Vilken variant av köttfärssås gör du?

Permalänk
Medlem

Det mesta är sagt i tråden. Absolut viktigast i min mening är soffritto/grönsaksbasen, riktigt hårt stekt köttfärs (klar först när den knäpper rejält) och tid för att gå ihop och reducera ordentligt.

Färs, köttbitar, tomater, pure, vin, skvätt mjölk osv kan man labba lite med men om inte ovanstående är på plats så spelsr det ingen roll ändå.

Permalänk
Medlem

Den här måste jag testa😋

Permalänk
Medlem

500g köttfärs
1 stor gul lök
500g krossade tomater
Vit/svartpeppar
Salt
Mycket basilika!

Komplicerade ofta köttfärsåsen förut, men less is more i det fallet. Basilikan är dock viktig, och mycket välbrynd lök 😍

Visa signatur

Topkek

Permalänk
Medlem

Fem-sex stycken färska små kvisttomater. Tar en kniv och gör små slarviga bitar, häller i lite vatten i pannan, på med maxvärme tills det är varmt, sen puttrar tomaterna i minst 60 till 90minuter. När små skinnbitar av tomat glider runt i pannan och en bas av fin härlig fin tomatsås är klar så tar jag i lammfärsen och låter det bli brynt och klart. Inge kryddor alls i huvudtaget i matlagningen. Låter det puttra på 4an eller 5an på en spis med 12 olika lägen.

Kryddor vid matbordet:
Parmesan, Salt, Peppar och eventuellt lite chilli när jag äter beroende på hur jag känner för.

Ganska svårt att misslyckas med detta recept, men tar väldigt lång tid, kanske 90-120 minuter att få klart.

Visa signatur

<3

Permalänk
Medlem

Traktörpanna med höga kanter och lock.
Stek 750g blandfärs 50/50.
I med en nypa MSG.
Pressa i en till två klyftor vitlök.
Salta och peppra.
Dela upp den stekta köttfärsen så det blir ett hål i mitten av pannan, i med en halv tub tomatpuré - stek en stund sen blanda det med köttfärsen och stek en stund till.
Slå i en tetra 390g Zeta Italienska krossade tomater.
Blanda.
På med lock och sänk värmen. Låt det puttra lätt 20-30 min.

Koka spagetti eller pasta. Servera toppad med nyriven parmesan.

Visa signatur

CPU: AMD Ryzen 7 5800X3D Mobo: Gigabyte x570 UD SSD: PNY CS3030 M.2 NVMe 1TB, Samsung SSD EVO Basic 840 250GB Minne: Corsair Vengeance LPX Black 32GB (2x16GB) @ 3600MHz CPU Kylare: Noctua NH-D15S Chromax.Black Grafikkort: ASUS TUF GeForce RTX 4070 Ti 12 GB Gaming OC Nätagg: ASUS TUF Gaming 850w Chassi: Fractal Design North Svart/Glas Hörlurar: Philips Fidelio X3 DAC: Aune X1s Silver

Permalänk
Medlem

... Fortsättning: Tomaterna ska kosta minst 55kr/kg, lammfärsen går på ca 72kr för 400g.

Visa signatur

<3

Permalänk
Medlem

Äts alldeles för mycket kött i min mening, så jag kör Anammas formbara färs:

https://www.anamma.eu/produkt/formbar-vegofars/

”Klimatpåverkan* 1,8 Co2e/Kg och ca 90% mindre klimatpåverkan jämfört med nötfärs.”

Känn på den.

Sen gul lök som steks (inte allt för varmt) i rapsolja, passerade eller krossade tomater, svartpeppar, Kung Markattas grönsaksbuljong, eventuellt paprikapulver, en 2,5 dl havregrädde (exempelvis iMat) och basilika. Sen får det stå och puttra en liten stund. Klart!

Visa signatur

• Fractal Design North | ASUS ROG Strix B650E-F | Ryzen 7 7800X3D | Radeon RX 7900 GRE | 64 GB RAM | Windows 11
• Mac Pro (Mid 2010) | 6-Core Intel Xeon ”Westmere” | Radeon RX 5700 XT | 32 GB RAM | macOS 12 Monterey | Windows 10
• MacBook Pro 14" | M2 Max | 96 GB RAM | macOS 14 Sonoma

Permalänk
Medlem

Innan har jag kört med rätt standard recept jag hittade för många år sen. Men efter att ha varit i Italien och blivit utbildad av lokal invånarna om hur man gör det på riktigt enligt "The Bologna way" så blir det ofta nu att man försöker fina till det mer. (Sen gör italiernare Bolognese eller Ragu. Köttfärsås är en muterad svensk variation på detta så min liknar mer bolognese):

Tar cirka 5-6 timmar att tillaga så passar mer för helgen än vardagen.

Ingredienser:

1 röd lök (gul lök fungerar också)
3 stjälkar selleri
3 morötter
Salt & peppar efter smak
150 gram tomatpuré
400 gram skalade tomater
1 liter passata
Extra Virgin Olive Oil
220-240 ml rött vin, justera efter smak
240-350 ml 3% mjölk
500 gram fläskfärs
300 gram nötfärs
200 gram kalvfärs
Parmigiano-Reggiano ost, riven

Utrustning:
2 stora kastruller
1 djup stekpanna eller sautépanna
1 vattenkokare (valfritt för att koka upp vatten)

Förberedelse: Finhacka selleri, morötter och lök. Ha två stora kastruller och en vattenkokare redo för användning. Du behöver även en djup stekpanna eller sautépanna.

Tillaga Soffritto:
I en stor kastrull, tillsätt generöst med olivolja och värm på medelvärme. Lägg i den hackade löken och sautera tills den blir gyllenbrun.
Tillsätt selleri och morötter till kastrullen, och fortsätt att sautera i 4-6 minuter, rör om ofta för att undvika att det bränns.
Häll i hälften av rödvinet för att avglasa kastrullen och koka några minuter för att förstärka smaken.

Koka Köttet:
Lägg i all köttfärs (fläsk, nöt, och kalv) i kastrullen och rör om väl. Koka tills köttet byter färg till grått, och se till att bryta upp eventuella stora klumpar och koka jämnt.
Om du ser vätska samlas i botten, rör om och koka tills den avdunstar.
Krydda med salt och peppar, kom ihåg att du alltid kan lägga till mer senare.
Häll i resten av vinet och låt det koka bort, rör om då och då, tills alkoholdoften har försvunnit.

Tillsätt Tomater:
Rör ner passata, tomatpuré och de skalade tomaterna (inklusive saften från burken) i kastrullen.
Om blandningen är för tjock kan du lägga till ungefär 100 ml vatten i passataflaskan, skaka, och häll i kastrullen för att använda all passata.

Låt Såsen Sjuda:
Låt såsen sjuda i 4-5 timmar utan lock, kontrollera vattennivån periodiskt (brukar kolla till varje timme). Såsen ska inte vara tunn som en soppa men inte heller för torr. Tillsätt kokt vatten från en vattenkokare vid behov för att justera konsistensen.
Prova såsen efter första timmen och justera kryddningen med mer salt och peppar vid behov.

Såsen ska kokas i 4-5 timmar. Ju längre desto bättre. (Går såklart att bara göra en kortare stund om man vill ha det snabbt gjort).

Koka Pastan:
Cirka 30-40 minuter innan såsen är klar, börja koka pappardellepastan i en stor kastrull med kokande vatten smaksatt med "Rock salt". Säkerställ att kastrullen är tillräckligt stor för att pastan ska kunna röra sig fritt och dansa runt.
Innan du häller av pastan, spara 1 kopp av pastavattnet för senare användning.

Kombinera Pasta och Sås:
I en djup stekpanna eller sautépanna, lägg ett lager av såsen i botten. Lägg till pastan och den sparade koppen pastavatten.
Lägg till mer sås ovanpå, sätt sedan pannan på låg värme och vänd pastan i såsen med tänger tills pastan är jämnt täckt och har absorberat en del av såsen, och blivit lätt röd i färgen.

Servering:
Servera pastan och riv generöst med Parmigiano-Reggiano ost över toppen. Även om Parmigiano-Reggiano är att föredra, känn dig fri att använda andra ostar enligt din smak (har brukar vara svårt att hitta Parmigiano-Reggiano på COOP eller ICA).

Ät och var glad

Visa signatur

Never throw away a VGA cable. It might not be 1999 right now, but who knows what tomorrow will bring?

Permalänk
Medlem

Jag fräser alltid färsen först, sen löken men jag har märkt att en del gör tvärt om.
Och, jag fräser färsen tills den inte är rosa/röd men blir den lite överstekt gör jag inte väsen av det.
Om det är vegofärs fräser jag gärna lite mer för att jag inbillar mig att det ger lite mer arom till den.

Fond är bäst men buljong går bra.

Jag brukar ha i lite toppredning på mjölk om det blir för löst, när jag bjuder på köttfärssås eller korvstroganoff brukar ingen bli besviken!

Skrivet av Zpnk:

Min syster lurade mig som liten. "Man dör av lök" sa hon... så tack vare det kan jag fortfarande inte som vuxen äta detta. Jag har blivit så pass "klok" att jag självklart förstår att så inte är fallet, men jag tycker smaken av gul lök är hemsk.

Det roar mig då jag som barn var något rädd för lök som inte var rå, då jag inte gillade att den blev genomskinlig vid tillagning, och jag tyckte att den stekta eller kokta löken påminnde om att äta plast.
Idag tycker jag att det knappt går att äta spaghetti bolognese eller wok utan lök, men det går ju bra om man har i något som ger en likvärdigt pikant smak.
Rå, eller stekt lök till hamburgare är toppen, och om man har något emot bacon på hamburgaren så är lök en bra ersättning.

Visa signatur

No man is free who is not master of himself

Permalänk
Medlem
Skrivet av Havrefras_:

Detta är det rätta svaret. Sofritto i basen, alltid. Sen är det riktigt fint att steka lite pancetta eller annat rökt sidfläsk i pannan för att få sältan och de goa smakerna. Därefter går det typ inte att misslyckas.

Eller hur!

Ja pancetta är fint. Har också experimenterat lite med Guanciale istället för Pancetta.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Skrivet av person:

De som har ketchup till spagetti å köttfärssås kan lika gärna äta spagetti med köttfärs å ketchup. Enda gången man skulle ha de de är om den som tillagat den har gjort en riktigt vidrig köttfärssås.

Ketchup i färsen under tillagning är perfekt faktiskt eftersom det innehåller tomatpuré, socker och vinäger. Alla tre av dessa ingredienser används i många köttfärsåsrecept. Ketchup får mycket skit men det är en bra produkt, mest löjligt tycker jag speciellt italienare som blir så triggade och är för fina för ketchup.

Visa signatur

Stop-motion kreatör på hobbynivå Youtube

Permalänk

Blandfärs
Gul lök
Morötter
Selleri
Vitlök
Krossade eller Passerade tomater

Japansk Soja
Tomatpure
Kalvfond
Worcestershiresås
Sardellcrème(Zeta)
Vermouth(Noilly Prat) eller Portvin
Grädde(mjölk, om det inte finns grädde hemma)

Salt
Svartpeppar
Lökpulver
Vitlökspulver
MSG
Rökt paprikapulver
Socker
Timjan
Oregano
Chiliflakes

Steker färsen tills det får brun yta i olja, i en stor kastrull. Lägger i rivna morötter, hackade löken och hackade sellerin (ca. 2 pinnar, resten fryser jag in till nästa gång). Fräser en stund till löken är "genomskinlig". Därefter lägger jag i finhackade vitlöken, minut senare i med en stor klick tomatpure.
Nån minut efter det, så häller jag i vin (Jag använder vermouth eller portvin, då jag typ bara tar 2dl och det håller länge i kylen).
Det rensar botten av kastrullen och ger smak.
När vinet har reducerat kraftigt, så åker den krossade/passerade tomaten i (köp gärna kvalité). Skölj burken/burkarna med vatten och häll i kastrullen.
Nu åker allt resten i!
Ett varv med sojan, kraftig skvätt kalvfond, typ tre skak Worcestershiresås, 5cm sträng Sardellcrème och lite grädde.
Salt efter behov (många salt-ingredienser finns redan i), svartpeppar, lökpulver(ta i extra), vitlökspulver, msg, rökt paprikapulver, socker (lite), timjan, oregano (rikligt) och chiliflakes (såklart efter smak).
Skulle jag vilja ha lite tjockare sås, så gör jag en slury, dvs. majsstärkelse i vatten. Om jag inte lägger i lite mjöl i början, vid stekning av köttfärsen.
Desto längre det får puttra, desto bättre.

Allt smakas av hela tiden, för man ska få den balans man vill ha för den dagen.

Visa signatur

Fractal Design Meshify 2 | MSI MAG B560 TOMAHAWK WIFI | Intel Core i5 11600K | MSI GeForce RTX 3060 12GB VENTUS 3X OC | ASUS ROG Strix 850W | Kingston Fury 32GB (4x8GB) DDR4 3200MHz | Noctua NH-U12S | Samsung 970 EVO Plus 2TB | W10

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zippeer:

Ja det är väl just det man gör eller?

Om man inte kan något om matlagning ja.

Permalänk
Medlem

INGREDIENTS

300 g of chopped beef (beaf diaphragm or belly or shoulder clod)
150 g of pork belly
50 g carrots
50 g stick of celery
50 g onion
300 g of tomato sauce or peeled tomatoes
½ glass of dry white wine
½ glass of whole milk
broth
olive oil or butter
salt
pepper

Koktid ca 3h.
Går att variera i oändlighet

Ragu alla bolognese.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

ohh fan, hade inte en aning !!! ☹️☹️

Visa signatur

Chassi Fractal design R6 USB C, Skärm LG UltraGear 38GN950 38" Moderkort ASUS ROG STRIX X570-E GAMING CPU 5800X3D RAM G.Skill 4x8 DDR4 3600MHz CL16 Ripjaws SSD 1 Samsung 970 EVO Plus 250GB SSD 2 CRUCIAL MX500 2TB. SSD 3 WD SN770 2TB,SSD 4 SAMSUNG 970EVO 512GB, GPU Gigabyte Geforce RTX 3080 10GB AORUS XTREME NON LHR. Nätagg Corsair RM1000x.

Permalänk
Medlem

Inte köttfärssås direkt.
Men jag testade fylld paprika för något år sedan och tyckte det lät lite väl köttfärsigt när det bara skulle vara en ren köttfärsröra i paprikan.
Hade lite gröna linser över som jag använt till något annat. Så kokade dessa vid sidan nästan helt färdiga och blandade i dem i köttfärsröran ett tag innan den var färdig. Blev supergott
Kan vara värt att testa om man vill variera lite.

Men, annars så höftar jag alltid köttfärssås utefter vad jag har hemma.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av person:

De som har ketchup till spagetti å köttfärssås kan lika gärna äta spagetti med köttfärs å ketchup. Enda gången man skulle ha de de är om den som tillagat den har gjort en riktigt vidrig köttfärssås.

Så du menar att du förstör spaghetting med köttfärssås? Då känner man ju inte spaghetting.
Tort och tråkigt är det enda som gäller...

Nä, tycker man får ha vad man vill på maten. Finns inget rätt eller fel. Vi har alla olika smaklökar.

Visa signatur

www.fckdrm.com - DRM år 2024? Ha pyttsan.

Permalänk
Medlem

Nötfärs, bacon, gul lök, vitlök, majs, grädde, creme fraiche, passerade tomater, ketchup, oxfond, parmesanost, soja, salt, svartpeppar, chilipulver, chilipeppar, röd chili, oregano, basilika, smör.

Permalänk
Medlem

Detta brukar jag ha i min ragu jag lagar mycket och fryser in.
Köttfärs
Hackad lök
Riven vitlök
Hackad morot
Hackad selleri
Hackad eller riven chili
Tomatpuré
Rött vin (ska reduceras bort nästan helt före tomatsåsen)
Egen kokt tomatsås som görs på egenodlade tomater men annars mycket krossade tomater ungefär dubbelt så mycket som de flesta tror att man ska ha minst 4 burkar men gärna 6.
Vatten.
Nassetassar (grisfötter)
Kryddor och lagerblad

Kokas i flera timmar så smakerna går ihop och vätskan reducerat till lagom mängd.
Serveras med bandpasta, undvik spagetti. Föredrar torrpasta då den kan göras al-dente samt gå ihop sig bra i såsen men fortfarande ge ett bra tuggmotstånd (sås och pasta ska röras ihop före servering).

Jag har även flera andra recept som jag gör för att få lite variation.

Permalänk
Skrivet av Halogen:

Gör oftast italiensk ragu och då en ordentlig omgång, minst sex-åtta portioner. Använder ett recept av Sandra Mastio som grund. Detta är inget vardagsrecept för den stressade.

  • nötfärs, typ trekvarts kilo till ett kilo

  • passerade tomater, en burk eller två, beror på mängden färs

  • ett par msk tomatpure

  • en halv liter rödvin

  • en hackad gul lök

  • ett par rivna vitlöksklyftor

  • en stor riven morot

  • ungefär lika mycket riven rotselleri

  • rosmarin

  • timjan

  • ett par lagerblad

  • en parmesanskalk som får koka med om det finns hemma

  • salt efter smak

Ska puttra minst en timme på låg värme, gärna längre. Pastan ska kokas nästan klar och gå med sista tiden i ragun. Serveras med mycket riven parmesan.

Detta 🙌 så gör jag också som vardagsrecept faktiskt med lite små ändringar.

Jag kan köra en skvätt vitt vin eller äpplejuice i (beroende på vad som finns hemma). Kör ibland nöt ibland blandfärs beroende på vad som är på extrapris eller kalkonfärs om man vill bli lite fancy.

Kör inte gul lök eftersom vissa här hemma har IBS. Purjolök är snällare mot magen men smälter inte ner på samma sätt så jag brukar mixa såsen så barnen inte ser grönsakerna. Steker köttfärsen först med lite soja och salt och sen gör jag såsen och sen lägger jag tillbaka köttfärsen när såsen typ är klar. Fuskar ofta med buljongtärning(tex grönsaksbuljong). Brukar aldrig köpa rotselleri men däremot bladselleri så det kör jag oftast istället.

Brukar ha lite grejer preppat i frysen (purjolök, selleri), då går det snabbt!

Permalänk

Steker köttfärs+lök+pressad vitlök, sen kryddor, paprika, svartpappar, salt, kalvfond/buljong, sambal oelek, lite chilisås, soja, tomatpuré och tomatkross, sen puttra under lock 30min för smakens skull.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Kör väl ungefär som vanligt och kör efter smak.

Viktigast är dock Worcestershire-såsen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tintinj:

blanda i ketchup

Horribelt

Skrivet av brickerbro:

Ketchup i färsen under tillagning är perfekt faktiskt eftersom det innehåller tomatpuré, socker och vinäger. Alla tre av dessa ingredienser används i många köttfärsåsrecept. Ketchup får mycket skit men det är en bra produkt, mest löjligt tycker jag speciellt italienare som blir så triggade och är för fina för ketchup.

Ketchup efter, på tallrik, om det skulle behövas/önskas. Skulle aldrig stoppa i det i såsen.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ELF:

Så du menar att du förstör spaghetting med köttfärssås? Då känner man ju inte spaghetting.
Tort och tråkigt är det enda som gäller...

Nä, tycker man får ha vad man vill på maten. Finns inget rätt eller fel. Vi har alla olika smaklökar.

Ja endel vill bara att det ska smaka en sak. Dvs sött socker. Jag förstår att vissa har kvar sina smaklökar som barn och att de aldrig utveckades 🙂

Permalänk
Medlem

Va få det är som har oregano i sin sås. Jag har en hel näve torkad oregano.
Plus allt det andra då, vitlök, basilika, chili, timjan, salt, peppar osv.

Visa signatur

"I know not with what weapons World War III will be fought, but World War IV will be fought with sticks and stones."
Albert Einstein (1879 - 1955)

Permalänk
Medlem
Skrivet av person:

Ja endel vill bara att det ska smaka en sak. Dvs sött socker. Jag förstår att vissa har kvar sina smaklökar som barn och att de aldrig utveckades 🙂

Ketchupen vi gör smakar definitivt inte endast socker. Jag antar att du bara har smakat den mest simpla ketchup som säljs i storpack i affären?

Permalänk
Medlem
Skrivet av joakim99:

Ketchupen vi gör smakar definitivt inte endast socker. Jag antar att du bara har smakat den mest simpla ketchup som säljs i storpack i affären?

Nu har 95%+ av alla inte hemgjord ketchup. Så ditt påstående blir invalid där. Men nej något man måste smeta på efter maten är klar är inte ok. Annat än möjligtvis permesan eller riven ost. Köttfärssås man fick i skolan som var horribel där täckte man den äckliga såsen med ketchup.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Gurrrra:

Går väl på känn o vad som finns hemma. Men en bra standard är väl ändå svampinioner, gullök, vitlök, nån slags köttfärs, rivna morötter, krossade tomater, grädde och/eller kokosmjölk, soja, fisksås (luktar gubbe men en gnutta piffar upp smaken) salt, peppar, o rökt paprika. Ibland har det hänt att jag slängt ner lite tandoripaste i också, indiar til det en smula.

min hemliga ingrediens är en smula garam krydda i. well, inte så hemlig nu längre...

Visa signatur

Xeon E5450@3.2ghz
9800GTX+

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

Kul tråd.

Min köttfärssås är ganska simpel:

500g färs (oftast fläskfärs men blandfärs går bra)
1 gul lök
1 Dolmio eller burk krossade tomater.
1 Creme Fraiche
Krydda med salt, (mycket) svartpeppar och grillkrydda.
Toppa med ketchup och vitlökssås och ev. tabasco.

Hacka och bryn löken.
I med färsen, krydda.
I med dolmion när färsen fått stekyta, krydda lite till.
I med creme fraichen, krydda lite till.
Puttra en stund.

Tabasco är ett måste för mig. Trodde fler kryddade med det...

Permalänk
Skrivet av Bosse78:

Grädde har inget i köttfärssås att göra! Jag brukar ha en rejäl matsked bostongurka i för lite syrlighet!

om nånting har bostongurka inget att göra i en köttfärssås.