktioner (tex byta kanal eller inställningar) "laggar" och är frusterande sega att utföra. Det är inte OK enligt mig.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Enda telefonerna de har koll över är Nexus-serien.

Kraven 2008 när första OHA Android-telefonen kom så var kraven helt annorlunda, iPhone 3G som kom samma år uppdaterades inte ens till iOS 6.X. och hade 128MB minne. Androids kompatibilitetstest för att få Google Play / Services / Apps har ingenting med något annat än mjukvaran att göra, och telefoner som utvecklades och certifierades för t.ex. Android 1.6 som kom ut september 2009 hade helt andra krav än senare mjukvara. Jag vet inte vad du förväntar dig där, hur många uppdateringar kom till Windows Mobile 6.5? Ja ingen. Även iPhone 3GS med 256MB ram och Cortex-A8 fick aldrig mer än iOS 6.1.6. Alla kör EOL någon gång. 3GS tillverkades dock fram till mitten av 2012. Du måste alltid ha koll och inte köpa gammalt skräp. Köpte du en Samsung Galaxy S2 (då ett år gammal) samtidigt som iPhone 3GS slutade tillverkas (slutade säljas sep 2012) så har den Jelly Bean officiellt idag, då var det en mainstreamtelefon som sålde över 40 miljoner enheter. Det var ett ett år gammalt flaggskepp då, som såldes för mindre än iPhone 3GS mot slutet då 3 år gammal. Hade du väntat till Nexus 4 i November 2012 hade du haft Kitkat. Har du köpt en Samsung Galaxy S3 när den var ny 2012 så hade du kört Jelly Bean 4.3 idag. Hade du köpt något som var sämre än en ett år gammal high-end eller ett år gammal Nexus hade du förmodligen haft problem, men det är tillverkarens fel då t.ex. Kitkat fungerar bättre (custom ROM) än de officiella Jelly Bean roms till flera budget/none-high modeller från den eran.

Allt beror på vad man köper, man får det man betalar och väljer. Köper du en telefon specad som en telefon från 2008 på budget under 2013 ja, då får du inte Kitkat. Galaxy Y (lanserad 11) var inte ny 2013. Jag har också stött på Samsungtelefoner som i princip inte går att använda. Gamla Xcover GT-S5690 t.ex. som körde Gingerbread, totalt värdelös i princip, ja mer så än Blade med Stock ROM. Men köper man en telefon som typ säljs på ICA för 500kr sommaren 2013, som Galaxy Y ja då förväntar man sig inte Kitkat, du får ju inte ens en begagnad Lumia 520 för det priset. Hur som helst låter jag inte GT-S5690 spegla hela mitt omdöme av Samsung.

Blackberry som företaget numera heter säljer flera BB10-enheter i Sverige, Blackberry Z10, Q10, Z30 och tidigare Q5. Så utbudet finns, finns i handeln och finns hos operatörerna. Om man tittar åtminstone. Främst från företagsutbudet om du tittar hos operatörerna, så du hittar de inte i konsumentutbudet bland butikerna fast det är inga problem att skaffa och hitta om man tittar, förutom alla operatörerna så finns återförsäljare på nätet, Dustin säljer Z30 t.ex. När det gäller om att sälja telefoner så säljer t.ex. numera Kinesiska Xiaomi fler telefoner än det säljs Windows phone-telefoner. Det rör sig mot en ganska liten nisch när det gäller WP och rör sig ju idag om 5% globalt. Grundutbudet av appar börjar komma, och i budget är de ett väldigt bra alternativ, men de apparna som finns fungerar oftast sämre fortfarande. För tillverkare är de en helt ointressant plattform så att se den som det tredje mobil-oset tycker jag man kan lägga ner, det är fyra år gammal Microsoftpropaganda. Dit når de inte riktigt försäljningsmässigt då de måste tillverka telefonerna själva numera istället för att vara en attraktiv plattform för både telefontillverkare och utvecklare. De skulle inte kunna ha sin 5% nisch utan att själva ta över tillverkningen. Hur de som ändå köper det mottar det, ja där måste de börja leva på sina egna meriter.

Skulle de kunna göra en 1000kr Nexus med Snapdragon 400 och 1280x720-skärm, ja. Sådana telefoner finns redan. Fast det skulle vara mer rimligt att tävla mot typ 630 med samma specs som nämnt fast alltså 1GB minne istället för Nokias/Microsofts 512 för 1500kr-marknaden, då du då skulle tjäna iaf en 500kr per telefon. Skulle en sådan telefon lida av gamla chipset som inte uppdateras på drivrutinsfronten eller laggande launcher/homescreen nej. Sen att vissa tillverkare har launcher/homescreen med prestandaproblem blir en annan fråga.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Jag vet inte vad du förväntar dig där, hur många uppdateringar kom till Windows Mobile 6.5? Ja ingen.

Håller med om att det var dåligt angående WM 6.5. Fick en uppdatering till min Samsung med Windows Mobile 6.0 till WM 6.5, men sedan var det stopp.

Gillade mina Samsung med Windows Mobile (de med tangentbord, pen-varianten tyckte jag var helkass) lite bättre än Symbian, men tröttnade just på dåliga uppdateringar till Samsung med WM (fick max en per telefon). Gick därför över till Symbian och körde ett par sådana lurar (Nokia E-71, E-72, etc) i ett antal år innan min första touchmobil (i form av just ZTE Blade med Android).

Mina Nokia med Symbian fick kanske inte jättestora förändringar, men uppdaterades och supportades med nya versioner bättre än mina tidigare Samsung med Windows Mobile. Enda missnöjet med Nokia/Symbian var att de hängde sig lite oftare än vad jag var van vid ifrån mina Windows Mobile-telefoner ifrån Samsung.

Här har Nokia helt klart bättrat sig och har haft lite problem med min Nokia Lumia med Windows Phone. Min HTC med Windows Phone har däremot haft några fler skumma spontana omstarter. Även om det inte har varit extremt många så har det ändå varit irriterande när det väl skett (telefonen hamnar i off-line läge och man kan inte nås om man inte sett att den startat om och väntar på PIN-kod för att logga på nätet).

Skrivet av Petterk:

Alla kör EOL någon gång.

Absolut. Samma sak för desktopsystem (som tex med XP som är EOL denna månad). Säger inte emot det. Men precis som på WM-tiden så tycker jag att det är viktigt att man har system och produkter som tillverkarna supporterar och uppdaterar.

Inte bara dumpar kunden när man väl sålt produkten till dem och sedan skiter helt i det.

Har en bättre 60" plasma ifrån LG som är riktigt bra och genrellt väldigt nöjd med (bortsett ifrån högre blankhet i skärmen än vad de bättre Panasonic har). De verkar dock lida av samma problem som vissa Android-telefoner, och LG har inte släppt en enda mjukvaru-uppdatering till den. Var ett år sedan jag köpte den är en sk "smart TV". Som aldig för någon uppdatering. Riktigt uselt enligt mig. LG verkar också vara en sådan tillverkare som kanske gör bra och prisvärda grundprodukter, men när de väl släppt dem så skiter de i kunderna.

Köpte nyss en 50" plasma till en lägenhet i utlandet, och då sket jag helt i "smart TV"-funktioner och köpte istället en "dum TV" och iställey en Onkyo receiver som jag varit nöjd med och fått bra support och uppdateringar till tidigare.

Min poäng är att om tillverkare verkligen vill sälja och ta betalt för "smart"-phones och "smart"-TV så får de tusan göra som datortillverkare och se till att de uppdaterar och supportar skiten när de väl krängt varan till kund.

Jag förväntar mig detta faktiskt oavsett prisklass.

Däremot är det självklart så att jag inte förväntar mig lika bra kvalitet på skärm och prestande på billiga telefoner och TV som dyra sådana. Jag är absolut ingen snåljåp och kan ofta köpa dyra prylar både till mig själv och andra.

Skrivet av Petterk:

När det gäller om att sälja telefoner så säljer t.ex. numera Kinesiska Xiaomi fler telefoner än det säljs Windows phone-telefoner. Det rör sig mot en ganska liten nisch när det gäller WP och rör sig ju idag om 5% globalt.

Visst är det så att Windows Phone i dagsläget är en nisch-plattform. Säger inte alls emot dig där.

Däremot så är jag extremt nöjd med Windows Phone och tycker det fungerar väldigt bra för det som jag främst har behov för (främst som arbetstelefon). Det har ett mycket praktiskt och smidigt användargränssnitt, effektiv integration av tredjepartstjänster i kontakter, foton, etc, får bra med OS-uppdateringar, har ett mycket väloptimerat och snabbt system (aldrig segt och laggande som andra mobilsystem kan vara).

Jag verkar inte heller vara ensam om att vara nöjd användare av Windows Phone. Enligt många undersökningar jag läst så har de oftast de mest nöjda användarna. PC Magazine brukar varje år gå igenom flera kategorier av produkter och se vilka kunderna är mest nöjda med. De har i flera år även följt mobiltelefoner, och senast nu i år så fick de absolut högst nöjdhetet (se resultat av mobilsystem nedan).

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2416521,00.asp

MacOS har många år haft ungefär samma marknadsandel som WP har i dagsläget (dvs 5-6 %) och det har inte hindrat dem ifrån att trots det vara nöjda och använda det systemet.

Trots att Linux på desktop kanske bara har en marknadsandel på 2-4% så finns det de som trots allt kör och använder det (och är nöjda).

Jag tror också att även om WP kanske inte kommer att bli nr 2 (vissa tror att det kommer gå om iOS om ett antal år, men jag är personligen inte så säker på det), så kommer det säkert komma upp i en marknadsandel på 10-15%.

Skulle det mot förmodan inte göra det, så är det inget stort problem för mig. Även om jag gillar WP bäst i dagsläget och har det på två av mina mobiler så är jag inte gift med systemet. Har även iPhone och använder iOS på alla mina surfplattor. Har som sagt även gjort ett par avstickare till Android i budget/mid-segmentet (min senaste HTC 8X kostade ifos inte mer än 1995.- vid inköp, så får nog också nästan räknas högst som mid-segment).

Köper nya telefoner varje år, så skulle det av någon orsak gå så dåligt för WP i framtiden som du förespråkar/tror så är det inget större problem. Då köper jag bara en telefon med iOS (eller eventuellt med Android) nästa gång istället och har haft kul att använda och testa ett unikt system under tiden.

Skrivet av Petterk:

Blackberry som företaget numera heter säljer flera BB10-enheter i Sverige, Blackberry Z10, Q10, Z30 och tidigare Q5. Så utbudet finns, finns i handeln och finns hos operatörerna. Om man tittar åtminstone. Främst från företagsutbudet om du tittar hos operatörerna, så du hittar de inte i konsumentutbudet bland butikerna fast det är inga problem att skaffa och hitta om man tittar, förutom alla operatörerna så finns återförsäljare på nätet, Dustin säljer Z30 t.ex.

Nu är jag inte intresserad av att köpa en BB10-telefon. Tror faktiskt att de ligger enormt mycket risigare till än WP på marknaden. Hoppas faktiskt att det skall gå bra för dem (gillar mångfald och innovation), men tror att det kan bli extremt tufft för dem att överleva de kommande två åren. Många som förutspår att det på sikt kommer tvingas överge BB10 och egna OS, för att istället bara satsa på mjukvara för servers och klienter för andra telefoner.

Däremot så hoppas jag att de kan vända skutan, och skulle vara kul att bara testa en vanlig konsumenttelefon med BB10 i butik. Jag är inte är beredd på att köpa en oprövat och helt otestat (har aldrig gjort det med någon helt ny telefon). Som företagstelefon så är den inget alternativ för mig (det företag jag arbetar för stödjer bara Android, Windows Phone och iOS med sin infrastruktur). Som privattelefon så hade det kunnat vara kul att kika på den, så ser du till den i någon normal butik så får du gärna uppdatera tråden här. Är genuint nyfiken att testa och pilla på den.

Skrivet av Petterk:

Enda telefonerna de har koll över är Nexus-serien.

Efter mina dåliga erferanheter med mina telefoninköp så är nog Google och deras egna Nexus serie det enda seriösa alternativet för mig personligen om jag i framtiden överväger att köpa en Android igen (har inte uteslutit det för alltid då det har sina positiva sidor och egenskaper också). Då får man ju garanterat uppdateringar till systemet för åtminstode ett par år och även en ren plain vanilla Android vilket jag föredrar (*1).

Min enda rekommendation för de som jag känner och vill köpa en telefon med Android (finns ju absolut fördelar med det) är att inte välja något annat än en Nexus ifrån Google. Jag har full förståelse för de som vill köpa Samsung, LG, HTC, eller andra telefoner som ändrar och lägger på saker i Android, men mina egna dåliga erfarenheter gör att jag personligen inte litar på telefoner som inte kommer med en ren Android direkt ifrån Google.

mvh,
martin

*1.

Gillar inte att alla tillverkare lägger sin egna skal på Android; Konkret exempel denna veckan; skall flytta över bilder som min dotter fotat med sin gamla Samsung till hennes nya Xperia. Fick visat av en väldigt duktig och trevlig kollega på jobbet hur man ändrar i inställningarna så att de kan synkas över via någon form av Google Plus-tjänst. Han visar detta hur det går till på sin Samsung Note och när jag kikar på Sony Experia så ser inställningarna inte ut att vara på samma ställe. Verkar som om inte bara Samsung och Sony har lite egna skal på sina telefoner, utan som om de även ändrat på standarden hur man gör inställningar i Android. Korkat och stendumt om du frågar mig.

Sådant borde vara förbjudet för tillverkarna att göra. Försvårar ju bara för kunder som använder Android att enkelt känna igen sig. På mina WP och iOS-enheter, samt familjens iOS-prylar, så vet jag alltid snabbt och enkelt var alla inställningar befinner sig. Detta trots att jag har WP-telefoner ifrån två tillverkare (Nokia och HTC). Det enda som var riktigt bra med min ZTE Blade var just att den just hade standard Android (även om det aldrig uppdaterades) och inget förinstallerat eget skal på den eller annan skräpmjukvara som man inte använder, men inte kan ta bort.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Håller med om att det var dåligt angående WM 6.5. Fick en uppdatering till min Samsung med Windows Mobile 6.0 till WM 6.5, men sedan var det stopp.

Gillade mina Samsung med Windows Mobile (de med tangentbord, pen-varianten tyckte jag var helkass) lite bättre än Symbian, men tröttnade just på dåliga uppdateringar till Samsung med WM (fick max en per telefon). Gick därför över till Symbian och körde ett par sådana lurar (Nokia E-71, E-72, etc) i ett antal år innan min första touchmobil (i form av just ZTE Blade med Android).

Mina Nokia med Symbian fick kanske inte jättestora förändringar, men uppdaterades och supportades med nya versioner bättre än mina tidigare Samsung med Windows Mobile. Enda missnöjet med Nokia/Symbian var att de hängde sig lite oftare än vad jag var van vid ifrån mina Windows Mobile-telefoner ifrån Samsung.

Här har Nokia helt klart bättrat sig och har haft lite problem med min Nokia Lumia med Windows Phone. Min HTC med Windows Phone har däremot haft några fler skumma spontana omstarter. Även om det inte har varit extremt många så har det ändå varit irriterande när det väl skett (telefonen hamnar i off-line läge och man kan inte nås om man inte sett att den startat om och väntar på PIN-kod för att logga på nätet).

Absolut. Samma sak för desktopsystem (som tex med XP som är EOL denna månad). Säger inte emot det. Men precis som på WM-tiden så tycker jag att det är viktigt att man har system och produkter som tillverkarna supporterar och uppdaterar.

Inte bara dumpar kunden när man väl sålt produkten till dem och sedan skiter helt i det.

Har en bättre 60" plasma ifrån LG som är riktigt bra och genrellt väldigt nöjd med (bortsett ifrån högre blankhet i skärmen än vad de bättre Panasonic har). De verkar dock lida av samma problem som vissa Android-telefoner, och LG har inte släppt en enda mjukvaru-uppdatering till den. Var ett år sedan jag köpte den är en sk "smart TV". Som aldig för någon uppdatering. Riktigt uselt enligt mig. LG verkar också vara en sådan tillverkare som kanske gör bra och prisvärda grundprodukter, men när de väl släppt dem så skiter de i kunderna.

Köpte nyss en 50" plasma till en lägenhet i utlandet, och då sket jag helt i "smart TV"-funktioner och köpte istället en "dum TV" och iställey en Onkyo receiver som jag varit nöjd med och fått bra support och uppdateringar till tidigare.

Min poäng är att om tillverkare verkligen vill sälja och ta betalt för "smart"-phones och "smart"-TV så får de tusan göra som datortillverkare och se till att de uppdaterar och supportar skiten när de väl krängt varan till kund.

Jag förväntar mig detta faktiskt oavsett prisklass.

Däremot är det självklart så att jag inte förväntar mig lika bra kvalitet på skärm och prestande på billiga telefoner och TV som dyra sådana. Jag är absolut ingen snåljåp och kan ofta köpa dyra prylar både till mig själv och andra.

Visst är det så att Windows Phone i dagsläget är en nisch-plattform. Säger inte alls emot dig där.

Däremot så är jag extremt nöjd med Windows Phone och tycker det fungerar väldigt bra för det som jag främst har behov för (främst som arbetstelefon). Det har ett mycket praktiskt och smidigt användargränssnitt, effektiv integration av tredjepartstjänster i kontakter, foton, etc, får bra med OS-uppdateringar, har ett mycket väloptimerat och snabbt system (aldrig segt och laggande som andra mobilsystem kan vara).

Jag verkar inte heller vara ensam om att vara nöjd användare av Windows Phone. Enligt många undersökningar jag läst så har de oftast de mest nöjda användarna. PC Magazine brukar varje år gå igenom flera kategorier av produkter och se vilka kunderna är mest nöjda med. De har i flera år även följt mobiltelefoner, och senast nu i år så fick de absolut högst nöjdhetet (se resultat av mobilsystem nedan).

http://www8.pcmag.com/media/images/378222-mobile-operating-sy...

http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2416521,00.asp

MacOS har många år haft ungefär samma marknadsandel som WP har i dagsläget (dvs 5-6 %) och det har inte hindrat dem ifrån att trots det vara nöjda och använda det systemet.

Trots att Linux på desktop kanske bara har en marknadsandel på 2-4% så finns det de som trots allt kör och använder det (och är nöjda).

Jag tror också att även om WP kanske inte kommer att bli nr 2 (vissa tror att det kommer gå om iOS om ett antal år, men jag är personligen inte så säker på det), så kommer det säkert komma upp i en marknadsandel på 10-15%.

Skulle det mot förmodan inte göra det, så är det inget stort problem för mig. Även om jag gillar WP bäst i dagsläget och har det på två av mina mobiler så är jag inte gift med systemet. Har även iPhone och använder iOS på alla mina surfplattor. Har som sagt även gjort ett par avstickare till Android i budget/mid-segmentet (min senaste HTC 8X kostade ifos inte mer än 1995.- vid inköp, så får nog också nästan räknas högst som mid-segment).

Köper nya telefoner varje år, så skulle det av någon orsak gå så dåligt för WP i framtiden som du förespråkar/tror så är det inget större problem. Då köper jag bara en telefon med iOS (eller eventuellt med Android) nästa gång istället och har haft kul att använda och testa ett unikt system under tiden.

Nu är jag inte intresserad av att köpa en BB10-telefon. Tror faktiskt att de ligger enormt mycket risigare till än WP på marknaden. Hoppas faktiskt att det skall gå bra för dem (gillar mångfald och innovation), men tror att det kan bli extremt tufft för dem att överleva de kommande två åren. Många som förutspår att det på sikt kommer tvingas överge BB10 och egna OS, för att istället bara satsa på mjukvara för servers och klienter för andra telefoner.

Däremot så hoppas jag att de kan vända skutan, och skulle vara kul att bara testa en vanlig konsumenttelefon med BB10 i butik. Jag är inte är beredd på att köpa en oprövat och helt otestat (har aldrig gjort det med någon helt ny telefon). Som företagstelefon så är den inget alternativ för mig (det företag jag arbetar för stödjer bara Android, Windows Phone och iOS med sin infrastruktur). Som privattelefon så hade det kunnat vara kul att kika på den, så ser du till den i någon normal butik så får du gärna uppdatera tråden här. Är genuint nyfiken att testa och pilla på den.

Efter mina dåliga erferanheter med mina telefoninköp så är nog Google och deras egna Nexus serie det enda seriösa alternativet för mig personligen om jag i framtiden överväger att köpa en Android igen (har inte uteslutit det för alltid då det har sina positiva sidor och egenskaper också). Då får man ju garanterat uppdateringar till systemet för åtminstode ett par år och även en ren plain vanilla Android vilket jag föredrar (*1).

Min enda rekommendation för de som jag känner och vill köpa en telefon med Android (finns ju absolut fördelar med det) är att inte välja något annat än en Nexus ifrån Google. Jag har full förståelse för de som vill köpa Samsung, LG, HTC, eller andra telefoner som ändrar och lägger på saker i Android, men mina egna dåliga erfarenheter gör att jag personligen inte litar på telefoner som inte kommer med en ren Android direkt ifrån Google.

mvh,
martin

*1.

Gillar inte att alla tillverkare lägger sin egna skal på Android; Konkret exempel denna veckan; skall flytta över bilder som min dotter fotat med sin gamla Samsung till hennes nya Xperia. Fick visat av en väldigt duktig och trevlig kollega på jobbet hur man ändrar i inställningarna så att de kan synkas över via någon form av Google Plus-tjänst. Han visar detta hur det går till på sin Samsung Note och när jag kikar på Sony Experia så ser inställningarna inte ut att vara på samma ställe. Verkar som om inte bara Samsung och Sony har lite egna skal på sina telefoner, utan som om de även ändrat på standarden hur man gör inställningar i Android. Korkat och stendumt om du frågar mig.

Sådant borde vara förbjudet för tillverkarna att göra. Försvårar ju bara för kunder som använder Android att enkelt känna igen sig. På mina WP och iOS-enheter, samt familjens iOS-prylar, så vet jag alltid snabbt och enkelt var alla inställningar befinner sig. Detta trots att jag har WP-telefoner ifrån två tillverkare (Nokia och HTC). Det enda som var riktigt bra med min ZTE Blade var just att den just hade standard Android (även om det aldrig uppdaterades) och inget förinstallerat eget skal på den eller annan skräpmjukvara som man inte använder, men inte kan ta bort.

Det plus samsung har för mig är utbytbart batteri och minneskortsläsare och helt ok skärm. Deras mjukvara i sig är enkelt och inställningar hyfsat enkel att hitta. Men dom har gjort systemet för tungt på vägen. Speciellt med mindre än 2 Gb ram.

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem

Det är inte negativt att Blackberry satsar på mjukvara och tjänster till olika system, det försäkrar att det finns plats för både tjänster och telefoner från dem vid sidan av andra grejer. Ingen väljer en enskild plattform idag. Tiden då företag körde samma sak – samma mobil, samma mjukvara för att hantera dem och inget stöd för andra plattformar – rakt igenom är förbi. De fungerar också bra ihop med Microsoft-mjukvara och tjänster, avsevärt bättre än WP gjort innan 8.1. Lägg till Androidruntime så har du stöd även för de som inte orkar utveckla program för plattformens egna native SDK. Native SDK:t kan fortfarande användas för att utveckla kraftfullare program än du kan på Windows Runtime för WP8.1. Lyckas nog bra mycket bättre än Nokia X eller Kindle-Androidforkar och det finns fördelar av att inte ha Android i botten. BBM ska ju t.o.m. komma till desktop förmodligen. Gör det bara mer relevant. De kommer förmodligen fortsätta även om de inte satsar på konsumentmarknaden.

Butiker skulle jag aldrig forma mig en uppfattning om något med deras demoenheter. Att glo på en fastspänd enhet är inte så kul, finns ingen möjlighet att utvärdera mjukvaran. Finns säkert företagsinriktade butiker som går att hoppa in i, operatörer säljer ju som sagt så det finns möjligen i vissa av deras egna försäljningsställen. Var länge sedan jag gick förbi någon operatörsbutik och kikade, vet att vissa marknadsför de iaf.

Det är inte svårare att själva ta ett program från Google Play till BB10 än det är att ta det till Nokia X-forken, du måste ersätta playservices och kartor oavsett. Det kan man göra med verktyg som finns själv om leverantören inte bryr sig. Så för entusiaster är det knappast total katastrof. Fast alltid bäst när det utvecklas för plattformen. Nokia Store kan du iaf inte hämta Androidappar i mängder från.

Nexus 5 16GB kostar 3099:- från Google Play Store/Google, LG som är tillverkaren har också en relaterad telefon LG G2 för 3295:- där de själva är ansvariga för mjukvaru-uppdateringar, men har andra styrkor. Jag köpte min ZTE Blade 2010 för 1700 eller 1790:- (under 1800 över 1600), Samsung Galaxy S kostade drygt 4500:- vid den tidpunkten. Nexus S då drygt 5000:-. Fanns vid den tiden inga 600krs-telefoner på ICA med Android. High-end idag är fortfarande drygt 5500-6500:-. Idag kan du köpa en Moto G med Kitkat för drygt 1700:- / 2000:- (8/16GB), utan tung launcher utan att behöva klaga på prestandan, men den typ av prestanda i den klassen är ny bland de större märkena. Hårdvaran kostar under 1000kr att ta fram/tillverka. Man får lite det man köper, ska man ha mid-range med bra support så får man i princip köpa Nexus, och då blir det straxt över 3000:-.

För att WP8.1+ ska ha 10-15 procent så måste de sälja 3-4 gånger volymen av idag. Eller mer i takt med att marknaden växer och annat fasas ut/ersätts. De behöver iaf bli den tredje största tillverkaren av smarta telefoner. Annars skulle de vara långt ifrån det. Det skulle inte vara någon nisch. Nej det är pipedreams som Microsoft knappast tror på så vet inte varför någon analytiker skulle göra det heller. Du verkar inte riktigt greppat att Microsoft Mobility måste bli mindre än Blackberry och komma ner i storleken Motorola Mobility var när det såldes, ca 3000 anställda. I alla fall på delen som har hand om Windows Phone. De har fått ta över drygt 25 000, dock är drygt 40% inom produktion, men ska de leva på sin smart-telefonförsäljning så behöver 4/5 bland de som inte jobbar i produktion gå, nu har de givetvis området "mobile phones" och "asha" också, men det är ingen verksamhet som är hållbar i längden.

Microsoft ska vara nöjda om de kan behålla ~5% av en växande marknad. Det är som sagt fyra år sedan Mix 2010 när plattformen presenterades och inte mycket har hänt, Blackberry tar jag upp för att de sedan hösten 2010 eller så skapat en helt ny plattform på kortare tid, och fått med features från början som 8.1 (preview nu) får. Andra kan röra sig snabbare, oavsett om det är med egen mjukvara eller Android (Xiaomi grundades 2010 sålde mer Q1). Ska du dessutom finnas på Windows Phone som mjukvaruleverantör idag, så måste du skapa en version för Windows Phone 7.X, en för Windows Phone 8.0 och en för Windows Phone 8.1 (åtminstone innan alla telefoner kan uppdateras, Elop pratade sommaren) om de ska rulla ordentligt eller välja att utveckla för 8.1 och strunta i nuvarande användare, vilket du kanske måste då de tekniskt skiljer sig. En APK (Android) kan stödja flera olika generationer och både plattor och telefoner i ett, på flera olika mikroarkitekturer. Det ingiver inte så mycket förtroende.

Universal apps är ett steg på vägen, men det är fortfarande inte universellt utan är två projekt som har två olika delar för sina gränssnitt och kompileras till två olika program / paket och bara en del av koden delas, men det är bra för de som ändå vill finnas på Windows Store på Windows 8.1 och bygga WP8.1-program med delad grund. Sen är sånt som köp för dator och telefon-appen (att du får den levererad oavsett plattform) helt frivilligt från utvecklaren. Det är lång tid att vänta, allt tar tid, alla sitter inte och väntar. Först mot sommaren du får 8.1 förinstallerat eller utrullat på de populäraste modellerna. Även om Windows Phone var relativt starka i budgetsegmentet kring 1000-1500kr så har du helt dugliga enheter där med Android idag, (något du inte hade hos båda 2010) och Windows Phone saknar high-end och lyckade massmarknadsmodeller som de kan synas med. På en marknad som USA har de runt 3%. Det är för operatörsbundet för att du ska kunna tävla med Lumia 520 där.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Det är inte negativt att Blackberry satsar på mjukvara och tjänster till olika system, det försäkrar att det finns plats för både tjänster och telefoner från dem vid sidan av andra grejer.

Absolut inget negativt. Nödvändigt tror jag. Är ju högst tveksamt om de överlever genom att sälja terminaler (men hoppas det - bra med mångfald). Många ger de inte ens två år till. Svaret kan dock bara framtiden utvisa.

Skrivet av Petterk:

Butiker skulle jag aldrig forma mig en uppfattning om något med deras demoenheter. Att glo på en fastspänd enhet är inte så kul, finns ingen möjlighet att utvärdera mjukvaran. Finns säkert företagsinriktade butiker som går att hoppa in i, operatörer säljer ju som sagt så det finns möjligen i vissa av deras egna försäljningsställen. Var länge sedan jag gick förbi någon operatörsbutik och kikade, vet att vissa marknadsför de iaf.

Butiker bryr jag mig inte om i sig vad de tycker eller annat. Däremot så är jag nyfiken och skulle gärna se på någon i verkligheten. Har bara sett på bild och läst om BB10. Har tyvärr aldrig träffat någon som äger en och fått chansen och se hur det fungerar. Tycker vissa butiker som Media Markt är bra för att de låter en som kund testa och prova verkliga enheter (inga plastmodeller som vissa kör med).

Alltså bara ren nyfikenhet! Kul att titta på nya saker, och verkar som om BB10 är rätt så innovativt av det lilla jag läst om det.

Däremot så håller jag helt med dig om att man inte riktigt kan utvärdera ett system förren man använt det några månader själv. Gäller oavsett om det är Windows Phone, Android, iOS eller vilket annat mobilsystem som helst.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

De behöver iaf bli den tredje största tillverkaren av smarta telefoner. Annars skulle de vara långt ifrån det. Det skulle inte vara någon nisch. Nej det är pipedreams som Microsoft knappast tror på så vet inte varför någon analytiker skulle göra det heller.

Visst har de en väldigt liten andel totalt på global basis, men de växer ganska kraftigt ifrån år till år (se fig. *2 nedan).

De är dock redan det tredje största mobilsystemet globalt (och i vissa enstaka länder påväg att passera iOS som tvåa). De gick om BlackBerry redan under förra året (se fig. *1).

*1. Nedan har du siffrorna för smartphone OS för 2013 på global basis.

*2. Här ser du trenden och förändringen för 2013 jämfört med 2012.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Hade varit kul om de deltog på t.ex. Dustin Expo, men det har ju redan varit så.

Jo visst är det kul att kolla in nya grejer, tyvärr är det inte alla som har så bra försäljningsnät här. Motorola mobilitys telefoner finns bara via direktimport eller gråimport t.ex. BB10-enheter går att köpa, alla operatörer har dem i någon mån och Dustin säljer iaf, men att titta på dem kanske är värre. Men det ska helst vara något mer än någon fastspänd enhet om man verkligen ska titta på den.

Att det inte säljs här är inte alltid så kul, Moto G finns ju i Google Play Edition. Den säljs bara inte här. (Bazula importerar iofs). Då hade vi haft en telefon med mjukvara nästan direkt från Google, ren för straxt runt 1500kr. Saker har ändå gått framåt och man behöver som sagt inte lägga 5000kr+ längre. Fast vi är fortfarande lite utanför här. Säger däremot inte så mycket om Android. Sen är konsumentbutiker konsumentbutiker. Du hittar ingen Nexus 5 på Mediamarkt (längre) heller (trotts att LG står för distribution/försäljning här). Det är inget vidare att ha. Tyvärr får man nog hitta andra sätt att titta på dem. Tycker hur som helst inte man ska behöva fly till Windows Phone (har mest testat Lumia 520) även om man vill ha en lite billigare telefon. Man behöver inte heller köpa iPhone för att slippa förinstallerat skräp, där kostar ju en iPhone 4s fortfarande 3500kr. Sen måste man – om man utnyttjar det – välja ekosystem, eller åtminstone byta mellan de som har de viktigaste tjänsterna och programmen man använder, argumentation att man väljer WP för att man vill använda det som featurephone köper jag inte. Går bra att köra de andra plattformarna utan några större krångligheter, det är bara att skapa ett konto eller logga in (med existerande) och köra igång oavsett vilket. Men som sagt jag låter varken Samsung Xcover eller valfri WP7.X telefon spegla vem som klarar av att leverera en telefon utan massor strul. Sådana exempel säger inte hur plattformarna fungerar eller hur det är med produkterna idag, utan representerar det sämsta möjliga runt ~2011. Idag finns det ingen anledning att begränsa sig genom att välja skräp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Jo visst är det kul att kolla in nya grejer, tyvärr är det inte alla som har så bra försäljningsnät här. Motorola mobilitys telefoner finns bara via direktimport eller gråimport t.ex. BB10-enheter går att köpa, alla operatörer har dem i någon mån och Dustin säljer iaf, men att titta på dem kanske är värre. Men det ska helst vara något mer än någon fastspänd enhet om man verkligen ska titta på den.

Ok, synd. Får hoppas på att jag någon gång trotsar oddsen och stöter på någon bekant eller kollega som skaffat någon telefon med BB10.

Skrivet av Petterk:

Att det inte säljs här är inte alltid så kul, Moto G finns ju i Google Play Edition. Den säljs bara inte här. (Bazula importerar iofs). Då hade vi haft en telefon med mjukvara nästan direkt från Google, ren för straxt runt 1500kr. Saker har ändå gått framåt och man behöver som sagt inte lägga 5000kr+ längre. Fast vi är fortfarande lite utanför här. Säger däremot inte så mycket om Android. Sen är konsumentbutiker konsumentbutiker. Du hittar ingen Nexus 5 på Mediamarkt (längre) heller (trotts att LG står för distribution/försäljning här). Det är inget vidare att ha. Tyvärr får man nog hitta andra sätt att titta på dem. Tycker hur som helst inte man ska behöva fly till Windows Phone (har mest testat Lumia 520) även om man vill ha en lite billigare telefon.

Det positiva är att Googles nätbutik ivf äntligen börjat att sälja direkt till kunder i Sverige. Även om man inte kan kika på dem så kan man ivf beställa dem enkelt utan att själv behöva importera dem.

Tror det är väldig positivt för Android att Goolge ser till, för att gå tillbaka till huvudämnet för den här tråden, att det kommer billiga, men bra och användbara budgettelefoner för de som föredrar Android (är helt med på att WP inte är något för många, och att Android har sina fördelar).

Skrivet av Petterk:

Man behöver inte heller köpa iPhone för att slippa förinstallerat skräp, där kostar ju en iPhone 4s fortfarande 3500kr.

Nej, här är ju både WP och Nexus två bra alternativ.

Skrivet av Petterk:

Sen måste man – om man utnyttjar det – välja ekosystem, eller åtminstone byta mellan de som har de viktigaste tjänsterna och programmen man använder, argumentation att man väljer WP för att man vill använda det som featurephone köper jag inte.

WP är ingen featurephone. Första iPhone var dock en featurephone (trots att det vid den tiden redan fanns smartphones med både Symbian och Windows Mobile). Kommande iPhones och senare Androider, var inte heller featurephones, även om de inte hade i närheten lika stort antal appar som de har idag 2014. De var fullt användbara och väldigt uppskattade ändå. Precis som Windows Phone är idag. Faktum är att det är den mest uppskattade smartphonen på marknaden av dess användare enligt många undersökningar.

Skrivet av Petterk:

Men som sagt jag låter varken Samsung Xcover eller valfri WP7.X telefon spegla vem som klarar av att leverera en telefon utan massor strul. Sådana exempel säger inte hur plattformarna fungerar eller hur det är med produkterna idag, utan representerar det sämsta möjliga runt ~2011. Idag finns det ingen anledning att begränsa sig genom att välja skräp.

Har haft en Lumia 900 med Windows Phone 7 som varit en grymt fin och väldigt användbar telefon. Köpte den 2012 och har varit extremt nöjd med den. Verkligen gediget byggd och verkligen snygg formgivning (samma formgivare som till N9). Grym skärm trots att det inte är 1080p.

Väldigt snabb och grymt bra flyt i gränssnittet (något som inte ens dyra Androider kunde drömma om 2012, och tom vissa Androider som säljs idag 2014 lider av).

Är lite med sorg i hjärtat som jag pensionerar den nu!

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Det positiva är att Googles nätbutik ivf äntligen börjat att sälja direkt till kunder i Sverige. Även om man inte kan kika på dem så kan man ivf beställa dem enkelt utan att själv behöva importera dem.

Google Play säljer bara Nexus-telefonerna och plattorna i Sverige, här i Sverige säljs bara Nexus 5 och Nexus 7, plus Chromecast och lite skal. Dock bra för prisbilden, Asus och LG distribuerar fortfarande produkterna själv till butiker dessutom, så de finns generellt sett där, men inte på Mediamarkt när det gäller 5an längre.

Skrivet av martinot:

WP är ingen featurephone. Första iPhone var dock en featurephone (trots att det vid den tiden redan fanns smartphones med både Symbian och Windows Mobile). Kommande iPhones och senare Androider, var inte heller featurephones, även om de inte hade i närheten lika stort antal appar som de har idag 2014. De var fullt användbara och väldigt uppskattade ändå. Precis som Windows Phone är idag. Faktum är att det är den mest uppskattade smartphonen på marknaden av dess användare enligt många undersökningar.

Windows Phone 7.X hade (har) inget native-SDK och kan likställas med featurephones som bara kunde köra JavaME och webb-program. Men det var användningssättet det var frågan om här.

Formgivarna bakom N9, och för den delen MeeGo med mera är inte kvar hos Microsoft Mobile / D&S sedan flera år tillbaka (de flesta) eller har bytt tjänst inom bolaget. Det är inte heller samma konstruktion (producerat med samma metod) på chassit som används i 900 och det var inte samma fabrik. Det hela har inget med Microsoft att göra idag, de har inte detta designarv och idag kan jag likagärna sitta och dreggla om hur nyskapande Nokia N810 var. Det är inte N9ans team som formar hårdvaran längre, och de lever på helt andra meriter, främst genom att vara enda som satsar på Windows Phone. Är främst deras färska team i Kina idag som ansvarar för konstruktion, design och integration.

Undersökningar får du gärna styrka, de flesta WP-användare är fly förbannade över att många stora appar inte fungerar ordentligt på deras telefoner, och många fungerar inte särskilt bra för någon överhuvudtaget. Något generaliserande, men det speglas både av recensioner, användare på forum eller omdömen av programmen. Det är bäst och alla är nöjda går ju inte att säga där. Eller ens föreslås. Att den är snabb i homescreen betyder bara att folk inte använder eller säger något om apparna. Det säger inte hur väl systemet fungerar med sysslorna du ska utföra på den. Såg inte ditt förra inlägg här riktigt, men WP får det kämpigt eftersom Microsoft Mobile med D&S-enheten överförd är inte längre ens topp tio bland tillverkare. Blackberry har en helt annan position, de levererar tjänster och mjukvara till iOS och Android redan, har kompatibiliteteslager för Android på sitt egna operativsystem och har möjlighet att utöka annan verksamhet, utöver att det fortfarande är enklare att portera mycket mjukvara till deras native-sdk än till Windows Runtime. De har en annan position och möjlighet att leva av den mobila världen. Microsoft Mobile säljer färre telefoner än hyfsat nya Kinesiska Xiaomi för att inte tala om Huawei, Yulong/Coolpad, Lenovo+MMI med flera. De som har tillgång till Androids ekosystem har det lite annorlunda. Windows Phone 8 var deras första försök på smartphone får vi ändå räkna idag, så hur WP7.X sålde kan vi skippa. Vi visste ändå relativt fort att det inte skulle ha någon framtid. Att den Nordamerikanska spelaren inte ens lyckas med 5% i Nordamerika eller lyckas på hemmaplan för deras lågpristelefoner – Kina – säger att vi inte kan vänta oss någon vidare tillväxt alls. När analytiker för några år sedan pratade om Windows Phone så kunde de inte tänka sig att företag som Xiaomi kunde sälja mer. De är helt enkelt inte lika viktig spelare som under Windows Mobile-tiden. För närvarande tillräckligt att motivera att de visar sin närvaro, men det sker med förlust och utan tydliga framtidsplaner. Blackberry har för den delen aldrig varit något företag som varit anpassat för att servera flera hundra miljoner kunder som Nokia var, de är nere på försäljning som ligger i nivå med deras försäljning 2008. Sen att det säljs skit överallt är inget argument, Nokia/Microsoft Mobile säljer också skit som inte går att använda ordentligt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Google Play säljer bara Nexus-telefonerna och plattorna i Sverige, här i Sverige säljs bara Nexus 5 och Nexus 7, plus Chromecast och lite skal. Dock bra för prisbilden, Asus och LG distribuerar fortfarande produkterna själv till butiker dessutom, så de finns generellt sett där, men inte på Mediamarkt när det gäller 5an längre.

Ok.

Skrivet av Petterk:

Windows Phone 7.X hade (har) inget native-SDK och kan likställas med featurephones som bara kunde köra JavaME och webb-program. Men det var användningssättet det var frågan om här.

Märkligt.

Nu vet jag inte så mycket vad SDK, etc, kallas eller fungerar exakt, och inte alltid heller varit extremt intresserad av det, men litar inte riktigt på dig Petter. Dina kunskaper visar sig ibland vara helt fel och tagna ur luften. Märker tex i detta fallet att du rent praktiskt har helt galet fel iaf.

Jag har ganska många spel och appar som jag installerat på min Lumia 900 med WP7. Några utdrag av appar som jag har själv just i telefonen. Telefonen är i pensionsåldern som visserligen använts fram tills nu (har två nyare HTC 8X med WP8, och en iPhone5 också) och inte installerat så många nya appar sista året, men kör flera av de som är på den dagligen.

Nästan alla dessa appar installerades 2012, och utbudet för WP-appar har växt enormt:

Adobe Reader
Angry Birds Roost
Audible - Audiobooks
Blocket
Box (fildrive)
CNN
CPH Airport
Dagens Nyheter
ELIXIA Booking
ESPN
Evernote
Expressen
FaceBook
Flickr
Formula 1
Golf
GP
Groupon
Last.fm
LinkedIn
Lync 2010
Ministry Of Sound
Mobilbanken (Nordea)
MSN
MSN Money Stocks
My Golf Shots Pro
Prisjakt
Rimi Pluss
Shotly Golf
SkyDrive
Skype
Sveriges Radio Play
Tango Video Calls
Teknikens Värld
The Caddie +
TouchDevelop
Trailhead (The North Face app)
Translator
TripAdvisor
Tripit
TuneIn Radio
TV 2 (norsk tv)
tv.nu
VG Nett
Vimeo
Voddler
The Weather Channel
Windows Phone News
World Clock
WRC Live (rally)
WSJ Live (tidning)
Yammer

Spel (ligger under egen sida på telefonen):

Ant Smasher
Bubble Game Free
Bubble Star
Colour Sprouts Free
CosmosConquest
Draw Something
Kids Puzzle
MemoryX Free
Pex4fun
Pocket Golf Lite
Rainbow Tangle
Sketch Match
Solitaire
Unite
Words With Friends
World of Rabbit

Xbox Live (egen kolumn på spelsidan):

Angry Birds
Contre Jour
Fruit Ninja
Feed Me Oil

Som sagt.

Kan ta foto eller filma när jag startar upp apparna om du inte fortfarande är övertygad om hur totalt fel du har.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Ok.

Märkligt.

Nu vet jag inte så mycket vad SDK, etc, kallas eller fungerar exakt, och inte alltid heller varit extremt intresserad av det, men litar inte riktigt på dig Petter. Dina kunskaper visar sig ibland vara helt fel och tagna ur luften. Märker tex i detta fallet att du rent praktiskt har helt galet fel iaf.

Jag har ganska många spel och appar som jag installerat på min Lumia 900 med WP7. Några utdrag av appar som jag har själv just i telefonen. Telefonen är i pensionsåldern som visserligen använts fram tills nu (har två nyare HTC 8X med WP8, och en iPhone5 också) och inte installerat så många nya appar sista året, men kör flera av de som är på den dagligen.

Nästan alla dessa appar installerades 2012, och utbudet för WP-appar har växt enormt:

Adobe Reader
Angry Birds Roost
Audible - Audiobooks
Blocket
Box (fildrive)
CNN
CPH Airport
Dagens Nyheter
ELIXIA Booking
ESPN
Evernote
Expressen
FaceBook
Flickr
Formula 1
Golf
GP
Groupon
Last.fm
LinkedIn
Lync 2010
Ministry Of Sound
Mobilbanken (Nordea)
MSN
MSN Money Stocks
My Golf Shots Pro
Prisjakt
Rimi Pluss
Shotly Golf
SkyDrive
Skype
Sveriges Radio Play
Tango Video Calls
Teknikens Värld
The Caddie +
TouchDevelop
Trailhead (The North Face app)
Translator
TripAdvisor
Tripit
TuneIn Radio
TV 2 (norsk tv)
tv.nu
VG Nett
Vimeo
Voddler
The Weather Channel
Windows Phone News
World Clock
WRC Live (rally)
WSJ Live (tidning)
Yammer

Spel (ligger under egen sida på telefonen):

Ant Smasher
Bubble Game Free
Bubble Star
Colour Sprouts Free
CosmosConquest
Draw Something
Kids Puzzle
MemoryX Free
Pex4fun
Pocket Golf Lite
Rainbow Tangle
Sketch Match
Solitaire
Unite
Words With Friends
World of Rabbit

Xbox Live (egen kolumn på spelsidan):

Angry Birds
Contre Jour
Fruit Ninja
Feed Me Oil

Som sagt.

Kan ta foto eller filma när jag startar upp apparna om du inte fortfarande är övertygad om hur totalt fel du har.

mvh,
martin

Dold text

Men varför *** raderat *** hittar på saker istället för att kolla upp de själv?

"Native Code", vanliga kompilerade binärer kom först med Windows Phone 8.0 / SDK. SDK är ett utvecklingspaket med verktyg och bibliotek för att bygga program. Spel skrivs normalt sett i C/C++, de gick inte att köra på WP innan 8 utan att skriva om till C#.

http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windowsphone/develop/...
http://developer.nokia.com/community/wiki/C++_support_from_Wi...
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/windowsphone/develop/...
http://developer.nokia.com/community/wiki/What%27s_new_in_Win...

Nu får du nog sluta vara dryg där. Utan native-program så lider sånt som spel väldigt mycket, allt (installerbart) kördes under .NET på WP7.X. Verkar väldigt känsligt att säga att vissa WP7.X-användare har använt telefonerna som om de vore featurephones. Det vara bara en hint på alla som skrek WEBBEN istället för appar och i princip vägrade använda något som inte var inbyggt från början. Featurephones har också appar, – även om det inte är samma sak som en Lumia 900 – Asha har t.ex. följande appar (i spoilerrutan).

Facebook,
Facebook Messenger,
Whatsapp,
WeChat,
LinkedIn,
Twitter For Nokia,
Viber,
Vkontakte,
Angry Birds,
Angry Birds Season,
Antal inbyggda appar och Mix Radio. Med flera. OneDrive på vissa modeller med en ganska fräsch uppdatering, skiljer lite från modell till modell.

Dold text
§ 1.2
Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Men varför ljuger du och hittar på saker istället för att kolla upp de själv?

Reminder: det var *du*, Petter, som påstod att Lumia med WP7 var en *featurephone* som bara kunde köra JaveME-applets som högst.

Att säga att en Lumia med WP7 inte är en riktig smartphone är lika löjligt som att säga att en användare av en Android-telefon som mest kör vanliga Java/Dalvik-appar inte används som en äkta smartphone. Eller att en server som kör Javakod är en "feature-server" och inte en "riktig" server.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Formgivarna bakom N9, och för den delen MeeGo med mera är inte kvar hos Microsoft Mobile / D&S sedan flera år tillbaka (de flesta) eller har bytt tjänst inom bolaget.

Skrivet av Petterk:

Det är inte heller samma konstruktion (producerat med samma metod) på chassit som används i 900 och det var inte samma fabrik.

Har jag aldrig påstått heller (känner inte till konstruktionsdetaljer på nerdnivå - och är inte heller extremt detaljintresserad av det heller).

Gillar starkt designen på min Lumia 900, och den gjordes av samma formgivare som gjorde N9 (och man kan ju även se ett väldigt tydligt släktkap dem emellan). Var bara det som jag ville ha fram. Ber om ursäkt om du tog illa upp.

Formgivare kommer och går i många kreativa roller. Är samma sak i bilindustrin där de ofta rör på sig efter ett antal år på samma företag. Appropå mobiler så slutade även en annan grymt duktig formgivare på HTC, Scott Croyle, som gjort några av deras allra snyggaste telefoner.

Skrivet av Petterk:

Undersökningar får du gärna styrka, de flesta WP-användare är fly förbannade över att många stora appar inte fungerar ordentligt på deras telefoner

Fint. Bra att Petter självklart vet bättre än alla undersökningar i världen!

Skrivet av Petterk:

Sen att det säljs skit överallt är inget argument, Nokia/Microsoft Mobile säljer också skit som inte går att använda ordentligt.

LOL - kul att dina "fördomar" och ditt passionerade ogillande av Windows Phone kommer fram här Petter. [*1]

Har förstått att det måste vara något som driver dig starkt i dessa trådar som har med WP att göra!

FYI: Samsung med deras egen version av Android säljer flera gånger fler telefoner än alla andra tillverkare, och säljs i princip överallt i världen; antar att det är ännu mer skit enligt din egna logik? (obs: ironi)

mvh,
martin

*1. Extra kul då du påstod att jag var "fördomsfull" emot Samsung då jag inte gillar deras förinstallerade skal och program, och att jag föredrar Nexus då man till skillnad ifrån Samsung får garanterade uppdateringar av Android till senaste version.

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Reminder: det var *du*, Petter, som påståd att det var en *featurephone* som bara kunde köra JaveME-applets som högst.

mvh,
martin

Har aldrig sagt, antytt eller påstått något sådant överhuvudtaget.

*** raderat ***

Detta skrev jag som du reagera på,

Skrivet av Petterk:

... Sen måste man – om man utnyttjar det – välja ekosystem, eller åtminstone byta mellan de som har de viktigaste tjänsterna och programmen man använder, argumentation att man väljer WP för att man vill använda det som featurephone köper jag inte. ...

Markerade en del av meningen med kursivt. Att bygga en halmdocka på det är tunt, jag angrep inte dig där, jag föreslog inte ens att du använde telefonen på det sättet. Det var bara för att markera att det måste vara mycket mer än vissa förespråkare föreslagit. Det är mycket mer än så idag, WP8 är inte så tokigt och WP8.1 bör kunna stå på egna meriter. (Fast telefonbolaget är inte bland topp tio på smartphones). Dock finns det ingen anledning att höja de till skyarna och tro de lyckas bättre än Microsofts egna prognoser efter ett par år med arbete och vad de själva trodde om uppköp av en 25 000-medarbetare firma.

Skrivet av martinot:

Har jag aldrig påstått heller (känner inte till konstruktionsdetaljer på nerdnivå - och är inte heller extremt detaljintresserad av det heller).

Gillar starkt designen på min Lumia 900, och den gjordes av samma formgivare som gjorde N9 (och man kan ju även se ett väldigt tydligt släktkap dem emellan). Var bara det som jag ville ha fram. Ber om ursäkt om du tog illa upp.

Formgivare kommer och går i många kreativa roller. Är samma sak i bilindustrin där de ofta rör på sig efter ett antal år på samma företag. Appropå mobiler så slutade även en annan grymt duktig formgivare på HTC, Scott Croyle, som gjort några av deras allra snyggaste telefoner.

Fint. Bra att Petter självklart vet bättre än alla undersökningar i världen!

LOL - kul att dina fördomar och ditt passionerade hat emot Microsoft och Windows Phone kommer fram här Petter. [*1]

FYI: Samsung med deras version av Android säljer flera gånger fler telefoner än alla andra tillverkare; antar att det är ännu mer skit enligt din egna "logik"? (obs: ironi)

Har förstått att det måste vara något som driver dig starkt i dessa trådar som har med WP att göra!

mvh,
martin

*1. Extra kul då du påstod att jag var "fördomsfull" emot Samsung då jag inte gillar deras förinstallerade skal och program, och att jag föredrar Nexus då man till skillnad ifrån Samsung får garanterade uppdateringar av Android till senaste version.

Skit från Microsoft Mobile är Series 40 och Asha, Nokia X med flera. Dåliga specs, skärmar och halvdan mjukvara på sin höjd. Saker som inte får ordentliga uppdateringar.

Även du kan Googla på Windows Phone och native. Inget mer att säga om den saken, men du kan läsa dokumentationen jag hänvisade till, eller leta upp valfri nyhet om utveckling när Windows Phone 8 lanserades. Inklusive deras egna Build-konferens under 2012.

Du häver ur dig grova felaktigheter och personliga anklagelser istället för att diskutera ämnet, du vägrar diskutera ämnet och du uppger inga källor till "alla undersökningar i världen", och nämner bara undersökningar svävande. Momentumet är långt mindre än de förväntade sig, det beror antagligen också på hur det möts av konsumenter, recensenter och entusiaster. Jag har både observerat media, användare och själv prövat WP8. Hade det funnits buzz och momentum pga upplevelsen hade det säkert kunnat noteras. Jag tycker det fungerar bra i budgetsortimentet. Du avleder bara från frågan om undersökningarna.

Syftar du bara på operatörernas NKI i USA så ja, de ligger i nivå med Samsung och det är ingen utvärdering av användarupplevelsen för plattformen, hos JD Power så ligger Apple och Samsung över (Nokia) i Nöjd-Kund-Index. Den typen av undersökningar rankar också Android högre på "speed". Kan du visa på någon trend där de står ut gör då det. De är efter andra leverantörer också och deras lågpristelefoner verkar inte uppskattas i USA.

Du kan kolla upp grundläggande fakta själv istället för att attackera andra, du påstod faktiskt att jag skulle ljuga – genom att själv ljuga och inte bemöta eller kolla upp vad det skrivits om. "Nu vet jag inte..." "Jag litar inte på dig" hör man istället för argument, sakfrågor eller redogörelser för hur det ligger till. Någon fakta ser jag inte något spår av.

Sen att talangen jobbar med annat är i grunden bra, men det är inte så att de bytt till samma jobb hos andra firmor, de gör andra saker och de flesta är hos andra företag. Att talangen idag är främst runt Kina är i grunden bra. De har inte kunnat leva på gamla meriter under lång tid och måste bygga egna. De gamla meriterna är inte relevant längre. Talangen har försvunnit och bytt etableringsort/land. Det är inget konstigt med det. Jag gillar N9ans design och några av deras andra drag av industridesign hos gamla Nokia, men både den och Lumia 900 är enheter som kör på en död mjukvaruplattform. Den designen tillhör det gamla företaget och kommer inte tillbaka, samma talang jobbar inte med att ta fram andra nya formspråk. Spotify för Windows Phone 7.5 har t.ex. inte uppdaterats sedan 2011-12-05, Spotify för N9 med Harmattan kan inte uppdaterats eftersom de stängt ner möjligheten att uppdatera/nypublicera appar för Nokia Store, för MeeGo bland annat. Ser likadant ut på massor annat också. En död plattform är en död plattform, finns inget mycket att hämta hem där är den övergiven är den övergiven. När det gäller Microsoft så tycker jag de gör många bra produkter för konsumenter och företag, och jag är självfallet en glad användare.

Samsung har Google Play Edition utan Touchwiz på USA-marknaden, det har också HTC (One M7/M8), Sony (Z Ultra), Motorola (Moto G), och LG (LG G Pad 8.3) – de är däremot ansvariga för uppdateringarna själva, men Nexus-enheter slutar få uppdateringar när det blir för mycket jobb också, eller SoC inte förbereds för de nyare versionerna. Operatörer är fortfarande ett gissel på både Nexus och Windows Phone-enheter. Här har vi Nexus 5, iPhone eller Windows Phone-enheter du kan ställa mot varandra. Vi har också high-endsortimentet från Samsung, Sony, Motorola/Lenovo, HTC med flera om vi inte ska ta en orimlig inställning och ha konstig inlåsning. Sen säljer alla inklusive Microsoft Mobility skit vid sidan av deras mer lyckade produkter med bättre anseende. Betyder inte att allt är oanvändbart, betyder inte att du måste ha Samsungs launcher. Finns ju andra alternativ.

§ 1.2
Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Har aldrig sagt, antytt eller påstått något sådant överhuvudtaget.

Nu ljuger du bara här, för att bygga en halmdocka.

Detta skrev jag som du reagera på,

Jag citerar exakt ifrån denna postning #73 i denna tråden (direktlänk):

"Windows Phone 7.X hade (har) inget native-SDK och kan likställas med featurephones som bara kunde köra JavaME och webb-program."

Jag listade de appar som jag har på denna två år gamla platform för att praktiskt och konkret motbevisa påståendet att telefoner med WP7 inte är att betrakta som en smartphone (alltså inte alls intresserad att gå in i debatten med fördelar om olika kod som körs kompilerat eller inte).

Håller däremot med om att Spotifys app för WP är rätt kass, men det är ju inget argument för att det därför skulle vara att betrakta eller likställa en Lumia 900 med Windows Phone 7 med att vara en feature-phone.

Finns ju en mängd dåligt fungerande appar till andra telefoner och OS, inklusive telefoner med Android. Men det är ju ingen som säger att det inte är en smartphone bara för den sakens skull.

Snacka om halmdockor.

Skrivet av Petterk:

Du häver ur dig grova felaktigheter och personliga anklagelser istället för att diskutera ämnet, du vägrar diskutera ämnet och du uppger inga källor till "alla undersökningar i världen", och nämner bara undersökningar svävande.

LOL! Snacka om att gå ner i personangrepp emot mig nu Petter... nåja.

"Alla undersökningar i världen" var väl iofs lite skämtsamt skrivet (men erkänner att både humor med överdrifter kan vara lite svårt - tar på mig den). Men poängen är ju att jag åtminstonde hänvisat till någon undersökning här (har sett flera som faktiskt visar just på att WP-användare är mer nöjda med sitt system än andra - kan försöka att leta upp även de och posta här).

Observera att jag både angett källa och postat länk till undersökningen jag hänvisat till (men i Petter värld så är det "svävande" - ja, ja).

Detta till skillnad ifrån dig - som enbart hänvisar till "vad som finns att läsa på diverse forum på nätet".

Snacka återigen om halmdockor!

Samma sak i den andra tråden där vi diskuterat marknadsandelar av Windows Phone kontra BlackBerry, Android och iOS:

  • Där hävdar du tvärsäkert, utan länkar, källor eller andra typer av sakliga argument att WP inte ens når upp till tredje plats efter BB. Varje jag motbevisar detta så postar jag länkar till marknadsöversikter med både källhänvisningar och länkar.

  • Varje gång ignorerar du detta helt utan att någon endaste gång posta några egna länkar eller källhänvisningar till stöd för dina påståenden du blivit motbevisad om. Itället försöker du flytta diskussionen genom att istället övergå att snacka om något annat (tex topp-10-listor på terminalförsäljning) för att passa din agenda och ditt korståg emot Windows Phone.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Nu får du sluta tillskriva saker som aldrig sagts. Det blir bara väderkvarnar av det. Jag har aldrig påstått att Blackberry säljer mer inom närtiden. Jag pratar om telefoner, du om plattform, jag tar upp plattform men då ljuger jag eller så passar det inte. Fakta är visst farligt. Eller nerdigt i den mest nedlåtande betydelsen. Du reagerade när jag prata om att vissa verkar (handlar om dåtid) argumentera utifrån att använda den som en featurephone, att sen WP7.X har drag som liknar en featurephone betyder inte att du inte har appar för den eller att det fungerar som en knapp-telefon från Nokia/Samsung anno 2005. Bara att den har drag som liknar featurephones och inte kom någonstans tekniskt sett fören WP8.X och helt enkelt var svagare än konkurrenterna de hade 2010-2012 (november 2012 kom telefoner med WP8). Under den perioden hade du hunnit sett telefoner som iPhone 4, 4s och 5, eller Samsung Galaxy S3, Galaxy Nexus och tidigare Nexus S som fortfarande har stöd från apputvecklarna. Android har du kunnat köra native-program på länge, och första Androidtelefonen som släpptes uppdaterades med stöd för det från tredjepartsutvecklare något som aldrig kom till WP7.X-lurar. I det du själv refererar till (PCMag) så rankas Android högre på både speed och product reviews. När vi pratar Nokia vs Samsung så är Samsung om i NKI-undersökningar trotts att du hatar de så mycket. "Faktum är att det är den mest uppskattade smartphonen på marknaden av dess användare enligt många undersökningar." är det ett faktum om du inte ens kommer med två undersökningar?

De behöver bli tredje största tillverkaren säger jag, du svarar med att de redan är på tredje plats och har missuppfattat hela grejen, jag la bara fram att de behöver växa mycket för att kunna ta 10-15% av marknaden, även med sådan försäljning skulle de vara tredje mest sålda plattformen precis som idag.

Jag skrev så efter att du hade reagerat på ovannämnda, och ja det var och är en utomordentlig svag plattform utan möjlighet att köra program native. Det är inget som jag har hittat på, så var det. WP7.X är EOL så det har ingen betydelse för marknaden eller min uppfattning av Microsoft idag.

Har du något att argumentera emot när det gäller #78 gör då det, men nu har du inte gjort det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

De behöver bli tredje största tillverkaren säger jag, du svarar med att de redan är på tredje plats och har missuppfattat hela grejen, jag la bara fram att de behöver växa mycket för att kunna ta 10-15% av marknaden, även med sådan försäljning skulle de vara tredje mest sålda plattformen precis som idag.

Ok, jag erkänner att jag i så fall nästan helt missuppfattat dig (och eventuellt du kanske mig).

Tar hur som helst på mig en stor del av detta om så är fallet. Även om jag isf måste erkänna att jag tolkat dig fel på denna punkten så känns det ändå bra att inse att du inte är helt fel ute och så extremt långt ifrån hur jag ser på det.

Själv så ser jag dock främst på marknadsandelen för operativsystemet i mobila enheter (då det är den andelen som är avgörande för stöd av appar och anpassade websidor) och har hela tiden varit den andelen som jag diskuterat och refererat till. Därav att det varit OS-andelen jag hela tiden själv diskuterat och avsett (inte tillverkarna, då även Samsung och HTC gör WP-telefoner, om än i dock extremt små serier jämfört med Nokia/MS Mobile)

Samma sak med desktop och plattor. Där är det ju också mer avgörande vilket opertivsystem datorn eller plattan kör för stödet ifrån tredje (inte om det står HP, Samsung eller Sony på dom).

Skrivet av Petterk:

Jag skrev så efter att du hade reagerat på ovannämnda, och ja det var och är en utomordentlig svag plattform utan möjlighet att köra program native. Det är inget som jag har hittat på, så var det. WP7.X är EOL så det har ingen betydelse för marknaden eller min uppfattning av Microsoft idag.

Jag reagerar ibland på dina egna defintioner av vedertagna begrepp som används. Kan helt hålla med om att det inte finns (och kommer för modligen aldrig finnas) en exakt defintion av vad en "featurephone" och en "smartphone" är. Däremot så har jag aldrig hört kravet att det måste kunna köra komiplerad kod för att definieras som en "smartphone". Detta jag reagerar på.

Visst så är applikationer som Java och .NET lite långsammare än tex kompilerad C/C++, men gör det inte oanvändbart för det för normala applikationer. Även om de skulle vara 10-15% långsammare så är det inte något som de flesta tänker på. Inte heller något som de flesta normala personer skulle definiera om att det inte är ett riktigt program som körs, inte någon "smartphone" eller någon riktig server.

Argumenterar dock inte alls emot att det är bra att det finns valfrihet. Bra att ha stöd även för kompilerad kod (tex appar skrivna i C/C++) för snabba spel och grafikintensiva spel på telefonen. Personligen (kan säkert se helt olika ut för andra brukare) så spelar jag inte alls mycket CPU/GPU-intensiva spel på mina telefoner. De enklare typ av spel som jag haft på telefonen typ Angry Birds och Fruit Ninja fungerade dock kanon och alldeles utmärlt på min Lumia 900 med WP7. Observera dock att tex Lumia 900 och de flesta andra telefoner på den tiden inte hade någon GPU för 3D inbyggt, så var nog i den kontexten inte heller så avgörande att inte kompilerade spel stöddes. Lite skillnad i dagsläget där de dyraste spelen på telefoner fått allt mer avacerad grafik och behov av att få ut mest kraft som möjligt för att stödja detta.

För mig personligen så bryr jag mig inte så mycket om avancerade 3D-spel på telefoner (inser att det kan vara annorlunda för andra - och därav att det är viktigt att det finns stöd för det). Jag använder telefoner mest för tre olika saker. Nummer ett är som ett praktiskt verktyg att stötta mig i vardagen, både privat och på jobbet. Nummer två är att kunna lämna kameran hemma och ta hyfsat bra bilder med telefonen (för att den alltid är med). Nummer tre är att lyssna på musik och podcasts.

Tycker att det normalt är för liten skärm på telefoner och föredrar därför själv att främst spela på mina surfplattor (brukar alltid ha med mig minst en på jobb och när jag reser) eller datorn för ytterligare mer avancerade spel.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Tillägg angående begreppet "nerdigt".

Jag tycker själv att det är otroligt kul att ibland vara "nerdig" och djupdyka ner i teknik och detaljer. Beundrar också och tycker det är roligt med många som har ett passionerat och detaljerat intresse för vissa saker. Dock så även om jag tycker det är kul med teknik för sakens skull, så tar jag numera en allt mer praktisk och pragmatisk tillnärming till prylar. Dvs jag ser på dem praktiskt vad de kan tillföra mig i jobbet eller vardagen. Är då ibland mindre upptagen av de tekniska detaljerna bakom, och har framförallt inte tid att "roota", flasha om eller manuellt hacka/handpålägga mina prylar för att de skall fungera vettigt. Vill att de skall fungera hyfsat vettigt "out of the box", uppdatera sig själva så automatiskt som möjligt, och vara så underhållsfria som möjligt. Så även om jag uppskattar "nerderi" i dess mest postitiva betydelse så håller inte sådana åsikter och rekommendationer som bygger på det när jag själv skall köpa mina prylar.

Detta kombinerat med min dåliga erfarenhet ifrån Samsung och andra Android-tillverkare av telefoner som lägger på mycket "skit" som inte går att enkelt ta bort helt (utan att tvingas vara "nerd") gör att jag uppskattar initiativ som just Google Nexus. För att faktiskt gå tillbaka till både nyheten, och även min huvudanledning till min första post i tråden, så om jag i framtiden vill köpa någon ny Android-telefon, så kommer det garanterat att för min personliga del enbart vara aktuellt med en telefon direkt ifrån Google som Nexus, eller motsvarande "ren" Android ifrån partnertillverkare. Tycker det enbart är postitivt att Google försöker styra upp detta (tycker att de kunde gjort det mycket hårdare för att förenkla för mig som konsument) och visa på bättre alternativ.

Både teknik och vetenskap är verkligen intressant för mig, och jag tycker faktiskt att det är extremt roligt att ta del av även rent detaljerat "nerderi" vid rätt tillfällen, men inte om jag måste tvingas till det för att få mina inköpta saker att fungera vettigt.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

Lumia 900 hade en Qualcomm APQ8055 med Adreno 205 inbyggt (3D) med 1.4GHz Scorpion-kärna. Det är förmodligen mycket kraftigare GPU än Samsung Galaxy S, Apple iPhone 4, Nexus S, Galaxy Nexus eller liknande. Drygt 2.5-5 gånger kraftigare. Spel som Angry Birds fick skrivas om till C#/XNA och det är ingen vidare tung spelmotor. Att lägga 6+ mån på ett spel till en plattform som var så omogen vid den tiden var nog inte helt motiverat, men det gjorde dem. Andra gjorde inte. Bakgrundskörning kom relativt sent vilket gjorde alla typer av muskappar/tjänster sena eller dåliga. WP7.X har aldrig kört på något utan 3D-stöd.

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Tillägg angående begreppet "nerdigt".

Jag tycker själv att det är otroligt kul att ibland vara "nerdig" och djupdyka ner i teknik och detaljer. Beundrar också och tycker det är roligt med många som har ett passionerat och detaljerat intresse för vissa saker. Dock så även om jag tycker det är kul med teknik för sakens skull, så tar jag numera en allt mer praktisk och pragmatisk tillnärming till prylar. Dvs jag ser på dem praktiskt vad de kan tillföra mig i jobbet eller vardagen. Är då ibland mindre upptagen av de tekniska detaljerna bakom, och har framförallt inte tid att "roota", flasha om eller manuellt hacka/handpålägga mina prylar för att de skall fungera vettigt. Vill att de skall fungera hyfsat vettigt "out of the box", uppdatera sig själva så automatiskt som möjligt, och vara så underhållsfria som möjligt. Så även om jag uppskattar "nerderi" i dess mest postitiva betydelse så håller inte sådana åsikter och rekommendationer som bygger på det när jag själv skall köpa mina prylar.

Detta kombinerat med min dåliga erfarenhet ifrån Samsung och andra Android-tillverkare av telefoner som lägger på mycket "skit" som inte går att enkelt ta bort helt (utan att tvingas vara "nerd") gör att jag uppskattar initiativ som just Google Nexus. För att faktiskt gå tillbaka till både nyheten, och även min huvudanledning till min första post i tråden, så om jag i framtiden vill köpa någon ny Android-telefon, så kommer det garanterat att för min personliga del enbart vara aktuellt med en telefon direkt ifrån Google som Nexus, eller motsvarande "ren" Android ifrån partnertillverkare. Tycker det enbart är postitivt att Google försöker styra upp detta (tycker att de kunde gjort det mycket hårdare för att förenkla för mig som konsument) och visa på bättre alternativ.

Både teknik och vetenskap är verkligen intressant för mig, och jag tycker faktiskt att det är extremt roligt att ta del av även rent detaljerat "nerderi" vid rätt tillfällen, men inte om jag måste tvingas till det för att få mina inköpta saker att fungera vettigt.

mvh,
martin

Jag tycker snarare att alla tillverkare vill låsa en till en viss minnetsmängd inbyggd i telefonen utan möjlighet till att utöka det (säljer 64GB modellerna oskäligt dyrt med flit) och ser till att telefonen inte ska hålla längre än 1/2 år genom att man inte kan byta batteri.

Därför jag tog en samsung dock deras sämsta modell S3 med bara 1GB eller ja 800MB tillgängligt. Med custom rom (Omani så funkar telen vettigt äntligen).

LG verkar komma med vettig mobil som verkar i alla fall ha det sistnämnda och 3Gb ram Bryr mig inte så mycket längre vad stock rom erbjuder, när man har fått blodadtand på andra ROM.

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Lumia 900 hade en Qualcomm APQ8055 med Adreno 205 inbyggt (3D) med 1.4GHz Scorpion-kärna. Det är förmodligen mycket kraftigare GPU än Samsung Galaxy S, Apple iPhone 4, Nexus S, Galaxy Nexus eller liknande. Drygt 2.5-5 gånger kraftigare.

Ok, men den var trots det en mycket bra telefon. Även för pengarna. Lysande telefon för pengar. Både fantastisk skärm och flöt på extremt bra med allt man gjorde med telefonen. Testade även dyrare Androider på den tiden (dyrare än de som jag köpt) och de hackade och segade mycket mer i känslan i jämförelse. Apples iPhone var dock helt jämbördiga i att vara smidiga snabba telefoner (alltså i upplevelsen - har inte den detaljkollen på tekniken bakom som du sitter inne med).

Betalade ca 3500 för den och har för mig att det var billigare än motsvarande iPhone (tror du har lite fel i din jämförelse ovan då jag har för det var iPhone 4S som jag jämförde med vid köpet av Lumia 9900, inte iPhone 4, men har inte kollat upp detta så ta det inte för absolut fakta).

Skrivet av Petterk:

Spel som Angry Birds fick skrivas om till C#/XNA och det är ingen vidare tung spelmotor. Att lägga 6+ mån på ett spel till en plattform som var så omogen vid den tiden var nog inte helt motiverat, men det gjorde dem.

Även om jag inte är någon mobilspelfantast (föredrar platta och dator) så hade jag ändå ett par av de lite mer vanliga spelen installerade (se tidigare postning med lista direkt ifrån min egna Lumia 900). Så de var långt ifrån de enda (om det är det som du vill argumentera för). Fortfarande en äkta smartphoneplattform.

Jag tror inte företag alltid gör alla saker så omotiverat som du tror (även om det självklar förekommer).

Ibland väljer flera av de större bolagen (hade som sagt minst ett gäng mer kända spel på min) att investera tidigt i kommande plattformar även om de kanske inte känar igen kostnaden kortsiktigt.

Dels så kan det handla om att reklam att de stora vill synas över allt och visa att de finns på alla plattformar, dels så kan det vara en långsiktig investering att de finns på en plattform som kommer att växa med tiden och dels får de ibland stöd, ekonomiskt eller annat, ifrån de bakom de mindre plattformarna (som tex Microsoft).

Skrivet av Petterk:

Andra gjorde inte. Bakgrundskörning kom relativt sent vilket gjorde alla typer av muskappar/tjänster sena eller dåliga.

Köpte in min Lumia förren det fanns stöd för multitasking och bakgrundskörning (WP 7.5 tror jag det var) då det var ett absolut krav ifrån mig personligen för att överväga ett nytt operativsystem (även på telefon).

Skrivet av Petterk:

WP7.X har aldrig kört på något utan 3D-stöd.

Ok. I stand corrected.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Broken-arrow:

Jag tycker snarare att alla tillverkare vill låsa en till en viss minnetsmängd inbyggd i telefonen utan möjlighet till att utöka det (säljer 64GB modellerna oskäligt dyrt med flit) och ser till att telefonen inte ska hålla längre än 1/2 år genom att man inte kan byta batteri.

Håller helt med dig om att de tar oskäligt mycket för större lagringplats jämfört med vad det borde kosta. Speciellt Apple. Köpte min senaste iPhone med 64GB och min senaste iPad Mini med 128 GB för några månader sedan, och det var verkligen inte gratis (även om jag fick bra kampanjpriser på bägge).

Måste dock säga att jag inte haft några problem med att batterierna blivit så dåliga på 0,5 år. Har fortfarande min stora iPad som var den första med Retina-skärm som jag köpte i mars 2012 (samma dag som den släpptes). Har använt den nästan dagligen i över två år (4 ggr längre än vad du anger ovan) och fortfarande inte sett någon dramatisk minskning av batterikapaciteten.

Samma sak gäller nästan alla mina smartphones som jag ägt de sista 15 åren. Har alltid hunnit köpa nya långt innan jag märkt någon försämring av batteriet.

Kanske du haft extrem otur med dina batterier? Jag skulle helt klart reklamera i ditt fall!

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem
Skrivet av martinot:

Håller helt med dig om att de tar oskäligt mycket för större lagringplats jämfört med vad det borde kosta. Speciellt Apple. Köpte min senaste iPhone med 64GB och min senaste iPad Mini med 128 GB för några månader sedan, och det var verkligen inte gratis (även om jag fick bra kampanjpriser på bägge).

Måste dock säga att jag inte haft några problem med att batterierna blivit så dåliga på 0,5 år. Har fortfarande min stora iPad som var den första med Retina-skärm som jag köpte i mars 2012 (samma dag som den släpptes). Har använt den nästan dagligen i över två år (4 ggr längre än vad du anger ovan) och fortfarande inte sett någon dramatisk minskning av batterikapaciteten.

Samma sak gäller nästan alla mina smartphones som jag ägt de sista 15 åren. Har alltid hunnit köpa nya långt innan jag märkt någon försämring av batteriet.

Kanske du haft extrem otur med dina batterier? Jag skulle helt klart reklamera i ditt fall!

mvh,
martin

Är mer Sony Erikson mobiler jag märkt av försämring på batterierna. Men tänkte, men skrev det inte med detta: Fördelen är att du kan sätta in ett fetare batteri om det är bytbart (hade gjort det på S3:an om jag inte var så snål och tog 1Gb varianten).

Ja minnet priset är inte nådigt dyrt Finns ju SD kort för 300/400kr på 64Gb Hade varit nice med mobiler med stöd över 100GB+ när vissa appar tar 300/400Mb (vem vet när det kommer ännu fler appar som tar mer utrymme). fyllt upp 11Gb i alla fall, som tur är har jag ett extra minneskort på i alla fall 8Gb

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem

Jag jämförde som du såg inte med något du köpt så vad skulle vara fel? 4S (som var om på GPU-fronten, efter på cpu) hade kommit vid tidpunkten, men APQ8055 var mycket snabbare än något spelen hade utvecklats på vid den tiden. Det var inte som att de inte kunde köra på iPhone 4. Bara teoretiska prestandan på gpun som nämndes. Galaxy Nexus är samma tidsperiod. iPhone 4 såldes fram till tidigare i år. Därför den fick vara med och blev omnämnd några gånger, utöver att det råkar vara deras första försäljningssuccé. Spelen vid tiden gick fint på hårdvara med 1/5 av GPU-kraften som sagt, och det var tack vare mognare plattformar. De som inte kunde spendera helårsarbeten på att skriva om spelen till XNA var däremot inte hjälpt av att de var förhållandevis kraftfulla.

Talar vi 2011 så var inte Android (särskilt) hjälpt av kraftigare hårdvara heller, då mycket av UI var en ensam tråd på CPU (och tog alltså inte nytta av GPU fullt ut). Project Butter kom 2012. Det var bland annat därför enklare saker kunde kännas slöa, (utöver trasiga launchers/homescreens) medan spel som skrevs direkt till OpenGL ES (3D) kunde göra mer än någon annan stans eller åtminstone lika bra som på iOS.

C#/XNA är en nerlagd plattform. Den fick aldrig stöd för mer än Windows Phone Mango (7.5), även om senare versioner fortfarande stödjer att köra det är det mindre jobb att portera C/C++-koden som används för iOS/Android-versionen än att fortsätta stödja XNA-versionen som de var tvungna att skriva om från början. Den får inte stöd för nyare versioner och det har inte kommit en uppdatering till den sedan 2011 (Mango). Därför spelen som kom till WP8+ inte går att köra på din gamla Lumia 900 bland annat. De har bytt miljö/plattform. Utvecklarna har investerat i en ny, igen i vissa fall då. webOS, Android, iOS, BB10 osv kör generellt sett spelen i native-code. Den första Androidtelefonen kunde efter uppdatering köra spel skriva för native, byggda till maskinkod. Det är hur du än ser på det något som skiljt featurephone och smartphone. Något som Windows Mobile hade stöd för. Något din telefon aldrig fick. Den blev ersatt av en helt annan plattform istället. Rovio har t.ex. valt att skapa nya versioner av gälda spel för Windows Phone 8/8.1. Massor arbete helt i onödan. Spelen hann knappt vara ute på Marketplace i mer än ett år, sen var du tvungen att stödja en helt ny plattform som krävde nya telefoner för att vara med i Microsofts ekosystem och eftersom det inte var så stor vits med XNA som ändå inte skulle uppdaterats så fick de börja om, men fick en enklare väg för spelen som låg närmare de andra plattformarna – därför också mer spel. Stora som Rovio hann inte ens vara med 16 månader på marknadsplatsen, att andra hoppa över är inte så konstigt.

Sen är det ingen fråga om nörderi, grundläggande fakta kan alla som kan söka och ta in information ta till sig eller kolla upp, och vissa detaljer likaså. Vi diskuterar ändå grejerna efter fakta här. Då borde man kunna vara överens om vissa grunder. Särskilt om det är dem man använder för att diskutera.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Petterk:

Talar vi 2011 så var inte Android (särskilt) hjälpt av kraftigare hårdvara heller, då mycket av UI var en ensam tråd på CPU (och tog alltså inte nytta av GPU fullt ut)

Ok.

Skrivet av Petterk:

Den första Androidtelefonen kunde efter uppdatering köra spel skriva för native, byggda till maskinkod. Det är hur du än ser på det något som skiljt featurephone och smartphone.

Det är precis dessa väldigt tvärsäkra, men till stor del egnenpåhittade definitoner som jag starkt vänder mig emot när jag diskuterar här och in andra trådar med dig Petter.

Visst skulle man kunna lägga in egna begrepp och värderingar som du gör här ovan (och tidigare i tråden), men problemet är ju om man inte är helt i synk med resten av världen med sin egna begreppsbildning.

Även om det kan vara en rätt så luddig gräns emellan vad som är att betrakta som en featurephone och en smartphone så har jag aldrig sett någon definiera som du gör det.

Några punkter varför jag tycker du hittar på lite för mycket eget angående begreppet "Smartphone":

  • Dels så har jag själv inte hört någon som tidigare påstått att WP 7 inte skulle vara ett smartphone-OS, och dels så har alla indelningar jag sett på websidor typ Wikipedia, med flera, alltid klassificerat det som att smartphone-OS.

  • En annan aspekt är att jag själv som användare upplever ju att min Lumia med WP 7.5 är precis som vilken anna smartphone som helst. Den har en platform som kan hantera olika applikationer. Du kan ladda ner nya applikationer som både Microsoft, Nokia, men även tredje part skrivit. När jag kör de applikationerna så upplevs de vara en del av plattformen då de har ett konsekvent utseende och funktionalitet som är in linje med hur OS:et ser ut och fungerar.

  • Även om spel eller andra appar skulle gå 15% långsammare för att de inte är kompilerade så är det, precis som vi faktiskt upptäckte ovan, oftast inte märkbart då variationerna i kapacitet på hårdvaran varierar kraftigt ifrån en telefon till en annan. Detta kommer därför att i många fall förmodligen utgöra en större skillnad än vad man märker om man kör kompilerat eller inte. Om man satte ett speciellt prestandakrav för att få lov att kallas smartphone så skulle ju med dagens mått ingen telefon ifrån 2010 få kallas smartphone då de är långt mycket mer än 15% långsammare än de som släpps 2014.

Skrivet av Petterk:

Sen är det ingen fråga om nörderi, grundläggande fakta kan alla som kan söka och ta in information ta till sig eller kolla upp, och vissa detaljer likaså. Vi diskuterar ändå grejerna efter fakta här. Då borde man kunna vara överens om vissa grunder. Särskilt om det är dem man använder för att diskutera.

Det är främst när "nörderiet" går för långt och helt hamnar utanför kontexten som jag tycker det blir fel. Här är två konkreta exempel:

1.

Visst skall man hålla sig till fakta, och det är alltid imponerande med att kunna räkna upp mycket detaljkunskaper. Men man måste också kunna se och diskutera hela skogen utan att bli förblindad att studera detaljer nere på varje träds gren. Problemet är att jag ständigt upplever det att även om du har detaljkunskaper då missar du de stora sammanhangen. Speciellt ifrån ett kundperspektiv eller marknadsperspektiv. Blir ju som vi diskuterat ovan lite besvärligt att diskutera med någon som håller sig med egna definitioner på ord och begrepp som majoriteten normalt inte gör.

Exemplet ovan angående dina egna definioner av smartphones är ju ett lysande exempel på just detta där du har mycket "nördkunskaper", men missar att se helheten. Även om jag tycker det ibland kan vara kul och intressant att gå ner på detaljnivå så föredrar jag personligen att titta på helheten av hur system fungerar, både i komplicerade system med varandra, och tillsammans med människor. Misstänket att vi eventuellt och helt enkelt kanske har två väldigt olika perspektiv på både system och tillvaron här.

2.

Det andra är att som diskuterats tidigare så är det som är en lösning för en person inte automatiskt en lösning för alla andra. Då må ha rätt att argumentera att det inte är något större problem när vissa modeller av Android-telefoner ifrån vissa tillverkare inte får några officiella uppdateringar att du, eller andra likasinnade, kan och har tid att sätta sig in i alla detaljer genom att roota telefonen eller installera egen firmware som man på eget bevåg letat upp ifrån andra källor på internet.

Problemet med en sådan lösning är att även om den kanske fungerar fint för dig, inte automatiskt är en acceptabel lösning för andra som mig. Jag förväntar mig som kund att få en relativt enkel uppgradering av operativ och firmware på de prylar jag köper. Detta gäller speciellt genrella enheter som smartphones, surfplattor och datorer, men även applicerbart på många andra moderna prylar som kräver allt mer avancerad programvara för att fungera korrekt. Jag har personligen inte tid och lust att tvingas leta upp en massa customrom och firmware på nätet som tillverkarna själva inte tillhandahåller eller supporterar.

Visst kan det vara kul, och jag tycker det är roligt och väldigt intressant med folk som hackar sina prylar (har själv gjort det tidigare), men då man har en normal vardag så vill jag inte tvingas att göra detta för att få saker som jag köpt att fungera bra. De skall helt enkelt fungera OK redan när jag packar upp dem, och sedan så skall det vara enkelt (helst automatiskt) att få alla eventulla buggfixar och andra typer av uppdateringar. Jag kan i vissa fall tänka mig att betala för det inom rimliga nivåer och förbättringar, men jag vill inte tvingas att lägga mycket tid på det.

För mig personligen så är tiden en viktig parameter - både i jobbet och privat. Om jag skulle ha en enklare smartphone som kostar 1000-lappen och som jag skulle behöva roota och själv tanka ner en customrom för, så skulle det snabbt gå för mig (som inte är van och normalt inte heller har intresset) ett par timmar. Säg då att jag hypotetiskt drar in någstans 500 kr i timmen. Då skall det inte många timmar till (två i detta exemplet) innan det är mer lönt för mig att byta ut telefonen och helt enkelt köpa en ny!

Jag säger alltså inte emot dig rent tekniskt och faktamässigt att det tex inte går att uppdatera min/din ZTE Blade till en senare/bättre Android-version. Du kan absolut ha helt rätt i sak där (kan varken bektäfta eller dementera), men säger bara att för mig, och kanske många andra normala användare, så är det inte en acceptabel lösning.

mvh,
martin

Visa signatur

macOS: MacBook Air 13" [M1/16/256GB], MacBook Pro 16" [M2/32/512GB], iOS: iPad Mini [128GB/LTE], iPad Pro 12,9" [M1/512GB/LTE], iPhone SE3 [128GB], Apple Watch Series 6 44mm [LTE], LG 77" OLED C2 [OLED77C25LB]
The purpose of morality is to teach you, not to suffer and die, but to enjoy yourself and live. --Ayn Rand
Skriv under ett upprop för en grönare energipolitik: https://energiupproret.se/

Permalänk
Medlem

*** raderat ***

Jag har aldrig hittat på någon definition och jag har aldrig sagt att Windows Phone 7.X är en featurephoneplattform. Jag har ibland sagt att användandet liknar det av featurephones (vilket du bara förstärker när du beskriver hur dåligt appar är, trotts att webbsidor inte finns som motsvarar funktionerna i väldigt många fall) och när du motsätter dig det har jag beskrivit hur det tekniskt förlorat funktioner som de hade i deras tidigare smartphoneplattform och också beskrivit hur den nya plattformen övergavs så fort de fick ut något riktigt med WP8. Jag uttryckte absolut inte något sådant i det sista inlägget du gick igång på i den här eller den andra tråden. Alltså svarar du inte något som skrivs utan igen går igång på att bygga upp halmgubbar. Ska du skriva något som inte går att bemöta för att du inte kan hålla dig till diskussionens form och regler, och inte ska innehåller några sakfrågor eller fakta så lämna åtminstone personangreppen utanför. Att bemöta ett angrepp är ingen attack på din person och jag har inte tagit till sådan jävla ton mot dig när du sagt saker som jag varit tvungen att rätta och förklara när de är helt galna. Du kommer med angrepp i frågor där du har helt fel och det blir bara osakligt från dig. Du kommer tillbaka till dina gamla missförstånd som du varit tvungen att ta tillbaka. Och du vet mycket väl att jag inte argumenterat för Android-produkter där det fungerar lika dåligt med mjukvaran som på flera år gamla budgettelefoner. Det vore att argumentera emot nyheten i detta fall.

Och du är inte majoriteten så att 19/20 väljer något annat än Microsoft betyder bara att 19/20 inte väljer dem. Det är bara ett konstaterande när det gäller försäljning. De säljer idag inte WP7.X för det är EOL sedan länge.

§ 1.2