Majoriteten av svenskarna vill kunna jobba hemifrån

Permalänk
Medlem
Skrivet av jonaz_81a:

Om man kan jobba 100% hemifrån och man inte arbetar med sådant som är sekretessbelagt så kan man till 100% bli ersatt av en Indier med mera modesta löneanspråk.

Med tiden blir Indierna (och de som arbetar med sekretessbelagt) i sin tur ersatta av AI.

Det är inget som hindrar dig från att bli ersatt av en indier även när det är arbete på plats.

Visa signatur

På Internet sedan 1997.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Aktsu:

Ja jag har applicerat ett sådant koncept på kontorstjänster så jag säljer alla mina uppdrag på fastpris just av den anledningen (antingen per leverans eller en månadskostnad för en tjänst som skall utföras löpande), så kunden betalar detsamma oavsett hur lång tid jag tar på mig. De gillar att de inte behöver ta någon risk för att saker blir dyrare än förväntat och jag gillar det för att jag är ganska mycket snabbare än genomsnittet så jag kan uppnå mina mål på mindre tid än om jag körde timtaxa.

Exxakt, båda blir nöjda istället 😊

Det blir samma för oss när vi kör fastpris, tar jobbet 4 eller 16h spelar ingen roll. Vi har satt 8h och det är det kunden pröjsar..

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av Sarato:

Det är inget som hindrar dig från att bli ersatt av en indier även när det är arbete på plats.

Nej men då måste Indiern i alla fall flytta hit.

Mitt jobb inom metallindustri är nog dessutom inte så eftertraktat, arbetsmiljön är både smutsig och högljudd. Den dag maskiner med hjälp av AI löser legotillverkning av enstaka reservdelar från ritning till färdig detalj så tänker jag pensionera mig.

Permalänk
Medlem

Än så längre är det rätt svårt ja ganska omöjligt tom att köra buss hemifrån....

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Det är nu 50 år sen vi gick ner till 40 timmars arbetsvecka från nominellt 48 timmar, även om många jobbade mindre än så i praktiken pga arbetstidsförkortningsavtal. Men ändå, vi har de senaste århundradena gradvis minskat vår arbetstid och ändå har vår produktivitet ökat, tillsammans med välstånd och hälsa. Det är ingen naturlag som säger att 40 timmar i veckan är det lägsta möjliga.

Har vår produktivitet ökat? På vilket sätt är det mätt? Nog för att teknisk utveckling genom åren generellt ökar produktivitet, men det behöver inte betyda att mindre arbetstid ger högre utfall. Sen att det under en kortare tid, säkert de 6 månader som hade studerats i Storbritannien, så kan det nog göra det, det beror nog väldig mycket på de personer och verksamheter som är med i testet. Antagligen har man genomfört testet där det bedömts ha bra utfall.

Jag vänder mig alltså inte mot att ha flexibla tider (eller arbetsplatser) när det är passande utifrån arbete och individ. Den som är mer effektiv än snittet bör ju ha valmöjligheten att antingen jobba mindre med samma lön som nån som behöver mer tid för samma arbete, alternativt som idag kunna begära en högre lön för att man åstadkommer mer på samma tid. Samma lön för samma utfall är det mest rättvisa.

Vilka parametrar man anpassar bör vara upp till parterna som träffar anställningsavtalet, i så fall. Att lagstifta om det är för trubbigt och skulle ju göra att de lite mer senfärdiga gled räkmacka på de mer produktivas bekostnad. I alla fall om man tar hänsyn till att slutresultat ändå måste nås nånstans, och där några börjar leverera mindre pga att man jobbar kortare och/eller sitter hemma (och inte klarar av detta), så kommer andra behöva göra så mycket mer.

Visa signatur

Main rig: Z790-P / i5-13600K / 64GB RAM / RX 7900 XT / 42" LG C2

Permalänk
Medlem

Lagkrav på att få jobba hemma? Absurt. Det är ju upp till arbetsgivaren och ska förbli så. Vill man jobba hemma men arbetsgivaren inte tillåter det i rätt utsträckning eller öht bara ta ett annat jobb. Inte svårare än så.

Personligen vill jag absolut inte jobba hemma. Hade jag behövt pendla till jobbet 1h+ hade jag nog tänkt annorlunda. I varje fall måndag och fredag typ. Men som nu när jag har 15 min promenad till jobbet. Aldrig. Vill ha miljöombytet det ger och träffa kollegor är alltid trevligt. Jag må vara introvert men någon eremit är jag inte.

Visa signatur

| AMD Ryzen 7 5800X3D | Noctua NH-U12A | Gigabyte X570 Aorus Pro | Powercolor Radeon RX 6900XT Red Devil | 16GB G.Skill Trident Z@3600 CL15 | Gigabyte Aorus 2TB M.2 NVMe SSD | Fractal Design Ion+ Platinum 860W | Fractal Design Meshify S2 Blackout | Corsair K70 | Logitech G502 | Alienware AW3423DWF |

Permalänk
Medlem
Skrivet av draanexle:

Kommer inte ta ett jobb utan WFH-möjligheter. Det är så himla guld värt.

Hade jag kunnat få välja själv så:
Möjlighet till att jobba hemifrån hur mycket man vill, men också möjlighet till att ta sig till kontoret när man känner för det.

Gillar WFH, men gillar också att ibland gå till kontoret om man ska ta en lunch med någon/några roliga kollegor eller om det finns en vettig anledning till att dra dit.

Så länge jag sköter mitt jobb så ser jag inte poängen med att vara tvingad att vara på ett kontor. Säger bara mer om företaget/mellanchefer om de kräver det eller kräver att folk ska komma tillbaka till kontoret.

Började själv ett nytt jobb i augusti i Stockholm för ett stort amerikanskt företag och där är policyn "jobba hem när och hur du vill". Lönen gick ner ~3% från förra jobbet som var ett jobb där man var tvungen att komma till arbetsplatsen varje dag men just "jobba hemma om du vill" vägde jäääävvvlliiigtt mycket. Räknade att jag "sparar" runt 400 timmar per år på att slippa åka till kontoret. Såna här saker verkar vara helt världsfrånvarande för vissa på det här forumet... alltså att man kanske vill använda sin tid till annat än sitta på tåget/bussen och att man jobbar bättre hemma än på kontoret.

Permalänk
Medlem

Företag motsäger väl sig WFH pga allt kapital i kontor, inget konstigt. Det hade ju varit en förlust om de dyra
kontoren inte användes.
100% remote är imo dock inte optimalt, hybrid är det bästa av båda världarna. Hade löst trafiken också, så otroligt
mycket trafik på morgonen som hade blivit bättre.
De som inte kan jobba hemifrån får iaf trevligare morgonresa utan så mycket trafik och trängsel på kollektivtrafiken,
men såklart inte helt rättvist på denna punkt.

Permalänk
Medlem

Åker in till kontoret (1h färd ca) nån gång i veckan -- nästa vecka kanske inte alls, och andra veckor ibland ett par gånger. Hade kunnat tänka mig 2-3 gånger varje vecka om kontoret låg närmare (flyttades under covid). Träffa kollegorna är den enda anledningen i stort sett. Allt mitt arbete är på datorn och online.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HazZarD:

Problemet är att folk jobbar för dåligt hemma. Dom tar det inte på allvar på samma sätt som på arbetsplatsen.

Problemet är att folk hittar på egna teorier om hur det är att jobba hemma jämfört med kontoret/arbetsplatsen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Signovinces:

Problemet är att folk hittar på egna teorier om hur det är att jobba hemma jämfört med kontoret/arbetsplatsen.

Det ligger en del i detta. Dessutom är min erfarenhet att många överskattar hur väl det fungerar för dom att jobba hemifrån.

Permalänk
Medlem

Flyttade under och tack vare covid, så jag har nu 20mil till jobbet.
Trycker in 3 arbetsdagar på 2, man blir lite trött, men klart värre vintertid.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Jag har ingen 200 meter lång wellmaskin hemma för wellpapptillverkning men visst skulle varit skönt att slippa åka och göra ett nattskift om 1 timme 🤣

Vi glöms ofta bort vi som inte sitter och knappar på en dator på arbetstid.

Det löser du väl iof genom att bo på jobbet

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oliver91:

Jag har ingen 200 meter lång wellmaskin hemma för wellpapptillverkning men visst skulle varit skönt att slippa åka och göra ett nattskift om 1 timme 🤣

Vi glöms ofta bort vi som inte sitter och knappar på en dator på arbetstid.

Dont you guys have phones garage?

Permalänk

Undra om politikerna vid nästa val kommer att förbättra för de som jobbar hemifrån på något sätt? Jag är rädd för att det finns en massa avundsjuka som gör att de inte vill ta upp frågan, för det gör de som ej kan jobba hemifrån sura.
Något lagkrav på rättighet att få jobba hemifrån tror jag knappast, dock borde det vara lättare att få detaljerna i kollektivavtal etc. En fråga som borde vara vara het är arbetsmiljön, jag gissar att majoriteten av alla som jobbar hemma har kass kontorsstol, kassa skärmar, inte höj och sänkbart bord.

De som har ett kontorsjobb och det finns en plats på kontoret, men av eget önskemål vill jobba hemifrån flera dagar i veckan och får utrustningen ovanför betald av jobbet är nog i princip obefintlig.

Permalänk

För att sverige ska vara konkurrenskraftigt måste anställda vara aktiva på arbetsplatsen. Företagen vet bäst här. Det är för övrigt fritt för alla att starta "sitta-hemma" företag, anställa, och försöka konkurrera med befintliga företag.

Små företag kan förstås lyckas men då består företaget av en liten driven cirkel sedan start. Något som inte är realistiskt på större företag. Människan är lat till sin natur & det är vad rubriken egentligen handlar om.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Slashgibber:

Skulle säga att bristen är i kvalificerad personal snarare än faktiskt folk. Företagen få väl ta mer ansvar för sin egna framtid och starta program för att utbilda folk på arbetsplatsen. Funkar säkert inte på alla arbetsplatserna, men garanterat på dom flesta.

Få platser som vill lägga dem summorna på personal som kan sluta när som helst.

Visa signatur

En dator

Permalänk
Medlem

Jag tycker ändå att det skulle vara positivt för samhället i stort om så många som möjligt av de som kan jobba hemifrån gör det så ofta det går.
1. Det minskar transportrelaterade utsläpp, lokala som globala. De med jobb som är möjliga att utföra hemifrån reser i större utsträckning med egen bil.
2. Det minskar trängseln i trafiken, både i kollektivtrafiken (på bussar och vagnar) och på vägarna, för alla trafikslag. Framför allt trafiktopparna i "rusningstrafiken".
3. Arbetsplatser blir lugnare, framför allt när det är öppet kontorslandskap, som är det vanligaste på kontor i dag. Färre personer innebär lägre ljudnivå och mer plats för de som är där.
4. Lägre smittspridning av förkylning, influensa och liknande sjukdomar, när färre möts i kollektivtrafik och på jobbet.
5. Mer tid över till andra sysslor som avlastar andra delar av samhället i vissa fall, när pendlingstiden försvinner.
6. Bättre fördelning av energiförbrukningen i stort när många hushållsmaskiner (tvättmaskin, torktumlare, diskmaskin) kan köras dagtid i stället för kvällstid.
7. Mindre tryck på butiker vissa tider på dygnet eftersom färre "måste" handla samtidigt.
8. Många barn behöver inte vara lika länge i barnomsorgen på dagarna, vilket dels ger mer tid med föräldrarna för barnen, dels minskar behovet av barnomsorg i samhället.

Potentiellt stora vinster för samhället alltså, även om bara en mindre andel av arbetstagarna har möjlighet till hemmaarbete.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem

"Lagkrav" på att få jobba hemifrån? Idioti.
Inget fel i att jobba hemifrån (tvärtom), men detta är något som borde bestämmas mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Man ska vara försiktig med ord som "krav" (läs: "tvång"), håll gärna staten på behörigt avstånd, annars lär detta bli som med LAS där timanställda arbetstagare ska "skyddas" genom att TVINGA företagen ("lagkrav") att ge dom fast anställning efter 1 år - oavsett(!) om den anställde vill eller ej. (Detta är en stor sak på min nuvarande arbetsplats: över 100 timanställda kommer tvingas in i fast tjänst vid årsskiftet trots att varken företaget eller timmisarna vill det - för att lagen säger det.)

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Kontot avslutas
Skrivet av PWx2:

Uppenbart att det finns tid, pengar och livskvalitet att tjäna på hemarbete. För de som vill och kan är det ju guld.

Frågan är vad man gör med den klyfta som uppstår mellan de som får jobba hemma och de som inte får?

De som "blev kvar" när merparten av verksamheten började jobba hemma. De som inte kan ta sovmorgon, träna eller fixa ärenden på lunchen, njuta av mer fritid eller sjobba (jobba hemma sjuk) för att slippa förlust av inkomst?
De som måste ta en halv semesterdag för att hinna till barnens utvecklingssamtal.

Kan eller ska de kompenseras på något sätt?
Fyradagarsvecka eller extra semesterdagar för de som har närvarokrav?

Många som nu sitter hemma uttrycker att de inte skulle kunna tänka sig att ta ett "nine-to-five-jobb med närvarokrav" i den nya världen. Kanske inte helt orimligt att då kompensera de som är villiga/tvungna att ta den surdegen❓

Ja det blir ju en klyfta helt klart. Samtidigt har jag ju betalat några hundra tusen för att få min utbildning. Pengar jag tidigare jobbat ihop med natt och skiftjobb inom industrin under många år. Så det är ju fritt fram för vem som helst att göra det om man vill. Att någon annan skall bli kompenserad för att jag gjorde det valet blir ju också lite snett. Samtidigt tycker jag det borde vara en mäsklighet att jobba för att leva och inte tvärtom.

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

"Lagkrav" på att få jobba hemifrån? Idioti.
Inget fel i att jobba hemifrån (tvärtom), men detta är något som borde bestämmas mellan arbetstagare och arbetsgivare.

Man ska vara försiktig med ord som "krav" (läs: "tvång"), håll gärna staten på behörigt avstånd, annars lär detta bli som med LAS där timanställda arbetstagare ska "skyddas" genom att TVINGA företagen ("lagkrav") att ge dom fast anställning efter 1 år - oavsett(!) om den anställde vill eller ej. (Detta är en stor sak på min nuvarande arbetsplats: över 100 timanställda kommer tvingas in i fast tjänst vid årsskiftet trots att varken företaget eller timmisarna vill det - för att lagen säger det.)

Det finns ju dock 0 fördelar med timanställd... För individen vad gäller trygghet etc
Lönen är ju förhandlingafråga då timmanställda oftare har lite högre lön pga ingen betald semester utan den får man i en klump senare

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem

Från att ha jobbat 100% 3-skift till att jobba hybridtjänst där man är på plats 50% så skulle inte ens dubbla bruttolönen får mig gå tillbaka till 3skiftet. Ens liv blir mycket mer harmoniskt att inte ständigt ha ett skift du måste lösa av någon. Visst gick jag på myten att kontorsråttor som jobbar dagtid och hemifrån inte presterar eller gör något alls. Nu när man har gått över till andra sidan så jobbar jag hårdare än någonsin. Hinner knappt ta lunch när jag är hemma.

Jag har alltid föredragit chat/videosamtal för att kommunicera och jag ser ingen skillnad att vara på plats eller jobba hemifrån. Faktum är att på kontoret blir jag bara störd. Folk som knackar på och vill få hjälp, när man egentligen bara vill vara ifred och jobba i databasen.

Det jag däremot tycker är att alla som måste vara på plats ska kompenseras med 10 sjukdagar /år. Alltså dagar man får vara hemma med full lön. Är jag lite krassligt så jobbar jag hemifrån förstås. Är jag så pass sjuk att jag inte kan arbeta. Då sjukanmäler jag mig.

Det är rätt bra att folk har möjlighet att kötta hemma istället för att gå till jobbet och smitta ned truppen.

Permalänk
Medlem
Skrivet av slipbit:

Faktum är att på kontoret blir jag bara störd. Folk som knackar på och vill få hjälp, när man egentligen bara vill vara ifred och jobba i databasen.

Jag kan tycka att detta är en väldigt egoistisk syn. Normalt kan jag tycka att det ingår i arbetsuppgifterna att hjälpa kollegor. Det finns så klart gränser för hur mycket som är acceptabelt att bli störd men min uppfattning är att arbetsgivaren har rätt att kräva att man hjälper varandra.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Det finns ju dock 0 fördelar med timanställd... För individen vad gäller trygghet etc
Lönen är ju förhandlingafråga då timmanställda oftare har lite högre lön pga ingen betald semester utan den får man i en klump senare

Högre lön än vad fasta har i samma lönesteg förutom sista lönesteget (utöver semesterersättningen) samt mycket självbestämmanderätt gällande vilka dagar man vill/inte vill jobba samt när på dygnet.

Nackdelen är ju att anställningstryggheten inte riktigt finns där men det är risker många är villiga att ta, f.a. dom som inte kan jobba fast för att få livspusslet att gå ihop.

Så det där med "0 fördelar" håller jag inte riktigt med om.

Visa signatur

CPU: i9-13900K + Cooler Master ML360L ARGB V2 || GPU: Gainward RTX 4090 Phantom GS.
MoBo: Asus Rog Strix Z790-F Gaming || RAM 32 GB Kingston Fury Beast CL40 DDR5 RGB 5600 MHz.
PSU: Corsair RMe 1000W 80+ Gold || Chassi: Phanteks Eclipse P500A D-RGB.
Lagring: Kingston Fury Renegade M.2 NVME 2TB + Samsung 860 QVO 1TB.
Skärmar: 27" 1440p 144 Hz IPS G-sync + 27" 1440p 155 Hz VA || OS: Win 11 Home.

Permalänk
Medlem

Tycker det är skönt att ha möjligheten när man är krasslig eller minsta barnet måste vara hemma.

Visa signatur

Min musik: https://www.youtube.com/channel/UCZKidNeIKsz8LZMO3VRcBdQ

Ryzen 3900x. Skärm: AOC cu34g2x/bk 144hz 34" ultrawide. RTX 2080ti

Laptop: MSI GT80 Titan Sli

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Det finns ju dock 0 fördelar med timanställd... För individen vad gäller trygghet etc

Det kan det visst finnas, beroende på livssituation. Timanställning på heltid är det kanske inte nån skillnad mot, men vissa har flera jobb och har en timanställning för att dryga ut inkomsten från nåt annat, kanske en konstnärlig verksamhet med dålig inkomst, studier på deltid, anställning i en förening på deltid, osv. Vissa vill kanske också ha friheten att gå in på timmar intensivt i perioder men i andra perioder vara ledig.
Timanställning kan ofta vara en väldigt flexibel lösning som vissa efterfrågar. Att då bli intvingad i en fast anställning är inte lyckat. Jag har jobbat inom vården och sett hur just den här processen fått folk att sluta helt, för att de inte kunde ha en fast anställning med krav på heltid eller hög deltid, ihop med en annan aktivitet som var viktig för dem.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S

Permalänk
Medlem
Skrivet av MinscS2:

Högre lön än vad fasta har i samma lönesteg förutom sista lönesteget (utöver semesterersättningen) samt mycket självbestämmanderätt gällande vilka dagar man vill/inte vill jobba samt när på dygnet.

Nackdelen är ju att anställningstryggheten inte riktigt finns där men det är risker många är villiga att ta, f.a. dom som inte kan jobba fast för att få livspusslet att gå ihop.

Så det där med "0 fördelar" håller jag inte riktigt med om.

Arbetstiden kan man förhandla när man blir tillsvidare, som timmanställd så säger man bara nej.
I ett yrke där flera köar att få jobb kan det vara en nackdel.

Som timmanställd kan du få gå på dagen oftast.
Som timmanställd så kan du inte få sjuklön om du inte har en bokad arbetstid, vilket betyder är du sjuk längre så kan du missa sjuklön/VAB

Så det finns ganska många dåliga saker med det.
Sen om arbetsgivaren sköter sig och ger er samma fördelar så visst. Men det gäller inte alla yrken

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av cyklonen:

Det kan det visst finnas, beroende på livssituation. Timanställning på heltid är det kanske inte nån skillnad mot, men vissa har flera jobb och har en timanställning för att dryga ut inkomsten från nåt annat, kanske en konstnärlig verksamhet med dålig inkomst, studier på deltid, anställning i en förening på deltid, osv. Vissa vill kanske också ha friheten att gå in på timmar intensivt i perioder men i andra perioder vara ledig.
Timanställning kan ofta vara en väldigt flexibel lösning som vissa efterfrågar. Att då bli intvingad i en fast anställning är inte lyckat. Jag har jobbat inom vården och sett hur just den här processen fått folk att sluta helt, för att de inte kunde ha en fast anställning med krav på heltid eller hög deltid, ihop med en annan aktivitet som var viktig för dem.

Absolut kan det vara en bra tjänst som deltid/extra jobb men det finns många parametrar att tänka på om man hamnar på arbetsplatser med veckoscheman där man helt kan bli utan sjuklön/Vab pga att man inte är schemalagd..

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem
Skrivet av o0Oo:

Ja det blir ju en klyfta helt klart. Samtidigt har jag ju betalat några hundra tusen för att få min utbildning. Pengar jag tidigare jobbat ihop med natt och skiftjobb inom industrin under många år. Så det är ju fritt fram för vem som helst att göra det om man vill. Att någon annan skall bli kompenserad för att jag gjorde det valet blir ju också lite snett. Samtidigt tycker jag det borde vara en mäsklighet att jobba för att leva och inte tvärtom.

Dyr utbildning behöver väl inte vara en faktor i detta?
Spelar ingen roll om man är t.ex. kirurg eller pilot eller sjuksköterska eller hisstekniker - det är yrken som till stor del måste utföras på plats oavsett utbildningsnivå/kostnad.

Trevligt om man har möjlighet att välja i livet, men någon måste trots allt göra "arbetarjobben" och för att motverka än större klyftor i samhället kanske det vore på sin plats att justera arbetstid, lön, semesterdagar och förmåner för de som pga. yrkets natur inte kan arbeta från hemmet?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Swedishchef_90:

Absolut kan det vara en bra tjänst som deltid/extra jobb men det finns många parametrar att tänka på om man hamnar på arbetsplatser med veckoscheman där man helt kan bli utan sjuklön/Vab pga att man inte är schemalagd..

Min erfarenhet är att så gott som alla är fullt medvetna om det. Jag har jobbat med hundratals personer inom vården, där en betydande andel haft såna anställningar. Ibland är det oönskat, men många vill verkligen ha det så och accepterar nackdelarna.

Visa signatur

Moderkort: Gigabyte X570 Aorus Master | CPU: AMD Ryzen R9 5900X | CPU-kylare: Noctua NH-D15 chromax.black | RAM: Corsair Vengeance LPX 64 GB (4x16) DDR4-3600 CL18 | GPU: Gigabyte RTX 4080 Eagle OC | SSD: 2 x Samsung 970 EVO Plus 1 TB NVMe + Kingston A400 480 GB + Samsung QVO860 1 TB | PSU: EVGA SuperNOVA G2 1000 W Gold | Chassi: Lian Li O11 Dynamic XL | Skärm: BenQ PD3200U @ 3840x2160 + ASUS ROG Strix XG32VQ @ 2560x1440 | Tangentbord: Corsair K68 RGB Cherry MX Red | Mus: Logitech MX Master 2S