Ikea släpper ny stickpropp för 99 kronor

Permalänk
Medlem
Skrivet av john2376:

Hur länge sen var det? Om du bor i ett område där ditt hem riskerar att träffas av åska så kanske en åskledare + nån snabb säkring på huvudbrytaren vore lämpligt. All modern teknik idag har inbyggda skydd mot överspänning i form av säkringar, sitter då i vad måste kallar "batterieliminator" (SMPS transformatorn dvs den rektangulära grejen som kopplas till väggen och elprylen den ska driva) en snabb överbelastning orsakar att den eller de inbyggda säkringarna smäller istället för att överföra en överbelastning till elprylen. Samma gäller för stationära datorers nätaggregat och massa annat.
Dock om du inte har nåt åskskydd så kan det bli problem för sånt som drivs direkt av 230V som kaffekokaren, kylen, frysen och säg bla. värmepump och så vidare, vilket kan vara knepigt att koppla ur så fort det åskar.

Säkringar skyddar inte mot blixtar.... Det är för litet avstånd för brytning.
Inte ens översströmsskydd skyddar 100% man behöver oftast 2-3 olika typer i centralen. Och inte ens då är man 100% säker.
Dessutom kan blixten gå via vattenrör/kabel tv och sedan bakvägen....

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av Varg:

Ja, eller bara stäng av grejerna när du är klar med dem eller innan du lämnar hemmet. Har alltid funkat för mig, helt utan smarta produkter.

Tänkte likadant en gång i tiden. Idag har jag bytt till smarta ljus källor där det går, och har ett par liknande socklar för lampor där man ej kan byta till smart ljuskälla, för att kunna slå på och av allt ljus på en gång.

Visa signatur

Redbox: Asrock B650 Lightning ATX, 7800x3D -20CCO, XFX 6950XT, 2x32GB Corsair Vengence 6400 CL32, WD SN770 2TB, Corsair RMe 1000, Lian Li Lancool 216, Peerless Assassin 120 SE
Purpbox: Z87-Pro, I5 4670K@4.2, Sapphire 290 TRI-X, 2x8GB Crucial Tactical@stock, Deep Silence 1
Samsung Evo 250+500GB + QVO 1TB, 2x1TB 7200RPM backup/lagring
Det var bättre förr: E5300 2600MHz -> 3640MHz, Celeron 300A -> 450MHz

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Tycker frågan var ganska klar, men skall förtydliga.

Går det lika snabbt eller snabbare att gå runt och släcka/tända alla lampor i varje rum som att trycka på en lampknapp?

Permalänk

Kört med Philips Hue systemet väldigt länge och har aldrig varit så sjukt nöjd med någon elektronik produkt, extremt stabil lösning som inte ens irriterar min fru som snarare eldat på för mer lösningar 😄

Fantastiskt att kunna tända/ släcka drygt 30 lampor samtidigt, ändra från vitt arbetsljus till mysig varmt ljus på kvällen.
Sen möjligheten att röststyra tex vissa Google högtalarna är riktigt smidigt, när barnen var små så kunde dom själva säga "kissnödig" och då hade jag lagt in en "ljusväg" till toaletten vilket funkade kanon så dom inte behövde väcka hela huset på natten.

Eller Halloween, fantastiskt kul att köra hela huset i skräck belysning som skiftar både inne och ute 🤣

Permalänk
Medlem
Skrivet av Pye:

Eller gör som jag, använder inga lampor, vi har ju solen för sånt. Och datorn driver jag med trampgenerator, ger bra motion, samt minskar skärmtiden till mer hälsosamma nivåer! /s

Mer skärmtid borde i så fall ge mer hälsa kan man tycka.

*sluta lata dig unge, sätt dig vid datorn istället*

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Finns inte ett lysrör i mitt hem så nej, jag kan gå runt och tända de lampor som behövs. Det går precis lika fort som att fippla med en app.

Det märks att du uttalar det om saker du inte riktigt har grepp om . Självklart vill man inte tända och släcka lampor med en app. Normala människor har naturligtvis även en strömbrytare på väggen, eller annat valfritt ställe (då det ju är smarta grejer!).

Visa signatur

Intel i9-12900K | Asus STRIX Z690-I | 32 GB DDR5-6400 CL30 | AMD Radeon RX 7900 XTX | WD Black SN850 1 TB
Asus ROG Loki SFX-L 750W | SSUPD Meshlicious | Arctic Cooling Freezer II 280 | Alienware AW3423DWF

Permalänk
Medlem

Prisvärt men som många skriver. Hur i h-vete kan man 2024 släppa en sån klumpig pryl som täcker ett ev. andra uttag. Gör om, gör rätt, så att jag kan gå ifrån mitt Telldus

Visa signatur

Asus Rog Strix X299 -E - Intel i7 7740x - Noctua NH-D15 - Kingston HyperX Fury 16GB DDR4 3200MHz - Asus RTX 2070 Rog Strix OC - Corsair RM850I - Samsung 970 Evo Plus 1TB - Fractal Design Define R5 - MSI Optix G273QFK - Hyper X Cloud II

Permalänk
Skrivet av CyberSpace:

Se det såhär istället:
Tänk dig att du vaknar upp en vardag. Du står inför en tung arbetsdag, och ögonen vill inte riktigt fokusera, hjärnan hänger inte med och du är allmänt trött. Men du känner plötsligt lukten av nybryggt kaffe - hur kommer det sig? Min gamla bryggare är ju från 1979? Så minns du: jomen visst! Jag hade ju köpt en smart sockel som jag ställde in på att gå igång 06:45!

On topic: fan va gött med något sånt här för 100kr!

Timers har funnits väldigt länge. Det där kunde du göra för 25 år sedan utan "smarta" uttag.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Att slå av säkringar skyddar INTE mot alla sorters elfel, en kontakt behöver ligga minst 30 cm från ett uttag för att vara säker mot blixten om den slår ned

https://www.elsakerhetsverket.se/privatpersoner/du-ar-ansvari...

Mvh

Jo det skyddar, men bara för att det skyddar så betyder det inte att skyddet är 100%. Ingenting skyddar till 100%.

Visa signatur

R&D Elektronikingenjör

Permalänk
Skrivet av boomhowler:

Hur kan man designa en propp där man inte planerar för att det ska rymmas en i varje uttag, bredvid varandra? Känns lite beige.

plejd har sina proppar som passar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Varg:

Ja, eller bara stäng av grejerna när du är klar med dem eller innan du lämnar hemmet. Har alltid funkat för mig, helt utan smarta produkter.

En del tänker kanske som jag och inte vill ladda mobiler mm på natten pga brandrisk så jag kör timer med en smartplugg. Även smidigt att styra belysning när man är borta samt ytebelysning runt jul. Sedan står många maskiner i standby helt i onödan. Finns många tillämpningar.

Permalänk
Medlem

Bra, fast det är lite krångligt med hubbar osv. Men det kanske är på väg att bli bättre standardiserat nu?

Jag är närmast komplett ointresserad, värjde mig ganska länge (delvis av kostnadsskäl) men har skaffat IKEAs trådlösa lampor för att kunna dimma ljus i sovrum och vardagsrum, samt även stänga av 1 av 2 taklampor i vardagsrummet. Dimmar även halljus (Lidl-lampor) kväll/natt (vi kör på typ 5% så barnen får ledljus till badrummet), barnen har RGB-lampor som vi dels kan dimma, dels tycker de själva att det är lite kul (även om nyhetens behag övergår), köpta från Biltema och Amazon, någon från Bauhaus.

Vidare har vi Nedis Smartplugs som är små nog att inte stjäla en plats. En del saker går med zigbee-hub, jag har inte senaste versionen och tror den maxar på 32 enheter eller något, vi är dock inte i närheten än.

https://www.netonnet.se/art/hem-fritid/smarta-hem/nedis-wifi-...

För att styra dessa enheter har vi förutom Google Nest Mini, såklart även mobiltelefoner och appar. De 3 Nedispluggarna styrs med olika appar, tar man hem Tuya och Smart Brilliant får man fler möjligheter än Nedis app, exempelvis IFTTT (Smart Brilliant), om man vill. Fördelen är (i mitt fall) att jag valt att Smart Brilliant inte är kopplad till Google Assistant så ingen kan stänga av min dator av misstag....så, det blir ju en del appar.

Diskmaskinen kopplade jag dock bort från smartheten, den låg och drog typ 2W hela tiden även när den var "avstängd", och jag kände inget behov att kunna fjärrstyra den. Det roliga var att när den var uppkopplad så kunde jag ladda ner några fler disk-program, varav ett 29-minuters, det var uppskattat. Detta program ligger kvar även efter att jag bröt uppkoppligen mot nätet.

Men många appar blir det:

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Medlem
Skrivet av pettersoft:

Timers har funnits väldigt länge. Det där kunde du göra för 25 år sedan utan "smarta" uttag.

En stor skillnad är att du kan sköta proppen på distans, samt bygga scener ä. Ex följer min utebelysning solen samt. Laddning styr jag via röstkommando så att brandfarliga laddare slipper stå igpng. Sedan kan jag koppla flera uttag till en åtgärd, ex i min studio.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Bläjd:

Prisvärt men som många skriver. Hur i h-vete kan man 2024 släppa en sån klumpig pryl som täcker ett ev. andra uttag. Gör om, gör rätt, så att jag kan gå ifrån mitt Telldus

Oftast är ett smart uttag en bättre och snyggare lösning imho.

Permalänk
Medlem

Tycker att jag alltid ser en elprodukt som dras tillbaka när jag besöker IKEA. "Vi drar tillbaka Powerbank X, grendosa Y" etc. Tror att jag avvaktar med denna produkt ett tag.

Visa signatur

Dator: ASUS Prime 470x PRO - AMD 5800X3D - MSI RTX 2070 ARMOR OC - EVGA SuperNova G3 650W - Fractal Design Define R5 - Noctua NH-D15 - ASUS Xonar DGX. Kringutrustning: Corsair M65 Pro - Qpad MK-90 - Sennheiser 350 SE. ASUS MG279Q.

Permalänk
Medlem

Intressant att se så många bakåtsträvare på ett teknikforum

Själv använder jag ett gäng med smarta lampor och uttag. Flertalet av lamporna tänder och släcker jag manuellt, men har ställt in ljusstyrka och färgtemperaturen i appen.

Har även ett par smarta uttag som är kopplade till växtbelysning.

Ävem smidigt att slippa ställa in allt igen efter strömavbrott, vilket händer 1-2 ggr/år där jag bor.

Använder främst TP-Link Kasa (hubblöst), men har även ett gäng enheter (spotlampor) som styrs via Bluetooth.

Permalänk
Medlem

Rekommenderar https://www.athom.tech/ för smart home prylar, allt från lampor, knappar till smarta vägguttag. Man kan välja flera open source firmware som ska köras på dessa så man kan enkelt uppgradera och integrera i Home Assistant eller Homekit. Skeppas från Tjeckien så inte jättelång leveranstid heller.

Visa signatur

i7 8700K | Noctua NH-D15 | ASUS Z370-F | EVGA SuperNova G2 750W | Corsair Vengeance 4x8GB @ 3400MHz CL16 | KFA2 RTX2080 Super | Samsung 970 EVO Plus 2TB | LG OLED C2 42" | ASUS PG279Q

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rebben:

Jo det skyddar, men bara för att det skyddar så betyder det inte att skyddet är 100%. Ingenting skyddar till 100%.

Det skyddar eller skydda inte, överspänningsskydd är falsk säkerhet.

En säkring skyddar ingenting alls brytförmågan är för liten.

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Det skyddar eller skydda inte, överspänningsskydd är falsk säkerhet.

En säkring skyddar ingenting alls brytförmågan är för liten.

En vanlig propp skyddar mot iallafall 20000 volt om den skruvas ur så den skyddar mot överspänningar som kan uppkomma om blixten slår ner i närheten. Klarar det en direkt träff, Nej.

Allt blixtskydd är falsk säkerhet i så fall. Ingenting är 100%.

Visa signatur

R&D Elektronikingenjör

Permalänk
Medlem
Skrivet av mpat:

Har dem för att styra värmen på landet innan jag åker dit. Där är IKEAs grejer bra, eftersom de är godkända för hög effekt (rätt många av de billigare maxar på 500W). Har också lite tidsstyrning av lampor som beror på solnedgången, dvs både tid på dagen och dag på året.

Vettigt case! Har funderat på att göra samma, verkar riktigt smidigt att dra upp värmen innan man hoppas i bilen.

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Keeper of Traditions

Funkar dessa med Google Home direkt, eller måste man ha Ikeas brygga emellan?

Visa signatur

|| Intel 8700K || Asus RTX 4070 TI Super TUF || Samsung 750 EVO 500GB & Kingston A2000 1TB & Samsung 960 EVO 250GB || Corsair RM 850x || Antec P183 || Asus G-Sync RoG Swift PG279Q || Dell XPS 15 || Thinkpad X220

The Force is like Duct Tape, it has a light side, a dark side, and holds the universe together.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Känner som Varg. Vad är det för något som är smart med detta? Låter mera som lata produkter för mig. Orkar inte folk gå ett par steg eller sträcka sig lite för att tända/släcka längre? Osmart tycker jag det känns.

Finns en massa sätt man kan använda dem som inte är möjligt manuellt. Eller i alla fall inte möjligt utan en massa krångel. Vissa användarområden kan jag erkänna går under "skulle kunna göra själv". Men en del är absolut inte möjligt utan automation.

  • Min dekorationsbelysning styrs av solläget och vad som sker i huset. Slå av dekolampor när TVn spelar media, slå på vissa lampor bara när jag kan se dem (dvs är hemma). Inte kritiskt men bekvämt

  • Avfuktaren i källaren/verkstad behöver gå ett par timmar om dagen. Den skall nu programmeras att bara gå de billigaste timmarna på dygnet + om fukthalten går över en hög maxgräns

  • Värmen för källaren/verkstad behövs bara när jag är där, och är ganska värmetrög. Med smartbrytare kan jag begära att ha den varm "imorgon eftermiddag" och värma upp rummet när elen är billigast (Inte implementerad än dock)

  • Min 3D printer behöver stå i ca +25 grader när den jobbar. Utrymmet är kallt. Det är supersmidigt att kunna slå på värmaren 2 timmar innan jag skall printa och automatiskt slå av när den är klar.

  • Farsan har en på motorvärmaren. Han ställer in när han vill åka på kvällen och homeassistant räknar ut när värmaren behöver slås på. På "to do" står att kompensera tiden enligt utetemperatur. Alltså slå på tidigare om det är -20 jämfört med -1 ute

  • Mitt fibermodem har tappat internet någon enstaka gång. Jag är ganska beroende av kunna nå min server. Merphys lag gör att det såklart jävlas när man är på två veckor semester. Tappar mitt hem internet en längre tid slås fiberkonvertern automatiskt av i 5 sekunder

Permalänk
Skrivet av jolu:

En stor skillnad är att du kan sköta proppen på distans, samt bygga scener ä. Ex följer min utebelysning solen samt. Laddning styr jag via röstkommando så att brandfarliga laddare slipper stå igpng. Sedan kan jag koppla flera uttag till en åtgärd, ex i min studio.

Visst, men exemplet med kaffe som är färdigt när man stiger opp är inte direkt revolutionerande. Sen finns det andra användningsområden, visst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av nextuz:

Inte så mycket dyrare? 🤣 Bara 3ggr så dyr?

Det är ett två-pack. Så ~60% dyrare men bättre design och mer funktioner

Visa signatur

//The Mighty Spawn Of Lille Skutt

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunder:

Funkar dessa med Google Home direkt, eller måste man ha Ikeas brygga emellan?

Google Home har inte stöd för Zigbee-enheter så brygga krävs.

Visa signatur

press nu1mlock

Permalänk
Medlem
Skrivet av Varg:

Ja, eller bara stäng av grejerna när du är klar med dem eller innan du lämnar hemmet. Har alltid funkat för mig, helt utan smarta produkter.

Ja lite så är det. Jag använder både smarta lampor och vägguttag mest för schemaläggning. Det är faktiskt väldigt smidigt. Utebelysning, nattlampor, och annat som tänds/släcks dagligen vid samma tidpunkt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Rebben:

En vanlig propp skyddar mot iallafall 20000 volt om den skruvas ur så den skyddar mot överspänningar som kan uppkomma om blixten slår ner i närheten. Klarar det en direkt träff, Nej.

Allt blixtskydd är falsk säkerhet i så fall. Ingenting är 100%.

En dvärgbrytare har inte den distansen, jag förstod det som att han slog av dessa, de är några mm avstånd.

En diazed har högre brytförmåga men inga 20k volt utan man säger 500V på diazed och runt 1500 A i kortslutningsström

Och man kör oftast via ups för att uppnå 100% skydd och skydd i flera lager.

Edit

För att vara säker kör man typ 1 och 2 på servis och sen kompletterar man med typ 2 och 3 vid sin central om det är längre än 10m kabel, vilket det oftast är.

Sen kör man helst också en ups som matar den viktigare utrustningen

Allt detta är ca 10-20k att installera och har man risk för direkt träff mellan hus så måste man täcka in ännu mera...

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem

Någon som hunnit testa dessa? Jag hade problem med deltacos smart-pluggar, de gav ett ohederligt oväsen ut på mina högtalare jag drev igenom dem, nyfiken på om dessa gör samma.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Varg:

Ja, eller bara stäng av grejerna när du är klar med dem eller innan du lämnar hemmet. Har alltid funkat för mig, helt utan smarta produkter.

Kul inlägg på en webbsida som handlar om teknikutveckling!

Allt handlar kanske inte om att tända och släcka en lampa? Men automation har jag minskat min elförbrukning. Jag har automatiserat markiser så jag kan hålla jämn innetemperatur. Jag har automatiserat laddningen av elbilen så det görs på de timmar elen är som billigast.

Men vet du vad? Eftersom jag har det här smarta systemet så kan jag även kontrollera lamporna. När jag kommer hem så finns ett schema för lamporna, men på kvällen kan jag ändra till ett annat läge med lite dovare belysning. Jo, det går att göra manuellt men jävlar vad smidigt det är att göra med ett knapptryck! Jag får larm om min kyl eller frys pajjar. Jag kan även automatisera vad som händer när mina säkerhetssystem (larm, kameror m.m.) upptäcker olika saker. Allt detta fick jag på köpet när jag såg till att minska kostnaderna för el!

Permalänk
Medlem
Skrivet av sinclairhacker:

Kanske priset, jag fasar ut de fem Philips Hue samt IKEA jag haft, och ersätter med Philips Wiz samt Tapo.

Då kör jag allt på Wifi, vilket jag haft i decennier, och kan då slippa ha igång en Zigbee hub också.

Och de fungerar för mig lika bra.

Och lPhilips Hue börjar bli dyrt, och även om man köper IKEA eller Tuya(Lidl, deltaco osv) med ZigBee, så är de alltmer dyrare än Wifi. För mig är det inga fördelar o hålla sig kvar vid ZigBee, även smarta "stickpropp" för Wifi går nedåt i pris.
(Kör Phlips Wiz smartplug för Wifi , inte mkt skillnad mot samma Philips Hue ZigBee variant, nästan samma pris)

Wifi är jättebra (bäst enl. mig) om du bara har prylar som går på elnätet. Har du batteridrivna grejer (ex. tempsensorer/rörelsesensorer) är wifi väldigt strömslukande och skulle inte funka i längden om du inte vill byta batterier stup i kvarten.

Kör du en smart hem-lösning som ex. Home assistant är det bara en par hundralappar extra (en zigbee-sticka kopplad via usb) för att ha stöd för både wifi & zigbee i det fall det skulle behövas.