Krönika: Är det okej att köra färdigbyggd som första dator?

Permalänk
Melding Plague

Krönika: Är det okej att köra färdigbyggd som första dator?

Det är otroligt lätt att komma in i datorsfären med datorer som kan byggas i butik, men André funderar kring hur viktigt det är att ens första dator byggs själv.

Läs hela artikeln här

Visa signatur

Observera att samma trivselregler gäller i kommentarstrådarna som i övriga forumet och att brott mot dessa kan leda till avstängning. Kontakta redaktionen om du vill uppmärksamma fel i artikeln eller framföra andra synpunkter.

Permalänk

Alla börjar på olika ställen, men att starta är det viktigaste du kan göra.

Permalänk

Frågan jag ställer om folk som monterar ihop sina egna datorer är en utdöende art utanför sweclockers i det vilda? Om vi bortser från gamers så är det inte många som ens kör desktop och om gamers skulle gå över till konsol så blir marknaden för lösa komponenter inte stor.

Angående märkes gamingdatorerna så om hoppar man tillbaka till strax före år 2010 så var annonstidningarna från våra elbutiker fyllda med märkes gamingdatorer som de flesta som kunde något om datorer ansåg inte alls vara någon gamingdator. De var så feldimensionerade så det inte var klokt, en riktig bra cpu, mycket minne och det sämsta grafikkort som gick att hitta. Så många trådar det skapades på forum om dessa och som folk skrattade och var förbannade på hur de lurade folk.

Detta har kraftigt förbättras. Tills idag det mer är att märkesdatorer är svårare att uppgradera, vissa har dålig kylning och annat.

När det gäller få en dator ihop monterat av Inet, Webhallen, Komplett etc, så är det exakt samma hårdvara som man monterar själv och det påverkar inte så mycket, den ihopmonterade datorn kan man i efterhand själv ändra precis som man hade monterat ihop den själv.

*edit*
En ny märkes gamingdator efter hur de var konfigurerade år 2007.
Intel Core i9-13900K
32GB ram
4TB ssd
GeForce RTX 3060

Permalänk
Medlem

Min första dator köpte jag av min bror, som var en sån där skattesubventionerad dator han köpt via jobbet på 90-talet. Den blev försökskanin till allt möjligt. När den var utsliten köpte jag och monterade min dator själv. Tror inte att det är så viktigt att man bygger sin första dator själv, utan det viktiga är att man har ett intresse för datorer och försöker utveckla det intresset.

Visa signatur

Skriv jätteintressant information här.

Permalänk
Bussovi_ by XHI

Jag har aldrig byggt ihop en dator och känner jag mig rätt så kommer jag nog aldrig att göra det. Skriver snart mer om varför.

Tack vare SweC och framförallt Geeks Discord har jag fått större insikt och förståelse för hur saker och ting fungerar och inte fungerar. Lååångt ifrån lika duktig som t.ex @apanx m.fl men det är inte mitt mål heller. Jag har bytt en och annan mindre komponent och pillat i BIOS men inte mer än så.

Idag är det mycket lättare än förut att bygga ihop sin egen dator, det förstår jag och har ju sett ett antal olika klipp. @inet har riktigt bra klipp för detta. Men varför vill jag inte pilla på någonting själv?

Jag är klantig och sedan forsar svetten ner när jag ska pilla på sådana här småsmåsmå pilliga arbeten. Risken att få en fors med svettdroppar på fel ställe och att trycka till någonting fel gör att jag blir rädd för att ett dyrt bygge blir ännu dyrare.
Tror dock det hade varit kul och intressant att göra det med någon som har stenkoll på läget så att jag lär mig själv också men... det får bli i framtiden.
Eventuellt.
Kanske...
Kanske inte...
Vi får se!

Visa signatur

Halo kompis!

Permalänk
Medlem

Absolut, det gjorde jag en gång i tiden. Sedan väcktes intresset vidare därifrån.

Permalänk
Master of Overkill

Självklart

Visa signatur

CASE Caselabs SMA8-A + TH10+PED + Louqe Ghost S1 CPU 9900k @5.3GHz (No AVX) 9800X @4.8GHz GPUs RTX 3090 FE RAM 4x16GB Corsair Dominator Platinum 3533MHz CL13 + 2x16GB Corsair Dominator Platinum RGB 3000MHz PSU EVGA T2 1600W + Corsair SFF 750W SSD 905p 480GB, 4x Samsung 970 Pro M.2 Headphones Audeze Maxwell + FOSTEX TR-X00 + Audeze LCD-2 + Moon Cable DAC/AMP Chord Mojo, Schiit Magni&Modi Screen LG 48CX 4K 120Hz HDR + ASUS ROG SWIFT PG258Q 240Hz
Motherboard X299 EVGA DARK + ASUS ROG Strix Z390-I Watercooling 560+480+480+280+360. 240+240

Permalänk
Medlem

Ja förr i tiden var färdigbyggt detsamma som felmatchat, nästan alltid minst en av komponenterna som skrapats upp från botten av nån gammal låda. Och dålig och högljudd kylning. Så är det inte längre som tur är, eget bygge är inte lika nödvändigt längre om man inte vill ha full koll på hårdvaran samt uppgraderingsmöjligheter.

Min första PC var en ärvd Dell 333Mhz, men efter det har jag byggt alla datorer själv och lär fortsätta med det också.

Permalänk
Medlem

Min första var en "gamingdator" från ett lokalt bolag där jag betalade 16 999 för den 2009 och var helt till mig av glädje efter att ha växt upp med en dator som pappa leasade från jobbet och som knappt klarade av att spela spel på. Jag hade ingen som helst aning om komponenter, prestanda etc. utan gick helt och hållet på tillverkarens ord.

Det tog dock bara ett par år innan den började visa sin ålder och precis som @lillaankan_i_dammen skriver så var den säkerligen helt feldimensionerad gällande prestanda. Av någon anledning trillade jag 2013, via ett guildforum, in på en Youtube-video där en ung LTT visade hur enkelt det var att bygga själv och sedan dess så har det varit det enda alternativet. Känslan när man trycker på power-knappen och datorn startar upp efter att ha byggt ihop det helt själv är svårslagen.

Permalänk
Medlem

Asså allt beror på vad man vill få ut av sitt datorköp!

ska man köpa en dator för facebook/youtube ja sure varför inte, men samtidigt finns det ingen anledning att göra det oavsätt prisklass, finns alltid möjlighet att köpa en dator i delar eller en färdigbyggd likt sharkgaming eller inet system/Taurus. Ska man väl ner till dom lägre prisklasserna så blir begagnat ett bättre alternativ än nytt.

Sen finns även mindre datorer och barbones som helt klart är perfekt för farmor och farfar som ska kolla facebook och betala räkningar.

Visa signatur

here we go!

Permalänk
Medlem

För mig som började med C64 på åttiotalet och sen Amiga kändes PCeran när brukarna var ett hopplock av komponenter som rena medeltidseran. Men man grät en skvätt, snöt sig i Windows millenniummanualen och bytte grafikkort som om de vore spel till ett gammalt Nintendo. Situationen styrdes till slut upp av standarder och situationen blev dräglig igen.

Redan på 80/90talet hårdvarumeckade man ju med cardridges/turbokort och whatnot men det fanns en väldigt grundläggande kommunistisk hårdvarubas som bidrog hårt till att den kreativa mjukvaruleken möjliggjorde det som växte fram till demo/gamingscenen. Hade hopplockseran börjat tidigare ihop med alla utmaningar som var pre internet är jag ganska säker på att hobbyhistorien inte hade nått de höjder de gjorde.

Jag har inget emot att man kan bygga sin dator från grunden. Men när det blev normen om man ville ha en vettig dator då spårade det ur lite enl mig. Hade varit bättre om företag som Commorde hade skötts bättre och vidareutvecklat Amigan och hobbydatorbyggandet varit mer ett entusiastspår vid sidan av mainstreamen. Men det är alltid lätt att vara efterklok.

Permalänk
Medlem
Skrivet av lillaankan_i_dammen:

Frågan jag ställer om folk som monterar ihop sina egna datorer är en utdöende art utanför sweclockers i det vilda? Om vi bortser från gamers så är det inte många som ens kör desktop och om gamers skulle gå över till konsol så blir marknaden för lösa komponenter inte stor.

Baldurs Gate 3 har sålt för 6 703 666 650 svenska riksdaler på Steam. Tror nog PC-gaming andas och mår bra

Visa signatur

Asus B550E-Gaming / Ryzen 5900X stock / Corsair Vengeance 32GB 3600 MHz CL18 /
ASUS TUF 4080 Gaming OC / Samsung 980 PRO 2TB PCI-Ev4 + 2TB WD Black NVME PCI-Ev3 / Corsair RM850x v2 / Acer Predator XB273UGX 1440p 270 Hz G-Sync / Phantek P500A / Arctic Cooling LF II 240mm / Evo 4 / Sennheiser IE 300 / Rode NT1-A
Synology 1621+ 6*16 / 1513+ 5*8 / LG CX 65" / XBox Series X
Ownit > Bahnhof

Permalänk
Hedersmedlem

Min Amiga var ganska färdigbyggd, kändes helt ok.
Jag var inte så haj på att löda då.

Visa signatur

Det kan aldrig bli fel med mekanisk destruktion

Permalänk
Medlem

Jag rekommenderar att köpa en begagnad "custom" dator. Då får man det färdigbyggt till ett lågt pris och man kan uppgradera lite smått om man vill.

När jag var ung var det svårare. Då fick man leta i Lila tidningen och köpa delar från fysiska datorbutiker. Man fick titta i reklamblad och broschyrer. Jag och brorsan började dock som 10 och 12:åringar med att köpa gamla 486:or på loppis och labbade med dom.

Permalänk
Medlem

Man har mer kärlek till sin datorn när man byggt den själv, iaf om man gjort ett bra jobb.

Visa signatur

CPU: Intel i9 13900K 5.6Ghz, GPU: MSI 4090 SUPRIM X, MB: Gigabyte z790 Aorus Elite, Minne: 32Gb Corsair Vengance 6000mhz, Chassi: Fractal Design 7 Compact, Disk: Kingston kc3000 2tb.

Permalänk
Medlem

Viktigt är det ju inte även om man ju får mer självförtroende att meka när man satt ihop allt. Nu är det ju inte speciellt svårt alls att sätta ihop utan det är mer mjukvara och bios som brukar ställa till det för folk.

Mina första blev jetmotorer då jag tyckte mig vilja ha bra kylning för att kunna överklocka bättre. Köpte ett gigantiskt aluminiumchassi för max ventilation och externa radiatorer och delta fläktar på nätagg mm för att få maximal hörselskada.

Fast då var det faktiskt billigare att bygga själv. Nu så blir det ofta billigare köpa färdigt om man inte lyckas jaga de bästa rabatterna och du får i regel ändå samma grejer.

Visa signatur

Corsair A850W
Intel I7-7700K Kaby Lake
Asus Z270H GAMING
16 gb RAM
msi 3080 suprim x

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nyhet:

Det är otroligt lätt att komma in i datorsfären med datorer som kan byggas i butik, men André funderar kring hur viktigt det är att ens första dator byggs själv.

Läs hela artikeln här

Jag tycker absolut att man kan börja med en färdigbyggd dator.
Dock känns ju en färdigbyggd dator av normala delar som en mycket bättre start än märkesdatorerna där det kan vara hur ickestandard som helst och hopplöst att byta ut/uppgradera saker senare. Just att uppgradera en fungerande dator kan ju vara en bra mjukstart.

Visa signatur

Desktop: Ryzen 5800X3D || MSI X570S Edge Max Wifi || Sapphire Pulse RX 7900 XTX || Gskill Trident Z 3600 64GB || Kingston KC3000 2TB || Samsung 970 EVO Plus 2TB || Samsung 960 Pro 1TB || Fractal Torrent || Asus PG42UQ 4K OLED
Proxmox server: Ryzen 5900X || Asrock Rack X570D4I-2T || Kingston 64GB ECC || WD Red SN700 1TB || Blandning av WD Red / Seagate Ironwolf för lagring || Fractal Node 304

Permalänk
Medlem

Atari 800 ==> Amiga 1000 ==> första pc byggdes.

Jag lärde mig att datorn startade inte utan distanser till moderkortet.
(ingen skada som tur var)

Visa signatur

Windows 11 pro, Corsair 4000D Airflow, MSI PRO B660M-A WIFI D4, Intel Core i5 12600K, Corsair 32GB (2x16GB), PowerColor Radeon RX 6900 XT, Kingston NV1 500GB M.2 NVMe, WD Black SN850 1TB Gen 4, Seasonic Focus GX 850W, LG UltraGear 32GP850

Permalänk
Hedersmedlem

Jag skulle säga att det är okej förutsatt att man har koll på vad man köper och är medveten om eventuella begränsningar vid uppgraderingar i framtiden.

Jag har genom åren kastat enorma mängder skit på oem-system. I många fall med bra motiveringar. Men samtidigt finns det lika många som faktiskt är helt okej eller tillochmed bra.

De som förtjänar skit är sönderkompromissade lågprissystem som bara sålts för att "lura" konsumenter. Compaq var mästare på att kränga skräp i många Pressariomodeller medan motsvarande grundhårdvara i en Deskpro går att uppgradera långt över vad nån förväntat sig.

Visa signatur

|| SWECLOCKERS.COM || oskar@sweclockers.com || OSkar000.se || Fototråden ||
|| Gundeman || Bartonofix || GundemanX2 || Obelinux || Nexofix || Filofix || Ircofix ||
|| Tillse att hjärnan är inkopplad innan fingrarna vidrör tangentbordet ||
|| D300 | D700 | 24/2,8 | 28/2,8 | 35/2 | 50/1,8 | 55/2,8 | 85/1,8 | 105/2,5 | 200/4 | 300/4,5 | 10-20 | 24-70/2,8 | 75-150/3,5 | 80-200/2,8 ||

Permalänk
Medlem

Magkänslan är att en majoritet av datorerna som köps är färdigbyggda och säljs på t.ex. elgiganten. De köps av personer som inte ser det som ett alternativ att bygga det själv (kanske inte ens vet om att det går?)

Klart det är ok! Vi har tillräckligt mycket gatekeeping utan att lägga detta till högen.

Skulle en bekant vilja köpa en dator så beror det för min del hur mycket tid jag vill lägga på support. Hjälper jag dem bygga en dator så kommer jag ju garanterat att få support-ärenden så länge den datorn används - nej tack.
Nära familjen kan få den supporten men bekanta vill jag inte ha support för så de får köpa färdigbyggt, jag vill INTE ha med deras byggen att göra!

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem

Min första dator var en Dell XPS 8500 vit. Som jag köpte 2012. i7-4770k, 12 GB ram, GTX 660, 2 TB + 32 GB SSD som Windows 8.1 ligger i. Har dator kvar än idag, men det är bara för att jag köpte IrodCad då för 990 kr. Nu kostar det "bara" 30.000 + moms.

Visa signatur

NZXT H7 Flow, ASUS Z390-E, Intel 9700K 3.6GHz, 16 GB Corsair Vengeance 3.2GHz, Samsung EVO 970 500GB, MSI RTX 2070 Gaming Z, Seagate Barracuda 4 TB, Corsair RM750X V2 750W, Noctua NH-D15, 1 st FD Venturi HF-14, 6 st Phantek M25 120mm, Dell S2721DGFA,

Permalänk
Medlem

Min första dator köpte jag i delar men betalade datorbutiken i stan att bygga ihop den, va la feg, mycket pengar och man vill ju inte göra fel. Andra datorn och frammåt har jag byggt själv, mest för att det är kul men också för att man sparar minst 1000kr på det.

Visa signatur

PG279Q | 6XX | X-Fi Titanium HD | RTX 2080 | 5800X3D
G.Skill 3200 CL14 | B450-F | 970 EVO | Seasonic 750W | Fractal R5

Permalänk
Medlem

Mina första datorer var färdigbyggda, C64 och Amiga 1200. När jag började med datorer fanns knappt möjligheten att montera ihop datorn själv. Det började väl komma en del "IBM-kloner" men de flesta av dessa köptes som hela datorer. Det här med att köpa datorn i delar och montera själv kom mycket senare för mig. Första "PC:n" köpte vi begagnad och färdigbyggd, senare lämnade vi in den datorn för uppgradering (moderkort, RAM, CPU) till någon liten lokal datorfirma. Efter det satte jag dock in ett Voodoo-kort själv... Datorn efter det var den första jag monterade helt själv, någon gång i slutet av 90-talet/början av 00. Det var en Socket A, så inte direkt nybörjarvänligt bygge eftersom dessa processorer tenderade att spricka om man gjorde minsta lilla misstag när man monterade kylaren.

Jag kommer nog att låta butiken sätta ihop min nästa dator när det väl är dags för ny. Har byggt minst ett tiotal datorer genom åren så det skulle vara skönt att slippa det och bara få hem datorn och koppla in den utan att pilla med kabeldragning, kylpasta, kylarmontering o.s.v.. Känner inte att man får ut något särskilt av att montera komponenterna själv, då är det viktigare att veta vilka komponenter man ska välja, hur man får bäst pris/prestanda för just det man själv planerar använda datorn till, och framtidssäkrar den för att möjliggöra uppgraderingar.

Visa signatur

Ryzen 7 3800X, Asus Prime X370 Pro, 32 GB LPX 3600, Gainward RTX 3060 Ti Ghost, 7 TB SSD + 4 TB HDD

Permalänk
Medlem

Min första var en elektronikbyggsats som beställdes från usa. Den kom i form av smådelar i en plastpåse och det där skulle lödas ihop, kanske 150 olika delar. Jag minns inte vilken processor den hade, men den gick i 1 mhz och hade 1 k ram. Ingen skärm, tgb, mus, lagringsmedia osv. Den programmerades med 10 strömbrytare på fronten. prg/run, 8x 1'or/0'or och en set/start. Resultatet kom i form av 8st led och då var det bara att räkna 128+64+32 osv. Inte särskilt använbar, men gick iaf lära sig digitaltekniken med den. Såg lite ut som en starkt förenklad altair. Gick "leka" lite med den och bygga rinnande ljus, binärräknare som snurrade igenom 0-255 på lysdioderna osv. Gick göra en del kul saker med den fastän den var så enkel.

Nästa dator var nån riktig sophög, commodore pet, som blev väldigt kortlivad. Jag är lite osäker på ordningsföljden, för det hände mycket där. Hade till låns en abc80 nånstans vid den tiden, elände som jag gladeligen återlämnade. En zx, så kass att den inte ens klarade av att visa bild medan tangentbordsknapparna trycktes ner, varje knapptryck så slocknade den. Värsta rathög till "dator" jag någonsin testat. Hade den väl högst 1-2 veckor.

Där nånstans blev det en atari 800, den stora gula modellen, även den beställd från usa. Äntligen en bra dator. Jag må ha varit bland de allra första i sverige med en sådan, för det var nog inte förrän kanske 1-2 år efteråt det dök upp en svensk importör som sedan snabbt ersattes av en annan, minns inte i vilken ordning, men algatronic och adastra. Då gick det efter ett tag beställa ett ombyggnadskit till den så man fick ÅÄÖ på tangentbordet. Underlättade den gången att ha en multistandard tv som klarade ntsc.
Höll kvar vid diverse olika atari tills 96, eller.. de kördes periodvis tills nånstans runt 2000. Förutom den 800an även 800xl, 130xe, 520 st, stfm, ste, flera 1040ste mfl.

Den första "pc" byggdas på beställning av "lap power", märkligt företag som fanns en kort tid, en p200. Den finns än idag kvar.
Nästa byggde jag däremot själv, en dual-pentium p3 750mhz, lite udda då med dubbla processorer i en hemdator. Även den här har jag kvar.
Efter de där har jag nog haft 10-15 olika datorer, har tappat räkningen på dom. Den allra sista orkade jag inte bygga själv, inet fick skruva ihop den, blev min första färdigbyggda på 27 år. Alla "pc" utom en har haft intel processor, den med amd är det värsta strul jag haft, t.o.m den enda som strulat, så det blir nog aldrig mer en amd för min del. Alla utom de 2 första "pc" har haft nvidia grafikkort, de första hade matrox.

En tid kring 2000-2010 byggde jag speldatorer på beställning, men efter det slutade jag med det där och längtar inte tillbaka, det är nu alltså så jag inte ens vill bygga min egen längre. Börjar få dålig syn, ser inte vad det står på headerkontakter mm, måste dit med lampa, förstoringsglas och samtidigt med tredje handen pillra dit kontakter på rätt ställen, nej.. den här gubben har passerat bäst-före datumet, så nu blir det nog färdigbyggt framöver. Funkar ju bra sålänge det finns företag som inet och komplett m.fl som skruvar ihop det man beställer.

Permalänk
Medlem

Började med C64 men spenderade tonåren med Amigor. 500, 600 och 1200. Därefter nån "hem PC" via första jobbet innan jag började bygga mina burkar själv. Gillar ff att pilla med datorn och uppgradera komponenterna och försöker överföra det på mina barn men de är tveksamma. Jag vek ner mig och köpte en Gaming-laptop till ena sonen i julklapp. De andra spelar konsol.

Permalänk
Medlem

på 80 talet fick jag min första C64. När alla fick Nintendo 8 bit fick jag min första dator C64. Hade den ett antal år mest för spel i början, där
man lärde sig allt om att piratkopiera spel via dubbeldäckaren 😁, som alla andra med C64. Detta började sedan bli tråkigt, där man sedan lärde sig hur allt hängde ihop i datorn. I Amiga500 lärde man sig via kompisar att byta kretskort för att få till någon form av en extern extra knapp. Denna knapp gjorde något som jag inte minns vad idag. Senare kom IBM datorer och Scribona på skolorna som väckte mer intresse. Man kunde välja fria aktiviteter och lärde sig hacka lösenord 😁. Oftast valde jag sport men testade även datorer som väckte ännu mer intresse. Första riktiga PC köpet kom i Gymnasiet på tidigt 90 tal en Pentium 1, 133 Mhz som jag sedan uppdaterafe själv till 166 Mhz. När man väl köpte första så var allt färdigt med Windows 95 och Dos 😁. Alla problem som man fick med spel kring ljud och bild gjorde att man fick lära sig allt, då det var svindyrt att lämna in på service. Efter det började jag bygga egna datorer. Senast jag byggde en ny dator var förra året. Innan dess har jag inte byggt något sedan 2009😁. Bygger mest Azure lösningar idag, samt Serverlösningar baserad på Microsoft och Vmware för kunder. Hinner knappt spela idag. Det är viktigt att råka ut för mycket problem för det är så man lär sig, dessutom bör man verkligen ha intresset.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Trihxeem:

Magkänslan är att en majoritet av datorerna som köps är färdigbyggda och säljs på t.ex. elgiganten. De köps av personer som inte ser det som ett alternativ att bygga det själv (kanske inte ens vet om att det går?)

Klart det är ok! Vi har tillräckligt mycket gatekeeping utan att lägga detta till högen.

Skulle en bekant vilja köpa en dator så beror det för min del hur mycket tid jag vill lägga på support. Hjälper jag dem bygga en dator så kommer jag ju garanterat att få support-ärenden så länge den datorn används - nej tack.
Nära familjen kan få den supporten men bekanta vill jag inte ha support för så de får köpa färdigbyggt, jag vill INTE ha med deras byggen att göra!

Vill man inte bygga själv är det oftast mycket bättre med ett bygge på t.ex. Inet som de monterar åt en. Då kan man välja kvalitetsprodukter och man vet även att det är standardkomponenter i datorn. Oftast tycker jag dessutom man får mer prestanda för pengarna också.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alastor Moody:

Vill man inte bygga själv är det oftast mycket bättre med ett bygge på t.ex. Inet som de monterar åt en. Då kan man välja kvalitetsprodukter och man vet även att det är standardkomponenter i datorn. Oftast tycker jag dessutom man får mer prestanda för pengarna också.

Absolut, men Barbro 63 som vill köpa en sådandär ”data” till barnbarnet lär inte ens veta om att inet finns.

Visa signatur

Att förespråka Mac på Swec är som att förespråka hybridbilar på en raggarträff i Mora.

Permalänk
Medlem

Körde länge bara med arbetsstationerna som vi hade på jobbet. Första windows-maskinen blev i samband med hemPC-reformen som knallade på i tre år. När det var dags att uppgradera så hoppade jag av av kostnadsskäl. Det blev betydligt billigare att bygga något själv. Sagt och gjort så inköptes moderkort och en AMD XP 1800+ processor samt två 80 GB diskar som installerades i något kvarglömt chassi. Minns att jag stod i garaget med vinkelslipen för att "ordna upp" en del detaljer. Spelade lite på Windows på den tiden, men hemPCn dubbelbootade snart nog RedHat Linux och den nya blev mest en ren Linux-maskin förutom lite lek med ett TV-kort i Windows. Sedan dess har jag inte spelat något, och knappt behövt Windows heller.

Det är betydligt mycket mer att hålla koll på sedan de senaste 5 åren om man skall bygga själv. Vi har processorer som "sköter sig själva" på gott och ont. Kylning är viktigt och strömkablar som kan förväxlas. Grafikkorten känns inte kul att handskas med längre när de är i klass med en månadslön för vissa (eller pension för den delen).

Permalänk
Medlem

vadå "är det okej"? Varför skulle det inte vara okej?

Jag skulle tro att majoriteten av barn och ungdomar i landet har föräldrar som inte vet eller vill veta ett skvatt om speldatorer. Varför skulle dom spendera timmar på att lära sig vilka delar som är mest prisvärda, om de passar ihop och hur de ska monteras? Och om något skulle skita sig är det betydligt lättare att ta datorn till återförsäljaren och få en ny. Inte påbörja felsökning om vilken komponent som inte fungerar och ta en eventuell kamp om det var före/efter montering.