Antipiratbudskap har motsatt effekt på män

Permalänk
Medlem
Skrivet av Ozzed:

Oavsett kön så finns det väl de som anser att det som är olagligt är fel, för att det är olgligt, det vill säga de är för lata/fega för att göra en egen moralisk analys och nöjer sig med att andra "tänkt klart" åt dem. Sedan finns det de som tänker själv och drar sina egna slutsatser.

Jag säger inte att någon av grupperna har "fel", men det är rimligen så att de som har lagboken som moralisk kompass är mer benägna att hörsamma budskapet, Medans andra tycker det är ren propaganda.

För egen del så kan jag väl rent generellt säga att huruvida något är lagligt eller ej inte påverkar min moraliska inställning till saker rent generellt.

Lagar utgår i grund och botten från människors åsikter, och åsikter skiftar ju med tiden.

Om vi fått folkomrösta om hembränning, prostitution, piratkopiering, hastighetsbegränsningar, ålder för körkort etc etc så hade nog saker sett annorlunda ut än de gör idag. Men Det enda vi har att sätta hoppet till är vår "representativa" demokrati där de enda som i verkligheten är representerade är de lobbygrupper som betalar bäst.

Instämmer och känner igen mig. Skillnaden mellan gruppen män och kvinnor här går nog att förklara med det psykotiska draget "Agreeableness" som är högre hos kvinnor. Dvs, har en högre tröskel att gå emot "gruppen" eller det som uppfattas som norm.

Permalänk
Medlem

Jag är glad att man inte pysslar med det där längre för det blev dyrt! 🙂 Så fort jag tog ner något jag verkligen gillade så köpte jag det även. Så det var helt galet hur mycket filmer/musik och mjukvaror man betalade för då. Nu när man inte utsätter sig för det reklamfönstret längre köper man nästan ingenting.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Eftersom kön är en social konstruktion och det inte finns någon som helst skillnad mellan könen så är detta fake news. Dessutom är det kränkande mot de som är gender fluid och inte identifierar med något kön. Liksom, hur kränkande som helst att de bara antar mina egenskaper.

Är det här ironi eller seriöst?

Visa signatur

CPU: Intel i9 13900K 5.6Ghz, GPU: MSI 4090 SUPRIM X, MB: Gigabyte z790 Aorus Elite, Minne: 32Gb Corsair Vengance 6000mhz, Chassi: Fractal Design 7 Compact, Disk: Kingston kc3000 2tb.

Permalänk
Medlem
Skrivet av tompatomp:

Är det här ironi eller seriöst?

snubben är inte seriös xD, även om det finns folk som är så pantade

Visa signatur

"Resistance is futile."

- Georg Ohm

Permalänk
Medlem
Skrivet av flashen:

Vem längtar inte efter lite saltstänk när streamingtjänsterna börjar kosta tusenlappar att prenumerera på

Jag tror att vindstyrkan på haven står i direkt korrelation med hur dyra och hur många tjänster det finns för streaming.

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dunde:

Eftersom kön är en social konstruktion och det inte finns någon som helst skillnad mellan könen så är detta fake news. Dessutom är det kränkande mot de som är gender fluid och inte identifierar med något kön. Liksom, hur kränkande som helst att de bara antar mina egenskaper.

Nej

Visa signatur

Hur många datorer är för många?

Permalänk
Medlem

Reklam är ju reklam varesig det uppmanar till köp eller ej. När det sänder ut "hot" om piratkopiering så gör de samtidigt reklam för det och påminner folk om att det finns alternativ där ute. Precis som systembolaget gör med din gömda "lagliga" reklam, när de sänder ut sina budskap om att dricka måttligt och att inte köpa ut och marknadsför sig och påminner dig om att de finns.

Visa signatur

Laptop Workstation PC Specialist || Intel 10875H - 250mv & Liquid Metal || Nvidia RTX 2070 883mv @ 1935MHz & Liquid Metal ||64GB Ram || Samsung 970 EVO 2TB + 512GB OEM || 1TB & 512GB External SSD + 2.5TB NAS
Lyssna gärna på mitt band The Mulak Mind
Citera gärna om du vill ha svar!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Fenrisulvfan:

Rätt intressant könsdistinktion att kvinnor följer lydigt medans män reagerar motsatt.
Säger kanske mer om PR än pirater.

Många kanske inte visste om att piratkopiering var möjligt innan de sett reklamen och fick därför motsatt effekt genom att folk blev nyfikna.

Män leder. Kvinnor följer.

Permalänk
Medlem

Kan det vara så att många kvinnor ber en man ladda ner istället för att göra det själva?

Permalänk
Medlem
Skrivet av ratbongo:

Har man en stark ovilja till det borde man bli bra spattig av att leva i ett modernt samhälle. Gå runt mitt på bilvägar för att "the man" ska bestämma var man får gå (extremt mycket mer invasivt än att inte få piratkopiera), osv.

Haha, klockrent.
Ligger nog en del "som trotsiga barn och ungdomar" i det hela, som sas tidigare i tråden...

Med det inte sagt att (överflödiga) tillsägelser inte är irriterande. Det är ju en sak att bli tillsagd när man går mot rött - men klart störande om nån tjatar om att det är förbjudet, fast man inte ens ämnat göra det.

Permalänk
Skrivet av Dunde:

Eftersom kön är en social konstruktion och det inte finns någon som helst skillnad mellan könen så är detta fake news. Dessutom är det kränkande mot de som är gender fluid och inte identifierar med något kön. Liksom, hur kränkande som helst att de bara antar mina egenskaper.

Känner mig kränkt. Ser mig som en tråd i en stor process som simulerar "Universum" då ska ingen komma och prata om kön. I nästa simulering kanske jag är en sol.

Permalänk
Skrivet av pv2b:

Mer fundamentalt är grunden i kapitalism är att samhällets ändliga resurser ska tilldelas på ett rättvist sätt utifrån arbetsinsats. Det är inte byggt för en verklighet där information och media kan kopieras oändligt till självkostnadspris. En film är inte som en bil, om jag stjäl en bil så blir någon annan utan, men om jag kopierar en film är det ingen som blir utan något, förutom då möjligen den som skapat mediat i fråga som blir utan ersättning för ett exemplar som han inte ens framställt.

Ingen skulle bli utan något om alla i hela världen fick ta del av vilken film som helst, köra vilket program som helst, läsa vad som helst, lyssna på vad som helst, utan kostnad. Det som utvecklar vår värld är arbete, inte folk som lever på kapital, vare sig fysiskt eller intellektuellt. Allt åt alla är orealistiskt när det handlar om fysiska varor, men när det handlar om digitalt så ställer jag absolut upp på det. Jag har råd att betala, och det gör jag också, det betyder inte att andra ska vara utan.

Har du inte hoppat över ett par steg i resonemanget när du hävdar att "Ingen skulle bli utan något om alla i hela världen fick ta del av ..., utan kostnad."? Jag tror att huvuddelen av mediaskapandet, precis som biltillverkningen, styrs av en vilja att tjäna pengar. Just bisatsen om vem som skulle kunna förlora: "...möjligen den som skapat mediat i fråga som blir utan ersättning" är en ganska central fråga för huruvida det över huvud taget skulle finnas media att ta del av gratis. Jag tror snarare att alla skulle bli av med nästan allt.

Att döma av inläggen i denna och andra trådar om liknande ämnen verkar betalningsviljan hos Sweclockers-medlemmar i allmänhet vara mycket lägre än din. Hur många gånger har jag inte läst "Vi vill ju betala, men ... <ytterliggare en anledning till inte göra rätt för sig>"? Det skulle kunna vara en liten minoritet av högljudda medlemmar som färgar debatten och den tysta massa faktiskt betalar för sina tjänster, men i bland får jag intrycket att Sweclockare nästan är synonymt med pirat. Jag har svårt att se att mediaskaparnas inkomster skulle kunna bibehållas eller ökas genom att man gjorde allt digitalt fritt tillgängligt för alla.

Jo, det finns folk som skapar saker ideellt och delar med sig, men en stor del av det som skapas i dagläget (del)finansieras av streamingtjänster som Netflix, HBO och Amazon för att ha exklusivt innehåll som drar abonnenter till deras tjänster. Vem skulle lägga hundratals miljoner dollar på filmer och serier om det var frivilligt att betala?

Skrivet av pv2b:

Däremot kan jag konstatera att vi långsamt rör oss mot en värld som fungerar på det här sättet. Open Source-mjukvara är ett bra exempel som visar att gratis inte behöver betyda att ingen får betalt. De som är intresserade av att utveckling görs betalar. Kommersiell TV är totalt ointressant numera, i princip allt som är värt att titta på av dokumentär karaktär kommer ut på plattformar som Youtube, gratis för allmänheten. Kvar på TV är dokusåpor och "reality TV", utformat för att konstant "clickbaita" folks hjärnor att titta vidare, så man kan smyga med annonser i pauserna.

Det är bara en tidsfråga tills att film, serier och musik utvecklas åt samma riktning.

Att Open Source funkar som modell betyder inte att det skulle funka för all programvaruutveckling om det var fritt fram att köra vilken programvara som helst utan att betala. Det krävs att Open Source-projektet har nått en viss mogenhet och synlighet innan det kommer extern finansiering och/eller kod som gör att projektet kan växa vidare. Under de tidigare faserna krävs det att några eldsjälar jobbar ideellt(?) för att det skall lyfta.

Även om det pratas om "affärsänglar" så handlar det ju inte om välgörenhet. Även de vill ha avkastning på insatt kapital. Hur många StartUps skulle fått finansiering om det inte fanns några förusättningar för att de skulle kunna tjäna pengar på sin ide? Det faktum att många väljer att kopiera saker istället för att betala driver utvecklingen mot SaaS och GaaS där det krävs en ständig uppkoppling för att kunna kontrollera att användaren har betalt för det hen kör. Fri tillgång till allt digitalt skulle gömma allt bakom pay-walls. Jag befarar att du har rätt om en framtid som består av reality-serier och innehåll finanserat genom produktplaceringar, men vi har oss själva att skylla för det om vi inte vill betala för det vi konsumerar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sysop:

Lite som trotsiga barn och ungdomar.

Skrivet av dlq84:

Det handlar förmodligen mer om oviljan att låta andra bestämma över en som ett skock får, det går säkert att hitta svar i evolutionspsykologin här.

Det är precis det studien säger, att förklarigen förmodligen ligger någonstans i evolutionspsykologin, men den går inte direkt in i något djupt eftersom det är utanför studiens omfattning. Jag får själv samma reaktion som männen i undersökelsen, fast för mig personligen känner jag nog som Sysop ovan, att det har mer med barnsligt trots än någon djupare förklaring i evolutionspsykologi att göra 😅

Skrivet av Dunde:

Eftersom kön är en social konstruktion och det inte finns någon som helst skillnad mellan könen så är detta fake news. Dessutom är det kränkande mot de som är gender fluid och inte identifierar med något kön. Liksom, hur kränkande som helst att de bara antar mina egenskaper.

Skrivet av tompatomp:

Är det här ironi eller seriöst?

Både och, det är ju ett klassiskt gammalt exempel på en person som hånar folk som identifierar sig annorlunda än män och kvinnor genom att förlöjliga det hela.

Skrivet av Larsioni:

Män leder. Kvinnor följer.

Skrivet av Fenrisulvfan:

Rätt intressant könsdistinktion att kvinnor följer lydigt medans män reagerar motsatt.
[...]

Det grundar sig ju som sagt i evolutionspsykologin där kvinnor historiskt sett har varit tvungna att ta en undergiven roll för att helt enkelt undvika att bli dödade av oss män, och det är ju lite därför många män i dag har problem med starka kvinnor eftersom det utmanar tusentals år i en dominant position som vi känner att vi har rätt till.

Visa signatur

Smurf

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Har du inte hoppat över ett par steg i resonemanget när du hävdar att "Ingen skulle bli utan något om alla i hela världen fick ta del av ..., utan kostnad."? Jag tror att huvuddelen av mediaskapandet, precis som biltillverkningen, styrs av en vilja att tjäna pengar. Just bisatsen om vem som skulle kunna förlora: "...möjligen den som skapat mediat i fråga som blir utan ersättning" är en ganska central fråga för huruvida det över huvud taget skulle finnas media att ta del av gratis. Jag tror snarare att alla skulle bli av med nästan allt.

Ja, jag har ju hoppat över några steg, men mitt inlägg var redan långt och att gå in på de stegen hade tagit sakerna ganska offtopic.

Men för att sammanfatta, ja, det mesta av människans aktivitet går på något sätt att naivt härleda till att allt någon gör är för att tjäna pengar, eftersom man behöver pengar för att leva. Men det är sällan pengarna som är den huvudsakliga drivande faktorn till att folk skapar kreativa saker. Pengarna är snarare ett nödvändigt ont, en nödvändighet för att finansiera dessa storskaliga projekt som det är att t.ex. skapa en film, och det finns så klart de som tjänar pengar på detta, men det är sällan de som faktiskt skapar verken som blir riktigt täta på detta.

Snarare är det kanske så att artister letar efter sätt att tjäna pengar på sin gärning så att de kan fortsätta göra det de vill göra, snarare än att de blir artister för att tjäna pengar. Det är en väldigt dålig strategi för att tjäna pengar. Det finns betydigt bättre jobb man kan utbilda sig till. Att folk inte gör det är beviset för att folk i allmänhet inte ser pengar som ett självändamål, utan som ett sätt att kunna göra det man vill med sitt liv.

Jag vill påstå att vi behöver ett ekonomiskt system där olika sorters artister och skapare kan få de resurser som krävs för att de ska få skapa, ja, men att upphovsrättens förbud mot kopiering gör hela samhället fattigare. Exakt hur det kan se ut, ja, då hamnar vi på politikdiskussion som är OT och verboten här. Men en komponent i detta kan absolut vara basinkomst.

Sedan kan vill jag också mena att det i sig är negativt när man försöker skapa filmer, tv-serier och liknande utifrån formler man "vet fungerar". Det leder till att kulturen likriktas och blir fattigare som resultat, och också att kulturen domineras av de som har mest pengar.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Att döma av inläggen i denna och andra trådar om liknande ämnen verkar betalningsviljan hos Sweclockers-medlemmar i allmänhet vara mycket lägre än din. Hur många gånger har jag inte läst "Vi vill ju betala, men ... <ytterliggare en anledning till inte göra rätt för sig>"? Det skulle kunna vara en liten minoritet av högljudda medlemmar som färgar debatten och den tysta massa faktiskt betalar för sina tjänster, men i bland får jag intrycket att Sweclockare nästan är synonymt med pirat. Jag har svårt att se att mediaskaparnas inkomster skulle kunna bibehållas eller ökas genom att man gjorde allt digitalt fritt tillgängligt för alla.

Nej, absolut, hade vi plötsligt imorgon gjort det fritt för alla att kopiera vad de vill utan någon slags mekanism för att finansiera eller belöna skapare, hade så klart mediaskapare tjänat mindre pengar och mindre media hade skapats. Det hela behöver kombineras med någon slags alternativ mekanism för att finansiera eller belöna de som skapar bra saker, ett slags systemskifte i hur vi behandlar kultur, och att bryta kommersialiseringens dominans här.

Jag är inte naiv nog att tro att Patreon är hela lösningen, t.ex., även om det finns många som skapar högkvalitativ media och journalistik på nätet bara utifrån detta.

Sedan behöver inte heller *alla* ha den här betalningsviljan för att vi ska kunna ha ett samhälle som skapar kultur, men självklart finns det ett arbete och en uppförsbacke i att normalisera att frivilligt betala för den kultur man vill se mer av. 50% av budgeten för en film är marknadsföring, d.v.s. hälften av vad jag betalar för en film är för att jag ska se reklam för att köpa just den filmen. Det är inte ett tecken på ett sunt ekonomiskt system som fungerar väl.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Jo, det finns folk som skapar saker ideellt och delar med sig, men en stor del av det som skapas i dagläget (del)finansieras av streamingtjänster som Netflix, HBO och Amazon för att ha exklusivt innehåll som drar abonnenter till deras tjänster. Vem skulle lägga hundratals miljoner dollar på filmer och serier om det var frivilligt att betala?

De som vill se specifika serier, eller filmer. Om jag hade haft möjligheten att själv styra vilka TV-serier jag vill stödja, och med hur mycket, tror jag att det hade varit möjligt för mig att i större grad kunna påverka vad jag kan se, snarare än att det hela ska tuggas genom ett system som mäter hur många timmar någon kollar på något via strömningstjänst X.

Jag vill till exempel absolut se att J. Michael Straczynski får chansen att skriva en reboot av Babylon 5-serien. Ett tag lät det lovande att det äntligen skulle hända, men det verkar ha runnit ut i sanden. Hade jag kunnat stödja detta på något sätt hade jag absolut gjort det.

Det finns Youtube-kanaler som jag betalar mer per månad i Patreon-stöd än vad en streamingtjänst kostar, och det tycker jag är OK, för det är något jag väljer att göra, inte ett krav för att ens titta.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Att Open Source funkar som modell betyder inte att det skulle funka för all programvaruutveckling om det var fritt fram att köra vilken programvara som helst utan att betala. Det krävs att Open Source-projektet har nått en viss mogenhet och synlighet innan det kommer extern finansiering och/eller kod som gör att projektet kan växa vidare. Under de tidigare faserna krävs det att några eldsjälar jobbar ideellt(?) för att det skall lyfta.

Det du säger om att det krävs frivilliga eldsjälar i början av ett OSS-projekt är ganska exakt samma som att det ofta krävs att någon investerar pengar och/eller sin tid på att starta ett företag. Det finns ingen garanti att man lyckas.

Men har man tur när man driver ett OSS-projekt så kan man ta betalt för supporttjänster och för utveckling av nya funktioner. En modell som byter pengar mot arbete, inte mot kopior, helt enkelt. Att skapa projektet kan man likställa med utbildning, man lär sig hur programmet fungera genom att skapa det.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Även om det pratas om "affärsänglar" så handlar det ju inte om välgörenhet. Även de vill ha avkastning på insatt kapital. Hur många StartUps skulle fått finansiering om det inte fanns några förusättningar för att de skulle kunna tjäna pengar på sin ide? Det faktum att många väljer att kopiera saker istället för att betala driver utvecklingen mot SaaS och GaaS där det krävs en ständig uppkoppling för att kunna kontrollera att användaren har betalt för det hen kör. Fri tillgång till allt digitalt skulle gömma allt bakom pay-walls. Jag befarar att du har rätt om en framtid som består av reality-serier och innehåll finanserat genom produktplaceringar, men vi har oss själva att skylla för det om vi inte vill betala för det vi konsumerar.

Alltså, det jag beskrev om reality-serier är redan sant. Har du slagit på valfri kommersiell linjär TV-kanal nyligen? Det finns mängder av skräp-tv och kasinoannonser. Slå istället på Youtube så hittar du media av betydligt högre kvalité, finansierat av sponsorer och annonser, med betydligt färre mellanhänder än gammalmedia.

Några exempel på mediaformat som aldrig hade fungerat om primära målsättningen hade varit att tjäna pengar:

Perun - Presenterar timslånga powerpointpresentationer om försvarsindustri, försvarsekonomi, och militäranalys, mycket om kriget i Ukraina.
Mentour Pilot - Presenterar veckovis cirka halvtimmeslånga videor kring flygteknik, procedurer, och flygolyckor på ett pedagogiskt men inte fördummat sätt. Jämför man med vad man sett på TV där man konstant behöver se till att publiken i varje ögonblick är "intresserad" med fake drama, är det som natt och dag. Har även en systerkanal Mentour Now med ett nyhetsfokus.
Technology Connections - Berättar om teknikutveckling, hur teknik fungerar nu, kopplingar till hur teknik fungerat innan, och så klart en massa märkliga sidospår.
Ben Eater - Skapar videor om digital elektronik och datorteknik, allt från hur man bygger världens sämsta grafikkort, till hur man bygger en programmerbar dator från enkla logikchip, till hur man bygger en enkel bredboard-dator baserad på en 6502-processor och portar Basic till denna.

Det är den här typen av kultur jag vill se mer av, jag skiter i om det kommer ut 5 eller 20 nya superhjältefilmer i år.

Permalänk
Medlem

Det finns flera anledningar till varför dessa hotvideor gör mig förbannad.

1. Att de har mage att hota betalande kunder.
2. Att de slösar med betalande kunders tid.
3. Den äckliga dubbelmoralen när vi ska tycka synd om personer inom filmindustrin som inte får betalt, samtidigt som storbolagen gör allt de kan för att inte behöva redovisa några nettovinster så att de själva ska slippa dela med sig, till t.ex. manusförfattare.

Visa signatur

X570 Aorus Elite, Ryzen 9 5900X, 2x32GB DDR3600, MSI RTX 4090 Suprim X

Permalänk
Medlem

Mycket vilda åsikter här. Själv tror jag förklaringen är mycket enklare och mindre kontroversiell:

Dold text
Permalänk
Medlem
Skrivet av tompatomp:

Är det här ironi eller seriöst?

Det är ett problem i västvärlden idag att mitt förra inlägg kan tolkas som något normalt och inte drypande ironi.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Grumbledock:

Haha, jadu nog känner man igen sig 😂
Som finnig tonåring satt jag och drog samma lögner för att på något sätt föröska rättfärdiga mina handlingar, vilket såklart är och förblir nonsens.
Vill du ta del av underhållning så du antingen köpa produkten som erbjuds eller låta bli, du har ingen rätt att åka snålskjuts på andras hårda arbete bara för att du ex. ogillar formatet, upplösning eller webbsida.

Den dagen du börjar jobba kommer du också få lov att tänka om. Du skulle bli tokig om din chef sa "kunden gillade inte ditt jobb så du får ingen lön denna månad. Du har arbetet gratis".
Men när det gäller film och spel så är diskursen en annan, troligen för att du inte behöver se personerna som arbetat för dig och skapat underhållning...som du inte betala för.

Vote with your wallet, köp då först när produkten finns i ett format du gillar. Men att piratkopiera leder inte till bättre releaser eller mer filmer/spel du gillar, tvärt om. Ju fler som piratar death mindre pengar till just det du gillar..

Jag ser det som rätt galet när vhs filmen börjar med mist två trailers för andra filmer. Tänk på att det blir också mer slitage när du ska spola förbi detta.

Nu är det dåtid, men filmbolagen har knappast lärt sig läxan än. Både dvd och Blu ray hittar du reklam i. Blu ray var i alla fall i början riktigt dyrt. Sen verkar fortfarande traditionen att de tjänar mer så länge filmen är på bio, resten är mer en parantes. I alla fall behandlas som det.

Visa signatur

Min spel rigg:FD Define R4|VX 550W|i5 2500K|Corsair LP 4GBX2|Mammabräda P67 Extreme4|GTX 670 windforce|23tum u2312hm
Min gamla/HTPC:AMD 6000+|Ram 2GbX2|Radeon HD5770| XFX 450/nu XFX 550
Mitt bygge: ByggloggFri frakt INET:Fraktfritt sweclockers vid köp över 500kr

#Gilla inlägg som är bra & Använd citera/@"namn" vid snabbt svar

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thor:

Nu måste man ju lysna på den där låten från Rage against the machine bara för det.

Visa signatur

Gigabyte G1.Sniper Z87 - Intel Core i7 4770K - MSi GTX 780 Ti Twin Frozr - Corsair Vengeance Pro 16GB
MSi Z97 Gaming 3 - Intel Core i5 4670k - MSi GTX 750 Ti - Cruical BallistiX 16GB
Desktop Win 8.1 Pro 64-Bit

Permalänk
Skrivet av Broken-arrow:

Jag ser det som rätt galet när vhs filmen börjar med mist två trailers för andra filmer. Tänk på att det blir också mer slitage när du ska spola förbi detta.

Nu är det dåtid, men filmbolagen har knappast lärt sig läxan än. Både dvd och Blu ray hittar du reklam i. Blu ray var i alla fall i början riktigt dyrt. Sen verkar fortfarande traditionen att de tjänar mer så länge filmen är på bio, resten är mer en parantes. I alla fall behandlas som det.

Apple TV+ har ju ibland störande reklam för andra serier innan man börjar titta. Sjukt dåligt.

Permalänk
Bildexpert
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Jag tror att huvuddelen av mediaskapandet, precis som biltillverkningen, styrs av en vilja att tjäna pengar. Just bisatsen om vem som skulle kunna förlora: "...möjligen den som skapat mediat i fråga som blir utan ersättning" är en ganska central fråga för huruvida det över huvud taget skulle finnas media att ta del av gratis. Jag tror snarare att alla skulle bli av med nästan allt.

Kan inte svara särskilt ingående på grund av tidsbrist men väldigt kortfattat kan man säga att de som primärt är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt är de större filmdistributörerna och i en del fall även producenterna. Det är ofta där det skär sig mellan dem och regissören samt övriga teamet, då producenter ofta vill spela på säkra kort som genererar mer intäkt medan kreatörer vill bevara sin integritet.

Kollar man därefter på marknaden utanför Nordamerika märker man att mycket drivs med bidrag och andra typer av stöd. Särskilt tydligt märks det i Europa. Utformning och utsträckning skiljer sig mellan länder, men principen är fortfarande densamma: Bidrag tillkommer för att film skall kunna produceras eftersom marknaden ofta inte räcker till.

Är man ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt är film och annat, liknande kreativt skapande ofta en rätt dålig investering. Den absoluta merparten av dem som arbetar med det gör det främst för att det är något de brinner för och lever därefter "paycheck to paycheck".

Permalänk
Skrivet av Nissling:

Kan inte svara särskilt ingående på grund av tidsbrist men väldigt kortfattat kan man säga att de som primärt är ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt är de större filmdistributörerna och i en del fall även producenterna. Det är ofta där det skär sig mellan dem och regissören samt övriga teamet, då producenter ofta vill spela på säkra kort som genererar mer intäkt medan kreatörer vill bevara sin integritet.

Kollar man därefter på marknaden utanför Nordamerika märker man att mycket drivs med bidrag och andra typer av stöd. Särskilt tydligt märks det i Europa. Utformning och utsträckning skiljer sig mellan länder, men principen är fortfarande densamma: Bidrag tillkommer för att film skall kunna produceras eftersom marknaden ofta inte räcker till.

Är man ute efter att tjäna så mycket pengar som möjligt är film och annat, liknande kreativt skapande ofta en rätt dålig investering. Den absoluta merparten av dem som arbetar med det gör det främst för att det är något de brinner för och lever därefter "paycheck to paycheck".

Skrivet av pv2b:

Men det är sällan pengarna som är den huvudsakliga drivande faktorn till att folk skapar kreativa saker. Pengarna är snarare ett nödvändigt ont, en nödvändighet för att finansiera dessa storskaliga projekt som det är att t.ex. skapa en film, och det finns så klart de som tjänar pengar på detta, men det är sällan de som faktiskt skapar verken som blir riktigt täta på detta.

Snarare är det kanske så att artister letar efter sätt att tjäna pengar på sin gärning så att de kan fortsätta göra det de vill göra, snarare än att de blir artister för att tjäna pengar. Det är en väldigt dålig strategi för att tjäna pengar. Det finns betydigt bättre jobb man kan utbilda sig till. Att folk inte gör det är beviset för att folk i allmänhet inte ser pengar som ett självändamål, utan som ett sätt att kunna göra det man vill med sitt liv.

Jo, jag känner till det där med tidsbrist. Ursäkta att svaret dröjde.

Jag försökte inte utmåla alla kreatörer som hagalna. Det jag skrev kanske var lite onyanserat, men jag hade de stora drakarna som Netflix och Disney i åtanke när jag kopplade mediaproducerande och pengar. Det borde ha framgått av resten av inlägget. Utan intäkter sinar den strömmen av media och jag tror att de flesta skulle sakna dessa tjänster.

Skrivet av pv2b:

Jag vill påstå att vi behöver ett ekonomiskt system där olika sorters artister och skapare kan få de resurser som krävs för att de ska få skapa, ja, men att upphovsrättens förbud mot kopiering gör hela samhället fattigare. Exakt hur det kan se ut, ja, då hamnar vi på politikdiskussion som är OT och verboten här. Men en komponent i detta kan absolut vara basinkomst.

Jag förstår vart du vill, att möjliggöra för fler att kunna skapa det de vill. Men blir det inte svårt med gränsdragningen? I mina ögon borde det vara upp till upphovsmannen att bestämma huruvida hens alster skall vara fritt tillgängliga eller inte. Jag känner flera personer som skapar saker för sitt eget höga nöjes skull och glatt ger bort det digitala resultatet, både spel och musik, men det är deras val att göra det fritt tillgängligt. Precis som den som producerar en fysisk produkt så har upphovsmannen till ett digitalt verk lagt ner tid, arbete och pengar på att skapa detta. Skall man då inte ha rätt att ta betalt för detta? Konsthantverkaren som gör smycken får sätta sina egna priser, men videokonstnären och fotografen skulle tvingas ge bort sina alster gratis till alla som vill ta del av dem? Om videokonstnären ger ut sina verk på en CD/DVD/BluRay, skall det då räknas som en fysisk produkt och upphovsmannen får sätta ett pris på produkten? Pappersböcker gentemot e-böcker och talböcker?

Att hitta en ersättningsmodell som kan ersätta dagens marknadsmässiga prissättning kommer vara knepigt. Går vi på basinkomst eller fast ersättning per verk kommer det sannolikt sätta ett tak för hur mycket tid/pengar/arbete som skaparna vill lägga på ett verk. Detta borde väl ändå hämma kulturutecklingen inte främja den? Å andra sidan, om ersättningen exempelvis sätts efter nerlagd arbetstid, då kommer visserligen upphovmannen få skälig ersättning men kommer detta vara en effektiv användning av samhällets resurser? Det är inte alla som kommer skapa något som andra vill ta del av...

Sedan blir jag nyfiken, är det bara upphovsrätten som är problematisk eller är all form av immaterialrätt av ondo? Borde all form av Intellectual Property vara fritt fram att kopiera? Patent? Forskningsresultat? Mönsterskydd? Det ser jag inte att samhället skulle tjäna på.

Jag håller med om att dagens pengafokusering inte ger det optimala utfallet, men jag har svårt att se något alternativ som skulle fungera bättre. Du får kanske inte det kulturubud som du suktar efter men om den stora massan vill se fler Netflix-serier och är villiga att betala för det, är det då statens uppgift att se till att dina önskemål uppfylls genom att stödja "smala" kulturutövare?

Permalänk
Hedersmedlem
Skrivet av Ingetledigtnamn:

Jo, jag känner till det där med tidsbrist. Ursäkta att svaret dröjde.

Jag försökte inte utmåla alla kreatörer som hagalna. Det jag skrev kanske var lite onyanserat, men jag hade de stora drakarna som Netflix och Disney i åtanke när jag kopplade mediaproducerande och pengar. Det borde ha framgått av resten av inlägget. Utan intäkter sinar den strömmen av media och jag tror att de flesta skulle sakna dessa tjänster.

Jag är faktiskt inte övertygad att de flesta skulle sakna mycket av den kommersiella media som produceras idag, i alla fall inte i efterhand. Som jag skrev så går 50% av budgeten för en storfilm åt för att marknadsföra den. Efterfrågan är alltså åtminstone delvis artificiell. Jag tror det skulle vara bra för kulturen om filmskapande blev mer ideellt.

Här är jag kanske i minoritet, men jag kan faktiskt acceptera att det produceras färre storfilmer om det blir fritt att kopiera. Det skulle ge utrymme för så mycket annat som idag drunknar i mediabruset, bland annat just på grund av mördande reklam.

Sedan tror jag att det kommer fortsätta skapas filmer även på rent kommersiell basis om man kan kopiera fritt, i alla fall delvis. Många storfilmer tjänar mer pengar på merchandising än på själva filmerna, det skulle inte försvinna på något sätt.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Jag förstår vart du vill, att möjliggöra för fler att kunna skapa det de vill. Men blir det inte svårt med gränsdragningen? I mina ögon borde det vara upp till upphovsmannen att bestämma huruvida hens alster skall vara fritt tillgängliga eller inte. Jag känner flera personer som skapar saker för sitt eget höga nöjes skull och glatt ger bort det digitala resultatet, både spel och musik, men det är deras val att göra det fritt tillgängligt. Precis som den som producerar en fysisk produkt så har upphovsmannen till ett digitalt verk lagt ner tid, arbete och pengar på att skapa detta. Skall man då inte ha rätt att ta betalt för detta? Konsthantverkaren som gör smycken får sätta sina egna priser, men videokonstnären och fotografen skulle tvingas ge bort sina alster gratis till alla som vill ta del av dem? Om videokonstnären ger ut sina verk på en CD/DVD/BluRay, skall det då räknas som en fysisk produkt och upphovsmannen får sätta ett pris på produkten? Pappersböcker gentemot e-böcker och talböcker?

Konsthantverkaren som gör egna smycken gör väl ofta dessa stycken på beställning? På samma sätt finns det väldigt mycket utrymme för konstnärer och artister att ta betalt för att skapa specifika verk på kommission. Det sker ju redan idag, när det handlar om bildkonst. Samma sak för en fotograf, det är väl ganska ovanligt att en fotograf lever på att sälja kopior av foton redan idag, däremot kan man få betalt för att fotografera något specifikt.

Det går alltså att ta betalt även om du inte kan hindra folk från att kopiera dina verk.

Sedan hamnar du i en retorisk fälla när du kallar det för att "ge bort" när du inte kan hindra någon att kopiera. Ingen tvingar en upphovsman att ge bort något gratis, eller ens ta en kopia gratis, däremot bör hen inte kunna hindra någon annan från att göra en kopia, på icke-kommersiell basis.

Till sist finns det så klart inget som hindrar sig från att sälja fysiska upplagor av dina verk också! Det finns ju en marknad för t.ex. vinylskivor som är mer av samlarkaraktär än ett praktiskt sätt att distribuera media på, men det är ju trots allt ändå ett sätt att tjäna pengar på sitt arbete, och inget fel i det om man kan få det att funka.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Att hitta en ersättningsmodell som kan ersätta dagens marknadsmässiga prissättning kommer vara knepigt. Går vi på basinkomst eller fast ersättning per verk kommer det sannolikt sätta ett tak för hur mycket tid/pengar/arbete som skaparna vill lägga på ett verk. Detta borde väl ändå hämma kulturutecklingen inte främja den? Å andra sidan, om ersättningen exempelvis sätts efter nerlagd arbetstid, då kommer visserligen upphovmannen få skälig ersättning men kommer detta vara en effektiv användning av samhällets resurser? Det är inte alla som kommer skapa något som andra vill ta del av...

Jag håller med om att det blir väldigt konstigt om en ersättningsmodell där de som skapar konst ska få betalt för den tid de lägger ner, oavsett om den är önskad eller ej. Det skulle (rimligen) t.ex. leda till att jag t.ex. skulle få betalt för att skriva det här inlägget. Eller om jag spelar in mig själv om jag sjunger i duschen. (Jag sjunger normalt inte i duschen så jag kan rimligen inte sjunga särskilt väl då jag inte övar...) Nej, precis som du inte kan gräva en grop och sedan kräva betalt för arbetet i efterhand om ingen beställt det så ska vi inte heller ha någon modell där någon som skapar musik, bilder, filmer etc som ingen beställt få betalt för det med automatik. Jag ska väl dock vara tydlig med att säga att jag inte propagerat för något sådant heller, så det är väl lite av en halmgubbe kanske.

Det bör inte heller vara fast ersättning per verk heller av samma anledning.

Basinkomst nämnde jag snarare som ett sätt att göra det enklare för den som vill leva på att skapa konst att göra det, tröskeln för hur mycket pengar man behöver tjäna på att det ska funka vore helt enkelt ganska låg, i så fall.

Sedan tror jag inte heller att en tillvaro där vi tillåter obegränsad privat kopiering är perfekt på något sätt, det finns säkert flera problem med detta, men det finns ju många problem med det system vi har idag också. Ett nytt system behöver inte vara perfekt, det behöver bara vara mindre dåligt än det vi har nu.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Sedan blir jag nyfiken, är det bara upphovsrätten som är problematisk eller är all form av immaterialrätt av ondo? Borde all form av Intellectual Property vara fritt fram att kopiera? Patent? Forskningsresultat? Mönsterskydd? Det ser jag inte att samhället skulle tjäna på.

Det finns gott om problem med patent också, och skador som patent tillfogar samhället, men nu ska vi helst inte gå alldeles för OT här. Men kortfattat, stora teknikföretag korslicensierar alla sina patent med varandra, vilket i slutändan bara stänger ute små nykomlingar i branschen, och även om du själv enskilt uppfinner något så är din uppfinning i sig redan något som bygger på flera andra patent att du i praktiken måste ge dig in i samma lek. Och medicinpatent leder till hutlöst dyra mediciner som i slutändan antingen staten behöver betala för i ett välfärdssamhälle, eller försäkringsbolag eller välbeställda individer. Jag tror att vi skulle ha bättre utfall med mer statligt finansierad forskning i det allmänna intresset, snarare än vad vi har idag där staten i princip redan betalar för forskning, men på ett väldigt indirekt sätt.

Mönsterskydd och varumärken ser jag inget problem med rent generellt, så länge det hålls inom rimliga gränser. Varumärken är i grund och botten ett konsumentskydd, och den funktionen fyller de bra.

Skrivet av Ingetledigtnamn:

Jag håller med om att dagens pengafokusering inte ger det optimala utfallet, men jag har svårt att se något alternativ som skulle fungera bättre. Du får kanske inte det kulturubud som du suktar efter men om den stora massan vill se fler Netflix-serier och är villiga att betala för det, är det då statens uppgift att se till att dina önskemål uppfylls genom att stödja "smala" kulturutövare?

Som det är just nu så stödjer staten hela det kommersiella mediasystemet genom att stifta och upprätthålla lagar som gör det möjligt att hindra privatpersoner att kopiera, så det är inte direkt så att nuvarande system är något som sker utan inblandning av staten. Tvärtom, det naturliga tillståndet är att allt kan kopieras hur som helst. (Det är inte heller önskvärt, jag är inte för kommersiell kopiering utan tillstånd, och inte heller att ta bort varumärken.)

Frågan du bör ställa dig är snarare om det är statens uppgift att hindra privatpersoner att framställa digitala kopior och dela dem med varandra!

Däremot är det absolut statens uppgift att främja kultur, på olika sätt. Kulturen definierar vilka vi är, och är en av civilisationens pekare. Det är klart att det är relevant att staten stöttar kulturskapare om det är möjligt, men det borde inte heller vara enda sättet kultur skapas på, utan bör vara just ett stöd. Det är inte konstigare än att staten till exempel finansierar idrottsarenor, teater, eller att staten köper konstverk, vilket redan sker idag. Det skulle inte heller behöva vara direkt finansiering, en random ogenomtänkt idé vore att göra donationer till Patreon och liknande tjänster avdragsgilla, så man kan dra av det från inkomstskatten. I alla fall upp till en viss nivå. Precis som med välgörenhet idag.

Basinkomst som jag nämnde nedan är snarare en välfärdsfråga, om det gör det enklare för artister att leva på att skapa kultur så är det snarare en önskvärd bieffekt av en reform som i grunden jag tycker är bra, snarare än huvudsyftet med att införa en basinkomst. Men basinkomst ryms absolut inom ramarna för vad en stat ska göra - det är inget annat än ett välfärdssamhälle.