När riskokare blev nationell (nörd)angelägenhet

Permalänk
Medlem

Kör med min Crock-Pot Express. Blir kalasbra och går hyfsat fort.

Visa signatur
Permalänk
Medlem
Skrivet av nidas:

Nog för att du är göteborgare, men det är något allvarligt fel på dig, efter 8 resor till japan så kan jag med gott samvete säga att den som går igång på japansk frukost behöver ett romantiskt möte med en spikklubba eller kommer från västkusten

Hmmmm.... @Halogen har en själsfrände i Stockholmstrakten. Jag gillar också japansk frukost och är definitivt inte från västkusten. Väljer alltid japansk frukost på hotell och framför allt på Ryokan (旅館) där den är mer komplett och varierad jämfört med på hotellen. Då vi bott hos svärföräldrarna har det alltid serverats traditionell japansk frukost (självklart).

Det enda jag inte lyckats gilla av det som traditionellt ingår är natto (納豆) men det gillar frun och våra barn.

Permalänk
Medlem

Hur är det med detta som Livsmedelsverket yrar om att det är arsenik i riset och att man inte ska äta det varje dag? Halva världen äter ju ris varje dag? Är det nått fel på ris som säljs i Sverige?

Visa signatur

|ASUS Z170-A||6700K@4.6Ghz||Corsair H50 Scythe GT 1450RPM PnP||16GB Crucial DDR4 2133Mhz@2800Mhz||MSI RTX 3070||Crucial P3 2TB||Corsair HX 1050W||Fractal Design - Define R2 Black Pearl|Citera för svar
Fotoblogg: PlanetStockholm

Permalänk
Medlem

Intro:
Här följer en förutfattad mening, se det som att jag blir irriterad på när jag uppfattar att folk är lite för lata eller att de gör saker som jag själv inte riktigt förstår värdet i. Ni får gärna upplysa mig om värdet med riskokare, dvs förutom "smidigt", för det anser jag helt enkelt inte är sant, utan mer en ursäkt för att köpa en pryl

Så följer den tidigare nämnda förutfattade meningen:
Man måste äta så jäkla möe ris att man hinner bli tungmetallförgiftad innan man får ut nå värde av en sån här sak.

En hel maskin, som gör exakt EN grej. Kanske finns mer avancerade modeller som klarar av att laga hela rätter, det har jag mer förståelse för.

Att koka ris i gryta bra är ungefär lika svårt som att tugga tuggumi och inte så värst mkt mer opraktiskt, du kan ju köra grytan i diskmaskinen eller då diska den för hand, vilket tar typ 30-60 sekunder.

Tror mer på att folk köper sånt här när det är trendigt och sen hivar skiten när de tröttnat på att ha en sak som tar bänkyta eller ligger undanstoppad på nåt otympligt ställe för de har så mkt skit att den inte fick plats på nå vettigt ställe.

Visst är det ok att vara lat, men om man sparar kanske 60 sekunder då är man fan lat på att vara lat!

Visa signatur

You have earned my respect and my friendship.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zargoz:

Riskokare man köper i Svea brukar suga pung, darför. Min tjej är från Kina och riskokare där är så avancerade att man kan göra värsta rätter med dem. Här brukar de OFTAST ha bara en knapp.

Om du tycker att riskokare från Kina är bra så ska du testa från Japan
/ Japanesen

Visa signatur

Ghost S1 Ash MKIII | Asus Strix B550-I Gaming | Ryzen 5 3600 | NH-L12 Ghost Edt.| 2060 FE| SF750 Plat. custom cables | Corsair LPX 16GB 3600MHz | Arctis 7 | G900/G604 | 2xPG279Q | HHKB Hybrid(Black)/Hybrid Type-S(White)

Nuvarande: S21 Ultra/S10+(PoGo)
Historik: Nokia: 3310, 8310 | LG: GD900 |OP: 6, 6T, 8 | Xiaomi: Redmi Note 5 |Apple: 3, 3G, 3GS, 4, 4S, 5S, 6, 6S+, 8+, 11 Pro Max| Samsung: S7 Edge, Note 8, 20 Ultra, S20FE

Permalänk
Medlem
Skrivet av BrottOchStraff:

Hur är det med detta som Livsmedelsverket yrar om att det är arsenik i riset och att man inte ska äta det varje dag? Halva världen äter ju ris varje dag? Är det nått fel på ris som säljs i Sverige?

Kan tyvärr inte tala för samtliga även fast jag är rätt så säker på att majoriteten gör så. Jag tvättar riset så pass att vattnet är transparent när man sköljer det. Mao, tvättar minst 10 gånger.

/ äter ris 6 av 7 dagar i veckan sen vad jag kan minnas

Visa signatur

Ghost S1 Ash MKIII | Asus Strix B550-I Gaming | Ryzen 5 3600 | NH-L12 Ghost Edt.| 2060 FE| SF750 Plat. custom cables | Corsair LPX 16GB 3600MHz | Arctis 7 | G900/G604 | 2xPG279Q | HHKB Hybrid(Black)/Hybrid Type-S(White)

Nuvarande: S21 Ultra/S10+(PoGo)
Historik: Nokia: 3310, 8310 | LG: GD900 |OP: 6, 6T, 8 | Xiaomi: Redmi Note 5 |Apple: 3, 3G, 3GS, 4, 4S, 5S, 6, 6S+, 8+, 11 Pro Max| Samsung: S7 Edge, Note 8, 20 Ultra, S20FE

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thor:

Man måste äta så jäkla möe ris att man hinner bli tungmetallförgiftad innan man får ut nå värde av en sån här sak.

En hel maskin, som gör exakt EN grej. Kanske finns mer avancerade modeller som klarar av att laga hela rätter, det har jag mer förståelse för.

Att koka ris i gryta bra är ungefär lika svårt som att tugga tuggumi och inte så värst mkt mer opraktiskt, du kan ju köra grytan i diskmaskinen eller då diska den, vilket tar typ 30-60 sekunder.

Tror mer på att folk köper sånt här när det är trendigt och sen hivar skiten när de tröttnat på att ha en sak som tar bänkyta eller ligger undanstoppad på nåt otympligt ställe för de har så mkt skit att den inte fick plats på nå vettigt ställe.

Visst är det ok att vara lat, men om man sparar kanske 60 sekunder då är man fan lat på att vara lat.

1+ miljard asiater håller inte med dig, det är alltså ingen trend, den har bara nått västvärlden väldigt sent.

Det är inte lathet, det är bekvämt och ger tid för annan matlagning utan att behöva bekymra sig för riset, som kan stå i en timme utan att förstöras med rätt riskokare.

En maskin som gör en sak, du beskriver varenda pryl i köket, det är inte så att ugnen utför något magiskt när du trycker in en maträtt i den, den gör bara en sak... Ska vi slänga ut alla ugnar också?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Dashio:

Kan tyvärr inte tala för samtliga även fast jag är rätt så säker på att majoriteten gör så. Jag tvättar riset så pass att vattnet är transparent när man sköljer det. Mao, tvättar minst 10 gånger.

/ äter ris 6 av 7 dagar i veckan sen vad jag kan minnas

10 gånger? Har nog aldrig gjort mer än 2 själv…

Permalänk
Medlem
Skrivet av BrottOchStraff:

Hur är det med detta som Livsmedelsverket yrar om att det är arsenik i riset och att man inte ska äta det varje dag? Halva världen äter ju ris varje dag? Är det nått fel på ris som säljs i Sverige?

Har för mig att det redan varit uppe till diskussion i den här tråden (och i en del olika mat-forum och sammanfattar (efter mitt kanske inte helt tillförlitliga minne):

Ris odlat i USA har högre halt av arsenik än annat ris med undantag för det ris som odlas i Kalifornien (som ligger på låga nivåer). Japanskt ris har lägre arsenikhalt än ris odlat i andra delar av Asien. Ris odlat i Afrika lär ha lägst arsenikhalt av allt ris och ris odlat i Grekland har högre arsenikhalt än annat europeiskt odlat ris.

Med det sagt är rekommendationen, baserat på ett medeltal av arsenikhalt för alla rissorter sammantaget, att barn under sex år inte bör äta ris och att barn som är sex år eller äldre inte ska äta ris mer än 4 gånger i veckan. För vuxna finns inga rekommendationer om ett högsta intag av ris.

Jag köper japanskt ris, äter ris minst ett par gånger i veckan, minns inte mer än det jag skrivit ovan men minns att min konsumtion av ris resulterar i arseniknivåer långt under högsta rekommenderade dos.

Somliga menar att man ska skölja riset, vilket de flesta gör, andra att man ska koka riset i ett överflöd av vatten och hälla av det mesta när riset är nästan klart.

Jag sköljer riset noga och kokar sedan riset i riskokare. Funkar bra. Har ätit mycket ris sedan mycket länge och mår bra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

10 gånger? Har nog aldrig gjort mer än 2 själv…

Brukar bli ungefär tre ggr för mig. Fick höra av en kompis som är noga med allt sånt: "Bara tre gånger? Du är nog körd!", så det är nog du oxå då.

Permalänk
Medlem

Några lösryckta meningar från livsmedelsverket.

"Arsenik finns naturligt i berggrunden och tas upp av riset via jorden eller bevattningsvattnet."
"Ett sätt att minska mängden arsenik är att koka riset med stort överskott av vatten som sedan hälls bort. Då kan arsenikinnehållet i riset minska med mer än hälften."

https://www.livsmedelsverket.se/livsmedel-och-innehall/oonska...

Så riskokare är inte optimalt för att bli av med arseniken även om man sköljer riset, bättre att koka enligt "pastametoden".
Riskokare är guld värt. Slipper passa kastrullen och riset blir alltid perfekt och tål även att stå på eftervärmning ifall andra maten tar mer tid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GuuFi:

1+ miljard asiater håller inte med dig, det är alltså ingen trend, den har bara nått västvärlden väldigt sent.

Det är inte lathet, det är bekvämt och ger tid för annan matlagning utan att behöva bekymra sig för riset, som kan stå i en timme utan att förstöras med rätt riskokare.

En maskin som gör en sak, du beskriver varenda pryl i köket, det är inte så att ugnen utför något magiskt när du trycker in en maträtt i den, den gör bara en sak... Ska vi slänga ut alla ugnar också?

Mjo, jag är medveten om att det är populärt i stora delar av världen. Sen så har vi lite annorlunda matvanor i vår del av världen kontra där detta är populärt sen gammalt.

Okay, jag kan köpa att det kan vara funktionellt att låta ris stå en längre period utan att behöva vara brydd. Men det är inte direkt något jätteproblem även utan riskokare att göra samma sak. Låt locket ligga kvar på grytan och ställ på underlägg så står sig riset bra 20-30, om du vill förlänga kan du starta ugnen på låg värme och lyfta in kokkärlet med riset dit.

Att du försöker dra mitt argument mot mig själv rörande ugnar var nog inte så värst genomtänkt. I ugnar kan du bl.a göra:
Gratänger
Rostade saker
Varma mackor/vitlöksbaguetter
Lasagne
Desserer
Tillagning av kött/kyckling mm
Pommes/klyftpotatis/osv
Grytor/slowcook
One-pots
Falukorv i ugn
Ja man kan rent av tillaga ris i ugn om man så vill.

Listan är otroligt lång över antal rätter som man lagar i ugn. Ugnen är tveklöst ett av de mest versatila tillagningsredskap som finns.

Men visst, lista tillagningsredskap som hittas i de flesta kök så misstänker jag att jag kan lista en hel radda olika rätter som kan tillagas med de. Med det sagt kanske man kan göra mer än en sak med en riskokare som inte är variationer?

Visa signatur

You have earned my respect and my friendship.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thor:

Mjo, jag är medveten om att det är populärt i stora delar av världen. Sen så har vi lite annorlunda matvanor i vår del av världen kontra där detta är populärt sen gammalt.

Okay, jag kan köpa att det kan vara funktionellt att låta ris stå en längre period utan att behöva vara brydd. Men det är inte direkt något jätteproblem även utan riskokare att göra samma sak. Låt locket ligga kvar på grytan och ställ på underlägg så står sig riset bra 20-30, om du vill förlänga kan du starta ugnen på låg värme och lyfta in kokkärlet med riset dit.

Att du försöker dra mitt argument mot mig själv rörande ugnar var nog inte så värst genomtänkt. I ugnar kan du bl.a göra:
Gratänger
Rostade saker
Varma mackor/vitlöksbaguetter
Lasagne
Desserer
Tillagning av kött/kyckling mm
Pommes/klyftpotatis/osv
Grytor/slowcook
One-pots
Falukorv i ugn
Ja man kan rent av tillaga ris i ugn om man så vill.

Listan är otroligt lång över antal rätter som man lagar i ugn. Ugnen är tveklöst ett av de mest versatila tillagningsredskap som finns.

Men visst, lista tillagningsredskap som hittas i de flesta kök så misstänker jag att jag kan lista en hel radda olika rätter som kan tillagas med de. Med det sagt kanske man kan göra mer än en sak med en riskokare som inte är variationer?

Så som du tänker så behöver man bara en gryta inget annat när man laggar mat.

Visa signatur

Moderkort: B550M AORUS PRO , Minne: 32GB 3600Mhz HDD1: Intel 660P M2 1TB, HDD2: Kingston A400 960GB CPU: 5900X, Kylning: NH-D15 black GPU: RTX 4080 VENTUS 3X OC Låda: Define 7 Compact Glass, PSU: RM650i
Mus: G502 Wireless Lightspeed, Tangentbord: Strafe RGB MK.2, Monitor: LC49G95TSSRXEN
Surfplatta: Huawei Mediapad M5, Telefon: Pixel 7 Pro

Permalänk

Personligen kör jag numera en "mikroriskokare". Extremt smidigt måste jag säga, särskilt om man bor ensam och litet med begränsat utrymme. Och ja, jag var också skeptisk till en början, men gav det ett försök då min andra riskokare var stor och omständig att ha o göra med. Resultatet är förvånansvärt bra och snabbare än en riskokare (ca 15-20 min beroende på mikro). Det är inget ris i världsklass, men ändå fullt godkänt. Efter några försök med ris och vatten förhållandet samt effekt på sin mikro kan man faktiskt uppnå ganska perfekt ris.

Jag kan tillägga att denna ersatt min Yumasia Sakura (som egentligen funkar bra men numera står i källaren), då jag upplevde att den var ganska stor och slö.

Det är en väldigt basic produkt, jag tror jag betalade 180kr för min, men den verkar inte längre säljas, det finns dock flera andra som ser ganska identiska ut för 200kr-300kr. T.ex.:
https://www.amazon.se/Joseph-M-Cuisine-Mikrov%C3%A5gsugn-span...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Thor:

Intro:
Här följer en förutfattad mening, se det som att jag blir irriterad på när jag uppfattar att folk är lite för lata eller att de gör saker som jag själv inte riktigt förstår värdet i. Ni får gärna upplysa mig om värdet med riskokare, dvs förutom "smidigt", för det anser jag helt enkelt inte är sant, utan mer en ursäkt för att köpa en pryl

Så följer den tidigare nämnda förutfattade meningen:
Man måste äta så jäkla möe ris att man hinner bli tungmetallförgiftad innan man får ut nå värde av en sån här sak.

En hel maskin, som gör exakt EN grej. Kanske finns mer avancerade modeller som klarar av att laga hela rätter, det har jag mer förståelse för.

Att koka ris i gryta bra är ungefär lika svårt som att tugga tuggumi och inte så värst mkt mer opraktiskt, du kan ju köra grytan i diskmaskinen eller då diska den för hand, vilket tar typ 30-60 sekunder.

Tror mer på att folk köper sånt här när det är trendigt och sen hivar skiten när de tröttnat på att ha en sak som tar bänkyta eller ligger undanstoppad på nåt otympligt ställe för de har så mkt skit att den inte fick plats på nå vettigt ställe.

Visst är det ok att vara lat, men om man sparar kanske 60 sekunder då är man fan lat på att vara lat!

Jag vet inte om jag håller med om att det är exakt så lätt att koka ris om det ska vara perfekt. Visst, de flesta bryr sig inte ens om skillnaden mellan bra och perfekt pasta, där skillnaden är större och fönstret för koktid och serveringstid är ganska litet, men vill man ha bästa möjliga resultat så kommer en riskokare vara en fördel även där. Åtminstone om man har en lite mer avancerad version som inte bara har en termostat.

Tyvärr har min lathet gjort att jag inte skaffat en själv, trots att jag vet att jag skulle uppskatta det. Jag har dock en enklare modell som jag fick för en massa år sedan men den gör inte bättre ris än man gör i en kastrull. Dock är det helt klart skönt att kunna fokusera fullt på övriga matlagningen, alternativt hinna med något annat medan riset blir klart vilket frigör klart mer än 60 sekunder. Jag bryr mig dock om resultatet så jag har varit lite väl dum i min lathet att inte byta ut den tidigare.

Vad gäller att kunna göra andra saker så finns det ju massor av saker man kan laga i riskokare. Det kommer dock inte vara någon direkt anledning till att jag skaffar en bättre.

Permalänk
Medlem
Skrivet av kode:

Borstar du tänderna? Med fluortandkräm?

Finns många konspirationsteoretiker som undviker fluortandkräm…

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Har för mig att det redan varit uppe till diskussion i den här tråden (och i en del olika mat-forum och sammanfattar (efter mitt kanske inte helt tillförlitliga minne):

Ris odlat i USA har högre halt av arsenik än annat ris med undantag för det ris som odlas i Kalifornien (som ligger på låga nivåer). Japanskt ris har lägre arsenikhalt än ris odlat i andra delar av Asien. Ris odlat i Afrika lär ha lägst arsenikhalt av allt ris och ris odlat i Grekland har högre arsenikhalt än annat europeiskt odlat ris.

Med det sagt är rekommendationen, baserat på ett medeltal av arsenikhalt för alla rissorter sammantaget, att barn under sex år inte bör äta ris och att barn som är sex år eller äldre inte ska äta ris mer än 4 gånger i veckan. För vuxna finns inga rekommendationer om ett högsta intag av ris.

Jag köper japanskt ris, äter ris minst ett par gånger i veckan, minns inte mer än det jag skrivit ovan men minns att min konsumtion av ris resulterar i arseniknivåer långt under högsta rekommenderade dos.

Somliga menar att man ska skölja riset, vilket de flesta gör, andra att man ska koka riset i ett överflöd av vatten och hälla av det mesta när riset är nästan klart.

Jag sköljer riset noga och kokar sedan riset i riskokare. Funkar bra. Har ätit mycket ris sedan mycket länge och mår bra.

Har aldrig sköljt riset 😱

Skulle vara intressant med ett test på sköljning vs koka hälla av vs blötlägga vs bar koka utan att göra nått.

Koka med överflöd av vatten och hälla av måste ju resultera i den sämsta smakupplevelsen, då får man sånthär halvgrötigt ris som fortfarande är blött väl. Har alltid kokat under lock i kastrull exakt så det är torrt efter ca 15min och sen låtit det stå 5 min till under lock med avstängd värme.

Visa signatur

|ASUS Z170-A||6700K@4.6Ghz||Corsair H50 Scythe GT 1450RPM PnP||16GB Crucial DDR4 2133Mhz@2800Mhz||MSI RTX 3070||Crucial P3 2TB||Corsair HX 1050W||Fractal Design - Define R2 Black Pearl|Citera för svar
Fotoblogg: PlanetStockholm

Permalänk
Medlem

Ris ska ju kokas tills vattnet är helt borta och sen ångas för att få rätt smak och textur

Koka med för mycket vatten låter galet

Permalänk
Medlem
Skrivet av GuuFi:

Det är inte lathet, det är bekvämt och ger tid för annan matlagning utan att behöva bekymra sig för riset, som kan stå i en timme utan att förstöras med rätt riskokare.

Men varför skulle man låta riset stå en timme? Man lagar väl för fasen mat för att man ska äta...

Att koka ris i vanlig kastrull är nog nivå A1 i matlagning.
1. Häll i önskad mängd ris.
2. Häll på antingen kallvatten som får koka upp i kastrullen, eller förkokat vatten.
3. Låt koka i ca 18-20 min.
4. Häll av vattnet.
Klart!

Riskokare tillför noll och intet, utan tar bara upp plats och kostar.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Ris ska ju kokas tills vattnet är helt borta och sen ångas för att få rätt smak och textur

Koka med för mycket vatten låter galet

Dumheter! Ris ska kokas med ett överflöd av vatten.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Dumheter! Ris ska kokas med ett överflöd av vatten.

Jag tror verkligen inte det stämmer

Permalänk
Medlem
Skrivet av medbor:

Jag tror verkligen inte det stämmer

Det stämmer. Det är bara dumt och onödigt komplicerat att larva sig med att "koka in" vattnet och annat sånt trams som folk håller på med. Koka ris är ju så satans enkelt. Men folk gillar att göra enkla saker på ett komplicerat sätt för att de sett nån fancy kock göra nåt.

Att koka med gott om vatten och hälla av innebär, förutom att riskokning går från jobbigt/dyrt/komplicerat till busenkelt, också att man sköljer bort mycket av den arsenik som annars kokas in i riset.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Det stämmer. Det är bara dumt och onödigt komplicerat att larva sig med att "koka in" vattnet och annat sånt trams som folk håller på med. Koka ris är ju så satans enkelt. Men folk gillar att göra enkla saker på ett komplicerat sätt för att de sett nån fancy kock göra nåt.

Att koka med gott om vatten och hälla av innebär, förutom att riskokning går från jobbigt/dyrt/komplicerat till busenkelt, också att man sköljer bort mycket av den arsenik som annars kokas in i riset.

Jag menar inte alls att jag försöker göra något komplicerat, bara välja rätt mängd vatten, koka, stänga av plattan och låta det stå under lock. Man kanske kan få liknande resultat genom att hälla av med, men har dåliga erfarenheter av att koka på det viset. Ofta blir det grötigt och överkokt, lite slemmig konsistens/yta

Jag kokar alltså också i kastrull, har ingen riskokare om du tror det. Tror inte heller på några vidskepelser

Men du låter lite som min far som lägger pasta i kallt vatten och sedan värmer så det blir en slemmig klump av det, men han tycker det duger

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Men varför skulle man låta riset stå en timme? Man lagar väl för fasen mat för att man ska äta...

Att koka ris i vanlig kastrull är nog nivå A1 i matlagning.
1. Häll i önskad mängd ris.
2. Häll på antingen kallvatten som får koka upp i kastrullen, eller förkokat vatten.
3. Låt koka i ca 18-20 min.
4. Häll av vattnet.
Klart!

Riskokare tillför noll och intet, utan tar bara upp plats och kostar.

Du får naturligtvis använda kastrull för att koka ditt ris och göra vad du vill i övrigt i ditt kök. Jag har använt riskokare i mer än 50 år och sparat många timmar på att slippa hålla koll på ris i kastrull. I min gröna ungdom använde jag tryckkokare för att snabba upp kokningen men efter en katastrof med den metoden gick jag över till riskokare. Den riskokare jag använder idag är mer som en multikokare med huvudfokus på ris. Den klarar av en massa maträtter med fantastiskt resultat och är väl värd pengarna.
Med ditt recept får man i bästa fall halvtaskigt ris. I min riskokare får jag alltid perfekt ris och behöver aldrig hälla av något överflöd av vatten. Riset är lagom fuktigt, fluffigt och smakar fantastiskt. Mitt recept bygger på japanskt ris och ser ut så:
1. Skölj lagom mängd med ris och häll det i riskokaren.
2. Häll på rätt mängd med vatten.
3. Tryck på "På".
4. Gör något annat, t.ex. laga resten av maten, tills den glada trudelutten signalerar att riset är färdigt.
Klart! (perfekt ris)

I min japanska riskokare gör jag dessutom
perfekt ångade grönsaker
grytor av olika slag
soppor
jäser deg
+ ett antal japanska och kinesiska maträtter
+ alla soters slow-cook-recept
och det går att koka ris och ånga grönsaker samtidigt (båda blir perfekta).

Det går också, men jag har inte testat, att göra färskost av filmjölk.

Vill man kan man använda en multikokare. De gör hyfsat ris och kan mycket mer än min riskokare men fokus är på annan matlagning än ris.

Numera är barnen utflugna och har egna familjer men på den tiden då vi var fem i familjen var det två redskap i köket som var i ständig användning, riskokaren och stekbordet (ett stekbord av japansk modell med höga kanter så man kan laga ett flertal asiatiska rätter i/på det) och om stekbordet var igång så var riskokaren det också.
Numera är det bara när barnen är på besök som stekbordet åker fram men riskokaren används om inte dagligen så i alla fall flera gånger i veckan. Faktiskt lika ofta som andra köksredskap.

Men du får naturligtvis fortsätta att leva utan riskokare och reta dig på att det finns de som har och använder dem. Det här har förresten avhandlats flera gånger tidigare i den här tråden. Då och då dyker det upp någon som profeterar mot riskokare men vi som har dem framhärdar. Vi är ett segt och uthålligt släkte och ser inte ner på er andra (i alla fall inte med förakt men kanske med ett milt överseende ).

Permalänk
Medlem
Skrivet av nidas:

Nog för att du är göteborgare, men det är något allvarligt fel på dig, efter 8 resor till japan så kan jag med gott samvete säga att den som går igång på japansk frukost behöver ett romantiskt möte med en spikklubba eller kommer från västkusten

Vi kan konstatera att det krävs en något förfinad smak för att uppskatta nyanserna i det japanska köket. Skotta i sig Yoggi och havrefras som en grottmänniska kan man göra hemma.

Visa signatur

"I maintain nonetheless that a yin-yang dualism can be overcome. With sufficient enlightenment we can give substance to any distinction: mind without body, north without south, pleasure without pain. Remember, enlightenment is a function of willpower, not of physical strength." - Chairman Sheng-ji Yang, Essays on Mind and Matter

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Det stämmer. Det är bara dumt och onödigt komplicerat att larva sig med att "koka in" vattnet och annat sånt trams som folk håller på med. Koka ris är ju så satans enkelt. Men folk gillar att göra enkla saker på ett komplicerat sätt för att de sett nån fancy kock göra nåt.

Att koka med gott om vatten och hälla av innebär, förutom att riskokning går från jobbigt/dyrt/komplicerat till busenkelt, också att man sköljer bort mycket av den arsenik som annars kokas in i riset.

Hälla av vatten när man kokar jasminris? Vet inte om du är okunnig eller dum på riktigt. Din kommentar spär ju på myten att svenskar inte har någon form av gastronomi i högre grad. Riskokaren förenklar för de flesta människorna där jobbar inte 8 timmar arbetsdag utan jobbar betydligt längre. Därför kör man minsta motståndets lag och köper en riskokare. Även innan det kom avancerade riskokare så minns jag iaf att släktingarna kört ett extra galler och ångkokade en rätt i riskokaren.

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Hälla av vatten när man kokar jasminris? Vet inte om du är okunnig eller dum på riktigt. Din kommentar spär ju på myten att svenskar inte har någon form av gastronomi i högre grad. Riskokaren förenklar för de flesta människorna där jobbar inte 8 timmar arbetsdag utan jobbar betydligt längre. Därför kör man minsta motståndets lag och köper en riskokare. Även innan det kom avancerade riskokare så minns jag iaf att släktingarna kört ett extra galler och ångkokade en rätt i riskokaren.

Jasminris befattar jag mig inte med. Ris ska inte klibba. Det ska vara torrt och glatt.
Jag förstår att man vill ha klibbris i områden där man inte lärt sig av med att äta med pinnar, men i resten av världen där det finns sked och gaffel så kan man slippa klibbris.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Jag har använt riskokare i mer än 50 år och sparat många timmar på att slippa hålla koll på ris i kastrull.

Men man behöver inte hålla koll. Häll på, låt koka tills det gått ca 18-20 min, och häll av. Ingen passning behövs. Inget kokar torrt eller bränner. Arbetsinsatsen för en portion ris är kanske 20-30 sekunder, med att hälla upp önskad mängd, hälla i vatten, vrida på plattan och sen hälla av.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Jasminris befattar jag mig inte med. Ris ska inte klibba. Det ska vara torrt och glatt.
Jag förstår att man vill ha klibbris i områden där man inte lärt sig av med att äta med pinnar, men i resten av världen där det finns sked och gaffel så kan man slippa klibbris.

Då blir din värld otroligt liten. men en fundering är vad din input blir för alla de andra som vill äta klibbris. Är det bra att köpa en riskokare eller ska man koka i kastrull?

Permalänk
Medlem

Jag håller med cyklonen riskokare är onödigt, ungefär som popcornmaskin, glassmaskin eller brödknådare.
Det blir en jäkla massa disk och många maskiner som tar upp onödig plats, men visst bor man i ett slott så vill man kanske fylla ut alla kvadratmeter med någonting.

Nyare spisar har inbyggt timer, så man behöver inte vara orolig över att det bränns.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.