Permalänk
Geeks
Jobbar med data
Skrivet av Son of Qwerty:

Eller haha vafan, nu slogs jag ju av att UK/US-varianterna såklart inte har {[]} på någon vettig plats heller utan kommer behöva nås via lager oavsett. Jaja, det får väl bli Nordic ändå.

Vad det står på knapparna spelar ingen roll, annat än när du tittar ned på dem. Du kan placera å där w är om du så önskar. Eller skriva åäö med tumknapparna. Alla knappar är programmeringsbara, och man skapar en numpad och symbollager, det är i princip något alla har.

Du kan alltid ladda ned programvaran och leka runt, den stödjer virtuella tangentbord.

Permalänk
Skrivet av Son of Qwerty:

Precis, därav min poäng med att... om jag ändå kommer behöva göra såhär så känns vinsten med ett Nordic-tangentbord väldigt poänglös. Som att få det värsta av två världar (både åäö på dåliga platser men också krångla till det med {[]}). Kanske får kontakta Dygma och se om jag kan ändra min beställning till en UK/US istället. Jobbar ju ändå på ett internationellt företag och 95% av skrivandet är ändå på engelska...

EDIT: Eller haha vafan, nu slogs jag ju av att UK/US-varianterna såklart inte har {[]} på någon vettig plats heller utan kommer behöva nås via lager oavsett. Jaja, det får väl bli Nordic ändå.

Jag vet inte riktigt hur du vill ha det, men jag har det såhär.

Permalänk

Hur är det med Keychron Q11, 75% och finns med ISO.
Ser mer ut som ett traditionellt tangentbord, fast delat på mitten.. kanske inte blir lika ergonomiskt?

Permalänk
Geeks
Jobbar med data
Skrivet av e_kjellgren:

Hur är det med Keychron Q11, 75 [...] kanske inte blir lika ergonomiskt?

Utan att ha använt det själv:
+ Split-keyboard
+ QMK
+ MX-brytare
+ Priset
+ Hot-swap
+ Lågt chassi (inga höga vinklar)
+/- Staggered
- Finns ingen tenting (går att 3d-printa egen)
- ABS-keycaps

Ergonomi är en väldigt personlig sak, så vad som är rätt för dig behöver inte vara rätt för en annan. Det är ett fint pris och står sig bra mot konkurrenterna när det gäller färdigbyggda split keyboard*. Skulle dock varit trevligt med tenting, där den går lite bet. Det finns ju dyrare tangentbord t.ex. Dygma Raise, men beror på vad man är ute efter och vill "lösa".

* Freestyle Edge, Cloud Nine (har bättre tenting) och Core Mechanics Project 0001, ingen av dem har jag provat.

Permalänk

Hoppas det är ok att jag fortsätter med en "allmän" fråga här i denna tråd, är splittade tangentbord endast till nytta för programmerare och gamers, eller skulle en vanlig datoranvändare som jag själv gilla det?

Permalänk
Geeks
Jobbar med data

Det är för alla som sitter och arbetar länge framför en dator. Är bekvämare att skriva på, enligt mig.

Tycker att Dygmas videoklipp och artiklar är informativa gällande ämnet, men självklart har de fokus på sina egna produkter och vinklar så att deras i slutändan är en bättre produkt än deras konkurrenter.

Why are ergonomic keyboards split?

Which keyboard should you buy? - The Ergonomic Journey

Permalänk
Skrivet av e_kjellgren:

Hoppas det är ok att jag fortsätter med en "allmän" fråga här i denna tråd, är splittade tangentbord endast till nytta för programmerare och gamers, eller skulle en vanlig datoranvändare som jag själv gilla det?

Jag byggde mig ett Quefrency sensommaren 2020 i tron/hopp om att det skulle vara perfekt när man gejmar då det skulle bli massa musmatta över. Men tji fick jag då man insåg hur mycket man skrev i konsolen och game-chat vilket skapade problem om en halvan låg åt sidan. Den fick några månader sedan fick jag hem en Planck och det är den layouten jag använder sedan dess.

Permalänk

6750kr för en pimpad Defy, guld med tenting, base rgb och wireless.
7630kr utan pre-sale-rabatten =0

Permalänk
Medlem
Skrivet av jreklund:

Hur gick det med din lilly, colemak och miryoku? Eller kör du på din Dygnma nu?

Permalänk
Geeks
Jobbar med data
Skrivet av Senocs:

Hur gick det med din lilly, colemak och miryoku? Eller kör du på din Dygnma nu?

Jag kör fortsatt Lily58 Pro till vardags och när jag jobbar hemifrån. Har inte blivit att jag släpar den fram och tillbaka; utan på jobbet kör jag fortsatt Qwerty på mitt Func KB-460. Har aldrig varit speciellt snabb på att skriva, utan klockar fortsatt in runt 70-90 WPM på både Qwerty eller Colemak-DH, på Engelska. Det hjälper inte att man har home-row mods påslaget, så Shift (ctrl, alt, alt gr och win) ligger under vanliga bokstäver, att hitta en bra rytm där är svårt.

Har stannar kvar vid Miryoku, men har skapat ett eget symbol-lager med några macro-knappar för VS Code. Har lagt till siffer-raden som jag använder när jag skriver in lösenord. Då jag använder EurKEY för att få åtkomst till åäö genom att hålla ned AltGr så skriver jag långsammare på svenska, men det blir mest engelska nuförtiden, så gör inte så mycket. Det värsta är att skriva versaler av dem, blir en rätt udda grepp man behöver ta då.

Har gjort några förändringar i min set-up sen senaste uppdateringen och det är att jag använder en Keychron V4 med Gateron Pro 2.0 Yellow för att spela med. Blev inte riktigt vän med split och columnar för spel. Att behöva pricka "i" för inventory på högra halvan när man spelar Diablo IV är ingen hitt. Jag har även skaffat den vertikala musen Logitech Lift som jag nu använt i ca 2 månader, vilket såklart var ovant i början, men kommer nu att ha svårt att gå tillbaka (gör ont när jag använder en vanlig sådan).

Dygma Defy är snart (TM) skickad till mig, fick mejl förra veckan om att bekräfta min adress och de ska börja skicka ut dem nästa måndag (18/9) och beroende på vart jag ligger i kön så har jag den i handen någonstans mellan 18/9 - 31/10. De har skickat iväg ca 80st early birds, så det har börjat komma in en radda med bugg rapporter, men det är inte alla som skriver öppet på Discord, så kan ju finnas ett mörkertal där.

Några saker som inte fungerar;
- NKRO
- F13-F24
- 3st blåtands-enheter (kan bara paras ihop med 1st)
- Batteri-nivåerna (visar olika värden om du kopplar in/ur den)
- ...

Det mesta ser ut att ligga på firmware / software sidan, så även fast tangentborden är ca 10 månader försenade har inte koden hunnits färdigställas. Det jag har sett på hårdvarusidan är att vissa enheter har "coil whine" (i brist på ord) liknande problem med LED, vilket är något de upplevt med deras Dygma Raise (deras andra tangentbord) tidigare. Om alla enheter är drabbade eller ej är svårt att säga, då det oftast endast är yngre människor som hör de frekvenserna. De tog sig lite vatten över huvudet på att göra ett trådlöst tangentbord helt klart, de har dock rekryterat flera firmware engineers under tiden.

Firmware är ännu inte open source, de ville putsa på den i ett par månader till innan de släpper den till generella publiken. Deras mjukvara för att konfigurera tangentbordet (Bazecor) har varit open source hela tiden, men stod stilla mellan Jul 29, 2022 och May 15, 2023*. I Aug 2, 2023 (Bazecor 1.3.1) lades det till stöd för tangentbords layouten EurKEY som jag använder, vilket är min första PR till projektet. Har öppnat en till där jag skrivet om större delar i hur man lägger till nya tangentbords layouts, det var rätt grötigt innan.

När väl firmware släpps blir det att försöka ge sig på att porta tangentbordet till QMK**, så jag kan använda mina befintliga inställningar än att använda deras ännu ofullständiga variant. För avancerade användare saknas många funktioner eller så är de bara i Beta-stadiet.

* Det kom en version Nov 9, 2022, men den räknas inte...
** Den trådbundna varianten har hårdvarustöd i QMK. Den trådlösa kommer inte fungera med QMK, ZMK etc. utan du behöver en trådbunden "Neuron" som är baserad på RP2040.

Permalänk
Geeks
Jobbar med data

För ca 6 veckor sedan fick jag en early-bird Dygma Defy TU skickad till mig. En av de första 100 st som gjorts, så att de kunde testa produktionen och sätta upp ramar för deras kvalitetskontroll. Jag väntar på ett WTU (wireless, tenting, underglow) exemplar från deras produktlinje, så kommer inte kunna göra några jämförelser i denna stund. Det här är mina första intryck och en längre recension och mer djupgående om hårdvaran och mjukvaran kommer senare. Något speciellt ni önskar att jag ska testa eller fokusera på?

Varför har det tagit mig 6 veckor att skriva detta? Det tangentbordet jag skriver på nu är inte den första jag fick skickad till mig, utan en ersättnings enhet för att lösa hårdvaruproblem. Ett av felet jag stötte på visade sig vara mjukvarufel. Nu har jag använt tangentbordet som min primära enhet i ca 2 veckor. Nog om det - nu börjar vi!

Inledning

Dygma Defy ser inte ut som ett vanligt tangentbord på många fronter. Det mest uppenbara är att man tagit en yxa och delat det mitt itu. Tangenterna är inte längre horisontellt förskjutna utan ligger nu i linje med varandra och förskjutningen görs nu vertikalt, vilket även görs i grupper, där pek- och lillfinger får två grupper.

Det är även avskalat med antalet tangenter och du behöver jobba i flera dimensioner (lager) för att få åtkomst till de knappar du saknar. Alla tangenter är programmeringsbara och endast fantasin (och mjukvarans begränsningar) sätter gränserna.

Dina tummar får även jobba ordentligt; De ansvar nu för upp till 8 st tangenter i var istället för att båda tar hand om mellanslag. I sitt grundutförande ingår allt detta samt bakrundsbelysta tangenter. Det finns även tre stycken tillägg att köpa för en kostnad om $70-90 st.

Panel / Chassi

Panelen är gjord av borstad aluminium och undersidan och diffuser (för underglow) är gjorda i plast. Jag har tidigare bara ägt tangentbord i plast, så det här ger en helt annan premium känsla.

Palm pads

Använder sig utav minnesskum, fuskläder och magneter för att hållas på plats. Riktigt bekväma och är för egen del ett måste att använda för att få en naturlig lutning upp till tangenterna. De går att ta bort med enkelhet, men håller sig även stadigt på plats vid de mer extrema lutningarna (60 grader). Du kan dock inte ta av hela handledsstödet, då det är en del av chassit.

Switches

Tangentbordet är hot-swap och använder 3 eller 5-pin MX brytare samt lågprofilsbrytare av typen Choc V1 för de fyra lägre tumknapparna. De är monterade i nordlig riktning, mer om det i nästa del.

Keycaps

De använder single shot high quality ABS keycaps, vad som skiljer dessa mot bad quality har jag ingen aning om. Det här är inte mitt specialist område, då jag varken ägt eller provat många ABS varianter. Kan därmed inte svara på om de är bättre eller sämre än andra.

Deras keycaps är målade och laser ingraverade för att de ska bli transparenta. De kommer i Cherry profil och är något lägre än OEM. Det här kan resultera i att de slår i vissa brytare (switches), då de är monterade i nordlig riktning för att symbolerna ska få ett bättre lyster.

De har skickat med distanser i plast ifall man inte vill använda o-ringar, ifall det är något man stör sig på. Jag har inte provat varken distanserna eller o-ringarna ännu, behöver alltså återkomma om jag känner någon skillnad.

Målade ABS keycaps är kända för att bli shiny och att sifforna förvinner, några av mina tangenter ser lite flottiga ut, men det försvinner med en torr trasa. Det här är inget jag upplevt med billiga kopior från kina gjorda av PBT.

Wireless - $90

Det här tillägget är inget som aktuell enhet har, utan jag får lov att återkomma när mitt nästa exemplar kommer. Kortfattat stödjer den BT och RF.

Tenting - $80

Det här är enligt mig den viktigaste tillägget att införskaffa, om du inte vill designa och 3D printa en egen lösning som är skräddarsydd för dig. Under varje enhet finns det fyra skruvhål som gör det möjligt att fästa egendesignade tillbehör i. Tenting-kit gör det möjligt att vertikalt justera enheten mellan 0-60 grader och negativt i 4 och 8, eller en kombination av dessa.

Justeringen sker stegvis och är inte variabel i storleken, men förhoppningsvis ska du hitta en som passar just dig. Personligen använder jag 15 grader i skrivande stund.

Underglow - $70

Älskar du RGBW och vill ha maximalt med FPS är detta tillägget för dig. Gör sig fantastiskt i produktbilder, men det verkliga use-cases är att få en visuell indikation i periferin om vilket lager du står på.

Mjukvara och firmware

De har tagit inspiration från spelbranschen och utvecklat en Spara och klick-simulator. Du får även nöjet av konstant uppgradera mjukvaran och firmware, för buggar och instabilitet ingår i priset. Bazecor som programvaran heter är en variant av Chrysalis utvecklat av Keyboardio, men de är inte längre kompatibla med varandra.

Firmware som är den mjukvara som är installerad på själva tangentbordet heter Kaleidoscope, som även det är utvecklat av Keyboardio. I skrivande stund använder Dygma's beta-firmware (även fast den numera heter 1.x.x) Kaleidoscope 1.x och har ännu inte blivit uppgraderad till 2.x. De har ett tillägg som heter Superkeys som inte är kompatibel med den senaste versionen.

Både mjukvaran och firmware är (nästan) open source. De använder proprietär mjukvara för BT/RF modulerna och all källkod har inte öppnats upp ännu.

Standard läget som mjukvaran är förinställd på resulterar i det ovan nämnda klick-simulatorn. Varje gång du ska ändra en tangent möts du av en pop-up med alla alternativ. Det ger en bra överblick om vad man kan göra, men det skapar långa vägar och man ledsnar på vägen. De skickar som tur vad med ett alternativt läge, där man istället kan använda ett klick istället för tre.

Det är här spara simulatorn kommer in i bilden. Det går inte göra allt i dessa lägen utan du behöver gå in andra menyer och har du inte sparat, så får glatt börja om. Den minns inte vad du gjorde i förra vyn och det är något man lär sig den hårda vägen.

Bazecor är ingen ny mjukvara utan den används även för deras tidigare tangentbord vid namnet Raise och man kan tycka att den borde vara stabilare vid det här laget. Allt krut senaste året har lagts på att utveckla firmware till Dygma Defy och utvecklingen för Raise har stått helt stilla. Superkeys har legat i beta under hela denna period och inga förbättringar gjorts för att ta den ur betan. Superkeys går för övrigt endast att använda om du har internet, de har råkat bygga in en DRM-funktionen som gör att den vyn inte är tillgänglig, den och andra buggar löser de nog som småningom.

Det är först nu som programvaran får regelbundna uppdateringar som också Raise användare kan ta del av.

Användning

Efter att ha använt mina grytvantar i två veckors tid så gillar jag de skarp. De ligger bra i mina händer och har inte känt av något gungade i skrift, de taniga benen håller för trycket. Minnesskummen är fasta utan att kännas hårda. Det blir intressant att se hur de känns på sommaren, där får tygklädda produkter ett klart övertag dock.

Att gå över till ett delat tangentbord med en kolumn baserad layout har inte varit lätt, men det har för egen del varit värt besväret. Det känns mer naturligt att inte vrida på händerna och kunna öppna hela bröstkorgen när man skriver. På vanliga tangentbord använder jag fortfarande endast två fingrar på höger hand, för att jag vinklar den handen så hårt för att få en bekvämare skrivstil.

Resan började med att hitta ett TKL tangentbord för att minska på mina besvär genom att inte vrida hela axeln för att använda datormusen. Nu är den placerad mellan mina grytvantar och mina besvär har minskat sedan tangentbordsresan började.

Slutord

Hårdvarumässigt är den riktigt fantastiskt produkt men den faller på mjukvaran. Det är ju något som går att rätta till i efterhand som tur är. Produkten blev ca 10 månader förenad och skulle varit en pappersvikt ifall de levererade hårdvaran i tid. De tog sig vatten över huvudet helt klart med att bygga ett tangentbord som går att använda trådbundet, via BT eller RF.

Det är kul att det kommer nya produkter och tillverkare och för mig som hoppade på Kickstarter kampanjen kan jag leva med att det inte är perfekt vid start. Skulle jag betalat fullpris, då är det en helt annan historia.

Skicket på mjukvaran och firmware kommer inte som en chock för egen del, då jag har följt utvecklingen på deras Discord och Github. Jag har även själv bidragit och lagt in stöd för bland annat tangentbords layouten EurKEY.

Vi får hålla tummarna på att lägesbilden är annan när jag skriver den fullstora recensionen.

Keycapsen är inte double shot.
Permalänk

@jreklund

Angående ABS keycaps så är det de målade sorterna som texten försvinner på, många(alla?) Logitech har detta tex medans Razer har gått över till PBT på senare år. Är något dubbelshot så kommer det aldrig försvinna.
Shine är däremot en grej, men hur det beter sig har mycket med kvalitén på plasten.
Och som vanligt tycker vi alla så olika, mina fingertoppar föredrar ABS från Tyskland.

Angående Dygma så hade jag definitivt kastat mig över deras produkter om de fanns 2019/2020.
Idag så känns de för sena på bollen, det är säkert en bra produkt men det är samtidigt inget nytt de tillför så jag förstår inte varför det tar sådan tid för dem.
Sedan ogillar jag tummtangenterna då de "inte" går att byta ut och matcha andra keycaps.

Permalänk
Geeks
Jobbar med data

@StuntmanMike Tack för förtydligandet. Nu när jag tittar på lite mer på en av deras videoklipp, så verkar de inte vara double shot utan målade och laser graverade. Tar och uppdaterar den biten av texten.

Jag är rätt sen på bollen, så för egen del känns de med i matchen, men det är klart att det finns mer DIY lösningar som känns mer futuristiska. Största nackdelen som du också nämner, är att man blir låst på deras keycaps på tumklustret.

Permalänk
Skrivet av jreklund:

För ca 6 veckor sedan fick jag en early-bird Dygma Defy TU skickad till mig. En av de första 100 st som gjorts, så att de kunde testa produktionen och sätta upp ramar för deras kvalitetskontroll. Jag väntar på ett WTU (wireless, tenting, underglow) exemplar från deras produktlinje, så kommer inte kunna göra några jämförelser i denna stund. Det här är mina första intryck och en längre recension och mer djupgående om hårdvaran och mjukvaran kommer senare. Något speciellt ni önskar att jag ska testa eller fokusera på?

Varför har det tagit mig 6 veckor att skriva detta? Det tangentbordet jag skriver på nu är inte den första jag fick skickad till mig, utan en ersättnings enhet för att lösa hårdvaruproblem. Ett av felet jag stötte på visade sig vara mjukvarufel. Nu har jag använt tangentbordet som min primära enhet i ca 2 veckor. Nog om det - nu börjar vi!

Inledning

Dygma Defy ser inte ut som ett vanligt tangentbord på många fronter. Det mest uppenbara är att man tagit en yxa och delat det mitt itu. Tangenterna är inte längre horisontellt förskjutna utan ligger nu i linje med varandra och förskjutningen görs nu vertikalt, vilket även görs i grupper, där pek- och lillfinger får två grupper.

Det är även avskalat med antalet tangenter och du behöver jobba i flera dimensioner (lager) för att få åtkomst till de knappar du saknar. Alla tangenter är programmeringsbara och endast fantasin (och mjukvarans begränsningar) sätter gränserna.

Dina tummar får även jobba ordentligt; De ansvar nu för upp till 8 st tangenter i var istället för att båda tar hand om mellanslag. I sitt grundutförande ingår allt detta samt bakrundsbelysta tangenter. Det finns även tre stycken tillägg att köpa för en kostnad om $70-90 st.

<Uppladdad bildlänk>
<Uppladdad bildlänk>

Panel / Chassi

Panelen är gjord av borstad aluminium och undersidan och diffuser (för underglow) är gjorda i plast. Jag har tidigare bara ägt tangentbord i plast, så det här ger en helt annan premium känsla.

Palm pads

Använder sig utav minnesskum, fuskläder och magneter för att hållas på plats. Riktigt bekväma och är för egen del ett måste att använda för att få en naturlig lutning upp till tangenterna. De går att ta bort med enkelhet, men håller sig även stadigt på plats vid de mer extrema lutningarna (60 grader). Du kan dock inte ta av hela handledsstödet, då det är en del av chassit.

<Uppladdad bildlänk>

Switches

Tangentbordet är hot-swap och använder 3 eller 5-pin MX brytare samt lågprofilsbrytare av typen Choc V1 för de fyra lägre tumknapparna. De är monterade i nordlig riktning, mer om det i nästa del.

Keycaps

De använder single shot high quality ABS keycaps, vad som skiljer dessa mot bad quality har jag ingen aning om. Det här är inte mitt specialist område, då jag varken ägt eller provat många ABS varianter. Kan därmed inte svara på om de är bättre eller sämre än andra.

Deras keycaps är målade och laser ingraverade för att de ska bli transparenta. De kommer i Cherry profil och är något lägre än OEM. Det här kan resultera i att de slår i vissa brytare (switches), då de är monterade i nordlig riktning för att symbolerna ska få ett bättre lyster.

De har skickat med distanser i plast ifall man inte vill använda o-ringar, ifall det är något man stör sig på. Jag har inte provat varken distanserna eller o-ringarna ännu, behöver alltså återkomma om jag känner någon skillnad.

Målade ABS keycaps är kända för att bli shiny och att sifforna förvinner, några av mina tangenter ser lite flottiga ut, men det försvinner med en torr trasa. Det här är inget jag upplevt med billiga kopior från kina gjorda av PBT.

Wireless - $90

Det här tillägget är inget som aktuell enhet har, utan jag får lov att återkomma när mitt nästa exemplar kommer. Kortfattat stödjer den BT och RF.

Tenting - $80

Det här är enligt mig den viktigaste tillägget att införskaffa, om du inte vill designa och 3D printa en egen lösning som är skräddarsydd för dig. Under varje enhet finns det fyra skruvhål som gör det möjligt att fästa egendesignade tillbehör i. Tenting-kit gör det möjligt att vertikalt justera enheten mellan 0-60 grader och negativt i 4 och 8, eller en kombination av dessa.

Justeringen sker stegvis och är inte variabel i storleken, men förhoppningsvis ska du hitta en som passar just dig. Personligen använder jag 15 grader i skrivande stund.

<Uppladdad bildlänk>

Underglow - $70

Älskar du RGBW och vill ha maximalt med FPS är detta tillägget för dig. Gör sig fantastiskt i produktbilder, men det verkliga use-cases är att få en visuell indikation i periferin om vilket lager du står på.

Mjukvara och firmware

De har tagit inspiration från spelbranschen och utvecklat en Spara och klick-simulator. Du får även nöjet av konstant uppgradera mjukvaran och firmware, för buggar och instabilitet ingår i priset. Bazecor som programvaran heter är en variant av Chrysalis utvecklat av Keyboardio, men de är inte längre kompatibla med varandra.

Firmware som är den mjukvara som är installerad på själva tangentbordet heter Kaleidoscope, som även det är utvecklat av Keyboardio. I skrivande stund använder Dygma's beta-firmware (även fast den numera heter 1.x.x) Kaleidoscope 1.x och har ännu inte blivit uppgraderad till 2.x. De har ett tillägg som heter Superkeys som inte är kompatibel med den senaste versionen.

Både mjukvaran och firmware är (nästan) open source. De använder proprietär mjukvara för BT/RF modulerna och all källkod har inte öppnats upp ännu.

Standard läget som mjukvaran är förinställd på resulterar i det ovan nämnda klick-simulatorn. Varje gång du ska ändra en tangent möts du av en pop-up med alla alternativ. Det ger en bra överblick om vad man kan göra, men det skapar långa vägar och man ledsnar på vägen. De skickar som tur vad med ett alternativt läge, där man istället kan använda ett klick istället för tre.

Det är här spara simulatorn kommer in i bilden. Det går inte göra allt i dessa lägen utan du behöver gå in andra menyer och har du inte sparat, så får glatt börja om. Den minns inte vad du gjorde i förra vyn och det är något man lär sig den hårda vägen.

Bazecor är ingen ny mjukvara utan den används även för deras tidigare tangentbord vid namnet Raise och man kan tycka att den borde vara stabilare vid det här laget. Allt krut senaste året har lagts på att utveckla firmware till Dygma Defy och utvecklingen för Raise har stått helt stilla. Superkeys har legat i beta under hela denna period och inga förbättringar gjorts för att ta den ur betan. Superkeys går för övrigt endast att använda om du har internet, de har råkat bygga in en DRM-funktionen som gör att den vyn inte är tillgänglig, den och andra buggar löser de nog som småningom.

Det är först nu som programvaran får regelbundna uppdateringar som också Raise användare kan ta del av.

<Uppladdad bildlänk>

Användning

Efter att ha använt mina grytvantar i två veckors tid så gillar jag de skarp. De ligger bra i mina händer och har inte känt av något gungade i skrift, de taniga benen håller för trycket. Minnesskummen är fasta utan att kännas hårda. Det blir intressant att se hur de känns på sommaren, där får tygklädda produkter ett klart övertag dock.

Att gå över till ett delat tangentbord med en kolumn baserad layout har inte varit lätt, men det har för egen del varit värt besväret. Det känns mer naturligt att inte vrida på händerna och kunna öppna hela bröstkorgen när man skriver. På vanliga tangentbord använder jag fortfarande endast två fingrar på höger hand, för att jag vinklar den handen så hårt för att få en bekvämare skrivstil.

Resan började med att hitta ett TKL tangentbord för att minska på mina besvär genom att inte vrida hela axeln för att använda datormusen. Nu är den placerad mellan mina grytvantar och mina besvär har minskat sedan tangentbordsresan började.

Slutord

Hårdvarumässigt är den riktigt fantastiskt produkt men den faller på mjukvaran. Det är ju något som går att rätta till i efterhand som tur är. Produkten blev ca 10 månader förenad och skulle varit en pappersvikt ifall de levererade hårdvaran i tid. De tog sig vatten över huvudet helt klart med att bygga ett tangentbord som går att använda trådbundet, via BT eller RF.

Det är kul att det kommer nya produkter och tillverkare och för mig som hoppade på Kickstarter kampanjen kan jag leva med att det inte är perfekt vid start. Skulle jag betalat fullpris, då är det en helt annan historia.

Skicket på mjukvaran och firmware kommer inte som en chock för egen del, då jag har följt utvecklingen på deras Discord och Github. Jag har även själv bidragit och lagt in stöd för bland annat tangentbords layouten EurKEY.

Vi får hålla tummarna på att lägesbilden är annan när jag skriver den fullstora recensionen.

Du kör ingen typ av ÅÄÖ på tangenterna? Eller byter du lager för dom?

Permalänk
Geeks
Jobbar med data
Skrivet av e_kjellgren:

Du kör ingen typ av ÅÄÖ på tangenterna? Eller byter du lager för dom?

Jag håller ned x och . för att byta till Alt Gr lagret och trycker på w, a och o för å, ä och ö.

Permalänk
Skrivet av e_kjellgren:

Du kör ingen typ av ÅÄÖ på tangenterna? Eller byter du lager för dom?

Själv så använder jag https://johanegustafsson.net/projects/swerty/

Permalänk
Medlem

Jag fick min defy strax innan jul och har förskt att vänja mig vid columnar layout. Fy fan säger jag bara
Jag har kommit upp i ungefär 40wpm, skriver då ~130wpm på vanlig staggered design. Men något som jag definitivt kan dra en slutsats kring är hur lite medvetenhet jag har på vissa av mina fingrar. Ibland är det så sjukt att jag trycker lång-finger - nä fel knapp, sen trycker jag lill-finger - nä fel igen.. var tusan var den där bokstaven?! Ja just det, där fanns visst ett ring-finger också xD

Skriver med 9 fingrar på staggered dock används vissa till bara någon enstak bokstav medan andra används för majoriteten. Definitivt en omställning minst sagt. Kan dock definitivt säga att jag har mindre ont/trötthet i mina händer då jag skriver på split tangentbord. Att spela med WASD är dock sjukt konstigt, så det blir nog att byta till ESDF när jag väl har vant mig så mycket att jag inte behöver falla tillbaka till en staggered bräda..

Går lite i tankarna att införskaffa en Raise v.2 alternativt kanske en keychron Q11. Går ju lite förhoppning om en trådlös Q11 Pro, vilket hade varit väldigt trevligt.

Permalänk
Geeks
Jobbar med data

Det är absolut en inkörningsperiod innan man har lärt sig vart alla knappar sitter. Har inte lyckats blivit vän med spel, så jag kör ett vanligt tangentbord exklusivt vid de sessionerna. Fick mitt andra Silver/White (Wireless, Underglow, Tenting) strax innan jul och håller på att testa hur bra den fungerar.

Skulle inte vilja kalla firmware för 1.0 direkt. Upplever ingen skillnad mellan Wired och RF så det är trevligt, men inte provat BT något. De tänkte köra en liknande prisbild på Raise2 som de gjorde för Defy vid Kickstarten, så är man intresserad av den är det då man bör slå till.

Permalänk
Medlem

Defy är mitt första split och columnar tangentbord som sagt.. börjar närma mig 70 wpm, dock fortfarande väldigt konstigt att spela på. Något som jag tänkte fråga er andra i tråden är just placering av halvorna. Man har ju sett många som antingen använder halvorna "rakt" eller med ett "utåt-snurr", sätt till de yttre nedre kanterna.

Personligen tycker jag att mina handleder får en jobbig inåtböj vid dessa placeringar, i synnerhet med lite god tenting. Så jag testar just nu att snurra halvorna inåt mot mig. Tycker att handlederna hamnar i rakare position och lillfringret träffar de yttre klustret bättre. Väldigt likt som att spela på en staggered layout och snurra det lite grann för skönare komfort. Ska dock säga att det är grymt weird utan tenting, då föredrar jag raka / pytte utåt-snurr. Inte helt lätt att hitta rätt positionering och min träffsäkerhet på tangenterna påverkas väldigt mycket också. Exempelvis har jag nu tränat en hel del med tenting, fäller jag ner halvorna är det ganska många steg bakåt vad gäller feltryckningar :E

Hur gör ni andra :D?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Zeroastic:

Defy är mitt första split och columnar tangentbord som sagt.. börjar närma mig 70 wpm, dock fortfarande väldigt konstigt att spela på. Något som jag tänkte fråga er andra i tråden är just placering av halvorna. Man har ju sett många som antingen använder halvorna "rakt" eller med ett "utåt-snurr", sätt till de yttre nedre kanterna.

Personligen tycker jag att mina handleder får en jobbig inåtböj vid dessa placeringar, i synnerhet med lite god tenting. Så jag testar just nu att snurra halvorna inåt mot mig. Tycker att handlederna hamnar i rakare position och lillfringret träffar de yttre klustret bättre. Väldigt likt som att spela på en staggered layout och snurra det lite grann för skönare komfort. Ska dock säga att det är grymt weird utan tenting, då föredrar jag raka / pytte utåt-snurr. Inte helt lätt att hitta rätt positionering och min träffsäkerhet på tangenterna påverkas väldigt mycket också. Exempelvis har jag nu tränat en hel del med tenting, fäller jag ner halvorna är det ganska många steg bakåt vad gäller feltryckningar :E

Hur gör ni andra :D?

Jag har förvisso inte ett Defy utan ett hemmaprintat Dactyl. Mina nedre kanter lutar normalt något utåt.
Att spela löste jag genom att skapa en andra layout där WASD är förskjuten i sidled ett steg. Fungerar för det mesta fint.
Vill slå ett slag för att byta till Colemak(-dh) eller liknande när du kör split, det hjälpte mig få upp WPM en bra bit.

Visa signatur

WS: MSI B350M Mortar | AMD Ryzen 7 1700 | PH-TC14PE | 32GB DDR4 3000MHz | 1TB Kingston NV2 | Intel Arc A750 8GB | 2*BenQ G2420HDB
Router: Gigabyte GA-870-UD3 | AMD Phenom II x6 1055t @ 2600MHz, 1.25V | 12GB DDR3 | 2*250GB HDD @ RAID1 | 4TB HDD
Laptop: Thinkpad X220 4291-QF6

Permalänk

Finns egentligen ingen anledning att inte använda esdf.

Permalänk
Medlem
Skrivet av StuntmanMike:

Finns egentligen ingen anledning att inte använda esdf.

Bortsett från att spel idag använder halva tangentbordet till allt möjligt så man tar bort viktiga knappar om man bara byter WASD mot ESDF vilket leder till att man måste binda om typ alla knappar i varje spel man spelar, så kan jag hålla med dig.

Visa signatur

WS: MSI B350M Mortar | AMD Ryzen 7 1700 | PH-TC14PE | 32GB DDR4 3000MHz | 1TB Kingston NV2 | Intel Arc A750 8GB | 2*BenQ G2420HDB
Router: Gigabyte GA-870-UD3 | AMD Phenom II x6 1055t @ 2600MHz, 1.25V | 12GB DDR3 | 2*250GB HDD @ RAID1 | 4TB HDD
Laptop: Thinkpad X220 4291-QF6