Var fjärde svensk arbetsgivare har svårt att rekrytera IT-personal

Permalänk
Medlem
Skrivet av clappen:

Svenska löner är ett skämt. Man kan tycka att 50k/månaden är en "bra" lön, men jämför man liknande jobb utomlands så är det skrattretande.

Sverige är ett fattigt land.

Lyssnar man på arbetsgivarorganisationerna så har vi alldeles för höga löner i Sverige. Inte konstigt det blir svårt rekrytera då de jobbar mot sig själva.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk

Jag tycker ett stort problem är specialiseringen och jag pratar om alla jobb.
Det är bara kolla in vilka jobb som finns på arbetsförmedlingen och fundera på vilka man har en chans på.

Man ska ha långvarig erfarenhet inom området X, ja det kan man fixa om man just har jobbar de senaste året med just detta. Problemet är ju mindre området blir ju tuffare blir det.

Det är inte som det mer var på 1980 talet där område X var att man ska "vara bra på datorer".

Arbetsgivare i sin tur är ute efter att tjäna pengar, de vill inte lägga ner en massa pengar på att utbilda folk som ständigt byter jobb. Utan de gör sina satsningar i det de tror gynnar de själva bäst.

En person med "fel bakgrund" kan även sess som en dålig kandidat om arbetsgivaren tror att personen endast söker detta jobb för att senare byta.

*edit*
För vissa jobb emot kund kan det stå som krav att man de senaste åren ska ha X antal timmar dokumenterad erfarenhet inom a,b,c. Ja, det innebär att det är en väldigt liten skara individer som ens uppfyller detta krav oavsett hur grymma de är. Då vi alla har ett visst antal timmar per år till vårt förfogande. (en vanlig anställd 2080h)
Och a,b,c är inte stora områden som t.ex. webbutveckling, utan tekniker och ramverk inom webbutveckling.Vilket en liknelse emot en bilmekaniker kan vara att dokumenterat minst ha 1000h servat Volvobilar de senaste åren.

Permalänk
Medlem

Hannibal Lecter sa att intelligenstest är som en trubbig skruvmejsel som "rör runt" inne i hjärnan. Jag råkar tro på detta utalande (jag tror alltså inte så mycket på psykologi) och jag tror att det är andra saker som arbetsgivaren bör titta på.

Jag såg för övrigt en intelligent tjej och kille (i olika program) tjejen i fråga var lika smart som en person på Högskolenivå. Killen var också supersmart MEN killen ägnade sig bara åt välgörenhet.

Intelligenta personer brukar med åren "plana ut" och "bli som alla andra". Men jag tror att det viktigaste är att intelligenstesterna inte hjälper eftersom en intelligent person oftast är SMART inom en eller två saker. Och då faller testerna platt när man ska kontrollera om personen kan allt ifrån jordens födelse till microbiologi. När det är en helt vanlig IT kille/tjej som sökes för "underhåll" av infrastruktruen.

Que ruede la bola = Låt bollen rulla, oavsett hur den rullar /Låt den fulle fylla/tanka sig oavsett hur full han blir.

Visa signatur

Att jaga Krokodil 🐊 med en känd profil gör att internetfakturan blir betald med Stil. 🏖

En dammsugare som Suger och inte är Sugen betyder bara att det är ett dåligt märke utan drag i - Ett felaktigt köp...😃

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xelli:

Kanske en impopulär åsikt men jag skulle säga att marknaden är mättad (snarare än svår). Folk har haft en vedertagen bild av att IT är en karriär för alla - oavsett intresse eller kompetens. Samtidigt har företagen hoardat anställda och antagit att 0-ränteklimatet kommer vara för evigt. Det är nog bra att bolagen får en reality-check och att vi återgår till nån slags normal.

Samtidigt håller jag med tråden om att svenska bolag erbjuder orimligt låga löner för BRA kompetens. Ibland är det skämmigt vilka siffror jag får av rekryterare... skärpning.

Enig med detta

Ser en trend av att svenskar inom IT (Bred term nu) hellre jobbar med projekt/management än att sitta och göra grovjobbet. Och då blir det oftast att man tar in utländsk personal som gör "skitjobbet" (och klarar av kompetenskravet för att faktiskt bli anställda) medans svenskarna hellre vill ha någon roll där man är mellanpartern mellan avdelningar, helt enkelt en mer social och roligare roll för de flesta.

Tror också att vi har för få människor överlag i Sverige som möter kravet för att faktiskt bli riktigt bra programmerare till exempel, speciellt nu med sämre skola osv. Vi blir helt enkelt omsprungna av andra länder

Permalänk
Medlem

Jag undrar om någon i den här tråden ser värdekedjan man jobbar i.

Typ alla klagar på låga löner och säger ”vi är värda x..”

Baserat på vad? Har ni räknat på det?

Ni har i 20 års tid, vilket jag antar är alltid för nästan alla, jobbat på en marknad där pengar är gratis (0% ränta) och nästan alla är överens om att den här marknaden/sektorn inte hade funnits på det här sättet utan den miljön.

Ett annat problem med det är att jag tror att nästan alla dom här ”projekten” har blivit så stora att det inte går att se sin plats, vilket också är en anledning till att nyrekryteringar är svåra. Det handlar ju inte bara om att skriva kod.

Jag ”utvecklar” ju på en nivå som självklart inte går att jämföra med Polestar, eller..
Det är inte större än att jag kan göra allt själv, men tillräckligt stort för att jag ska tjäna bra med pengar.

Jag är jävligt stolt över att jag kan min produkt utan och innan, och att jag där jag använder externa APIer också förstår vad dom gör (ganska genomgående får jag höra ”det är det ingen annan som har frågat förut..”).

Jag har kompisar som jobbar på…säg Polestar, som utvecklare, som inte har en aning om vad dom gör (alltså, var det dom gör, passar in i värdekedjan) och som sätter ett värde i att inte göra ett bra jobb ”jag jobbar bara med programmering, jag tycker inte att det är roligt…” .

Jag ser också ganska många av dom här "indierna" (nu blir jag superrasitisk och grupperar ihop människor under det epitetet, ursäkta för det) som kommer hit och lyfter 45-50k/månad.

Många av dom verkar knappt läskunniga i det engelska språket, eller ja, vad som helts skrivet med det latinska alfabetet.
Och det är ju ingenting konstigt egentligen, pratar man hindi eller tamil så är det självklart.

Men där jag känner igen mitt namn, eller egentligen vilket ord som helst, på det fysiska utseende, jag har en känsla för om det stämmer, så tar det alltså 10 sekunder för många av dom här människorna att kolla att deras namn är korrekt skrivet med latinska bokstäver.

Mig veterligen sker all programmering med latinska bokstäver.

Och det roliga då är att jag vet att min kompis som inte förstår vad han gör, och struntar fullständigt i hur det går, han leder dom här indierna i någon slags arbetsgrupp.

Skrivet av clappen:

Svenska löner är ett skämt. Man kan tycka att 50k/månaden är en "bra" lön, men jämför man liknande jobb utomlands så är det skrattretande.

Vilka länder är det, och kan du visa statistik från dom länderna (alltså, inte bara peka på en person, utan statistik som visar den verkliga lönenivån för det landet)

Tycker du att en utvecklare som jobbar på Facebook mot en marknad värd 100tals miljarder, ska tjäna lika mycket som en utvecklare på säg Polestar, som vad jag har förstått, är ett svart hål? Jag menar, Polestar betalar ju med pengar som dom inte har.
(man kan göra samma liknelse med säg...Kjell/Teknikmagasinet, ska någon som jobbar på Teknikmagasinet, som ju uppenbarligen gör ett sämre jobb än dom på Kjell, tjäna lika mycket?, bara för att båda är "butiksarbetare" (eller "utvecklare").

Och det här att utvecklare hoppar runt som dom/ni gör, har ni tittat på hur det ser ut i kölvattnet av erat CV?
Jag gissar att många av er har ett antal poster där företaget ifråga inte finns längre, vilket många gånger (inte alltid såklart) är ett annat sätt att säga "det ni gjorde där var värt 0kr, så allt ni plockade ut över det var överpriser".

Så..nu har jag väl gjort mig till ovän med alla...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alphahanne:

Lyssnar man på arbetsgivarorganisationerna så har vi alldeles för höga löner i Sverige. Inte konstigt det blir svårt rekrytera då de jobbar mot sig själva.

Hade Almega fått betämma alla löner hade alla fått jobba gratis, 80h i veckan. O varit arbetsgivaren tillgänglig dygnet runt på jour.

Visa signatur

ASUS X570-F, AMD Ryzen 9 3900x, 16Gb RAM, Gigabyte 2070Super auros

Permalänk
Medlem

Det är inte bara IT branchen som har problem att rekrytera.
Samtliga brancher även "enkla jobb".

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Medlem

Baserat på vad jag vet och sett så ligger svenska IT (eller löner i allmänhet) löner betydligt långt över medelvärdet oavsett vad folk säger här. Det går inte att bara kolla på lönerna i USA för dom är betydligt högre, du måste även kolla på genomsnitts löner i låglöneländer som Kina, Indien, sydost Asien och Mellanöstern där dom ligger betydligt lägre än svenska.
En utvecklare ingångslön i ett av dom länderna i nuläget ligger på runt 12-17000 kr före skatt så med den bakgrunden så borde svenska löner ligga på runt 30.000 för att ha ett bra genomsnitt och folk som klagar på att 50k är lite, dom är helt enkelt usla på privat ekonomi och behöver nog lära sig hantera pengar bättre istället för att vara en medelålders person med dålig självinsikt och klagar att han/hon inte kan köpa 3 bilar om året med semester utomlands.

Jag är allt för att ha bra löner men jag gillar inte att folk ska skriva om saker dom inte kan nånting om och bara jämför med hög löne länder istället för att ta en global syn på marknaden då väldigt väldigt många IT jobb ( programmering)kan skötas på distans medans tekniker sköter själva utrustningen.

Har folk problem med att gå jobb så har dom orimliga krav, uselt CV eller skumma principer.

Permalänk

Jag kanske har missat något men... är "undersökningen" som artikeln refererar till en infografik från manpower som slutar med att manpower är lösningen på rekryteringsproblemen?

Permalänk
Medlem
Skrivet av sirGustav:

Jag kanske har missat något men... är "undersökningen" som artikeln refererar till en infografik från manpower som slutar med att manpower är lösningen på rekryteringsproblemen?

Alla undersökningar med många procenttal i stor font och korta påståenden i kolumner är betalda av en kund och fyller ett specifikt syfte. Skulle någon annan vilja ha en undersökning som antyder motsatsen kan det också tas fram genom att skruva på kriterierna för siffrorna.

Jag noterar även att länken längst ned i rapportern för att se "mer information" är trasig, leder till en 404

Permalänk
Medlem
Skrivet av HazZarD:

Låt mig gissa? Man vill ha folk med flera års erfarenhet och inte dom som nyss slutfört nån utbildning bara.. ja då förstår jag dom har svårt...... suck

Ja det torde ju inte vara speciellt märkligt att en arbetsgivare permierar erfarenhet. Om du kollar inom utveckling så finns det oändligt med nyexade react-utvecklare, de flesta arbetsgivare har troligtvis tillräckligt med sådana anställda redan.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Molotov:

Det är inte bara IT branchen som har problem att rekrytera.
Samtliga brancher även "enkla jobb".

Problemet är löjligt höga krav för enkla jobb, man får fåniga tester bara som ska slutföras, sen får man ändå ingen respons varför man ändå inte fick jobbet.. snacka om värdelöst

Permalänk
Medlem
Skrivet av Neon:

Så har det varit historiskt ja men med AI kommer kravet på förkunskap bli allt mindre. Det som tagit seniorerna 20-30 år att lära sig kommer Juniorerna få serverat genom AI. Men det kommer inte bara handla om att hålla sig uppdaterad på marknaden utan även att kunna business delen. Alla företag kommer ha sin egen AI direkt kopplad till sin interna informationsmassa vilket innebär att en junior blir senior mycket, mycket snabbare. Det kommer kännas orättvist men för mänskligheten kommer det vara ett stort kliv framåt.

Det är en spännande tid vi lever i men man får erkänna att man är lite rädd för att hamna på backen innan pensionen. Som vanligt handlar det om att anpassa sig.

Tror det stämmer, men kommer ta lång tid innan detta gäller alla företag. Jag tänkte sticka på pension typ 10 år tidigt förhoppningsvis. Så jag borde precis "klara mig", iofs har jag växlat över till att vara chef och vi kanske försvinner helt snart och blir ersatta av en AI, vem vet.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Redaktion
Nyhetsredaktör
Skrivet av The-Architect:

Alla undersökningar med många procenttal i stor font och korta påståenden i kolumner är betalda av en kund och fyller ett specifikt syfte. Skulle någon annan vilja ha en undersökning som antyder motsatsen kan det också tas fram genom att skruva på kriterierna för siffrorna.

Jag noterar även att länken längst ned i rapportern för att se "mer information" är trasig, leder till en 404

Tack för synpunkten! Den ska funka som vanligt nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HazZarD:

Problemet är löjligt höga krav för enkla jobb, man får fåniga tester bara som ska slutföras, sen får man ändå ingen respons varför man ändå inte fick jobbet.. snacka om värdelöst

Jag vet inte hur det är nu då jag haft arbete över 20år.
Men man ska väll inte sitta och vänta på respons utan söka jobb hela tiden.
Det fick man lära sig iaf när det begav sig.
Det är väll bara tänka sig själv hur man skulle göra om man själv var arbetsgivaren.
Har man ett "drömjobb" kan man jobba eller studera med nåt annat tills man har det jobbet, inte sitta och vänta.

Visa signatur

🇸🇪 VR Sverige Discord server - Svensk VR Community
https://discord.com/invite/avnhs6mgjc

Permalänk
Medlem

Klart att de har svårt att rekrytera när de anlitar telefonförsäljare som inte har en susning om vad de pratar om till att spamma alla med vissa nyckelord på linkedin.

Visa signatur

"When I get sad, I stop being sad and be awsome instead, true story."

Permalänk
Medlem

Det finns inget som hindrar arbetsgivarna från att plocka in lovande 18-åringar och lära upp dem mot lön.

Visa signatur

RIP 780

Permalänk
Medlem

Jag har en väldigt duktig bekant som har som hobby att söka diverse IT relaterade jobb som han är väl eller överkvalificerad för.
När jag frågar varför skrattar han och säger att det är för att det som rekryterar oftast är så inkompetenta att det hela blir komiskt och de inte har en aning om vad för person de behöver.
Rekryteringsföretag eller en avdelning inom verksamheten som inte förstår uppgifterna som ska utföras, i några enstaka procent av alla jobb han söker förekommer det en person som faktiskt jobbar med och förstår det som de söker ny personal för och då får han alltid ett jobberbjudande.
Jag tror mycket beror på kompetensbrist vid rekrytering så det lämpliga sållas bort vilket gör problemet större än det borde vara även fast jag håller med om att det är väldigt svårt att hitta kompetent personal då många har fel eller för begränsade kunskaper vilket kräver orimligt långa läroperioder och utbildningar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av noMad17:

Vad är det som är konstigt med det? AI är mycket mer än ChatGPT.

Absolut! AI är mycket större än ChatGPT. Dock vad jag kan minnas tiden före 2009 så forskades kring AI. Det fanns inga etablerade AI verktyg som utvecklare kunde använda. Att annonsen från 2019 hade skall kravet minst 10års arbetserfarenhet som AI utvecklare låter fel. I alla fall i mina öron.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HazZarD:

Problemet är löjligt höga krav för enkla jobb, man får fåniga tester bara som ska slutföras, sen får man ändå ingen respons varför man ändå inte fick jobbet.. snacka om värdelöst

Här är en sak som irriterat mig mycket genom åren. Lägger jag en massa tid på en jobbansökan, anpassa innehållet för jobbet jag söker, så förväntar jag mig åtminstone ett tack för visat intresse tillbaka. 99% av alla jobb jag sökt de senaste 25 åren har jag inte ens fått det.

Jag fattar att det kan vara övermäktigt att skriva, till i värsta fall flera tusen som sökt, varför de blev ratade. Att åtminstone ge något slags svar om att man inte fått jobbet tycker jag inte är för mycket begärt. Har jag en gång blivit bemött så av en arbetsgivare lär jag inte söka jobb där igen även om jag har allt de söker.

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Medlem
Skrivet av Edin_II:

Tack för synpunkten! Den ska funka som vanligt nu.

Jag menade länken i manporwerrapporten, i slutet av själva pdf'en, den är nog inte ditt ansvar, men hittade du något annat att fixa pga min kommentar så var det väl bra ändå

Permalänk
Medlem

Ingen här har nämnt det faktum att det numera är extremt vanligt med registerkontroller för jobb inom IT. Väldigt stor andel jobb är antingen på myndigheter eller som konsult som förr eller senare förväntas kunna jobba åt myndigheter.

Jag förstår varför: man vill inte anställa kriminella eftersom det vore en enorm säkerhetsrisk inom IT. Men det fryser också ut andra som har något skit i sitt belastningsregister men som inte på långa vägar är några kriminella.

Så det är ytterligare en mur att lägga till dessa personlighetstester och IQ-tester. Det borde finnas ett bättre sätt att hitta personer som passar än dessa obehagliga, opersonliga, och uttömmande Teams-intervjuer som ofta känns som förhör där man sällan får möjlighet att visa vem man är eller vad man kan.
Bjud in de fem hetaste kandidaterna för en eftermiddag på kontoret? Lite lek, arbetsrelaterade diskussioner, och arbetsrelaterade prov. I dunno, just a thought 🤷‍♂️

Permalänk
Medlem
Skrivet av plajton:

Enig med detta

Ser en trend av att svenskar inom IT (Bred term nu) hellre jobbar med projekt/management än att sitta och göra grovjobbet. Och då blir det oftast att man tar in utländsk personal som gör "skitjobbet" (och klarar av kompetenskravet för att faktiskt bli anställda) medans svenskarna hellre vill ha någon roll där man är mellanpartern mellan avdelningar, helt enkelt en mer social och roligare roll för de flesta.

Tror också att vi har för få människor överlag i Sverige som möter kravet för att faktiskt bli riktigt bra programmerare till exempel, speciellt nu med sämre skola osv. Vi blir helt enkelt omsprungna av andra länder

Roliga är ju dock att oftast är dålig kravställning. Skit in skit ut. Så det är management det är fel på.

Min sambo sökte jobb i somras hos City Gross som charkbiträde. Även hon fick göra intelligenstest för detta jobb. Makalöst.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Volle:

För 5år sedan såg jag en annons där ett företag sökte efter en AI-utvecklare där man hade som skall krav att kandidaten ska ha mer än 10år erfarenhet från AI-utveckling 🤣🤣🤣

Jag arbetade med bayesian learning för 25 år sedan(användes för att bygga/träna mail-spamfilter).
Det är samma metodik som senare gjorde det möjligt för en dator att känna igen en bild på en katt... och det är faktiskt grunden till dagens "AI".
Så som någon annan sa, AI är betydligt mer än chatgpt etc..

Permalänk
Medlem
Skrivet av Xeonist:

Jag undrar om någon i den här tråden ser värdekedjan man jobbar i.

Typ alla klagar på låga löner och säger ”vi är värda x..”

Baserat på vad? Har ni räknat på det?

Ni har i 20 års tid, vilket jag antar är alltid för nästan alla, jobbat på en marknad där pengar är gratis (0% ränta) och nästan alla är överens om att den här marknaden/sektorn inte hade funnits på det här sättet utan den miljön.

Ett annat problem med det är att jag tror att nästan alla dom här ”projekten” har blivit så stora att det inte går att se sin plats, vilket också är en anledning till att nyrekryteringar är svåra. Det handlar ju inte bara om att skriva kod.

Jag ”utvecklar” ju på en nivå som självklart inte går att jämföra med Polestar, eller..
Det är inte större än att jag kan göra allt själv, men tillräckligt stort för att jag ska tjäna bra med pengar.

Jag är jävligt stolt över att jag kan min produkt utan och innan, och att jag där jag använder externa APIer också förstår vad dom gör (ganska genomgående får jag höra ”det är det ingen annan som har frågat förut..”).

Jag har kompisar som jobbar på…säg Polestar, som utvecklare, som inte har en aning om vad dom gör (alltså, var det dom gör, passar in i värdekedjan) och som sätter ett värde i att inte göra ett bra jobb ”jag jobbar bara med programmering, jag tycker inte att det är roligt…” .

Jag ser också ganska många av dom här "indierna" (nu blir jag superrasitisk och grupperar ihop människor under det epitetet, ursäkta för det) som kommer hit och lyfter 45-50k/månad.

Många av dom verkar knappt läskunniga i det engelska språket, eller ja, vad som helts skrivet med det latinska alfabetet.
Och det är ju ingenting konstigt egentligen, pratar man hindi eller tamil så är det självklart.

Men där jag känner igen mitt namn, eller egentligen vilket ord som helst, på det fysiska utseende, jag har en känsla för om det stämmer, så tar det alltså 10 sekunder för många av dom här människorna att kolla att deras namn är korrekt skrivet med latinska bokstäver.

Mig veterligen sker all programmering med latinska bokstäver.

Och det roliga då är att jag vet att min kompis som inte förstår vad han gör, och struntar fullständigt i hur det går, han leder dom här indierna i någon slags arbetsgrupp.

Vilka länder är det, och kan du visa statistik från dom länderna (alltså, inte bara peka på en person, utan statistik som visar den verkliga lönenivån för det landet)

Tycker du att en utvecklare som jobbar på Facebook mot en marknad värd 100tals miljarder, ska tjäna lika mycket som en utvecklare på säg Polestar, som vad jag har förstått, är ett svart hål? Jag menar, Polestar betalar ju med pengar som dom inte har.
(man kan göra samma liknelse med säg...Kjell/Teknikmagasinet, ska någon som jobbar på Teknikmagasinet, som ju uppenbarligen gör ett sämre jobb än dom på Kjell, tjäna lika mycket?, bara för att båda är "butiksarbetare" (eller "utvecklare").

Och det här att utvecklare hoppar runt som dom/ni gör, har ni tittat på hur det ser ut i kölvattnet av erat CV?
Jag gissar att många av er har ett antal poster där företaget ifråga inte finns längre, vilket många gånger (inte alltid såklart) är ett annat sätt att säga "det ni gjorde där var värt 0kr, så allt ni plockade ut över det var överpriser".

Så..nu har jag väl gjort mig till ovän med alla...

Haha vilken slakt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av mangemongen:

Ingen här har nämnt det faktum att det numera är extremt vanligt med registerkontroller för jobb inom IT. Väldigt stor andel jobb är antingen på myndigheter eller som konsult som förr eller senare förväntas kunna jobba åt myndigheter.

Jag förstår varför: man vill inte anställa kriminella eftersom det vore en enorm säkerhetsrisk inom IT. Men det fryser också ut andra som har något skit i sitt belastningsregister men som inte på långa vägar är några kriminella.

Precis detta. Fick liknande behandling på min gamla arbetsplats.
En säkerhetsklassning genomfördes som jag felade. Jag har varken skulder eller brottsregister, men min sambo har dessvärre kronofogden och det är troligtvis den enda anledningen att jag inte klarade det.

Gick tillbaka till min gamla arbetsgivare kort därpå.

Visa signatur

Primary: Fractal Design Torrent Nano | i7 13700k | 2x16GB 4800MHz DDR5 | RTX 4080
Fileserver: Storinator Q30 | E3-1230 v3 | 4x8GB 1600MHz DDR3 ECC | 106TB (raidz2)

Permalänk
Medlem

Nu jobbar jag "bara" som IT-Support/Tekniker men löneförslagen jag får ligger inte sällan på den nivå jag hade för 5 år sedan. Dessa tjänster är oftast nästa steg för personer som jobbar med IT-support, så inte konstigt att det är svårt för dom.

Men samtidigt finns det företag som är villiga att betala också vad man önskar.

Permalänk
Medlem
Skrivet av taliz:

Jag arbetade med bayesian learning för 25 år sedan(användes för att bygga/träna mail-spamfilter).
Det är samma metodik som senare gjorde det möjligt för en dator att känna igen en bild på en katt... och det är faktiskt grunden till dagens "AI".
Så som någon annan sa, AI är betydligt mer än chatgpt etc..

AI forskning har väl pågått sedan 60-talet om jag minns rätt så det är ett gammalt fält..

Permalänk

Intressant tråd.

Tycker dock det är intressant att ingenjörskonst är längst upp på listan. De lyckas att få det låta väldigt flummigt.

Näe men, jag har inte märkt av någon ingenjörsbrist. Sedan har jag iochförsig läst maskinteknik med produktionsinriktning. Det är typ lika illa som genusvetenskap i ingenjörsvärlden. Det ända som kanske är värre är ind ek. Sedan är jag endast högskoleingenjör också som går emot mig.

Har sökt konstruktionsjobb också. Ändå läst både inventor och catia v.5 på Chalmers (inventor privat). Men inte jobbat som det. Så inga konstruktörsarbetsgivare är intresserade. Intressant också i tråden hur de nämner att det är främst brist på pålitliga, sammarbetsvilliga etc. De nämnde inget om specifika kunskaper.

Sökte även jobb på Northvolt efter att deras VD stod i SVT och sade att de hade massiv ingenjörsbrist. Sökt 10 jobb där alla automat mejl om nej glöm det gubbe lille (typ).

Aja har ett jobb nu börjar 1 februari. Men tycker ändå man är underanställd på detta jobb med lön på cirka 25-30 000 i månaden beroende på hur jag presterar (säljjobb).

Permalänk
Hedersmedlem

Det är svårt att hitta personal när man ställer krav som är så höga att de som matchar kraven är överkvalificerade för uppgiften.

Jag kan ta ett exempel - en person i min närhet sökte jobb hos ett stort utländskt företag som rekryterar lokal personal i Sverige. De kräver allt möjligt, djuplodande kunskaper inom operativsystem, nätverk, automation, scriptning, etc, och själva jobbet består i att montera servrar i rack och felsöka dem (i princip byta ut delar) när de går sönder utifrån felanmälan.

Man söker en expert när det man egentligen behöver är en tekniker som vet hur man håller en skruvmejsel...