När riskokare blev nationell (nörd)angelägenhet

Permalänk
Medlem

Min granne är en rätt så nyligen pensionerad man. Kroniskt ensam och allmänt eländig. Han har gjort några taffliga försök till att få hem en kvinna till huset, men det är nog helt enkelt hans personlighet som skrämmer iväg dom. Den sista jag såg hos honom var en liten thailändska.
Jag höll tummarna. Kanske skulle han äntligen få lite sällskap om kvällarna, och hon en trygg tillvaro på en rätt naturskön lugn plats.
De tog inte många dagar innan jag såg en riskokare på diskbänken i hans kök när jag gick förbi. Rimligt, tänkte jag. På kvällen luktade det härligt thailändskt. Dagen efter såg jag dom grävandes i hans kompost. Det såg ut som iaf han trivdes.
Det var sista gången jag såg henne. Jag frågade honom någon vecka efter när han skulle få hit sällskapet igen, till helgen trodde han. Helgen kom och gick men ingen liten dam kom för att hälsa på honom. Jag frågade igen några veckor senare, men då visste han inte. Han sa att hon hade mycket just nu men att han funderade på att åka till henne för att tala ut.
Sedan hörde jag inget mer, och jag kunde inte med att fråga heller.
Riskokaren stod kvar på diskbänken i flera månader, men en dag var den borta.

Permalänk

Har en kastrull i teflon med lock som levererar identiskt resultat, den används bara för ris och potatis då det blir perfektion varenda gång. Då riskokaren är i grunden bara en teflonkastrull med lock plus timer, det är ingen magi bakom det. Slipp extra maskiner i hemmet och införskaffa en teflonkastrull.

Innan någon frågar, modellen jag har är Pyrex som köptes för 11 år sedan för en ca 149kr och än sitter ytbeläggningen oskadd.

Visa signatur

Spelburk: R7 5700X | 5700 XT | 32GB RAM | MSI B350M PRO-VDH

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Någon som vet om det finns någon kampanj ute just nu där man kan köpa antingen 10 kg / 15 kg / 20 kg sushiris till ett bra pris?

https://pongmarket.se/ris-kortkornigtris-runt-10kg-yumenishik...

Ett utmärkt sushiris. Och till ett bra pris.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Phat^Trance:

Någon som vet om det finns någon kampanj ute just nu där man kan köpa antingen 10 kg / 15 kg / 20 kg sushiris till ett bra pris?

Ett till ris från pong market men det har jag inte testat: https://pongmarket.se/sushiris-9,07kg-dachi/

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kärlekstrollet:

Har en kastrull i teflon med lock som levererar identiskt resultat, den används bara för ris och potatis då det blir perfektion varenda gång. Då riskokaren är i grunden bara en teflonkastrull med lock plus timer, det är ingen magi bakom det. Slipp extra maskiner i hemmet och införskaffa en teflonkastrull.

Innan någon frågar, modellen jag har är Pyrex som köptes för 11 år sedan för en ca 149kr och än sitter ytbeläggningen oskadd.

Den "teflonkastrull" jag har köptes för 21 år sedan och har levererat perfekt ris hela tiden. Den var i o f s dyrare än din men har ju en timer och ett kokprogram som gör att jag kan fixa mitt ris när jag vill, be den att riset ska vara klart en viss tid och det är inte allt, den låter mig laga alla möjliga japanska maträtter med minsta ansträngning. Den används inte för potatis. Den kräver ingen passning och den har varit värd sitt pris flera gånger om. Märket är Zojirushi och den är i "mint condition" fortfarande förutom att backupbatteriet har tagit slut men det kan jag leva med. Om du ska laga någon av alla de maträtter min Zojirushi klarar av behöver du betydligt mer än en Pyrex teflonkastrull för 149 kr. Skulle gissa på en hel del flera hundralappar och jag gissar dessutom att du har en del andra matlagningsgrejer som jag antagligen slipper. En modern riskokare kan mycket mer än bara laga ris till perfektion men, det är klart, den duger inte till att koka potatis, eller, kanske kan den det men jag har en vanlig kastrull (utan teflon) för det ändamålet och faktiskt kan den kastrullen användas till mer än potatis. Idag har jag gjort en härlig paprikasås i den till pastan som jag kokade i en annan kastrull, inte heller den med teflon i så idag fick riskokaren vila.

Permalänk
Skrivet av serafim:

Den "teflonkastrull" jag har köptes för 21 år sedan och har levererat perfekt ris hela tiden. Den var i o f s dyrare än din men har ju en timer och ett kokprogram som gör att jag kan fixa mitt ris när jag vill, be den att riset ska vara klart en viss tid och det är inte allt, den låter mig laga alla möjliga japanska maträtter med minsta ansträngning. Den används inte för potatis. Den kräver ingen passning och den har varit värd sitt pris flera gånger om. Märket är Zojirushi och den är i "mint condition" fortfarande förutom att backupbatteriet har tagit slut men det kan jag leva med. Om du ska laga någon av alla de maträtter min Zojirushi klarar av behöver du betydligt mer än en Pyrex teflonkastrull för 149 kr. Skulle gissa på en hel del flera hundralappar och jag gissar dessutom att du har en del andra matlagningsgrejer som jag antagligen slipper. En modern riskokare kan mycket mer än bara laga ris till perfektion men, det är klart, den duger inte till att koka potatis, eller, kanske kan den det men jag har en vanlig kastrull (utan teflon) för det ändamålet och faktiskt kan den kastrullen användas till mer än potatis. Idag har jag gjort en härlig paprikasås i den till pastan som jag kokade i en annan kastrull, inte heller den med teflon i så idag fick riskokaren vila.

Du behöver inte bli så kränkt över att någon kritiserar myten om att man bara får perfekt ris med riskokare att koka ihop en sådan halvsann historia.

Riskokare är i grunden bara en teflonkastrull med timer, det finns extraprogram men dessa kostar lite mer och då marknadsförs produkten att den kan göra mer till exempel justera temperaturer efter en viss tid vilket gör att den kan göra andra grejer än bara ris. Något annat som också kan göra detta? Du, som känner av i luften att ca 10 minuter har gått och du ska sänka eller höja temperaturen på spisen.

Visa signatur

Spelburk: R7 5700X | 5700 XT | 32GB RAM | MSI B350M PRO-VDH

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kärlekstrollet:

Du behöver inte bli så kränkt över att någon kritiserar myten om att man bara får perfekt ris med riskokare att koka ihop en sådan halvsann historia.

Riskokare är i grunden bara en teflonkastrull med timer, det finns extraprogram men dessa kostar lite mer och då marknadsförs produkten att den kan göra mer till exempel justera temperaturer efter en viss tid vilket gör att den kan göra andra grejer än bara ris. Något annat som också kan göra detta? Du, som känner av i luften att ca 10 minuter har gått och du ska sänka eller höja temperaturen på spisen.

Låter mest som du är kränkt över att endel föredrar bekvämt och förutsägbart. Det är dig fortfarande fritt att göra allt manuellt.
Man behöver dock inte ens en teflonkastrull, så det kan ju bli nästa projekt för dig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kärlekstrollet:

Du behöver inte bli så kränkt över att någon kritiserar myten om att man bara får perfekt ris med riskokare att koka ihop en sådan halvsann historia.

Jag är inte kränkt. Undrar lite grand varför du bekymrar dig om att skriva ett sånt inlägg i en tråd som handlar om riskokare. Tycker du inte att du behöver en riskokare så OK. Dessutom är det en sann historia. Jag har haft riskokare i mer än 50 år och de första var just bara riskokare med timer, möjlighet att starta vid en viss tid, möjlighet att laga några andra risrätter och varmhållning då riset var klart. Men sen ungefär 30 år tillbaka har mina riskokare kunnat väsentligt mycket mer.

Skrivet av Kärlekstrollet:

Riskokare är i grunden bara en teflonkastrull med timer, det finns extraprogram men dessa kostar lite mer och då marknadsförs produkten att den kan göra mer till exempel justera temperaturer efter en viss tid vilket gör att den kan göra andra grejer än bara ris. Något annat som också kan göra detta? Du, som känner av i luften att ca 10 minuter har gått och du ska sänka eller höja temperaturen på spisen.

Men jag behöver inte bry mig om att hålla reda på tiden, lagar jag en maträtt som kräver att jag gör något mitt i matlagninngen så berättar min riskokare när det är dags, går i vila tills jag åtgärdat, vad det nu är, och fortsätter sedan matlagningen. Lagar man mat åt en hord ungar, vilket i o f s var ett bra tag sedan, så är det skönt att kunna ägna sig åt annat än att passa riset eller vad man nu lagar i riskokaren. Det finns så mycket annat som kräver ens uppmärksamhet. Och lite lat har jag blivit av att ha en sådan matlagningshjälp. Jag har några andra maskiner också men det hör hemma i en annan tråd
Lättja är en dygd, liksom att kunna ta ett mothugg utan att bli kränkt.

Permalänk
Skrivet av serafim:

Jag är inte kränkt. Undrar lite grand varför du bekymrar dig om att skriva ett sånt inlägg i en tråd som handlar om riskokare. Tycker du inte att du behöver en riskokare så OK. Dessutom är det en sann historia. Jag har haft riskokare i mer än 50 år och de första var just bara riskokare med timer, möjlighet att starta vid en viss tid, möjlighet att laga några andra risrätter och varmhållning då riset var klart. Men sen ungefär 30 år tillbaka har mina riskokare kunnat väsentligt mycket mer.

Mitt svar var riktat mot alla ogrundade inlägg i denna tråd som insisterar att det går inte att få perfekt ris utan en riskokare.

Då inte alla lever med ett gigantiskt kök hemma och har en elektrisk grunka för varenda råvara hemma. Jag har inget emot att folk älskar sina riskokare men att sprida osanning för andra att det är det enda och rätta alternativet för att koka ris är fel.

Visa signatur

Spelburk: R7 5700X | 5700 XT | 32GB RAM | MSI B350M PRO-VDH

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kärlekstrollet:

Mitt svar var riktat mot alla ogrundade inlägg i denna tråd som insisterar att det går inte att få perfekt ris utan en riskokare.

Då inte alla lever med ett gigantiskt kök hemma och har en elektrisk grunka för varenda råvara hemma. Jag har inget emot att folk älskar sina riskokare men att sprida osanning för andra att det är det enda och rätta alternativet för att koka ris är fel.

Ojdå! Ingen säger att man måste ha en riskokare och storleken på köket har inget med saken att göra heller.

Flera andra personer har redan framhållit att det går att få bra resultat med en vanlig kastrull, t.o.m. utan teflon, om jag minns rätt.

Du kan lugnt lägga ner ditt korståg mot riskokare och deras ägare. Vi andra kommer fortsätta att ge goda råd till de som undrar över riskokare och vilka rissorter som är bra för olika ändamål.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kärlekstrollet:

Mitt svar var riktat mot alla ogrundade inlägg i denna tråd som insisterar att det går inte att få perfekt ris utan en riskokare.

Då inte alla lever med ett gigantiskt kök hemma och har en elektrisk grunka för varenda råvara hemma. Jag har inget emot att folk älskar sina riskokare men att sprida osanning för andra att det är det enda och rätta alternativet för att koka ris är fel.

Ja, nä.. Vi lägger väl ner den har tråden då.

Visa signatur

SPELA: 13900K - Gaming X Trio 4090
LEVA: OnePlus 12 - MacBook Air M2 13"
PLÅTA: Canon C70, R3, 1DX mkII, BMPCC6K
LYSSNA: KRK Rokit RP8 G4, Beyerdynamic DT 1990 PRO
FLYGA: DJI FPV, Avata

Permalänk
Medlem
Skrivet av Kärlekstrollet:

Du behöver inte bli så kränkt över att någon kritiserar myten om att man bara får perfekt ris med riskokare att koka ihop en sådan halvsann historia.

Riskokare är i grunden bara en teflonkastrull med timer, det finns extraprogram men dessa kostar lite mer och då marknadsförs produkten att den kan göra mer till exempel justera temperaturer efter en viss tid vilket gör att den kan göra andra grejer än bara ris. Något annat som också kan göra detta? Du, som känner av i luften att ca 10 minuter har gått och du ska sänka eller höja temperaturen på spisen.

En miljard asiater kan ju inte ha fel. När jag har hälsat på släktingar/bekanta/vänner i Asien så är det INGEN som saknar en riskokare i hushållet. Bara du har rätt mängd vatten i förhållande till ristypen så blir det också perfekt resultat för 105:e gången.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Electrizer:

Min granne är en rätt så nyligen pensionerad man. Kroniskt ensam och allmänt eländig. Han har gjort några taffliga försök till att få hem en kvinna till huset, men det är nog helt enkelt hans personlighet som skrämmer iväg dom. Den sista jag såg hos honom var en liten thailändska.
Jag höll tummarna. Kanske skulle han äntligen få lite sällskap om kvällarna, och hon en trygg tillvaro på en rätt naturskön lugn plats.
De tog inte många dagar innan jag såg en riskokare på diskbänken i hans kök när jag gick förbi. Rimligt, tänkte jag. På kvällen luktade det härligt thailändskt. Dagen efter såg jag dom grävandes i hans kompost. Det såg ut som iaf han trivdes.
Det var sista gången jag såg henne. Jag frågade honom någon vecka efter när han skulle få hit sällskapet igen, till helgen trodde han. Helgen kom och gick men ingen liten dam kom för att hälsa på honom. Jag frågade igen några veckor senare, men då visste han inte. Han sa att hon hade mycket just nu men att han funderade på att åka till henne för att tala ut.
Sedan hörde jag inget mer, och jag kunde inte med att fråga heller.
Riskokaren stod kvar på diskbänken i flera månader, men en dag var den borta.

Gör ont i hjärtat att läsa. Stackars gamle man. Inser att jag har det väldigt bra med "min" kvinna som fortfarande står ut med mig efter 35 år. Hoppas att han åtminstone har goda vänner som kan hjälpa honom att lindra ensamheten.

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Gör ont i hjärtat att läsa. Stackars gamle man. Inser att jag har det väldigt bra med "min" kvinna som fortfarande står ut med mig efter 35 år. Hoppas att han åtminstone har goda vänner som kan hjälpa honom att lindra ensamheten.

Nej, det är ingen rolig situation. Han har inte så mycket vänner, inte dom hälsar på honom iaf. Men bror och syster som bor nära som han träffar mycket.

Permalänk

Sista sidan i tråden verkar ha gått lite OT men hoppas ändå man kan få en bra rekommendation på en riskokare. Mitt enda krav är att den klarar av minst 8 deciliter okokt ris. Jag har tidigare alltid kokat riset i micron men när man går över 5 deciliter okokt ris så är det svårt att få till det bra tycker jag.

Visa signatur

Fractal define XL R2, Asus maximus VII hero, core i7 4790K, Corsair Dominator Platinum 16GB, Asus 680 DC2T

Permalänk
Medlem
Skrivet av liorcifer:

Sista sidan i tråden verkar ha gått lite OT men hoppas ändå man kan få en bra rekommendation på en riskokare. Mitt enda krav är att den klarar av minst 8 deciliter okokt ris. Jag har tidigare alltid kokat riset i micron men när man går över 5 deciliter okokt ris så är det svårt att få till det bra tycker jag.

Yum-Asia har bra riskokare
för 5,5 koppar = 9 dl , t.ex. Yum-Asias egna Kumo,
för 8 koppar = 14,4 dl, t.ex. deras Bamboo
och sedan säljer de också riskokare av märket Zojirushi som är mycket dyrare och som du kan få med 3, 5,5, 8 eller 10 koppars kapacitet, 10 koppar = 18 dl okokt ris.

Permalänk
Skrivet av serafim:

Yum-Asia har bra riskokare
för 5,5 koppar = 9 dl , t.ex. Yum-Asias egna Kumo,
för 8 koppar = 14,4 dl, t.ex. deras Bamboo
och sedan säljer de också riskokare av märket Zojirushi som är mycket dyrare och som du kan få med 3, 5,5, 8 eller 10 koppars kapacitet, 10 koppar = 18 dl okokt ris.

Tack så mycket, ska kolla in deras grejer.

En annan fråga. Hur ser experterna på de riskokare som finns på netonnet, elgiganten och så vidare? Har bara googlat lite snabbt men de verkar ju också ha en del att välja på.

Visa signatur

Fractal define XL R2, Asus maximus VII hero, core i7 4790K, Corsair Dominator Platinum 16GB, Asus 680 DC2T

Permalänk
Medlem
Skrivet av liorcifer:

Tack så mycket, ska kolla in deras grejer.

En annan fråga. Hur ser experterna på de riskokare som finns på netonnet, elgiganten och så vidare? Har bara googlat lite snabbt men de verkar ju också ha en del att välja på.

Av egen erfarenhet så funkar de väldigt okej. Det ger helt okej ris men oftast med en bränd hinna i botten. De duger för en som inte är så intresserad av annat än att äta lite ris till sin korv stroganoff.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av liorcifer:

Tack så mycket, ska kolla in deras grejer.

En annan fråga. Hur ser experterna på de riskokare som finns på netonnet, elgiganten och så vidare? Har bara googlat lite snabbt men de verkar ju också ha en del att välja på.

Skrivet av Sarato:

Av egen erfarenhet så funkar de väldigt okej. Det ger helt okej ris men oftast med en bränd hinna i botten. De duger för en som inte är så intresserad av annat än att äta lite ris till sin korv stroganoff.

Håller med @Sarato här men med den extra åsikten att man ska akta sig för riskokare, multikokare m.m som inte har ett lock som kan låsas och är försett med någon slags tätning. Sådana kokare skvätter rejält med vatten omkring sig.

Permalänk
Medlem

Kör för tillfälligt en riskokare från Panda som jag är väldigt nöjd med. Någon som vet hur man kan piffa upp riset med lite smak?

Permalänk
Avstängd

Kan vara den bästa investeringen jag gjort på länge, underbar pryl.

Blir aldrig fel eller fastnar i botten som i en kastrull

Mycket enkelt också när man gör stora portioner till matlådor

Permalänk
Medlem
Skrivet av addictyo:

Kör för tillfälligt en riskokare från Panda som jag är väldigt nöjd med. Någon som vet hur man kan piffa upp riset med lite smak?

Finns många förslag på nätet, sök t.ex. på "ways to flavor rice".
Några träffar:
https://www.tiger-corporation.com/en/usa/feature/blog/tips/10... (funkar nog även om du inte har en Tiger)
https://greedy-panda.com/ (mera en kokbok...)
https://carolinarice.com/cooking/6-tasty-mix-ins-to-upgrade-w...
https://www.tastingtable.com/1175237/14-ways-to-add-more-flav... (gillar inte adblocker)
https://www.thescramble.com/cooking-basics/ways-to-liven-up-p...
https://heated.medium.com/15-thirty-second-ways-to-jazz-up-pl... (måste bli medlem om man ska se allt)

Permalänk
Medlem
Skrivet av addictyo:

Kör för tillfälligt en riskokare från Panda som jag är väldigt nöjd med. Någon som vet hur man kan piffa upp riset med lite smak?

Sökte också på "piffa upp ris med mera smak" och "smaksatt ris" och fick så många träffar att jag inte visar dem här utan bara tipsar om sökningen. Har också folk i bekantskapskretsen som kommer från andra matkulturer. Kanske söka på "asiatiskt smaksatt ris" och minns också att Zeina (Zeinas Kitchen) brukar ha smaksatt ris till en del av sina maträtter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av liorcifer:

Tack så mycket, ska kolla in deras grejer.

En annan fråga. Hur ser experterna på de riskokare som finns på netonnet, elgiganten och så vidare? Har bara googlat lite snabbt men de verkar ju också ha en del att välja på.

Ett gammalt, men ok klipp: https://www.youtube.com/watch?v=JSsrUgNt6K8

Permalänk
Medlem
Skrivet av serafim:

Sökte också på "piffa upp ris med mera smak" och "smaksatt ris" och fick så många träffar att jag inte visar dem här utan bara tipsar om sökningen. Har också folk i bekantskapskretsen som kommer från andra matkulturer. Kanske söka på "asiatiskt smaksatt ris" och minns också att Zeina (Zeinas Kitchen) brukar ha smaksatt ris till en del av sina maträtter.

Funkar detta också i riskokare?

Permalänk
Medlem
Skrivet av addictyo:

Funkar detta också i riskokare?

Ja, det gör det men i en del riskokare kräver vissa tillägg att man använder ett annat program än det vanliga för att bara koka vitt ris. Kolla i manualen för din riskokare. Jag har ofta använt lite kryddor eller buljong i stället för vatten och det har inte krävt modifierat program. Då jag har haft grönsaker och ibland lite fisk eller kött i riset så har det krävt ett annorlunda program eller en annan nivå med vatten, ofta i kombination med att jag inte kunnat ha full mängd med ris. Men det finns recept för sånt på nätet och en del riskokare har ett antal olika program inbyggda.

Permalänk

Hej! Funderar på att köpa en riskokare och väger mellan Yumasias Panda mini och Sakura. Jag har ett hushåll på två vuxna och två småbarn, men dom är växer ju hela tiden och är snart tonåringar.

Något som gör mig förvirrad är att Panda Mini rekommenderas till 1-3 personer, trots att den kokar drygt 6dl okokt ris. Hemma hos mig är 1 dl okokt ris en dryg portion för en vuxen, är det onormalt? Sakura klarar ju av att koka 15 dl okokt ris, total overkill hemma hos mig.

Det vore ju gött om jag kunde klara att koka ris till fyra personer men Panda mini och slippa köpa Sakura, mest för storlekens skull. Vad säger ni som äger eller har använt respektive kokare?

Permalänk
Medlem
Skrivet av I_KILL_HORSES:

Hej! Funderar på att köpa en riskokare och väger mellan Yumasias Panda mini och Sakura. Jag har ett hushåll på två vuxna och två småbarn, men dom är växer ju hela tiden och är snart tonåringar.

Något som gör mig förvirrad är att Panda Mini rekommenderas till 1-3 personer, trots att den kokar drygt 6dl okokt ris. Hemma hos mig är 1 dl okokt ris en dryg portion för en vuxen, är det onormalt? Sakura klarar ju av att koka 15 dl okokt ris, total overkill hemma hos mig.

Det vore ju gött om jag kunde klara att koka ris till fyra personer men Panda mini och slippa köpa Sakura, mest för storlekens skull. Vad säger ni som äger eller har använt respektive kokare?

Jag har en riskokare på 3,5 koppar ris (samma mängd som Panda) och det har fungerat till en familj på två vuxna och tre barn. I o f s har vi någon gång gjort mera ris men då bara om det varit fler än familjen som äter. Då stjälpte vi upp riset i en bunke och satte på nytt på "snabbkok" och det var klart innan alla hunnit äta färdigt. Äter man inte jättemycket per person så tror jag att Panda räcker men å andra sidan måste man inte koka fulla kapaciteten ris varje gång, så Sakura fungerar ju även för att koka mindre än 8 koppar ris.

Permalänk
Skrivet av serafim:

Jag har en riskokare på 3,5 koppar ris (samma mängd som Panda) och det har fungerat till en familj på två vuxna och tre barn. I o f s har vi någon gång gjort mera ris men då bara om det varit fler än familjen som äter. Då stjälpte vi upp riset i en bunke och satte på nytt på "snabbkok" och det var klart innan alla hunnit äta färdigt. Äter man inte jättemycket per person så tror jag att Panda räcker men å andra sidan måste man inte koka fulla kapaciteten ris varje gång, så Sakura fungerar ju även för att koka mindre än 8 koppar ris.

Tack för input, jag tycker nog det passar oss bättre att köpa en riskokare som behöver förstärkning de gånger det vankas gäster och dessutom ris, snarare än en riskokare som nästan aldrig körs på maxkapacitet. Sakuran är ändå 41 cm djup, nästan lika stort som min micro är bred.

Permalänk
Medlem

Är i Thailand och funderar på att köpa en Zojirushi att ta med hem, finns en DSQ 1,8-litersmodell som kostar runt 1800 kr. Frågan är om det är ett bättre köp än en Tum Asia Bamboo där hemma. Zojirushin är billigare här, men är inte induktion. Vad tror ni?