Hej,
En mycket intressant frågeställning som ligger mig varmare och varmare om hjärtat.
Jag har under 1 år gått ner 23 kg. Jag valde att göra det helt utan träning också.
Det finns många metoder, men eftersom kosten står för 70% av vikten så kände jag att jag kan skippa träningen och gå ner i vikt med 70% effektivitet. Funkar perfekt.
Det korta svaret: Jag slutade äta socker!
Det långa svaret:
Första metoden var att dra ner på kalorier.Jag beställde Huel-pulver som ersatte frukost och lunch, sen tillät jag mig själv att äta valfri mat på kvällen. Fungerade sådär, jag gick ner i vikt, men hade ingen stadig energi tyvärr, orkade inte arbeta eller ta mig ut ordentligt.
Nästa metod var att komma in mer på LCHF, den varianten fungerade bättre. Man får äta mycket fett, men fuska absolut inte med socker. Om du slänger på socker ovanpå din LCHF så kan du lika gärna ge upp! Metoden fungerar, bra stabil energi, magen beter sig mycket bättre.
Nästa metod var att dessutom kombinera LCHF med periodisk fasta. Det betyder att man äter under färre timmar totalt sett. Jag äter inte före kl 11 och slutar äta före 19. Gå aldrig och lägg dig mätt! Metoden är effektiv och hjälper magen att må mycket bättre.
De olika metoderna fungerar på olika sätt, jag har snöat in på ämnet "optimal hälsa" vilket innebär kost som är så bra som möjlig för kroppen och där viktminskning blir en ren konsekvens av hälsan.
Det viktigaste för mig utan disciplin är att göra det enkelt. Om det finns godis hemma, äter jag godis. Sluta köp godis, och handla när är mätt. Socker är den största boven i hela överviktsamhället. Socker har följande otrevliga effekter:
Det triggar mer sötsug
Det får dig att småäta
Det triggar inte din mättnadskänsla
Det förstör dina tänder
Det förstör din lever
Det oxiderar ditt kolesterol i kroppen
Det stänger av din fettförbränning
Det bygger upp din insulinresistens
Och det här är en utvald skara av otrevliga effekter.
Hur slutar man äta frukost och hålla sin periodiska fasta? Ät absolut inget socker
Hur håller man nere kalorierna utan att konstant vara hungrig? Ät mycket fett som håller dig mätt och absolut inget socker som får dig att bli hungrig.
Hur slutar man småäta en massa mellanmål? Sluta äta socker som triggar ditt sötsug och hunger.
Det här förbannade j**a sockret alltså.
Okej... till kemin: Socker (vitt socker) består av 50% glukos och 50% fruktos. Glukos triggar insulin, gör dig insulinresistens, bygger upp din diabetes och stänger av kroppens fettförbränning. Fruktos är en ännu värre jävel som inte kan förbrännas av annat än din lever. Japp... det är anledningen till att spädbarn i USA börjar få fettlever likt alkoholister pga att vi dricker fruktjuice. Så fruktos är direkt skadligt och bör ses som alkohol. Glukos är också skadligt men på lite längre sikt.
Så vafasiken har det att göra med pasta och kolhydrater? Jo, när man tittar på vitt mjöl, så är det långa kedjor av glukos. Rent glukos. Vi har så perfekt processat mjöl idag, så fint pulver, att det vita mjölet påverkar ditt insulinpåslag mer än vitt socker.
Det är dags att börja behandla vitt mjöl som socker. Glukos är ingenting annat än socker.
Vad bör du handla i butik då?
Handla sådant som du i teorin kan hitta i naturen.
Kött av olika slag, men välj bort majskycklingen där stackaren är gödd på ren stärkelse.
Ägg, välj ägg från utomhusgående höns, du märker att gulan är mycket mer orange och den är mycket nyttigare.
Grönsaker, alla gröna grönsaker!
Smör, grädde, olivolja(extra virgin för att den ska vara kallpressad).
Handla inte:
Mat som kommer i pulverformat.
Mat som består av ingredienser som du inte förstår.
Mat som innehåller fler än 5 ingredienser.
Mat som innehåller socker -> glukos är socker -> kolhydrater = socker. Så en tumregel är att kolhydraterna inte ska överstiga 5g per 100g dvs 5%.
Genom att äta naturlig mat så kommer du hålla dig mätt och belåten.
Jag slutade dessutom att snusa helt utan problem när jag var helt utan socker. En mycket märklig effekt som jag tror är nära sammankopplad med "cravings".
När vi inser sockrets vidriga effekter och slutar äta skiten, så är det stört omöjligt att bli tjock!
Åh någon som har lyssnat på några icke-forskare och bildat sig en åsikt.
Det du missar att förstå är att kroppen vill ta hand om det du stoppar i den, en måltid med fett och kolhydrater - Där lagras mer eller mindre allt fett och kolhydraterna blir glykogen eller används till annat. Överätning med fulla glykogendepåer så försöker kroppen omvandla kolhydrater till fett.
Äter du en stor mängd kolhydrater så behöver inte kroppen bränna fett utan hanterar kolhydraterna. Äter du en fettrik måltid så lagras fettet och som följd ökar fettförbränningen.
Kroppen söker balans och att hantera det du stoppar i den.
Jag inser att efter att ha hängt i tränings- och forskningssvängen sedan början av 2000-talet så trodde man att detta slutat. Men onekligen går det att gå tillbaka 10 år i teorierna som inte ens då höll. De håller inte idag heller.
Sen är det klokt att äta så mycket ”rena” råvaror som möjligt och laga mat från grunden. Men att börja jiddra om insulin och kolhydrater som om att det är av ondo är mest fel.
Ligger du som exempel på underskott, äter mycket frukt och grönt och det utgör större delen av ditt kolhydratsintag tillsammans med potatis och diverse livsmedel rikt på fullkorn så är det inte kolhydraterna som är ett problem.
Att gå upp i vikt är för gemene man ett problem och det påverkar de flestas blodvärden negativt. Går du ner i vikt så förbättras dina blodvärden.
Det är väldigt mycket hittepå du skriver tyvärr. Kroppen utsöndrar den mängd insulin som behövs för att hantera det du äter såvida du inte är sjuk på något sätt. Som exempel utsöndrar även protein insulin och ser man på vassleprotein så ger det ett större insulinpåslag än socker. LCHFare gillar att ta bort delar av helheten och peka på en effekt.
Det började med att fett är bra för fettförbränningen, man missade att berätta att fettet lagras från måltiden och summan av kardemumman är att det inte spelar roll för viktnedgången. Är mer fett —> ökad fettinlagring. Mer fett —-> ökad fettförbränning. Balansen avgörs av kaloribalansen.
Som sagt, NuSi, en institution skapad av de två största LCHFarna i världen låste in folk och kontrollerade allt de åt, drack och även andades för att se deras kaloriintag och förbrukning. Kevin Hall höll i experimenten. Slutsatsen blev det alla studier där man låser in folk visar.
Sen är det bra att äta oprocesserat för det ger mer fibrer och mikronutrienter vilket gör oss gott, påverkar mättnad och i förlängningen också hälsa.
Det som är problemet är de hemmasnickrade teorierna folk går på för att förklara effekt x.